Пловдив: Няма кучета - няма проблем

Ако живееш в София, която все още е пълна със скитащи животни, няма как да не ти направи впечатление Пловдив с неговите "чисти" улици. Дори из кварталите трудно ще видиш куче, така че тук оплакванията от тях са рядкост. Според общината и общинския зооветеринарен комплекс това е заради добре вършената работа.


Според пловдивското Сдружение за защита на животните - неправителствена организация, която действа от 2005 г., картината е по-различна: кучетата просто се избиват, без да се спазват правилата за третиране на бездомни животни.


"Смятаме, че изолаторът и сега работи, както е работил в последните 15 години – като концлагер, без значение, че вече почти 3 години имаме Закон за защита на животните", казва Георги Литов от сдружението, който по професия е хуманен лекар. Според гражданите на 4-и километър от "Пазарджишко шосе", където е разположен кучкарникът, и досега се случват ужасяващи неща.
Досега сдружението е написало


повече от 10 жалби до прокуратурата


правителството, европейски организации за защита на животните и Европейския парламент за различни нарушения на кучкарника, ставащи с благословията на община Пловдив и кмета Славчо Атанасов. В отговор прокуратурата по правило отказва да образува досъдебни производства. През лятото на миналата година след натиска на гражданите Регионалната ветеринарномедицинска служба в Пловдив отне на кучкарника статута на приют за кучета, защото не отговаря на ред изисквания за такова заведение и от миналия октомври досега по документи той действа само като амбулатория за кастрация.


Една от жалбите на сдружението е за случаи на брутално избиване на животни в кучкарника, което, както пишат трима свидетели в показанията си, "не приличаше изобщо на евтаназия или каквато и да е позната медицинска процедура". В началото на февруари 2008 г. - точно седмица след влизането на Закона за защита на животните в сила, трима души – Ахмед Кисов, съпругата му Мартина и Ерай Екимов, минават през "приюта" на път за работа, за да проверят за изгубеното си куче и да оставят данни за него.


Мартина показала на един от пазачите снимката и останали в двора да го изчакат. "Тогава чухме квичене, идващо от гаража, после нещо се удари във вратата отвътре. Погледнахме през процепа и бяхме ужасени. Всичко беше в кръв. Видяхме купчина мъртви кучета, около 10-15. Бяха току-що умъртвени, защото някои все още потрепваха.


Видяхме бяло кученце със счупен гръбнак, което се влачеше по пода


Друго куче, което се беше ударило във вратата, също агонизираше. Главата му беше разбита и от устата му течеше кръв. Имаше и 4-5 кучета, отчаяно опитващи се да излязат. В помещението видяхме двама мъже с примки и железни прътове в ръце." Това е записано в свидетелските показания на очевидците. Когато разбрали, че ги наблюдават, двамата се развикали, напуснали помещението и се покрили. Трети мъж, идентифициран по-късно от тях като Атанас Златански, работник по събиране и гледане на кучетата, ги посъветвал: "Не гледайте, миналата седмица една жена припадна от гледката".


Пред "Дневник" дългогодишният директор на кучкарника д-р Петю Станев отсече: "Всичко това са лъжи, скалъпени от така нареченото сдружение; свидетелите се отказаха от показанията си – питайте ги и ще се видите, че всичко е било измислено." "Оттеглихме показанията си, защото година и половина по-късно от Икономическа полиция продължаваха да ни притесняват заради този случай; всичко е самата истина, просто беше трудно да го докажем и да идентифицираме двамата извършители", разказа обаче Мартина Кисова.


Запитан какви методи е прилагал спрямо кучетата преди Закона за защита на животните, когато всяко непотърсено куче подлежеше на евтаназия, Петю Станев отговаря: "Нормални, каквито се изискват от закона."


Пловдивското сдружение разполага с още един аналогичен случай, от края на 2008 г., за който също ще сезира прокуратурата. Жена от Пловдив също отишла да търси загубеното си куче и видяла същата картина – квичене, окървавени животни и мъже с железни пръти. "Знам, че това трудно се доказва, но няма да се откажа от показанията си, това не трябва да се случва", заяви тя пред "Дневник".


"Въпросните железни пръти, които са видели хората, вероятно са "закрутките" - примките, с които улавяме кучетата, както се прави навсякъде - тук не пребиваме животни, не ги давим в Марица и прочие неща, за които ни обвиняват", твърди главният ветеринар на кучкарника д-р Веселин Бекирски. Той е основният човек, който се занимава с евтаназията на животни в кучкарника.


Коментарът му обаче не обяснява писъците, кръвта и присъствието на мъртви, полуумрели и все още живи същества на едно място. По закон (този за ветеринарномедицинската дейност, чл. 180) в случай на евтаназия стресът за животното трябва да бъде сведен до минимум, в това число чрез отделно помещение, така че обречените да не виждат какво им предстои.


Има редица свидетелства, че от средство за що-годе хуманно решаване на проблема с доказано агресивни или неизлечимо болни, страдащи животни,


евтаназията е превърната в стандартен способ за изтребление в кучкарника


Очевидно кучета тук се убиват, без да им се прилагат задължителните поведенчески тестове, "на око" и набързо. "Във всички протоколи от съседни общини, до които сме се добрали, пише, че около 50% от кучетата са убити по агресивност – или на същия ден, когато са заловени, или на следващия", казва Литов. Пловдив има договори с няколко общини да "обработва" бездомните им кучета - Пазарджик, Велинград, Ракитово, Хисар, Пещера, Карлово, Асеновград, Първомай. По думите на Бекирски в момента амбулаторията обработва по 50 - 70 пловдивски кучета за месец, както и четириноги от останалите общини.


За поголовна евтаназия пред вестника разказа и бивш служител на кучкарника. "Лично аз не съм виждал убиване на кучета с тояги, но мога да кажа, че през 2008 г. в рамките на 3 месеца, докато бях там, се избиха 300 - 360 кучета". Запис от разговора със служителя, пожелал анонимност, се пази в редакцията на "Дневник".


По думите му, за да се прикрие убиването на кучета, например от съседни общини, масово са се допускали "грешки" в протоколите, с които животните се връщат кастрирани и обезпаразитени: "Записва се, че се връщат определен брой кучета, а те са по-малко или николко." Това е едно логично обяснение на иначе доста озадачаващата статистика на общинското предприятие.


След като е декларирало десетки евтаназии през 2008 г., много от които са стигнали до прокуратурата, в отчета си за 2009 г. предприятието е документирало едно-единствено умъртвяване, посочва Литов. На въпрос колко кучета са евтаназирани от началото на 2010 г. Бекирски казва "едно". Станев пък отговаря "нито едно".


Сред многобройните жалби на пловдивското сдружение, неуважени от прокуратурата, има и за груби несъответствия между документацията на кучкарника и реално свършеното в него, с други думи – подправяне на документи от ръководството.


Според бившия служител на кучкарника освен съзнателни закононарушения там е допускана и "обикновена" немарливост. "Докато бях там, въведохме дезинфекция – редовно измиване и третиране със сода каустик, и дератизация (прочистване на гризачи) в помещенията. Преди това беше пълна мизерия и уловените кучета заболяваха вътре от коремни и ротавирусни инфекции (диариен синдром) – за годината имаше 160 умрели", разказва той.


При постъпване на животните в кучкарника те задължително се обезпаразитяват и измиват, след което се пускат в клетките. "Зимно време да изкъпеш куче, особено малко, със студена вода и да го пуснеш на гол цимент, е все едно да го убиеш – това не е просто системен пропуск, това е садизъм", коментира Георги Литов. "При кастрация беше практика лекарят да застригва и да реже, без да слага йод – при положение че имахме камара дезинфектанти. И после, след като ги пуснат, от 10 мъжки кучета 6 бяха с орхит (възпаление на тестисите)", добавя очевидецът.


А къде отиват мъртъвците? Два пъти седмично камион на варненския екарисаж минава през кучкарника. "Ние сме задължени да събираме труповете на умрели животни в града, за тази година до момента те са 98 – това изпращаме", казва Бекирски. От тук към Варна се изпращат и други неща – месни продукти или трупове на селскостопански животни, тъй като пловдивската РВМС използва хладилната камера на кучкарника, добавя Петю Станев. Според бившия служител на кучкарника обаче покрай всичко това се товарят и незаконно убитите кучета.Из жалба на сдружението до главния прокурор, август 2009 г.


Уважаеми г-н Велчев,
През последната година Върховната прокуратура на РБ бе сезирана многократно във връзка с планомерното, незаконно избиване на бездомни кучета в Пловдив и съседни общини от екип на общинския изолатор 4-и километър Пловдив. Оттогава тези "мероприятия" придобиха чудовищен размер.


От многобройните сигнали, които достигат до нас, се вижда, че гражданите на Пловдив, както и редица европейски институции са дълбоко засегнати от т.нар. индустрия на смъртта и че сред народа се шири чувството на неувереност в правния ред – нещо, което е достойно за съжаление от гледище на националните и държавни интереси.


Всички хора, които се боят от Бога, смятат за крещяща несправедливост това унищожаване на безпомощни същества. Населението не може да проумее как е допустимо спрямо бездомните животни да се извършват планомерно и безнаказано действия, които, извършвани спрямо хора, се квалифицират като геноцид и престъпления спрямо човечеството. Населението не може да проумее как е допустимо системното погазване на законите да остава без последствия.


Ако България като държава е в състояние да се погрижи за тези същества – нещо, което трябва да се приеме със сигурност – защо подобни практики се толерират и прикриват? Трябва ли българският народ да бъде първият културен народ, който се възвръща към обичаите на примитивните народи в своето отношение към слабите? Знае ли министър-председателят за това? Знае ли министърът на правосъдието? Одобряват ли го?

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Вина имат и тези които изхвърлят кучетата си на улицата.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 2. 2 Профил на email
  email
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Дори не мога да го коментирам. Жалко, че съм далеч от Пловдив, иначе мамицата им ще разкатая... жалки хуманоиди.

 3. 3 Профил на Raia D
  Raia D
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За такива действия може единствено да бъдат глобявани и съдени жалките подобия на човешки същества. С нищо не може да се оправдае такава абсурдна и абсолютно неадекватна агресия и то от страна на хора, които би трябвало да лекуват, да се грижат за и да помагат на животните. Как се поглеждат в огледалото изобщо, не си обяснявам?!

 4. 4 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Минавал съм няколко пъти покрай приюта, но за съжаление съм го виждал само отдалеч. Винаги съм се радвал, че в града ни няма много бездомни кучета, най-вече понеже тези животни са принудени да живеят в доста лоши условия, а и често се случва хора да пострадат от озверяло бездомно куче. Сега, когато чета тези ужасяващи неща обаче, си мисля, че най-виновни за случващото се не само в това отношение, а и в много сфери на живота в България, сме отново ние - съвременните българи. Всички ние. Защото позволихме моралът и добрите нрави да бъдат заличени от територията на страната ни. И в това няма нищо политическо, няма и нищо социално - просто България всеки ден все повече се превръща от държава в територия. Жалко.

 5. 5 Профил на elitsa_eneva
  elitsa_eneva
  Рейтинг: Неутрално

  Въпреки, че съм жена, въпреки, че съм бременна, въпреки, че по принцип съм против насилието.......ще им мамицата на тези гадове. Вътре се влиза само с пушка и да изтребиш всичките двукраки. Аз ако ......ги хвана лично ще ги разпоря тези гадове. Чудите се откъде такава агресия ли?! Аз не- защото ми писна тази безпомощтност и оправдание на жестоките убийства с това, че кучетата хапели по улиците. Ама защо са поулиците бе......Мамицата и на кмета ви и на нашия......и на цялата ни ш....на държава.
  Аз няма дори да го чета това, защото знам каква е действителността. Ако някой заблуден гражданин незнае какво става зад тези стени .....да чете. Аз нямам сили, защото един ден ще изпълня заканите си.....Пазете се от мен изпълнители на програмата за ограничаване чрез жестоки убиства.

 6. 6 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 491 Неутрално

  в случай за мен целта оправдава средствата. пловдив е без глутници кучето, спокойно място за пловдивчани, а това е много по-важно от всичко останало.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 7. 7 Профил на Светльо
  Светльо
  Рейтинг: 383 Неутрално  До коментар [#6] от "512":

  Глупак!
  Живей си с милионите котки по улиците.

  They say I don't pray for my enemies. It's a lie, I pray for them to burn in hell
 8. 8 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо така трябва да се убиват кучета- диво, по азиатски. Агресивните кучета в САЩ се умъртвяват с инжекции ( слагат се да спят, както е термина).

 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Иначе глутници бездомни кучета няма да видиш ни в Пловдив, ни в Стара Загора, ни в Благоевград и пр. и пр. Значи много си зависи какви са хората в един град. Явно София не е улучила на граждани ( или по-точно селяни).....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK