Шествие за въвеждането на предмет "Религия" в училищата ще се проведе днес

Шествие за въвеждането на предмет "Религия" в училищата ще се проведе днес

© Асен ТоневЛитийно шествие и молебен под наслов "Да родиш деца е дело на природата; но да ги научиш и да ги възпиташ в християнските добродетели - е дело на разум и воля" ще се проведе днес в София. Организатор е Българската православна църква. То ще започне в 12 часа от НДК и ще завърши на площад "Св. Александър Невски".


Час след началото му на площада ще се проведе и концерт, а след това църковна делегация ще връчи в Народното събрание и Министерския съвет петиция за въвеждане на обучение по религия-православие.


И в момента учениците могат да изучават религия по свое желание, но църквата настоява предметът да бъде задължителен за всички деца. По думите на Десислава Панайотова, която е част от работната група, изготвила концепцията на Светия синод за обучението по религия, децата, които не искат да учат определена религия, може да се насочат към "етически ориентирана, духовно-нравствена дисциплина като благонравие или християнска нравственост, нещо, което да изпълни целта, а именно децата да бъдат по-добри, по-спокойни, с по-мирен дух".


По повод изказвания, че такова обучение ще раздели децата на религиозен признак, Панайотова заяви във вторник пред БНР: "Църквата е помислила за всички и концепцията й предвижда децата, на принципа на езиците, както се учат английски, френски, немски, да учат религията, към която принадлежат."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK