Френският посланик: Не обвързваме присъединяването на България към Шенген с ромския въпрос

ЕТИЕН ДЬО ПОНСЕН

© Асен Тонев

ЕТИЕН ДЬО ПОНСЕНФранция не обвързва присъединяването на България към шенгенското пространство с ромския въпрос. Това заяви френският посланик Етиен дьо Понсен в предаването "Панорама" на БНТ.


Преди дни той дипломатът, чийто мандат в страната изтича, заяви, че за ромите в България се говори много, а се прави малко и не се вижда къде отиват парите за тях. Той дори предложи да има държавен пост, който да отговаря за интеграцията на ромите. Изказването му дойде, след като Франция върна няколко групи с български и румънски роми, с което предизвика критики от страна на Еврокомисията и дори заплахи за санкции.


Посланикът беше категоричен, че позицията на Франция за присъединяването на България към Шенген ще бъде ясна, след като Европейската комисия обяви, че страната е готова.
Етиен дьо Понсен уточни, че върнатите в България роми са около 100, което не е "значителна бройка". Френските медии обаче съобщиха в началото на месеца, че бройката няма да надхвърли 50. Дьо Понсен повтори, че ромите не са извършили престъпления, а са нарушили тримесечния срок за пребиваване в друга европейска страна.


Бих искал да видя роми и в парламента, каза още френският посланик. Той отново повтори, че не вижда пари, които реално да отиват за интеграцията на ромите и уточни, че има два вида дипломати – такива, които "се усмихват с чаша шампанско в ръка" и такива, които наблюдават и се опитват просто да съветват.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В България по принцип управляващите се усмихват с чаша шампанско в ръка, а и с по-силни питиета, не само дипломатите.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 2. 2 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Дано нашите слуги оценяват положително втория вид дипломати посочени от негово превъзходителство. Активноста

  му всъщност е признание за нас. И е абсолютно прав отново, че парите са забулени в тъмнина и не могат да се

  контролират. А тъмнината е това, което отблъсква най-много, а истината не може да се промени нито с говорене, нито с мълчане.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на rali1977
  rali1977
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "be_google":

  Нещо, драги не си наясно! Явно Горубленската автоборса ти е хоризонта на погледа и от там си набираш приятелите... Няма лошо, но добре е да знаеш, че "типа", както го наричаш, е от френски благороднически род... А ти? Дали си спомняш къде е живял пра-пра-дядо ти?! Не питам дали е имал тоалетна, защото най-вероятно и нужник е било лукс за него... Както и на вероятно любимия ти bg президент.
  Та, така..., като даваш оценки... Впрочем не бъде сигурен, че точно на този посланик доклада няма да чете Саркози по повод за Шенген.

 5. 5 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Естествено, че присъединяването на България към Шенген не трябва да се обвързва с ромския въпрос.
  Ромският въпрос не е проблем на България, а на целия свят. Какво да се прави с едно крадливо, мързеливо и тотално неинтегриращо се племе.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#4] от "rali1977":

  Този може и от кралски род да е, това не го прави по-симпатичен. И на мен ми се страшно неприятен. За външният му вид говоря, не за друго, защото не го познавам.

 7. 7 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Господин посланикът си позволява да съветва малко повечко отколкото е необходимо.

 8. 8 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 868 Неутрално

  На дипломатически език " обвързваме присъединяването на България към Шенген с ромския въпрос и още как "

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тоя пък от къде го намериха! Нема да изпратят некое френско гадже за посланик, ами тоя урунгел! Пфу! Не обвързвал той с ромите, ами обвържете, пък може и да им дадем не по 300, а по илядо еуро, че да ви ги изпратим у Францата! Тия хора не разбраха ли, че не става въпрос за интеграция, а за социализация. Това е двустранен процес и изисква усилия от мангасарите, не от нас. Аз и всички сме ги приели и си ги носим на гърба. Държавата е направила всичко, за да не се чувстват отделна категория /имам предвид като законодателство/. Че какво им липсва на мангалите - имат всички социални придобивки, та и отгоре. Имат всички права, та и отгоре. Те обаче не искат да се социализират. Живеят си в колиби, не искат да ходят на училище, не искат да работят или да развиват легален бизнес. Кой им е крив, че са необразовани, крадливи и въшливи! Ебах тез роми!!! Само с тях се занимаваме!

 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  ====Бих искал да видя роми и в парламента, каза още френският посланик.=====

  Че то си има. цв.кънчев. Е, в случаите когато не е в затвора и гоце още не го е помилвал за пореден път.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "rali1977":

  Че Робеспиер не ги ли изкла? Пък Франция не беше ли република? Какви френски благородници, какви пет лева! То и наш Моню уж от царско потекло, пък гледай кви ги свърши! Благородници, друг път ...

 13. 13 Профил на русофил=ПРЕДАТЕЛ
  русофил=ПРЕДАТЕЛ
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Не можеш да помогнеш на някой ,ако не иска помоща ти!Повечето(не всички) цигани не искат помощ-искат някой да ги храни и пои докато онодат циганките!

  МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Весело

  В Европа и във Франция в частност още ли не разбраха, че циганите не искат никаква интеграция, а да има медни проводници - повечко и със свободен достъп, беззаконие, социални помощи, сателитни чинии, турска телевизия и музиката да свири?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 15. 15 Профил на fatih
  fatih
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бях баннат за месец , мисля несправедливо! А , бе приятели ,аз съм татарин - защо не говорим за нашата интеграция? Зна4и ,трябва да правим разлика между интеграция и асимилация.При слу4аен разговор , ние даже да сме болшинство , и да има един единствен нетатарин , вклю4ил се в разговора обръщаме на български.Казвам нетатарин - може и да е циганин.В България не сме много , но смятам , 4е сме интегрирани. Смятам , 4е не можем да направим разлика между интеграция и асимилация

 16. 16 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бил искал да види цигани в парламента! Ми то имаше, но в момента и двамата изясняват отношенията си със закона. А парите и аз не ги виждам, щото нямам възможност да надзърна в джобовете и сметките на всевъзможни "лидери" и цигански" фондацийки". А във връзка с Шенген, господина съвсем в тона на дипломатическия етикет ни казва "Ще влезете в Шенгенското пространство ама...друг път". Те това е майсторлъка в дипломацията, нищо да не се казва в прав текст, така да се омае събеседника, че дори те псува да го приемеш за похвала.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "Reveal":
  Светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.
  Тери Пратчет

 18. 18 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Струва ми се,че малко изкуствено се раздухва въпроса с цига-ните. Факт е,че ние искаме да се отървем от тях,правейки износ поне на 100-150 хил.тъмнолики, а на политици от средите на БСП и ДПС това не е приятно,понеже губят електорат,макар и не толкова надежден.Факт е,че богатите страни като Франция, Гер мания,Швеция, Дания не горят от желание да делят натрупани-те си с труд богатства с циганите,дошли наготово,голяма част от тях с първичен манталитет, несвикнали на подчинение на за-коните, на отседнал живот и труд. Вина за тази ситуация с бра-товчедите носят нашите политици,които всячески ухажваха мургавеляците,създаваха им условия за живот без да се трудят или обратно - въобще не се интересуваха от тях в периода меж ду изборите и се правеха на разсеяни,когато ромите започнаха непрекъснато да консумират ток и вода,без да плащат. Първо, властниците от 20 години говореха непрекъснато за интегрира-не, а е факт,че който е искал да се интегрира,го е направил пре ди 40-50-години ,второ между 7 и 9 неправителствени организа-ции се "борят" за права на ромите, изсмуквайки безсрамно от-пуснатите за тази цел пари от ЕС,като до ромите не стига нищо, трето,редица страни от ЕС,вкл. и евродепутати, при всеки опит от наша страна да въведем ред в поведението на братовчедите реагираха/ат с вдигане на показалеца, и нашите свикнали на слу гинагж управляващи веднага спират с действията си и започват да се оглеждат като наакани деца.Целта на ЕС е ясна - БГ и Румъ -ния да служат като цигански гета и да се предотврати или поне да се сведе до възможния минимум възможността циганите да се разпръснат по Европа.Нашата цел трябва да бъде да се нака- рат ромите да спазват законите на страната,да се сведе до мини -мум влиянието на неправителствените организации,източващи средства,предназначени за ромите и най-важното - да престане да се шуми по ромския въпрос.Такъв проблем не трябва да има - има граждани, които трябва да спазват законите.Управляващите трябва да по-черпят опит от САЩ - и там има "цигани" - мекси-канците. Бихте ли показали вестници или коментари по медиите относно живота на мексиканците в САЩ- там такъв въпрос не се разисква. У нас коментари - да, и то кампанийно,та дори и прези -дентът си направи предизборен пиар с изказване по този въп-рос. Да беше обсъдил състоянието на съдебната с-ма, поведе-нието на висши съдии,въпроса с евентуални имоти на полити-ци,депутати, ексминистри,магистрати в Турция и Гърция.Но там е опасно за дискусия, бият през пръстите...

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Попаднали французина, англичанина и българина на остров с канибали. Вождът решил да си направи майтап и им казал:
  - Ясно е, че ще ви сготвиме, но ви давам един шанс да се спасите: ето ви една торба месо и едно куче. Хващайте гората и ако след седмица кучето говори родния ви език ще ви пуснем.
  Минала седмицата, излиза французина, влачи празна торба и кучето припка след него.
  - Изяде ли кучето месото? – питат го.
  - Изяде го.
  - Е, говори ли кучето френски?
  - Емиии…, не.
  Хоп – в казана.
  Излиза англичанина, влачи празна торба, кучето върви отзад.
  - Изяде ли кучето месото? – питат го.
  - Изяде го.
  - Е, говори ли кучето английски?
  - Емиии…, не.
  Хайде и той в казана.
  Излиза българина, влачи празна торба, кучето се тътри след него.
  - Изяде ли кучето месото? – питат и него.
  - Изяде го.
  А отзад кучето:
  - Лъже, неговата майка!

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Направили състезание на тема "Забиване на пирон с ръка"
  Явили се американец, французин и българин .
  Американеца забил 1/3 от пирона.
  Французина 1/2 от пирона.
  Българина забил целия пирон.
  Класиране:
  1-во място: Французина - забил 1/2 от пирона.
  2-ро място: Американеца - забил 1/3 от пирона.
  Българина: дисквалифициран - забил пирона на обратно.

 21. 21 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "polkovnik": Посоченото в предишния ко-ментар се потвърждава от интервюто на френския посланик - просто богатите страни от ЕС не искат циганският проблем да се разпростира на техните територии - който ги е отглеждал вече два века и се е примирил с тяхното поведение,да си бере "плодовете" от късогледата политика. А присъединяването ни към Шенген,косвено,та дори и пряко е свързано с поведението и числеността на ромите в БГ - не може да се присъединиш, вна-сяйки в Шенген 700 хил., в голямата си част несвикнали на рабо та роми; да ги "пробуташ"в страни като Франция,която доста-тъчно си има проблеми с тъмнокожите от Африка, или на Герма-ния, струпала на територията си над 1 млн турци, и да смяташ, че присъединяването ще мине безболезенено.От само себе си се разбира,че страните от Шенген ще искат гаранции за вече разре-шен проблем с ромите, а не да ги наталалазим на богатите стра ни с призива "оправяйте се".Това просто няма да мине.

 22. 22 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До 17

  Твърде мрачна и песимистична фраза. Предлагам ти нещо по-оптимистично като за сутринта.

  http://vbox7.com/play:368ce10d


  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 23. 23 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз пък искам да видя конкорд да излита от летище Горна Оряховица. (ако въобще схващаш какво говоря - инфраструктура)

 24. 24 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#4] от "rali1977":

  Няма начин да го кажа по-любезно. Твоето изказване е ултрацървулско.

 25. 25 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Весело

  Франция не е в позицията да решава, кой ще бъде приет в Шенген и кой не.
  на посланикът думата му се чува точно толкова , колкото и на нас форумните ъкалии
  правят се на велики и важни, а са последна дупка на кавала...французте,де. грандомани без покритие.
  да си ядат жабите.
  манго пак ще им отиде на гости...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 26. 26 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От интервюто с monsieur le ambassadeur по БНТ разбрах, че Франция е страшно привързана към ромите и супер загрижена за тяхната интерграция, стига да са далече от нейната територия.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 27. 27 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  нагъл конеядец, да те питам: защо не си назначите министър на арабите и негрите, защо сте превърнали расовата дискриминация национална политика, защо продължавате да имате колонии зад граница, защо - аджеба, си изнасяте язвите в чужбина?!! когато париж отговори на тези ?-си, ще си сменя цвета на косата.

  Времето е наркотик, много от него убива.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK