И община Роман ще премахва блок, населен с роми

Блокът в Ямбол, който беше съборен<br />

© Румен Дражев

Блокът в Ямбол, който беше съборенПо примера на Ямболския кмет, който срина цял блок, населен от роми, и община Роман планира да премахне опасна панелка, съобщи Би Ти Ви.


От години в град Роман има блок, в който ситуацията е ужасяваща. Наричат го "Двойката". Блокът е построен преди 30 години за нуждите на проспериращ тогава завод, но изглежда като на 100. Общината е зазидала един от входовете, защото е опасен, но в другите два все още живеят хора.


Повечето апартаменти са без тераси, но на обитателите това не им пречи. Понеже нямали пари за укрепване, хората ги бутнали, след като малко дете паднало от третия етаж заедно с парапета.
Заради критичното състояние на блока от 2007 г. е в сила забрана за отдаване на общинските апартаменти под наем. Но вътре постоянно се самонастаняват хора. Като Елена, която е на 24 и казва, че няма къде да живее, защото кметът не й давал друго жилище:


"Аз тука живея с четири деца. Виж какви мизерии кметът ми дава", казва тя пред Би Ти Ви и сочи неработещата тоалетна.


Хора, прасета и кучета съжителстват от години. В апартаментите няма вода, а всичко, което е можело да се предаде за скрап, е изкъртено, включително и перилата на стълбището.


"Той не е виновен кметът, тия са нашите виновни. Ама като нема откъде да ядат, децата гладуват, че няма работа, ще правят мизерии - като окрадат прозорци, стени, врати", сподели жителка на квартала.


От Общината казват, че досега не се осмелявали, но по примера на ямболския кмет и тук ще пристъпят към събаряне.


"Може да не е морално, но това действие трябва да се предприеме, защото, ако утре се случи нещо непоправимо, вината ще бъде, знаете, в общината и кмета", каза Вълчо Маринов, зам.-кмет на община Роман.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Любопитно

  И се оплакват?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 2. 2 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Със сигурност няма град в България, в който да НЯМА подобни блокове.

  Общините най-накрая се осмелиха да предприемат действия по събарянето на тези руини.

  В случай на някакви инциденти ще бъдат виновни местните власти, така че бутайте ги и да не ви пука от Български Хелзингски Комитет и други "правозащитни" организации, които харчат милиони годишно в популистски празнословия

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Откъси от статия на Мери Дейевски в Indipendent по циганския въпрос, отпечатани в последния брой на "Култура":

  "В края на юли т. г. Елисейският дворец издаде нареждане да бъдат разрушени ромските лагери, които се бяха намножили във Франция, и техните обитатели да бъдат събрани на групи и експулсирани. Тези експулсирания произведоха ефекта на бомбен взрив в Европа. Намеси се Ватиканът, а ООН – чрез посредничеството на своя Комитет за премахване на расовата дискриминация - поиска от Франция да удвои усилията си, за да интегрира ромските семейства, да осигури образованието на ромските деца и да настани семействата им в прилични жилища.

  Всичко това свидетелства за присъствието на един достоен за възхищение и напълно справедлив идеал, но не ви е много полезно, ако сте френски гражданин, ако сте прекарали целия си живот във Франция, плащали сте си данъците и една прекрасна сутрин се събуждате и виждате току до градината ви хора да бивакуват – и катунът им от ден на ден да нараства, досущ (нека го кажем направо) като в Третия свят. Какво трябва да направят властите? Когато Италия се оказа лице в лице с подобен проблем преди няколко години, правителството си затвори очите за изключително тревожната поява на частни милиции. Ако Франция не стигна дотам, то бе, защото Никола Саркози хвана бика за рогата. За да хвърлим по него камък, трябва да можем да предложим друго решение, нещо, което е много трудно. Цели семейства живеят без санитарен възел, без всякакви удобства, работейки на черно, когато работят – и все пак техният живот е по-приятен и им предлага повече преимущества във Франция, отколкото е бил или е в страните, откъдето идват. Истината е, че тези хора са се превърнали в паразити на едва цивилизация, за чийто строеж не са допринесли нито материално, нито културно; и която те не биха могли да изградят за себе си.

  Такава, сурова и политически некоректна, е истината. Френският данъкоплатец ли трябва да плаща училището, обществените услуги и професионалното формиране на ромските семейства, за да им осигури едно приемливо равнище на живот? Защо Франция да трябва да улеснява интеграцията на ромите, когато Румъния, България, Словакия и други страни са ги изритали извън тъч линията? А ако не го направи, ромите могат ли и трябва ли да бъдат лишени от свободата на придвижване, действаща в рамките на Европейския съюз? Не е почтено да се твърди, че лесно може да бъде осигурено съвместното съществуване на толкова противоположни нива на очаквания и нива на живот или че новодошлите могат да бъдат приети радушно – или просто приети – без големи разходи и без огромна доза добра воля.

  Всъщност, предизвикателството, очертано от ромите, не е единственото. Преди около година един германски доклад заключи, че, противно на очакванията, германските турци от второ и трето поколение се женят в Турция, предизвиквайки по този начин нова неочаквана вълна на това, което някога се наричаше „първична имиграция”. И забавяйки интеграцията си.

  Същото явление се наблюдава във Великобритания - в бенгалските и пакистанските общности, които в някои квартали са репродуцирали тяхната селска организация и чиито членове ходят да си търсят жена „в къщи”. Идеята, че интеграцията е просто въпрос на поколения, не намира потвърждение.

  Великобритания, Франция и Германия ходеха да търсят работна ръка в чужбина – за предпочитане евтина. Но тъй като я набираха в селските местности на по-неразвити страни, те пренесоха на територията си цели села; внесоха микрокосмоси, жертви на изоставане, което те наваксваха в тяхната среда. С пристигането на съпруги и други лица, които трябва да бъдат издържани – и които имигрантите имат законното право да поканят от родните си страни, Обединеното кралство се оказва пред проблема за подправени избори, за насилствени женитби, отвличания, „престъпления на честта”; и пред физически недъзи, причинени от женитби между първи братовчеди. Туберкулозата, болестта на бедните квартали от викторианската епоха, се завърна, а беше напълно изличена; лечението й изисква средства и персонал, които богатите страни биха могли може би да употребят другаде.
  В известен смисъл, това е вечният и трънлив проблем на постколониализма, нашите постколониални поколения не би трябвало да се стискат за разходите; все пак, ние добре си послужихме някога с тези страни. Все пак, новите противопоставяния, които наблюдаваме днес и които са резултат от масивни трансгранични миграции, заплашват да предизвикат сблъсък на цивилизациите, в който ще се изправят едни срещу други не религиите, а нивата на живот – и то пред вратата ни.
  К"

  The best way out is always through Robert Frost
 4. 4 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 501 Неутрално

  имам едно каматцу -мога да ви го пусна гратис.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Весело

  добре, а защо не си стегнат багажа и не отидат в Париж?
  хем климата там е по-мек, хем бол от цветни метали...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До Realistka:Поздравления за статията-великолепна е,и най-важното-казва нещата,каквито са без излишна "политическа коректност". А иначе по статията-смятам,че всеки който получава общинско жилище трябва да го пази и поддържа в добро състояние.Ако не го прави-то трябва да се отнеме правото му да се ползва от такова и от социални помощи!А на всеки самонастанил се да му се отнемат помощите.Не би трябвало хора,които не спазват обществените правила да се възползват от социалната система на страната.

 7. 7 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "Realistka":
  Абе момиче, кво се хабиш да преписваш или копи-пейст статии?
  Кажи го с думи кратки и прости- не подлежат на интегриране където и да ги посадиш, поне още няколко поколения! Може би ще се впишат най-добре в пейзажа на родната им Индия, щото там просто ще се слеят с общата маса, но за техен късмет, там не ги щат, имат си предостатъчно, пък и на тях тая географска посока не им уйдисва.

 8. 8 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Две неща са интересни от статията -
  1. "Хора, прасета и кучета съжителстват от години. В апартаментите няма вода, а всичко, което е можело да се предаде за скрап, е изкъртено, включително и перилата на стълбището" - типичната културно-битова идентичност на циганите

  2. "Ама като нема откъде да ядат, децата гладуват, че няма работа, ще правят мизерии " - типичната циганска наглост и лъжа. Работа има, но не ни се бачка бе, бате! Да краднем и да го изпием е по-лесно

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "nicksk":

  Момче, въпрос на гледна точка!
  Очевидно моята се различава от твоята такава.

  Аз не съм даскалица да преразказвам Паисий.

  Смятам, че постването на оригинални статии или части от тях е този минимум просветителска работа, който всеки интелигентен участник във форума би трябвало да изпълнява, когато може.

  The best way out is always through Robert Frost
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Как така ще бутат блока?!
  Защо не си го ремонтират?
  На мен в къщи нещо като се развали първо го ремонтирам,после го "бутам"

 11. 11 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "... защото кметът не й давал друго жилище:"
  Кметът ли е длъжен да ти дава жилище?!?!
  Наглост!
  Хората се чудят как да си плащат кредитите с които са си КУПИЛИ жилищата, на тази не и били давали ново.

 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":

  Радвам се, че Ви е харесала.
  Аз също смятам, че преиграването с така наречената "политическа коректност" по циганския въпрос е във вреда на обществото като цяло. Защото от една страна тази "коректност" внушава някаква предопределена безсмисленост на усилията на активната част от обществото, а от друга страна подхранва паразитизма на циганите, които намират опора в подобни говорения като по такъв начин се спира или силно се забавя развитието на това общество.

  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#5] от "СДС":

  Само в Айфеловата кула , ако се разфасова, колко стомана има...

  The best way out is always through Robert Frost
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#10] от "xmm":

  хммм,не сте съгласни с ремонта...

  Тогава - да си го бутат сами.
  Нови 103 000 лв,колкото струваше бутането на онзи в Ямбол - аз,като данъкоплатец - не давам!

 15. 15 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#13] от "Realistka":

  АМИ,НАЛИ ЗАРАДИ ТОВА ПОБЪРЗАХА ДА ИЗГОНЯТ ОТ ТАМ МАНГАЛИТЕ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 16. 16 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1107 Весело

  Мунчо нещо ми се губи от погледа...!!!
  Къде си,бе МАГАРЕ КРАСТАВО....!!?? Виж,какво става с братята ти в Роман...!!! Я отиди и се скарай на кмета...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 17. 17 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  До коментар [#5] от "СДС":

  ....хем пак сще се върнат с по 300 евро....!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 18. 18 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#2] от "Aman":
  Мисля, че има. Бях чувал, че в Разград след голямо земетресение 1977г. са се съборили почти всички паянтови цигански "жилища". Тогава с булдозер са заравнили раьона и разселили циганите по селата в пустеещи къщи. Веднага ги назначили на работа в АПК-то. Това население се държи по друг начин когато не е в глутница. По този начин Разград се е оттъвал и от едно огнище на зарази и лоша хигиена. На мястото са построени панелки но не са настанени циганите, а млади семейства и новопристигащи работници в града. Доколкото ми е известо не че нямат цигани, но нямат тази цигания от фотосите.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  хм,ами проблемът май наистина е в липсата на ред.Смятам,че във всяка циганска махала трябва да има поицейско управление.Всеки жених с 12-13 годишна булка трябва да бъде съден за педофилия,а майката и бащата на тази булка трябва да бъдат с отнети родителски права и лишени от помощи!Всеки социално слаб да получава помощи само след "изработени" часове обществено-полезен труд.Смятам,че детски помощи трябва да има за до 3 или4 деца.Ако родителите искат повче деца,значи трябва да се погрижат за тях,а не обществото да го прави,вместо тях.Правила и ред им трябват на ромите,а не фондации и цигански барони-тип Дон Цеци.Проблем е ,че ромите са идеална инертна маса гласоподаватели,чиито вот е лесно закупуван по време на избори.Затова и трудно можете даочаквате политическа воля за промяна от страна на политическия елит-"той не иска да си реже клона".Единственият начин е чрез непрекъснат обществен натиск от страна на обикновенните данакоплатци,на които им е писнало да издържат паразитиращите роми и техните цигании.

 20. 20 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "yu22":

  Франсетата, за да си опазят Айфеловата кула са готови да се намразят с Европейската комисия.
  А пък ние уж по едно време бяхме се обявили за франкофони, а сега нашите мангали ще ни развалят отношенията с Републиката!

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 21 Профил на Йордан Калъчев
  Йордан Калъчев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мястото на такива е в затвора или в трудов лагер.
  Хора които не могат да се управляват сами заслужават единствено нечие чуждо управление, пък било то и българско.

 22. 22 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Айде почна се !Дано да бъдат изринати всички цигански клоаки от милата ни Родина !

 23. 23 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 531 Весело

  Както казват някои: "Един умерен геноцид може да реши много проблеми..."

  Proud to be anonymous!!!
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Окончателно и крайно решение!!!! .… ))

 25. 25 Профил на venko1
  venko1
  Рейтинг: 217 Гневно

  А защо преди 30 години, когато го е имало проспериращият завод този проблем не е съществувал? Гладуващите хора ли са виновни или капиталистическата система?

 26. 26 Профил на registrac
  registrac
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Блокът е построен преди 30 години" Много сгради са строени по едно и също време и някои квартали сигурно са вече за скрап.
  http://www.vbox7.com/play:c1d36e07

  Всички хора са пълни със светлина, само аз съм потънал в мрак.
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#10] от "xmm":
  Ти се слънчасал! Какъв ремонт, нали те са го докарали до тоя хал !

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#18] от "ПАСТОРА":
  Писах ти плюс, но тая история много ме съмнява, защото тия картонени къщи са много устойчиви на земетресения. Виж, на огън не издържат и ако има кой да им драсне кибрита, няма нужда от булдозери....

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#20] от "Realistka":
  Има една история от преди 200 години. Имало едно време един квартал в центъра на Париж, изоставен от собствениците му и пълен със самонастанили се, главно престъпници. Когато Наполеон взел властта, викнал един капитан от артилерията и му дал всички пълномощия, но да реши въпроса. Капитанът два-три дни се готвил и после закарал стотици работници и необходимите материали под охраната на войска. За един- два дни издигнали стена около квартала. Оставил само един изход. После дал срок от едно денонощие - който иска да излезе. На входа го ловили и проверявали що за птица е. След това сринал квартала с артилерия.

 30. 30 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "yanne":

  Това, което всъщност предлагаш е циганите да почнат да спазват законите, както ги спазват останалите граждани. Сексуалната експлотация на 12 годишни е престъпление според законите на държавата, както и търговията с хора. За помощите май също си има регламент. Това, което в момента се случва с циганите е двупосочна дискриминация, доколкото дискриминация означава различно отношение. От една страна тези от тях, които наистина искат да работят (изобщо не са малко) често не си намират работа заради предрасъдъци. От друга страна пък именно на най-неблагонадеждните от тях им се опрощават сметките за ток и вода, наемите, здравните вноски. И това отношение отново е дискриминация защото на мен Енергото ще ми дръпне шалтера още след първата неплатена сметка. Това отношение е тотално демотивиращо - ако искаш да работиш, не можеш защото си циганин, ако не искаш - ами пак може, отново защото си циганин.
  Пределно е просто - циганите са граждани на България и трябва да бъдат принудени да се съобразяват с реда в нея. Ни повече, ни по-малко.

 31. 31 Профил на Светльо
  Светльо
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#30] от "arch_":

  Съгласен. Всички сме равни. Ни повече, ни по-малко!

  They say I don't pray for my enemies. It's a lie, I pray for them to burn in hell
 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  До # 31- Светльо- Да бе , ти си равен на Митко Бербатов, arch_ на Христо Стоичков , а пък аз на Рокфелер ! Като ги пишеш , вярваш ли си ?

 33. 33 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "kimba3":

  Ами в българската конституция пише, приблизително, че всички сме равни пред закона. Това че в България някои от край време са по-"равни" от останалите е част от проблема...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK