Туризмът с най-голям ръст на задължителните заплати

В 44 отрасъла държавата ще определи осигурителните прагове

Туризмът с най-голям ръст на задължителните заплати


Поне 1.3 млн. души от догодина ще получават по-високи официални заплати. Работодателите и синдикатите се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година. В останалите 44 сектора не беше постигнато съгласие и министерството на труда служебно ще определи с колко да се вдигнат праговете, които играят ролята на задължителни минимални заплати.


За пръв път синдикатите и работодателите се договарят за толкова малко отрасли. Причината е, че бизнесът е против административно повишаване на възнагражденията, защото, освен че изкуствено се увеличават разходите за служители с ниска квалификация и производителност, в крайна сметка ще нарасне и делът на сивата икономика. Според профсъюзите и министерството пък ефектът ще е точно обратен.  


Секторите, в които догодина ще има ръст, са с традиционно ниски заплати - туризъм, търговия на дребно, производство на хартия. Работодателите са се съгласили с повишението, за да излязат "на светло" поне част от възнагражденията, които сега се плащат "под масата" и така се създава нелоялна конкуренция. Така от догодина нито един хотел или ресторант няма да може да наеме управител за по-малко от 800 лв., като средното увеличение в туризма е с 12.5% - най-голямото сред всички сектори.


В основни отрасли като металургията, строителството, химията и транспорта праговете ще останат на нивата от тази година. Причината е, че в някои от тях заплатите са много по-високи от минималните прагове, а в други като строителството браншът е в криза. Така общите работници по строежите ще продължат да получават гарантирани 310 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Ако един управител на хотел взима 800 лева, ясно е защо хотелите ни се "управляват" по този начин, ясно е защо така се краде и се цака гостът отвсякъде.

  Много ми е трудно да проумея за себе си какво би накарало човек с минимално достойнство да летува на българското Черноморие - може би интересът към мощите на св. Иоан Кръстител?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ... то и в Турция ако не си на 5 звезди трудно се издържа... и плажовете са им с черен пясък та морето изглежда кално...

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  Знаеш ли кога ще взима 800 лева - точно никога! Да не говорим за другите безумни заплати и ставки вариращи от 280 до 350 лева! В същото време взимаме за пример съседен хотел от чуждестранна верига - там ставките са 2-3 сигурно и повече пъти по високи, защото хората правят легален бизнес! До кога обаче ще ги търпят тези недоносени български хотелиери, които ощетяват колосално държавата не ми е ясно! Тази година добре ги подпалиха и не само данъчни, беше истински хаос - всякакви служби идват и дават предписания! Като почнеш от пожарникари до ХЕИ! Дано стане ежегодно!

 4. 4 Профил на Turkuaz
  Turkuaz
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  Не съм съгласен с теб! Септември на4алото бях на ''Дюни''-''Ройал Марина'' и си беше 6!

  Tuna nehri akmam diyor...
 5. 5 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Секторите, в които догодина ще има ръст, са с традиционно ниски заплати "
  Врачки ли ползват.Събрали се едни чичковци и решават кой,колко ще одрусат.

 6. 6 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  В туризна е най-голямо укриването на данъците, а заплатите са наистина смешни на места. В Албена примерно много дълго време заплатите бяха между 150 и 200 лева. Никой когото познават да работи там не стоеше заради тази заплата. Всеки се съгласяваше да работи за тези пари, защото нямаше избор и защото можеше да открадне от касата или да одере някой чужденец още поне с толкова на месец. АКо помните имаше протести на работниците там и преди няколко години им увеличиха заплатите.

  Ето защо това твърдение: "Причината е, че бизнесът е против административно повишаване на възнагражденията, защото, освен че изкуствено се увеличават разходите за служители с ниска квалификация и производителност, в крайна сметка ще нарасне и делът на сивата икономика" е просто лъжа, че на тях им е много на сърце за работниците. Просто като се увеличат задължителните ставки за заплащане, бизнесът ще плаща повече и за да го направи ще трябва да си изсветли оборотите, защото няма как да обясни инъче откъде ги има тези пари.

  www.economistbg.com/
 7. 7 Профил на vandal
  vandal
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#4] от "turkuaz":

  прастна ли нещо или те прастнаха

 8. 8 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":На 800лв. ще го осигуряват , а колко ще му плащат е друг въпрос...

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#7] от "Барби-плужече": Късал някакви "розички"

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 10. 10 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  Аз бях на Слъчев ден/-св. Константин и Елена/ и беше супер...

 11. 11 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 572 Гневно

  "ниска квалификация и производителност" - и какво значи ниска производителност ?? Естествено, че напр. чистачката или пазачът не могат да вършат работата на мениджъра, но това не значи че трябва (със поддържане на ниско заплащане) да ги смачкваме като хлебарки!

 12. 12 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Абсолютно нормално е да се вдигат тези прагове - особено в туризма. Нито един човек, който познавам да е работил на морето, не би приел да работи там за по-малко от 1000лв, та дори и повече. Вече за колко се е разписвал е друг въпрос. А за тези, които наистина работят за толкова - е, крайно време е българските "бизнесмени" да разберат, че първо един истински бизнесмен се грижи за хората си и след това за купуване на "служебен" Кайен

 13. 13 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":
  До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":
  До коментар [#6] от "Hristo Hristov":
  вие някога един лев извън заплатите изкарали ли сте , заплати плащате ли , и като сте толкова отворени къде ходите на море , ако въобще ходите , аман от разбирачи-цървули

 14. 14 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#13] от "liolio":

  Да изкарвам и в момента "някой лев извън заплатата" си и съм от тези, които ти сигурно би ги определил като най-големите балъци на света, защото си плащам данъците върху реалните си приходи. Примерът с Албена го дадох, защото работих там преди години и имам познати, които все още работят там и съм достатъчно добре запознат със ситуацията. Прочети малко повече за света около теб, какво се случва и как действа той и изкажи някакво мнение. Ако успееш да формираш такова. Ако не, запази си обидните епитети за себе си.

  www.economistbg.com/
 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "nqma zna4ka koi":

  Ти пак не си разбрал, явно трябва да сменяш хапчетата. Не става въпрос, колко изкарваш, а че дори и да изкарваш 500 лева, трябва да се осигуряваш на 800. Ами ако си сам собственик на ресторанта и си се назначил за управител? Може да нямаш пари да ядеш, ама ще плащаш данъци.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#15] от "epoc":

  "Ако си собственик на ресторанта и няма какво да ядеш"

  КУЛТОВО

  Продаваш ресторанта на някой, който ще може мойто момче това е капитализма! Който ти е казал, че първо трябва да се наядеш и тогава да си плащаш данъците си е направил голяма шега! И въобще ми е през оная работа дали има какво да ядеш, ще си плащаш данъците, така е в белия свят! В некои бели светове се лежи в затвора за това дори!
  Ей в Куба сигурно не плащат - камшиците си набиваш и там!

 17. 17 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Заплати, заплати
  Критериите за 1 четиризвезден хотел са на рецепция да се говорят много добре 2 или 3 чужди езика. така че стига тези митове за високата квалификация на българите.
  Но нещо друго, в статията не става дума за заплащане на труда, а за вудръжки върху заплатите! Защото нито на правителството, нито на профсъюзите им пука за заплатите! Пука им за средства за пенсиите на пенсионерите, защото избори наближават! А ако ви прави впечатление, работещите искат най-вечео добро заплащане на труда си, аи чак след това мислят за осигуровки.
  Защото те не са убедени, че един ден ще получат пенсия.

 18. 18 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 16
  Ресторантите в Златни и Албена почти не работят. Причината не е в бедни туристи, а във формулата ALL inclusive! Т.е. гостите ядат на корем, и нямат никакъв стимул да обядват или вечерят втори път отвън хотела в който са отседнали срещу допълнително заплащане.
  Още един път: това не са бедни туристи, просто никой не вечеря по 2 пъти!

 19. 19 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  При 800 лв РЗ на управителя на ресторанта фирмата ще плаща различни осигуровки в размер на около 320лв, а от РЗ ще се удържат 10% (80лв) под формата на ДОД (плосък данък).
  Т.е. управителят ще получава 720 лв, а НОИ и ДБ общо 400лв. Е за това става дума в статията, а не за грижи за служителя, но това са неща, които не се обясняват!

 20. 20 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Момент, момент. Аз ли нещо бъркам или минималните осигурителни прагове нямат нищо общо с минимална работна заплата, а са просто минималната цифра за съответния бранш и длъжност, върху която се начисляват и плащат осигуровки, при обявена по-ниска заплата по договор???
  И никой не забелязва глупостта на статията, която твърди, че щели да се увеличат минималните заплати в съответните браншове.
  Дневник, осъзнайте се - минимален осигурителен праг и заплата нямат нищо общо.

 21. 21 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Към 19!
  А я си представете, че въпросните 320лв отиваха в някаква лична пенсионна сметка! тогава хората наистина щяха да се интересуват от осигурителните вноски.
  Да, ама не!

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 02:34 на 27/09/2010 от неговия автор.

 23. 23 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 20
  Точно така, медиите трябва да внушат колко са лоши капиталистите-експлоататои, и колко е добра държавата, която се "грижела" за работещите!
  Държавата е мащеха за частния бизнес! Всяка една ревизия, да, ВСЯКА една ревизия на независимо каква фирма, приключва с глоба!
  А я ми кажете има ли държавна фирма, която няма задължения към НОИ?

 24. 24 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#19] от "shumkarov":

  Я дай пак - колко ще получава управителя? И как го сметна?
  Щото аз знам, че върху брутната му заплата първо трябва да начислят осигуровките, да приспаднат тяхната сума и върху останалото да начислят данъка. Към момента сбора от осигуровки и данък след тях е 20,89 %. Тоест чистата заплата е 79,11 % от брутната - 632,88 от 800,00 лв.
  Осигуровките за сметка на работодателя са съвсем друга работа (16,9 %).

 25. 25 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 24
  Твоите изчисления са по-точни.
  Но дори и тези 16,9% за сметка на работодателя са де факто част от изработеното във фирмата, или от служителя, тъй като нищо не пада от небето. Нещата отново опират до това, какъв голям процент от изработеното в една фирма се прибира от държавата под най-различни форми: осигуровки, данъци, акцизи, ДДС. И като погледнеш колко търтеи-държавни служители в Сф получават по 2-3 хиляди лв заплати, отделно командировките и служебните супер автомобили, и колко са в частния сектор с подобно заплащане?

 26. 26 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "shumkarov":

  Общия процент (на работника и работодателя) за пенсии е 20,5.
  На 1000 лв. заплата това прави 205 лв. месечно или 2460 лв. годишно. За 40 години с някаква минимална доходност (от лихви, примерно) това прави едно 100-тина хиляди. Ако поживееш 20 години след пенсия, това прави 5 000 годишно или около 420 лв. месечно. Някой надява ли се да взема такава пенсия, ако въобще доживее до пенсия?

 27. 27 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "shumkarov":

  Ами сметни само това - 20 % удръжки за осигуровки и данък от работната заплата и 20 % само за ДДС (да оставим акцизите, които се начисляват преди начисляването на ДДС, че става мазало) - минимум 40 % от това, което си изкарваш, ти го вземат...

 28. 28 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#27] от "Spand":

  Е, ти колко предлагаш да ти вземат, нейде ОКОЛО 1% или по-малко, КАЖИ ДЕ....... я земи направи справка каке другаде...

 29. 29 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "renegat":

  Не предлагам. Само обръщам внимание. Реално сигурно отиват и над 50 %, не ми се смята.
  Мисълта ми е, че не трябва да чакаме лични пенсионни и здравни вноски, а да почнем да гледам на взетото от нас като наше - то си е наше и никак не е малко. И е една конкретна сума - само от прякото облагане на труда ни - 209 лв. месечно на всеки хиляда, 104 на всеки 500. Това са си съвсем конкретни цифри, всеки месец. И всеки трябва да се интересува и да претендира къде къде отиват неговите левове?

 30. 30 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#19] от "shumkarov":

  А какъв проблем виждаш в това, че всички ще си плащат полагащите им се данъци?

 31. 31 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#25] от "shumkarov":

  ДДС и акцизите се плащат от крайния потребител, не от фирмата.

 32. 32 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До #28
  Прав си за това, че добрият гражданин трябва да бъде и коректен данъкоплатец. Но той има право да знае за какво се разходват неговите данъци, и добре е медиите да му помагат, и да задават въпроси на министрите и властимащите.
  От повече от 10 години се говори за реформа на пенсионната система, и тази реформа все се отлага. Осигурителните вноски се възприемат като някакъв данък, с който правителствата осъществяват някаква социална политика, а не отиват по предназначението си - формиране на пенсионния фонд. Освен това изплащането на огромни суми при пенсиониране на определени групи държавни служители дразни, защото остава съмнението, че те са за сметка на осигурителните вноски, или на пенсионния фонд.
  Затова е съвсем логично човек да иска да знае за какво се харчат неговите данъци, и осигурителни вноски!

 33. 33 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До #30 и #31
  Крайният потребител е същия, който преди това е платил и осигурителни вноски, плосък данък, и акцизи.
  А проблемът е в статията, която е подвеждаща-увеличаването на минималния осигурителн праг няма нищо общо с увеличаването на заплащането на труда, а единствено с увеличаване на осигурителните вноски.

 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Ами управител на дискотека по черноморието колко ще взема?
  Аз "предлагам" всички да се осигуряват на 2000 лв. Богатите ще продължават да са си добре, а бедните...... ми, ще се чувстват като богатите

  До коментар [#33] от "shumkarov" и други:
  Т.Младенов точно това иска и имаше такива "мнения" по въпроса

 35. 35 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Няма да уморя да повтарям, че това с т.н."минимални"! "осигурителни" прагове е пълна глупост, израз на управленска безпомощност, некомпетентно намесване в уж "пазарните" условия на труд и напълно необосновано! Имам впредвид, че размера на осиг.вноска е елемент от себестойността на продукта, стоката, услугата и като такъв влияе пряко върху крайната цена. Завишавайки изкуствено и не-пазарно този елемент, т.н."правителство" / както и предходните, въвели този анти-пазарен елемент на завишение/ , пълно с кретени и неуки хора, вдига стойността на изделието. Оттук бизнесът или, за да запази пазарното си ниво - намалява печалбата си, за да може да съществува / така държавата изземва доп. капитал/, или без желание вдига крайната цена, която вече е напомпена от новите цени на газ, горива, ток и всичко останало вече повишено от предходните доставчици. Което от своя страна води до по-голям краен ДДС / доп.приход в бюджета/ и до още по-голямо обедняване на хората, които са фактическите платци на този данък, ако не могат да се лишат от конкретния продукт. На този фон фанфарните журналистчета доволно тръбят "догодина пенсии и заплати във фризера" / Боже, колко оригинално! и колко трябва да си умен, за да родиш това/. Така администрираният Пазар в България е от чисто социалистически тип, липсва само плановите петилетки, но и до там ще ни натикат - ето, БСП по стар свой обичай изготви прогрлама 2020 г. Да натовариш хората, бизнеса с чисто административни разходи, да задължиш някакви измислени суми - няма нищо общо със свободен пазар, условия на труд, реална цена и пр. И това всяка година. Точно тези действия на правителството противоречат и изключват всичките им останали намерения. И за да доубият бизнеса, хората със социалистическо мислене от напълно измислената партия ГЕРБ мин.година вдигнаха със 60% отново мин.прагове на най-послушната, редовна и изпълнителна армия от 300 хил.души самоосигуряващи се, а сега се точат да ги натикат по "браншове" - поредна простотия, защото един самоосигуряващ се може да упражнява 2 или повече дейности или пък да приравниш собственик на 1 малко магазинче с този на верига от 5-6 такива. Прав е Велизар Енчев, който констатира, че България е ЕДИНСТВЕНАТА страна, в която всяко следващо правителство е по-слабо, некадърно и безпомощно от предходните и управлява по-лошо. Поради това страната ни е на дъното. А заблудата е посята, целта е постигната - тъп, некоптентен народ.

  Gero
 36. 36 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "Истината":

  Много правилен анализ!+++++++++++++++++

 37. 37 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#31] от "kaka_ginka":

  "ДДС и акцизите се плащат от крайния потребител, не от фирмата. "-Така е на теория.На практика крайният потребител плаща абсолютно всички разходи,осигуровки,данъци и т.н. на фирмите.И понеже той е също от някаква фирма,утежнените данъци и т.н. съсипват и неговия бюджет.В крайна сметка се получава една голяма междуфирмена задлъжнялост,от която може да се излезе само с хиперинфлация.

 38. 38 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#35] от "Истината":

  Единственият резултат от упражнението е изкарване на повече пари от джобовете дребните фирми и самоосигуряващите се.Големите фирми са по-производителни и себестойността на продукта им е по-висока.Това позволява с по-малко персонал и по-високи заплати,да се представи продукт,който би имал по-голяма себестойност при дребните фирми.Дребните фалират от високите ос.прагове и др. данъци и има повече баница за големите.ГЕРБ се определиха като дясна партия и няма да се спрат пред нищо,докато не унищожат средната класа в Б-я.

 39. 39 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 747 Гневно

  До коментар [#38] от "galinr":

  С извинение, да ти сера на средната класа, която не може да внесе по 300-400 лева налози месечно! Че аз като низша класа плащам 2 пъти повече! Ай сиктир и средната класа ли да хрантутя! Не ми стигат социално слабите и песнионерите ами и средната класа да не плащала нищо! Как я смятате тая работа! Кой да ги плаща бе мозъци! Андрешковци! Тарикати на дребно! Никога няма да може да се надскочите и да станете средна класа - вие сте просто прошляци! Не искали да плащат данъци! Намерете я тази страна където не се плащат данъци бе, сладури!

 40. 40 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Минималните осиг. пратгове са антипазарна глупост, която почти не действа на практика, но за сметка на това някой отчита дейност. Първо КТ в България е един архаизъм, редактиран в посока да се сключват безсрочни трудови договори. Това естествено не приляга на типично сезонни дейности като туризма например. Може да заработиш и 3000лв. през август на морето, но през януари нищо. Второ - бизнеса, ако не може да плаща осигуровките, ще започне да назначава хората на 4ч. и пак ще плаща половината. На практика това не може да се контролира. Трето - няма да излезе нищо на светло, докато интереса на осигурените се ограбва тотално от държавата, а в качеството на осигурени са и работодателите и работниците. Т.е. конфликта между работник и работодател е измислен от държавата и нек,ви профсъюзи. Кой собственик на малък бизнес не е и работник в него и къде точно в малкия бизнес има членове на профсъюз?

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#13] от "liolio":

  "вие някога един лев извън заплатите изкарали ли сте "

  От 20 години не съм на заплата, а на море ходя, където си искам. Ти само в България ли мислиш, че има море? Виж глобуса.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на valenty
  valenty
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#41] от "dodge_ram":
  "От 20 години не съм на заплата..."

  Сега разбирам, ти си от тези дето цял живот не са внесли една стотинка в държавата, но имат най големите претенции, че са коректни и се радват на чуждото нещастие - т.е. когато другите ги дерат като агнета за Гергьовден

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#42] от "valenty":

  Мисля, че за последните три години съм платил повече ДОД и осигуровки, отколкото ти си спечелил през целия си живот, ноако ти доставя утеха да ме мислиш за данъчен измамник, би май гест.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 950 Неутрално

  19,
  Не ти е много правилна сметката, макар че е почти вярна. Къде смяташ следните два факта:
  - част от осигуровката се удържа от работника и така той няма да вземе 720лв, а над 650лв
  - никога работодател не смята как да ти плати чисто Хлв, пък той да се оправя. Винаги се смята, че се предвиждат за теб примерно 1100лв разход, пък при 100% осигуровки ти си получавай 650лв чисто... Затова и често минава договорката да взимаш чисто 1000лв, а да те осигуряват за 500- ти си доволен, работодателят плаща за теб своята предвидена сума.
  Иначе наистина борбата за праговете е за това държавата да удържа повече пари и да се пълни кацата, с която се издържат търтеите, а никой не мисли ти да получиш повече пенсия(Ако мислеха, щеше да се натиска за лични партиди, а не да работиш повече и да получаваш по-малко.), по-добро здравеопазване или нещо друго, което би намалило заплатите на чиновниците и всичките им разходи.

 45. 45 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "dodge_ram":аз ходя по света и правя сръвнение , гледам за цената която плащаш какво получаваш , не гледам глобуса това занимание оставям на тебе

 46. 46 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  А аз чакам значката в другата статия, колко съм загубен ...

 47. 47 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Съгласен с мненията,че т.н.минимални осигурителни прагове и минимални заплати са по-скоро вредни!
  Съмнявам се,че те водят до "изсветляване" на икономиката,какъвто е тяхния замисъл по презумпция!
  Има икономисти,които са точно на противоположното мнение и имат своите аргументи за това!
  Но моите наблюдения са,че за българските условия тези ставки са по-скоро безполезни!

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#45] от "liolio":

  "Сръвнение?" Ясно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 950 Неутрално

  47,
  Определено в България са по-скоро предпоставка за работа в черния сектор- не можеш да плащаш ниски осигуровки, съответно назначаваш без договор. Да, много работодатели плащат поне на минимума с тях, но и минималните осигурителни прагове карат много просто да не декларират нищо. Имам наблюдения над няколко фирми, които от началото на тази година официално се води, че не работят, защото не смогват на данъците при кризата. Проблемът има и друго измерение- ненаетите официално се водят безработни и много от тях имат право на помощи, особено с новите поправки да не се губи това тяхно "единствено препитание". Така държавата не само не получава поне минимални вноски, а и им плаща, което си е бая голяма загуба за системата.
  Не подкрепям неплащането на данъци, но ситуацията в страната е просто такава, че в крайна сметка сивият сектор е огромен, а и какво точно помага на човек да плаща големи осигуровки? Ще получи навреме нормална пенсия? Няма да си доплаща за здраве? Има защита, ако остане безработен, която спрямо вноските му дава повече пари? Особено тази година видях случаи човек да е бил на заплата осигуряван на максимума, но след наложено му да се пише напуснал, а не съкратен, и да остава без помощи за безработен- не бил съкратен, а напуснал. Та тези хора не се ли чудят защо са плащали? Само ги е яд, че с техните пари се плаща на цигани и администрация. Нямаме реално осигурителна система, която да работи, няма и голям стимул да се налива в нея.

 50. 50 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "nqma zna4ka koi":

  "средната класа, която не може да внесе по 300-400 лева налози месечно! Че аз като низша класа плащам 2 пъти повече! "
  Не е здравословно да се пие толкова рано алкохол.

 51. 51 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Абе докато не се въведе задължителното плащане на работни заплати и осигуровки по банков път, както и задължително междуфирмено разплащане пак по банков път в тая държава ред няма да настъпи.

  Иначе самата аз съм категорично против задължителното пенсионно осигуряване. Въобще няма смисъл от пенсионно осигуряване. Социално слабите и тези, с увреждания и без това като бройка не са много и могат да бъдат покрити от приходите от ДДС, което всички ние като потребители плащаме. Тези, които искат да имат сигурни пари след пенсиониране - да си спестяват сами или да ги влагат в нещо. Всеки е свободен да избира как ще живее след 60 години , ако доживее разбира се.

  Само като си представя колко търтеи ще си заминат от службите, заради премахването на пенсионното осигуряване и ми става ясно, че и социалното министерство ще си отдъхне от това тежно бреме както относно проблема, така и от ненужни кадри. За държавата да не говорим

  un buen dia empieza con un solo rayo
 52. 52 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Да, и парите на бабите по селата - на банкови карти, за да мирнат телефонните обирджии. Единствено в селската бакалия трябва да си инсталират апаратче за четенето им

  un buen dia empieza con un solo rayo
 53. 53 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "rayo":

  Да не би да си от някое банково лоби, та искаш баба ти ако си купи 2 лимонади от селския магазин за 2 лева сметка банката да и удържи 1 лев такса?

  Великия премиер и неговия финансов министър нещо не успяха да се преборят с банкерите за таксите?

 54. 54 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Държавата е най големия експлоататор.Тя има чиновници около милион платени и осигурени на парно и климатици.Как си представяте тези хора на полето или в производството.Аз отдавна съм за осигуряването по банкова сметка.Като се пенсионираш са си твои и на семейството.Да ама няма да стане нашата работа кой ще храни тези дембели!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK