Пациенти оспорват в съда подготовката на здравната карта

Федерацията "Български пациентски форум" атакува пред Върховния административен съд (ВАС) 11 заповеди на министъра на здравеопазването, свързани с подготовката на националната здравна карта. Основанието е, че в нарушение на Закона за лечебните заведения министър еднолично е определил представителите на организациите за защита правата на пациентите.


С оспорваните от федерацията заповеди Анна-Мария Борисова е определила местни комисии за изработването на областни здравни карти, на базата на които трябва да бъде утвърдена националната здравна карта. В член 24 от Закона за лечебните заведения е указано, че тези представители се излъчват от самите организации, а не се определят от министъра, напомнят от федерацията.


"Български пациентски форум" не само че не е участвала в излъчването на такива представители, но дори не е била информирана за откриването на такава процедура, заявяват от организацията. Те определят като абсурден факта, че в една от комисиите е включен неин представител без знанието на председателя и членовете на управителния съвет.
Засега от федерацията оспорват 11 от общо 28-те заповеди на Борисова, с които са определени представители на пациентските организации. Причината е, че организацията не разполагала с останалите документи. Адвокатите им ще поискат от ВАС да изиска всичките 28 заповеди на министъра и да ги отмени изцяло.


Изработването на националната здравна карта е една от основните мерки в реформата, обявена от здравното министерство. На базата на този документ трябва да бъде направена оптимизация на мрежата от лечебни заведения и болничните легла в България.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK