Софийският университет може да излезе в принудителна ваканция

Преподаватели съобщиха, че и външното финансиране за наука е блокирано


Още три висши училища ще спрат лекции през зимата

Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) може да излезе в принудителна ваканция през януари. Основната причина според ръководството му е намалената от средата на годината с 20% държавна субсидия.


По същата причина от Националната академия за театрално и филмово изкуство вече обявиха, че ще спрат занятията през декември и януари. Според председателя на съвета на ректорите и ръководител на УНСС проф. Борислав Борисов Националната художествена академия и Националната музикална академия също ще излязат в принудителна ваканция.
"Окончателно решение все още няма. Имаме готовност, ако проблемите продължат, през януари да не се учи, за да спестим от парно. Пропуснатото през този период ще бъде наваксано преди и след това", обясни пред "Дневник" заместник-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.


Заради задълженията към "Топлофикация - София" топлата вода в общежитията на университета вече беше спряна. За да не се стига до принудителната ваканция, висшето училище имало нужда от около 10 млн. лв. допълнителна субсидия към 33.2 млн. лв., записани в актуализирания бюджет.


В неделя министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че за университета няма да се прави изключение и няма да му бъдат отпуснати допълнителни средства. "В този сектор вече има достатъчно пари, те просто трябва да се ползват по-ефективно", каза министърът. Днес той би трябвало да се срещне с колегата си в образованието Сергей Игнатов и с ректора на висшето училище Иван Илчев.


Министър Игнатов също каза в интервю за в. "Труд", че допълнителни средства за университета няма. "Нека да си уплътнят залите например - не може в аудитория за 300 души да се преподава на 50 души само защото даден преподавател си я харесва", каза той.


От СУ се опитват да съкратят разходите чрез съкращения, но ефектът щял да е 2 млн. лв. "Съкращаваме администрацията, както и бройките на пенсионираните преподаватели, но така се лишаваме от назначаването на млади колеги", каза Герджиков.


Софийският университет има проблеми и със средствата за наука, като според преподаватели те са блокирани от 4 месеца. Причината е, че и привлеченото външно финансиране е включено в месечния лимит на разходите, фиксиран от финансовото министерство. Средства обаче стигали за заплати и основни плащания и за наука пари не оставали.


Преподавателите негодуват, че не могат да обяснят на партньорите си защо средствата им не се използват по предназначение и изследванията са блокирани. От ръководството на СУ потвърдиха, че има забавяне на плащанията, въпреки че проблемът бил по-голям допреди няколко месеца.


В понеделник от финансовото министерство отговориха, че "мерките за оптимизация на разходите и вътрешното разпределение на субсидията и собствените приходи е пряка отговорност на висшите училища". Неофициално оттам казаха, че за да се промени начинът на отпускане на средствата, образователното министерство трябва да инициира промени в Закона за висше образование.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  А колко струва отоплението на сезон и колко струват възнагражденията на преподавателите за същото време?

  Май са еднакви.

  Топлофикация преди всичко!

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  НУЛЕВА ГОДИНА!
  Само така ще се измъкнете от непосредствения фалит.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мдам... и после защо се чудя за чий си давам 500 лева такса.

 4. 4 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Крайно време е този образователен хипопотам да си получи заслужен ГЕРБ.
  "До ушите в ако и широко отворена уста!"

 5. 5 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най добре е университетите да бъдат закрити . По герберско е някакси да няма възможности за получаване на образование.

 6. 6 Профил на Kish
  Kish
  Рейтинг: 458 Гневно

  Бойко, неграмотен чалга-кретен такъв, всички да станат илитерати като теб и тоя Пумукъл Мони Пицата ли?!

  ‎"Ако свободата изобщо означава нещо, тя означава правото да казваш на хората онова, което те не искат да чуят." Джордж Оруел http://news.maars.net
 7. 7 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 462 Неутрално

  мъдър ход от страна на Университета - преместваме дългата ваканция през зимата. какви предимства носи това:
  - премества се ученето през лятото, а студентките ще имат оправдание да ходят на изпит в полупрозрачни потничета;
  - приемния изпит също отива през зимния сезон, с което се дава възможност на кандидат-студентите да отидат на море след завършване на училище, да изтрезнеят и да им остане време за подготовката за изпитите;
  - намаляване изтичането на мозъци - студентите няма вече да берат ягоди в Англия и портокали в Гърция.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 8. 8 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Гневно

  Ама много са старомодни тия в университетите, бе-е-е! Не се ли светнаха, че светското образование вече не е на мода!

  По герберски модно е да се изучава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО религия-православие!

  Всичко друго е празнословие!

  Не чакайте модния сезон есен-зима 2011-2012!

  Почнете още тая зима, бе, какво се кумите?!

  ГЕРБ - Граждани за Ескалиращо Религиозно Безумие!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 9. 9 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Гневно


  Тия изкушени от науката студентчета да си горят еретическите учебници, у кои пишело, че Земята се въртела около Слънцето, а не обратното, и че не била плоска!

  Е на такива клади да се греят, за какво дяволско "парно" хортуват? В Светото евангелие никъде се не споменува за никаво парно! Следователно и то е от Лукаваго-о-о! (следва тройно прекръстване против нечисти научни сили)!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#8] от "SAAVEDRA":А къде го Гоце?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:58 на 27/09/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на plamen.randjev
  plamen.randjev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това не беше ли онзи Унивеситет, където професори четат лекции по 19 часа на ден според фишовете за заплатите им? Айде стига, ако спрат да крадат безогледно от бюджета на Университета, пари ще се намерят.

 13. 13 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "BBC":

  До коментар [#10] от "BBC":

  На кратък курс по богословие! Нали шъ гу праим държавен глава-първосвещеник! Като нема право на трети мандат президент, шъ промЕниме Конституцията!

  Да живее теокрацията! Да живей! Да живей!

  Максим! - Боце! - Първа-нов!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 14. 14 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 458 Неутрално  А някой виждал ли е финансовите разчети за въвеждането на задължително обучение по религия в училищата?

  То от Руската патриаршия ли ще се финансира?

  ...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 15. 15 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Интересно ми е все пак СУ тези 33 милиона лева за какво ги харчи СУ и с какви резултати. И колко е целият бюджет на университета. До момента не съм чул някой от самия университет да повдигне темата за ефективността на разходите.

  Например, ако голяма част от бюджета отива за преподавателите под формата на директни възнаграждения, как се контролира дали тези преподаватели си вършат работата?

  Най-лесно е да се каже, че трябва да запазим статуквото, понеже образованието е свещена крава и там работи принципа "колкото повече харчим, толкова по-добре".

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  до 15
  Прав си - ето как е в УСА
  Obama: "You should know where your tuition is going. There should be a pie chart at every uni showing where each$ is spent"

 17. 17 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Като студент в СУ съм по-склонен да вярвам, че управляващите този университет са тотално некомпетентни при разходването на парите и оптимизирането на разходите. Този университет се управлява ужасяващо зле...

 18. 18 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamen.randjev":

  Има едни стари Наредби - може би от соц-а, та в тях има едни приравнявания - примерно, ама съвсем примерно: един час лекции е равен на два часа упражнения. Други сложности: на чужд език или някаква по-сложна материя сигурно има още по-голям коефициент.
  И имаше задължително натоварване от 360 часа на семестър, а за Софийския университет беше по-малко отколкото за другите висши училища.
  Ще потърся къде беше...
  Та явно при тези коефициенти може да има 19 часа на ден

 19. 19 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#17] от "Софиянец":

  Ето ви един типичен пример. Тоя още не почнал да учи и вече е компетентен и дава акъл баси. Всеки взе да разбира от всичко. Аве я земи поучи малко, докажи, че можеш нещо и тогаз са върни тука. Ма кво ли да се чудим кат имаме пожарникар за премиер...

 20. 20 Профил на Svetlocherno
  Svetlocherno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пари няма, действайте...

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:41 на 27/09/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#19] от "pyn":
  До коментар [#17] от "Софиянец":

  Настоящите студенти имат предимството на директен поглед върху качеството на образованието, така че си струва да ги чуем.

 23. 23 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "В този сектор вече има достатъчно пари, те просто трябва да се ползват по-ефективно". Дянков, маймунке мръсна, кого лъжеш? Една гимназия с 1000 ученика във Франция има годишен бюджет от 2 млн. евро! Селска гимназия с 1000 ученика усред баирите! Как може най-голямото висше училище в столицата на европейска България да разполага с някакви си 15 млн евро годишно? Това не е образователна политика на европейска държава, това образователна политика на бананова република. Та 15 млн евро едвам за заплати стигат (и то никакви!), камо ли за материална база, режийни... за съфинансиране на проекти да не говориме. Това ли наричаш "достатъчно пари", ловешки селянине, които трябвало да се преразпределят? Колко години ще преливае от пусто в празно? Още от Татово време си играеме на преустройства и реформи. Така ли ще дадеш тласък на икономиката, малка пицо? Като пестиш от образование? Циганите са жив пример какво става, когато не се инвестира в образование. Може СУ да не е на високо европейско ниво, но все пак има някакво ниво, има някакви традиции, които си струва да не се попиляват напълно, както се преви вече 30-40 години. Как да се върви напред с тоя селско-просташки манталитет на връзване на гащите, на вечно кърпене на бюджета, все едно не става дума за СУ, а за кръпки по софийските улици.
  Уви Дянков и герберските тикви продължават политиката на пълно безхаберие към интелектуалното израстване на нацията, което задължително минава през масирани инвестиции в образование.

 24. 24 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 620 Неутрално

  ето какво се получава като се краде
  дори и самите крадци почват да страдат
  защото изведнъж няма какво и да се краде

  нямам предвид преподавателите от горните ВУЗ'ве
  имам предвид въобще по принцип какви ще са резултатите
  помощите ще спрат, инвеститорите ще се махнат ( а веднъж като се махнат трудно пак да дойдат) безработицата ще се увеличи и за да се подържа въобще държавата някак си лева трябва да се девалвира и борда преди това пък сам ще напусне.
  виновни са тези които позволиха и участвуваха в това като предишните правителства.
  това което чувам за Б-я никак не ми харесва то никога не ми е харесвало но този път изглежда здраво са я закъсали и без "жертви" няма да мине

 25. 25 Профил на казака
  казака
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така!
  Завърших СУ това лято!
  Сега записвам 2 магистратури.
  Изпитите за жях ми струваха 120 лв. Държавната ми поръчка струва 230 лв на семестър, другата ми е 700 лв.
  Лятото съм плащал двойни наеми+консумативи = около 80 лв на месец!
  Само последния месец АЗ съм внесъл в университета и свързаните с него общежития 1130 лв!

  Топла вода НЯМАМ от 4 август, 2 седмици поради ремонти, 1 месец и половина поради неплатени задължения към Топлофикация!

  В столовете, в които трябва да се храня за 1,5 лв. се хранят 80% общи работници и хора над 60 години, които живеят наблизо и пълнят буркани и кутии за вкъщи!

  В общежитията живеят нелегално стотици възрастни със семейства, които нямат право да живеят там и всеки го знае !!!

  Миналия семестър с успех 5.85 НЕ успях да се докопам до европейска стипендия в елитна специалност на СУ, защото от Ловеч и от Русе вземаха студенти в агрономически техникуми с по 3,5 успех!

  Стипендията ми от университета през 4-те години обучение се равняваше на 90 лв. месечно ,които се изплащат с около 3 до 5 месечно закъснение !!

  Когато университета събира такси се извиват опашки от около 200 човека по коридорите на Паричен салон, а работят 2 каси и се чака по около 4-5 часа за да платиш!

  По учебен план 1 семестър има 15 учебни седмици, т.е. занятия, от които реално се изкарват не повече от 9 заради празници и т.н. Дори да имаш желание, не получаваш нищо !!

  Това са моменти, които няма да забравя от висшето си образование в Университета!

  И въпреки това, отново ще налея парите си в СУ, отново ще ходя на лекции и упражнения и едновременно ще работя и отново ще се стремя към висок успех и ще се отнасям сериозно към образованието си!
  И няма да се махна от България!

  Иван, 23 години!


 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Преди да хлопнат кепенците на СУ и другите и натирят студентите е нормално ректорите да си подадат оставките пред академичните съвети поне месец време по-рано.
  СУ - нямалпари запарно да топли сградата!
  Ами това е скандално!
  Кой го брига, че в ебалника в Студентски град нямало топла вода да си подмиват шундите асистенктки, пребивавщи там още от времето на Тато.
  И в същото време ще гоним студенти от Ректората.
  Илчев - вън поради некадърност.
  Веднага!

 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1143 Весело

  До казака: Само така адаш! Инвестирането в собственото си образование е най-доброто, което можеш да направиш в тая чалгаджийска държава. Един уважаващ себе си умен мъж с достоинство! За съжаление, разни прости чалгари обаче си въобразяват че трябва и те да се изхождат ... по въпросите на науката. И ако накрая не издържиш и си намериш работа извън БГ, вината няма да е твоя!

 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Щели а спестяват от парно в СУ и хлопнат кепенците!
  Виж им акъла само на пишман професорите. И тез хора учат младитена ум и разум
  Срамота!
  Ами като нямат пари за парно, да се откачат от Топлофикация и сбират дръвца и съчки от Борисовата. Геолозите от ГГФ ще им покажат къде из софийско има кюмюр из софийско и да докарат 20-30 каруци в двора. Мързеливите лелки ще палят печки и изнасят сгурта. Сградата е строена преди Топлофикацията и си има комини.
  Да ги почистят!
  Истината е, че цялата ръководство на СУ е от ДС ченгета и комунистически номенклатурни отрочета и са закърмени само да крадат и смучат.
  Нямат и грам креативност и заради пари са способни да зтворят и Университета, ако няма за тях да си напълнят тумбаците.
  Сега е момента в тая криза да бъдат изринати веднъж за винаги от Университетите в България и нещата си дойдат на мястото.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Аз бях преподавател в университет. Не е в СУ, технически е. Заплатата ми беше 560 лв на месец след 15г опит в разработването на нови машини в т.ч и изобретения и 25г преподаване. Та мои студенти като се дипломират започват с 700-800лв а с 5-10г стаж са на 1000-1500 лв месечно! Да не говоря за емигриралите в Америка които са на повече от $100,000 годишно.

  Пенсионирах се, предлагат ми да продължа като хонорован преподавател. Предлагат ми 2.50 лв/час!! Категорично отказах и сега няма кой да го води предмета а е от базовите предмети, кърпят положението. Щом като така ще ни оценяват няма да имате образование тук в България. Който може да си плаща ще ходи да следва в чужбината а за останалите е приготвена съдбата на неграмотни туземци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#25] от "казака":

  Ударих ти + сът със смесено чувство. Мазохизмът не бива да се поощрява, но честността в изказа - ТРЯБВА!! За това е и + сът ти от мен!!!!!!!!!!!!!!! С уважение към неб - бори се в този живот!!!

 31. 31 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Гневно

  До коментар [#19] от "pyn":

  И колко магистратури трябва да завърши човек за да се разбере простичката истина, че в СУ най-безобразно, нагло и по комунистически СЕ КРАДЕ !!!
  Къде отиват парите от субсидиите, когато най-старото висше учебно заведение у нас оправдава напълно това свое определение, защото материалната база в него е морално и физически остаряла и повече би подхождала на декори за снимане на исторически филм ???
  А щом ръководството не може да управлява университета и е некадърно да разпределя парите му, да си подаде оставката.
  Разговарял съм с деца на мои познати, които учат в ЮФ. Много от часовете им са свободни, защото асистентите не благоволяват да се явяват на упражнения. Но възнагражденията за тези часове ги получават, нали ?
  А в същото време тичат като бесни да преподават в частните ВУЗ-ове, защото там плащат само за свършена работа.


  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 32. 32 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 458 Гневно

  Не може да има образование на всяка цена. СУ прави по няколко приема (?!) с безумната цел да спечелят някой лев преподаватели и работещи там.

  Няма как държавата да плаща за продавачи, сервитьори, строители и прочие, за да имат някакво висше образование ! Кому е нужно това ?!

 33. 33 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айде СУ да си понамалите самочувствието и то доста.Нито правите наука нито сте някакъв елит.Като сте толкова умни и кадърни и с такова самочувствие продавайте си интелекта.Нали преподавате икономика медицина математика физика химия биология информатика.Айде давайте изобретенията и патентите произвеждайте кой ви пречи.Ама сте некадърници и бездарници и знаете само държавата да даде.И разбира се да не ви търси сметка какво правите с парите.Или казано ясно държавата да даде пари а ние ще даваме акъл.Е благодаря от хора нямащи пари акъл не искам камо ли детето ми да учат.В условия на пазарна икономика да нямаш пари означава че или си безумно прост и мързелив или си инвалид.Е вие не сте инвалиди.Нямало топла вода.Баба ти през 1920г е имала топла вода да си подмива шундата сигурно.Де кърпел здрав по главите.Само глад и мизерия ще ви оправи мързеливи идиоти такива.Гладът и мизерията са наказанието за мързела и тъпотията.Дянков никакви пари.Да си изкарат.И не само СУ всичките.Да видим колко университета ще останат.Сульо и Пульо отворили университети.В държава дето средно завършват 40000 човека 100000места за висшисти.

 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Правителството каза, че трябва да се строят затвори. За първи път имаме управляващи с такава ясна и последователна позиция. Болниците и университетите са в тежест на родината и трябва да бъдат затваряни за да се отдаде приоритет на затворите.

 35. 35 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тотална простотия е това да се смесва сметката за топлото и разходите за научна дейност. Спрете подаянията за този бардак, наречен в миналото студентски град. Никъде не пише, че е задължително да се осигуряват квартири на студентите от университетите - или имаш собствен кампус и го издържаш, или нямаш и не го издържаш. Дайте сметката за разходите на студент в общежитие. Ако е дебела - ще си намерят квартира и толкова. Стига с тия финансови еквилибристики, наречени евтини общежития и студентски столове, обслужващи тесен кръг далавераджии. Без това може.

 36. 36 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само едно не ми е ясно, защо навсякъде където има неуредици лепвате етикети комунистически?! Къде го видяхте комунизма в СУ?!
  Иначе СУ и БАН страдат от една и съща болест - Too Big to Adapt. И двете организации са структурирани за научна и образователна дейност за развита индустриална страна, а България в момента е ПРОСТО много изостанала. Така факултети по физика, химия, биология не само нямат какво да обслужват, но и са непосилно финансово бреме. Сега следват болезнени мъки по свиване ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:07 на 28/09/2010 от неговия автор.

 38. 38 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 458 Гневно

  Нека излезнат бе и без това нищо не се случва в СУ.
  В момента се прави ремонт на плочките в партера и се сменят старите дървени врави на партера.
  Миналите плочки си бяха, чудесни, а вратите тежки и хубави. ЗАЩО ГИ СМЕНЯТЕ ? ЗАЩОТО КРАДЕТЕ ПАРИ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK