Временното орязване на болничните става постоянно

По-малките обезщетения за първите 3 дни лечение остават и през 2011 г.

Временното орязване на болничните става постоянно

© Дневник
Целта отново е да се засили контролът

Рестриктивният режим за плащане на болничните, който увеличи разходите за бизнеса и намали обезщетенията за работещите, ще продължи да действа и през 2011 г. Мярката беше въведена от правителството с мотива, че така ще се пресече източването на държавното обществено осигуряване с фалшиви болнични.


Въпреки несъгласието на работодатели и синдикати кабинетът я "приши" към пакета антикризисни мерки, одобрен през март с изричната уговорка, че промяната ще важи само до края на тази година.
Вчера стана ясно, че същият режим е залегнал и в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. "Антикризисната мярка ще продължи да действа и догодина, за да бъде засилен контролът", каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.


Така фирмите ще продължат да плащат 70% от заплатата през първите три дни от отпуска по болест, а Националният осигурителен институт (НОИ) ще поема обезщетението след това в размер на 80% от осигурителния доход.


Преди промяната работодателите плащаха 100% от заплатата за първия ден, НОИ поемаше останалите на 80%.


При обсъждането преди половин година работодателите възразяваха, че новият режим увеличава разходите за бизнеса и на практика му прехвърля контрола, вместо държавата да се справи с неправомерното издаване на болнични. Профсъюзите изразиха резерви заради намаляването на обезщетенията през първите три дни на болестта.


При лансирането на мярката от НОИ посочиха, че през първите три месеца на годината получилите болничен лист са със 160 хил. повече, а разходите за обезщетения са се увеличили със 17 млн. лв. При приемането й от парламента обаче стана ясно, че от януари до края на май разходите на НОИ вече са намалели с 14 млн. лв., намалели са и излезлите в отпуск по болест.


"Това е поредното доказателство, че правителството не си дава ясна сметка за състоянието на бизнеса в кризата", коментира вчерашната новина Лукан Луканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и шеф на надзорния съвет на "Арома".


"Който не прави реформи, стига до такива имитации на решения. Сега някой трябва да плаща сметката за това. Това ще е бизнесът, а публичните средства ще продължават да се изливат в нереформирани сектори", добави той пред "Дневник".


Мнението на зам.-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев е, че с решението си държавата отново ще прехвърли върху бизнеса неспособността да засили контрола върху фалшивите болнични. "На днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество ще възразим", каза Колев.


Аргументът на камарата е, че скоро ще заработи общ електронен регистър за болничните на НОИ и здравната каса, чрез който лесно може да се провери кой колко боледува и дали в някоя фирма не е плъзнала изненадваща "зараза". "Ще настояваме да се върне старото положение, защото бизнесът вече направи доста компромиси към правителството", добави Колев.


Според икономиста от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов обезщетенията за отпуск по болест е трябвало да се разпределят между работодателите, служителите и НОИ. "Когато всеки отделя средства за тях, никой няма да мами", каза той.


"Ако мерките от антикризисния пакет бяха изпълнени, сега нямаше да се налага да се вземат подобни решения", коментира зам.-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Нищо не се случи в стъпките за увеличаване на приходната част на бюджета и сега министърът на труда няма избор", смята той.


Проверка на "Дневник" показа, че от приетите преди половин година 60 антикризисни мерки правителството е изпълнило предимно свързаните с "изстискване" на средства от държавните фирми и бизнеса и ограничаване на социални права. От всички по-сериозни източници на приходи действа само привличането на кредитен ресурс от вътрешния пазар. Приватизацията на миноритарни държавни дялове чрез борсата още не е започнала, а продажбата на свободни въглеродни квоти се провали.


За сметка на това са изпълнени всички мерки, които допълнително натовариха разходната част на бюджета. Със 142 млн. лв. бяха увеличени парите за социално подпомагане, беше премахнат и таванът върху обезщетенията за безработица.


Лъчезар Богданов коментира, че плановете на кабинета за големи приходи в краткосрочен план са били обречени от самото начало заради кризата и липсата на време. За голяма част от тях са се изисквали и сериозни законодателни промени. В подобна кризисна ситуация единствените успешни мерки в краткосрочен план са орязването на разходи, коментира Богданов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никакъв контрол няма да помогне, ако управляващите не се научат да управляват хаоса или поне да имат елементарна представа за Хаотичните системи ( в случая обществото ) и тяхното поведение.

  В създалата се ситуация нищо друго няма да работи !

 2. 2 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бойко сядай си на шланга и започни да мислиш... Колкото време отнеме -толкова, няма да те припираме...

  Ама накрая искаме да измислиш и да решиш веднъж завинаги - ти ляво правителсто ли правиш, или дясно...

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 3. 3 Профил на Adam Smith
  Adam Smith
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Временно за постоянно... Докога ще се прехвърлят тежести върху работодателите? Докога ще се работи за излизане от кризата със синдикати? Това е все едно да се уговориш с прасето за клането му и да го питаш иска или не иска клане.

  "Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it." Henry Ford
 4. 4 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Реалната промяна за работодателите е, че те плащат по 2,1 надника, за всеки 3 дни болнични − за нищо – за неработене, без да са прибрали осигуровките, без да получили нещо. Социализъм отвсякъде..."
  Още: http://redor.bg/#/Article/id=1248101

  stog
 5. 5 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не,,СТОГ''-4.
  Тожа не е социализъм,това е див и варварски капитализъм.
  Социализъм е в Дания,Холандия,Германия,Фрнция.
  Преди да плюете по даден икономически строй,се ограмотете поне малко ,какво е капитализъм,какво е социализъм,и какво е комунизъм.
  Защото аман от българско тълкувание почти на всичко.
  Докато българите се научат какво е социализъм,хората в повечето европейски страни го постигнаха.
  Попрочетете малко къде се намират развитите европейски страни и в какъв строй са.
  недейте да слушате вожда Бойко,той сиромаха не знае какво е социализъм камо ли да го строи.

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До №1: Не сте ли ги разбрали- ТЕ не управляват, ТЕ правят хаос! Особено сега, след като опоскаха натрупаните резерви от предните три правителства, а предстои предизборна година, действията им в желанието да намерят пари ,за да харчат, стават
  напълно хаотични. И катастрофални за държавата ни.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Социализъм или капитализъм. Сложен въпрос с прост отговор. КТ "Подкрепа" + Власт = Курвализъм. Тотьо, гиди подкрепаджийска гювендийо, като си си продал задника барем разбери, че за вашето нищоправене не бива да съсипвате хората. С това ваше "решение" аз губя 140 лв.на месец ако не дай си боже се разболея. Кому да поднеса своите благодарности и възхити ?

 8. 8 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 165 Неутрално

  За пореден път се убеждаваме, че временните решения винаги са най-дълготрайни

 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:32 на 27/09/2010 от неговия автор.

 10. 10 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Това е същия некадърник, който вчера изцепи разделение на осигуровките.
  Не че такава идея не може да бъде добра, но не може да я реализира човек, който не може да раздели на две магарета сламата.

 11. 11 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 426 Неутрално

  честито на всички! ГЕРБ е на път да изпълни повелите на другаря Ленин и да разкулачи всички чорбаджии. единствените приемливи работодатели са държавните работодатели.

  не знам какво още има да става до края на мандата, ама редно си е мат'риала да им даде втори мандат и да възстановим чл.1 от Конституцията (може и в обратен ред).

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 12. 12 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Този Тотю Младенов министър на какво е и от кое правителство е? Че е някакво неразумно недоразумение от ГЕРБ се вижда. Най- силното му качество е май да е съотборник на С. Дянков в отбора на селекционера Б. Борисов.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Швейк, защо смяташ че чл.1 не действа погледни премиер член на БКП, президент член на БКП, за върховните съдии няма как със сигурност голям процент бивши членове. Прокуратурата не знам, но тя толкова е в миманса, че полицията и казва какво да прави. Относно горната тема, не съм и вярвал като веднъж го натресаха на работодателите да го отменят. Те/ГЕРБ/ така и не схванаха, че повечето такива мерки удрят коректните работодатели и работниците, които се осигуряват на реални доходи.

 14. 14 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1702 Весело

  При комунизма най-сигурни и устойчиви бяха "временните мерки" и %временните неща".
  То не беше жителство, то не бяха стоково-парични отношения, то не бяха "извращения на Партийната линия" или пък липсата на банани по магазините! Всичко прикомунистите беше ВРЕМЕННО! Смях, та смях!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 15. 15 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  тези неща са трудни да се управляват от когото и да е а най малко от правителството затова ако не ви се работи не работете и ходете на работа просто намерете си друг начин на съществуване. нямам предвид болните на които им се налага да влезнат в болница за операция или тежко и продължително лечение свързано със отсъствие от работа разбира се.
  за тях закона трябва е в пълна защита и подкрепа.

 16. 16 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#15] от "kensiko":

  Вярно, че е трудно да се управляват.
  Но когато нещо не го можеш, остави да го правят тези, които го могат. И ги търси (ама не по кръстовищата...)

  Ако не знаеш стъпките, не се хващай на хорото

 17. 17 Профил на dermanik
  dermanik
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Защо ли ми се струва, че е ВРЕМЕ да вземем кирките и лопатите и вместо на работа да се изсипем пред парламента...

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Това са глупости, само преди няколко месеца премиерът каза, че тази мярка ще действа до края на годинита, така че няма как да стане постоянна! Явно журналистите пак не са разбрали.

 19. 19 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Време е за оставки! Явно управляващите не са наясно, че да си начело на държава, не е само да смучиш пари от народа, а че трябва акъл, за да работиш за социалния статус на нацията. Със своето поведение те доказват, че повече от една година на власт, не са наясно за какво са поставени. Това натоварване на хората с вдигане на осигуровки, данъци, цени и каквото се сетите, на фона на увеличените разходи по върховете, вече се превръща в геноцид спрямо населението! Който не работи, да си ходи! Който се подиграва с хората, които са го избрали - също!

 20. 20 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Гневно

  С всяко едно действие и дума правителството на партия Геноцид и Евтаназия на Родените в България доказва своята единствена цел: ликвидация на всичко що диша и мърда в България. Най-показателния начин да докажеш, че не можеш да се справиш с нещо е да го прехвърлиш друг да го свърши. Толкова неспособни и некадърни управляващи не е имало Бог знае от кога. Каква е ИСТИНАТА: в общия размер на осигуровките, които плащаме, има едно перо от 3,5%, наречено фонд "Общо Заболяване и МАйчиство", от който се набират сумите по обещетенията. Осигуровките се внасят върху 100% от заплатата, а се изплащат на 80 или 90 /при бременност и ражздане/. Оттук "икономисаха" 10/20% . Второ, на тоя кретен Смотьо как не се намери някой да му светне, че парите не за 3, а дори за 1 ден болнични просто НЯМА от къде да се вземат. То бива социалистическо мислене, но това надмина даже и простотиите на БСП - някой да получава пари за нищо, ей така, от въздуха. Понятията възнаграждение, овъзмездяване и еквивалент на положен труд са напълно зачеркнати от партия ГЕРБ, доказващо икономическата й импотентност! ДРУГАРЮ Смотьо Младенов, ако Вие сте управител на фирма с ххх производствени работника, 20 от тях се разболеят - /епидемия от грип да кажем/ продавач, касиер, счетоводител, произв.работници и пр. - и вашата фирма нищо не произвежда и не продава, от къде Вие, глупако тъп, ще намерите пари да им платите 3 заплати + осигуровки в пълен размер върхутях??? Що за идиотизъм и безумие??? Печалбата, която искате по този начин да изземете, отдавна е стопена от увеличените цени на всичко останало, пазарът е определи пределна цена на продукта и допълнителните суми по болничните просто не могат да бъдат включени в цената, за да бъдат изплатени. Пък и кой, освен Смотьо, въобще може да си помисли, че може де дава нещо за нищо? Работникът получава точно това, което е изработил и нито грам в повече, но според партия ГЕРБ, изповядваща един отминал строй, нещата не са така. И другото, което дразни и не е от 21 век - императивния, назидателния, наглия маниер, с който брутално се заповядва - плащайте на държавата, плащайте и на работника вместо държавата. Няма вече консултации, спор, сблъсък на мнения, тези, аргументи. Някакви напълно подчинени синдикати, някакви казионни уж "работодателски" представители, някакви послушни, глупави и невежи журналистчета, сладкопойно пригласящи ни манипулирани в мисленето си. И как ли би имало, след като всичко е против геноцидните действия на цялата правителствена паплач воглаве с вожда? И това е само началото на края на държавата България.

  Gero
 21. 21 Профил на balina
  balina
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До 20 -под евтаназия телевизионните бръщолевения на квадратния ли разбираш, иначе по-точно би било Геноцид без Евтаназия

 22. 22 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Вместо да се търси механизъм за контрол и наказване на фалшивите "болни" се прехвърля вината на невинните и изрядни хора. Аз имам и един такъв въпрос относно отпуските: Как точно държавните служители са натрупали по 300 дни не използвана отпуска? и предлагам просто отговор: Ами просто вместо отпуска излизата в болнични. Та хайде "Тотю Войвода" да си реши собствените проблеми, в собственото министерство (ако меже и останалите министри да го направят), а не да се прехвърля вината и да се ощетяват неправомерно спазващите закона. А, може ли?

  www.economistbg.com/
 23. 23 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#22] от "Hristo Hristov":

  Те даже не излизат в болнични -ТЕ ПРОСТО НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА !
  То не че и да ходят и да не ходят - файдата от тях е една и съща ...
  Но не забравят във всичик случаи да си получат заплатите, СЪДРАНИ ОТ ГЪРБА НИ ! ...

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 24. 24 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Така наречените "работодатели" да не хленчат чак толкова много, защото е почти масова практиката да карат работниците да си вземат поне по три дни болнични месечно.
  Така се източват пари от НОИ.
  Настоящата мярка има за цел да пресече точно това.
  Не съм адвокат на управляващите - това са реалностите.

 25. 25 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  И по кой закон е можело да отложат отпуските им за предходните 5 години примерно? Някой може ли да ми отговори?

  Отделете време навреме.
 26. 26 Профил на eth
  eth
  Рейтинг: 16 Гневно

  Не е възможно (алогично, без никакъв смисъл, няма причино-следствена връзка) да се орязват всички болнични с цел контрол. Ако целта е контрол - той да се въведе. Ако мярката не е с цел контрол - моля не лъжете и не ощетявайте милиони хора. Най-малкото не ни обиждайте с малоумен аргумент.

 27. 27 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "незнайния войн":за тая работа трябва акъл , а не празна манерка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK