Цветанов представи в Брюксел The Octopus, The Impudent,The Gunsmiths ...

Цветанов представя операциите на конференцията (снимката е направена през телефон)Операциите на МВР бяха основния акцент в речта на Цветан Цветанов на конференцията "България - една година след смяната на правителството" в Брюксел снощи. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи започна презентацията си с думите "Силен устрем за реформи в България" - цитат от последния доклад на Еврокомисията.


Пред публиката от евродепутати, представители на Европейската комисия, дипломати и служители на евроинституциите Цветанов изброи "60 значителни операции", чиито имена течаха на екран зад него, в превод на английски (The Octopus - "Октопод", The Impudent - "Наглите", The Gunsmiths - "Оръжейниците"). В презентацията бяха включени десетки снимки на мъже с белезници и тигри в клетка ("Наглите") и задържани оръжия и лежащи на пода арестанти ("Октопод").


Вицепремиерът обясни, че престъпността е създавала изключително негативен образ на България навън, но това вече не е така. "Нито една реформа в България не би била успешна без борба с корупцията и организираната престъпност," заяви Цветанов.
В конференцията, организирана от фондацията "Ханс Зайдел", участва и германският журналист Юрген Рот, който в изказването си изрази учудващо смекчени позиции. Рот характеризира борбата с организираната престъпност у нас като "фойерверки", но отказа да поясни какво има предвид и посочи, че на правителството трябва да се даде време, за да покаже реални постижения и че първите резултати са окуражяващи.


В речта си на конференцията вицепремиерът посочи съдебната реформа като основно предизвикателство. "За да се промени съдебната система, България трябва да мине през много болезнени мерки, които към момента не съм сигурен, че могат да се направят напълно," каза той. "Много е трудно, когато имаш политическа воля да се бориш с корупцията и организираната престъпност, но липсва съдебната воля," добави вицепремиерът.


Въпреки това, Цветанов заключи, че "днес България е съвсем различна - има правителство, което няма никаква зависимост, никакви коалиционни партньори и няма да изпадне в политически рекет".


В коридора 


След конференцията извън залата пред български журналисти Юрген Рот каза, че най-големият тест за правителството ще е дали ще се справи с ТИМ и дали ще бъдат разбити икономическите групировки, срещу които не се прави достатъчно.


"Не бих искал да влизам в някаква фикс идея. Трябва да имаме доказателства за нарушения," каза вицепремиерът Цветанов, помолен да коментира репликата на Рот. "В началото на демокрацията бяха създадени силови структури, много от които преминаха в белия бизнес. Разбирате, че това е изключително труден и сложен процес и не бих искал да се ангажираме със срокове. Нямам притеснение към когото и да било държавата да е абсолютно адекватна," обясни още той. 


Вицепремиерът каза още, че "Рот си е извоювал име, позиция, безкомпромисност в оценките си за проблемите с организираната престъпност в източна Европа. Така че го приемам като нещо градивно, от което можем да извлечем поуки".   

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK