Цветанов представи в Брюксел The Octopus, The Impudent,The Gunsmiths ...

Цветанов представя операциите на конференцията (снимката е направена през телефон)Операциите на МВР бяха основния акцент в речта на Цветан Цветанов на конференцията "България - една година след смяната на правителството" в Брюксел снощи. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи започна презентацията си с думите "Силен устрем за реформи в България" - цитат от последния доклад на Еврокомисията.


Пред публиката от евродепутати, представители на Европейската комисия, дипломати и служители на евроинституциите Цветанов изброи "60 значителни операции", чиито имена течаха на екран зад него, в превод на английски (The Octopus - "Октопод", The Impudent - "Наглите", The Gunsmiths - "Оръжейниците"). В презентацията бяха включени десетки снимки на мъже с белезници и тигри в клетка ("Наглите") и задържани оръжия и лежащи на пода арестанти ("Октопод").


Вицепремиерът обясни, че престъпността е създавала изключително негативен образ на България навън, но това вече не е така. "Нито една реформа в България не би била успешна без борба с корупцията и организираната престъпност," заяви Цветанов.
В конференцията, организирана от фондацията "Ханс Зайдел", участва и германският журналист Юрген Рот, който в изказването си изрази учудващо смекчени позиции. Рот характеризира борбата с организираната престъпност у нас като "фойерверки", но отказа да поясни какво има предвид и посочи, че на правителството трябва да се даде време, за да покаже реални постижения и че първите резултати са окуражяващи.


В речта си на конференцията вицепремиерът посочи съдебната реформа като основно предизвикателство. "За да се промени съдебната система, България трябва да мине през много болезнени мерки, които към момента не съм сигурен, че могат да се направят напълно," каза той. "Много е трудно, когато имаш политическа воля да се бориш с корупцията и организираната престъпност, но липсва съдебната воля," добави вицепремиерът.


Въпреки това, Цветанов заключи, че "днес България е съвсем различна - има правителство, което няма никаква зависимост, никакви коалиционни партньори и няма да изпадне в политически рекет".


В коридора 


След конференцията извън залата пред български журналисти Юрген Рот каза, че най-големият тест за правителството ще е дали ще се справи с ТИМ и дали ще бъдат разбити икономическите групировки, срещу които не се прави достатъчно.


"Не бих искал да влизам в някаква фикс идея. Трябва да имаме доказателства за нарушения," каза вицепремиерът Цветанов, помолен да коментира репликата на Рот. "В началото на демокрацията бяха създадени силови структури, много от които преминаха в белия бизнес. Разбирате, че това е изключително труден и сложен процес и не бих искал да се ангажираме със срокове. Нямам притеснение към когото и да било държавата да е абсолютно адекватна," обясни още той. 


Вицепремиерът каза още, че "Рот си е извоювал име, позиция, безкомпромисност в оценките си за проблемите с организираната престъпност в източна Европа. Така че го приемам като нещо градивно, от което можем да извлечем поуки".   

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Давай Цецо! Троши червените тикви на мафиотите. Стеб сме. ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 2. 2 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1441 Неутрално
 3. 3 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма го крайният резултат - осъдителните присъди. Една година от управлението на ГЕРБ българският съд тъй и не намери една причина да вкара в затвора някоя емблематична мутра. За какво говорим тогава?
  Кой,кога и как ще направи прословутата реформа в Съдебната система, след като тя самата не иска да се реформира?
  Каква е функцията на Министерството на правосъдието в този омагьосан кръг и какво прави то по въпроса?
  Омръзна ми да слушам празни приказки и "закани" ,крайно време е да се премине от празнодумството към ефективното действие.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 4. 4 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Преди 2 г. мутрата и Калина Илиева, за да се харесат на европейските чиновници, пишеха доноси и топяха България в ЕК, в резултат на което започнаха наказателни процедури срещу страната и бяха замразени някои европейски плащания, което доведе до разколебаване на инвеститорите и отключи финасова криза в България. С това предателство мутрата си купи властта, кучката - високата длъжност в Държавен фонд „Земеделие", а българите плащат сметката на кризата.
  Сега и физкултурникът е поел по пътя на тиквата и доносничи срещу български институции. Каква очаква да е реакцията на Европа?
  Тъпо е да се оправдава втория човек в партията, която вече година и половина има абсолютно мнозинство в парламента и само от него зависи да се изработят правила, които да накарат ВСИЧКИ институции, а не само съдебната система, да заработят, така както считат, че трябва да работят. Нищо такова не се случва. Само лобистки закони, които създадоха условията за най-голямата контрабанда в българия, полицейски акции, които решават проблеми между свои и чужди мутренски банди, арести за смазване на бизнеса на конкуренти на управляващата мутренска банда и политически опоненти.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ал Бънди - отново на обичйното си ниво, на завършил ВИФ, и започнал работа в милицията като шофьор.

  Уникален вътрешен министър!

  Носи се слух, че 1998 година бил прочел една книга, но още не е ясно коя е....

 6. 6 Профил на Ивайло Йосифов
  Ивайло Йосифов
  Рейтинг: 704 Неутрално

  The Octopus ?!?! Oh God, come and make those fools dispear.

  http://5starhospitality.weebly.com/
 7. 7 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "съдебната воля" - това е уникално

  Патент на Ал Бънди!

 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#3] от "Song":
  "Една година от управлението на ГЕРБ българският съд тъй и не намери една причина да вкара в затвора някоя емблематична мутра"

  Една година от управлението на ГЕРБ още не е вкарано НИТО ЕДНО дело от гръмките операции в българският съд!
  Пак да кажем - НИТО ЕДНО!

  Но пък ги видяхме по телевизията.

 9. 9 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Е, не! Не е истина, такъв цирк няма никъде. Може ли вътрешен министър да изнася презентация, с цел да убеждава Европа-та да промени отношението си към корумпирана държава, като България. По-скоро Цветанов трябва да изнася доклади пред българския избирател и общество.

 10. 10 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Физкултурника, както и менторът му - Тиквата не могат да надскочат нивото си и ще ни правят за резил пред света още дълго време. Бог да пази България от тази напаст!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 11. 11 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1297 Весело

  В презентацията бяха включени десетки снимки на мъже с белезници и тигри в клетка ("Наглите" и задържани оръжия и лежащи на пода арестанти ("Октопод".

  Я, Я вундерба.... тия филми след 00.00 моля

 12. 12 Профил на Raina Radkova
  Raina Radkova
  Рейтинг: 1438 Весело

  да отговори първо за ТИМ!

 13. 13 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#8] от "Малката Пица":

  Всъщност МВР не вкарва хора в затвора. Прокуратурата и Съдебната система го правят. Прокуратурата използва МВР за да събере [годни] доказателства за съда. Ти пак се радвай, че отскоро МВР даже започнаха да правят съвместни операции с прокуратурата. Преди ЦЦ беше далеч по-измислено. МВР прави някви хави, носи ги на прокуратурата - онея не ги харесват, връщат ги и така до безкрай.

  От прокуратурата зависи как ще протече дадена операция и дали събраните доказателства с годни за присъда. [Не]зависимият съд определя присъдите.

  Както казаха преди няколко месеца - Къде е прокуратурата в нападките между МВР и Съдебната система?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 14. 14 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#13] от "abadobata":

  "Прокуратурата използва МВР за да събере [годни] доказателства за съда. "

  Това не го ли прави следствието?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 15. 15 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  А кога ще представи "The puppet masters", "The managers" и "The General"

  "Да, България"
 16. 16 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "naturisten":

  Самата прокуратура решава кои доказателства са годни и кои не. Прокуратурата решава дали с тези и тези доказателства може да се стигне до присъда. В съдебната зала няма МВР - има Прокуратура (обвинение), "абсолютни" престъпници и [Не]зависим съд, който се явява арбитъра. Няма МВР.

  В този смисъл прокуратурата използва МВР да събере [годни] доказателства, т.е. МВР е просто инструмент в ръцете на прокуратурата.

  Или поне така трябва да бъде по принцип

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 17. 17 Профил на phantomlord
  phantomlord
  Рейтинг: 413 Весело

  Еееее, как така е пропуснал да представи и най-важната операция: The Bottoms или може би по-правилно: The Asses

 18. 18 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Само не мога да разбера защо прокуратурата е в съдебната система. Като прокурора се явява като обвинител отн страна на държавата, т.е. изпълнителната власт. А май най-добре да е избираема длъжност, като кмета. Като гласуваме за кмет и об.съветници да гласуваме и за прокурор и районен съдия. Що не.

 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  "днес България е съвсем различна - има правителство, което няма никаква зависимост, никакви коалиционни партньори и няма да изпадне в политически рекет"....

  Момент, не говорим ли за едно правителство на МАЛЦИНСТВОТО, чиято 100%-това подкрепа иде от ченгетата от Атака??
  Поради независсимостта на ББ цял свят бе принуден да гледа резила Румиту Желева - вън6ен министър и кандидат за Еврокомисар...
  Хайде де, не всички ни е изпила чавка мозъка и сме слабопаметни...
  ЦвЦв явно е от друга планета, та си мисли че всички ядат доматите с колците...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво на Цветанов. Има надежда за България.

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#19] от "B52":

  Крадец на никове. Пиши си с истинското име Станишев и не ме копирай. Комунистически прийоми.

 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "Малката Пица":

  Да защото в съда е пълно с комунисти и хора на Гоце. А гоце И Бойко са врагове. Невежа малка пицо.

 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 813 Весело

  Сондажите от днес. ГЕРБ кърти зъби:

  Най-одобряваните министри, според общественото мнение, през втората половина на септември са: Цветан Цветанов (64%), Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%).

  Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици, сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

  Проучването е проведено в периода 15 - 23 септември, съобщиха за от НЦИОМ. В сравнение с юли, регистрираме ръст в одобрението за работата на министрите Томислав Дончев (с 8%), Росен Плевнелиев (с 6%), Свилен Нейков (с 3%) и Сергей Игнатов (с 2%).

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  До коментар [#20] от "B52":
  До коментар [#21] от "B52":
  Регистриран/а на: 24.09.2010 г

  Крадец на никове. Пиши си с истинското име Станишев и не ме копирай.

  Интересно изявление за един който се е регистрирал преди 5 дни

  Крадецът вика дръжте крадеца - стар прийом...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на sentenced
  sentenced
  Рейтинг: 8 Неутрално

  О, несъмнено е било чудо невиждано. Да дойде някой в Брюксел и да ви говори за "Октопус", "Наглите", снимки на мъже в черно, проснати по земята престъпници - безценно. Всеки може да си представи как е би изглеждал Цветанов в очите на ВСЕКИ един средностатистически западноевропеец, да не говорим за европедутати и т.н. Пука му на някой от Брюксел за шоу програмите на ГЕРБ, хората са прагматици и искат да видят реален напредък в икономиката и финансите. Като няма такъв - показват се пародийни акции с пародийни имена. И

  НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕНГЕТА СЪС СЪМНИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ!
 27. 27 Профил на Angelo
  Angelo
  Рейтинг: 5 Любопитно

  Много е смешно да се прочетат коментарите, особено на противниците на министъра и неговите операции и да се помисли защо са написани... Тези автори сигурно подкрепят едни по-други акции - унищожаване на досиета, шантажиране, рекет, присвояване на държавно имущество в особено големи размери, отвличане, рязане на човешки части и изпращането им на близките на отвлечения... Да са живи и здрави!

 28. 28 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Весело

  Трябваше да викнат в Брюксел и Микеле Плачидо.
  Да седи от дясната страна на супер главен комисар Ц.

 29. 29 Профил на action
  action
  Рейтинг: 466 Любопитно


  Рот пред Цветанов: Защо си затваряте очите за ТИМ ?
  28.09.2010

  Групировката била прикривана заради връзките на Борисов


  Германският журналист Юрген Рот призова българското правителство да се заеме с организираната икономическа престъпност. В Брюксел Рот, който участва заедно с вицепремиера Цветан Цветанов в дискусия, посветена на едногодишното управление на ГЕРБ, спомена името на икономическа групировка ТИМ, призова за действия срещу нея и изрази съмнения, че правителството я прикрива.

  Цветанов каза, че възприема думите на Рот по-скоро позитивно, съобщи БНТ.

  Двамата участваха в конференция, организирана в белгийската столица от близката до германската десница фондация „Ханс Зайдел”.

  Цветан Цветанов не скри, че негови близки са го съветвали да не участва в едно събитие с Юрген Рот.

  Вицепремиерът обаче каза, че няма неудобни въпроси, и първо запозна поканените на конференцията с постигнатото срещу организираната престъпност – 60 мащабни операции за 1 година и множество законодателни промени.

  „Върнахме държавността”, похвали се Цветанов.

  Германският журналист обаче каза, че по-скоро одобрява действията на сегашното правителство, но изрази съмнения, че докато разбива едни групи, си затваря очите за друга.

  „В миналото Бойко Борисов е имал връзки с фирми от групировката ТИМ. Интересното е, че г-н Танов, директор на митниците, обвини ТИМ в редица дейности, представляващи организирана икономическа престъпност. И сега, като са на власт, нищо не се случва. Какъв е резултатът от всичко това?”, попита германският журналист.

  „Юрген Рот си е извоювал едно име, една позиция, една безкомпромисност в оценките си срещу проблемите, които има с организираната престъпност в Източна Европа. Така че в тази посока повече го приемам като нещо градивно. В началото на демокрацията бяха създадени много силови структури.

  Много от тях преминаха в белия бизнес. Все пак трябва да имаме сериозни доказателства, които да кореспондират с нарушения на българското и европейското законодателство“, отвърна от своя страна вътрешният министър.

  Още по темата

  ТИМ-ът на България
  Рот: Отношенията на Борисов с Русия са доста противоречиви
  Цветанов поиска механизмът за оценка, наложен на България от ЕК в областта на правосъдие и вътрешни работи, да продължи да действа.

  Той изрази надежда бързо да минат законодателните промени, създаващи специализирани съдилища за тежка организирана престъпност.

  „Защото иначе, както казва Юрген Рот, остават само „фойерверките” от полицейските операции, а последващи присъди за големите престъпници все още липсват“, категоричен беше вицепремиерът.

 30. 30 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  е ако разбият ТИМ ще ги призная!

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 31. 31 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  цецоооооооооо, ще се омъжиш ли за мен?

 32. 32 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#29] от "action":

  прочетете Юрген Рот, за да видите, че той е поредният "чужд" "разследващ" "журналист", който е толкова разследващ и толкова журналист, колкото, всъшност, поредния, който печели пари от издаването на книги за българската мафия(ох, настръхнах от тази дума) и поредният, който в книгите си защитава онова, което претендира да осъжда

 33. 33 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#20] от "B52":

  ами браво, я, виж как не само на български, но и на английски ги измисля тези имена.....браво, наистина

 34. 34 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  "Много е трудно, когато имаш политическа воля да се бориш с корупцията и организираната престъпност, но липсва съдебната воля," добави вицепремиерът.
  ами, цецо, опа, с голяма буква трябва да е името ти, бе, та, Цецо, той ти го каза човека, бе, съмтаймс уин, съмтаймс лун

 35. 35 Профил на loligo
  loligo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  абе Дневник, що скрихте тази статия в небитието?

  "Не питай какво може страната ти да направи за теб, питай какво ТИ можеш да направиш за страната си" Джон Кенеди
 36. 36 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#35] от "loligo":

  щото сме в демокрация и няма никакъв проблем да се покаже смешно-жалка статия, ако ще и да прави за смях управляващите, затова

 37. 37 Профил на Мравояд Всеядев
  Мравояд Всеядев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#17] от "phantomlord":
  the assholes

 38. 38 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#23] от "Български патриот":

  и ти да си имаш агенция и тя тебе ще те сложи не с 64%, ами с 164% популярност...ама нямаш...затова си патриот, а те дори и това не са...

 39. 39 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#23] от "Български патриот":

  и ти да си имаш агенция и тя тебе ще те сложи не с 64%, ами с 164% популярност...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK