Шефът на НСО също е свързан с ДС, 27 са агентите в регионалната преса

Ген. Димитър Димитров.

© Юлия Лазарова

Ген. Димитър Димитров.Комисията по досиетата обяви днес допълнително решение по проверката на Национална служба за охрана (НСО), с което разкри още 12 сътрудници на бившата Държавна сигурност в службата, включително настоящия й шеф Димитър Димитров. Той е бил щатен служител на ДС от 1987 г., когато е назначен като разузнавач в Управлението за безопастност и охрана (УБО ), чийто правоприемник е сегашната НСО. Ген. Димитров ръководи НСО от 2007 г., а преди това е бил зам.-началник на службата (2004-2007).


През април 2010 г. комисията разкри 73 ръководни служители в НСО, които са работили за ДС, при проверка на 134 лица, заемали или заемащи ръководни длъжност в службата. Сред тях беше и шефът на НСО в периода 1992-2004 г. ген. Димитър Владимиров. С новото решение сътрудниците на Държавна сигурност в НСО стават общо 85 лица.


Общо 27 сътрудници на комунистическите тайни служби са собственици или водещи журналисти в регионалните печатни медии, огласи с друго решение комисията по досиетата днес. Проверени са 76 печатни издания в провинцията, от които в 19 са установени агенти на ДС.
Както и при проверката на националните печатни издания и електронните медии една значителна част от оповестените агенти (11) са все собственици на различни дружества в страната, издаващи вестници във Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Благоевград, Кърджали, Хасково.


Това е първата партида от проверката на регионалните вестници и списания, уточниха от комисията по досиетата. Независимият държавен орган очаква още над 70 печатни издания да предоставят данни са собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в съответните медии.


За пръв път обаче комисията по досиетата предупреди, че заради непредоставянето на необходимите данни ще пристъпи към налагане на солени административни санкции на онези главни редактори, които не са спазили разпоредбите на закона за досиетата. "Принудени сме да предприемем тази мярка, тъй като се нарушава законът и ние не може да изпълним задълженията си", заяви пред "Дневник" председателят на комисията Евтим Костадинов. Най-ниската глоба по закон е 15 000 лв.


През декември 2009 г. и февруари 2010 в две партиди комисията обяви общо 50 агенти на ДС в централните печатни медии. Бяха проверени над 330 лица от 25 печатни издания.


През август 2009 г. комисията по досиета обяви 106 сътрудници на ДС и разузнавателните служби на Генералния щаб на Българската народна армия в електронните медии.


За разлика от проверките на редица публични фигури в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, където обхватът е за периода от 1990 г. насам, при медиите тройната коалиция наложи проверките да се отнасят само за срока от приемането на закона (декември 2006) нататък. По този начин агентите във всички медии, независимо дали са електронни или печатни, преди 2006 г. останаха скрити.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Някой си!
  Някой си!
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И всичките досиета да бъдат разсекретени ползата ще е никаква! Както се казва - кучето си лае, кервана си върви...!Би трябвало когато дадена личност бъде осветена като сътрудник на ДС да бъде разследвана и за източване на т.нар. "червени пари"!

 2. 2 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Също като вица за тъщата която висяла от балкона, но не пускала........

 3. 3 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И какво от това?
  Дреме му на агент Гоце..

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ние искаме лустрация:
  1. Без право на признаване на стажа от времето на вербовката до разкриването за осигурителен и трудов
  2. Пенсионираните - да върнат пенсиите които са получили за това че са трили бюрцата на УБО, МГМО и подобни синекурни творения
  3. От сега насетне - без право на заемане на длъжности в публични предприятия, държавни, общински или съдебни органи в страната или в чужбина.
  Само това приемете и България ще светне за нула време.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на Valentina Chelebieva
  Valentina Chelebieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепям лустрацията.Крайно време е .Иначе нямя да се оправим докато са живи всички,които са били в ДС.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  НСО-по време на трима президенти: "Николай Марков: НСО e банка кадри на организираната престъпност"
  http://www.e-vestnik.bg/2123

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 743 Гневно

  И какво като ги разкриват? Щом на Гоце му беше дадено право да започне втори мандат, та някакви дребни риби по НСО и регионалната преса ли ще се впечатлят?

  Закон за лустрацията незабавно!

 8. 8 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе, той президента на държавата мръсен доносник и агент на ДС, те за някакви мишки обясняват....

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1460 Гневно

  ДС форевър...

  Има ли учудени че БГ е такава кочина...

  И като ги хване6 с ръка в кацата с мен се развикват че са го правили "за ползу роду"...

  Гоце & Сие е само диагноза, воня на кенеф се носи от всякъде...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на Nikolov Konstantin
  Nikolov Konstantin
  Рейтинг: 8 Весело

  И после се сърдим че ни изографисват като кенеф......
  В коя посткомунистическа държава го има това....
  Само авторът на творбата пропусна да нарисува как
  от долу се сипят сръпчета и петолъчки,
  които ни се забиват катадневно отзад..
  (на задната седалка...)
  и ни опустошават напълно продраните джобове....
  Обикновено глупаците по света навсякъде са гладни..

 11. 11 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 575 Разстроено

  Докато има престъпни кадри на ДС .... БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ... бивши ченгета олигарси мафиоти крадци ........ всички са за затвор и конфискуване на откраднатите милиарди .

 12. 12 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Най-големият срам за страната ни е агент Гоце!

  4itatel
 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Това че някой си, от българска институция, е бил/?/ сързан с ДС/разбирай КГБ/, вече не е никаква новина.
  Новина е, ако намерим такъв, който не бил свързан с комунистическите тайни служби...

 14. 14 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Вместо да се публикуват списъци на сътрудниците на ДС,по-добре да се съобщят(те са по-малко на брой) тези които не са сътрудничили.Явно българското общество е било и е,сериозно заразено от болеста доносничество,шпиониране и нагаждачество.
  Лошото е,че даже и тези които са били принудени на сила да сътрудничат на комунистическите служби,не намериха кураж да се разкаят.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Откакто наскоро американският посланик се прегръща открито с агент "Иванов", аз съм песимист да се случи нещо по-различно по отношение на тези хора. Явно по този начин се демонстрира благодарност на всички "перестройчици" и хора от ДС, които осъществиха по един "блестящ" начин прехода. Блестящ за новите ни господари и убийствен за българите. Най-лошото е, че докато тези хора заемат позиции в политическата власт, икономиката, медиите и т.н., не се очертава да излезем от този преход!...

 16. 16 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Колко много утайки и сган имало в България.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 17. 17 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ДОКОГА ще се БАВЯТ НАРОчНО ЛУСТРАЦИОННИТЕ ЗАКОНИ КОИТО СА НЕРАЗДЕЛНА чАСТ ОТ ЗАКОНА ЗА ДОСИЕТАТА... НАРОчНОТО ИМ НЕПРИЕМАНЕ И ЗАГЪРБВАНЕ НА ТЕЗИ НЕОБХОДИМИ И ВАЖНИ ЗА СТРАНАТА ЗАКОНИРУшАТ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА В ПРАВИЛНОСТА НА ПРАВИТВЛСТВЕНИТЕ РЕшЕНИЯ КАТО ЦЯЛО...

 18. 18 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 575 Разстроено

  Във Румъния въведоха закон за Лустрация и са напред със едни гърди пред нас , Трябва да има и във България закон за .... ЛУСТРАЦИЯ .... за да се знае Кой ...Кой е във държавата , КАК са раздадени ... МИЛИАРДИТЕ ... на днешните мутри МАФИОТИ боклуци ... Олигарси ... до 60 пръдльовци каго Черепа , има ги във ...НЕТА ... .

 19. 19 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Абе оставам с чувството, че всички без мен са били сътрудници на Държавна сигурност. Излиза, че и възглавницата ми е била нещатен сътруник на ДС.
  Егати комунистическия рай - най-свободният и прогресивен строй, съществувал някога. Отиваш да се изпикаеш, а в чинията на кенефа седи потопен дс-сътрудник с водолазен костюм и те бройка дали пикаеш правилно или пикаеш срещу властта.
  А самите сътрудници на ДС и досега серат и пикаят правилно - лайната им са оформени като купчинки от сърпове и чукове.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK