Министърът на труда ще наложи повишаване на минималните заплати във всички браншове с 5.6%

Министърът на труда ще наложи повишаване на минималните заплати във всички браншове с 5.6%

© Юлия ЛазароваУвеличението на минималните осигурителни прагове в 44-те бранша, в които работодателите и синдикатите не постигнаха споразумение, през 2011 г. ще бъде с 5.6% спрямо тази година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика.


Процентът е равен на средното договорено увеличение в останалите 30 икономически дейности. Той ще бъде наложен административно от министъра на труда Тотю Младенов въпреки искането на работодателите ръстът да е с 3.7%  - колкото е прогнозната инфлация за 2011 г.


Очакванията са, че новите размери на осигурителните прагове, които играят ролята на минимални заплати по браншове, ще повишат приходите в държавното обществено осигуряване с около 110 млн. лв. Те ще повишат заплащането и осигуровките на около 2.3 млн. работещи. Най-висок ръст на минималния осигурителен доход ще има в търговията - 10.2% и туризма - 12,5% и производството на хартия, където нарастването ще е с 9.7 на сто. По време на преговорите представители на работодателските организации обясниха големият скок с желанието да се намали големия дял на сивата икономика в тези отрасли. В повечето от останалите браншове увеличението догодина ще е от 0 до 2%.


Сред браншовете без споразумения бяха химията, металургията, транспорта. Според представители на бизнеса администативно наложения ръст от 5.6% ще повиши изкуствено разходите на труда и може да доведе до съкращения и увеличаване на сивата икономика.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз ли греша, но мисля, че минималния осигурителен праг не задължава работодателя за такова възнаграждение на работника, а само за осигуровката! Ако греша, моля поправете ме! За минимално трудово възнаграждение е приета МРЗ от 240 лв., а МОП ако е 270 лв., то осигуровките трябва да се внасят върху тази сума.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  За работодателите и 240 лв. минимална работна заплата им се струва много. Как с такъв манталитет ще стигнем Централна Европа, даже и Гърция, само г-н Дянков знае. Според него след 10 години ще има масов наплив да се живее в България.

  Хората емигрират именно заради заплащането, а не защото са по-малко конкурентни на пазара на труда (в болшинството случаи).

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Откога минималните осигурителни прагове играят ролята на МРЗ. И защо според Тотю след като МРЗ не се вдига минималните дохидо, които получават хората се увеличават. Тия наистина заприличват на банда шизофреници.

 4. 4 Профил на sentenced
  sentenced
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министър Цветан Цветанов: Иван - Шливата, Димитър - Ламята и Рашко - Игуаната са задържани за грабежите на бензиностанции в Бургаско.

  Какво да коментираме повече, когато вицепремиерът се изживява като пресаташе на собственото си министерство и докладва постоянно за рутинни операции...

  НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕНГЕТА СЪС СЪМНИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ!
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#4] от "sentenced":

  На всичкото отгоре не го прави като хората и пропуска да ни информира, когато Иван - Шливата, Димитър - Ламята и Рашко - Игуаната са освободени без да им се повдигне обвинение, а те не щеш ли завеждат дело срещу държавата защото твърдят, че са бити, нещо което служителите на МВР категорично отричат.

 6. 6 Профил на sentenced
  sentenced
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "svoboden":

  А, предполагам е бил кризисен ПР за отвличане на вниманието след оливането с Борисова днес.

  Невероятни низини достига това правителство, направо не е за вярване.

  НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕНГЕТА СЪС СЪМНИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ!
 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Поредното потвърждение на това, че герб са дясна партия леви и левашки идеи в регулирането на икономиката.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Олигархията ще е много доволна

 9. 9 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тотювщините вече втръснаха на всички, както и дянковщините. Тези определено боледуват от ексхибиционизъм и трябва да се изявяват извън МС. Опитват се да подражават на шефа си, но нямат школовката на Пожарникаря. Вън!

 10. 10 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако незабавно не се увеличат заплатите поне с двадесет процента, стагнацията през зимата ще доведе до масови фалити, масова емиграция и висока смъртност , след това ще последват неизбежен икономически срив и още по-неизбежна сериозна инфлация. Дянков се насира с бирническата си алчност.

  Не можеш да бръкнеш втори път за пари в празен джоб*
  * финансова поговорка, автор: дедо ви Хан Крум

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 11. 11 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Весело

  Имам чувството че всяка минута искат да ни набиват в канчетата че това правителство се състои от шайка некадърници. Добре де разбахме вече. Няма смисъл от толкова фрапиращи простотии. Подценявате много матряла, почти всички го разбраха с изключение на няколкото идиота във форума но те са патологичен случай. Мейду другото PR майстора Цв.Цв. пак е избил рибата.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хан Крум":

  Е, според мин. Дянков при 240 лв. минимална работна заплата и за догодина, ще реализираме ръст от 3,6 %. Все повече кандидат-студенти се ориентират да учат и останат навън, дори успели предприемачи взимат еднопосочен билет, а тук оптимистичните нотки стават все по-силни. На какво се крепят?

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Тоз човек не прави разлика между осигурителен доход и работна заплата.
  Какви преговори води?!

 14. 14 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#12] от "Читател":

  Крепят се на розовите облаци в главата на С. Дянков. Мисля че китайскaтa му любовнa авантюрa съвсем го отдалечи от реалния свят. От лъжа кой е умрял бе колега? Лошото е че ще умори Българския народ.

 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До първите коментари:

  Просто чрез увеличаване на минималните осигурителни прагове се преследва хем агнето да е цяло, хем вълкът да е сит - т.е. бат Бойко е казал, че няма да се вдига минималната заплата догодина и видите ли тя не се вдига, но пък пари в осигуряването трябват.
  Тотю Младенов настояваше да се вдигне минималната заплата на 270 поне - като не му дадоха, човекът се чуди как да вкара нужните му средства за осигуровки и заобиколи ситуацията с номера "Вий си ми платете повече осигуровки, пък минималната си стои същата"

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 442 Гневно

  http://marica.bg/show.php?id=35592
  Тотю Младенов…
  И това ако не е поглед на олигофрен ?!...

  ЕДВА ЛИ ДРУГ , освен " гербер" с болен мозък МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЛЕДНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ:

  "Всички сте се загрижили дали хората ще могат да се пенсионират, а къде пише, че трябва да се пенсионират", попита експертът от министерството на труда Емил Мирославов.......

  Разбрахте ли сега СЪЩНОСТТА на "рИформата" и морала на ГЕРБ ?

  ТОВА Е ИМЕННО ЦЕЛТА НА ТОВА ИДИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ - ДА СИ ТЪПЧАТ ГУШИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ ЕЖЕМЕСЕЧНО , но НИКОЙ ДА НЕ ДОЖИВЕЕ ДО ПЕНСИЯ !

  ГЕРБЕРСКА НАГЛОСТ !

  http://bgpetition.com/protest-upravlenie/index.html

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:27 на 29/09/2010 от неговия автор.

 18. 18 Профил на ango
  ango
  Рейтинг: Неутрално

  Да прав си Данъкоплатец .Не смятам,че ги интересуват доходите на хората.А само праговете за по-високи вноски.После няма пари за пенсий,ЦДГ,училища и си доплащай за болница.Но тези разходи не се отразяват на хората според господата.Въпроса е да се пълни хазната,за да има какво да изпразват.

 19. 19 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Хехе и как така ще ги увеличи това да не са ви тошовите времена
  да става с указ МС на НРБ

 20. 20 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абе Круме откъде да ти вдигнат заплатата с 20 % и кой. Ти трябва да изработиш с 20 % повече за може някой да ти ги даде.
  Или твоя работодател да вземе заем за да ти вдигне заплатата.То и аз искам яхта и самолет ама няма кой да ми ги даде. Невероятна простотия по тия форуми.

 21. 21 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Някой в този форум знае ли че в САЩ се е водила ( буквално ) война по улиците за да се приеме мин. почасово заплащане...!!При липсата на синдикати -в БГ европейски заплати няма да има никога....запомнете това!!!!20 г. двойното счетоводство съсипва държавата и никой няма желание и воля да се справи с този антидържавен акт. В парламента влизат само работодатели, които гледат само своите интереси и резултата е налице-дефицити в НОИ в НЗОК , ниски пенсии и мизерни заплати , най ниските в ЕС!!!Прост пример ...преди известно време приеха поправка в кодекса на труда , така нар. "сумарно работно време"

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#21] от "vlad76":

  Че то и тук има - 240/20/8=1,50 лв

 23. 23 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Хора няма (да се свиква) и да не се окажа че Бг е вече 6 млн.д.?

 24. 24 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#22] от "xmm":Ако си работодател разбирам защо ти е весело....Няма стачки ,няма протести ...идва работник за интервю и щом пита за размера на заплатата ...."е ама ти щом питаш за заплатата ...не не ставаш за тази работа..." или .."баланса е много лош..няма коледни бонуси".....и след 2 дни идваш с нов МЛ ..В БГ да си работодател....

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  До коментар [#24] от "vlad76":

  А ако сам съм си работодател?И имам-нямам работа трябва да кихам осигуровки,данъци - за мен я остане, я не....

 26. 26 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "bored2009":
  Боре, и простотия има по форума , и мъка, и теб те има, а пари нема.
  Ти или си неккъв юноша буеден, или слушаш много радио, мноо си наивен, дедо.
  Начи в некои министерски и дълги-дълги служебни коридори в системата на МВР, почивните им станции, центрове за обучение, граждански защити и пр. парите просто са залепени по стените, десетки милиони левчета са налепени по стените и пода, отделно нови ламинирани с махагон врати, скъпи бюра, маси, скъпи ергономични столове от по 400 кинта, лъскави дръжки за врати по двеста и повечекинта, супероборудване с вътрешни сигнализации, камери, противопожарни аларми, кенефите са като тези в Хилтън, мониторите са нови-новенички, от по 800 кинта парчето, коридорите са застлани с черен мрамор, персийски килими във фоайетата, тежки кожени дивани и фотьойли за украса, направо ти се гади да ги гледаш тези нещица. Само "текущите ремонти" на правителствените сгради, президентските, на народното събрание, на почивните им станции, резиденциите, посолствата, агенциите и т.н. струват колкото кажи-речи годишната сума за заплатите в цялата бюджетна сфера.Виж бюдг.жетите на Гоце и Боце и си прави сметка. Целият им масраф е като за Саудитска Арабия, Дубай, Кувейт и Москва, взети наведнъж. Цялата тази паплач се подхранва от бирника Дянков, а дс-маймунето Бойко гледа да се отплаща на правешката номенклатурна каста, която в момента държи юздите.
  Боре, не се прави на отворко, че издишаш отзад. Сложи си тапа.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 27. 27 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Дянков свири на най-простата свирка с косми, която помпиерът му дава. В замяна помпиерът вика: дай пари. И Дянков се старае.

  Цялата народна сцена много прилича на една картинка от Рьоне Магрит, в която двама се целуват през чаршафи. Но майката на Магрит била намерена в реката с увита около главата й нощница, а народната целувка с управляващите е обвита с хастара на обърнатите джобове.

  Така е , драги читателю, когато в гоненицата се чува само : "шиш, ти даваш!", всеки гледа да дръпне каквото докопа от другия, в крайна сметка всички остават прецакани. И се започва - доматите по пет лева, на другия ден сиренето скача, на третия кило свинско - по десет лева, а луканката - колкото билет за двама до Мадрид. Пенсионерът гледа да умре преди застудяванетои, младежът отслабнал като клечка предпочита Мадрид пред кило луканка, а Дянков съвсем е откачил. Вероятно някоя гледачка му е подсказала за гигантско нефтено море под метростанция Лозенец.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#20] от "bored2009":

  Как така един берач на ягоди във Великобритания или в Гърция взима в пъти в повече надник, отколкото в България, при положение, че има една и съща производителност? Или тук трябва сън да не види, за да стигне същото заплащане?

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хан Крум":

  Така е. По редица нормативи се равняваме с другите европейски държави, нали сме членка на ЕС. Ала заплатите си остават нашенски. И е цяло чудо този наплив от вериги хипермаркети и молове. Които могат да правят много по-голям оборот, ако и заплащането е по-високо. Но тогава пък няма да сме атрактивни с евтината си работна ръка...

 30. 30 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Крумчо от 10 години сам съм си шеф и си изкарвам парите и си плащам данъците. Аз не отричам това което казваш за капиталовите и т.н., по това съда че ти си дребна душичка в някое министерство или агенцийка който не си плаща и осигуровките, като не ти харесва заплатата излез в частният сектор.

 31. 31 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "Читател"

  По повод изказването на "bored2009", изпълнено с преклузивна компетенция, да припомня един стар виц за производителността на труда:
  Отива един журналист на село и гледа някакви косачи носят коси , вързани по две. Пита ги той, що така са вързали косите, а те отвръщат: - Е щото председателят на текезесето иска да косим двойно на всеки замах. Сега очакваме да ни върже по един фенер на оная работа, та да косим и нощно време.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 32. 32 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#30] от "bored2009":

  Боре, ти за мен не се грижи, дедовото, егати капиталистът се извъди за десет години. Кога стана частен калайджия,кога ти почерня задника. Нали първо ти ще фалираш, като останеш без платежоспособни клиенти. Не можеш да изкараш пари от нечий изпразнен джоб, както не можеш да се изпразниш два пъти от радост, щом зърнеш помпиера.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 33. 33 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Аз това искам да кажа, труда е стока. Като ти предлагат повече пари във Великобритания отиваш там да береш и си ОК. А не да си седиш на бюрцето и да викаш искам повече пари. Всеки иска.
  Като не ти изнася и мислиш че си по-кадърен ставаш търсиш си нова работа за повече пари и ли почваш да работиш за себе си, а не да викаш искам 20 %. Аз искам 100 % и кво от тва.

 34. 34 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Да Круме ще фалирам. Но не мога да разбера кво плачете за заплати. Като не ти харесва ставаш и търсиш нещо друго. А не 20 %.

 35. 35 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Разстроено

  По БТВ казаха, че в строителството няма да има повишаване, тук пише "във всички браншове". Май много гледам и чета- това обърква!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 36. 36 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#35] от "Сони":

  Да изчакаме 31,12 - тогава обнародват всичко накуп,за да няма време за реакции.

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#33] от "bored2009":

  С трудова миграция няма да се реши проблема със заплащането и жизнения стандарт. Минималната работна заплата е психологически праг за работодателя, тоест под нея не може да пада, но може да върти надника около нея. На който не му изнася, по твоя тертип, да си търси друга работа, има опашка.

  По този начин страната губи голяма част от антиконформистите си, съставна част от гражданското общество и мнозинството се примирява, че това е начина. В края на краищата имаме две ръце. Уредената държава не се постига със символични заплати, както и пътища не се строят със стотинки. За да развиваш частен бизнес, следва да има среда, платежоспособни потребители, а не любители на магазини по един лев и на кисело мляко по 0,08 лв. Крайният резултат е огромен социален контраст, какъвто има например в Латинска Америка.

 38. 38 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#34] от "bored2009":

  Боре, недей да ми се обясняваш. Никой няма да ти работи за двеста и двайсет лева на месец, докато за същия труд му дават сто евро надница на друго място. В Германия кило замразено свинско на едро струва евро и петдесет цента, да не би немският селянин да храни прасето с въздух под налягане.
  Как се образуват изравнените цени на дадена стока при различните надници тук и там? Да не би немският шофьор да кара автобуса с деца като Шумахер? Или в немската детска градинка лелката гледа осемстотин деца повече от българската си колежка, получаваща по дтриста кинта? Да не би немската медицинска сестра да ти бие инжекцията триста пъти по-бързо?
  Какъвто ви беше комунизЪма, такъв ви е и капитализЪма*,
  дееба червените задници, дееба.

  *Какъвто им бе комунизЪма, такъв им бе и капитализЪма...
  политическа поговорка, автор: дедо ви Хан Крум

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 39. 39 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много ме е яд на вчерашни комсомолци, правещи се на капиталисти.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 40. 40 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Под една друга статия във форума призоваваха първо да се позволи да натрупването на капитал още някоя година, пък тогава постепенно да се въвеждат законите на развитите страни ................


  Е, 20 години не стигнаха ли да го направят с двойно счетоводство, фиктивни касови бележки, разплащания под масата, контрабанден внос и мизерни заплати? Лошото е, че всяко правителство гледа да угоди на тези, които дават пари за избирането му в парламента и всичко си остава в блатото

  un buen dia empieza con un solo rayo
 41. 41 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#38] от "Хан Крум":
  Круме, направо си изперкал. Човека ти казва - това е пазар. Минималната заплата е за хора, които нищо не знаят и не могат и трябва да започнат от някъде. Вместо да плачеш по форумите, иди се обяснявай колко си велик на твоя работодател и дано ти вдигне заплатата.

 42. 42 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 28
  "Как така един берач на ягоди във Великобритания или в Гърция взима в пъти в повече надник...."
  Това се свободата да пътуваш, четеш в интернет къде колко плащат, и отиваш.

 43. 43 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Другари съграждани, ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!
  Ч Е Т Е Т Е!
  Тема на статията е увеличаване на осигурителните вноски, за да може Боко да изплати пенсиите!
  Говори се за увеличение на МОП, което значи, че работодателите ще намалят заплатите!
  Или ще затворят кепенците!

 44. 44 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#41] от "victorio":

  Викторчо, иди на улицата в някой краен квартал и ще видиш два вида неквалифициран труд: пет циганки, назначени да замитат падналите листа и боклуците за по двеста лева месечно, метат половин час, след което сядат и ядат тутманици от найлонов плик по левче, запалват цигара от пакет за три лева и надницата им свършва. Сетне циганките си почиват- и правилно!
  На другия тротоар петнайсет циганки те пресрещат с по два стека цигари и ти ги набутват в ръцете. Те изкарват малко повече от двеста лева. Край тях се въргаля и картонче от пица, че и шише бира. Но купувачите са по-малко от продавачите, та често циганките на глутници се нахвърлят върху някой минувач с насочени пакети цигари, а онзи отскача уплашено.
  Тази икономическа картина се наблюдава и на големия пазар.
  Не можеш да правиш пазар, драги Викторчо, без платежоспособни купувачи. Ако оставим масата българи да мре от глад, то хранителната среда на предприемачите се срива. Кой ще ти купи апартамента от гипсокашон за пестотин хиляди евро в блока , дето го строиш набързо и нискокачествено, при заплата от двеста лева на месец?
  Дееба и капиталистическите гении, дееба.


  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 45. 45 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Единствен начин за бързо съвземане на икономиката е незабавно вдигане на заплатите с поне двадесет процента. Не можеш да искаш качествена производителност при надница колкото за два трамвайни билета, геврек и пакет цигански цигари. Набийте си го в главите.

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
 46. 46 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#41] от "victorio":

  Говориш за болшинството от новата генерация, която всяка година се влива в пазара на труда. Всяко начало е с нисък праг, освен ако не е изключителна рядкост дейността и квалификацията. И този праг се съпоставя с минималните изисквания на държавата, за да може работодателя да получава повече и да дава по-малко. Погледни автопарка по улиците.

  Кое поражда по-голямо вътрешно потребление - заплата от 500 лв., с която следва да се покрият европейски цени на комунални услуги и храна или такава от 1000 лв.? Кой пенсионер е по-щастлив - онзи със 120 лв., който си брои стотинките за всеки хляб и мляко и отделно за лекарства, или онзи, който може да обикаля света с круизи (вместо социалния министър да му предлага безплатно море в края на сезона)? Къде отидоха пенсионните фондове, какво стана с приватизационните бонове?

 47. 47 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#42] от "shumkarov":

  Информираният избор е едно. Остава въпросът с какъв ресурс ще се развива икономиката и държавата, ако болшинството по-инициативни младежи си търсят препитанието и развитието навън - и по отношение на заплащането, и по отношение на образованието? И за разлика от началото на миналия век, почти да не поглеждат назад.

  Всички развити икономики са такива благодарение на човешкия капитал, който могат да привлекат (и това се определя именно от условията на заплащане, а не поради екзотиката).

 48. 48 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Хан Крум":

  Логиката ти пак куца !Противоречиш си драги ... яко си противоречиш... Хем твърдиш, че пари НЯМА, хем говориш, че десетки милиони са " залепени по стените " и под гъзовете на управляващите ! Та щом са залепени , значи ги има !... ПРОБЛЕМЪТ на МА"ТРЯЛА е в това , че си избира такива, които "лепят стотачки " под гъзовете си за столове и кабинети , вместо да хвърчат и да вършат работа!...
  Но... правилото си е ясно :

  ПРОСТ НАРОД - СЛАБОУМНО УПРАВЛЕНИЕ - СЛАБА ДЪРЖАВА
  А и от тикви не се раждат гении- раждат се тиквички...
  Толкова си можем - това е истината за племето с андрешковски манталитет и байганьовски табиет !...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 49. 49 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#36] от "xmm":

  А, няма страшно. Декларациите за спиране на самоосигуряване се подават в 7 дневен срок от възникване на обстоятелството. На 02.01.2011 г в НАП ще осъмнат с опашки по гишетата.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 50. 50 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#46] от "Читател":

  Какво стана с пенсионните фондове на сегашните пенсионери ли? Ми стана на заводи за тежко машиностроене, които са работили на ПЛАНИРАНА загуба и като тръгнаха да ги пратизират, ставаха само за скраб, щото никой в нормалния свят не е луд да работи на загуба.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 51. 51 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Весело

  Тия чартаят съвсем нови пътища в икономическата наука- ще борят сивата икономика с вдигане на публични задължения?!?!

  Направо нов принос в икономическата нАука.

  ОЛИГОФРЕНИ! Като ми вдигнете за пореден път осигуровката, ще си спра фирмата, щото и без това, заради простотията или нещо друго на фин.министъра, който хване 5 лева, го е страх да го изхарчи, фирмата ми едва крета. И като така за какво да се води, че работи? За да ми я точите с осигуровки ли? Ми, не! То може да не сме кой знае какви, ама толкова 2 и 2 можем да съберем. Спирам си фирмата, респективно спирам да ви плащам осигуровки, респективно по 10% авансово данък върху 420 лева възнаграждание месечно и започвам да живея на резерви, разбирай онези пари в банките- депозитите.

  И започвам да се правя на един същи мандарин- ЗАСТАВАМ НА БРЕГА НА РЕКАТА И ЧАКАМ ДА МИНЕ ТРУПЪТ НА ВРАГА МИ ...

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 52. 52 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Министърът да си прочете законите, по които работи и глобява фирмите. МРЗ не е МОП. Не заблуждавайте хората! Не увеличавате заплатите им, а напротив - вземате от тях. При тази криза работодателите няма да увеличават заплати, но ще са длъжни да плащат осигуровки на по-високи МОП и оттам съвсем логично заплатите да паднат. То бива, бива прост народ, но управляващите отново доказват, че не знаят какво правят. Оправдават действията си в ущърб на хората уж с увеличение на работните заплати по сектор, а всъщност е точно обратното! Министър Тотю Младенов да научи, че МОП не замества МРЗ. Хора, това, което правят нашите управляващи е продължаването на вдигане, както на цени, така и на осигуровки, и на данъци, на всичко, което ви дойде наум. А иначе по техните голословия: не пипали данъци и осигуровки! Лъжи, рекети и изнудвания на обикновените хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK