Прокуратурата проверява Софийския университет

През май студенти и преподаватели от Софийския университет протестираха срещу свиването на бюджета за висше образование и на субсидията на висшето училище

© Анелия Николова

През май студенти и преподаватели от Софийския университет протестираха срещу свиването на бюджета за висше образование и на субсидията на висшето училищеСофийската градска прокуратура проверява Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Това съобщиха от върховната касационна прокуратура, която първо е образувала преписка по сигнал на министъра на образованието Сергей Игнатов и по публикации в пресата.


Проверката е за нецелево разходване на бюджетни средства и прехвърляне на студенти в нарушение на установените правила. След проучване на материалите случаят е поет от Софийската градска прокуратура, която трябва да провери посочените в сигнала действия на длъжностни лица от ректорското ръководство, пише в съобщението на прокуратурата. В съобщението не се посочват по-конкретни данни за сигнала.


Съобщението за проверката идва ден след като ректорът на университета Иван Илчев се срещна с министрите на финансите Симеон Дянков и на образованието Сергей Игнатов. Тема на разговора между тях е влошеното финансово състояние на висшето училище, което според ръководството му ще доведе до принудително спиране на лекциите. След срещата министрите съобщиха, че СУ може да получи допълнителни средства от бюджета, но срещу реформи.


Преди време в медиите беше изнесена информация, че по документи преподаватели от Юридическия факултет работят по 19 часа на ден, за което им се плащат и лекторски часове. Според правилника за преместване на студенти от други университети за миналата учебна година те трябва да плащат размера на издръжката, която по принцип се поема от държавата, и таксата за съответната специалност. Така прехвърлянето излиза между 1000 и 3000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK