Здравната реформа на ГЕРБ - за трети път отначало

Минути преди да й бъде приета оставката, Борисова обясняваше разпалено за мащабната реформа, която е планирала

© Надежда Чипева, Капитал

Минути преди да й бъде приета оставката, Борисова обясняваше разпалено за мащабната реформа, която е планиралаОпитът на ГЕРБ да реформира системата на здравеопазването започва отново. За трети път за изминалите 14 месеца от началото на управленския мандат. След като в края на март премиерът Бойко Борисов отстрани министъра на здравеопазването Божидар Нанев, вчера изненадващо прие оставката и на наследничката му, проф. Анна-Мария Борисова.


Това стана час след заседанието на Министерския съвет и 30 минути след последния брифинг на Борисова пред медиите, на който тя заяви, че никой не й е искал оставка. Допълни, че я носи в папка, защото няма джобове.


Здравеопазването е най-нереформираният и проблемен сектор, но затова пък с най-много и ключови персонални смени - от началото на мандата на ГЕРБ си отидоха 11 шефове в системата.
От пресслужбата на правителството първоначално не обявиха мотиви за оставката на проф. Борисова, впоследствие съобщиха пред агенция "Фокус", че причината е несправяне със служебните й задължения и породилото се вследствие на това напрежение при осъществяване на реформите в сектора.


Ден по-рано в интервю пред "Канал 3" премиерът отрече Борисова да има пропуски. В сряда Бойко Борисов обясни оставката с политически гаф на здравния министър. Вината й била, че е лансирала концепция за здравна реформа, която въвежда доплащане в болниците, преди да я е съгласувала лично с него и с политическото ръководство на ГЕРБ.


Борисов заяви, че още днес ще обяви новия министър на здравеопазването. Според източници от Министерския съвет най-вероятно той няма да е лекар, търсил се финансист. В публичното пространство отново се завъртяха няколко познати имена от здравните среди - сегашният заместник на Борисова проф. Иван Миланов, шефът на ВМА ген. Стоян Тонев, директорът на русенската болница д-р Минчо Вичев, управителят на здравната каса Нели Нешева, шефът на болница "Шейново" д-р Иван Костов и др. Повечето от тях отрекоха. Беше лансирано и името на финансиста Гергана Павлова, зам.-министър на здравеопазването.


Слуховете за евентуалната смяна на проф. Борисова се носеха в Министерския съвет от началото на заседанието в сряда. Съмненията се засилиха, след като председателят на Народното събрание Цецка Цачева влезе на "Дондуков" 1.


Напрежението около здравния министър започна да ескалира, след като в началото на лятото Националната здравноосигурителна каса оряза парите за болниците. В отговор Българският лекарски съюз организира общи протести за октомври.


Последната "капка" беше "Концепция за по-добро здравеопазване 2010 - 2015 г." в 9 страници, която се появи в края на миналата седмица. В нея е записано, че се работи по въвеждане на официално доплащане в болниците. Документът "изтече" на сайта на един от синдикатите и след това беше качен и от здравното министерство.


Текстът, в който са загатнати твърде общо идеите за преструктуриране на лечебните заведения и на цялата система, веднага събра негативи, най-вече заради доплащането. На заседание във вторник вечерта оперативното ръководство на ГЕРБ единодушно е решило да върне документа, а премиерът Борисов отправил сериозни критики към здравния министър, която също присъствала. След партийното заседание Борисов каза, че няма да има 20% доплащане.


Въпреки това в сряда сутринта Борисова отново защити принципите в концепцията - първо пред Би Ти Ви, после и пред журналисти в МС. Не стана ясно кой е авторът й. Тя продължи да твърди, че доплащане трябва да има, но още не е ясно с колко. Бившият вече здравен министър прехвърли топката към финансовия Симеон Дянков. Борисова обясни, че сметките се бавят заради липсата на ново остойностяване на клиничните пътеки, ангажимент на финансовото министерство.


За първи път тя открито се противопостави и на политиката на Дянков да не дава пари, преди да започнат реформите. "Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко.


За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко, отколкото средно в европейските страни", каза Борисова. По думите й "изтичането" на концепцията в публичното пространство станало, след като изпратила документа по електронна поща на шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, а малко по-късно се озовал на електронната страница на един от синдикатите.


Анна-Мария Борисова заяви още, че подкрепя искането на болниците здравната каса да им разплати цялата свършена от тях дейност и е декларирала позицията си пред финансовия министър.


"Доплащането е тема, която стои на дневен ред в здравеопазването от 20 години. Налагането й трябва да стане с цялата политическа воля на правителството и партията, а Анна-Мария Борисова не я съгласува с партийното ръководство", каза вчера премиерът. "И сега се доплаща - един носи кокошка, друг вино, трети баница."


В отговор на въпрос той уточни, че Борисова сама осъзнала невъзможността да продължи реформата, без да има зад гърба си доверието на управляващата партия, и поискала разговор с него, за "да се посъветва". "Аз й казах какво мисля и за една минута свършихме работа", обобщи подаването и приемането на оставката Бойко Борисов. "Тя се бори жената много мъжки, но цялата им система на здравеопазването така се е напаснала, че е трудно", коментира още той.


"Анализът на здравния пакет вече е внесен в Министерския съвет и в рамките на октомври ще има нови стойности на клиничните пътеки", каза по-късно вечерта финансовият министър Симеон Дянков. По думите му за 20% от заболяванията по пътеки ще се плаща по-малко в бъдеще, но за 80% сумата ще бъде увеличена. Затова догодина били предвидени 300 млн. лв. повече за здравеопазване спрямо тази година.


Във вторник опозицията в парламента БСП и ДПС съобщи, че първият вот на недоверие към кабинета Борисов ще е заради здравната реформа. Същия ден и СДС поиска оставката на Анна-Мария Борисова и екипа й заради липса на реформа.


Малко повече от час след обявяването на уволнението Българският лекарски съюз излезе с декларация, в която застана зад здравния министър и обвини Симеон Дянков, че възпрепятства работата й.


От организацията, която преди месец нарече финансовия министър "вреден за здравеопазването", потвърдиха намеренията си за протести на лекарите след две седмици. Депутатите от ГЕРБ очаквано подкрепиха решението на лидера си, а СДС определиха оставката като "добър знак". От левицата и ДПС заявиха, че няма да се откажат от вота, защото оставката е "най-красноречивото признание за провала на политиката в здравеопазването".


Първият здравен министър на ГЕРБ беше уволнен с аргумента, че "е твърде диалогичен" и не успява да прокара необходимите тежки реформи в здравеопазването. Малко по-рано името на Божидар Нанев беше замесено в скандал заради визита в САЩ на разноски на тъканната банка "Остеотех" заедно с тогавашния зам.-шеф на парламента и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ). Срещу Нанев има и прокурорска проверка за сключени неизгодни сделки за внос на антивирусни препарати."Усмихната и симпатична за годините си"


Проф. Анна-Мария Борисова си отиде като министър на здравеопазването толкова изненадващо, колкото се появи на този пост. "Срещнах я на разклона за Велико Търново, поговорихме и разбрах, че имаме едни и същи виждания", обяви през април премиерът Бойко Борисов, когато  номинира специалиста по ендокринология и шеф на лигата за профилактика на остеопорозата. "Има тежък характер, трудно комуникативна е, такъв човек ми трябва", каза тогава премиерът. На 21 април Борисова беше избрана от парламента, но остана само пет месеца и десет дни. Тя започна кариерата си като министър с ексцентрични изказвания и продължи в този стил. На въпросите на първите пресконференции отговаряше със "Само се усмихвам" и "Аз съм много симпатична за годините си". Тя беше приета трудно от лекарския съюз, който обаче вчера я защити. От пролетта досега здравното министерство публикува доста стратегии, проектонаредби и становища, които бяха обявени за недомислени от  организациите на работещите в здравеопазването и на пациентите. Няколко заповеди на министъра се оспорват в съда. През септември започнаха по-шумните атаки срещу Борисова - първо предложеният от нея проект за изгонване на частните клиники от държавните болници беше бойкотиран дори от депутати от ГЕРБ, а след това беше обвинена в конфликт на интереси заради това, че съпругът й е съсобственик във фирма за клинични изследвания. Борисова отговори с декларация, че здравната реформа няма алтернатива и трябва да се прави само от експерти.
Предишният здравен министър в кабинета "Борисов" Божидар Нанев се задържа едва осем месеца. Той подаде оставка на 30 март, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за сключване на неизгодни сделки. От правителството на Жан Виденов досега нито един здравен министър не е изкарал пълен мандат. Кабинетът "Борисов" обаче ще е първият, който ще смени трима само за една година.
Заради лобистки скандал това лято на премиера се наложи да уволни от ръководните постове и Лъчезар Иванов - един от най-доверените му хора, който беше много активен в писането на законопроекти за здравната реформа. Пак заради лобизъм беше отстранена и зам.-шефката на парламентарната здравна комисия Геновева Алексиева.


Започнати реформи


- Изготвяне на областните и национална здравна карта, които ще определят в кой регион какви и колко на брой болници трябва да има
- Ново остойностяване на клиничните пътеки, по които здравната касата плаща за лечението на пациентите. Финансовото министерство обяви, че е готово с числата и те са внесени в Министерския съвет
- Въвеждане на електронна здравна карта, чрез която ще се следят разходите на пациентите и лекарите, за да няма течове в системата. Премиерът обяви, че ще бъде въведена от 1 януари 2011 г.
- Промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, които вече бяха приети на първо четене от парламентарната комисия. Той предвижда да отпадне ограничението един собственик да притежава до четири аптеки
- Създаване на мегаагенция, която да контролира целия фармацевтичен пазар. Другата промяна предвижда здравното министерство да решава какви лекарства да изписват лекарите


Реакции


Според опозицията оставката на Анна-Мария Борисова не решава проблемите в здравеопазването, а е само временен отдушник на управляващите и не отменя основанията за искане на вот на недоверие към кабинета "Борисов". Според "Синята коалиция" отстраняването на Борисова е добър знак, че премиерът вижда проблемите, но отстраняването й не е достатъчно - СДС иска оставките на шефа на здравната каса Нели Нешева и на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.


Още във вторник "Синята коалиция" настоя Борисова да напусне. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова (ГЕРБ) призна, че реформата е зациклила и Борисова не се е справила. Освобождаването на поста няма да забави реформата, защото тя е въпрос на политическа воля, обяви Атанасова. Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров коментира, че отстраняването на министъра обезсмисля вота на недоверие към кабинета и това е силен ход на премиера Бойко Борисов.


Той поиска бъдещият министър да бъде решителен човек, който "да не бъде подбиран по улици и кръстовища". Оставката на Анна-Мария Борисова не се отразява на отношенията между ГЕРБ и "Атака" и не променя позицията на партията да подкрепя кабинета, обяви Волен Сидеров. ДПС и БСП обявиха, че няма да се откажат от вота на недоверие към правителството, който ще внесат в парламента до дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Цитирам по памет от сутрешното й интервю по БТВ: Мога да подам оставка още като изляза от студиото, но какво ще стане с реформата?
  Значи не е искала това, което след час-два направи. Защо ли й се случи?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 2. 2 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Уволнението на Борисова спасява Дянков.Засега.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/09/blog-post_5250.html

 3. 3 Профил на sentenced
  sentenced
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде бе, Бойко, давай я тази оставка и да идват нови избори. Айде стига мъки, явно е, че не става. Да идва някой, който може да управлява, стига сме се гърчили всички.

  НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕНГЕТА СЪС СЪМНИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ!
 4. 4 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да обясним и повторим някои елементарни и безкрайно ясни неща.
  Бившата министърка на здравеопазването може да не е пръв политически гений и символ на една необходима реформа, но все пак знае много добре какво е това здравеопазване и от какво има нужда.
  Обаче тя не била съгласувала с Боко с пожарникарската квалификация - със съответното уважение към тази професионална област - и към антуража на онзи с хубавия прякор своите виждания. С "партията", бе, с "партията"!
  МАЙТАААП!
  ЦИРК!
  БЪЛГАРСКИ!

 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Точно заради сериозноста на реформата е редно веднага да се обяви кой я заменя. Както във футбола щом играчът напусне, веднага влиза нов и всичко е ясно кой е влязъл.

  Да не би дългата резервна скамейка да се окаже мит? Признавам си, много ми липсват тези аналогии които главния слуга правеше между политиката и футбола. От няколко месеца не

  съм го чул да ги прави, но е добре отново да си ги припомни. Сигурно носят късмет. Късмет и на голмайстора на висшата лига. Тази вечер има шампионска лига.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сони":

  ЗАради качеството на мат'ряла, вярата в безплатни работи и полтически интриги на провалени политици!

 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Здравна реформа?
  Реформи?
  Идат избори, всичко влиза във фризера. Разбира се , ще се намерят причини. Когато някой не може да върши работа, намира причини .
  Случката с борисова го доказва.
  И е изпарила желанието на реформаторите да ги правят, че може да стъпят накриво, да не съгласуват нещо с Боко, т.е. с Партията ,де.
  Реформаторите в герб са пътници.
  Накрая ще се окаже, че Боко е бил заобиколен с предатели и врагове. Вътрешни, на които е гласувал доверие.
  Позната история. Бяхме я позабравили.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Любопитно

  май оставки си подават само здравните министри другите несмеят много странно не намиратели

 9. 9 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":
  Тя в 9 ч. не смяташе да подава оставка, после, казват, никой не й я е искал. Е, какво е твоето обяснение? И кого визираш под "провалени политици"?

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Как елементарно Борисов може да прекара всички, но лошото е, че всички ние ще плащаме!

  Изкарва своите министри и депутати от парламента и докато Гоце, ДПС и БСП свикат нови избори през тези 3 месеца докато управляват ще доведат държавата до такава катастрофа че синдикати , лекарска мафия, комунисти и всички ще станат за смях!

  Тоест докато направят новите избори за тия 3 месеца ще спрат еврофондовете на крадците от тройната коалиция и малкото останали инвеститори ще се разбягат, кредитните агенции моментално ще ни намалят рейтингите, тоест ще бъде почти невъзможно да се финансираме и съответно да плащаме пенсии и заплати и единствената възможност за кредити ще е МВФ и Световната банка!

  За 3 месеца Гоце, ДПС, БСП синдикати и лекари буквално ще срутят държавата! Къде е пробелма? Че после и Бойко няма да се навие да се хване на хорото и пак да управлява в тая обстановка на национална катастрофа! Ще отиде я президент за 2 мандата или кмет на София за 20 години и ще им гледа сеира на комунистите и ДПС! А те ще трябва да се обърнат към МВФ да спасява България!

 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Не знам защо тази жена ми харесваше. Чепата беше и има достойнство, мислеща и с чувство за хумор.
  Реалността е, че от здравната система годишно се крадат по груби сметки около половин милиард всяка година.
  Ако това не се озапти и намали поне на половина никаква реформа не може да има.
  Май пак до Цв. Цв. опираме и преди да се е появил новият министър имаме нужда от операция "Фелдшери".
  Не трябва да се забравя, че медицинските мафиотски структури се формираха по времето на Костов и аверите на жена му, и от хигиенична гледна точка би трябвало да се държат на разстояние от здравната каса, за известно време докато се пречистят.

 12. 12 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  бойко е събрал най-големите аматьори. един хванат на магистралата, друг бил касиер в заведение за бързо хранене, трети нещо друго смешно и така до последния. лошото е че и да ги уволнява и да не ги уволнява, все тази. най-некомпетентното управление продължава.............

  Времето е наркотик, много от него убива.
 13. 13 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  С 60% са се увеличили плащанията за болнична помощ за 5 години

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в Европейския съюз

  В България има най-висок дял хоспитализирани пациенти в ЕС, следвана от Румъния, според проучване на Световната банка, цитирано днес в румънската преса.
  През 2007 г. в България е имало 22 655 настанени в болница пациенти на сто хиляди жители, отбелязва "Адевърул".
  За сравнение - Белгия има настанени в болница 15 866 пациенти на сто хиляди души, а Франция - 17 155.


  Истината е, че бюджетът на здравеоопазването се увеличи с над 30% САМО през последните 4 години! 30% и допълнително болниците трупаха дългове! И какъв е резултата? Вноската на данъкоплатците се увеличава, а качеството на медицинските услуги е все така ниско и остава най-ниското в Европа!!! Къде е поне 30% увеличение на качеството?

  Лекарите да се осъзнаят. Няма как беден народ със средна заплата от 600 лева да палща средна заплата в държавни болници 2000 лева! Заплатата на лекарите трябва да е като тази та полицаите и учителите по 700 лева!
  В момента се получава абсурдната ситуация беден народ със средна заплата 600 лева да плаща запрати от по 2-3 хиляди лева средни в болници. Пълен абсурд!

  Освен това в болниците които имат положителни резултати държавата не трябва да се меси! Както казва Рейгън държавата няма да ви реши проблема. Тя е част от проблема.
  Но в болниците които са на отрицателни резултати таван на заплатите от 1000 лева! В крайна сметка учители и полицаи вземат по 700 лева средно! И постоянно да се ПОВТАРЯ ИСТИНАТА:
  в момента има повече пари за здравеопазване от 2007г - последната преди кризата и по време на тройната коалиция! А дори отрицателиня приръст и допълнителната емиграция още повече е намалило населението което предполага повече средства за по-малко хора! Единствената причина тези средства сега да не достигат тъй като ние на война не сме били е огромен и раздут щат в болниците и увеличение на заплатите!

  Ако се върнат щатовете от 2007 година на лекарите и заплатите им от тогава НЯМА да има никакъв проблем! Проблемът е ИЗЦЯЛО НА ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ И НА НИКОЙ ДРУГ!

  Пътят е ясен – цялостна промяна на концепцията на здравеопазване в България към една по-модерна, по-качествена и по-евтина здравна система чрез:

  - разбиване на монопола на НЗОК и включване на частните здравни фондове, но за сметка на държавния дял, за да може пациентите да имат повече избор;

  - въвеждане на система на лични здравни сметки, където всеки осигуряващ се ще знае за какво точно плаща;

  - приватизация на болниците, за да може ефектът на конкуренцията и борбата за повече пациенти и лекари чрез по-добро управление да се задейства.

 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Данъкоплатеца трябва да издържа МАКСИМУМ 80 болници!

  В Белгия при 10 милиона население те са 60 в Австрия пак сходна на нас страна са 80 болници при население близо 9милиона!

  От там идва целия пробелм! И от несъбераемостта на здравните вноски разбира се.

  Пак казвам когато си направят 80 големи истински болници и всичко друго болници за долекуване няма да има никакви проблеми!

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Здравната рИформа на Герб:"пари нема, действайте!"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#11] от "k_":

  За всичко е виновен Костов.А бе с тоя ник да не си предпоследнната буква на лъчко мозъка

 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#16] от "andimo":
  Не за всичко, но за много неща.
  Никъде в бившия соц от Източна Европа, ако не броим Русия, не стана такава приватизация от Елцинов тип при която активи за милиарди анихилираха в небитието за няколко месеца.
  Нито в Унгария,нито в Словакия, нито В Румъния, нито в Македония, нито в Албания дори.
  За Полша и Чехия да не говорим.
  Навсякъде се сменяха леви и десни правителства, но имаха куража и достойнството да осъзнават за какво са поставени на върха на държавата си.
  Да, Костов е виновен, защото той беше шанса за България и го проигра. Просто се оказа неподготвен за нивото на което го изстреля рулетката на историята.

 18. 18 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  А бе предпоследнната буква на лъчко мозъка какви активи за милиарди те гонят бе филчев?Какъв шанс е проиграл с 300 мил. резерв и мвф на врата?Помочко остава да ми кажеш че искаш Белене и Б.А.

 19. 19 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Някой да помни започната в която и да е сфера каквато и да е реформа от това правителство? Вижте не говоря за завършена, те не могат да почнат камо ли да завършат каквато и да е реформа. Постоянни отмятания. Не става другари ГЕРБ'аджии не става. Спразни приказки с демагогия и ппопулизъм не става. Става с решителност ,воля , твърда позиция и много много работа. Извинявам се за цинизма но вие нямате такъв здрав задник за това не ставате за нищо освен за плямпало. Бягате от отговорност, страхливи сте но и угоени като хамбарни мишки.

 20. 20 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Ами така, ще е - болниците и лекарите свикнаха да харчат като за световно. Сега виновна им била министърката.

  Не разбраха, че пари няма. А болници повече отколкото ни трябват.. и всичките от зле по-зле/с изключение на десетина - любимците на властта от последните 10 години/. Че и частни болници започнаха да гушат от здравната каса.

  Всяка година болниците правеха милиони дългове.. над бюджетите си..и правителствата им ги изплащаха.

  Сега пари няма. Няма и топки за съкращения - демокрация какво да правиш - важен е електората, даже повече от здравето на хората.

  Ясно е, че ще има доплащане.

  Според мен сегашната такса за посещение при лекар или специалист трябва да стане около 5-10 лева. Като естествено, тези пари се намалят от плащанията която прави здравната каса. Знам, че е скъпо, но все пак един преглед при лекар на частно е доста повече. Даже би трябвало здравната осигуровка да покрива по-скъпите манипулации, а евтините човек сам да си ги плаща.

  Ако някой каже, че в момента здравната осигуровка е голяма и предостатъчна. Нека направи сметка колко пари плаща за колата си на година - застраховки, автомивки, ремонти, винетки и т.н.


 21. 21 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "andimo":

  Костов безспорно е по-малкото зло от БСП. Но. Костакис е зло и то голямо. Просто друг тип бандит. Той използва властта за користни цели. Искаше да стане баща на мафията. Но не можа. Имаше кадърни хора в неговия екип, но костов ги подведе.

  Освен това Костов е лицемер и изпипан демагог. Не е от тоя тип хора които човек да не може да излъже. Напротив по негово време всеки си правеше каквото иска. Вис, Сик, 777 бяха на върха. Рекети, сила. Нямаше кои знае каква разлика по негово време и около 90-та по отношение на сигурност. Просто се крадеше по-малко.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 22. 22 Профил на bmm
  bmm
  Рейтинг: 225 Неутрално

  тя реформата е объркана от самото начало,трябва да има само два стълба, личен лекар и болница, всичките специлисти от извънболничната помощ според мен са излишни, губи се смисъл от специалист който практикува само в кабинет,демек отпадането на ДКЦ, като ненужно звено ,което само още повече затруднява лекуването на пациента и е опасна за неговото здраве, никое Дкц няма нужното оборудване освен някой морално остарял ехограф и ренген,и мижави лабораторий, и с тях ше диагностираме,реформата трябва да се направи от човек с немедицинско образование, хехее аз се наемам да ,я извърша за 2 месеца.......

 23. 23 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "TITAN":

  Добре де Костов ограбил милиарди .Толкова ли е тъп та не може една медия да си направи а всички го плюят.Коя медия е негова като всички Тошев,Капка,Батков,Гергов,Узунов и кой знае още другари все Костов е виновен.Толкова ти е полирано мозъчето че лъщи

 24. 24 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#13] от "merkel":

  Пич, къде ги видя тези учители със средна заплата 700 лева? Нека ти кажа малко факти: учителка по чужд език с 5 години стаж получава 450 лева бруто. Затова и в сектора на образованието нещата се "самореформират": ако искаш качество - плащаш. В Немската гимназия в Бургас децата плащат за занималня 65 лева месечно. Това са резултатите от "реформата" на Даниел Вълчев. Същото ще се случи и в здравеопазването. Защото няма как, лекари и учители да бъдат по-зле заплатени от продавачите в супермаркета (при цялото ми уважение към тази професия) и да останат, да работят в България като лекари и учители. Схващаш ли?

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#21] от "TITAN":
  Е, чак пък "баща н амафията"! Не особено умен човек и леко глуповат. Нешо като Шефкет от Листопада, дето зарад ингеля на едно Ферхонде е готов да провали семейството, в неговия случай държавата. Отворете старите вестници и си припомнете как драгалевското Ферхонде се кипри по лентите като най-големия дарител в България по онова време.
  Очевидно не му е дошъл акъла - човек като е глупав то еза дълго.Припомнете си как го литнаха преди няколко месеца и беше хукнал да купува ЦУМ да спасява пловдивския ветеринар Гергов. И ако имаше достъп до държавни пари, наистина щеше да го купи. Сега ако го пуснат до здравните фондове като нищо и лечебница може да го направи.

 26. 26 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "andimo":

  Да имаше медийна атака, точно защото Костакис е егоист и се поддаде много лесно. Искаше да подчини всички.

  В началото на на неговото управление беше събрал босовете на силовите групировки и искаше да му плащат 20% данък. И мисял че се беше изцепил никой нямало право да бъде по-богат от него. Един човек с инициали Г.И. ударил по масата и казъл аз съм Г.И и отдавна правя повече пари от теб.

  ДОри да си чел книгите на Стоев е достатъчно. Над 50% е истина. За Бойко какво се пише там. Единствено че в тоя човек има "нещо" ( пояснявам - талант )

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Не смятам, че здравеопазването трябва да е безплатно, но и не мога да си го представя това доплащане.

  Да вземем например двама пациенти, които не са социално слаби, работят, получават средна работна заплата 550-600лв., плащат си осигуровките. Единият боледува по клинична пътека от 1 000лв., а другият - по клинична пътека от 10-15 000лв. И двамата примерно трябва да доплатят по 20%. Хайде сега сметнете кой от двамата ще може да си позволи да се лекува?


  В края на краищата никой не знае какво ще му дойде до главата... Някак не се случва точно богатите да боледуват от скъпи болести, а бедните от евтини...

 28. 28 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "k_":

  Тия неща не се коментират по форуми.

  Той не се имаше с ВИС. Беше човек на СИК. Много хора си мислят че ДС е Бащата и Майката на групировките, но не е така.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Новият министър на здравеопазването ще е от Светия Синод. Заместник-министър ще е управителят на Синодалната Свещоливница, а вторият заместник-министър ще е от управата на гробищните паркове. Дянков пак ще маа с кандилото в сянката на амвона...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да,и на мен ми е симпатична,има чепат характер,но може би твърде чепат,казват,че трудно се работи с нея.Тя каза нещо много вярно.,че реформите няма да направят здравопазването по-евтино.Медицината се развива и става все по скъпа.Важно е разбира се да не се краде и парите да отиват за каквото трябва.Така или иначе ГЕРБ го закъса с тази реформа.Така е когато нямат ясна представа какво трябва да правят.Няма ясни идей в главата на министър председателя,няма и строен ред на работа.Бойко не е лидер на идейте и затова не може да действа като мотор на министерския съвет.Той чака да му кажат министрите,а той одобрява или не,съобразно реакцийте и влиянието върху рейтинга.Друго беше при правителството на ОДС.Имаше "Командир",който знаеше какво трябва да се направи и знаеше да организира процеса.Затова тогава се направиха фундаменталните реформи,които промениха пътя на Б-я.Осъществи се промяна а собствеността,която позволи да ни признаят за пазарна икономика и гарантира последващия ръст в икономиката,направи се пенсионна реформа и кардинална реформа в здравеопазването.Това е истината и който не я разбира, просот е с невероятно объркани представи за нещата.

 31. 31 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "Раз печки, раз кюнци":

  Кюнци защо днес в.Труд не излезе с главна страница ,България изнасили 9 годишни момчета, и всички телевизии да го разнасят .Много си аджамийче разбери че олигархията хвали ли някой има полза от него.Гласуваш за тиквата получаваш гоце и доган а зад тях олигархията.

 32. 32 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  Не знам дали е от ракията но направо ме спука от смях. Хайде наЗДРАВЕ на всички.

 33. 33 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  чудя се кой ще хванат на пътя за здравен министър. значи, трябва да бъде не много интелигентен, за да не засенчва шефа си, на следващо място не твърде образован, за да не засенчва шефа си и т.н.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 34. 34 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "andimo":

  Който е виновен ще си понесе последствията. При управлението на твоя любимец таквиа извращения се правеха безнаказано. Той оцеля защото имаше Гръб.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 35. 35 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Борисова разстреля, показно Борисов!

 36. 36 Профил на volodia53
  volodia53
  Рейтинг: Гневно

  Това е поредната шепа прах в очите на хората за да замажат продължаващия ГЕНОЦИД срещу хорицата в тая оглозгана държавица. ( Навремето Пол Пот го обвини цял свят че бил изгонил и убил от Камбоджа един милион хорица ) А за последните 20 и повече години у нас измряха по болници и др.и изчезнаха в чужбина повече от два милиона. И това ако не е ГЕНОЦИД здраве му кажи ама никой не критикува ни царе ни пожарникари ни демократи и тям подобни.
  Ама продължаваме да си ги избираме пропорционално. Докога ли?
  Май докато си изберем следващия мин.председател да е някой уредник на гробищен парк.

 37. 37 Профил на 45iv
  45iv
  Рейтинг: 435 Весело

  Пак ще търсим министър по разклоните.

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  А трупът ще е българският народ . Тъжно но факт.Ама по-важно е да си играем на ''предал-приел оставката'' .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  merkel, СТИГА ПИСА ГЛУПОСТИ!!! Провери в Евростат и на правителствените сайтове на отделните държави. Белгия (10,5 млн. жители) има 210 болници с 54 800 болнични легла, 44 000 лекари, 140 000 мед. сестри, 1,7 млн. хоспитализации през 2008 г. Австрия (8,3 млн. жители) 270 болници, 64 000 болнични легла, 31 000 лекари, 52 000 мед. сестри и 2,3 млн хоспитализации. България (7,6 млн.) има 340 болници, 48 000 легла, 28 000 лекари, 33 000 мед. сестри и 2 млн. хоспитализации. Както виждате сходни показатели, като Австрия има повече болнични легла и хоспитализации на 100 000 души население от нас. За парите, които се харчат на човек от населението за здравеопазване няма да споменавам, защото между нас и тях разликите са космически.

 40. 40 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,, Вината й била, че е лансирала концепция за здравна реформа, която въвежда доплащане в болниците, преди да я е съгласувала лично с него и с политическото ръководство на ГЕРБ."

  Ега ти наглата професорка, ЩЕ МИ ЛАНСИРА КОНЦЕПЦИЯ КОЯТО НЕ Е НА БОЙКО , Я МАРШ там откъдето си дошла !

 41. 41 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В ЕС най-много хоспитализации души има Финландия, следвана от Австрия, България, Германия, Чехия и Португалия - всички имат над 20 000 хоспитализации на 100 000 души население за една година. На другия край са Великобритания и Испания с около 10 000 на 100 000 души. Не се взема предвид обаче че, Великобритания например има колкото хоспитализации, толкова и амбулаторни прегледи, изследвания, операции извършвани в същите тези болници, без пациентът да остава там. Още една любопитна подробност - Кипър (780 хил. жители) има близо 90 болници с общо 2800 легла.

 42. 42 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "НДСВ е много обезпокоено от развитието на драматургията около идващия вот на недоверие към кабинета. Първо, защото нервите на премиера не издържаха, видимо от негово свръхемоционално телевизионно интервю. Второ, защото премиерът се уплаши от вота на недоверие и най-вече да не загуби синьото партньорство. Трето, защото и този път планът на Костов успя – яко разклати управляващата коалиция, а нищо чудно и да си осигури някой пост в здравеопазването.

  Последният назначен от ББ министър стана жертва на първия вот на недовериe, който дори още не е внесен. „Подадената” и светкавично приета оставка на Анна-Мария Борисова изненада не само медиите, но и самата нея.

  Главата на министър Борисова очевидно не струва толкова, колкото истината, която щеше да блесне в парламента при обсъждане на вота.

  НДСВ изказва силна загриженост за съдбата на реформите и особено на здравната.

  Жалко за българския народ, който чака управленски решения и реформи, а получава уволнения и назначения. Още по-жалко за здравеопазването, защото на следващия министър – чудно кой ще се съгласи да седне в това кресло, ще му трябват още 6 месеца, за да започне каквото и да било."

 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#42] от "kikot":
  НДСВ е Първо Главно и те сега да си натискат пацалките защото ще бъдат отбити от яслата за дълго.
  За много дълго.
  Госпожата Първанова ако ще да и цъфне банера и в сайта на Планета и Елмаза, пак не трябва да се допуска до здравни парички, щото и е много голям масрафа - но можем и насмогна на нея и Арсеновата, дето и трябват поне милион да си довърши летящата чиния в полита на Витоша от илачите дето бабичките ги плащат по двойна и трона цена.

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#18] от "andimo":
  Верно, комунягите бяха изпукали всичко, обаче МВФ не му е казвал да продава мини на РМД за жълти стинки, при условие че световни компании чакаха пред вратите на министерствата.
  Или забрави, колко се дърпа да пусне втори мобилен оператор когато в РУмъния и чобаните из Карпатите ходеха с по три джиесема. Ами стратегическия Нефтохим? Първата частна телевизия на момчето с джапанките?

 45. 45 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До всички, които обвиняват Бойко и ГЕРБ в нежелание за реформи:

  НЕ СТЕ ПРАВИ!

  Хората твърдо ще реформират образователната система, като вкарат ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИЗУЧАВАНЕ НА РЕЛИГИЯ В СВЕТСКОТО УЧИЛИЩЕ!

  И пари за здравеопазване може да няма, но за църкви, за МОЩИ, за попове се намират от раз!

  Не сте достатъчно извисени, за да разберете приоритетите на това правителство! Оставете го да работи!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 46. 46 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ... БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.... КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ ...КОНСТИТУЦИОННА НЕДОМИСЛИЦА ДОКАТО СТОИ ТОЗИ ТЕКСТ, НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА НИКОГО - ТОВА Е. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО ЗА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА СТРАНАТА... Герб искат мниго да ползват бенефитите на комунистите, защото са техни чада - посткомунисти, но колата върви по нанадолнището а спирачки няма, защото електората на герб не ги е създал, а не ги е създал, защото не може да ги създаде, дори и Костов да дойде, защото КОСТОВ не може да бъде разбран от ПОСТКОМУНИСТИ И РЕФОРМИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ХОРА НЕЗНАЕщИ И НЕМОЖЕщИ ,задачата на гербевето правителство е единствено да задържи статуквото, докато премине кризата и олигархичните кръгове се самопречистят от незаконните целесъобразностни придобивания и след това да се прелеят в новите структури на отново преименуваната и прегрупирано рестартирана и презаредена БСП - нищо друго.

 47. 47 Профил на curious1234
  curious1234
  Рейтинг: 551 Неутрално
 48. 48 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#21] от "Раз печки, раз кюнци":
  Този път съм съгласен с тебе с едно малко изключение накрая. Не се крадеше по-малко, просто имаше по-вече за крадене и не се усещаше толкова.

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#21] от "Раз печки, раз кюнци":


  До коментар [#26] от "Раз печки, раз кюнци":


  До коментар [#28] от "Раз печки, раз кюнци":

  ...трудностите за възприемането на Костов, като лидер не е само твоя. Този човек е ненавиждан и мразен от ВСИчКИ КРЕАТУРНИ СТРУКТУРИ НА БСП... ПРЕЗ ДПС, НДСВ, АТАКА, РЗС,както и естествено от ГЕРБ. Формацията ГЕРБ е поредният опит за трансформирането на икономическата влст в политическа, защото политическата на уж бившата БКП, бе трансформирана в икономическа през изминалите 21 години, сега ТЯ пак желае да продължи да ръководи страната, под ново име, но с едни незнаещи как да постъпят в новите условия хора, защото опита идва с времето, и затова се иска повече време, за което настоява и Борисов, но без конституционни промени, без лустрационни закони на свързани звена корупциони вериги и кръгове, недоверието винаги ще виси като дамоклиев меч над привидно добрите намерения... и така решителност и компетентност...второто е много важно. И има хора, но нетрябва да ги намираме случайно, по пътищата, а да си сътрудничим в името на общите идеи за просперирането на България и да съхраняваме и рабираме когато става дума за отговорности и експерти, ако имаме политическа воля не само на думи, а и на дела изобщо...където са и най-големите съмнения на министър -председателя... и целия недотам реформаторски, а гюрултоджийски настроен електорат, като например колегата с отоплителните наклонности, нарекъл се може би не случайно

  "Раз печки, раз кюнци"...

 50. 50 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#48] от "ПАСТОРА":

  ...първо мисли и после пиши, ако не ти е ясно защо е изглеждало така управлението на Костов, никой не може да ти помогне освен образованието...и логическото мислене, а не повтарянето на ПРОПАГАНДНИ ОТКРОВЕНИЯ И ОБИКНОВЕНИ ЛЪЖИ довели до днешното статукво на страната...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 52 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "renegat":

  Ти ако на мен разчиташ да ти оправям проблемите..

  Набий си го в кратуната веднъж завинаги ти и останалите дето си мислят че щракнеш с пръсти и всичкото зло е по затворите. При правителство на малцинството и все още влиянието на Гоце не може да има лустрация. Догодина Гоце като си иде може да се помисли за това. С тия неща човек требва много да внимава.. защото генералите все още са живи. А те няма какво да губят.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 53. 53 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "renegat":

  Костов е политика чието доверие се изгуби най-бързо в след прехода. Хората живяха през тоя период. Бяха рекетирани, изнудвани. Убийства, дразги, интриги, борба за надможщие.
  Ако намекваш за борда. Костов и Софиянски бяха просто едни пешки на шахматната дъска. Това е един умрял политик. Без Мартин тоя човек нямаше никога да прескочи 4%-овата бариера. Като споменах Мартин. Той повече ми допада като политик.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 54. 54 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз
  какво тук значи някава си личност..."

 55. 55 Профил на Борис Борисов
  Борис Борисов
  Рейтинг: 225 Неутрално


  Защо след като всички плащаме данъци, дори безработните, чрез ДДС-то и други косвени налози, трябва изобщо да има здравна каса. Според мен тя е излишна. С раждането си всеки български гражданин трябва да получи здравна чекова книжка която покрива 75% от средните разходи на глава от населението за медицинско обслужване. За останалите да се погрижи сам и доброволно като си направи застраховка или членува във някаква здравна каса. Освен това, независимо дали има или няма кой да плати, медицинска помощ да не се отказва в никакъв случай, а болният да я получи на кредит отпуснат от държавата, който да погасява с доходите си над половината от минималната работна заплата и имущество, което е над необходимото за да живее в нормални условия.
  Като изгорят няколко човека и си платят с цялото имущество, българинът ще се научи да се застрахова и да си пази здравето. Ако не иска да доплаща от джоба си, ще си направи застраховка. Принципа парите да вървят с клиента при тази система е изпълнен. И пациента и застрахователя са заинтересовани да следят за разходите. Болниците са търговски дружества, като във всяка област има по една държавна и толкова, в която се лекуват онези които са и длъжници, социално слабите, защото онези които няма какво да им вземе, няма да си направят застраховка, а чековата книжка може да свърши.
  Но когато човек знае , че когато чековата книжка свърши ще трябва да плаща по голяма застраховка или да си плаща с цялото имущество, той ще я пести и когато може ще предпочете да си плати от джоба. Те това е решението на проблема според мен.

 56. 56 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#34] от "TITAN":

  ...Е, сега борисов няма ГРЪБ и затова нищо няма да направи, защото генералите са му казали нищо да не прави без да ги попита, нали сладур титанични усиля да положи той не може нищо без разрешение защото не само ушите ще му дърпатами всичкото край тях...

 57. 57 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 381 Весело

  "Аз просто се усмихвам. "

  Нали така беше? Е, и аз се усмихвам.

 58. 58 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#53] от "TITAN":

  ДОВЕРИЕТО У КОСТОВ БЕ НАСИЛА НОМЕНКЛАТУРНО И ПРОПАГАНДНО ПРЕКЪСНАТО, защото БКП-БСП нямаше нужда повече от човек, който да извърши непоулярните, повтарям НЕПОПУЛЯРНИТЕ мерки на приватизацията, на приемането на страната в европейските структури и въвеждането на валутния борд.. според Партията-майка никой комунист неби се ангажирал с това...НИКОЙ, защото БСП би се саморазпуснала завинаги с такива дейности автоматично,... та затова, де... а не за ТИТАНИчните ти усилия да се самузаблуждаваш...и не само себе си..., защото никой, не би повдигал тази изяснена тема след толкова време ОСВЕН, ако не е червен ТИТАН...

 59. 59 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#52] от "TITAN":

  ...има начин да се представи решителната политическа воля на което и да е правителство, но има начин и тя да не се представя, което и наблюдаваме повече от година...

 60. 60 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ... да ще почакаме догодина онзи да си иде друг да си доде трети да се изкъпе четвърти да се изпере и пети да се изсуши и така полека лека след 40 - 50 години всичко ще си е муци, че ти ще си прадядо и ще имащ унуци и правнучки и ще чакаш от чешмата да потече и мед и масло, както родителите ти са чакали на ред за цветен телевизор...

 61. 61 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ...титаничните ти усилия да не употребяваш вече "РАЗ печки РАЗ кюнци"...трудно биха променили липсите в наблюденията ти... трябва да смениш очилата с червените стъкла, носени против облъчване с ултратерма на ПАРТИЯТА-МАЙКА ... БКП-БСП и нейните сурогатни ФОРМАЦИИ, защото това не са политически партии - ДПС, НДСВ, РЗС, АТАКА, и ГЕРБ за да разбереш ставащото в политическият живот в страната, а не да папагалстваш до забрава...

 62. 62 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 435 Неутрално

  пълен парадокс в родното здравеопазване. значително повишени плащания за болнична помощ и бюджет за здраве, а болниците трупат дългове и качеството на медицински услуги е значително занижeнo . първенци сме по хоспитализация на болни. защо?това не си позволят и най-богатите страни. вместо изнасяне на по-голямата медицинска дейност в извънболничната сфера, при нас се наблюдава обратното. почти всичко се вкарва в болницата, вкл. за елементарни изследвания, за да се източва касата максимално. просто се чудя как още съществува тази система в този си вид на пълна безконтролност. още по-цинично е, че тези, които доведоха здравната система до ръба, сега критикуват най-яростно.

 63. 63 Профил на raiko61
  raiko61
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравеопазването е част от развитието на България.Време е да се събудим.Време е да възродим страната , в която живеем.Да спрем да хленчеме и да потърсим пътища заедно,независимо от политическите пристрастия на всеки от нас.Родината ни не е бедна.Време е да проумеем,че земята/ с нейните подземни и надземни богаства/ имат нужда от постянни грижи и внимания и особено хората.

 64. 64 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: 442 Гневно

  Че професорката беше граничен случай в психиатрията, това е извън съмнение. Само че настъпа управляващите по най-болезнената тема -остойностяване на медицинския труд. Всички се кълняха, че започват с това и после гузно замлъкват...Защото простата пожарникарска глава не може да проумее, че милиард евро е бюджета на няколко германски болници. Нали все повтаря като мантра -Меркел, Меркел....
  Здравето, както и правосъдието (както се убедихме всички), струва много пари

 65. 65 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#20] от "mick":

  Колко пари плащам за колата си на година - застраховки, ремонти, винетки и т.н е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ! Защото колата си ползвам всеки божи ден, а т.н. болнична помощ не съм и помирисвала , че и при джипито не съм стъпвала ( слава на Бога ) откак свят светува , респективно от създаването на тези пирамиди!
  Но за сметка на това всеки месец ми папкат парите от джоба и то както се вижда здраво ги папкат.
  Преди всичко трябва да сложат юздите на " бялата мафия " , за да не краде като за световно ! Вариянтите са много- здравната карта ще ги лиши в 99 % от тази възможност, защото ще отразява направеното действително за всеки пациент. А да надпишеш процедури или лекарства ще стане много опасно за белите мафиоти . Лекарите в болниците трябва да работят само там и никъде на друго място . Така няма и да имат интерес да крадат оборудване, инструменти и лекарства...
  На второ място bmm № 22 почти е уцелил , че отпадането на ДКЦ, като ненужно звено ,което само още повече затруднява лекуването на пациента , но тук трябва да отпадне и ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР , като елемент на това ДКЦ. ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ да се поеме от звена на самите болници ! Че те джипитата освен на изписват рецепти " по схема " друго и не правят , а и не могат да правят ... Но в същото време точат яко здравната каса и получават пари и за мъртви души и за " Бог да прости " ...
  На трето място - всички трябва да си плащат от собствената си заплата или да отработват здравните вноски!!! Какви са тези привелигировани чиновници , милиционери , военни и други подобни ? Хайде стига с привелегиите !!!
  Та ето ви първите стъпки на реформата. със сигурност ще бъдат много положително , но в милиционерско-фатмашката партия ГЕРБ нямат акъл да ги асимилират !
  Оставам с надеждата да ме ощастливите с най-големия отрицателен вот , за да демонстиррате , както беше писал скоро някой , андрешковския си манталитет и байганьовския си табиет ! А и свинския си екстаз от управлението на ГЕРБ , което си избрахте , за да те си признаете грешката ...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 66. 66 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "merkel": Съгласен съм на 100% с твоя постинг.

 67. 67 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Защо се радвате ?
  В родината Ви няма здравеопазване.
  Не е имало.
  И скоро няма да има.
  ---
  Майка ми беше лекувана от Бъроуз Уелкъм. Компанията изпращаше лекарство Септрин от 1976-та до 1983-та година. В България нямаше лекар, който да познава лекарството.
  Когато някоя червена гад открадваше пакета на митницата пристигаше лекар от Лондон да го донесе и да прегледа Фанка Иванова Бошнакова.
  ---
  Из центъра на София се виждат хора на инвалидни колички с електродвигател.
  " Здравеопазването" е купило и раздало скъпи колички, НО ХОРАТА НЯМАТ възглавници срещу декубитални рани !!!
  На тези колички се возят с възглавница от ДУНАПРЕН!
  2010 година !!!
  ---
  За какво се радвате ?
  В болница лозенец, София НЕ МОЖЕ да си запишете час за мамография 6 месеца !
  Цената е 40-50 лева, платими в брой от пациента.
  ---
  В БРОЙ !
  Защо болниците не искат да приемат пари в брой ?
  Защото това е САБОТАЖ ??? ... !!!
  Всички Вие се радвате на саботажи и партизански войни, които ще Ви струват живота и живота на близките Ви.
  Вие нормални ли сте ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 68. 68 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Статията започва с,,Опита на ГЕРБ да реформира здравната система....''.
  За една година така е деформираха че в близките 10 години едва ли ще я оправи някой.
  Ебати ГЕРБ преди правеха нещо все от втория път,вече почнаха от третия.

 69. 69 Профил на cavalerbg
  cavalerbg
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Искате здравни или какви още реформи,но защо ви са?Или на кого са нужни?Нима няма закони и правила ,но никой не иска да ги спазва.Може ли да е държава това място в което един прецакан треньор да получава 30000 евро заплата, а основана заплата да е 260 лева?Какво ще произведе той ,следва въпрос?Дянков бил виновен....пазача на обран бостан ли е виновен?Всеки краде и никой не желае да има правила.Бойко също краде и е самохвалко...прави се на пич,а е пълен цървул...Ние не сме държава..

 70. 70 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Оф, оф, оф...

  Здравеопазването е скъпа за поддържане система, пари няма, а желаещи да се възползват от правата си - колкото щеш.
  Още в самото начало трябваше да има обвързване между това каква осигуровка плащаш и какъв пакет услуги ползваш.
  Осигуряваш се върху 100 лева - имаш право на това и това - другото си го заплащаш.
  Осигуряваш се върху 1000 лева - разширява се кръга на ползваните услуги.
  А сега какво - оформили са се две множества от хора - едното само плаща осигуровки - другото - само потребява здравни услуги.
  Не казвам да оставим болните и бедните да умират - в никакъв случай. Но и тук трябва да се пипне леко.
  Водиш нездравословен начин на живот - пушене, пиене, наднормено тегло и куп други вредни за здравето неща - ами бъди така добър да плащаш по-висока осигуровка, защото - с този начин на живот - рано или късно - ти ще черпиш повече средства от здравните фондове.

  Здравната каса? Трябва ли тя да заплаща и до колко различните видове лекарства. Ако са някакви много скъпи и непосилни - добре, ама и тук списъкът май не е много прецизиран. И щото фармацевтичния бизнес трябва да върви - масово се изписват де що трябва и не трябва лекарства - какво му е - нали пациентите и касата плащат - що да не ги вземем тия пари.

  Болниците? Интересно, защо само държавни и общински болници се оплакват, че нямат пари? Да сте чули частна болница да реве, че нямат пари? Явно друг е проблема - лошото управление. Неизгодни договори, липса на контрол. И въобще на директорите трябва да им се забрани изрично да трупат дългове и после да реват някой друг да ги плати. Така всеки може - ще задлъжняваме за лекарства, консумативи и ще искаме друг да ни покрива харчовете. Ами правете си сметката хубаво!

  А като цяло - българинът трябва да се научи да плаща. Щом има пари да ходи по кръчми и куп други глезотии, от които полза няма, но носят удоволствие - ще си плаща и здравните осигуровки.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 71. 71 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#67] от "Владимир Йосифов":

  И как майка ти беше лекувана от Бъроуз Уелкъм ?!
  Сигурлно е била най-малкото кандидат член на ЦК на БКП !...

  Защото другите ги лекуваха в кварталните поликлиники и районните болници ....
  А и най-смешното е това, че точно такива гниди започват да говорят за " ... някоя червена гад ... " , а не се погледне в огледалото , за да си види образа там !... Защото съжалява за времето, когато за тях пристигаше лекар от Лондон ...

  То не, че сега нещо се е променило , но ...

  Аман от номенклатурни идиоти !!!

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 72. 72 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#56] от "renegat":

  Виж в Полша как стана Лустрация и на други места. Чак след 3-4 години ефективно. Първо трябва да се пипне тук там да им сео тслабят силите. В мометна не е проблем Бойко да се впусне в такова начинание, но нито ще има ефект, а и може да го..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 73. 73 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "renegat":

  Точно ония години си спомням еидн случай. Возех се в една кола с един син на полк от ДС. Спират ни полицаи и моментално ни пускат. После оня ми вика "така е като сме още на власт" По времето на Костов това. Каквото можа изгаби по южното черноморие. Но върха на мафиотските дейности беше при него. Това ти го казвам в смисъл, че той е по-малкото зло от БСП / относително / и нищо не може да направи за страната си. Изчерпан, мъртъв политик. Поинформирай се. Бате ти Бойко е пълен с енергия и 8г вече доверието му не спада. Трябва да му се вярва, щеш не щеш. След време ако не си спази обещанията да си ходи. Но требва да си кьорав за дан е забележиш напредъка в борбата с корупцията, а това е НАЙ-важното нещо.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 74. 74 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#13] от "merkel":

  Няма как да не се съглася с написаното. Истината на много хора не им харесва, но... това няма отношение към самата истина.
  Мнозина, водени от максимата, че бебето като не реве - не му дават да суче, и те по същия начин - дайте да искаме пари. Никой не се интересува има ли, няма ли. Или в техните представи парите падат ей така - от въздуха.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 75. 75 Профил на Ванката
  Ванката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне да я върнат на разклона с празна папчица под мишница.
  Да си се усмихва там.Лично мен ме разсмя искрено в амплоато си на министър !

  Санчес
 76. 76 Профил на cavalerbg
  cavalerbg
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Прочетете коментар № 55 и ще усетите ,че това е истината за здравната реформа.Така е в много бели държави,защо не и при нас?Ако изобщо искаме реформи или да имаме държава ,трябва да искаме да се спазват правилата,а не да ги заобикаляме,както сме свикнали всички от време оно...А за предишния коментар №73:Милиционерите и комунистите са още на власт,дори не избледняват с новите си гени....все още са доста тъпи,но се оправят помежду си и се роят....погазват и завладяват всичко.А ние се надяваме ,че новите им гени са достойни....там е проблема!Пример са 20 години,които минаха, слизайки надолу в блатото на "банановите републики".

 77. 77 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "pitashtia2":

  Да горе-долу си уцелил верния път. И това ще стане

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 78. 78 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#71] от "Naschenec":

  Сестра ми не е курва.
  ---
  Майка ми беше опитно зайче на компанията за това лекарство.
  Уредиха я инвалиди от Западна Германия. Майка ми подържаше кореспонденция с нормални хора и те я свързаха с Бъроуз Уелкъм.
  Със западно германски съюз на инвалидите я свързаха хора Сингер.
  Дядо ми,
  преди да го утепат ония с тояги,
  е бил директора на Сингер за България / до 1944-та година/ .

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 79. 79 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#67] от "Владимир Йосифов":лекарството септрим е познато много отдавна в Бг под името Бисептол.

 80. 80 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#79] от "vlad_m1":

  в България се знаеше, че има инвалиди много отдавна.
  Да, ние сме виновни, че потърсихме помощ при хора, които знаят какво е здравеопазване ?
  През 1968-ма лекар от Хайделберг ни изпрати лека и сгъваема инвалидна количка.
  През 1972-ра архитект от Кьолн ни изпрати " възглавница пълна със силикон " , която се движи и масажира тялото на седналия в количката.
  В Бг още няма такива !
  ---
  През 1978-ма година друга компания за лекарства ни изпрати " огърлица " с антибиотици за лечение на рани. Така майка ми стана " опитно зайче " и на тях.
  За да не откраднат лекарството в БГ болница / Пирогов / за някой партиец, или да не я убият с инфекция,
  БЪЛГАРСКИ ДОКТОР направи операцията в къщи !!!
  ---
  Много хора ни помагаха защото не се предавахме на червените гадове. Това не значи, че сме номенклатурчици, а че искахме да се борим със СССистематаР.
  ---
  Преди 30 години с още няколко човека майка ми организира създаване на Съюз на инвалидите в България.
  В Бг всичко беше много хубаво.

  Може да напишете, че и аз съм курва. Няма лошо.

  Спокойно !
  ДС отваряше писмата и четяха кореспонденцията й с немски и австрийски инвалиди.
  ---
  Не случайно Ви показвам името на първата жена инвалид, която не беше от Партията и "ходеше " на кино, театър, изложби, гости, разходки.
  Партията, дами и годспода, лекари, зъболекари, сестри, санитарки и синдикалисти твърдяха, ЧЕ в БГ няма инвалиди / хора с увреждане.
  А, ако има - да си седят в къщи и да не не ни се пречкат.
  Лекарите нямаха ни най малка представа как да помагат на хората с увреждания.
  ---
  Днес лекарите нямат ни най-малка представа как да помагат на вегетарианците.
  Лекарското съсловие, с малки изключения, е виновно за положението в здрвеопазването ни . Така, както свещениците имат вина за циганският въпрос.


  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 81. 81 Профил на Barmolino
  Barmolino
  Рейтинг: 388 Гневно

  По тъпа статия не можахте ли да сътворите ?????
  Здравеопазването е на нивото на 20 годишно управление на вашите така любими политици мога да им кажа да ми цунат дупето,че и на ББ също смях не ами направо са жалки затова нема една стотинка да дам за здравеопазване пълната тъпанарщина е в момента цялата пародия наречена правителсство

  Колкото повече толкова повече!!! Казал Мечо ПУХ и бръкнал в Кацата с МЕД.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK