Пари и вътрешен човек за министър ще гасят пожара в здравеопазването

Д-р Стефан Константинов Симеон Дянков

© Анелия Николова

Д-р Стефан Константинов Симеон ДянковПравителството ще предложи за нов здравен министър зам.-шефа на Българския лекарски съюз д-р Стефан Константинов, а заедно с това здравеопазването ще получи допълнителна финансова инжекция от 65 млн.лв.


Решението на управляващите беше огласено ден след като Анна-Мария Борисова беше освободена от поста си с мотив "несправяне със служебните й задължения и породилото се напрежение при осъществяване на реформите" и в навечерието на подготвяните от лекарите протести  в цялата страна. Лекарският съюз настоява болниците да получат 125 млн. лв. за извършена от тях дейност, които здравната каса не им изплаща, иска и оставката на финансовия министър Симеон Дянков.


Издигането на вътрешен за системата човек за министър и спешното отпускане на средства за разплащане на дълговете на болниците бяха изтълкувани като опит да се свали напрежението в сектора. Преди да станат ясни двете решения, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че лекарите са склонни да се откажат от планираните протести, ако болниците получат поне половината от дължимите средства.
С последните действия премиерът Бойко Борисов има шанс да парира и предстоящия вот на недоверие за здравната политика, който тези дни ще внесат БСП и ДПС. 


Все още няма еднозначен отговор на въпроса


дали обещаните 65 млн. лв. няма да са за сметка на орязване на разходи за болниците догодина


и дали лекарите ще приемат даваната сега сума като изпълнение на част от финансовите им искания.


При представянето на бъдещия министър в парламента Дянков, който досега последователно отказваше да преведе на болниците пари, преди да започнат реформи в здравеопазването, обяви, че още от октомври бюджетът ще отпусне 65 млн. лв за извършена от тях дейност от март до август, с които ще се покрият част от натрупаните дългове.


Първоначално финансовият министър заяви, че допълнителната субсидия до края на тази година ще се вземе авансово от предвидените 125 млн. лв. в бюджет 2011 за разплащане на стари задължения на болниците. След това уточни, че 65-те млн. идват от спестявания от друго бюджетно перо и няма да засегнат средствата за здравеопазване да догодина.


Източници на Дневник от финансовото министерство, пожелали анонимност, обаче уточниха, че 65-те млн.лв, които ще бъдат преведени сега, са част от обещаните от кабинета 125 млн.лв, които трябваше да бъдат отпуснати догодина. Така през следващата година остава да бъдат платени само 60 млн.лв от тазгодишните задължения на болниците. По неофициална информация отпусканите сега средства ще дойдат от икономии във Фонд "Земеделие".


Лекарите склонни да спрат протестите срещу финансиране


По-рано днес шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов заяви в интервю за Би Ти Ви,  че бъдещият министър не трябва да е финансист, тъй като ще е чужд на системата, а трябва да произхожда от лекарските среди, но и да е добър мениджър.


Райчинов потвърди, че лекарският съюз продължава да настоява за оставката на Симеон Дянков, който нарушил "тежко системата на здравеопазването чрез неговото недофинансиране". Той добави, че реформите в другите посткомунистически държави е продължила между 3 и 5 години, така че не може да се спира финансирането и да се чакат резултати.


В Народното събрание д-р Стефан Константинов, който е зам.-председател на лекарския съюз, уточни, че е гласувал "въздържал се" за искането на оставка на финансовия министър. Парите трябва да бъдат разплатени и виждам, че това ще бъде направено, заяви той.


Д-р Константинов съобщи, че единственото условие, което е поставил, е било да има свобода да направи необходимите промени и в бъдеще да получи политическа подкрепа при предприемането на болезнените действия в реформата. На този пост никой не го хващат от улицата и не го довеждат насила, не се чувствам като жертвен агнец, каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK