Започва закриване и на съдилища

България е на първо място в ЕС по брой на прокурорите


България е на първо място в ЕС по брой на прокурорите

Подобно на здравеопазването съдебната система се готви за преструктуриране и започна дискусия за закриване на съдилища в малките градове. Магистрати от цялата страна се събраха, за да решат как ще се определи кои са най-ненатоварените и какви мерки да се вземат, за да се справят с поставената от правителството цел за програмно бюджетиране, което означава пари срещу работа.


Да се изчисли натовареността на съдебната система и да се управлява според този анализ е записано в неотложните мерки на кабинета за реформи, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.
Шефът на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Иван Колев съобщи на магистратите, че цената на правосъдието варира драстично в различните градове. "В Софийския районен съд едно дело струва 83 лв., а в Малко Търново излиза 1257 лв.", съобщи той.


Рекордно скъпо е правосъдието във военния съд в Плевен - 3552 лв., а в административните съдилища в малки градове като Разград и Силистра е от 1500 лв. до 1091 лв. Цената се получава, като се раздели сумата за издръжка на съда - заплати, режийни, поддръжка на сграда, администрация, на броя на решените дела.


Колев използва срещата, за да съобщи на съдите, че бюджетът на системата за догодина ще е същият като тази - 387 млн. лв., но без да се отчита инфлацията и при намалена държавна субсидия. Тринадесета заплата няма да има, каза той.


"България е на първо място в Европа по брой на прокурорите и на районните съдилища на глава от населението, а и по брой съдии сме в челните места. Ако аз съм финансов министър, ще попитам какво въобще искате", заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.


Той посочи, че 20 години непрекъснато са се създавали нови съдилища в малки населени места като Царево и Гълъбово. "Сега в Костинброд има 6 съдии и 7 прокурори", каза Пенчев и посочи, че за година там са внесени едва 11 обвинителни акта.


Той предложи да не се уволняват магистрати, а районни съдилища, които са на 10-15 км едно от друго, да се обединят в едно. "Тази реформа ще спести много пари на държавата и законодателят трябва да вземе отношение по нея", призова бъдещият омбудсман Пенчев.


"Трябва да намерим баланса, защото винаги в София ще има най-много дела, а и ако толкова завиждате на тези, които решават по 8-10 на месец, защо не отидете да работите в Малко Търново", попита председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.


Бурни ръкопляскания предизвикаха думите му: "В малкия град си сам и един ден гледаш граждански, на другия наказателни, след това облигационни и семейни дела, в София имаш 83 дела на месец, но поне 50 от тях са заповедни производства (дела по документи, които се решават бързо без заседания - бел. ред.)."


Анализ на Висшия съдебен съвет показа, че има съдии, които гледат в пъти по-малко дела от останалите си колеги. Един от най-драстичните примери за икономически необосновани съдилища е този в Гълъбово, открит по времето на тройната коалиция. Той е само на 18 км от по-големия град Раднево и обслужва едва 16 хил. души. За сравнение - районният съд в близкия Казанлък правораздава за 130 хил. души.


Подобни реформи са правили почти всички страни в ЕС, каза членът на ВСС Капка Костова. Това е чиста математика, по приблизителни изчисления един съдия може да работи най много 1600 часа годишно, обясни тя. В системата в момента има 2100 съдии, 1520 прокурори и 501 следователи.България е на първо място в ЕС по брой на прокурорите

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  Е като сме на първо място по брой съдии, защо ли делата вървят толлкова бааавно...

 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Абе, какво затваряне на съдилища в малки градове?
  Трябва да се закрият така нареченият Софийски апелативен съд и така нареченият Върховен касационен съд!
  Вижте техните БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗУМИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!!
  http://kkabakciev.blogspot.com/
  ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА!
  ТОВА Е АБСОЛЮТНА КОЧИНА!
  СВИНСКА!
  Нещата трябва да се наричат със собствените им имена!

 3. 3 Профил на Joe
  Joe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А за военния съд ?Какво прави той, някой знае ли?Май и той е за закриване.

  Joe
 4. 4 Профил на marlex
  marlex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А каква е цената на едно свършено изпълнително дело при държавен съдебен изпълнител / 230 на брой /??
  Ще се изненадате ако разберете.

 5. 5 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Приватизация на сгради и тук след болниците се задава.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 6. 6 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#2] от "Красимир Кабакчиев":

  Пак от собствената си камбанария гледаш ! Но тя е много, много мъ-ъ-ъничка ! Като съдържанието между ушите ти...
  На крив х.... и вълната му пречи !

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Ако аз съм финансов министър, ще попитам какво въобще искате", заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев." И добави: "Защото аз си поисках мястото на омбудсман".
  Не бе. Шегувам се. Пропуснал е морализаторстващия Косьо да го добави.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на grajdanka
  grajdanka
  Рейтинг: 8 Разстроено

  На първо място са по големина на заплати давани от държавния бюджет.За големината на заплатите им трябва да се говори - кой какви получава и защо са такива.В Шумен вземат съответно в районен и окръжен съд от 1500 до 3000лв.Аз като главен инспектор във финансова държавна институция вземам чисто 450лв., а те богопомазаните 5 пъти повече.Да оставим настрана въпроса, че държавата е в тотална криза от всякъде и въпреки това съкращения на заплатите им няма.

 9. 9 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съдиите и прокурорите в България са много, защото работят малко, както е и в по-голамата част от публичния сектор. Особено в малките общински центрове.
  Просто в тази страна трябва да започне да се уплътнява работното време! В коридорите на правосъдната и правоохранителната система властвува социалистически манталитет на безхаберие. Основната цел е да се получават по-големи заплати с колкото се може по-малко труд.
  Тези които работят или са работили в чужбина,знаят,че това няма кака да стане.
  В частния сектор има някакави наченки на относително по-висока трудова и технологична дисциплина, поради неизбежните контакти с чуждия бизнес, но публичната ни администрация,която се е капсулирала, за съжаление няма от къде да се зарази с по-висока производителност на труда и безнадеждно изостава влачейки към дъното цялата ни държава.

 10. 10 Профил на zzzzz
  zzzzz
  Рейтинг: 222 Неутрално

  grajdanka - напълно те подкрепям. И аз съм в твоето положение - даже по-лошо. Работя в администрация , където повечето хора не са държавни служинели, взимам чисто 315 лв за експертна длъжност, а във ВАС чистачките взимат повече.
  Хубаво е Дянков да обърне внимание на заплатите в различните администрации, както обеща преди време и глупавия единен класификатор. Не може едни да са държавни служители, не плращат осигуровки, големи отпуски, разни бонуси и свестни заплати, а други по-квалифицирани хора да работят за жълти стотинки.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:26 на 01/10/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Въпроса ми е какво работят 500 следователя.Те получават от 50 хиляди лева нагоре годишно,а същевременно имат по 2-3 дела на година.А 1600 разследващи полицаи разследват 250 хиляди дела на година.Т.е имат по над 150 дела на година.Това за мен е пълна подигравка.

 13. 13 Профил на felix07
  felix07
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Красимир Кабакчиев":

  Кабакìев, не си наред.

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "grajdanka":Госпожо,доста подценявате зап латите на съдиите.През март т.г.основната им заплата беше пов ишена с 33%.Да смятаме 3500х1,33 =4655 лв.Всяко тримесечие те получават изравнителни бонуси в размер на 0,5-1-месечна заплата;приемаме 0,75-месечна заплата - 2625 лв. Средномесеч ната заплата за едно тримесечие става 5530 лв (4655+2625/3). На края на годината вземат 13-а и 14-а заплата:9310 лв.Същата добавка,разделена на 12 месеца е равна на 775,83 лв на месец. 5530+775,80=6305,80 лв,т.е. една окръжна съдийка получава за един месец колкото Вие за 9-10 месеца, а нямат и удръжки, поне же се водят за държавни служители.Под масата което получав ат, добре дошло. В замяна - кого осъдили,кого опростили , кой убиец оневинили поради липса на доказателства. Да отчетем,че са и независими в отсъжданията си и имат служебен имунитет. Е, тези хора наистина живеят в ерата на комунизма.

 15. 15 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В РБ по думите на Б.Димитров има 7000 съдии и 5000 прокуро ри. В Белгия при почти еднакво с нас население съдиите са 500. Предполагам,че има малка разлика в тези цифри.В напредналите страни от Западна Европа съдиите се оценяват по броя дела, ко-ито са водили и дали имат върнати за преразглеждане дела,при които тяхната присъда е отменена.Ако не се лъжа, даден съдия има ли върнати над 5 дела,си взема багажа и чао! В РБ съдиите на първа инстанция се скъсват да оневиняват и/или да издават неправомерни присъди,но си остават на работа и вземат 13-а и 14-а заплата.Лично съдия Пенчев и шефката на инспектората към ВСС А.Караиванова се бориха като лъвове да не останат без пари за Коледа и Нова година, а ако не се лъжа Л.Груев заплаши със съд мин.Дянков.Тези хора живеят не в социалистическия строй, а в комунизма - който има дела - работи, тези в малките градчета се чудят какво да правят, а всички вземат заплати въз натрупания стаж и са несменяеми.Това,което казва съдия Груев за съдиите в малките градчета,не е вярно;вярното е че ако ням- ат гръб,те няма да се издигнат в йерархията,понеже конкурс се обявява за "наши" хора с "наша" комисия.Така че магистратите там постепенно грубо казано затъпяват и след 5-7-та година са вече извън професията.Изходът е в окрупняване на съдилищата и разпределение на съдиите по направления гледани дела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK