Театрите остават без щатни артисти

Вежди Рашидов

© Цветелина Ангелова

Вежди РашидовВ театрите вече няма да се работи с постоянни трудови договори. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов в Русе, цитиран от БТА. Той се срещна с представители на културни институции заедно със заместника си Митко Тодоров.


Отпадането на трудовите договори е заложено в новия закон за сценичните изкуства. Според философията му театралните дейци ще са като сезонни работници - според творческите сезони. Това ще даде възможност на ръководителите на институтите да бъдат по-гъвкави според качествата на актьора. Ръководителите ще имат възможност да сключват 4-годишни, едногодишни и други срочни договори.


Митко Тодоров съобщи, че експерти са разработили система от правила за текущ мониторинг на институциите, работещи в областта на сценичните изкуства. Те ще оценяват работата им на половин и една година, както и в края на мандата на даден директор. Сред показателите са репертоара, освежаването на творческия състав, постановъчния екип.
Новият закон ще бъде представен след 10-15 дни на сайта на Министерството на културата.


Вежди Рашидов заяви още, че приходите от спектаклите вече ще остават изцяло в културните институти. Той подчерта, че парите, които министерството дава за култура трябва да са за нови проекти, а приходите от билети да изхранват трупите. Те трябва да се научат да си печелят парите, а делегираните бюджети ще дадат възможност да се стимулират по-способните хора, каза още Рашидов.


Министърът предупреди още, че и 2011 г. ще е кризисна година и работещите в културата трябва да са подготвени за това. Ще има оптимизация, ще има съкращения, заяви той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK