Министри искат повече пари от Бюджет 2011, Борисов: Не искам да слушам

Министри искат повече пари от Бюджет 2011, Борисов: Не искам да слушам

© Анелия НиколоваПроектът на Бюджет 2011 на Министерството на финансите е срещнал сериозен отпор от част от министрите при обсъждането му на последното заседание на правителството. Това става ясно от стенограмата от сбирката на министрите, публикувана от Министерския съвет.


Министърът на културата Вежди Рашидов възразява срещу това, че не са приети предложенията му за увеличаване на разходите на ведомството догодина с 34 млн. лв.  "Мотивиран единствено от целта и загрижеността за съхраняване на българската култура отново предлагам да се обсъди увеличаване на общите разходи на Министерство на културата за 2011 г. поне на 128 млн. лв.", казва Рашидов. В по-нататъшното си изказване той добавя: "Много не съм ви занимавал, мъчил съм се да изкарам годината, но трябва да ви кажа тук, че за октомври, ноември и декември нямам пари да платя тока, парното, а вече нямам пари и за заплати на театрите".


И продължава: "Тези средства са ми необходими. Иначе ще дойдат под балконите, отново ще им дадем, защото не можем да ги оставим гладни – това са живи хора. Държа тук да ви кажа, 70% от бюджета на министерството са за заплати, това са живи хора"."Толкова пари има - толкова пари разпределяме", отговаря на исканията на министрите премиерът Бойко Борисов и открито застава на страната министъра на финансите. "Стягате се всички, разходи се намаляват, далеч сме от намалението на разходите, които още могат да се направят. Хиляди агенцийки, служби, изтичат по невероятен начин пари", казва той.Министърът на културата завършва изказването си, което заема пет страници от стенограмата, с думите:  "Да не ви убеждавам, вие сте сериозни хора, хора, които безкрайно почитам, че ако образованието на един човек, което е толкова необходимо и важно, разбира се като приоритет, започва от 7-ми клас, културата започва от люлката, от разказите на Ангел Каралийчев. Много са важни и двете неща, но ако ние не произведем големите имена, утре няма как да четете христоматия, нали все пак трябва да я произведем . Един Радичков, един Валери Петров, Ангел Каралийчев".


След Рашидов думата взема министърът на образованието Сергей Игнатов. Както министърът на културата и той започва с думите, че рядко взема думата, но е "изключително притеснен от ситуацията".


"Бюджетът за образование и наука е 3.3%, беше 4,2%. Статистиката е следната - под 3.5% са само неразвитите страни, тоест с бюджет 3.3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. Това са неразвити страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3,5%", негодува министърът на образованието. И продължава: "Като имате предвид, че в системата има един милион деца и ученици, не включвам учителки, родители. Към 400 хиляди студенти. Всъщност ние казваме, че системата, която и сега е в доста тежко положение, дори не можем да кажем, че тя ще оцелее, тя ще скърца. Средното образование, за да оцелее, му трябват още 50 милиона по най-пестеливи изчисления".


За да се преодолее недостигът на средства, Игнатов предлага в Закона за държавния бюджет да се запише, че се създава инструмент за провеждане на политика – пари срещу реформи. "Университетите ще оцелеят тази година с изключение на 3-4, които са в по-тежко положение, но това ще бъде положението до януари. Оттук нататък те вече нямат мазнини подкожни, на които да оцелеят", добавя министърът на образованието и призовава: "Моля, да се замислим преди да придвижим докрай текста!"


Министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев също има забележки към проектобюджета.


"Искам да обърна внимание, че 2011 г. е първата година по схемата М+2; М+3, в която ако не плащаме достатъчно, ще започнем да губим пари. От сметките, които имаме от всички управляващи органи, т.нар. недостиг по отношение на ресурс за плащания достига 696.7 млн. лв., това е без транспорта", казва Дончев.


По-нататък той обяснява: "Моля, да не се шокирате от тази цифра, става дума почти за 700 милиона, не става дума за пари, които трябва да се похарчват, става дума за целия годишен период за оборотни средства. В тази сума не се държи сметка ние какви пари ще получим като възстановяване от това, което сме плащали в края на 2009 година и това, което ще получим възстановено в края на 2009 година, платено в началото".


Дончев предлага да се направи детайлизирана сметка на това "какво имаме да възстановяваме от платеното през 2010 г. и какво ще получим възстановено в рамките на 2011 г. и предлага да се изработи "работещ модел с минимален товар върху бюджета, който да позволи да плащаме повече".


В отговор премиерът обяснява на министрите откъде могат да се спестят още средства, като се съсредоточава върху необходимостта от по-ефективно управление на държавните имоти в чужбина.


"В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?! Блокове с апартаменти – собственост на държавата, консулски служби – собственост на държавата, посолства – собственост на държавата. Отделно пари се плащат за наеми по 5-6 хиляди долара на месец", възмущава се министър-председателят.


И продължава: "Абсолютно е прав Дянков да реже здраво там. Ако не ви нареже, вие няма да си направите всичко това. Защото аз видях с очите си. Нашият генерален консул им каза на Министерство на външните работи – ако ми дадете за 4 месеца наем, наемът му е 5 хиляди долара за жилище, аз с тези 20 хиляди долара ще направя ремонт на консулството и ще заделя стая с баня, където ще живея. Те му казват - иди си плати наема по 5 хиляди долара, за това имаме пари, но не можем да ти дадем 20 хиляди долара да си го направиш и да ни спестиш 40 хиляди долара. И това е някоя Минка, Цецка или там, която е във външно, която абсолютно не я интересува, че нашите глави са на дръвника всеки ден, защото всеки от нас като няма пари излиза и почва да вдига рамене", казва още Борисов.


"В Швейцария имаме замък, но пак никой – 20 години. Уволнявайте, този, който го е допуснал - махайте го и пишете отгоре с големи букви мотива - за безстопанствено отношение, за нанасяне щети на държавата. И това е точно този средният ешалон, където са ги набутали през годините, който абсолютно не го интересува, че ние се мъчим да изцедим всеки лев само и само да мине кризата", продължава премиерът.


"И затова тактиката на Дянков е права. Режеш и оставаш. Вие тогава ще стигнете до моя извод. Като вече няма и за вас заплати ще кажете – чакай, дай да видим и ще огледате тези отдолу, които са направили поразиите и правят поразии. Ето давам пример, 120 хиляди лева само можеше да спестим от един наем, за да си направи ремонт, а за 120 хиляди лева сигурно ходите по десет пъти при Дянков да ви ги преведе", казва премиерът.


И завършва: "Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате".


След изказването на премиера думата взема министърът на околната среда Нона Караджова. Тя възразява срещу ограничението общините да бъдат подпомагани от фонд ФЛАГ само до 4 млн. лв. при изпълнение на европроекти при условия, критерии и ред, определени от Министерски съвет, съгласувано с Националното сдружение на общините в България.


Според Караджова фондът работи много добре и не е необходимо през Министерския съвет да минават "някакви правила и критерии". "Това означава, че докато се разработят, докато минат през Министерски съвет, пак ще се блокира работата на фонда", предупреждава министърът на околната среда. Тя обръща внимание и на това, че по оперативната програма "Околна среда" има доста големи проекти и че "тези 4 милиона доникъде няма да стигнат на общините като осигуряване на тяхното съфинансиране".


Министърът на финансите Симеон Дянков отговаря, че и по двата въпроса има решение, след което думата взема зам.-министърът на външните работи Константин Димитров.


"Приемам напълно Вашата критика г-н премиер. Това е част от усилията на министър Младенов да съкрати в рамките на възможностите до максимално тези разходи. Това безспорно ще стане. Не е необходимо да казвам, че, разбира се, ние сме на критичния минимум. Единствено искам да отбележа пред господин Дянков, че има действително един неприемлив висок процент на очакваните приходи от нашата консулска дейност през 2011 г. Трябва да го поставя. Очаква се 45,5% от приходите към министерствата да дойдат именно по тази линия", казва Димитров.


Думата взема министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него трябва да стане национална политика "възможността да усвоим повече европейски фондове, защото говорим, че в момента не достигат парите и няма сфера и област, където те да стигат. Но ние трябва да мобилизираме максимално ресурса си, всяко едно ведомство, което може да се възползва по оперативните програми и това да бъде основен приоритет на държавата".


Според вътрешния министър допълнителни резерви биха могли да дойдат от борбата срещу схемите за източване на ДДС. "Това, което според мен сме длъжници и тук донякъде личностните противоречия, които възникнаха с тема митници, но аз смятам, че там има сериозен потенциал за развитие", казва Цветанов. "Смятам, че подходът, който направихме към дисциплинирането на някои от производителите, специално в алкохолния бизнес, даде една добра перспектива за по-голяма събираемост и наслагването малко по малко ще даде някаква стойност, която ще бъде удовлетворителна за някое ведомство, което да покрие определени разходи", завършва той.В края на обсъждането на проектобюджета Дянков припомня на министрите, че при идването си на власт правителството е наследило "най-бедната държава в Европейския съюз в период на най-голямата икономическа криза в Европа от 65 години насам". "Аз съм убеден, че до края на мандата българската икономика ще е по-силна от когато и да е било в миналото. С други думи, ние още в рамките на този мандат ще успеем да се отлепим от последно място в Европейския съюз по доходите".

"Както всички знаете постоянно първата година намирахме какви ли не борчове оставени тук в това министерство, там оставени в онова министерство и всъщност ние всички досега и продължаваме, както чухте, в отбраната всъщност увеличението на бюджета отива изцяло за покриване на заеми от предишното правителство. Ще се оправим. Оправяме се вече, има всички сигнали, че се оправяме, но просто ни трябва този период, за да сме здрави, а за да сме здрави, трябва да минем през тази тежка тренировка, не знам как да го кажа, за да можем до края на мандата ние да постигнем всичките цели, които сме си набелязали. С този бюджет, това, аз съм убеден, е една крачка към постигане на всичките ни цели", завършва министърът на финансите.


Точка на дискусията слага премиерът. Той обяснява на министрите, че между първото и второто четене на закона за бюджета в парламента са възможни промени "и в образование, и в култура, и в правосъдие". "Въпросът е сметките да излязат и това, което и Цветанов каза - резервите, които сме длъжни да увеличим, това са именно от сивия сектор. Там просто службите трябва да бъдат изключително по-агресивни, още по-активни, защото всяко едно спиране на източване на ДДС или спиране на контрабанда - директно парите отиват за култура, правосъдие, образование и т.н. Ние с повече усърдие от страна на всички нас, не казвам, че не се влага, но още повече трябва да изцедим службите, защото това ще се отрази цялостно на държавата. Това е резервът ни. Приемаме точка 59", завършва премиерът, след което добавя: "Разбира се, понеже видях и Фъндъкова (бел. ред. - кметът на София ), метрото трябва да бъде до 2012 г. изцяло финансирано, би трябвало да има и точка по тази тема".


Минути по-късно министрите безмълвно одобряват постановление за допълнителни средства към бюджета на МВР за 2010 г. Единственият коментар е на министър-председателя Борисов: "Щом Цветанов си мълчи, значи е доволен. Приемаме".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Поздравления за премиера, че защитава Дянков и фискаланта стабилност! Защото социалните и здравните разходи излязоха извън всякакъв контол и са на път да срутят ВАЛУТНИЯ БОРД! Навсякъде по света се води рестриктивна финансова политика като се намялат заплати и пенсии само в Б-я излязоха извън всякакъв контрол! Дори една Германия дето излезе от кризата и има най-нисакта безработица от 18 години оряза майчинските и има 80 милиарда бюджетни съкращения. А във Великобритания новата дясна коалиция започна със съкращенията в оксфордския университет като знак!

  Докато в България от 1 авуари връщат професията безработен за да могат нашите братя ромите да продължат да живуркат на гърба на данъкоплатците!

 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1417 Гневно

  Симеон Дянков обяснява защо е заделил хаитянските 3.3% за бюджетът за образование и наука:
  "Както всички знаете постоянно първата година намирахме какви ли не борчове оставени тук в това министерство, там оставени в онова министерство и всъщност ние всички досега и продължаваме, както чухте, в отбраната всъщност увеличението на бюджета отива изцяло за покриване на заеми от предишното правителство. Ще се оправим . Оправяме се вече, има всички сигнали, че се оправяме, но просто ни трябва този период, за да сме здрави, а за да сме здрави, трябва да минем през тази тежка тренировка"
  Тренировка? Ще се оправим? Та този идиот е напълно неадекватен. За него мантрата "не вдигаме данъци" е по-важна от оцеляването на системи, които са базисни за нормално общество.
  Бог да ни е на помощ, щом единствените доволни министри са Аню и Цвъ...

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  Абсолютно е прав Дянков да реже здраво !!!!

  ИНАЧЕ СИ Е ТОЧЕНЕ И ПРАХОСВАНЕ !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Никъде по света няма министерство на културата и на спорта отделно от образованието!
  Ето вижте дори европейската комисия:
  Education, Training and Culture

  Само от този ход спестявате 2 министерства и стотици чиновници да не кажа хиляди. Продължаваме с министерство на земеделието и околната среда които си плачат за обединяване.

  Да не говориме че в Германия - социалното и здравното министерство са едно!

  Да не говорим че снощи излязоха данните че се първенци в ЕВропа по брой на съдии и прокурори! Иван Костов при Цветанка Ризова в на 4 очи имаше перфектно интервю още преди 2 седмици в което обясняваше как административните разходи могат да се съкратят с 500 милиона лева именно неефективно разходване по малките градове и села за съдилища администрации чиновници! Само земеделското министерство иима хиляди чиновници из цяла Б-я!


  ВСИЧКО ИЗМЪН ИНВЕСТИЦИИ И ИНФРАСТРУКТУРА КОИТО ТРЯБВА ДА СА АНТИКРИЗИСНА МЯРКА №1 И КОИТО ИМАТ ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ КЪМ ИКОНОМИКАТА РАЗВИВАТ Я И НОСЯТ ПРИХОДИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪКРАЩАВА! А ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО ТРЯБВА ДА Е ЗАЩИТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД!

 5. 5 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 450 Неутрално

  прав е.още ми държи влага 1997 година.

 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Парите трябва да се харчат разумно и да са стимул за реформи. Орешарски беше майстор по криене и маскиране на дефицит през 2008 и 2009. Всичко това падна на гърба на ГЕРБ през 2010. Сега Дянков трябва добре да смята защото Бойко се готви да управлява най-малко 8 години.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#5] от "revival":

  Само един ФАКТ 1990 година при население 8 милиона души в министерство на здравеопазването раблотат 400 чиновници!

  Сега 2010 при население 7 милиона души в министреството и НЗОК работят общо 3000 души! Коментара май е излишен?

  За външните работи и отбраната дори не ми се говори. Там нещата са скандални! Пак казвам гледайте интервюто на Костов в на 4 очи. Там той още преди да излезе доклада според който Б-я е №1 по съдии и прокурори и трябва да съкращава съдилища го казва в ПРАВ Текст и обяснява как може да се спестят 500 милиона лева!

 8. 8 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#2] от "Graf":

  По-голямата част от членовете на кабинета са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци. Министър Цветан Цветанов влезе във властта с висок рейтинг, който продължава да расте през първата година от управлението. През юли 2010 г. го одобряват 68% от българите. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации.

  Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си (от 23% на 43%) и се оказва един от най-харесваните членове на кабинета. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов – от 25% на 42%. Министър Росен Плевнелиев добавя 6% одобрение за работата си през последната година.
  Най-големите успехи на правителството през първата година на управление според интервюираните са: борбата с престъпността (посочена от 31% от пълнолетните българи), борбата с корупцията на всички нива, размразяването на еврофондовете и реформите в държавната администрация (съкращаването на разходите в бюджетната сфера, съкращаването на чиновници и на звена с дублиращи се функции)

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 9. 9 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Критиките към кабинета Борисов от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера – с ненарастването на доходите на населението (заплати и пенсии) и с общественото усещане, че не се предприемат адекватни мерки за намаляване на безработицата у нас.

  -----------

  Критиката къртви всичко. Не знаех че държавата прави икономиката. Критикарите сте болни мозъци ахъ..нали

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Прав е ББ!
  А министрите на кой свят живеят,та не знаят че сме в криза?
  Та искат и повече - да режат,родАта да си търси друга работа

  А сд не е най-точният портфейл на ББ!

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:40 на 01/10/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Давай Бойче! Няма свой, няма чужд. Който сбърка или е корумпе си отива. Ред трябва да се сложи във финансите на тази държава. ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#7] от "merkel":

  .....и компютъризирането на информацията...би трябвало работната ръка да намале...

 14. 14 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 744 Весело

  До коментар [#11] от "омбре":След прочетеното в статията ,намирам,че управлението на ТЕРБ вероятно ще приключи скоро

  Скоро ще е. След 8 години. Нищо време.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 15. 15 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "Български патриот":

  Как го направи тоя гявол бре ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ВСИЧКО ИЗВЪН ИНВЕСТИЦИИ И ИНФРАСТРУКТУРА КОИТО ТРЯБВА ДА СА АНТИКРИЗИСНА МЯРКА №1 И КОИТО ИМАТ ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ КЪМ ИКОНОМИКАТА, РАЗВИВАТ Я И СЪЗДАВАТ РАБОТНИ МЕСТА И СЪОТВЕТНО НОСЯТ ПРИХОДИ НА БЮДЖЕТА И ПОВИШАВАТ БВП, ТРЯБВА ДА СЕ СЪКРАЩАВА! А ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО ТРЯБВА ДА Е ЗАЩИТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД!

  Например е безумно да имаме министерство на образованиетои, на спорта и на културата като дори в Еврокомисията имат един комисар на образованието, културата и младежта(демек спорта)! Същото се отнася за министерство на земеделието и на околната среда!
  В Германия социалното и здравното министерство да едно! Да не говорим че чиновниците в НЗОК и здравното м-сво са 2000! А през 90-та година с по-голямо население са 400души и т.н.
  Костов имаше перфектно интервю за Цветанка Ризова в което обясняваше как могат да се спестят 500 милиона от административната реформа на нефективните и скъпи в малките градове съдилища например, а интересното е че снощи излезе доклада как Б-я е първа в Европа по брой на съдии и прокурори!

  Декември месец е перфектен за премиера за пълна реорганизация на екипа си! Покрай коледа и нова година никой няма да му прави впечатление. Съкращаване на 4-5 министерства! Повече власт на Плевнелиев! Финансов министър(дори Дянков да остане пак важи) който да НЕ Е вицепремиер!

 17. 17 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво Бойко ама го направи.Резни им парите и тея глупаци ще направят реформата.Никакви пари колкото и да врякат.Да си изкарат.Аз не желая да храня разни помияри културтрегери и бездарници.да си продават творчеството.Най великите творци са живяли в мизерия теа наште бохеми и баровци.Шут в задника и на улицата

 18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дневник - не изопачавайте стенограмата. По начина, по който цитирате отделни откъси от нея - човек може да я тълкува различно.


  Ето я пълната стенограма http://www.blitz.bg/news/article/88911

 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Госпожо Цецке,
  много ми харесава пострижката ти?!
  С Данчето Фандъкова на една и съща фризьорка ли ходите?!
  А кой номер боя използваш (ако не е тайна)?

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 01/10/2010 от неговия автор.

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:50 на 01/10/2010 от неговия автор.

 22. 22 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ройтерс за политическите рискове в България:

  Следете фискалната политика и борбата с корупцията

  Трябва да се следи дали растежът ще отговаря на правителствените прогнози и дали правителството ще разхлаби фискалната си политика, за да запази популярността си, пише в петък агенция Ройтерс в анализ за България, който е част от поредица, поссветена на основните политически рискове в много страни по света.

  Според агенцията е също така важно дали страната ще бъде в състояние да се финансира от международните пазари на приемлива цена или пък ще бъде принудено да се обърне за кредити от Международния валутен фонд.

  Трябва да се следи внимателно дали правителството ще изпълни политическата си воля да се пребори с корупционните практики. Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочна перспектива, но пък праща важен сигнал, че България става страна, в която вече е по-лесно да се прави бизнес, се казва в анализа цитиран от БТА!!! България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, страда от дълбока рецесия, а тя пък намали приходите и увеличи безработицата, накърнявайки популярността на дясноцентристкото правителство. Стабилността на на дясноцентристкия кабинет на премиера Бойко Борисов не е застрашена в краткосрочна перспектива, тъй като той се радва на подкрепата на малцинството десни партии, докато подкрепата за главния му съперник - социалистите - продължава да бъде слаба, се казва в анализа, пише Ройтерс.

  Икономическата криза наред с прикриваните дефицити, които излязоха на бял свят през април, накараха балканската страна да изостави плановете си за бързо влизане в еврозоната, а това породи опасения в ЕС за качеството на статистическите данни и допринесе за покачването през юни до 11-месечен максимум на лихвите по държавните облигации.

  Правителството трябва да представи резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази вярата на ЕС и да извоюва доверието на инвеститорите.

  България навлезе в рецесия миналата година, когато забавянето на глобалната икономика накара чуждестранните инвеститори да се оттеглят и принуди бизнеса за спре или значително да свие дейността си. Икономиката се сви с 5 процента през 2009 година, припомня агенцията.

  София се надява да увеличи износа след излизане на икономиката от рецесията тази година, но бавното съживяване на външното търсене и силното затягане на външното търговско кредитиране вероятно ще остане под натиск.

  Агенцията посочва още, че корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат бич за балканската страна дори 20 години след падането на комунизма. Фаворитизмът и необходимостта да се дават подкупи, за да бъдат гарантирани сделки възпират чуждестранните инвеститори и ограничават икономическия растеж, пише в анализа си Ройтерс.

 23. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  Браво - петък ден на майстора !

  Днес само хубави новини и втори мандат !!

  откривам сезона на виното ....

  Край за днес !!!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:53 на 01/10/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#15] от "Раз печки, раз кюнци":

  />/:/-/)/ махаш петте черти и не оставяш място между символите.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 26. 26 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Раз печки, раз кюнци":
  бе кюнец, бе саждо, бе мира ли си, янева ли си, земи си коминочистач да те оноди, щото не можеш да си изпълняваш партийните поръчения - от твоите драскулки хората хванаха диария.


 27. 27 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 744 Весело

  На Позитано, Дянков сигурно им е спрял тока за неплатени сметки. От червените боклуци само един Граф се мята от амбразура на амбразура. Ама един г@з не стига да ги запуши всичките.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 28. 28 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#25] от "Български патриот":

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 29. 29 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "drut6op":

  Таман добре да се прочистят. Прави се със здавослвона цел вместо клизма


  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ето го въпросното уникално интервю на Иван Костов в който като гадател седмици преди да бъде обявено, че сме първенец на Европа по брой съдии и прокурори на глава от населението и че трябва да закриваме съдилища, Костов го обяснава и казва!
  И ясно посочва как могат ад бъдат спестени 500 милиона лева от административната реформа:

  http://play.novatv.bg/play/233056/?autostart=true

  А днес на първа страница на дневник:

  Започва закриване и на съдилища
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/30/969603_zapochva_zakrivane_i_na_sudilishta/

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:08 на 01/10/2010 от неговия автор.

 32. 32
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:06 на 01/10/2010 от неговия автор.

 33. 33 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#19] от "Realistka":


  Тъпа овца ! Викаш не е кат да те стрижат с краклизите .  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  Приятно съм изненадан от твърдата позиция на министЕр-председателят.
  Рефренът "РЕЖИ" и заповедтта "събирай" са впечатляващо прости като стратегия.
  Но съм неприятно учуден от непоследователността на същия министЕр-председател и ОСОБЕНО от НЕИЗПЪЛНИТЕЛНОСТТА на Вирусът Дянков.
  Вирусът не изпълнява ЗАПОВЕДТА!
  Вирус, РЕЖИ БЕ!!!
  РЕЖИ безумните разходи за Национална Спортна Академия. Уникални харчове за ..... какво?
  РЕЖИ безумните разходи за Академия на МВР. Тези, четири години с нашите данъци стигат до нивото - "Кво праИм сеа?
  РЕЖИ безумните разходи за УНИВЕРСИТЕТ(?) за Национално и световно стопанство(?). Както всички виждат по твоите качества, напълно негодно висше училище.
  РЕЖИ безумните разходи за професионалните гимназии(?). Защо с нашите данъци да плащаме за кадрите на частните бизнесмени? Да си плащат сами за кадрите!
  ВЕДНАГА ПРОЦЕНТЪТ ЗА образование ще се вдигне.
  Понеже си Вирус, РЕЖИ веднага от храната на децата, от отоплението на децата, от осветлението на децата.
  На вирус му пука само докато се размножи в приемника......
  Вирус, СЪБИРАЙ СИ веднага дължимото за държавната собственост! Я виж там университетчето на колегата ти Игнатов, дали си е платило за имуществото на бившето АОНСУ. Да си плащат за ползването. Тези дворци са много по-големи от дворците на Външно в странство. РЕЖИ!!!
  РЕЖИ веднага колите и резиденциите на министЕр-председателят!
  Вирус, РЕЖИ ВСИЧКО! ИЗПЪЛНЯВАЙ ЗАПОВЕДИ!
  РЕЖИ БЕ БУШОН!
  И прочие наивности.......

 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  Понеже виждам, че IE не може да се отвори целият коментар, отново пускам скритата част.

  ВЕДНАГА ПРОЦЕНТЪТ ЗА образование ще се вдигне.
  Понеже си Вирус, РЕЖИ веднага от храната на децата, от отоплението на децата, от осветлението на децата.
  На вирус му пука само докато се размножи в приемника......
  Вирус, СЪБИРАЙ СИ веднага дължимото за държавната собственост! Я виж там университетчето на колегата ти Игнатов, дали си е платило за имуществото на бившето АОНСУ. Да си плащат за ползването. Тези дворци са много по-големи от дворците на Външно в странство. РЕЖИ!!!
  РЕЖИ веднага колите и резиденциите на министЕр-председателят!
  Вирус, РЕЖИ ВСИЧКО! ИЗПЪЛНЯВАЙ ЗАПОВЕДИ!
  РЕЖИ БЕ БУШОН!
  И прочие наивности.......

 36. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ало, админа!
  Защо смени снимката с красивата Цецка?!
  Сега моят постинг увисва в кибер-пространството...
  Както и да е. Може да си го направил, за да не се притеснявам, че не съм толкова красива, колкото Цецка Цачева...
  Тия плевенчанки ми смачкват самочувствието!
  Админе, бъди здрав и максимално щастлив!

  The best way out is always through Robert Frost
 37. 37 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 664 Весело

  Брех отдавна не бях виждал във форума агитката на ГЕРБ така на пълна пара. Искам да ги видя и в началото на зимата като свърши кюмора. Ди ви припомня ли каква беше еуфорията (не съм сигурен дали бяха същите 5-6 човека които сега бълват постове тука с пълна пара) когато се приемаше бюджет 2010 и какво стана след коледа?

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":
  Графе, те са военни. каквото каже командирът - слушат и изпълняват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "Раз печки, раз кюнци":

  Така е , интелектуалецо!
  Прав си. Много съм тъпа!
  Аз затова ходя по разни културни мероприятия - та белким нещо прихвана...та да не ми личи, че съм толкова тъпа.
  Ето, например, снощи бях на "Контрабасът" в Народния, а днес минах през Националната галерия да видя изложбата на скулптури от Дега.
  И двете прапоръчвам горещо на такива тъпи като мен!
  Извинявам се за разводняването на темата.

  The best way out is always through Robert Frost
 40. 40 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За друго пари може да няма, ама за МеВеРе пари винаги ще има... Все пак "службите" ни пазят, а и те нали се измориха от реформи милите - няма нужда нито да режат, нито да се реформират... Не е лошо даже да се увеличат "службите", все пак според стенограмата на тях явно ще се падне тежката задача да пълнят хазната.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Български патриот":
  Вярно е за 2009-та, но за 2008-ма Орешарски не е бил на дефицит. Напротив използва излишъка за да забава с 3-4 месеца идването на кризата и да влезе в 2009-та, където вече наистина започна да крие дефицит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Раз печки, раз кюнци":
  Бе не знам - ти си повече в час с клизмите. Пък като как да се има анал из из за непровереното творчесество на тюленоикообразен тип, управляващ доржъвата ни. Нали, не иде отръки да си дихаш книжлето /не че го имаш - трудовото - де/ но за духалника питай иренчето /на дянков сега - преди на боко/

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#11] от "омбре":
  Няма да се случи преди да се появи нов "спасител на нацията". От сегашните противници и подкрепящи, нито един нама шанс да се пребори с Герб, каквито и щуротии да правят. Всички те вече са намразени, а българският избирател бързо разлюбва, но никога не размразва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#39] от "Realistka":

  Хайде стига бе падаш ми в очите. Как може да вземеш на сериозно един платен неграмотен драскач че чак да му пишеш отговори ?

 45. 45 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Realistka":
  а като каква е причината да си чатиш с кюнец? остави го на саждите - там откъдето е дошъл - нерде плевен, нерде монтана, нерде разград, пък после го/я ..... остави да си направи клизми - то/той/тя само от това разбира.

 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Май премиерът е най-неадекватен от цялото правителство. Имотите на външно министерство щели да решат проблема!? Само заподслушване на хората в България се харчат 100,000,000 лв. годишно, това е повече от целия бюджет за култура в страната. Ще се закриват университети и болници, а ще се строят затвори...и България щяла да стане рай, а след 10 години хората да се натискат да живеят тук!?

 47. 47 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 964 Неутрално

  В КУЛТУРАТА ДА НЕ РЕВАТ.Ами да дадат на концесии различните археологически обекти в страната.Така хем пари ще имат, хем туристическия бранш ще разработи културния туризъм.

 48. 48 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "Рижия":

  До коментар [#45] от "drut6op":

  Праве сте!
  Много сте прави!

  The best way out is always through Robert Frost
 49. 49 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  Ммм да... ама Вежди трябва да признае голата истина, че не може да се подържат театри във всяка паланка поради простата причина, че в Българията пазара за това изкуство е ограничен. Факт.
  Културата си е култура, но трябва да е според пазара.

  Жената е покана за щастие
 50. 50 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#49] от "bgpainter":

  Културата си е култура, но трябва да е според пазара.

  Дааа... Като бахура. Здравеопазване, образование, наука - и те. Като бахура, де. При тези милиционерски приоритети това вече се осъществява. И колкото повече се осъществява, толкова по-малко ще има нужда от всички тези неща. Поклонете се на бахура и неговия пророк, господ да го поживи.

 51. 51 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Минути по-късно министрите безмълвно одобряват постановление за допълнителни средства към бюджета на МВР за 2010 г."
  Не се ли нацицахте бе паразити мръсни. Вместо да съкращавате 15 000 излишни паразити вие от МВР смучете още.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 52. 52 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Любопитно

  Раз печки,раз кюнци,Какви са тия ИНДИВИДИ дето са ти се огледали тука?Някакъв риж плаши със свършване на КЮМОР?!
  Друга някаква лелка се хвали,че обиколила София,това трябва да значи,че високоинтелектуална и какви ли не още СОФИЯНКА!!!
  ШОПА скоро са му правили клизми явно,само за това говори!Какви са тия ЕНТЕЛЕГЕНТИ дето те ДЖАФКАТ,чудна работа?

 53. 53 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "liverpool":
  Пич, глей сеира на торес и се пини да му бутнат /не клизма/ а нещо друго. Щот таквиз като теб ебават майката на този велик отбор и на останалото - за което мисълта ти нема да достигне - тя е спряла до момента, в който си запаметил кърменето от майка си.

 54. 54 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#50] от "zg":

  По бай Тошово май имаше един куп писачи на които тиража се закупуваше от библиотеките на всички ТКЗС-та едва ли не, ама ми е интересно кой от работещите в ТКЗС-то ги четеше. По същия начин и Консервния завод изкупуваше билети за театър за някакво представление, за да ходят работниците, че да им расте културата... щото ЦК-то така е казало.
  Смятам, че пари в това направление трябва да се дават, но от нас защото нещо ни харесва и ни носи удоволствие, а не държавата персонално да налива в каца без дъно, защото традицията така повелява и защото така сме научени.
  Купувам си книги, гледам постановки, ходя на кино и концерти... но си давам парите за каквото ми харесва.
  Имаха достатъчно време и години в които държавата даваше, за да стигнат до там, че да се самоиздържат. Ако не могат... проблема чий е, на данъкоплатеца ли?

  Жената е покана за щастие
 55. 55 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "Realistka":

  Изложбата на Дега я закриха оня ден, бай дъ вей.

 56. 56 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#53] от "drut6op":

  Брех,запуши ме!Оти не идеш да видиш магарето дали се не е отвръзало,оти се заядаш с ората?А свръши нещо полезно де,да те зае.. у Вуте баш дека си!!!>-

 57. 57
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:43 на 01/10/2010 от неговия автор.

 58. 58 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Неутрално
 59. 59 Профил на focus__radio
  focus__radio
  Рейтинг: 450 Весело

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  Ох, не мога да спра да се смея !...
  Доволен съм от прогнозите си преди години , за състоянието на племето !

  Това ГЕРБерските гъзолизци трябва да ви додят под строй на психиатър ...

  Толкова сте малоумни, че бухате един след друг някой " цитат " от „творчеството” на ранния Борисов и късния Цветанов!...
  Те затова и „творят” - за да бъдат думите им подхващани от ИДИОТИ-МАЛОУМНИЦИ , без способности за самостоятелно мислене, които като вятър да ги разнасят по-форуми и вестници.
  А вие ръкопляскате ... И цвилите като дебилни ...

  Кой от вас, кретени нещастни ще ми каже какво става със :

  ЗАМЕНКИТЕ , за които толкова много се дърдореше преди изборите ;

  РЕАЛНОТО СЪКРАЩЕНИЕ НА ЩАТОВЕТЕ , а не прехвърлянето им от едната кошница в другата...;

  ОПТИМИЗАЦИЯТА на МВР и МО и премахването на безкрайните привелегии на служителите им ;

  МОРАТОРИУМА на строителството върху гори, придобити чрез замяна.

  КАКВО СТАНА С ОБЕЩАНИЯТА за :

  -- ревизията на спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!

  --- премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!

  --- развитието на „зелен бизнес“ и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!

  --- инвестициите в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!

  ---- финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!

  ---премахването на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!

  ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ОЩЕ ?

  Няма смисъл - тъпи сте и няма да разберете ...

  Защо се случва всичко това ?!
  Много е елементарно !...

  ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ...

  Това е исконната формула за територията България ...

  И понеже първият елемент от формулата не иска, а и не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата и част…

  Докато има идиоти , като голяма част от вас, да се връзват на приказки, а не на действия и НА ВСИЧКО ОТГОРЕ цвилят в свински екстаз от глупостите на Фюрера си , тази ТЕРИТОРИЯ , наречена България никога няма да заприлича на държава !

  И запомнете един постулат:

  "Няма ляво и дясно
  Има горе и долу.
  Горе са тези,които не позволяват да бъдат стригани и доени,долу е стадото."/Р.Рейгън/


  А вие ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ ОТ СТАДОТО !...
  СТАДОТО , което с удоволствие оставя да бъде стригано, доено и да му смъкват кожата...

  ВРЕМЕ Е „герберските „ форумни малоумни ченгета да се включат ... СЕГА ! …  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

 60. 60 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "liverpool":
  не гуньо, келешлъка ти стига до мястото, дет сопола ти се лепи на окото и ти пречи да прозреш /абе тая дума дали я разбираш????/ малко от малко ограничеността си.

 61. 61 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#54] от "bgpainter":

  Има неща, които просто не могат без държавната субсидия. И това се прави почти навсякъде, не само в България. Не е нужно да се ходи далеч за примери. Ходиш на концерти. Чудесно. И този голям оркестър например се издържа от билетчетата и само от билетчетата? Дали е така? А ако не може да се издържа "според пазара", значи не е нужен. За това говорех. За приоритетите. Щото за момента приоритет според бюджета е само МВР. Само там не се реже. А то се плаща от данъкоплатеца също. Да се првиш на ощетен данъкоплатец, когато МВР има над милиард бюджет и се дават 100 милиона само за подслушване, а за маловажните здравеопазване, образование, наука и култура да се дават все по-малко трохи, това не го разбирам. Честно. Въпреки напъните на Весо Маринов.

 62. 62 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#58] от "liverpool":

  Хайдеее ,имаме си едно ново недоразумение във форума което само си пише, само си злорадства и само си слага плюсчета. Кой ли е пък тоя?

  п.п.
  кюнец не си мислеш че сме прости като тебе за ди те се вържем на номерата с резервни никове нали? От тоя момен те игнонирам и с двата ника.

 63. 63 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#62] от "Рижия":

  ОФФФ... рижи ми ПРИЯТЕЛЮ,оставям ви да се забавлявате и да бистрите на воля!Започва волейбола и не смятам да си губя времето с недъгавци тук!

 64. 64 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#54] от "bgpainter":

  ех, пак се върнах божествено-идеологично из спомените
  книгите наистина се купуваха задължително от ТКЗС, заводи, предприятия, училищата и т.н., повечето си останаха с неразрязани страници. След 90та като разчистваха помещенията, ги струпаха из ъглите в коридорите, после литературата за парашутисти и партизани отиде на вторични или направо на боклука. Тиражите - по 10-100 000, пръскат се по книжарниците, след месеци никакъв интерес се връщат обратно за претопяване. Виж за списание "Космос" и някои други - бой в Пощата, щото бройките бяха ограничени.
  Да си купиш интересна книга - трябва да се умилкваш в книжарницата да ти я запазят, а като дойде - опакована в пакет с други книги-баластра, за отчитане на дейност. Щеш не щеш купуваш. Имаше и едни надъхани библиотекарки, които ограмотяваха производствениците, като ходеха по цеховете и им оставяха книги до струговете, след седмица си ги вземаха непокътнати пак оттам и съвестно отмятаха "прочетено". В училищата - Андерсен и "Капитан Немо" ги няма, виж разните "Синове" на Партията са там.
  Музикални и прочие мероприятия - партийният секретар натирен с едно тесте билети агитира останалите другари, щото после Почивна станция през крив макарон. А учениците под строй - пазят ги две другарки пред двете врати да не би да се измъкнат преди края на действието.
  И не че нямаше хора, които се интересуваха от култура, просто и тогава залите щяха да бъдат полупразни, ако не бяха взети някои сериозни охранителни мерки

 65. 65 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "liverpool":

  айде.... работното време при дамянова свърши..... Напускаме..... Моля Ви, освободете ме от присъствието си, заедно с мира ли ебе, янова ли ебе....

 66. 66 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#18] от "greenman":Намирам че имате основание по този начин се манипулират читателите.Мисля че ББ този път е абсолютно прав само преди малко мнението ми беше различно.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 67. 67 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#55] от "ditenat":

  BTW, изложбата "на Дега" не само не е закрита, но продължава до 29-ти октомври!
  Така че можете да я посетите!
  Заслужава си!

  The best way out is always through Robert Frost
 68. 68 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Напротив използва излишъка за да забава с 3-4 месеца идването на кризата и да влезе в 2009-та, където вече наистина започна да крие дефицит.
  -------------------------------------------

  Никой не е крил дефицит. В началото на годината имаше газова криза, която струваше на страната 500 млн. лв., точно толкова, колкото беше и дефицитът на първото тримесечие. Отделно тогава цените на петрола стигнаха до минимум 47-50 долара на барел, което овтоматично сваля приходите.
  Проблемите на Герб не са дори в дефицита, а че крадат от недоимъка. При по-големи разходи за бюджета като цяло парите навсякъде са намалени с по 20-40% и разликата се граби от не с лъжици, а с фадроми.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 69. 69 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека да режат! Всеки кара на принципа "След мен и потоп...", пък ако не е така, то се държи, сякаш му е бащиния. Тези, които са учили във ВУЗ сигурен съм, че ако те трябва да дават заплати на различни професорски и доцетнски креатури, поне 80 процента от тях ще изхвърлят. За каква култура иска пари Веждито!? Артистите са си едни чиновници, които при бай Тошо бяха аристократи и всичко получаваха на готово. Мисля си, дали Мишел Пфайфър и Мел Гибсън са някъде на държавна работа?! Никакви пари! Първо да се трудят, да пестят и после да хленчат! www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 70. 70 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "zg":

  За Виенската филхармония ли говорите? Или за Милнаската скала? Ако е за тях сте прав! Но в България... прощавайте, но ми се струва, че грешите! Пазарът е този, който определя качеството на една продукция. А за пазара трябва човек да се напъва. Време беше! www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 71. 71 Профил на drut6op
  drut6op
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "achilea":
  Браво!!!!! Това писение трябва да остане за поколенията.
  Като АНАЛ
  За да стане ясно /на оцелелите/ откъде се взе това бедствие, което съсипа т.нар. България.
  За да стане ясно върха на простотията докъде може да стигне.
  Аман. Господи /аллах ли си, буда ли си/, изпрати Твоят син, но моля Ти се, вземи си версиите.

 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Сещам се за оная случка, дето чирачето все казвало:
  "Абе майсторе, този панталон вече три пъти го режа, и все къс".

  Ако трябва да се говори сериозно - премиерът вижда спасение в само рязането и това е много тъжно. Управлнието е преди всичко изкуството да създаваш. Ако умее да създава поминък на фирмите, по-малко ще трябва да реже. Но нали си е полицай - поставил си е за цел да "изстиска службите" срещу сивия сектор. Сериозна задача - сезифовски усилия - резултатът ще е капка в морето. По-умните биха се замислили кои са начините сивият сектор сам да пожелае да излезе на светло. Може да стане, но се иска политическа култура, а не казармени рефлекси.

 73. 73 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#39] от "Realistka":

  Прекрасно, че си ги видяла, но това не те прави светица !

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 74. 74 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#64] от "rori8":
  Точно така беше носеха книгите по цеховете но ги комплектоваха сакън да не подминем некой партиен писач.
  3-4 работеха а 5-6 слухтеха дали качествено работят и псуват ли партията и вторите сега са с много по-високи пенсии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 75. 75 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#44] от "Рижия":
  До коментар [#45] от "drut6op":

  Вие сте свикнали да ви се плаща, за да се правите на убедени и вярващи последователи на червената идея. Затова явно си мислите, че трябва и на вас да се плаща.. Абе вие не разбрахте ли, че на целия ни народ му се повръща вече от червената воня.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 76. 76 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 443 Гневно

  Цитат:" Държа тук да ви кажа, 70% от бюджета на министерството са за заплати, това са живи хора".
  Като сложим 20% корупционни далвери, оставт 10% реална полза за данъкоплатците-платците на услугите на министерството. А медиите обливат стадото(племето, тълпата): Държавата трябва........ Държавата е длъжна да....Държавата ......
  И еденици ползват разума си за да проумеят, че държавата е най-доброто средство за ограбване на хората. Легално и"законно"!

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 77. 77 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#61] от "zg":

  За науката нищо не казвам... там ако може бих наляла всички пари на МВР-то, ама няма кой да ми разреши. И е нормално държавата да дотира, но както подчертах в първия си коментар - театър във всяка паланка. Здравното ведомство има същият проблем с множеството болници...

  Жената е покана за щастие
 78. 78 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Меркел!? Ти идиот ли си?

  Защита на фискална стабилност ?!?!?!?

  Просто това правителство не успява да превлече никакви пари(кризата има общо само за кретени и подобни).
  И като слушаш това подобие на примиер се замисли-ти били налял пари в държава с такова правителство?
  Били рискувал пари с такива карикатури на министри?!?!

  Ако да -значи си бедна полска мишка(финансово беден,духовно може и да си богат).Щото човек правещ пари бяга от тук като дявол от тамян.И чия е заслугата???
  И кой е потърпевшия?

  кому е изгодно?
 79. 79
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:49 на 01/10/2010 от неговия автор.

 80. 80 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ""Бюджетът за образование и наука е 3.3%, беше 4,2%. Статистиката е следната - под 3.5% са само неразвитите страни, тоест с бюджет 3.3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. Това са неразвити страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3,5%", негодува министърът на образованието." No comment!
  Бюджет {БАН + СУ} << парите за подслушване -> No Comment!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 81. 81 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#80] от "BBC":
  "Борисов: Не искам да слушам"
  При тези пари за подслушване, всичко става ясно. Не иска да слуша, иска да подслушва. Чете само спортните колони, за другото му докладват. Те и мачовете могат да му докладват, ама карай.
  пп: Не иска да слуша, не иска да чете ... ако спре и да говори...

  Свобода за СЛАВЕНА!
 82. 82 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 506 Неутрално

  http://i55.tinypic.com/md194x.jpg

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 83. 83 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А Нона Караджова възразява срещу ограничението на някакви европари. Ноне, намали го това пиене и спри да бълнуваш за европари и продажба на въглеродни емисии. Да беше направила ОВОС-ите за "Горна Арда". Или не знаеше, че 60% попада в "Натура 2000"? Сега стиснахте ръце за проекта, ама не може да стартира. Ще чакаме до 2012 да си свършиш работата. Та да влезе някой лев в държавата на тоя зор.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 84. 84 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf": Графе - като искаш повече разходи за образование, вземи и направи лично дарение, пък може и ние да те последваме. Много е лесно да искаш повече разходи - на гърба на данъкоплатеца и 100 тояги са малко, нали? Като данъкоплатец държа правителството да ограничи харчовете. А за образованието - и средното и висшето на децата ми ги плащам сам. Това разбира се не те интересува и наистина си е моя работа. Но е моя работа и ако трябва да плащам повече данъци за образование, което не всички ползваме.

 85. 85 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бих искъл да обърна вниманието Ви към висшето образование.Критериите за постъпване са силно занижени,обучението неефективно и далеч от практиката,тези който го завършат ако са талантливи и кадърни заминават веднага за чужбина,останалите и в по голямата си част не могат да си намерят работа поради изискване на стаж или незаинтересованост на бълг.бизнес.Огледайте се и ще намерите десетки примери на сервитьори,кухненски персонал и какво ли не все с висше образование .Е и 3,5 % са много .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 86. 86 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 787 Весело

  Скоро май ще изричаме 'Боже прости им, те не знаят какво правят'... Изглежда хаосът здраво е обзел кабинета което всъщност не е изненада. Истината е че любимецът на материала не става за министър председател. Време е за Костов или някой с неговия капацитет.

  Колкото повече, толкова повече!
 87. 87 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Хи-хи-хи. Абе, Merkel много ти е прост английският бе чадо.

  Training в израза Education, Training, Culture на ЕС e в смисъл на обучение, подготовка, квалификация , не е тренировка, трѐнера ти от село или тревния ти там стадион.


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 88. 88 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  А на бате Бойко, ако чете (съмнявам се, ама нейсе) ще му кажа ,че ако режат много ниско има опасност да си отрежат оная работа и да заприличат съвсем на Дянков.
  Пък ако им харесва да режат да си направят червенокръстки кръжок, щото не остават нито хирурзи нито болници съвсем скоро. Хирурзите вместо дръжката на скалпела са хванали дръжката на куфара и в момента сме с най-много хирурзи във въздушното пространство над Европа и Африка. И да не се пробват изобщо в пластичната хирургия тези министри, щото такъв бюджет са спретнали направо прилича на Франкенщайнски обитател. Кръцни, лѐпи ,срѐжи, стѝсни , наречи го ‘бюджет’ и го пусни. К’во му плащаш. Ни хляб иска , ни вода, ни пари...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 89. 89 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Плевнелиев опроверга Дянков - бъдещето на инфраструктурата през 2011 г. не е оптимистично

  http://glasove.com/article-10093.php

  Министърът на регионланото развитие и благоустройството Росен Пленвнелиев влезе в задочен спор с финансовия министър Симеон Дянков около параметрите на „Бюджет 2011“. В кулоарите на Народното събрание, на въпрос дали бъдещето на инфраструктурата е оптимистично през следващата година за инфраструктурата, както по-рано го очерта финансовият министър, Плевнелиев заяви, че на заседанието на правителството в сряда, Дянков е казал точно обратното. Според строителния министър през 2011 г. инфраструктурата в България ще страда и ще има проблеми, защото това се вижда от цифрите записани в проектобюджета.


  Плевнелиев уточни, че като е предвиждал оптимистично бъдеще за инфраструктурата в България, Дянков вероятно е имал предвид еврофондовете.

  Плевнелиев продължи с оценката си за проектобюджета, като каза, че е дисциплиниран и екипен човек и когато правителството е решило да даде за 2011 г. на военните 100 млн.лв. отгоре, на образованието и полицията – отгоре, той ще бъде солидарен с тези решения и ще е последният човек, който ще ходи да се вайка и оплаква.

  Все пак строителният министър се оплака, че правителството е отделило за водния сектор само 5 млн.лв., което по думите му е една голяма нула, за геозащита – 1, 200 млн.лв., което според министъра също е голяма нула, а за кадастъра само 10 млн.лв., което го лишава от възможности да се развива през следващата година.

  Плевнелиев заяви, че ще бъде честен и ще извадя тези цифри и факти, защото хората трябва да ги знаят.

  Строителният министър продължи с критиката, като обобщи: „Отново няма да можем да напълним всички дупки, защото за това ни трябват 200 млн.лв., а ние имаме 120 млн.лв. Няма как да съм доволен от бюджета за 2011 г., защото мога повече. Мога да построя пътища поне за 300 млн.лв. в повече и ми трябват поне още 50 млн.лв., за да напълня дупките – нямам ги, но съм дисциплиниран човек.“

 90. 90 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Две думи ще ви кажа сега само:

  Гоце и Боце !!!!!!!

  Това са сега актуалните комунистически пионки!

  Останалите там, Станишев , Царо, Доган , Воленчо, Коце .... и т.н. са за баласттра! И си чакат реда като на Лимбо-Рок, само дето не се огъват назад а се навеждат напред ))))
  ВОДИ НИ ПАРТИО , ВОДИ НИ!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 91. 91 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Ниските данъци са предпоставка за повишаване на икономическата дейност и съответно за растеж на БВП.

 92. 92 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#61] от "zg":

  Всъщност, културните институции, освен от билети, се издържат от дарения - къде от фирми, къде от богати индивиди, къде от по-дребни дарения от редовите потребители. Не знам държавата да дава субсидии (поне американската не дава).

  Може би няма да е лошо и в България да се регламентират по някакъв начин даренията за културните институции.

 93. 93 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Веждьо Рашидов спокойно може да проведе реформа в поверените му театри. Вместо постановчици, актьори, сценографи и Директори, персоналът да се състои от 1 бр. четец. А либретото/пиесата да бъде стенограмата от поредното заседание на МС. Това също са живи хора.

 94. 94 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 388 Весело

  Дайте малко от стенограмата, бе ора. Баси и глупавия вестник. Стенограмата от заседанието на седенката "мин.с" е с пъти по-интересна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK