Съдиите огласиха мерки в отговор на доклада на Брюксел

Лазар Груев

© Красимир Юскеселиев

Лазар ГруевКачване в интернет на всички решения на Върховния касационен съд (ВКС) от последните 16 г., уеднаквяване на съдебната практика и повече тълкувателни решения, както и съвещания с по-висшестоящи съдии по правни проблеми. Това са мерките, които съдилищата ще предприемат в отговор на критиките в последния доклад на Европейската комисия.


Предложенията огласи председателя на ВКС Лазар Груев по време на национално съвещание на съдиите по темата.  Той подчерта че докладът който излезе на 20 юли, е реалистичен и партньорски и отразява наистина вярно необходимостта от допълнителни усилия.


"Целта е днес да кажем какво зависи от нас и да го направим," заяви Груев. Той съобщи, че ще се срещне с посланиците от ЕС, за да ги информира за стъпките, които съдилищата ще предприемат и ще се опита и да запознае директно Брюксел с набелязаните мерки.
"От ВКС зависи уеднаквяването на практиката, но пък всички останали съдилища се натъкват на тази практика и затова сега приканвам те да я събират и да сезират Върховния съд, който да излиза с тълкувателни решения," каза Груев.


Той съобщи, че скоро ще бъде пусната новата деловодна система на ВКС, чрез която всички адвокати и граждани, както и магистратите от цялата страна ще получат достъп до решенията от 1994 г до днес. После ще се върнем и по назад в годините, обеща той.


Тъй като в доклада се съдържа препоръка за повишаване на квалификацията и професионализма на съдиите, шефът на ВКС заяви, че по региони всеки месец ще се провеждат съвещания, за да обсъждат съдиите помежду си проблемите от практиката. "Не искам да чувам, че не стигат парите и е проблем двама-трима районни съдии да дойдат до окръжния съд," заяви той.


Груев лансира и идеята за специализирано обучение на съдебните служители. Според него в перспектива трябва да се създаде колеж, който да гарантира, че всички завършили, които след това ще станат част от администрацията на съдебната власт, ще имат базови правни познания по комтюпютърна грамотност, ще знаят езици и ще имат финансови умения.


"Необходимо е да се отнасяме с уважение към доклада на Брюксел, но в никакъв случай не трябва да стоим като ученици в ъгъла и да чакаме учителят да ни се скара и да ни дърпа ушите. България има достойно място в ЕС", заяви в заключение Груев.87% от делата приключват с осъдителни присъди, съобщи зам.- председателят на ВКС Гроздан Илиев. Освен това по думите му 80% от делата се решават до 3 месеца, което отговаря на критериите за разумен срок. Илиев посочи, че в ЕС под 50% от присъдите са осъдителни. За качеството на наказателното правосъдие можем да съдим от броя на отменените от ВКС решения на долните инстанции - това са едва 12% от делата - 90 решения за 2009 г. , посочи той.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цветан Цацаров
  Цветан Цацаров
  Рейтинг: 458 Гневно

  Само дебела сопа може да ги оправи тия! И после бой и арести за корумпираните съдии. И да идва специалния съд! ГЕРБ!

  СПАСИ БЪЛГАРИЯ ! ПОДКРЕПИ БОРИСОВ !
 2. 2 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  абе съдии недоклатени подайте си оставките и дайте път на младите иначе няма оправия

 3. 3 Профил на revival
  revival
  Рейтинг: 458 Любопитно

  малеее,лазар груев ще реформира съда.тоя е баща на корупцията в съдебната система.чудя се как ще стане тая работа.

 4. 4 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България може и да има достойно място в ЕС , но съдебната ни система е много далече от стандартите на правораздаването в Европа, да не говоря за САЩ.
  Колко много енергия хаби обществото ни за да направи само половин стъпка съдебната власт , и така с години ,бавно ,мудно, без желание за реформа, с много усилия след много критики т.н. магистрати благоволяват да ни замажат малко очите ,че уж нещо ще направят. А най-важното ,което трябва да се направи , е да има бързина и ефективност в правораздаването ,без протакания ,шикалкавене и размиване на отговорности. Но всичко това може да се случи когато старите и корумпирани муцуни в системата се пенсионират и на тяхно място дойдат млади, свободомислещи и с чисто съзнание и морал магистрати.
  Това едва ли ще се случи в близките 10 години, което ще рече ,че справедливостта в България скоро няма да я усетим.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Разстроено


  ГНУСНА ГАД

  само тормоз и контрол от Брюксел за Висшите и Върховните

  да каже колко са мъмрените ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Съдиите огласиха мерки в отговор на доклада на Брюксел..))

  1.КАТО червени клатикури и вечно задължени на Партията - майка, се разкайваме и си подаваме оставките.
  2.Почти всички се отказваме от Гоце и Красьо черничкия, осъждаме ги и обещаваме повече да не контактуваме с тях..
  3.Подаряваме на държавата всичките ни хотели, места , вили , къщи над два етажа, наморащи се в България и зад граница .
  4.Моля да бъдем приети, като разкаяли се- в асоциалцията на юрисконсултите в България .
  5.Моля да получим само по три ШУТА, публично и да не бъдем лишени от юридически права.
  6.Обещаваме вече да не взимаме мангизи извън заплатите си , като юрисконсулти.
  7.Обещаваме и вече да не сме агенти на БКП-БСП- и да не преяждаме с власт, пари, пържоли и имоти .
  8.Отказваме се и от 20-те заплати, които ни се дължат за корумпираната ни дейност , работа , досега .
  9.Молим , по- бързо, да бъдем заменени от нови , млади и некорумпирани колеги, завършили САМО в СУ Кл.Охридски .
  10.Като най-корумпираното,алчното, аморалното и нагло съсловие в България,моля да бъдем извинени , че ИЗЛАГАМЕ България, пред света и ЕС.
  Подпис :Л.Груев / сол ташак на Гоце /
  Разкаял се ....

  BIG AL
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Още довечера ще полеят новите мерки в фолк-клуб "Мале, мале".

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А лустрация ще има ли?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До "4":Тези "стари муцуни в системата" са на средна възраст 40 години!!!! и са продукт на нашата демокрация през последните 20 години.Какво предлагате,да дойдат 25 годишните във Върховния касационен съд?Праворздаването изисква и солиден житейски опит.Съмнявам се дали гербаджиите го притежават.

 10. 10 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Към всички,които пуснаха старата грамофонна плоча за "корумпирани съдии",бавно правораздаване и какво ли още не:Прочете края на публикацията/с дребните букви/ и вижте статистическите данни за процента осъдителни присъди у нас/87% срещу "под 50% в ЕС,80% решени в 3-месечен срок у нас/.Дали не смятате,че бюрократите от ЕС търсят под вола теле,за да ни сочат с пръст,да ни наказват,да избиват комплексите си върху малки като нашата държава?

 11. 11 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 627 Разстроено

  До коментар [#10] от "molesan2":....87% срещу "под 50% в ЕС,80% решени в 3-месечен срок у нас....ама нас ни интересуват точно тези 13% които винаги се изплъзват ...

 12. 12 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Егати мазната и сервилна физиономия.
  От самолет се вижда че си разбира от занаята...

 13. 13 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е,този висш магистрат като го видя на снимка,направо ми замръз ва усмивката и започвам да ругая. Бивш съветник на Гошо прези дента,негова дълга ръка в съдебната власт,кадровикът на съди ите в РБ,член на печално прославилият се ВСС !Един от Светата Тройца ,която при гафове на съдебната с-ма, а те напоследък все по често се случват, обикаля телевизиите и дава интервюта по медиите.Първият от тази Тройца е съдия Пенчев - той е пред ставител на старата генерация, ама с демократични разбирания, вторият - г-ца Куцкова: тя обяснява същността на законите, де лата,с които съдиите са закъсали и накрая винаги обвинява за това прокурорите - доказателствата им били никакви,говорят глупости, абе с една дума - некадърни прокурори.Третият от Тройцата е проф.Груев - представител на старата ортодоксална генерация.Говори с тежест, позволява си леко да критикува из- пълнителната власт,неуките хора,които не са завършили право и никога не критикува съдиите,които съдят криво.А за нас, тези, които имаме по 2-3 висши образования и по толкова научни степени и звания,но не сме юристи,остава да ги слушаме, да ру гаем,по-невъзпитаните и тези с по-слаби нерви да ги псуваме - тях и тези,които са ги назначили. Ама циганин и съдия, веднаж хванал кокала,никога не го изпуска.Отговорът, както винаги, е "Няма да си подам оставката!" Как ще я подаде - на месец 4000-5000 лв плюс бонуси,плюс 13-а и 14-а заплата, плюс несменяем ост,плюс служебен имунитет,плюс...ОПС имоти в Приморско и др.градчета по черноморието.Хайде,стига с толкова плюсове ...защото за нас останаха само минусите.

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съдия Л.Груев,шеф на ВКС, вече втори ден "обяснява" какво са искали да кажат от ЕК и какво ние трябва да знаем,че са казали. От цялото му изказване аз разбрах,че в никакъв случай не тряб ва да стоим като ученици в ъгъла и да чакаме учителят да ни се скара и да ни дърпа ушите. България има достойно място в ЕС . Г-н Груев, ако смятате,че РБ дължи "достойното си място " на "успехите" на съдебната система,Вие или сте наивен мечтател, или се опитвате да ни лъжите,смятайки ни за глупаци.Г-н Гру ев,за нас,гражданите на България, също е важно какво вършат съответните институции. Ние вече трети месец казваме,че Ваши те магистрати и най-вече Вашите висши съдии не работят това, което би следвало да им е работата, а с далавери обсебват имо ти по морето.Смятам,че за един съдия е важно не да заобикаля закона и да „взема” имоти по втория начин, а да върши съвестно работата си, не да обикаля по морето в търсене на нови аванти, а да съди въз основа на закона, морала и съвестта си, доколкото я има. А Вие си говорете,но вече няма наивници да Ви вярват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK