Борисов: Не искам да слушам, режете и действате

Борисов: Не искам да слушам, режете и действате

© Анелия НиколоваМотивиран единствено от целта и загрижеността за съхраняване на българската култура, отново предлагам да се обсъди увеличаване на общите разходи на Министерството на културата за 2011 г. поне на 128 млн. лв. Много не съм ви занимавал, мъчил съм се да изкарам годината, но трябва да ви кажа тук, че за октомври, ноември и декември нямам пари да платя тока, парното, а вече нямам пари и за заплати на театрите.


Тези средства са ми необходими. Иначе ще дойдат под балконите, отново ще им дадем, защото не можем да ги оставим гладни – това са живи хора. Държа тук да ви кажа - 70% от бюджета на министерството са за заплати, това са живи хора.

Да не ви убеждавам, вие сте сериозни хора, хора, които безкрайно почитам, че ако образованието на един човек, което е толкова необходимо и важно, разбира се, като приоритет, започва от 7 клас, културата започва от люлката, от разказите на Ангел Каралийчев. Много са важни и двете неща, но ако ние не произведем големите имена, утре няма как да четете христоматия, нали все пак трябва да я произведем. Един Радичков, един Валери Петров, Ангел Каралийчев.
Министърът на културата Вежди Рашидов


Бюджетът за образование и наука е 3.3%, беше 4.2%. Статистиката е следната - под 3.5% са само неразвитите страни, тоест с бюджет 3.3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. Това са неразвити страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3.5%. Като имате предвид, че в системата има един милион деца и ученици, не включвам учителки, родители. Към 400 хиляди студенти. Всъщност ние казваме, че системата, която и сега е в доста тежко положение, дори не можем да кажем, че тя ще оцелее, тя ще скърца. Средното образование, за да оцелее, му трябват още 50 милиона по най-пестеливи изчисления.
Университетите ще оцелеят тази година с изключение на 3-4, които са в по-тежко положение, но това ще бъде положението до януари. Оттук нататък те вече нямат мазнини подкожни, на които да оцелеят. Моля да се замислим, преди да придвижим докрай текста!
Министърът на образованието Сергей Игнатов

Искам да обърна внимание, че 2011 г. е първата година по схемата М+2; М+3, в която ако не плащаме достатъчно, ще започнем да губим пари. От сметките, които имаме от всички управляващи органи, т.нар. недостиг по отношение на ресурс за плащания достига 696.7 млн. лв., това е без транспорта.
Моля да не се шокирате от тази цифра, става дума почти за 700 милиона, не става дума за пари, които трябва да се похарчват, става дума за целия годишен период за оборотни средства.


В тази сума не се държи сметка ние какви пари ще получим като възстановяване от това, което сме плащали в края на 2009 година, и това, което ще получим възстановено в края на 2009 година, платено в началото.
Трябва да се направи детайлизирана сметка какво имаме да възстановяваме от платеното през 2010 г. и какво ще получим възстановено в рамките на 2011 г. и да се изработи работещ модел с минимален товар върху бюджета, който да позволи да плащаме повече.
Министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев


В Съединените американски щати се удивих на чудесии, примерно на Министерството на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов, като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева.


Ако не се коси – глоба, глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея?! Блокове с апартаменти – собственост на държавата, консулски служби – собственост на държавата, посолства – собственост на държавата. Отделно пари се плащат за наеми по 5-6 хиляди долара на месец.


Абсолютно е прав Дянков да реже здраво там. Ако не ви нареже, вие няма да си направите всичко това. Защото аз видях с очите си. Нашият генерален консул им каза на Министерството на външните работи – ако ми дадете за 4 месеца наем, наемът му е 5 хиляди долара за жилище, аз с тези 20 хиляди долара ще направя ремонт на консулството и ще заделя стая с баня, където ще живея.


Те му казват - иди си плати наема по 5 хиляди долара, за това имаме пари, но не можем да ти дадем 20 хиляди долара да си го направиш и да ни спестиш 40 хиляди долара. И това е някоя Минка, Цецка или там, която е във Външно, която абсолютно не я интересува, че нашите глави са на дръвника всеки ден, защото всеки от нас, като няма пари, излиза и почва да вдига рамене.


В Швейцария имаме замък, но пак никой – 20 години. Уволнявайте този, който го е допуснал - махайте го и пишете отгоре с големи букви мотива - за безстопанствено отношение, за нанасяне щети на държавата. И това е точно този средният ешелон, където са ги набутали през годините, който абсолютно не го интересува, че ние се мъчим да изцедим всеки лев само и само да мине кризата.
И затова тактиката на Дянков е права. Режеш и оставаш. Вие тогава ще стигнете до моя извод. Като вече няма и за вас заплати, ще кажете – чакай, дай да видим, и ще огледате тези отдолу, които са направили поразиите и правят поразии.
Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате.
Премиерът Бойко Борисов


Ние трябва да мобилизираме максимално ресурса си, всяко едно ведомство, което може да се възползва по оперативните програми, и това да бъде основен приоритет на държавата. Допълнителни резерви биха могли да дойдат от борбата срещу схемите за източване на ДДС. Това, което според мен сме длъжници - и тук донякъде личностните противоречия, които възникнаха с тема "Митници", но аз смятам, че там има сериозен потенциал за развитие. Смятам, че подходът, който направихме към дисциплинирането на някои от производителите специално в алкохолния бизнес, даде една добра перспектива за по-голяма събираемост и наслагването малко по малко ще даде някаква стойност, която ще бъде удовлетворителна за някое ведомство, което да покрие определени разходи.
Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов


Както всички знаете, постоянно първата година намирахме какви ли не борчове, оставени тук, в това министерство, там - оставени в онова министерство, и всъщност ние всички досега и продължаваме, както чухте, в отбраната всъщност увеличението на бюджета отива изцяло за покриване на заеми от предишното правителство. Ще се оправим. Оправяме се вече, има всички сигнали, че се оправяме, но просто ни трябва този период, за да сме здрави, а за да сме здрави, трябва да минем през тази тежка тренировка, не знам как да го кажа, за да можем до края на мандата ние да постигнем всичките цели, които сме си набелязали. С този бюджет това, аз съм убеден, е една крачка към постигане на всичките ни цели.
Министърът на финансите Симеон Дянков


Просто службите трябва да бъдат изключително по-агресивни, още по-активни, защото всяко едно спиране на източване на ДДС или спиране на контрабанда - директно парите отиват за култура, правосъдие, образование и т.н. Ние с повече усърдие от страна на всички нас, не казвам, че не се влага, но още повече трябва да изцедим службите, защото това ще се отрази цялостно на държавата. Това е резервът ни. Приемаме точка 59. Разбира се, понеже видях и Фъндъкова (бел. ред. - кмета на София), метрото трябва да бъде до 2012 г. изцяло финансирано, би трябвало да има и точка по тази тема.
Заключителните думи на премиера по темата


* От стенограмата на правителственото заседание на 27 септември


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK