Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен"

Семейството на Георги Грънчаров е вдигнало хотел със заем от ПИБ и го е продало на фирмата

Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен"

© Надежда Чипева, Капитал
Грънчаров ми обясни, че това е хотел на родителите му. Заради лошите финансови резултати са били принудени да го продадат и така се е стигнало до сделката с "Юлен". Той сам предложи да подаде оставка, за да не останат подозрения към министерството, и аз не го разубедих. Въпреки обстоятелствата това е недопустимо и в такива случаи съм безкомпромисна."
Нона Караджова, министър на околната среда

Дългогодишният директор на Национален парк "Пирин" Георги Грънчаров ще подаде оставка заради съмнения в конфликт на интереси при управлението на поверената му защитена територия. Това съобщиха от министерството на околната среда, след като проверка на "Дневник" показа, че Грънчаров е в бизнес отношения с концесионера на ски зона Банско в националния парк - фирма "Юлен".


Семейството на Георги Грънчаров е взело кредит за изграждане на семеен хотел в Банско от Първа инвестиционна банка, научи "Дневник" от представители на екоорганизациите. ПИБ е кредитор и на фирма "Юлен" АД, която управлява ски зоната. Основен акционер в банката е Цеко Минев, който е президент на Българската федерация по ски и неофициално се сочи за главен покровител на ски курорта.
Жители на Банско информираха, че става дума за хотел "Елинор", който е в съседство с къща за гости "Грънчарови", също на семейството на парковия директор. И двата обекта са изградени от фирмата на бащата на Георги Грънчаров – Димитър, а управител е съпругата му Ваня Грънчарова. Неотдавна, потърсен за коментар от "Дневник", шефът на парка заяви, че не е в конфликт на интереси и става дума за стандартен ипотечен кредит от ПИБ.


През юни тази година хотел "Елинор" обаче е бил продаден на "Юлен", показа справка в имотния регистър. В интернет страницата на хотела все още като негов управител фигурира Ваня Грънчарова. "Дневник" се свърза с нея и Грънчарова уточни, че "Елинор" вече не се управлява от нея, а сайтът просто не е актуализиран.


От ценоразписа на хотела личи също, че пакетната услуга на хотела за последния зимен сезон е включвала редовен транспорт до и от началната лифтова станция в ски зоната. "Хотелът вече няма да предлага нощувки, а ще се ползва от гости на федерацията по ски при състезания и други мероприятия в Банско", обясни съпругата на парковия директор.


Миналата седмица Грънчаров не беше открит за коментар как се е стигнало до тази сделка и за колко е продаден хотелът. От екоминистерството информираха, че е бил в отпуск в чужбина. Министър Нона Караджова обаче е разговаряла с него по въпроса. "Грънчаров ми обясни, че това е хотел на родителите му.


Заради лошите финансови резултати напоследък са били принудени да го продадат и така се е стигнало до сделката с "Юлен". Той сам предложи да подаде оставка, за да не останат подозрения към министерството, и аз не го разубедих. Въпреки обстоятелствата това е недопустимо и в такива случаи съм безкомпромисна", каза Караджова.


Сделката с "Юлен" е конфликт на интереси, коментира пред "Дневник" адвокат Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати", която сътрудничи на екокоалицията "За да остане природа в България".


"Бащата е в родство първа степен по пряка линия, което автоматично поставя Грънчаров в конфликт, същото е и чрез съпругата му, защото те са в т.нар. съпружеска имуществена общност, освен ако изрично не излязат от него", обясни юристът. Справка в обществения регистър на имуществените отношения на съпрузите показа, че Георги и Ваня Грънчарови не са разделяли имуществото си.


"Смятам, че това е прикрита схема за имотна облага между "Юлен" и шефа на парка - първоначално той няма нищо, но взима кредит от ПИБ, строи хотел, губи хотела, но остава с пари. Години наред се чудехме каква е връзката между ПИБ, "Юлен" и дирекцията на парка", каза Овчаров.


"Не смятам, че шефът на парка е можел да лансира проекти на "Юлен" в ски зоната, защото всичко в парка се одобрява от министерството на централно ниво", каза обаче министър Караджова.


Природозащитните организации отдавна изразяват опасения, че шефът на парка толерира фирмата и ски курорта в ущърб на защитената територия. Преди няколко години по искане на няколко фирми Грънчаров участва в инициирането на промяна в действащия 10-годишен план за управление на парк "Пирин".


Идеята на промяната беше да се допуснат два нови ски курорта в защитената територия – над Разлог и над Добринище. Проектът над Разлог беше за голф и ски курорт на фирма "Балканстрой", която е изпълнител на ски зона Банско. Тогава обаче екоактивисти изпратиха сигнал по случая в комитета на ЮНЕСКО по световното наследство, тъй като паркът е в списъка на ценните природни зони към Обединените нации. Тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров прекрати процедурата по промяната.


Основни собственици на "Юлен" са две офшорни фирми – регистрираната в Кипър "Маренго трейдинг" и регистрираната на британските Вирджински о-ви. "Т.А.К. сървисис". Съсобственик в нея е община Банско. Кметът на Банско Александър Краваров заяви, че е чул за сделката, но общината е миноритарен собственик и ръководството на фирмата не е длъжно да съгласува с нея решенията си.


"Общината държи 12% във фирмата, но не получаваме преки печалби от нея, защото "Юлен" се е ангажирала да реинвестира всичко в ски зоната и го прави. Иначе косвените печалби са налице, защото на сезон през Банско минават 600 000 туристи", каза Краваров.


По думите му преки печалби могат да започнат да постъпват, когато фирмата приключи с изграждането на ски зоната, което било планирано за 2012 г. "Сега изграждат нови два лифта, разрешени от екоминистерството, догодина, доколкото знам, е планирана още една въжена линия", добави кметът.


Според природозащитните организации обаче изграждането на ски зоната би трябва да е приключило, поне в територията в Пирин, поверена на "Юлен" през 2001 г. с концесионнния й договор – 99.5 хектара.


Тази година в екоминистерството постъпиха сигнали, че концесионерът ползва много повече площ в парка. В резултат министерството поръча геодезично заснемане на зоната. Замерването вече е направено и съвсем скоро резултатите ще бъдат обявени, казаха оттам.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вижте сега, значи и за първолациет в Якоруда могат да ви обяснят кой, какво върши и откъде краде в Банско. Така, че определения като ".....Цеко Минев, който е президент на Българската федерация по ски и неофициално се сочи....." са смешни. Краваров трябва да лежи в затвора до живот, РИОСВ Благоевград да се пратя в Сибир, ПИБ да се разруши до основи и горе-долу това ще са първите, меки, козметични стъпки, които да възтановят справедливосста в Банско и околията.

  А Цеко Минев да се прати на Марс. Да готви местните ски отбори.

 2. 2 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 458 Гневно

  Съжалявам за грешките по-горе, но ставащото в Банско е безобразие и ВСИЧКО е ЯСНО, а всички се правят на ударени. Та това ченге Цеко Минев дори си "купи" половината БНТ да му правят метани. Ааааааааааааааааааааааррррррррррррррр

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Неутрално
 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Да се готви Витоша, Цеко Минев - този виден радетел за демокрация - ще я превърне в новото ж.к. Банско.

  Иначе не знам кой е луд да си сложи парите в банка занимаваща се с такива крайни безобразия и мизерии. Да не говорим за моето лично неведение относно висшия мениджмънт, или поне женската част от него, какви точно знания притежава и дали всъщност вертикалния успех в кариерата не преминава през хоризонтално ноу хау обменено точно с г-н "големия бизнесмен" Минев....

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Не смятам, че шефът на парка е можел да лансира проекти на "Юлен" в ски зоната, защото всичко в парка се одобрява от министерството на централно ниво", каза обаче министър Караджова." Лелеее как лъже тая...

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Морени, сега да видим как се "одобрява" на централно ниво!
  Наистина жената е права, тя е взела решението, остава да стане ясно и срещу колко...

 7. 7 Профил на sunsande
  sunsande
  Рейтинг: Неутрално

  Гроздоберът ли настъпи у-у аааа, та не си си мил г.за?

 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Сега остава и Михаил Михайлов, шефа на Националната служба за защита на природата в МОСВ да подаде оставка и ще бъде един много хубав ден за Българската Природа!!!
  Той е човекът, който на казва на всеки пореден министър от Арсенова насам, че в Пирин всичко е законно!
  Той писа и отговора до Еврокомисията, че няма нарушения!
  Ало, Караджова, кой в МОСВ ще понесе отговорността, че проспахте всичко това?

 9. 9 Профил на tanov
  tanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това че Грънчаров ще си иде е без съмнение хубава новина,
  кой се очаква да дойде обаче?

 10. 10 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 515 Гневно

  Ааа с оставка не става - трябва да се потърси и отговорност на г-н Грънчаров, защо е допуснал ПИБ да унищожат вместо дадените с концесия 99,5 ха, над 200 ха величествени пирински гори от мури, борове и клек. За затвора е момчето!!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 11. 11 Профил на za_pirin
  za_pirin
  Рейтинг: Весело

  Еееей доживяхме! Прав си планинар. Тепърва ще трябва да си плаща момчето!

 12. 12 Профил на ivanakreker
  ivanakreker
  Рейтинг: Неутрално

  Явно Грънчаров вече не е удобен............., кой знае кой ще дойде на негово място?А за Госпожа Караджова кога ще си ходи най-сетне? Аз лично не виждам защо и плащаме заплата!

 13. 13 Профил на za_pirin
  za_pirin
  Рейтинг: Гневно

  Аааа забравих! Гражданин ти си още по-прав: Михаил Михайлов е главното действащо лице и ако той не изхвърчи от МОСВ, ще зациклим пак. Михаил Михайлов няма място в Министерство на околната среда и водите!!!

 14. 14 Профил на za_pirin
  za_pirin
  Рейтинг: Неутрално

  Грънчаров трябва да влезе в черния списък на унищожителите на българската природа. Отдавна го мисля!

 15. 15 Профил на dimil
  dimil
  Рейтинг: Неутрално

  Много е лесно да се хвърлят обвинения, но фактите са други:
  1. Г-н Грънчаров започна работа в парк Пирин, след като Юлен бяха стартирали изграждането на ски-зоната
  2. Всички служители на МОСВ си получават заплатите през ПИБ и това далеч не е по негово нареждане
  Лош или добър не знам, но Грънчаров и Тома Белев са най-професионалните управители на защитени територии в България!
  Нека не забравяме, че само този който не работи не греши!!!

 16. 16 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не знам кой крив, кой прав, обаче важното е че в Банско, за разлика от други курорти у нас, нещата се случват както трябва и курорта вече е с утвърдено име на международната ски сцена, а и доколкото знам туристопотока с всяка година се увеличава и от тази гледна точка страната ни сатва все по-предпочитана тур. дестинация!

 17. 17 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Банско и Разлог са перфектните места за настаняване на бъдещи имигранти в България.
  Благодарение на Цеко Минев, Краваров, Татарски и доста други знайни и все още незнайни герои там бяха издигнати комплекси за над 100 000 легла... които първо никога няма да могат да се запълнят даже през зимата, а както да говорим за останалите сезони. Реалния туризъм трябва да е целогодишен за да е конкурентоспособен и изгоден... но там перяха парите на цяла Русия и ЕС и бетонираха милиарди...
  Банско наистина можеше да бъде едно елитно градче с много елитен курорт, но избра друг път... и е време да си плати за грешките...

 18. 18 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 535 Неутрално

  @димил - прав си, че беше назначен след даването на концесията, но остана ням и покорен лакей и не проговори след като Юлен излезнаха извън нея. Най- интересна е самостоятелната му акция да прекара през Консултативния съвет на парка предложение за три нови курорта на Кулиното, Банско и Добринище - нещо, което не бе съгласувано даже и с министър Джевдет Чакъров и за което му се наложи да излезне в болнични докато Михаил Михайлов успее да го спаси да не го уволнят. Грънчаров бе назначен и подкрепян до последно от Юлен (без значение кой точно е подписал заповедта му за назначаването му).
  Юлен направи страхотни нарушения в НП Пирин, които досега бяха замазвани от тандема Грънчаров - Михайлов.
  Така, че спокойно, следващия също ще е марионетка на олигарсите.
  Назначат ли честен човек, то първото нещо, което ще направи ще е да измери площа на концесията и тогава Юлен кръв ще пикае...

 19. 19 Профил на whyman
  whyman
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Дали кризата или високите цени, презастрояването на Банско е спряло или поне сериозно е намалило темповете. И благодарение на това Банско все още си е запазил автентичния облик. Наистина трудно се развива целогодишен туризъм в курорти от такъв тип. Но все пак се полагат големи усилия в тази насока и Банско дори е един от най-прогресиращите. Да не говорим, че Банско се видя в цял свят благодарение на световното и европейското по ски.

 20. 20 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 458 Неутрално
 21. 21 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Два НЕЗАКОННИ лифта, Краваров, разрешени без оценка за въздействие, за което Нона Караджова трябва да отговаря! Защото ски курортът ти съвсем прясно беше изключен от парка като вече УРБАНИЗИРАНА зона-буфер и ЮНЕСКО изрично предупреди, че строеж в тоя буфер не би трябвало да има, още по-малко пък без ОВОС, иначе Пирин изхвърча в черния списък на застрашеното световно наследство. Те и талибаните станаха световно известни с това, че разрушиха статуите на Буда, та нашите мутренски доморасляци ли ще останат по-назад!
  А, и няма никаква база за сравнение между Грънчаров и Белев, освен че на Белев му оказаха всевъзможен натиск, но той не пусна седемкратно по-голямата ски зона на Витоша, а Грънчаров дойде и сам им се предложи. И това, че зад Витоша ски и зад Юлен стои една и съща банка и един и същи талибан - видният лобист на ски спорта Цеко Минев

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 22. 22 Профил на stanoj
  stanoj
  Рейтинг: Неутрално

  Като се прочете който и да е форум, оставаш впечатлен от експертното знание и информация, която се лее, та чак тече. Това концесии, това хектари това болнични и диагнози ей, всичко се знае, а като не се знае, се измисля. Как беше правилото, ако резултатите от опитите не съвпадат с теорията ти - освободи се от тях и запиши такива, които ти изнасят.
  Та за тези който не знаят, Гринчаров се яви на конкурс в края на миналата година и изкара 4.90 по петобалната система.Следващиат кандидат - разбирай човека на ГЕРБ имаше 3.20. Затова въпреки отчаяните напъни на ГЕРБ Банско и на Краваров не успяха да сложат за директор техния човек. Но не се отказват.И сега използват нещастието , че Юлен му взеха хотела за жълти стотинки да го подгонят пак. А че човека си гледа работота - е без никакво значение. Нищо ново в България от 22 години насам.

 23. 23 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#22] от "stanoj":
  Нещо си се объркал. Вършел си е работата, ама не като директор на парк, а на ски курорт:
  "Георги Грънчаров се прочу като първия в света директор на национален парк, който подкрепя строителството на нови ски зони вътре, въпреки че това е забранено от закона. Той поиска да се промени 10-годишния план за управление на Национален парк Пирин, за да могат да се построят два нови ски курорта - над Разлог и над Добринище, както и да се разшири ски зона Банско.

  По време на управлението на Георги Грънчаров сателитни снимки показаха, че ски зоната в Банско е по-голяма от разрешената от правителството концесия от 99,5 хектара. Коалицията „За да остане природа в България” очаква сегашното правителство да обяви официалните данни от замерването на площта, обещани през лятото. Броят на леглата в Банско също нарастна най-малко два пъти в сравнение с изискванията на концесията.

  Заради работата на Георги Грънчаров ЮНЕСКО взе решение, че или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Национален парк Пирин ще бъде прекратено, или организацията ще впише обекта в листата на „световното природно наследство в опасност” с всички последствия за имиджа на българската държава. Национален парк Пирин е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г." справка: http://forthenature.org/news/1728

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 24. 24 Профил на stanoj
  stanoj
  Рейтинг: Неутрално

  Морена, прочети добре акво съм написал за тезите и фактите и не пиши това което подкрепя тезата ти, особено ако е лъжа. Защото: 1.На последната си сесия Юнеско прие и разширението а парка в конвенцията за световно и природно наследство, въз основа на доклад за много добре управлявана защитена територия. Очевидно,доброто управление не е заслуга на директора и останалите работещи в парка, а на такива като тебе, дато пишат за заплахи от изключване от някъде и бомби по лавините във форумите.
  2. Ски зоната над Банско не излиза от туристическата зона, определена от плана за управление на НП Пирин и в тази зона не са извършени дейности забранени от ПУ.
  3.ДНП Пирин не е институцията, която трабва да следи за такси и изпълнение на концесията, особено в часта на легловата база в Банско. За твое сведение, тя е поне четири пъти по-голяма от договорената, но за това не съм чел да питате кмета на Банско или другите, отговорни за това.

 25. 25 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "stanoj":

  "не пиши това което подкрепя тезата ти, особено ако е лъжа. "
  С тая малка разлика, че в случая не го пиша аз, а ти цитирам становището на "За да остане природа в България" (виж си отпратката към сайта им накрая), което е в подкрепа на тезата ми. Това не са анонимни писари като тебе и мене, а сериозна и добросъвестна организация.
  "Ски зоната над Банско не излиза от туристическата зона, определена от плана за управление на НП Пирин и в тази зона не са извършени дейности забранени от ПУ." Ха ха ха, е ти се изказа, знаеш. Въобще не излиза, няма що. Затова МОСВ десет години не се погрижи да измери пистите, а се правеше на разсеяно.
  За легловата база Грънчаров сигурно не е отговарял, но добре се е погрижил да разшири ски пистите са сметка на парка, за да може тая леглова база евентуално да има къде да се реализира. За доброто управление... не знам какво имаш предвид, дай линк, ще проверя. Със здраве.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 26. 26 Профил на stanoj
  stanoj
  Рейтинг: Неутрално

  Морени, всичко което съм наисал е истина. Има конецесионна зона, приета от МС на базата на която е сключен договор за концесия мисля през 2001 г. от правителството на СДС- Манева. През 2003 г. е приет плана за управление на парк Пирин, в които има обособени различни зони. Една от тях е туристическа, с две големи територии - над Банско, почти два пъти по- голяма от концесията, втората над Добринище и множество малки петна , включващи съществуващите хижи, заслони и т.н. Така че сто процента съм сигурен че всичко построено над Банско е в туристическата зона на парка, не нарушава режимите и нормите на Плана за управление и най-важното е в съответствие с ПУП на територията, одобрен и от МОСВ. Та като какъв ще се явява директора на НП Пирин, да забранява съгласувани и одобрени от министерството си неща?
  Другото важно е че тясното место на зоната е кабинката - тя определя капацитета на зоната, и затова кметът на Банско над път и под път, по света и у нас говори за втора кабинкова линия.
  Колкото за еколозите - има много читави сред тях, както и други - чисти екстремисти, които знаят отлично, че това, което ти пиша е истина, ама мълчат като "партизани на разпит".Защо ли? А за това което са написали - че то и в държавен вестник минават непроверени факти та камо ли в сайт с който някои си заработват заплатата всичко ще е истина.
  А остани си със здраве.
  ПП. Днеска са уволнили, подчертавам уволнили Грънчаров. Още един рушител на българската на сметката на природозащитниците. Сега новия директор ще събори всички лифтове и ще залеси всички писти над Банско. Само дано го назначат по-бързо, та да успее да свърши всичко преди световната купа да дойде в Банско.

 27. 27 Профил на lubomirpop
  lubomirpop
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Има различни гледни точки кум казуса Банско. За някой строителната вакханалия там приема патетичния тон на Вапцаровото стихотворение Да строим завод. Но както и в останалите случаи, така и тази юзина за туризъм прие уродливи очертания. Да някой могат да наричат това курорт. През зимата снегът омекотявя безобразията, всички сме в плен на бялата магия. Но за съжаление нещата са повече от измамни. В световните пътеводители за Банско ще се пише все повече носталгично, а местните хора ще се чудят как да се спасят и напуснат родния си град.
  Погледнато от хоризонта на европейският туризъм, Банско е едно голмо икономическо и архитектурно недоразмение, което хвърля тежка сянка върху целия български туризьм и определя бьлгарския модел, като парад на мутрите и на грозотата. Норвегия е приела за свое послание “powered by nature”. За България това би звучало „powered by coruption”, няма място за фанфари. Дали това не е поредия тест за готовността ни да бъдем част от Шенгенското пространтсво.

 28. 28 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#26] от "stanoj":
  За съжаление продължаваш да не даваш линкове в подкрепа на твърденията си. Обаче ако на Пирин са наложили такава голяма туристическа зона, (приемам на доверие), то първо това не може да стане без съгласието на директора на парка и второ не би трябвало вътре да пускат да я завземе изцяло най-нещадящият природата спорт каквито са ските. Под туризъм се разбират пет-шест други неща освен ски, част от които далеч по-щадящи природата и отговарящи на българската традиция, защото нека ти припомня че имаме 115-годишна традиция в планинарството, която е основана от Алеко Константитов и изповядва възгледа, че истинската България не е в гладките пътища, жп релсите, кафенетата и "прелестите и мерзостите" на цивилизацията, а "в девствените лесове и сред непристъпните скали".

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 29. 29 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Така че туризмът е много повече от ски и не виждам защо трябва една туристическа зона в национален парк да се превръща в наклонена поляна с цената на унищожение на всички останали природни дадености в тоя участък. Аааа, да сетих се: за пари. Ските са най-доходоносният спорт, защото са най-скъпият. "За да бъдете щастливи сред природата, трябва да се освободите от ламтежа за пари" казва (цитирам по памет) Алеко в поканата си за първия организиран поход до Черни връх. А за фактите, изнесени от "За да остане природа в България" - добре, щом ги подлагаш под съмнение, опровергай ги. А за това че били екстремисти - хаха: екстремистите рушат, а те се опитват да запазят от разруха природата, така че адски трудно ще ме убедиш, че са екстремисти.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK