Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен"

Семейството на Георги Грънчаров е вдигнало хотел със заем от ПИБ и го е продало на фирмата

Шефът на парк "Пирин" подава оставка заради близки връзки с "Юлен"

© Надежда Чипева, Капитал
Грънчаров ми обясни, че това е хотел на родителите му. Заради лошите финансови резултати са били принудени да го продадат и така се е стигнало до сделката с "Юлен". Той сам предложи да подаде оставка, за да не останат подозрения към министерството, и аз не го разубедих. Въпреки обстоятелствата това е недопустимо и в такива случаи съм безкомпромисна."
Нона Караджова, министър на околната среда

Дългогодишният директор на Национален парк "Пирин" Георги Грънчаров ще подаде оставка заради съмнения в конфликт на интереси при управлението на поверената му защитена територия. Това съобщиха от министерството на околната среда, след като проверка на "Дневник" показа, че Грънчаров е в бизнес отношения с концесионера на ски зона Банско в националния парк - фирма "Юлен".


Семейството на Георги Грънчаров е взело кредит за изграждане на семеен хотел в Банско от Първа инвестиционна банка, научи "Дневник" от представители на екоорганизациите. ПИБ е кредитор и на фирма "Юлен" АД, която управлява ски зоната. Основен акционер в банката е Цеко Минев, който е президент на Българската федерация по ски и неофициално се сочи за главен покровител на ски курорта.
Жители на Банско информираха, че става дума за хотел "Елинор", който е в съседство с къща за гости "Грънчарови", също на семейството на парковия директор. И двата обекта са изградени от фирмата на бащата на Георги Грънчаров – Димитър, а управител е съпругата му Ваня Грънчарова. Неотдавна, потърсен за коментар от "Дневник", шефът на парка заяви, че не е в конфликт на интереси и става дума за стандартен ипотечен кредит от ПИБ.


През юни тази година хотел "Елинор" обаче е бил продаден на "Юлен", показа справка в имотния регистър. В интернет страницата на хотела все още като негов управител фигурира Ваня Грънчарова. "Дневник" се свърза с нея и Грънчарова уточни, че "Елинор" вече не се управлява от нея, а сайтът просто не е актуализиран.


От ценоразписа на хотела личи също, че пакетната услуга на хотела за последния зимен сезон е включвала редовен транспорт до и от началната лифтова станция в ски зоната. "Хотелът вече няма да предлага нощувки, а ще се ползва от гости на федерацията по ски при състезания и други мероприятия в Банско", обясни съпругата на парковия директор.


Миналата седмица Грънчаров не беше открит за коментар как се е стигнало до тази сделка и за колко е продаден хотелът. От екоминистерството информираха, че е бил в отпуск в чужбина. Министър Нона Караджова обаче е разговаряла с него по въпроса. "Грънчаров ми обясни, че това е хотел на родителите му.


Заради лошите финансови резултати напоследък са били принудени да го продадат и така се е стигнало до сделката с "Юлен". Той сам предложи да подаде оставка, за да не останат подозрения към министерството, и аз не го разубедих. Въпреки обстоятелствата това е недопустимо и в такива случаи съм безкомпромисна", каза Караджова.


Сделката с "Юлен" е конфликт на интереси, коментира пред "Дневник" адвокат Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати", която сътрудничи на екокоалицията "За да остане природа в България".


"Бащата е в родство първа степен по пряка линия, което автоматично поставя Грънчаров в конфликт, същото е и чрез съпругата му, защото те са в т.нар. съпружеска имуществена общност, освен ако изрично не излязат от него", обясни юристът. Справка в обществения регистър на имуществените отношения на съпрузите показа, че Георги и Ваня Грънчарови не са разделяли имуществото си.


"Смятам, че това е прикрита схема за имотна облага между "Юлен" и шефа на парка - първоначално той няма нищо, но взима кредит от ПИБ, строи хотел, губи хотела, но остава с пари. Години наред се чудехме каква е връзката между ПИБ, "Юлен" и дирекцията на парка", каза Овчаров.


"Не смятам, че шефът на парка е можел да лансира проекти на "Юлен" в ски зоната, защото всичко в парка се одобрява от министерството на централно ниво", каза обаче министър Караджова.


Природозащитните организации отдавна изразяват опасения, че шефът на парка толерира фирмата и ски курорта в ущърб на защитената територия. Преди няколко години по искане на няколко фирми Грънчаров участва в инициирането на промяна в действащия 10-годишен план за управление на парк "Пирин".


Идеята на промяната беше да се допуснат два нови ски курорта в защитената територия – над Разлог и над Добринище. Проектът над Разлог беше за голф и ски курорт на фирма "Балканстрой", която е изпълнител на ски зона Банско. Тогава обаче екоактивисти изпратиха сигнал по случая в комитета на ЮНЕСКО по световното наследство, тъй като паркът е в списъка на ценните природни зони към Обединените нации. Тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров прекрати процедурата по промяната.


Основни собственици на "Юлен" са две офшорни фирми – регистрираната в Кипър "Маренго трейдинг" и регистрираната на британските Вирджински о-ви. "Т.А.К. сървисис". Съсобственик в нея е община Банско. Кметът на Банско Александър Краваров заяви, че е чул за сделката, но общината е миноритарен собственик и ръководството на фирмата не е длъжно да съгласува с нея решенията си.


"Общината държи 12% във фирмата, но не получаваме преки печалби от нея, защото "Юлен" се е ангажирала да реинвестира всичко в ски зоната и го прави. Иначе косвените печалби са налице, защото на сезон през Банско минават 600 000 туристи", каза Краваров.


По думите му преки печалби могат да започнат да постъпват, когато фирмата приключи с изграждането на ски зоната, което било планирано за 2012 г. "Сега изграждат нови два лифта, разрешени от екоминистерството, догодина, доколкото знам, е планирана още една въжена линия", добави кметът.


Според природозащитните организации обаче изграждането на ски зоната би трябва да е приключило, поне в територията в Пирин, поверена на "Юлен" през 2001 г. с концесионнния й договор – 99.5 хектара.


Тази година в екоминистерството постъпиха сигнали, че концесионерът ползва много повече площ в парка. В резултат министерството поръча геодезично заснемане на зоната. Замерването вече е направено и съвсем скоро резултатите ще бъдат обявени, казаха оттам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK