Първа обратна сделка: Фирма връща заменена гора


Това може да стане тенденция с приемането на новия закон за горите
Мирослав Найденов

"Вече има случай на фирма, придобила държавна гора със замяна, която е поискала да я върне", съобщи в неделя министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНР. По думите му става дума за компания, свързана с бизнесмена Красимир Гергов и за течащата в момента процедура за връщане в държавния горски фонд на терени около голф игрище.


Найденов обясни, че желанието за връщане на терена е поради невъзможността да бъде използван. Министърът предположи дори, че оттук нататък това ще се превърне в тенденция, тъй като новият закон за горите забранява да се променя предназначението на голяма част от терените, придобити със замяна.
По-късно от земеделското министерство допълниха, че дружеството е предложило да бъдат върнати земите на държавата и да си получи обратно тези, които е предоставило в сделката.


Още в началото на годината от офиса на Красимир Гергов съобщиха, че са готови да върнат на държавата терен от горския фонд до каварненското село Топола, в случай че държавата гарантира, че върху него няма да се строи. Теренът, който е с площ от близо 139 дка, е на входа на строящия се луксозен голф комплекс "Трейшън клифс".


Вчера от офиса на Гергов отново обясниха, че никога не са планирали строителство върху терена, а са го придобили със замяна, за да не може друг да строи върху него. Проверка на "Дневник" показа, че компанията "Про консулт 2004", която е собственик на имота, не е подавала заявление за стартиране на процедура за промяната на предназначението му.


Новият закон за горите, който беше приет от правителството миналата сряда, предвижда да бъде забранена промяната на предназначението на земи, които са придобити със замени и попадат в защитени територии, екомрежата "Натура" и двукилометровата зона около морето.


По този начин върху всички земи извън изброените ще може да се строи. Екоактивисти вече предупредиха, че сред изключенията попадат някои от знаковите замени през годините, например проектът за ски център до Говедарци на бизнесмена Христо Ковачки, както и проекти за туристически комплекси и атракциони в Несебър, Паничище и Созопол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK