Държавата намалява парите на някои университети заради нови приоритети

Държавата намалява парите на някои университети заради нови приоритети

© Анелия НиколоваДържавата ще намали парите на 15 университета, като това ще е извън общото орязване на държавната субсидия с 20% от юли. Причината са нови приоритети, сред които са инженерните специалности. Това пише в. "Сега" в днешния си брой, като се позовава на приложенията към проектобюджета за 2011 г. със субсидиите на университетите, разпратено от синдикатите на висшите училища.


Министърът на образованието Сергей Игнатов неколкократно е повтарял, че парите за инженерни специалности трябва да бъдат увеличени, защото това са приоритетни направления в Европа. Но тези средства не могат да бъдат осигурени с допълнителна субсидия. Това ще стане, като парите в други направления бъдат намалени, пише още в. "Сега". Не е ясно обаче още с колко точно ще бъде орязана субсидията.


Изданието обаче цитира разчети на образователното ведомство, според които най-малко пари ще получи Медицинският университет в София, който догодина ще има с 1.8 млн. лв. по-малко. Другите медицински висши училища - в Пловдив, Плевен и Стара Загора, също ще имат по-малко пари. Сериозно орязване ще има и при университетите по изкуства, както и икономическите висши училища. Така Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще има с 900 хил. лв. по-малко, Стопанската академия в Свищов - с около 500 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK