Колекционери предупредиха, че без тях България няма културно наследство

Искаме в бъдещия български Лувър да бъде събрана творческата мощ на хората, паметта на вековете и съпричастието на поколенията. Ако държавата продължи в посоката, в която е поела, там ще стои един самотен и трагичен колаж от милиционерска шапка, токчетата на мъдрата Чилова и митичният антикварен часовник, закупен в свободния Париж от сегашния министър на културата."


Това обявиха от съюзите на колекционерите, антиквари, аукционни къщи, филателисти и др. Те дадоха вчера поредна пресконференция срещу закона за културното наследство (т.нар. закон "Чилова") и обявиха, че с него се "демонизира" колекционерската общност и търговията с артефакти.


Както и в последните три години днес колекционерите обявиха искания за либерализиране на режима за търговия с ценности, по-лесна регистрация на експонатите, и то не за всички културни ценности, по-ниски наказания за недеклариране на находки. От съюзите настояха и за поредното удължаване на срока, в който при облекчен режим се признава право на собственост на антиките, който изтече на 10 април.
В края на юли от Министерството на културата прокараха през Министерския съвет промени в закона, с които се даваше още година отсрочка за деклариране на антиките. Седмица по-късно измененията бяха оттеглени заради забележки от страна на МВР. Преди няколко дни от културното ведомство казаха пред "Дневник", че измененията отново са готови, съобразени са с исканията на МВР и увериха, че срокът няма да бъде удължаван.


Пред "Дневник" един от големите колекционери у нас - Димитър Иванов, каза, че притежателите на антики нямат против да декларират предметите си, но държавата нямала капацитет и възможности да ги идентифицира и оцени.


От съюза на антикварите настояха да не подлежат на идентифициране всички предмети, които се продават в антикварните магазини, това блокирало работата им. "Пълен хаос е и в галериите - те излагат предмети, но не ги обявяват за продажба и така се стимулира сивият пазар", обяви пък Светлин Русев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK