Артисти: Няма визия за театралната реформа,работи се в пълна непрозрачност

Артисти: Няма визия за театралната реформа,работи се в пълна непрозрачност

© Надежда ЧипеваМинистерството на културата вече няколко месеца подред работи в пълна непрозрачност и отлага оповестяването на стратегическите мотиви за започналата реформа. Обявените намерения по отношение на театралната реформа и реалните действия  са крайно обезпокоителни и не са подчинени на ясна и единна визия за развитие на сектора и касаят само и единствено пряко бюджетираните от държавата институции, без да включват позиция как тези промени ще се отразят на независимия сектор.


Това е част от декларацията на представители на неправителствения сектор в изпълнителските изкуства, в която те се обявяват против "провежданата от Министерството на културата политика на информационно затъмнение и централизация при взимането на решения по отношение на законови положения, засягащи българските съвременни изкуства и култура". Документът е адресиран до премиера Бойко Борисов, министрите на финансите и културата Симеон Дянков и Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него се настоява практиката на цензура да спре и незабавно да бъдат пуснати в ход всички процедури за провеждане на обществен дебат по изготвянето на Закон за сценичните изкуства.


"Оставянето на тази поредна декларация без отговор и реални действия ще ни принуди да поискаме оставката на министърa на културата Вежди Рашидов и на зам.-министър Митко Тодоров, както и да предприемем действия по посока сезиране на европейските институции във връзка с провеждането на политика, противоречаща на всички европейски принципи, определящи значимостта и ключовата роля на културата в страните-членки на ЕС", пише още в документа. Той е подписан от Ида Даниел, председател на Асоциацията за свободен театър, Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата.

Вежди Рашидов е поискал  17.7 млн. лв за кино


Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е длъжен да спази Закона за филмовата индустрия и затова в проектобюджета на ведомството за 2011 г. е поискал 17.7 млн. лв за финансиране на българското кино. Позицията, получена в БТА, е по повод декларацията на филмови продуценти и режисьори срещу неизпълнението на Закона за филмовата индустрия, прочетена на фестивала "Златна роза" във Варна. В рамките на проектобюджета на страната за следващата година, внесен за обсъждане в Министерския съвет и в парламента, средствата за кино са намалени, както са намалени и сумите за редица други звена на Министерството на културата, посочва Рашидов. Той съобщава, че е поискал бюджетът на културата за 2011 г. да бъде поне 128 млн. лв. и допълва, че е защитил аргументирано тази позиция на заседанието на правителството на 29 септември. В проекта на Закона за бюджета средствата за култура за следващата година са 94 млн. лв.

Според артистите обещанията за свикване на работна група по въпросите на театралната реформа в началото на месец септември, в която да се включат и представители и на независимия сектор, до днес не са довели до конкретни действия. "Не намираме никакво становище по финансирането на проектен принцип, нито стратегически посоки за осигуряване стабилността и развитието на свободната сцена".


"До момента на нашите настоявания за достъп на реално-практикуващи професионалисти от частния и независимия сектор до работните групи, ангажирани с изработването на законов модел и инструменти за държавно финансиране, се отговаря само устно и неформално, с общи обещания, чието изпълнение непрестанно бива отлагано във времето. Обществен дебат, за койтосамото министерство говори на своя сайт, не е проведен под никаква форма", се посочва още в декларацията.


Според артистите започналата реформа се планира и провежда без реалното участие на професионалистите, които засяга. "Това я превръща в сериозна заплаха както за възможностите за реално развитие на сектора на изпълнителските изкуства в бъдеще, така и за неговото практическо оцеляване изобщо". В документа се посочва, че за несъстоятелността на предприетата реформа ясно говори надигащата се вълна от протести от страна на различни актьорски състави.


Артистите са посочили 11 искания, сред които създаване на отделна категория за независимия сектор с право на 10% от общия структурен бюджет за музика, танц и изпълнителски изкуства и  регламентиран отделен достъп до проектните сесии.


Настоява се за преосмисляне "статута на твореца на свободна практика в социалната и здравната системи и съобразяване неговите социално, здравно и пенсионно осигуряване със спецификата на неговата дейност и заетост". Според артистите трябва да има ефективен финансов календар, който да осигури и регулира проектните субсидии.
В декларацията се настоява за осигуряване на алтернативни източни на финансиране на независимата сцена. "Настояваме незабавно да бъде преустановена порочната централизирана политика на непрозрачност и безотговорно държавно отношение към неправителствения сектор, който е безспорно най-иновативния, гъвкав и инициативен сегмент на българската култура и изкуство", пише още в документа.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Оставянето на тази поредна декларация без отговор и реални действия ще ни принуди да поискаме оставката на министърa на и ключовата роля на културата в страните-членки на ЕС", пише още в документа. Той е подписан от Ида Даниел, председател на Асоциацията за свободен театър, Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата

  Таз Обсерватория вероятно проси пари от държавата за да наблюдава как се харчат субсидиите за театрите.
  Докато сценаристи, режисьори и артисти не се научат да произвеждат продаваем продукт - ще имат финансови проблеми
  Постановки ,направени само за да задоволят нечии фантазии и виждания, споделяни в близкото кръчме с приятели , няма да имат изобщо успех.
  Селянинът с житото и заварчика от корабостроителницата също са творци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK