Общините искат двойно повече пари за зимата

Кметствата вече са похарчили 80% от средствата за почистване на сняг


200 млн. лв. ще стигнат просрочените дългове на местната власт

Общините настояват държавните субсидии за капиталови разходи и за зимно чистене на пътищата да се увеличат почти двойно спрямо заложените в проектобюджета за 2011 г. Това е записано в протокола за разногласията между сдружението на общините и Министерството на финансите при консултациите за бюджета.


Изпълнителният директор на организацията Гинка Чавдарова предупреди, че почти всички кметства ще имат проблеми, тъй като вече са изразходвали 80% от средствата, а зимата ще е дошла преди парите от бюджета. "През ноември и декември има реален риск общините да не са в състояние да чистят снега", каза тя пред агенция "Фокус".
За да се избегне подобна опасност, местната власт предлага средствата за почистването на снега и поддръжката на пътищата през зимата да се увеличат на 20 млн. лв., докато в проекта на Министерството на финансите за тази дейност са предвидени 14 млн. лв.


Организацията настоява и за по-голяма субсидия за капиталови разходи - от предвидената сега 27.7 млн. лв. да стане 50 млн. лв., както и да се увеличат средствата за ремонт на пътища. "Няма как парите да стигнат дори само да осигурим нормалното изпълнение на европейските проекти и разплащането на невъзстановимите разходи, например за отчуждаване на земя", каза Чавдарова.


"Много остро стои въпросът с транспорта на децата от закритите през последните три години над 450 общински училища", се посочва в документа на сдружението на общините. Организацията настоява за увеличение на стандартите за социални услуги с минимум 10%, или 16 млн. лв.


Ако те останат на предвидено в проектобюджета ниво, това ще доведе до "изключително ниски заплати, до отлив от системата и влошаване на качеството на услугите", се посочва в протокола на сдружението.


Гинка Чавдарова каза още, че Министерството на финансите залага повишаване на собствените приходи на общините, но това е "нереалистично". Тя алармира, че просрочените задължения на кметствата за тази година ще надхвърлят 200 млн. лв. Имам опасения, че това е оптимистична прогноза, каза Чавдарова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK