Сергей Игнатов отрече парите на някои висши училища да са за сметка на други

Сергей Игнатов

© Надежда Чипева

Сергей ИгнатовНяма да се ощетяват едни висши училища, за да се финансират други. Това обяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, който присъства на форум за квалификацията на учителите.


Вчера се появи информация, че държавата ще намали парите на 15 университета, като това ще е извън общото орязване на държавната субсидия с 20% от юли. Причината са нови приоритети, сред които са инженерните специалности.


Няма да пристъпим към тази промяна в структурата - да увеличаваме коефициента на техническите университети, за да ощетим другите. Предстоят дискусии, още нищо не е окончателно, обясни Игнатов, който уточни, че ще настоява за повече пари за образование.
В проектобюджета за 2011 г. е заложено парите за образование да са 3.3% от БВП, като за 2010 г. делът за тази сфера е 4.2%. Игнатов повтори, че е сигурен, че процентът няма да остане толкова и ще настоява за повече.


"Ще поискам минимум допълнително 110 млн. лв., които ще са за висшето и за средното образование. Ще се преборим системата да е по-добре защитена,  живеем във финансово тежка година, която ни орязва амбициите", обясни министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK