НСИ отчете спад в доходите на домакинствата

НСИ отчете спад в доходите на домакинствата

© Юлия ЛазароваПрез второто тримесечие на 2010 г. средният тримесечен общ доход на човек от домакинство е 906 лева, или с 0.9 процента по-малко спрямо същото тримесечие на 2009 г., показват данни на НСИ.


Основната част от този доход - 95.2 процента, са текущи приходи от работна заплата, пенсии, социални помощи, детски надбавки, както и от предприемачество. Останалата част от отчетения общ доход - 4.8 на сто, се дължи на продажби на имущество и други приходи.В номинално изражение доходите на домакинствата от работна заплата също намаляват. През второто тримесечие на 2010 г. домакинствата са разполагали средно на човек с 456 лева, получени от работна заплата, докато през същото тримесечие на 2009 г. тези средства са били 482 лева, т.е. доходът от работна заплата е намалял с 5.6 на сто.Работната заплата продължава да бъде основен източник на доход за домакинствата, въпреки че се регистрира относително и номинално намаление. През второто тримесечие на 2010 г. работната заплата формира 50.3 на сто от общия доход на домакинствата срещу 52.8 процента през второто тримесечие на 2009 г.


Социалните трансфери като пенсии, семейни надбавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица формират 34.5 процента от общия доход на домакинствата през второто тримесечие на 2010 г. През съответното тримесечие на 2009 г. този дял е 30.7 процента. През второто тримесечие на 2010 г. средните разходи на член на домакинство са били по 804 лева. Това е с 2.1 на сто по-малко от същия период на миналата година.


Основната част - 86.7 на сто, традиционно са похарчени за задоволяване на потребностите, а седем процента - за плащане на данъци и социални осигуровки. Разходите за храна и безалкохолни напитки остават непроменени в номинално изражение спрямо същия период на 2009 г., но относителният им дял от общия разход се увеличава от 37.8 на сто на 38.6 процента. Има незначително увеличение на дела на разходите, свързани с жилището - за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане. Те нарастват от 16.9 процента на 17.1 на сто. Увеличават се относителните дялове на разходите за здравеопазване, транспорт и съобщения, а се наблюдава спад в разходите за облекло и обувки, свободно време, културен отдих и образование.


Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на член на домакинство слабо се увеличава през второто тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година. По-забележимо е нараснало потреблението на картофи - с 0.8 килограма, плодове - с 0.7 килограма, на хляб и тестени изделия - с 0.5 килограма, на кисело мляко - 0.5 килограма.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 466 Гневно

  Кога ще отчетете спад на доходите/заплатите на милиционери, военни , бюджетни " капацитети " и всички останали лентяи НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА , вегитатиращи на гърба на данъкоплатеца ?
  Дано се случи по-скоро ! ...

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 2. 2 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Статистически данни за една типична бедна и изостанала икономически страна. Мисля, че коментарите са просто излишни. Населението се опитва да преживява!

 3. 3 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Господи помагай,вече няма на къде.
  Половин година тези които все още работят,работят за ГЕРБ и некадърното им управление.

 4. 4 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "usin":

  Следва нова емиграционна вълна. Не виждам как нормален човек ще има сили и нерви да остане тука. Абе и ненормалните ще избягат.

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#3] от "usin":

  Има, що да няма - Летище София, Т1 или Т2.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 6. 6 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Весело

  Само не ми е ясно тези от НСИ не четат ли изказванията на шефа на европейската статистика, а и на Б. Б.!?!? Кой ли от тях каза, че излизаме от кризата през същото това тримесечие? А и С. Дянков не им ли е шеф? Добре са тези, които ще доживеят Димитров ден и излизането ни от кризата. А за тези, които ще са в страната след 10 г., когато емигранти от цял свят ще се редят на опашка за българско поданство изобщо и не ми се мисли.

 7. 7 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Важното е, че излязохме от рецесията и разбихме "октопода".

 8. 8 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 466 Гневно

  Бизнеса спря, населението продължава да обеднява, правителството изхарчи всичко възможно от резерва, взема пари от банките срещу ДЦК, а сега подготвя и теглене на кредит. Премиера избягва или отказва да говори за икономика и належащите реформи. Казионните медий от сутрин до вечер ни баламосват с бодрячески интервюта или филмчета от продукцията на МВР и НАП-пикчърс. Държвата затъва яко, но всички мълчат като риби. Едва ли това може да продължи за дълго.

 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  Връзва се с обявения 0.5 ръст за тримесичието.
  Един-два тура на данъчните по морето изкараха част от икономиката на светло, след което беше обложена и доходите на населението прибрани там където им е мястото - в държавния кюп да си ги харчат както те си решат.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 860 Неутрално

  ГЕРБ и Борисов ни съсипват!

  Но пък хванаха ОКТОПОДА и намериха зъба на Йоан еди-кой си в Созопол.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Чудя се на какво да вярвам в тази каша? На официалната статистика ли, на Б. Б. ли, на С. Дянков, който само ни повтаря да видим какво става в Гърция, Румъния, Испания, Португалия и т. н. или на това, което виждам в джоба и хладилника си?!? Изглежда последното е просто някакъв мираж, не може само аз да не съм добре, когато "икономиката едва ли не просперира".

 14. 14 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "be_google": Май е най-добре да се радваме на днешния ден, че утрешният може и по-лош да е, а за предстоящата зима да не говорим.

 15. 15 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А това е направо култово, както би казал един наш "журналист": "Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на член на домакинство слабо се увеличава през второто тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година. По-забележимо е нараснало потреблението на картофи - с 0.8 килограма, плодове - с 0.7 килограма, на хляб и тестени изделия - с 0.5 килограма, на кисело мляко - 0.5 килограма."
  Повишението в потреблението е една кофичка мляко и по-малко от 1 хляб! Как ли точно го отчетоха или с толкова ще спадне потреблението през третото тримесечие!?! Дори и за смях не става.

 16. 16 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Любопитно

  Останалата част от отчетения общ доход - 4.8 на сто, се дължи на продажби на имущество и други приходи.

  Основната част - 86.7 на сто, традиционно са похарчени за задоволяване на потребностите, а седем процента - за плащане на данъци и социални осигуровки.
  ----------------------------------------
  Много се вайкате нещо!Ето ги двете неща,от които идва СПАДА.
  Първото е продажбата на реституирани имоти,при които миналата година не беше такъв спада на търсене както тази година.Много хора забогатяха от това и някои си ги наричаха галено"ТРЪНЯЦИ"))
  Второто е тези 7% разходи за данъци и осигуровки.Нека извадят една статистика какъв е бил % през 2009!!!
  Но понеже сте се събрали тук ОТБОР от все"безпристрастни"АНАЛИЗАТОРИ и ме хваща СТРАХ като ви четя някой от пишещите да не си сложи ВЪЖЕТО)))

 17. 17 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "angel_to":

  Прави ли ти впечатление ,че няма повишение на месото и месни продукти , а на картофи, хляб и юфка

 18. 18 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Гневно

  Към,,Лижепул''-ком 16.
  Абе я върви на майка си в природата с твоите исчисления.
  Геле от Трън като си види фиша когато си получава заплатата,и в него пише ....бруто 800 лева след това минос данък,мед .и соц.осигуровки,и накрая,,,нето 450 лева ,на фиша и това дето държи връката си като заплата ли да вярва или на твойте бисери.
  Вашта м....а недоносена,дупедавска,и лизаческа даева.

 19. 19 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "usin":

  Като му таковаш мамата , ме викай да помагам

 20. 20 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#18] от "usin":


  До коментар [#19] от "stobom":

  Толко ще ви бъхтя,че ще се чудите откъде ви е дошло и на кой свят се намирате!!))Ще забравите и за таковане и за гняв))

 21. 21 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  Ех, а каква хубава беше стъкмистиката по времето на царо и гея.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Айде НОИ фалира.

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на elady
  elady
  Рейтинг: Неутрално

  Аз ще се пробвам на фотосинтеза тая зима

 24. 24 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Интересно, при положение, че цената на млечните продукти и месото върви здраво нагоре, как се отчете това "незначително повишение" на разходите за храна?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK