Синдикатите искат 3% увеличение на пенсионните вноски, кабинетът засега мълчи

Синдикатите искат 3% увеличение на пенсионните вноски, кабинетът засега мълчи

© Анелия НиколоваВсички средства от здравните осигуровки да бъдат използвани в здравната система, а не както сега – 2% да се заделят за резерв на здравната каса. Тази идея са предложили синдикатите на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.


Друга идея е големият дефицит в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) да се компенсира с вдигане на вноската за пенсия с 3 процентни пункта. По думите на Данев предложението на синдикатите се подкрепя "от някои хора от Министерството на финансите". Искането е промяната да стане от 2011 г.


"Това е безумие и ще доведе до допълнително потъване на икономиката", коментира Данев. Това според него означава да се наливат пари в нереформирани сектори чрез "непрекъснато мачкане на икономиката". "Това е безумие и паника на правителството, което отстъпва пред уличния натиск", добави той и поясни, че засега няма никаква реакция на кабинета по предложението на синдикатите, но "начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, ни кара да бъдем силно напрегнати".
Данев добави, че единственото конкретно казано от премиера е, че е склонен да предостави възможността всички пари от здравни вноски да се дадат на разположение на здравната система.


Евгени Душков от КТ "Подкрепа" потвърди идеята на синдикатите всички приходи от здравни вноски да отиват само за здравеопазване, а не във фискалния резерв, "за да не може с тях да се оперира незнайно как". Чухме, че парите то резерва на касата са използвани за покриване на дупката в бюджета на НОИ за фонд пенсии. Искаме да се върне пенсионната вноска на нивото от 2009 г., когато тя беше 18% от осигурителния доход. Според Душков така ще се стабилизират и осигурителната, и здравната система.


Той добави, че ако увеличаването на пенсионната вноска стане факт, няма да има вдигане на осигурителен стаж за пенсия поне за тази и следващата година. "Смятаме до края на деня да постигнем това с подпис на премиера", уточни Душков. По думите му Борисов е приел предложението на синдикатите по принцип, но министърът на финансите не е съгласен.


По-рано днес пък министърът на финансите обяви за разумна идеята резервът на здравната каса да се пренасочи към НОИ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Част от Бг-бизнесът си е в технически фалит! Както беше Кремиковци над 10години! На Кремиковци се позволяваше да не плаща пенсионни и здравни вноски, но това спаси ли го? Не!
  Извод: изкуствено дишане за фирми в технически фалит е разпиляване на обществени средства в 90-100% от случаите! Трябва ли то да продължава? Фалитите могат да бъдат оздравителни за една икономика!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Синдикатите се превърнаха в пенсионерска асоциация. Да сте чули някой синдикалист да е питал работещите дали са склонни да дадат още 3% на пенсионерите?

 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#2] от "1_naum":

  Аз мисля, че всъщност синдикатите пак го играят комбина с правителството, което явно си е наумило да вдигне вноските, но в момента го е срам да си призане и пробутва идеята уж като идея на синдикатите.
  И понеже тоя филм "днес едно - утре друго" вече сме го гледали много пъти, най-вероятно накрая нищо няма да стане.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 4. 4 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А защо никой не повдига въпроса за премахване на горния праг за осигуряване? Да се осигуряваш на 2000 лв максимално при условие че си награбил 60 000 лв. на месец не ми се вижда социално съпричастно. Значи за бедните може да премахнем необлагаемия минимум, а за богатите има таван.

  икономист - неграмотник с диплома
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пълна лудница!

  Здравната каЦа харчи повече, отколкото има! При това година за година. И е без дъно. Всякакво наливане на пари там е глупост. Първо трябва да има реформа, а не козметични процедури и смяна на министри.

  Реформата трябва да се изготви от външни за системата специалисти. Проблемът не е ресорен, а държавен. И не е само "здравен", че там да се мешат доктори! Както и синдикатите няма какво да се бъркат където не им е работата.

  Тук става дума за изграждане на организация и механизми за контрол, напълно различни от съществуващите.

  За начало трябва ясно да се каже, че у нас ОСИГУРЯВАНЕ НЯМА.
  От всички данъкоплатци се съдират към 45% преди облагане с данъци, а парите отиват незнайно къде. Дори за разлика от подоходните данъци, нито НОИ, нито НЗОК, публикуват ясен отчет къде и как са похарчени парите. То, не че Държавният бюджет дава реална представа за държавните харчове, но поне го има "на хартия" и формално се приема от НС.

  За здравните, социалните и пенсионните данъци дори такъв документ няма. Отиват в някакви административни структури, които харчат колкото има, без реален отчет.

  Най-малкото което може да се направи преди разтърсваща реформа е въвеждането на лична сметка и точен отчет за влизащите и излизащите пари от нея, както и как се управлява. Всичко останало е прах в очите и наливане на пари в продънена каца.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Оф, коментар [#5] от "Музар" беше за здравните данъци, но същото важи и за пенсионните.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 7. 7 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Разстроено

  от синдикатите и умопомрачително некомпетентният им икономически екип, начело с мика зайкова, какво друго освен популизъм и идиотизми и то в най-неподходящия момент(да вдигат осигуровки по време на криза!?) може да се очаква?

 8. 8 Профил на veneling
  veneling
  Рейтинг: 1 Неутрално

  После що бягали хората от страната...

 9. 9 Профил на localhost
  localhost
  Рейтинг: 450 Весело

  Първите синдикати, искащи намаляване на приходите на хората

 10. 10 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Споко, няма да има реформи, няма да има увеличения идат ИЗБОРИ.

 11. 11 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#9] от "localhost":

  на РАБОТЕЩИТЕ хора, да подчертаем, и на тези, които им дават работа

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хриси":

  А за да не стане, трябва да се вдига врява до небето. Тези синдикати представляват една твърде малка част от работещите и то предимно в държавни и квазидържавни предприятия. За техните членове е все едно, тъй като още тези данъци се плащат от бюджета, а не от заплатите. Предложението им е безумно и твоята логика е добра - действително синдикалистите разиграват некадърен скеч.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щеше да е смешно ако не беше трагично.

  Къде се е чуло и видяло по света синдикатите да искат повишаване на данъци?!?

  За пореден път тукашните т.нар. синдикалисти доказаха, че са пълна пародия и не само това ами и са абсолютно вредни за държавата и най-важното - съвсем ненужни за хората!

  They didn't know it was impossible so they did it...
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "delyanx":

  Прав си. И тези работещи хора определено не членуват в техните синдикати! Сега остава и съюзът на работодателите да изиграят подобна сценка... че искат да плащат още и още за тоя що духа.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Синдикатите искат 3% увеличение на пенсионните вноски"
  Това ако го чуе някой синдикалист на запад ,ще се гръмне в главата.

 16. 16 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Гневно

  ...."Друга идея е големият дефицит в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) да се компенсира с вдигане на вноската за пенсия с 3 процентни пункта"....от кое от МРЗ , та нали мнозинството се осигурява ,благодарение на синдикатите , именно на мин. прагове .....и другата им" Нобелова идея " сигурно е да отпадне плоския данък....

 17. 17 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Гневно

  Тия т.н. синдикати НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СПРАТ ДА ЛЪЖАТ, ЧЕ НЯКОЙ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ Е НАМАЛЯЛ ОСИГУРОВКИТЕ И НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ МЕДИИ ДА СПРАТ ДА ИМ ПРИГЛАСЯТ И РАЗПРОСТРАНЯВАТ ТАЗИ НАГЛА ЛЪЖА?

  През последните 10 години не са намаляни нито осигуровките, нито осигурителните вноски, нито осигурителната тежест, с едно-единствено изключение- правителството на Сакскобургоски, какъвто и да е, с 20 и няколко ли, 50 и няколко ли беше СТОТИНКИ. Това е- САМО ВЕДНЪЖ С 20 или 50 СТОТИНКИ.

  И само да посмеят управляващите да ми вдигнат "осигуровката", която не ми осигурява нищо т.е. тя е задължително безвъзмездно плащане към държавата- т.е. ДАНЪК, ще си затворя фирмата и ще ми вземат ЦАРВУЛИТЕ!!!

  Както вече веднъж писах- минавам на резрви, разбирай на пари от депозити и започвам да се правя на дърт мандарин, който чака на брега на реката да мине трупа на врага му.

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник, Божидар Данев е председател на работодателска организация, не синдикалист. Заема Ви половината от статията, моля ви, променете поне заглавието си, че не отговаря на съдържанието.

 20. 20 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ей тези синдикати ще ни направят безработни. Нали като увеличите вноските
  1) сивият сектор ще се увеличи.
  2) Тези който работят легално ще започна да съкръщават бройки

  Потреблението ще спадне...

  И пак няма да има кой да внася в бюджета.

  VBT
 21. 21 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Разстроено

  във фокус току що писаха, че бойко е обявил, че ще вдигат осигуровките с 3%... не правят реформи, не запазват данъчната и осигурителна тежест както допреди дни тръбяха, дефицитът хвърчи в облаците, подават се на натиск от малоумни синдикати и нереформирани сектори - време е да се постегнат малко, синята коалиция трябва задължително да излезе с ултиматум и след това да оттегли подкрепата си ако наистина вдигнат осигуровките...

 22. 22 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Любопитно

  синдикатите все по-сигурно печелят народната ми любов (:
  туй искане сега по чия точно поръчка беше?

 23. 23 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Гневно

  До коментар [#21] от "Боги":

  Е, ми тогава на 02.01.2011 г НАП ще осъмне с опашки за подаване на декларации за спиране на самоосигуряване- ЧЕСТИТО!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Между другото, синдикатите да проверят първо колко пенсионери работят на държавна работа - администрацията, образованието, здравеопазването, армията, полицията.....При толкова много безработни??? А Подкрепа нека даде пример със замяната на 78 годишната си "незаменима" Мика Зайкова....

 25. 25 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "tel_112":

  Има таван на осигуряването щото има таван на пенсиите бе пич.Не е морално да правиш вноски върху 60000кинта и после 700 пенсия.Не съм длъжен да се грижа за разни бездарници и мързели.аз не желая никаква пенсия от тази държава но не искам да внасям осигуровки

 26. 26 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "aircraft_carrier":

  Ами изнеси се в друга страна там ще ти обяснят имали почва тавана на осигуряване и морално ли е това.

  икономист - неграмотник с диплома
 27. 27 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  tel_112 айде да не гледаме другите страни. Солидарността е обществен договор, тия с големите доходи трябва да са СЪГЛАСНИ да плащат повече за да има за бедните.
  Вече преживяхме противното - социалните революции от 20 век
  Видя се, че не става. Идеята е повече хора да са заможни, а не заможните да дават на бедните

 28. 28 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  „Ако членовете на синдикатите не свалят социалистическите и марксистките ръководители и не реформират съюза, те ще открият, че са засегнати собствените им свободи, просперитет и стабилност. „
  Синдикалните съюзи са измамите, корупцията и насилието
  http://www.fraudfactor.com/ffunionfraudintro.html
  Един от най-вредните мащабни измами е на злоупотребата с разрешения на съюза и задължителния членски внос съюз за финансиране на предизборни кампании за най-екстремните социалистически и дори марксистко политически кандидати без писмено разрешение от всеки член на съюза. Въпреки че значителна част от синдикалните членове са републиканци или демократи консервативни и се противопоставят на социализма и марксизма, техните Първата поправка права са нарушени, и техните трудно спечелените пари са взети на сила за подкрепа на обратното мнения и политически програми. Синдиката последователно изпрати брошури пощенски по време на избори и казва на своите членове да гласуват направо демократична партийна линия, дори когато кандидати на демократите насърчават закони и политики, които са много вредни за всички, включително синдикалните членове и техните семейства. Например, демократите обикновено насърчават все повече прекомерни, confiscatory данъци, които разрушават заплатата на работника възприеман и често както глава на семейството да работят на пълен работен ден и отгоре. Докато лидерите на ЕС твърдят, че се борят за служители и вдига и ползите се увеличават, те подкрепят драконовски данъчни ставки, които да компенсират напълно увеличениетона заплати и обезщетения .Задължително закупуване на продукти, направени от синдикатите, контролирани от социалистическите и марксистките лидери може да се разглежда като сериозен акт на нелоялност към настоящето, миналото и бъдещите поколения , когато алтернативен продукт е на разположение.
  Ако членовете на синдикатите не свалят социалистическите и марксистки ръководители и не реформират съюза, те могат да открият, че те са им засегнали собствената им свобода, просперитет и стабилност.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 29. 29 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#26] от "tel_112":

  Ами хайде да се изнесем виртуално в Испания:
  http://www.seg-social.es/Internet_6/Trabajadores/CotizacionRecaudaci10777/Basesytiposdecotiza36537/index.htm
  И какво да видим - 3200 EUR таван - съотнесено и към минимума, и към средните им заплати сигурно е в пъти по-ниско от България?
  Видях, че подобен има и в Унгария, не ми се рови за други страни.

 30. 30 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Баи колко плащат тия! Добре, че са НЕК и АЕЦ та да пълнят фонда!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 31. 31 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Ммм да вземат да си попълнят дупките с Налагане на осигуровки в държавния сектор, а не те да се плащат от бюджета.

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK