Бизнесът: Увеличаването на вноските се прави под уличен натиск и ще забави излизането от кризата

Председателят на БСК Божидар Данев (вляво), смята, че правителството отстъпва в паника под  уличния натиск на синдикатите.

© Красимир Юскеселиев

Председателят на БСК Божидар Данев (вляво), смята, че правителството отстъпва в паника под уличния натиск на синдикатите.Работодателските организации "изразяват категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за държавно обществено осигуряване с три процентни пункта. Такова увеличение, би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата".


Това се казва в декларация на шестте национално представителни бизнес организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Съюзът за стопанска инициатива, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".Повишението на вноските ще стопира инвестиционните планове на много компании.
Евгений Иванов, КРИБ


Да се даде половин милиард за сметка на бизнеса, който тепърва  излиза от кризата, е необмислено
Васил Велев, АИК


Безумие, което ще доведе до допълнително потъване на икономиката
Божидар Данев, БСК
Бизнесът реагира с общо становище на искането на синдикатите за увеличение с 3 процентни пункта от 2011г. на пенсионните вноски, за което беше съобщено след Националния съвет за тристранно сътрудничество, провел се тази сутрин. 


Малко преди декларацията на работодателите да бъде разпространена, обаче стана ясно, че всъщност в 17 часа днес министърът на труда Тотю Младенов ще подпише споразумение със синдикатите точно за това увеличение. Подготвяното повишение беше потвърдено и от премиера Бойко Борисов по време на гостуването му на срещата на Българския лекарски съюз. 


"Това се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Ако това стане факт, всички български граждани ще станем донори на поредно наливане на финансови средства в една нереформирана система, каквато е здравната, и то в момент, в който България вече чертае планове за успешно бъдеще. Нарушени ще бъдат инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд евро, а оттам и висока безработица и ниски доходи", се посочва в становището на бизнеса.


Работодателските организации призовават "правителството и лично министър-председателят Бойко Борисов да не се поддават на заплахи от уличен натиск от страна на заинтересовани субекти, а да вземе предвид позицията на българския бизнес, който създава добавената стойност и осигурява растежа на икономиката на България".


По-рано през деня Румяна Георгиева от КРИБ коментира: "Категорично сме против увеличаването на осигурителните вноски. Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата."


След тристранния съвет стана ясно, че синдикатите за пореден път са предложили пенсионната вноска да се вдигне с 2 или 3 процентни пункта от 2011 г. Друго предложение беше всички средства от осигуровката за здравеопазване да се изразходват само за здраве, а не както е сега - 2% от тях да отиват в резерва на здравната каса.


Увеличаването на осигурителната тежест ще доведе до съкращения, до намаляване на заплатите и до увеличаване на сивата икономика, предупреди Георгиева. Според нея не е редно всички средства от здравните вноски да се наливат в здравеопазването, защото то не е реформирано. Още не сме чули концепцията за реформирането на сектора, добави тя.


Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов каза, че промяна в осигурителните ставки в посока нагоре "ще стопира инвестиционните планове на много компании". Той посочи проучване сред на бизнес организацията сред български и чуждестранни компании с бизнес в България, които планират до края на тази година и през следващата да инвестират общо 2.5 млрд. евро. Намеренията им обаче са при сегашните параметри на данъчна и осигурителна тежест. Евентуално повишение ще промени намеренията на много от компаниите, коментира Иванов.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че предложението за увеличението на пенсионната вноска се прави, за да се компенсира увеличаването на дефицита в консолидирания бюджет заради предложението на Българския лекарски съюз разходната част на бюджета за здравеопазване да се увеличи с 544 млн. лв. Да се даде половин млрд. лв. за сметка на бизнеса, който тепърва  излиза от кризата, е необмислено решение, каза Велев.


Председателят на БСК Божидар Данев определи предложенията от заседанието на тристранката като "безумие, което ще доведе до допълнително потъване на икономиката". Това означава да се наливат пари в нереформирани сектори чрез "непрекъснато мачкане на икономиката". Той добави, че зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е подкрепил вдигането на вноската, но министър Симеон Дянков "не бил особено съгласен". "Начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, ни кара да бъдем силно напрегнати", каза Данев.


"Това показва паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск", добави той, имайки предвид насрочения протест на КНСБ за 7 октомври.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 923 Неутрално

  На кой му пука за кризата?!
  Важното е да се спечелят изборите догодина!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Тази стъпка на правителството е точно казано ПАНИКА. Иван Костов го каза наскоро с други думи. Добре, че го има Костов поне да казва какво ни престои. Той повече от това не може да направи.

  подпис
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  Бизнесът е чел коментарите на съседната статия

 5. 5 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Гневно

  Всеки слуга дръзнал дори само

  да си помисли да въстане срещу ръ-

  ката, която го храни трябва да бъде наказан.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 6. 6 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Да се криминализира невнасянето ма пенсионни осигуровки по същият начин , както се криминализира невнасянето на здравни !Боко да вкара шефовете на сенчестият бизнес в кауша по същият начин както това би го направила всяка нормална страна членка на ЕС!

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ратаи нещастни.
  Какво ще забавело бе?
  И без това бяха високи, и без това никой не се надява, сега НОИ вместо да го спасят, ще се кльофне, а пенсионерите ще ги изкара на улицата точно тоя брадат козел да смъква отново вноските.
  Защо ли? Ами защото никой няма да плаща не само тия 3% отгоре ами всичките 21.5%% + 3%

  The biggest risk in life is not taking one.
 8. 8 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не бойте се Бойко като се наспи ще отмени увеличението.Кадесарско комунистическите прийоми са такива.Изплюваме нещо и гледаме реакциите.Какво им се плаши Бойко на тези синдикати незнам.Здрава неокастрена тояга и директен шут отзад.Кого ще изкарат на улицата?Кой ще ги подкрепи?Кой освен държавните служители че дори и те нямат интерес ще подкрепи мутренските синдикати.Кой луд ще излезе да стачкува та да му намалят заплатата или да стане безработен.Ако някой държавен служител излезе незабавно уволнение на тях закона има забранява.Бойко утре ще се осъзнае като види дебелия.Намаляване на пенсии намаляване цени на клинични пътеки намаляване парите за МВР и МО и намаляване на бройката.Съкращения до разумно ниво.За какво са ми полицаи писари седящи на бюра.Та ние не ги познаваме.Ще докарате Костов на власт.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Ако бяха ударили още миналата година балтията на всичките синдикални хранилки: БДЖ, ВМЗ Сопот, ТЕРЕМ, топлофикациите, НЕК, държавните болници с оборудване на лазарети от 19 век, чиновниците... Сега щеше да има 2 ползи:

  1. Нямаше да има синдикати
  2. Дружествата щяха да си плащат редовно осигуровките в НОИ, а не останалите да им ги плащат

  В момента синдикатите са "затворили цикъла". Хем подкокоросват съществуването на черни дупки в бюджета, хем после казват "няма пари в бюджета, дигайте данъците, че излизаме да протестираме!"

 10. 10 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Задавали ли сте си въпроса кой плаща на синдикатите? Отговора, че с членския внос се прави това не го приемам, защото не е верен.

  "Това се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. Ако това стане факт, всички български граждани ще станем донори на поредно наливане на финансови средства в една нереформирана система, каквато е здравната, и то в момент, в който България вече чертае планове за успешно бъдеще. Нарушени ще бъдат инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд евро, а оттам и висока безработица и ниски доходи"

  А това е много точно казано. До момента, независимо от пропуските съм подкрепял действията на правителството, но ако се поддаде на този натиск ни очаква сергиево-виденово съществуване. Просто България ще загуби завинаги възможността да стане европейска държава. Само не мога да разбера защо Бойко го е страх от тези синдикати и организираните от тях протести. Със своята програма за управление той е спечелил войната срещу червено-олигархичния модел, това че ще загуби някоя битка (някои щели да протестират - нека ги остави, сами ще се приберат) няма никакво значение. Бате Бойко изпълнявай програмата, без да ги гледаш тия дето 20 и повече години живеят и цицат от народа (работещите и произвеждащи). Иначе казано цинично (не съм привърженик на този начин на общуване) тегли им една майна и изпълнявай програмата си за управление.

 11. 11 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 638 Весело

  това лайненце Влади Горанов, някой знае ли го какъв е бил преди да стане министър? Бойко откъде го изсра това говно?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Апропо! Как може цялата държава да се съобразява с крякането на един файтон синдикалисти? Дори тройната коалиция накрая показа топки, да удари шалтера на Кремиковци. И тогава синдикатите плашеха с големи брожения, но силите им стигнаха колкото да объркат трафика на София 2-3 пъти. Струва ли си заради това неудобство да се закопава частният сектор?

 13. 13 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Ааабе какъв е тоя уличен натиск ?
  Я го пкажете, че аз не виждам някой да се натиска държавата да го обложи още, освен няколко синдикала от миналото.
  Егати цирка.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 14. 14 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Увеличаването на осигуровките ще увеличи сивата икономика:
  "За да има корупция горе, трябва да има сива икономика долу...
  Така че нас никой не ни пита – ние трябва да поддържаме сивата икономика. Тя не е наше изобретение, тя е наше задължение.
  А колкото до борбата с нея − нямайте притеснения – досега никой не е предприел сериозни мерки против сивата икономика − тя храни демокрацията, системата, обръчите от фирми и т.н., и т.н.
  Затова чистата икономика е на изкуствено дишане, а сивата си диша свободно.
  Защото − сивата икономика се покровителства от държавата..."
  Още: http://redor.bg/#/Article/id=1700279

  stog
 15. 15 Профил на pekan
  pekan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Синдикати действат срещу хората,които им плащат.Това го няма никъде по света.Бойко купува всякакви опозиционно настроени елементи и ги вкарва в играта си.Само че не е преценил добре развитието.В крайна сметка ще се сгромоляса,подобно на друг много уверен политик-Жан Виденов.

 16. 16 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Увеличаване на вноската би било безумство.

  Както по принцип е безумство наливането на пари във всякакви "системи" които работят на принципа на общ казан където всеки внася и неясно кой изнася.

  Няма пари, дай да вдигнем осигуровките - това е първосигнално действие, което няма да реши никакъв проблем, само ще създаде още проблеми.

 17. 17 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Какво значение има. Тези пари ако не ги вземат от вноската ще ги вземат от данъци. Това са фиксирани разходи, които трябва да се плащат при всички положения. Най-справедливо е да си се плащат прозрачно. Т.е. от пенсионна вноска. Бизнеса да си мрънка колкото иска.

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Понеже гражданското общество така или иначе ще извоюва положението никакъв правителствен тъпанар да не пипа здравните осигуровки за друго освен здравеопазване, то сега се търси да се увеличи друга някаква вноска за да компенсира загубите за политическата класа издържана с такива пари...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бизнесът: Увеличаването на вноските се прави под уличен натиск и ще забави излизането от кризата

  Мдааааааа

  VBT
 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Реват като на умряло,и кой -Тези които не си знаят парите,да но те не разчитат на пенсии след време.Те са си осигорили прекрасно бъдаще от дивата експлоатация на дивия за България капитализъм.Техни са яхтите,техни са разкошните жилища техни са скъпите коли и лигавенето в чужбина.В България няма средна класа има мулти богати олигарси и техните помагачи и 80% хора които живеят под минимума.Българският бизнес не дърпа страната напред,точно обратното.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 21. 21 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":
  А тези двама мушмороци ("синдикатите" де) от къде мислиш се издържат? Не мислиш че от членски внос нали?

 22. 22 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аман! Точно тези некадърни крадци - лекарите, те ли ще ми плачкат? Нима има човек в България, който да не е пропищял от това съсловие. Хем алчни, хем имащи за цел всеки от тях да умори поне 10 души годишно (наистина го вярвам вече), хем вечно парадиращи с хуманното си дело, но несклонни да го практикуват без да им се плаща в злато и диаманти. Единици са истинските лекари в България, които да заслужават парите си. И баш заради тази "плява" ще ни загробят с още данъци, такси, проценти... Не желая. Нека да ме обявят за престъпник. Аз нито точа здравната каса (нито пък друга), не лъжа, не прося, не си върша работата през пръсти, не убивам клиентите си и не мрънкам непрекъснато, че парите са ми малко.

  :)
 23. 23 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Да се криминализира невнасянето на пенсионни вноски ! Пиша го за втори път ! Защо ми нахакахте минусите ? Защо с вашите пенсионни вноски трябва да хрантутят цял живот умишленно неосигурявали се , или усигорявяли се на минимална заплата ???

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#23] от "kimba3":

  Напиши експозето си така:"пенсионните и здравните вноски да стават по лична партида,да са онаследяеми и да са под контрол на внасящият" и тогава ще получиш плюсчета

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#21] от "steerbear":

  Понастоящем от извънболничната помощ няма нито един членуваш в синдикати, просто защото всички са си сами работодатели. В болничната помощ също тези организации отдавна са се саморазпуснали , защото нямат никакво практическо значение за работещите.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Поне да намялат здравната вноска с 2%! Така и повече хора ще си я плащат!

 27. 27 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Не можеш да криминализираш неплащането на осигуровки, защото по принцип това е плащане за твоята собствена пенсия под формата на странен договор между поколенията. Т.е. криминализирането на неплащането на осигуровки е все едно да се криминализира неспестяването.

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#22] от "kakawida":

  Психично повлиян си от импулсите и радиовълните на правителството. Трѐсни една ракия и престани да обобщаваш как някое съсловие било виновно вместо правителствените тиквеници. Всеки път когато на Бат Бойко не му се отвори парашута, почва да наказва и раздава ритници на другите ......за назидание.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  От предизборните обещания на ГЕРБ:

  “Намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците. Ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места.”

  http://www.gerb.bg/bg/program

  По двулично и лицемерно управление не сме имали.

  Кирил Кирилов
 30. 30 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#17] от "kai":

  Фиксирани ли? Че защо да са фиксирани. Ти случайно да си чувал, че при тоди вид пенсионна система, като нашата, пенсиите се формират, като процент от заплатите? А сега ми кажи какво стана със заплатите от миналата година насам! НАМАЛЯХА. А с пенсиите какво стана? УВЕЛИЧИХА СЕ.

  ЗАЩО И ПО КАКВА ЛОГИКА? Вярно е, че тройната ламя ги увеличи, за да спретне номер на Бойко и, като гледам добре са го преценили- тъпанарина ще фалира държавата, обаче няма да сложи пенсиите на нивата, на които трябва да бъдат. Щот е голям мъШШШШШШШШШШ, нъл тъй!?

  ПЕНСИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ, ЗАЩОТО СА ПРОЦЕНТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ И СЛЕД КАТО ТЕ ПАДАТ, ТРЯБВА И ПЕНСИИТЕ ДА ПАДНАТ. Това е първото и бързото решение. Веднага след това минимум 100 хил. хрантутника на държавна софра- вън! 800 хил. администрация на 6 млн държава?!?!?! На какво прилича това, бе? Кой ще ги храни тия, бе? Ми, я на село да копат. Ааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 31. 31 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#30] от "zumm":

  Намаляха реалните заплати. Но тъй като масовото е реалната да е доста над официалната. Т.е. масово пенсионеринет да получават по-малко. То сега като паднаха реалните официалните всъщност се вдигнаха. Ако не вярваш може да потърсиш в статистиката.

  Та неофициалните заплати си имат и лоша страна.

 32. 33 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 352 Неутрално
 33. 34 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До всички , които ги засяга:
  1. Узур - това , което прави правителството не е "край на реформата", а шанс за смислена реформа. Вкл. и към теб.
  2. Циник-"един файтон хора" не може да събере 200 000 подписа против една видима простотия за 20 дни.
  3. Стирбир - от какво се издържат синдикатите можеш да разбереш стига да се поинтересуваш. Ако само ти се псува - давай - нямаш проблем. Само ,че да знаеш - нямат нищо общо с държавата и бюджета.
  4. До др.Дулитъл - в съвременна Европа действа социален модел, в който за национално представителни се считат синдикатите. Като не ти харесва, че ги няма в доболничната помощ - погледни в болничната и наоколо.
  5. Синдикатите не са само в държавния сектор - няколко примера HP, Nestle, Danon, Aurubis, Actavis, Craft Jacobs, Mr Bricolage, EVN, CEZ,EON, Vihalco, и т.н - да ти звучат държавно или комунистически?.
  6. Щом една организация спира закони - помислете си малко повече преди да ревете.
  А вдигането на осигуровките няма да съсипе бизнеса. Както намаляването им (с 12 млрд плюс за бизнеса за последните 10 год. ) нито доведе до нови работни места , нито до данъчни приходи, нито до възход и прогрес. Най-много новите ви любовници да осдтанат без силиконови цици- до окончателното излизане от кризата.

 34. 35 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ГЕРБ.ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И МЕКИ КИТКИ,МЕКИ КИТКИ И КОМУНИСТИ.........................,КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА.

 35. 36 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се реформират неработещи системи, като здравеопазването, образованието,БДЖ,МВР и останалите държавни институции на които не знаем имената и предназначението та се вдигат вноски и данъци? За всички изброени трябва рязане до кокал и да се почва на чисто!

  treasurer
 36. 37 Профил на Adam Smith
  Adam Smith
  Рейтинг: 466 Гневно

  Бойко Борисов е страхливец долен!!! Страх го е да не си загуби идиотския електорат и кляка на синдикати, профсъюзи и тем подобни изроди, които се качват на главата на бизнеса. Но тяхното място е долу. Видя се какво се случва, когато такива вампири се опитат да управляватдържавата! Питайте Маргарет Тачър какво се прави с тях!

  "Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it." Henry Ford
 37. 39 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#34] от "uriah":

  БУКЛУК СИНДИКАЛЕН ЛЪЖЛИВ! Я, КАЖИ КОГА ТОЧНО, В КОЯ ГОДИНА И С КОЛКО БЯХА НАМАЛЕНИ ОСИГУРОВКИТЕ, БЕ, ЧЕ ТОВА ДА ДОВЕДЕ НО НОВИ РАБОТНИ МЕСТА?

  Само ВЕДНЪЖ осигуровките бяха намалени с 20 или 50 СТОТИНКИ. Искам да ме посъветваш с 5 лева годишни какви точно инвестиции да направя!

  МРЪСНИ ИЗРОДИ ЛЪЖЛИВИ! ИЗПОЛЗВАЧИ И МЕНТАРДЖИИ ДОЛНИ!!! ИЗМЕТ! ИЗМЕТ! ИЗМЕТ!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 38. 40 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Айде на джиповете и при певачките по кръчмите! Типично българска психология, неотличима от племенна! И КАК СТАНА ТОЯ НОМЕР? ...ХЕМ ИСКАМ, ХЕМ НЕ ДАВАМ!?...или .....ДАВАШ ЛИ ДАВАШ, ХУБАВА ЯНО...........на турска вяра............................или...опсана психология на гяура, преди векове............е и от 5 века мръднало ли е напред? Приказка..........
  - - - - - - - - ....................................................................- - - - - - - - - -

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK