БАН поиска още 25 млн. лв. за догодина

В края на май учените от БАН протестираха срещу орязването на средствата им.

© Надежда Чипева

В края на май учените от БАН протестираха срещу орязването на средствата им.Българската академия на науките (БАН) пoиска средствата й за догодина да са с 25 млн. лв. повече. Според учените, които изпратиха отворено писмо до правителството и Народното събрание, само така ще може да се поддържа приемливо ниво на научните изследвания и реформата ще бъде продължена.


Тази година БАН получиха близо 60 млн. лв., като по-рано днес министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че академията няма да получи по-различно финансиране. Според учените, ако бюджетът им бъде увеличен с 25 млн. лв. и стане 85 млн. лв., "ще се върнем към средствата от 2009 г., но това е критичният праг за съществуване на академията и за осигуряване на необходимите предпоставки БАН да реализира предвидените собствени приходи", пише още в писмото.


Така според учените ще се изпълни със съдържание формулата на правителството "пари срещу реформа", като според тях друг подход ще доведе до фактическото унищожение на науката в България. В писмото пише още, че от 1 юли 2010 г. броят на институтите в БАН е бил намален, а заради пенсиониране учените са по-малко с 8.5%, а администрацията в централното управление - с 24%


Учените отново заплашват, че заради по-малкото пари няма да може да се прави дългосрочна прогноза за времето, няма да може да се прави наблюдение на различни атмосферни и хидроложки процеси, както и че ще спре работата на обсерваторията в Рожен. Ще се стигне до унищожаването на уникални сбирки от тропически и субтропически растения в колекциите на Ботаническата градина и ще се спрат археологически разкопки, пише още в писмото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Закрийте БАН!
  Спрете им заплатите, закрийте им бюджета, да си върнат имотите на министерство на образованието, а те самите да заминават на пазара на труда.
  Аман от синекурни клатимударници.

  The biggest risk in life is not taking one.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  Щом искат, ще вдигнем пенсионните вноски с още 3%. Хората протестират! Грехота е да ги отпратиш с празни ръце!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Още съкращения трябват в БАН. 24% за централното управление нищо не са. Трябват към 60% съкращения.
  И програмно финансиране. 25те милиона, които искат - само през фонд Научни изследвания. Всичко друго е липса на прозрачност при усвояването и корупционна практика.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Весело

  Какво ще изследват пак ИЗВЪНЗЕМНИ ли?
  Като се бяха разплакали за прогнозата за времето наляха ли им пари? Тя прогнозата им си остана все така НЕВЯРНА! Чакам ли на тяхната прогноза да си взема чадър ВСЕ МОКЪР ще ходя.
  Нали щеше да се разпорежда финансист пряко подчинен на министъра на финансите, пак нулев резултат.
  Парите се пилеят няма контрол това е!

 5. 5 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Глупости, парите са ги поискали извънземните, но ги е било срам директно и затова чрез колегите си от БАН ))

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 6. 6 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  95% съкращения на парите на БАН и целево тези пари да се дават иституционално на институтите! Институти трябва да вървят с парите си! Те да решават дали остават в БАН или отиват в СУ, например.БАН трябва да стане федерация на институти! Федерация която подпомага докторантските студии и печеленето на европроекти!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  За да е ясно ,какво опитват да разрушат управляващите, да погледнем една от немногото световни класации с българско участие:


  " Кибероценка за качество

  5. Октомври 2010,

  Велиана Христова


  БАН е 64-та от 300 водещи научни организации в Европа и 139-та от 4000 в света, сочи международният рейтинг на научните организации Webometrics

  Българската академия на науките заема 64-то място сред 300-та водещи научни организации в Европа според рейтинга на изследователските организации на континента, който се прави два пъти годишно от специализираната Международна експертна група за оценяване на научните и университетските структури в света (IREG). Рейтингите, които групата прави, са известни като класация Webometrics и подреждат научните структури според резултатите, събирани чрез интернет. В областта на науката Webomerics има авторитет на втората престижна международна оценка след тази на водещия световен институт за оценяване на научната продукция - Thompson ISI, със седалище в САЩ.

  В последната поред класация на Webometrics от сродните на БАН академии на науките преди нас попадат само Чешката академия на науките (12-о място), Сибирското отделение на Руската академия на науките (19-о място), Австрийската академия на науките (28-о място) и самата Руска академия на науките като цяло (54-о място). Всички останали академии на науките са на по-задни места от нашата. Освен БАН сред водещите 300 европейски научни организации от българските попада единствено Националната научна и образователна мрежа (128-о място), създадена също в БАН, в Института по паралелна обработка на информацията. Първите три места в Топ 300 заемат Националният център за научни изследвания на Франция (СНРС), Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН и конгломератът от научни институти "Макс Планк" в Германия.
  В последно време просветният министър Сергей Игнатов непрекъснато говори за рейтинги (главно във висшето образование) и за това как по рейтингите трябва да се определя финансирането. Казва също, че не можем сами себе си да оценяваме, трябва другите да ни оценяват. Защо тогава не бе обърнато абсолютно никакво внимание на международния одит за качество, през който БАН премина миналата година? Нито пък след високите оценки от този одит някой даде повече пари на лидерите в науката. Напротив. Новата класация на Webfmetrics дава още една възможност на министъра, ако наистина се интересува, а не само говори с цел прикриване на ниското финансиране за наука у нас, да се ориентира кой кой е в науката и кой къде се намира по качество.
  Отделна е класацията на Webometrics на водещите 4000 научни организации в света. На първо място е Националният център за здравето (САЩ), а в първата десетка са НАСА, СНРС-Франция, ЦЕРН, "Макс Планк" и др. Тук картината е не по-малко любопитна. БАН заема 139-о място сред тези 4000 най-добри научни организации в света, господа от българското правителството. От сродните академии на науките в Централна и Източна Европа пред нея се оказва само Чешката академия на науките (35-о място). В този рейтинг Руската акадумия на науките е 123-а, Словашката академия е на 155-о място, Полската - на 337-о, Унгарската - на 471-о, Румънската е на 2078-о място. Нека повторим: Българската академия на науките заема 139-а позиция.
  В общата световна класация на лидерите в науката - Топ 4000, самостоятелно са класирани и 9 нейни института - отново Националната научна и образователна мрежа, Институтът по математика и информатика, НИМХ, ядреният институт, този за космически изследвания, както и по геофизика, по органична химия, по механика и по информационни технологии. От България в първите 4000 научни организации попада само още Институтът за пазарна икономика на "Отворено общество". И никой друг.
  Когато се огласяват такива рейтинги, задължително е да се каже коя научна организация с какви средства е финансирана, за да се види в крайна сметка каква е ефективността на работата и на постигнатите резултати. В сайта на Полската академия на науките например може да се види, че тази година унгарското правителство е увеличило държавния бюджет за наука с 20 на сто спрямо 2009 г. и той в момента е 1,3 млрд. евро. Това е реалното финансово изражение на изпълнението от страна на Полша на изискването на европейската "Стратегия 2020" за изключителен приоритет на науката. България тази година дава бюджет за наука около 150 млн. лв. (75 млн. евро).
  Реалното изражение на политиката на българското правителство е драстичното намаляване на бюджета за наука за тази година спрямо 2009 г. до 0,1% от БВП, конкретно за БАН в конкретно изражение - от 42 млн. евро за 2009 г. на 29 млн. евро за 2010 г. С това намаляване на парите за наука България е единствена и уникална в ЕС, а академията ни заема последно място по пари далеч след всички останали сродни институции. Още през 2007 г. две изследвания - у нас и в Румъния, показаха, че по брой на научните публикации, признати международно, спрямо вложените в науката пари България е на първо място в Европа! Сиреч - науката ни постига най-високи резултати спрямо парите, които държавата инвестира в нея. А през 20007 г. все още в науката у нас се инвестираха 0,3% от БВП. Значи сега науката ни е три пъти по-зле финансово. А страните в ЕС-27 дават за наука в момента средно 1,8% от БВП. Но според Дянков и Игнатов проблемът не бил в парите, а в това как се харчат. Ами, докато в българската наука се харчи "нищо", тя работи така, че се нарежда на 64-о място в Европа и на 139-о в света.
  Ако държавата започне да харчи "нещо" за нея, представяте ли си, господа управляващи, къде ще се подреди нашата наука!"  Ще отбележа само, че в световните класации имаме само едно нещо на по-високо място от това на БАН.
  Това е тъпотата на управляващите ни. Със сигурност сме в първата тройка, най-вероятно- първи!.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Освен да искат пари, БАН нещо друго правят ли? За какво са похарчени 60 милиона лева тази година. Всичките за фундамнтална наука ли ги пропиляхте? Колко е бюджета на БАН? Колко се печели от най-силното перо - рентиерство?

 9. 9 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БАН трябва да се закрие - просто и ясно, нужните институти да се прехвърлят към СУ ТУ УНСС или където там им е мястото, това е мъртва архаична структура....ужасно скъпа при това

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3132 Весело

  Хайде да се съберем в този форум и заедно да поискаме едни пари. Нали ББ дава пари на всеки, който си поиска.

  подпис
 11. 11 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "mi6osp":
  Ако може малко по скромно с хвалбите ако обичаш. Прочети съседната статия за руснаците предложени за Нобелова награда.
  Като прдложат някого от БАН ела се обади. Пък за математика, пролижна информатика по хубаво не ги споменавай че става сконфузно някак....

 12. 12 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БАН-това са 64 института от които 4 предсказват времето,6 чоплят свещенния български език,3 се занимават с облеклото и носиите на нашите предци.А руснаците/евреи и двамата/ си станаха нобелисти в МАНЧЕСТЪР -юнивърсъти НЕ БЕЗ ПАРИ.Близо 1 млн. паунда е издръжката на лабораторията.С парите за БАН трябва да се родят поне 20 нобелисти ГОДИШНО.Най-учените хора на България не разбраха ли,че мястото им е в университетите и то без работно време и без ограничения в заплащането.Но не в измислените.

 13. 13 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами космическите изследвания как стават точно?
  Изстреляни сателити - нямаме.
  Телескопи в орбита мисля че - нямаме.
  Някоя малка сондичка нещо да сме изсреляли на скоро - НЕ
  Нещо на станцията МИР където да събира инфо и да го праща в БАН пак нямаме. Та като как точно го правите този фокус с космическите изседвания незнам?

 14. 14 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ааааа сетих се GOOGLE EARTH and GOOGLE SPACE много мощна програма. Може и подводни изследвания да се правят също...

 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Весело

  Но. 9 :
  БАН трябва да се закрие - просто и ясно

  То что для дурака 'просто и ясно', то для умного еще вопрос...

  Хенриета
 16. 16 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността – а също така и "морала" – на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 17. 17 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Разбира се, не може да се каже, че в БАН изобщо не се прави наука. Но истината е, че в БАН има страшно много
  АБСОЛЮТНИ НЕКАДЪРНИЦИ И КОМУНОДИВАЦИ, ОСОБЕНО В ТАКА НАРИЧАЩИТЕ СЕ ХУМАНИТАРНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОБЛАСТИ!
  ТЕЗИ ИНДИВИДИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ!
  Освен това БАН се управлява от една не просто некадърна, но и изключително престъпна и нагла комуно-феодална шайка, която също трябва да бъде изметена! Едва тогава евентуално ще може да се говори за някакво ново начало в БАН: когато истинските учени ще могат да правят наука, а диваците-некадърници ще заемат единствено полагащото им се място - на трудовата борса!

 18. 18 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Красимир Кабакчиев":
  кфн,кога обърна палачинката?Писах т и + за пръв път.Бъди здрав!

 19. 19 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "borkovn":

  Абе, каква палачинка, бе, колега?
  Бъди по-ясен!

 20. 20 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До №11,13,16: Смешник. Изказваш се неподготвен. И на МИР има наша апаратура, и на спътници около Земята, около Луната, и на космически сонди към обекти на слънчевата система имаме . Преди да даваш мнение, погледни в сайта на БАН- информация за отделните институти.

  Дете ли си или само с детски акъл? Телескоп в орбита - колко държави го имат? Колко нации са изстреляли спътник, сонда? Колко нации имат нобелови лауреати? Коя от космическите нации отделя за науката си 3 % от брутния нац.продукт?
  И коя нация с толкова малко пари прави наука, класирана в тези европейски и световни класации?
  Смешник.
  Пълен смешник.
  Абсолютен смешник.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "mi6osp":

  Веляна Христова е добра журналистка! Тя е дисциплиниран човек. Целият й трудов стаж е във в."Дума". За съжаление, (но това трябва да се провери точно) тя е била на заплата към Централно управление на БАН. Поне по времено на Юхновски. Така че писането на подобни статии вероятно е било част от нейните задължения. Към такива статии се отнасям с резерва. Те са поръчани и съответно заплатени.

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Няма и не може да има добра журналистка в един комунопарцал!
  Вестник "Дума" е един комунопарцал, наследник на комунопарцала "Работническо дело"!

 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Защо трябва да се дават пари на БАН.
  По стара българска трладиция богатите хора са дарявали на БАН крупни суми.
  1. БАН трябва да публикува списъка на дарителите на и техните даренията! По години. Всички.
  Виждала съм тези списъци.

  2. БАН трябва да отговори защо и кой не е спазвал волята на някои дарители.
  Списъка на тези имоти , с които са се разпореждали неправомерно и обяснението за тези противозаконни действия.

  3. Да се публикуват в сайта на Академията списък на всички публикации на всички академици и член-кореспонденти. Същите тези, които за своя "принос" в голямата наука си извоюваха да получават пожизнено 2000 лв. и 700 лв. съответно към пенсиите си. Нека българският данъкоплатец да може да види за какви заслуги се дават тези добавки.

  3.

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Лицето Юхновски, руснак, бивш председател (три мандата - измислени специално за него) на Българската академия на науките, извърши ЕПОХАЛНО НАГЛО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, КАТО СЕ ОПИТА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ - КОГАТО БЕШЕ НА 72 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ! ЗАКОНЪТ РАЗРЕШАВА ПОДОБНО КАНДИДАТИРАНЕ ДО 70-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!
  А онзи индивид от женски пол действително беше платен от руснака Юхновски - който пък трябваше за епохалното нагло нарушение на закона да бъде уволнен дисциплинарно от БАН и даден под съд!

 25. 25 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "Красимир Кабакчиев":

  Г-н Кабакчиев,
  твърде превъзбуден сте.

  Напомням Ви , че темата, която обсъждаме е свързана с БАН, а не с в."Дума"
  Ясна ли съм?!

  The best way out is always through Robert Frost
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  "mi6osp", НЕ СЕ ХАБИ. Лайнометите започнаха да бълват.
  За тях важи приказката "Пази боже сляпо да прогледне и компютър да има". Толкова простотии не могат да се коментират.

 27. 27 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Защо да го закриват като могат още да увеличат данъците????????? Както направиха със здравето!

 28. 28 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Прост народ, слаба държава.

  Когато на власт са митничари и чиновници, а се плюят учени и учители няма как да имаме прогрес.

  investments.dir.bg
 29. 29 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "mi6osp":
  А дойдохме си на въпроса. Колко нации го имат и колко ни е нужно това. Сайта на БАН , ОК ще погледна. Надявам се че е осъвременен от 1978 насам и джаджите не са с изтекъл срок на годност. И не е важно дали кенефа на МИР е от БГ а как точно тази апаратура допринася за вашите изследвания. Щот в Япония има и специалност космически дизайн де (интериор основно) при вас как е?

 30. 30 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#25] от "Realistka":

  Ами Вие започнахте да пишете за "Дума", ама защо аз съм бил обсъждал "Дума". Защото са диваци и некадърници. Всички комунисти по дефиниция са диваци и некадърници. Ако някой случайно не е, подлежи на доказване. Или пък не е истински комунист. Ей-сега ще обсъждам пак БАН. Само малко търпение.

 31. 31 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Продължаваме да се ограмотяваме. Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!

 32. 32 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Jay Gould":
  Що бе нали БАН са на кое беше 136 място май.
  Я да вземш да прочетеш mi6osp кво поства пък после да ревеш:
  "Националната научна и образователна мрежа, Институтът по математика и информатика, НИМХ, ядреният институт, този за космически изследвания, както и по геофизика, по органична химия, по механика и по информационни технологии" Във всичките по горе сме на челни позиции.... Ми аудита за КАЧЕСТВО куде го забравяш? Всичко при нас е 1 качество

 33. 33 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  БАН е феодално имение на една напълно разпасала се комуно-феодална шайка, която погазва закона всеки ден и час. В БАН вече 17 години умишлено не се създават критерии за атестиране на учените. БАН е последен бастион на комунизма. Индивидът Саботинов е пръв асоциат на руснака Юхновски, който изправи на нокти две трети от България, като си позволи на 72 години да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. Беше принуден да подаде оставка. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Александър Лилов, член на Политбюро. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Васил Проданов, АОНСУ-вец, който В СВОИ СЪЧИНЕНИЯ ОТРИЧА ЗВЕРСТВАТА И МАЩАБИТЕ НА СТАЛИНИЗМА! Да продължавам ли поименно? Няма нужда. Всичко се знае. Мои публикации за БАН:
  "Как Партията бдеше над науката":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  "БАН си остава бастион на номенклатурата":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077
  "По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/po-povod-na-edna-drebna-sluchka-za-dvata-nai-edri-problema-n.420424
  За лустрация и радикална промяна в БАН
  http://kkabakciev.blog.bg/technology/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  "Банбаши и Туркменбаши":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395
  "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата"?
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/koi-uronva-prestija-na-ban-v-epohata-na-chalgata.420429
  "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066
  "Речниците - капризи или идеологически потребности?":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427
  Блогът на Красимир Кабакчиев за политически дискусии":
  http://kkabakciev.blog.bg/
  Моят професионален блог:
  http://krasimirkabakciev.blogspot.com/
  Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система:
  http://kkabakciev.blogspot.com/

 34. 34 Профил на isavov
  isavov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сегашното ръководство на БАН е нейният кошмар, защото преобладаващата част от него е от 15 и повече години,избрано и назначено от бившия председател Юхновски,за да обслужва неговите интереси.Сегашният председател е едно продължение на бившия.Имитира се реформа като бяха събрани накуп по две-три имена на институти и така от близо 90, станаха 60 академични звена.Реални действия за оценка на научните кадри още не е започнала и това се отлага вече втора година.Още съществуват звена с дългогодишна нулева научна продукция.А председателчето, вместо да си свърши работата непрекъснато плаши правителството с намаляване на научното обслужване на държавата.Не така!!!БАН трябва да оздравена като се изрежат болните й части, да се премахнат допълнителните суми за академиците и чл.-кореспондентите и след всестранно обоснован доклад на БАН по бюджетадържавата да даде необходимите финансови средства,гарантиращи нормалната изследователска дейност.

  isavov
 35. 35 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до кабакчиев
  Престани да спамиш под всяка тема за БАН! Ако не си душевно болен разбира се - тогава само психиатър може да те спре.

 36. 36 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Току що посетих сайта. Вие даже и един сайт неможете да направите като хората.
  Специално сайта на ИКСИ-БАН направо е трепач, нямям думи. СУПЕР СТЕ

 37. 37 Профил на es
  es
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "mi6osp":

  Позволявам си да те поправя. Не 3%, а 0.3%, толкова отделя "държавата" ни за научни изследвания през тази година. Толкова ще останат и за догодина. А средствата за фонд Научни изследвания са намалени от 100 млн. за 2009, на 40 млн. през 2010. За да има повече пари за "родната" милиция, дето уж ни пази.

 38. 38 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#35] от "Mai Tai":

  Мерси за глупавия съвет!
  А ти, преди да пишеш, се ограмотявай!
  Може специално да наблегнеш на моите съобщения!

 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Всъщност защо БАН е кочина?
  БАН е кочина, защото самата така наречена държава е абсолютна кочина.
  Всичко свястно се изнесе в чужбина. Което е свястно, а е останало тук, не може да се пребори с огромната посредственост и простащина.
  Дайте една област, която не е кочина?
  БАН? Кочина! Образование? Кочина!
  Съд и прокуратура? Най-голямата кочина! За полициято просто няма какво да говорим!
  Здравеопазване? Не искам да говоря, че там работи жена ми. Има свестни лекари много, но и там е кочина - знаете сами защо.

 40. 40 Профил на steerbear
  steerbear
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Продължавам да чета в секция ПРОЕКТИ....
  Малии ма ви наистина си падате по фундаменталните неща та чак трудно се разбира в какво е точно приноса ви Пък кви лаборатории имаме, наистина звучат добре (оптична, нанонауки, аобработка на записи, органична, неорганична химия, нови материали.....). Проектите са задълбочени по 2-3 години минимум но къде са новите материали, записващи устройства, нанотехнологии, роботи... поне по един прототип да бяхте показали....

 41. 41 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До № 37: Видях грешката в десетичната точка, но вече бях пуснал коментара и станал от компа. .
  До № 21: Оставих името на журналистката, защото ползвам публикацията й. Ако имате някакви съмнения относно фактите, дала е и източника. Но фактите са точни. Коментарът ви относно дарените пари и имоти, както и волята на дарителите , важи не само за БАН, а и за СУ, Свищовската Академия и др. създадени от патриоти и родолюбци, за да ни бъде като нация. Нищо не е зависило от ръководствата им, когато е станало това, да което ги упреквате. А това, че нито вашите, нито моите кости не гният в Белене и Скравена, показват, че сега сме юнаци, тогава не сме били такива. И защо не се попитаме, защо новите богати не са направили такива дарения, а всичко отиде за яхти, самолети, замъци, и луксозен автопарк.

  БАН има много трески за дялане, но е факт, че е едно от малкото неща, с които държавата ни може да се мери с големите нации.
  И затова ще бъде затрит от нещожества.
  Както много други неща , впрочем.
  Така затрихме България.

  Б

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 42. 42 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Този спор тук е безумен! БАН като структура в този си вид е ненужен. Нужни и важни са институтите! А те са най-доброто което произведе и има сили да създаде България! С толкова пари, толкоз!
  Казвате, лабораторията на нобелистите била струвала 1 милион. Ами първо в България никога не е имало и скоро едва ли ще има лаборатория с такъв бюджет. Второ, в UK има още стотици такива лаборатории, а хората се движат, надграждат. В България и да има добри лаборатории, то те са единици и често ако се наема нов персонал трябва да се губи време за обучение как да се държи в новата среда ....Трето лабораториите в UK, USA, Германия са препълнени с чужденци, смесица са от различни школи и конкуренция. Тук, я дойде някой арабин, я не и той обикновенно е обвързан с разни служби ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 43. 43 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  за съжаление хари, и на глупаците вече е ясно какво трябва да се направи, само че няма такъв на който му стиска да го направи...

 44. 44 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Освен mi6osp останалите постинги тук са от хора които явно нямат нищо общо с науката (тук броя и печално известния психопат КК) и нямат представа как се правят научни изследвания и какво е БАН.

 45. 45 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#41] от "mi6osp":

  "mi6osp",
  Първо искам да Ви информирам, че моите претенции са към Ръководството на БАН, а не към Вас, тъй като Вие сте един "ник" и нищо повече.

  Правя го от позициите на български данъкоплатец и човек, който познава нещата в Академията отвътре, тъй като съм работила достатъчно дълго и като научен сътрудник в институт на БАН, а и като служител на Централно управление.
  Предлагам Ви да четете преди да пишете и да не оборвате тези, с които аз нямам нищо общо.

  Предлагам Ви да говорите от свое име за своя (не)героизъм, но не и за моя. Нямам причини да се оправдавам пред Вас защо не съм хвърлена в Белене или Скравена! Този въпрос смятам да го коментирам след като Ръководството на БАН излезе с предложение да бъдат проверени от Комисията по досиетата на всичкие служители на БАН през последните 20 години, както и с публична декларация по въпроса за доносниците, които са работили в Академията, включая Централно управление, което тактично замълча по въпроса.

  Вие толкова сте се вживяли в ролята на защитник на БАН, че сте пропуснали да ми зададете закономерния въпрос: - А Вие защо биете негрите"

  Нека да завърша с това, че се отнасям с огромно уважение към науката като човешка дейност. Имам обаче достатъчно основания да не свързвам БАН в днешния й вид с българската наука, каквато България заслужава да има. .

  The best way out is always through Robert Frost
 46. 46 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До #11 - ако си забелязал единият от днешните нобелови лауреати по физика е правил кадидатската си дисертация в Руската Академия на Науките. Дори само заради високото научно ниво на дисертантите в БАН тя трябва да се подпомага - поне за фундаменталните и инженерни дисциплини. Хуманитарните нека да отиват в университетите, те и без това дават само теоретични знания.

 47. 47 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  "canuck99" , не всички тук нямат нищо общо с науката. А другарят Кабакчиев е патологичен случай и не трябва да му се обръща внимание. Но основната част нямат изобщо представа какво е наука, а тъй като чалгата е основна културна потребност, така е и във форума.
  "Realistka", най-грозното е да плюете по колегите, с които сте работили. Това, че не сте получили удовлетворение от работата, си е Ваш проблем. За 20 години можехте да си намерите подходящо място. Не става въпрос, че БАН няма нужда от реорганизация и към по- пазарен модел, но Вашата теза, че като се публично се махнат доносниците и "комунетата" / това е цитат от друга активна боркиня против комунизма - другарката Клара/, всичко ше цъфне и върже, е просто несъстоятелна. А с тази теза, че не сме били в лагерите, е абсолютно погрешна, защото с цялото ми уважение към тези хора / познавам някои от тях/ , не считам, че сме по- ниска категория.

 48. 48 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В България трябва да се възприеме западната система на развитие в науките, защото сегашната, подобно на руската - говоря за научната дейност след завършване на университет - е забатачена и затънала в ужасно блато. Казвам го от опит - познавам и двете системи - и руската и американската и мога да преценя разликите, които дават предимство на едната пред другата. Затова и всички млади хора бягат от "Академиите", защото в тях няма развитие, те са статични структури на застаряващи управляващи.

  Науката се движи от млади хора най-вече - в независими научни институти или под крилото на университетите. Те имат пълна независима финансова свобода, която идва от спечелени финансови проекти за наука - "грантове" от фондации, от държавни институции, от фондове за научни изследвания, от дарителство. Институтът се оглавява от човек, който се е доказал като учен с огромен принос в науката и чрез множество спечелени такива грантове. За да спечелиш грант трябва да докажеш, че идеята ти е оригинална, имаш определени постижения в подобна област, които могат да получат допълнително доверие от тези, които дават финансирането.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 49. 49 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Затова предлагам да се обособят няколко десетки институти от БАН като независими единици или под опеката на други Университети. Да им се назначат Директори, които да подберат перспективни хора, завеждащи лаборатории, които могат да спечелят или вече са спечелили научни грантове и да им се даде срок достатъчен да се реализират - 5-10 години. Ако успеят - продължават, ако не - прави се конкурс за друг, който може да привлече финансиране по своята тематика от България или чужбина. Нещата не са сложни, иска се само воля. Министърът на образованието искаше реформа - ТРЯБВА ДА Я НАПРАВИ, за да има едва жива, истинска наука, полезна на медицината, културата, физиката, химията, приложните технически специалности. Останалото е само едно голямо НИЩО

  un buen dia empieza con un solo rayo
 50. 50 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  БАН е задължително да се разформирова, за да влезе глътка въздух и в тукашната нука

  un buen dia empieza con un solo rayo
 51. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "rayo":


  До коментар [#50] от "rayo":

  Поддържам изцяло!


  The best way out is always through Robert Frost
 52. 52 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до райо

  Всичко добре, и аз предпочитам западния тип наука и научна структура, но явно ти не си живял достатъчно в БГ, за да знаеш, че това, което предлагаш няма как да стане тук - веднага ще се появят "наши хора", които да бъдат уредени или "хора на наши хора"...Ако пък предлаганите по теб институти са към университетите - защо мислиш, че един ректор е по-различен от Банските старци по далаверки - виж Свищов и УНСС. И още - говориш за грантове, фондове - да, на Запад има много източници за финансиране на иновативна дейност, а у нас??? Ще разчитаме само на външни, с което финансирането още в зародиш ще е по-малко от това на конкурентни подобни институции извън БГ. После някой политик ще поиска да сложи ръчица върху съответния иновативен институт, ако той започне да печели добре - и до тук. И отново за БАН - не се руши нещо, което е по-старо от новата БГ държава и още дава конкурентен продукт.

 53. 53 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  БАН трябва да остане във функциите, които изпълнява и Американската академия на науките. Нейната роля не е да организира самия аучен процен, а да организира симпозиуми, конференции, да бъде свръзка между компаниите и научните звена в страната, когато е необходимо, да дава консултанти за важни проекти, касаещи различни направления в науката, медицината, промишлените и информационните технологии при нужда от правителството и други организации. Да издава бюлетини за най-напредничавите изследвания, да награждава най-добрите изследователи и прочие. Това никой не може да го отнеме на тази Академия. Но тя в днешното си състояние е абсолютно противопоказана за науката, именно по причините, които и ти споменаваш - не може да се назначават хора по друг критерий, освен по този, който демонстрира в най-голяма степен научните ти постижения - патенти, реализирани разработки, признати постижения в световната наука чрез индекса за цитиране в международните списания.
  Естествено, че много малко хора в днешна България биха могли да вземат подобни позиции. Но именно в това е реформата - обявява се конкурс в който могат да учавстват учени от всички страни и се взима най-доброто от България и чужбина. Те дават шанс на тукашните студенти и аспиранти да придобият техния опит и нещата тръгват. Няма друг изход. Това е схемата за развитие на науките във всички прогресивни страни.

  Колкото до грантовете - парите, които се отделят за подпомагане дейността на БАН, остават 10% за новите функции на тази структура и 90% във фонд за научни изследвания. Отделно други постъпления могат да бъдат получени от различни асоцииации - български и международни, фондове и прочие. Тези, които спечелят подобни конкурси знаят как става това и от къде да намерят пари. Важното е да им се предостави възможност за развитие.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 54. 54 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  10% от сегашният бюджет за БАН ще им е напълно достатъчен за функциите, които написах, защото те си имат достатъчно други постъпления от подарените им едно време сгради в центъра на София

  un buen dia empieza con un solo rayo
 55. 55 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Когато Българиа стане Америка тогава и твоите идеи ще проработят. Дотогава по-добре си работи извън БГ. Както и всеки, който може.

 56. 56 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#47] от "stedim", който пише: "другарят Кабакчиев е патологичен случай и не трябва да му се обръща внимание"

  Майтап! Аз съм доктор на науките, учен с международна известност и съм работил 17 години в БАН!

  А ти какъв си бе, алоооу? Психиатър? Или продавач на маратонки в Илиянци? Цирк!

 57. 57 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А вие всичките тук разбрахте ли на другаря Игнатов, така наречен министър на образованието и науката, какъв удел е нанесен от страна на Конституционния съд? Просто унищожителен!
  Така нареченият (адски глупаво) Закон за развитието на академичния състав е НАПРАВЕН НА ПУХ И ПРАХ! НАПРАВО Е УНИЩОЖЕН!
  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=1471
  Такова нещо не се е случвало в историята на Бг-демокрацията. Такъв НЕГРАМОТНО ИЗГОТВЕН ЗАКОН НЕ СЕ Е ПОЯВЯВАЛ НИКОГА!
  Сега този така наречен министър би трябвало да подаде оставка. Иначе може да повлече цялото правителство.

 58. 58 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 494 Гневно

  Никакъв бюджет за БАН!
  Никакви гарантирани заплати!
  Да има бюджет за научни изследвания и парите от него да се разпределят на конкурсен принцип.
  Казваш какво смяташ да правиш, в какъв срок, какви са очакваните резултати, кой и каква полза има от тях и какъв бюджет ти е необходим.
  Задължително трябва да си намерят някакъв процент финансиране извън държавното.
  Така ще стане ясно кой знае, може и иска да работи и кой само взима заплатка.
  Читавите хора да изкарват и 10 х. лв. месечно, мързеливите и некадърните да си 'одАт дома!

 59. 59 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#58] от "fras":

  Да, така се работи в нормалните страни. Но тук няма кой да го направи. Както съм казвал нееднократно, в т.н. академична общност работят почти изключително само едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK