Борисов обеща още пари за здраве, лекарите ще отменят протестите

Борисов обеща още пари за здраве, лекарите ще отменят протестите

© Красимир ЮскеселиевПремиерът Бойко Борисов обеща още пари за здравеопазване до края на годината и още няколко мерки, касаещи управлението и бюджета на здравната каса, а българският лекарски съюз утре ще отмени обявената за 15 октомври ефективна национална стачка.


Борисов отиде на Националния съвет на съюза, за да потвърди, че ще изпълни исканията на лекарите. Той се появи заедно с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, бъдещия здравен министър Стефан Константинов (изборът му в парламента е утре - бел. ред.) и управителят на здравната каса Нели Нешева. 


От изказването му стана ясно също, че догодина няма да се заделят и повече пари в резерва на касата в БНБ. Тази идея вече беше гласувана на първо четене от здравната комисия в парламента по предложение на депупата от "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Промяната е, че цялата стойност на 8% здравна вноска ще отива за лечение, а не както досега 2% от нея да се заделят в резерв. Това беше едно от исканията на лекарския съюз.
"От поисканите от нас 205 млн. лв. ще бъдат отпуснати 190 млн. лв., за останалите 15 млн. лв. няма да претендираме", обяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Той уточни, че досега са отпуснати допълнително два пъти по 65 млн. лв. за болниците и имат обещанието за още 60 млн. лв.до януари следващата година. Райчинов каза още, че за първи път всички пари от здравни вноски ( около 2.6 млрд. лв. за 2011 г) ще се използват за здравеопазване. "Това го постигнахме с подкрепата на синдикатите", допълни председателят на БЛС.


Премиерът обеща обществен съвет да управлява НЗОК. "Ще изтегля и зам.-финансовия министър, който е в надзорния съвет сега и в бъдеще вие ще решавате парите в касата за какво конкретно ще се харчат. Това вече ще е проблем на касата и на лекарския съюз. Вие седнете и си определете пътеките", обяви Борисов. Премиерът каза, че касата ще стане "публично дружество", като имаше предвид, че управлението й ще е публично и прозрачно. Той обясни на лекарите, че в цяла Европа вече се въвежда по-строга дисциплина, за да няма "тарикатлъци" и "да се харчи, толкова, колкото се печели". 


Борисов каза на лекарите, че не може да удволетвори искането им бюджетът на Националната здравноосигуртилена каса (НЗОК) да бъде отделен от консолидирания бюджет. "За Брюксел консолидираният бюджет включва и този на касата. Те се водят приход и дефицит", обясни Борисов. "Ако искаме можем да си заложим 20 каси, всичко е дефицит", допълни министър-председателят. Той предупреди, че не може да даде власт на надзорния съвет на касата да избира управителят на институцията, защото по закон той се избира от Народното събрание.


Райчинов потвърди, че тези искания са неизпълними. Той обяви още, че няма да настояват вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да поема ресор здравеопазване вместо Дянков. "При положение, че касата ще се управлява от обществен съвет и всички пари за здравеопазване ще са харчат за здравеопазване няма да има значение кой от вицепремиерите ще отговаря за този ресор", коментира той.


Номинираният за здравен министър д-р Стефан Константинов, който доскоро беше зам.-председател на лекарския съюз, каза на лекарите, че ще съблюдава дали се изпълняват обещанията и ще работи за провеждане на реформата в здравеопазването. "Вие трябва да решите дали ще протестирате или не, така е демократично", допълни Константинов.


Националният съвет на лекарския съюз заседава след срещата с Борисов около два часа и взеха решение, че дават мандат на председателя на съюза Райчинов да подпише споразумение с премиера и министъра на здравеопазването (очаква се да бъде подписано утре следобяд). "До подписването оставаме в протестна готовност, след това ще бъде отменена", каза секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков.


Междувременно "Синята коалиция" изслуша в парламента програмата на Стефан Uонстантинов за реформа в здравеопазването и обявиха, че утре ще гласуват за кандидатурата му "въздържал се".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ....за да няма "тарикатлъци" и "да се харчи, толкова, колкото се печели".
  ...не може да удволетвори бюджетът на Националната здравноосигуртилена каса (НЗОК) да бъде отделен от консолидирания бюджет. "За Брюксел консолидираният бюджет включва и този на касата. Те се водят приход и дефицит",... "Ако искаме можем да си заложим 20 каси, всичко е дефицит".... Няма нужда от коментари, простичко и ясно казано...No comment ..

 2. 2 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Е сега е ред на лекарите,вече причини нямат да се оплакват дано се подобри здравеопазването,дано борбата не е сама за пари-ще видим дали ще си ги заработят.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Oмбре, нищо няма да се промени , защото системата е стъпила на противоестествени (антипазарни) принципи. Законът на пазара (зависимостта на цената от търсенето и предлагането) е природен закон, подобен на Закона на Нютон, на Ленц, на Ом, на Менделеев и т.н. Те искат да го заменят с техен си закон, който гласи, че парите за лечение се определят от броя протестиращи на жълтите павета и децибелите, с които врякат. Когато един инженер се опитва да заобиколи Закона за гравитацията, блокът пада и затрупва хората отдолу. Когато един мениджър се опитва да заобиколи Закона на пазара, настъпва мизерия каквато я видяхме през комунизма и пост-комунизма. С празните рафтове, дълговете, ниските заплати, плащането под маса, запушените кенефи, течащите покриви и олющените мазилки.

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#2] от "омбре":

  Омбре, не може да не си чувал израза 'Маняна, омбре, маняна'

  Mañana Mañana hombre ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  кратуната е готова и подопашните бузи да отвори , стига да няма протести и да му падне рейтинга

 6. 6 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Любопитно

  И сега и ние пациентите ще си търсим правата от лекарите без оправдания ,че не им се плаща а некадърността да я прикриват с липса на средства - сори...За лекарска немарливост -съд до дупка...или беше секс..!!!!

 7. 7 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ще ми е любопитно, накрая като останат само полицаи, военни, администрация, пенсионери и доктори от къде ще идват парите.

  икономист - неграмотник с диплома
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Гледам, слушам и си мечтая ние българите поне веднаж да изберем политик от ранга на Маргарет Тачър. Че сме по-малко на брой от британците е верно. И в малка България има достойни граждани, но множеството граждани не избират достойните граждани.
  Можем да сравняваме средния британец и средния българин.
  Сравнението е като Тачър-Гоце или Тачър-ББ.

  подпис
 9. 9 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":

  Щом системата не върви, трябват реформи. А щом демокрацията ни куца, значи трябва да орежем правото на глас. Предлагам всички на бюджетната копаня да не гласуват - военни, милиционери, пенсионери, безработни и администрация. Който не прави пари не може да гласува как да се харчат, всичко е много просто.

  икономист - неграмотник с диплома
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#7] от "tel_112":

  Не знам от къде ще идват парите, ама ми е интересно ако останат само такива като теб дето внушават, че те уж изкарвали парите, какво ще ги правят тези пари без доктори ,учители и полицаи ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Де тоз късмет само такива като мен да останат, не ни мисли. Но тия кат мене вече си обраха чукалата от тука. Днес изпратих още едно семейство в щатско. Хората продадоха всички имоти де що имаха и не вярвам някога да се върнат.

  икономист - неграмотник с диплома
 12. 12 Профил на xdd77
  xdd77
  Рейтинг: 229 Неутрално

  и как ще работи сега тая здравна система ,защото парите дойдоха явно и сега трябва да се правят май реформи ,ама кой ще ги прави ...

 13. 13 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Нали щяха да се дават пари срещу реформи.

  Да не говорим, че мутрата "дава" чужди пари.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 14. 14 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 388 Весело

  Как се е изпотил Дянков, просто не е истина.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Ама какви пари сънувате бе хора. Ние просто се връщаме на нивото на финансиране при тройната коалиция. Това не са повече пари за здравеопазването както са успели да ви заблудят правителствените мегафони. Бате ви Бойко просто е намерил пари да плати забавените плащания с 4 месеца назад. Пак повтарям връщаме се на нивото на финансиране при червените другари. Каквото качество сте имали тогава същото ще получите.
  Вместо направленията да свършват на 5то число , ще свършват на 10то. Ако искате холандско здравеопазване трябват холандски вноски т'ва е уравнението. Всички други приказки са за чорапа под елхата и Дядо Коледа...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":
  правилно съобщена истина-няма да има кой да я чуе,бъди сигурен.......

 17. 17 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "tel_112":

  От една страна имаш право, от друга - не. Верно е че производството е фундамента на обществото, но то самото има нужда да бъде обслужвано от дейности, които са извънпроизводствени: охрана, отбрана, здравеопазване, образование и т.н. Друг е въпроса, че НАШАТА държава не е способна да организира тези дейности. И принципа не е да гласуват само тези, които работят, а е друг: в обслужващите дейности да работят само тези, които наистина обслужват производството, толкова по количество и по качество, колкото производството има нужда. Останалите да си заминават!
  Ако държавата подходи съобразно този принцип, може да качествено да реорганизира цялата администрация и количествено да намали състава й с поне 20%. Това са 20% ИКОНОМИИ. И за лекарите е същото: Имало бедни хора, които не можели да си позволят платено здравеопазване и заради това държавата поддържа изкуствено цяла армия лекари - е, добре тогава, държавата да организира болници за бедните, останалите на платено лечение. Отиваш в болницата, доказваш ниски доходи, получаваш лечение. Имаш високи доходи - плащаш си лечението. Хем държавата си реализира социалните функции, хем не се отстъпва от пазарните принципи - хем вълка сит, хем агнето цяло. Аналогично и с образованието.
  Стига с това "всички"! За всички здравеопазване да, но за всички здравеопазване еднакво - не. Поради простата причина, че хората са различни, а не еднакви.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 18. 18 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поредното идиотско решение.

 19. 19 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вдигат вноската за пенсия с 3%. Край на пенсионната реформа.Правителството отстъпи пред БЛС,синдикатите и опасността от уличен натиск.Хората на които им предстои пенсиониране през 2011 могат да отдъхнат,засега.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/3_05.html

 20. 20 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "tel_112":

  До щатско си изпратил семейство днес?. А до руско някога изпращал ли си семейство? Сподели, моля те, опит с комуноидните русофили във форума... :–)

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 21. 21 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "baracuda":

  Баракудке нали ти искаш Белене и боко тиквата

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  "Боже, боже колко мъка има по този свят, боже!"
  Защо някой си въобразява, че лекарите ще станат по-добре заплатени?
  Просто няма да има нужда да си плащате 20% от лечението, както трябваше да стане, ако беше останал стария бюджет на болниците.
  Колкото до останалото, докато парите отиват в общата каца, контрол и оправия няма да има.
  Ще издържате не лекарите, а циганите и крадците.
  Жалко, че колегите така лесно се поддадоха.
  На здравеопазването му трябват не подаяния, а реформи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#21] от "andimo":

  Ангеле, този форум не е за прости ченгета, които не различават радиатор от акордеон.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#22] от "rapidfire":
  И много простотия има ... Боже!

 25. 26 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ама храбрият Бойко се оказа голям страхливец, бе - - зададе ли се от някъде някаква стачка, гащите му се разтреперват, той омеква и започва бързо да раздава пари и обещания.Значи, една по-голяма стачка и край на властта му.Да го имаме предвид.

 26. 27 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Не искам холандско здравеопазване. То не е кой знае колко добро.

 27. 28 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Най-много ме "радва" идеята за криминализиране на неплащането на вноски. Да им ЕМ скапана на концепцията за реформи.

 28. 29 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#10] от "Dr_Doolittle":

  Ще ги хвърляме на прасетата ! Но не и на двуногите ...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 29. 30 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Не си прав- за холандското здравеопазване ни трябва една зрава дрянова тояга и една мъжка ръка, че да ви подпука всички , дето сте се накачили като черни врани на клона , крепящ се на НАШИТЕ пари ...
  Ама при тази мъжка проститутка, която избрахте , няма как да се случи ...
  То вие и затова я избрахте !

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK