Съдът на ЕС отмени практика на НЗОК да не плаща лечение в чужбина

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на хората, които не се отказват да се борят срещу формализма и безхаберието на институциите в България!

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:55 на 05/10/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съдът на ЕС отмени практика на НЗОК да не плаща лечение в чужбина
  Що сега от здравната каса не отидат в Европа и не направят една яка проверка и не лепнат една още по яка глоба на тоя съд.Могат да намерят много причини за това,например,че печата под решението на съда е накриво.
  Кратка информация за служителите на здравната каса:"Европа започва на запад от Дрогоман".

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 4. 4 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Доста солено ще ни излезе когато всичко се юрне да се лекува в ЕС.

 5. 5 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ще плати ли при това положение здравната каса,ако аз реша да отскоча до Германия да ми извадят зъб,тъй-като там го правят с по-малко болки,а ваденето там на един дъб със сигурност струва 500-600 евро.Ако всички хукненеме хей така,по собствено усмотрение да се лекуваме по чужбината,какво ще стане с бюджета на Здравната каса при тези абсолютно несъизмерими наши здравни вноски със западните?

 6. 6 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  Ами да го регламентират.Явно не си ял попарата на НЗОК,всичко което и изнася е правилно,при това мотивира решенията си като фатмак:"Така е защото е Така".
  В случая става дума за пациент на който лечението по пътеките на здравна каса би зъвършило с ослепяване/звучи грубо но направо изваждане на окото/.На запад от драгоман са разрешили случая и са запазили зрението на човека.Същото биха могли да свършат и в България но точно ненормалниците от здравната каса пречат за това.И за много други неща.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "4i4olin":

  Да ти кажа честно , аз съм се лекувал тук и у европата . Преди месеци ми се наложи да ползвам и услугите на кубинските клиники . Ха , познай от 3 пъти , чие здравеопазване е за предпочитане ??? При положение , че съм върл антикумонист , съветът ми е , бягайте у Куба , ама тук и зъб не си вадете !

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  Става въпрос за сериозни интервенции, които не се правят изобщо в България. Има доста такива. Пример - специфични сърдечни операции на пеленачета. Със сигурност няма да си на същото мнение, ако си поставен пред алтернативата или да си оставиш детето на касапите в България, които предварително ти казват че шансовете са около 20%, или да направиш операцията по нова технология, където успеваемостта е над 70. Общо-взето на чужд гръб всякакви тояги са малко...

 9. 9 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тези пари трябва да ги плати ЛИЧНО Жермена Въткова и другите, чиито имена са спестени в статията - обжалвалите решението на съда, отказалите да платят на Благов!

 10. 10 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  Я, ти да видиш!

  Само преди няколко дни писах коментар по темата за лечението в чужбина, в който споменах и че здравните каси са длъжни за възстановяват разходи за лечение в чужбина, което не може да се извърши в страната на здравно осигуряване:

  http://www.dnevnik.bg/evropa/prava_v_es/2010/09/30/969277_video_svobodnoto_dvijenie_v_es/

  Сега като им ритна съдът на ЕС по дирника, може пък и "отговорните" в НЗОК за провеждането на търгове за лекарства и отделяне на пари за лечение да се поразмърдат и да си свършат работата, инак има да плаща НЗОК на поразия... То не че ще ги забОли "отговорните" нещо от това - парАта нъл е държавна - ама може пък от кумова срама поне месец два да създават видимост за дейност и покрай това току-виж и наистина взели та свършили нещо полезно

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 11. 11 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#5] от "molesan2":

  тъп ли си или не можеш да четеш?!?
  "Разрешение за медицинска помощ в чужбина не може да бъде отказано, когато в България не може своевременно да бъде предоставено алтернативно еднакво ефикасно лечение"..

  кое точно не разбираш за да разсъждаваш като селски тарикат?
  Зъби тук ще ти извадят своевременно и с много алтернативи.. с упойка от 5 до 100 за убождане

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 05:26 на 06/10/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По изложените съображения Съдът (голям състав) реши:
  1)Правото на Съюза не допуска националният съд, който следва да се произнесе по дело, върнато от висшестоящ съд след касация, да бъде обвързан съгласно националното процесуално право от направените от висшестоящия съд правни изводи, когато въз основа на тълкуването, което е поискал от Съда, намира, че тези изводи не са в съответствие с правото на Съюза.
  2)Член 49 ЕО и член 22 от Регламент (ЕИО) № 1408/71 на Съвета от 14 юни 1971 година за прилагането на схеми за социална сигурност на заети лица и членове на техните семейства, които се движат в рамките на Общността, в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент (ЕО) № 118/97 на Съвета от 2 декември 1996 година, изменен с Регламент (ЕО) № 1992/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 година, не допускат правна уредба на държава членка, тълкувана в смисъл, че при всички положения е изключено да се покрият разходите за болнично лечение, получено в друга държава членка без предварително разрешение.
  3)Що се отнася до лечение, което не може да бъде получено в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, член 22, параграф 2, втора алинея от Регламент № 1408/71 в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент № 118/97, изменен с Регламент № 1992/2006, трябва да се тълкува в смисъл, че не може да се откаже издаване на разрешението, което се изисква съгласно параграф 1, буква в), подточка i) от този член:
  – когато чрез прилагане на обичайните принципи на тълкуване и след основана на обективни и недискриминационни критерии проверка при отчитане на всички релевантни медицински факти и наличните научни данни се установи — при положение че предвидените от националното законодателство обезщетения са установени в списък, който не упоменава изрично конкретния приложен способ на лечение, а посочва типове лечение, заплащани от компетентната институция — че този способ на лечение съответства на посочени в списъка типове лечение, и
  – когато в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, не може своевременно да бъде предоставено алтернативно, еднакво ефикасно лечение.
  Същият член не допуска при прилагането на тази разпоредба компетентните по молбата за предварително разрешение национални органи да презумират, че ако болничното лечение не може да бъде получено в държавата членка, на чиято територия пребивава осигуреното лице, то това лечение не е сред обезщетенията, предвидени от законодателството на тази държава, и обратно — че ако болничното лечение е сред посочените обезщетения, то може да бъде предоставено в тази държава членка.
  4)Когато е установена незаконосъобразност на отказа за издаване на разрешението, което се изисква съгласно член 22, параграф 1, буква в), подточка i) от Регламент № 1408/71 в изменената му и актуализирана редакция съгласно Регламент № 118/97, изменен с Регламент № 1992/2006, а болничното лечение е приключило и осигуреното лице е направило съответните разходи за него, националният съд трябва по реда на националното процесуално право да задължи компетентната институция да възстанови на посоченото осигурено лице сумата, която тази институция по принцип би поела, ако разрешението бе надлежно издадено.
  Размерът на сумата се определя съгласно разпоредбите на законодателството, което се прилага за институцията на държавата членка, на чиято територия е предоставено болничното лечение. Ако така изчисленият размер е по-нисък от този, който би се получил при прилагането на действащата правна уредба в държавата членка на местопребиваване в случай на хоспитализация в нея, компетентната институция за своя сметка трябва допълнително да възстанови на осигуреното лице и разликата между тези две суми, но в границите на действително направените разходи.

 14. 14 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Интересно, ознчава ли това, че ако ДжиПи-то няма направления, то нямаш алтернатива за лечение тук и предвид прогресиращо влошаване на здравето да можеш да се лекуваш в чужбина за сметка на НЗОК? Ако да, то скоро касата ще спихне от плащане на такива сметки, а нашите здравни вноски ще скочат до небесата.

  Корабът потъва дами и господа...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 15. 15 Профил на yanakirilova
  yanakirilova
  Рейтинг: Неутрално

  Ами да си пренасочим вноските за здравно към ЕС и там да ни лекуват, че тук май стана "око за око" колкото и зле да звучи. ЕС май по-добре си управлява парите за здраве ...

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:36 на 07/10/2010 от неговия автор.

 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Съдът на ЕС мисли за българите, здравето им и техните права. Браво

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanakirilova":

  " Ами да си пренасочим вноските за здравно към ЕС"
  ще трябва да пренасочиш едно 300 евро на месец, че толкова струва най-евтината вноска в Германия

 19. 19 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "samir":

  Ще пренасоча, ако взимам минимална немска заплата. Без да се замисля даже. Така, че не философствай излишно моля!

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация

Още от Права в ЕС

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK