Борисов прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор

Бизнесът: По-високите пенсионни вноски ще увеличат безработицата и сивата икономика

<em>Парите за здраве ще отиват за здраве.<br /><br />Вдигам осигуровките с 3 %. Синдикатите подкрепиха.<br /><br />До 17 ч. часа искам да приключа и с пенсионната реформа. Желая ви да сте живи и здрави </em><br /><br />Бойко Борисов на срещата с лекарския съюз 5 октомври, около 15:30 часа

© Красимир Юскеселиев

Парите за здраве ще отиват за здраве.

Вдигам осигуровките с 3 %. Синдикатите подкрепиха.

До 17 ч. часа искам да приключа и с пенсионната реформа. Желая ви да сте живи и здрави


Бойко Борисов на срещата с лекарския съюз 5 октомври, около 15:30 часа
След повишените пенсионни вноски от 2011 г. на всеки 100 лева работникът ще плаща 1.60 лева повече, а работодателят - по 3 лева


Разходите на бизнеса за заплати ще се увеличат с 360 млн. лева догодина

Само за няколко часа вчера премиерът Бойко Борисов зачеркна опитите за пенсионна и здравна реформа и прехвърли изцяло върху частния сектор тежестите от кризата. С това той си осигури отмяна на предстоящите стачки на синдикатите (на 7 октомври) и на лекарите (седмица по-късно).


Министър-председателят сутринта на тристранния съвет мълчаливо прие идеята на синдикатите за повишаването на пенсионната вноска, а привечер присъства на устното договаряне между социалния министър и профсъюзите, че от 1 януари 2011 г. осигурителната тежест ще се увеличи с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 за фонд "Безработица".  Пресметнато, това означава, че на всеки 100 лв. осигурителен доход работникът ще плаща с 1.60 лв. повече, отколкото през тази година, а работодателят - по 3 лв.
Договорката беше придружена с обяснението, че това ще отложи във времето повишаването на осигурителния стаж - единствената стъпка, която до момента беше в посока реформа на системата. В ранния следобед премиерът се видя и с ръководството на Българския лекарски съюз, за да каже, че от догодина пълният размер на здравната вноска от 8% ще отива само в бюджета за здравеопазване, без да го обвърже с началото на реформи.


Ефектът от вчерашните действия и обещания е, че от 1 януари работодателите и работещите ще плащат по-големи вноски с изключение на държавните служители, полицаите, военните и другите категории (става дума за около 580 000 души), чиито осигуровки се поемат изцяло от държавата, тоест от данъкоплатците.


Реакцията на работодателските организации беше еднозначно отрицателна. "Такова увеличение би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата", се казва в разпространена декларация от името на 6-те национално представителни организации.


Действията на премиера се разминават както с предизборните обещания на ГЕРБ, така и с антикризисната програма на кабинета, приета тази пролет. В края на юли при поредните преговори около пенсионната реформа Борисов обеща на работодателите да не пипа осигуровките до 2013 г. С вчерашното си решение той обезсили и най-важния аргумент на финансовия си министър в защита на проектобюджет 2011 - че кабинетът е успял да запази данъчната и осигурителната тежест въпреки кризата.


Самият Симеон Дянков, който присъства и на тристранния съвет, и на срещата с лекарите, вчера запази пълно мълчание. От синдикатите коментираха, че идеята им за по-високите пенсионни вноски е била приета от премиера, но не и от министър, визирайки финансовия. Пред лекарите пък Борисов представи идеята като своя: "Вдигам осигуровките с 3%. Синдикатите подкрепят."


Мотиви или оправдания


"В момента реалностите са това. Ако искаме стабилна пенсионна система и да поправим грешките на огромния дефицит, който ни беше оставен, мисля, че този път е правилен", каза министърът на труда Тотю Младенов, който отдавна подкрепя увеличение. "Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване още догодина", обясни министърът.


Той добави, че рязкото увеличаване на приходната част "дава възможност мерките за увеличаване на осигурителния стаж да се разсрочат във времето и да бъдат по-плавни. Тепърва чакаме разчети от НОИ и още от утре сядаме да работим за промяната в условията за пенсиониране", увери Младенов.


Той добавим, че днес кабинетът ще изтегли внесените в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се прокарва пенсионната реформа, и документът ще се върне за обсъждане в съвета за тристранно сътрудничество. До 19 октомври новите изменения трябва да бъдат внесени отново и приети до края на годината, увери Младенов.


Овации вместо синдикални протести


Въпреки това вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че синдикалната организация няма да отмени протеста си срещу предлаганата от кабинета пенсионна реформа утре. "Вярваме на премиера, че законопроектът ще бъде изтеглен, но нямаме подписи под нищо", каза той. Министърът на труда отново го увери, че договореното ще бъде направено, и с усмивка добави, че ще присъства на синдикалния митинг, а Димитров каза, че ако всичко бъде изпълнено, протестът може да завърши с овации.


Управителят на осигурителния институт Христина Митрева каза, че повишаването на вноските ще увеличи разходите на бизнеса за заплати с 360 млн. лв. "Общият фонд "Работна заплата" е около 14 млрд. лв., така че за нас това не е сериозно натоварване", каза тя.


Митрева добави, че в момента вноската за пенсии в България е на едно от най-ниските нива в Европейския съюз и нарастването й ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние на фондовете на общественото осигуряване. "Личната вноска за работещите ще се увеличи с 1.2% от осигурителния им доход, което не е сериозно натоварване. Все пак това е една инвестиция в бъдещето, тъй като ще доведе до по-високи пенсии", каза Митрева.  


Има ли значение гласът на бизнеса


Още сутринта работодателите остро възразиха срещу идеите на синдикатите за вдигането на вноската. "Засега няма никаква реакция на кабинета, но начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, ни кара да бъдем силно напрегнати", коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след заседанието на тристранката.


"Това е безумие и изразява паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск", добави той. "Категорично сме против увеличаването на осигурителните вноски. Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата. Ще доведе до намаляване на работните места и увеличаване на сивата икономика", каза Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че не подкрепя повишаването на осигурителните вноски, защото подобно действие по време на криза е погрешно. Късно вчера групата на ГЕРБ обсъди въпроса, но не подробно, защото нямаше кой да информира депутатите за решението на премиера за вдигането на вноските. Дори  политици от ръководството на партията научиха от медиите.


От "Синята коалиция" отказаха да коментират увеличението на пенсионната вноска, нито пък изказването на премиера Борисов, че парите за здраве вече ще отиват само за здравеопазването. От пресцентъра на десните заявиха, че първо трябва да се запознаят в "оригинал" с изказванията на министър-председателя.След повишените пенсионни вноски от 2011 г. на всеки 100 лева работникът ще плаща 1.60 лева повече, а работодателят - по 3 лева


Разходите на бизнеса за заплати ще се увеличат с 360 млн. лева догодина


Из декларацията на шестте работодателски организации:


Изразяваме категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската. Това би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата. Това се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Ако това стане факт, всички български граждани ще станем донори на поредно наливане на финансови средства в една нереформирана система, каквато е здравната. Нарушени ще бъдат инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2.5 млрд евро, а оттам и висока безработица и ниски доходи. Призоваваме правителството и лично министър-председателят Бойко Борисов да не се поддават на заплахи от уличен натиск от страна на заинтересувани субекти, а да вземат предвид позицията на българския бизнес, който създава добавената стойност и осигурява растежа на икономиката на България.


Румяна Георгиева, КРИБ
Категорично сме против увеличаването на осигуровките. Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата.


Божидар Данев, БСК
Безумие, което ще доведе до допълнително потъване на икономиката. Това означава да се наливат пари в нереформирани сектори чрез непрекъснато мачкане на икономиката. Вдигането на осигуровката показва паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск. Не е редно всички средства от здравните вноски да се наливат в здравеопазването, защото то не е реформирано. Още не сме чули концепция за реформи в сектора.


Евгени Душков, "Подкрепа"
Парите за здравеопазване са използвани за закърпване на дупката за пенсии. Глупостта на Дянков, която подведе правителството да намали пенсионната вноска, доведе до този дефицит за пенсии. Десет години намалявахме осигурителните вноски, но нито условията на труд се подобриха, нито се разкриха нови работни места.


Самонаетите ще се осигуряват според доходите си 


Минималният осигурителен праг за самонаетите да бъде диференциран на четири нива в зависимост от доходите им, а не като сега един от 420 лв. Това предложение обсъди вчера съветът за тристранно сътрудничество. Идеята е за хората със свободни професии, които печелят до 5400 лв., минималният осигурителен доход да е 400 лв. Тези, които изкарват между 5400 лв. до 6500 лв., да правят  вноски върху поне 450 лв. За самоосигуряващите се с доходи между 6500 до 7500 лв. прагът ще е 500 лв., а за останалите - 550 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (447)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма никакво значение какво е казал г-н Б. Борисов днес , при положение ,че има думата и утре.

 2. 2 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Бойко, току що ти загуби напълно властта. Като няма бизнес, откъде ще вземаш данъци, бе боклук такъв?

 3. 3 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Сега 3 %, след 5 години още 3%, и така до фалита. После пенсиите по $6, като при Виденов.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 4. 4 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Ако 3 лева на 100 лева заплати са непосилни за някой бизнесмен, то може би трябва да се замисли да си ликвидира бизнеса преди да е фалирал напълно.

 5. 5 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всеки ден се убеждавам че приказката ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА е истина . Ей кратунковци какво ви е виновно правителството, ако има някой за псуване това са ЛЕКАРИТЕ.
  Извиват ръцете на Бойко защото искат пари и от държавата и под масата,алчни търгаши това си е.
  А ние ще продължаваме да си мрем с тяхна помощ .

 6. 6 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 466 Гневно

  НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА ! ВРЕМЕ Е всички тъпоумници да разберат , че НЕ МОЖЕ 1,5 милиона да носят на гърба си един куп ТЪРТЕИ "... държавните служители, полицаите, военните и другите категории (става дума за около 580 000 души), чиито осигуровки се поемат изцяло от държавата, тоест от данъкоплатците." !!! Още повече , че ВНОСКИТЕ ЗА ТЯХ НЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ( Пожарникарят -мутра , абдикира и по този въпрос! ) , но ТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПЕНСИИ ! ...

  ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ СВОИТЕ ЗАПЛАТИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през тъпите милиционери и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

 7. 7 Профил на kikot
  kikot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До # 5
  Правителството е виновно, защото моделът на здравното осигуряване в Бг. плаче, та се къса, за промяна и това е работа на правителството! В сегашният му вид то просто е обречено! Така че Боко да не се прави на разсеян!

 8. 8 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Хах Ми аз това от кога го разправям. Кофти матрял кво да праиш.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 9. 9 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "bigman1":

  Помочко!Какво са ти виновни лекарите?Виж каква раздута държ. администрация има бе тъп каун

 10. 10 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#6] от "old__bg":

  Не е хубаво да се ядосваш, дедо. Живота е прекрасен, огледай се, жени деца внучета, приятели.. Живи и здрави да сме, приятели и храна да има, другото са излишни ядове..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 11. 11 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  На мястото на Дянков щях да си подам оставката тази вечер.

  Отделете време навреме.
 12. 12 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Весело

  До вчера беше рев, простестни митинги организираха чудо беше! Много била висока възрастта за пенсиониране, здравеопазването било станало внезапно много зле - ето го резултата! Социално ни взеха още 3%! В тази страна явно за да управляваш трабва да си комунист! Всичките ни пенсионери работят до 70 години, но трябвало да се пенсионират на 50! Обществото ни е от комунисти и съвсем в реда на нещата, който управлява трябва и той да е такъв! САмо протести за пари от всички сфери и нулева ефективност! Бизнеса и той увиснал на парите на държавата, въобще ебахти държавата! Тоя палячо и той обеща да се промени всичко, но явно само МВФ може да облекчи ситуацията! Рязане на всякъде трябва!
  Тоз с голямата глава уж обеща, а сега заради няколко глупака в престилки върна комунизма за няколко секунди!

 13. 13 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  В момента 1 900 000 не си плащат осигуровките. Понеже държавата не може да си събере осигуровките, дайте да доиздоим тези които си плащат съвестно осигуровките.

  Кирил Кирилов
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Заглавието не е съвсем точно. Вноската се дели 40:60 работник: работодател, така че и работникът ще гризне дръвцето почти колкото своя работодател. По-малка заплата за работниците благодарение на своите "защитници" - синдикатите. Между другото, синдикатите са основните търговци на безданъчни ваучери за храна по държавните фирми. Колкото повече държавата щави дребния човечец, толкова им е по-успешна търговийката

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на Baron Samedi
  Baron Samedi
  Рейтинг: 466 Гневно

  И какво стана накрая - вместо реформи и съкращения пожарникарят-слънце нагруха всичко върху частния сектор (защото в краткосрочен план е по-безопасно). Да де, ама дългосрочно това е най-невероятната тъпотия! Дори и гърците разбраха, че не може държавните служители да се множат като плъхове и да имат привилегии като феодали... Все си мисля че невидимата ръка на пазара ще дойде и в политическата система и ще разкара поредицата олигофрени-месии които българинът си избира вече две десетилетия!

 16. 16 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Бой по частника! Това е "дясна" политика!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Абе, или:
  - Има огромна дупка в бюджета и се чудят как да закърпят нещата с вдигане на данъчното бреме
  - Искат да настроят частния сектор срещу лекарите и синдикатите и така в един момент да си осигурят, че бъдещи протести няма да са всенародни
  - В страха от стачки се чудят какво да направят, за да спрат протестите
  , или всичко това накуп. Съвсем тръгнаха да съсипват икономиката и ми е чудно догодина колко ще останат в светлия бизнес, даже и утре да се каже, че вноски няма да се пипат. Просто хората вече се отчаяха от нивото на герберската простотия.
  360 милиона годишно били нищо за бизнеса... Ами, госпожо Митрева, платете вие 1000лв повече годишно от джоба си, защото колко са те от заплатата ви+някой и друг рушвет. Тогава вече ще има пример за това, че човек може да се прежали да плати повече.

 18. 18 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#6] от "old__bg":

  а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …
  ------------------------

  Това ме уби бе дедо, намали емоциите, загуби си разсъдъка ли. Виж овците как ти начукаха куп плюсове, а си изписал безобразни глупости. Кажи че не го мислиш сериозно и се извини за поста си хахаха

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 19. 19 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 466 Неутрално

  една уважаема г-жа от МВФ вчера каза ,че в новия бюджет не достигат 700 млн лева.Синдикатите заедно с Бат Боко намериха май от къде да се вземат- познайте дали те се сетиха сами или Бат Боковото правителство им подсказа на синдикатите?

 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Весело

  Аууууу , тигъра подпука частниците . Лелеееее , а се кълнеше че бил десен . Нация , продавайте имоти , фабрики ,сладкарници,баничарници , и пр. бизнес . Предстои приватизация .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А един министър написа анализ в съавторство преди изборите и пресметна колко прекрасно е да се намалят осигуровките с 10 процентни пункта. После ги понамали макар и доста по-слабо. А сега се вдигат. Да изпратим въпросния обратно в САЩ! ОСТАВКА!

 22. 22 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#4] от "kai":

  "Ако 3 лева на 100 лева заплати са непосилни за някой бизнесмен, то може би трябва да се замисли да си ликвидира бизнеса преди да е фалирал напълно."

  Ако 3 лева на 100 лева цена за стока са непосилни за някой потребител, то може би трябва да се замисли да се размърда да бачка повече, а?

 23. 23 Профил на Живко Стоянов
  Живко Стоянов
  Рейтинг: 65 Разстроено

  Жалко, момчета и момичета, май за пореден път ще си ударим дупетата в дъното. Кой крив кой прав - не знам, ама вече въобще не е никак весело.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Когато един човек или фирма правят глупости - фалират, когато една държава прави това - просто Ви представя сметката!
  Р. Рейгън, не е цитиран точно, смислово съвсем вярно.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 999 Неутрално

  http://svejo.net/864679-zashto-ni-e-premier-kato-si-imame-sindikati-

  Защо ни е премиер като си имаме синдикати?
  Георги Ангелов

  Очевидно Бойко Борисов изпълнява политиката на синдикатите едно към едно (като се започне от раздуването на дефицита, през спирането на всички реформи и се стигне до вдигането на осигуровките). Обаче в такъв случай възниква въпросът защо въобще ни е премиер?

  Нека синдикатите официално да обявят диктатура на синдикализма, да назначат върховен синдикален лидер и да управляват. Тъкмо ще понесат и отговорност за съсипването на икономиката и ще ги изгонят с камъни след няколко месеца.

 27. 27 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "bigman1":

  Помочко на 2 магарета слама неможеш да разделиш.Ще ми кажеш ли кой е комунист и каква е разликата бсп-герб?Примери закон за лустрацията,изборът на маж. кандидати миналата година като се знаеше че и магаре да вържеш от герб ще спечели.Врътката топлофикация" София" с 500 мил. задължения.Комисията в парламента К.З.К..Законът за заменките и още десетки примери.Кажи какви са разликите

 28. 28 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ТОВА Е ЗАЩОТО ЧАСТНИЦИТЕ СА РАЗЕДИНЕНИ,И НЕ ПРАВЯТ СТАЧКИ,ЕДИНСТВЕННОТО КОЕТО ГИ ПЛАШИ ГРОБАРСКИТЕ БОКЛУЦИ ТОВА СА СТАЧКИТЕ.ЦЕЛА ГОДИНА НЕ СПРЕХА ДА РЕЖАТ ЖИВО МЕСО ОТ ЧАСТНИЦИТЕ, ПОДЛЕЦИТЕ.АКО ИСКАТЕ ДА ОСТАНЕ НЕКАКЪВ ЧАСТЕН БИЗНЕС В ТАЯ ДЪРЖАВА ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ И ДИГАЙТЕ ВРЯВА!!!

 29. 29 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#24] от "bigman1":Грозни думи на човек за друг човек.Тепърва ще прочета прегрешението на "изтрещелият "но в никъкав случай не одобрявам поведението Ви.Нима не е възможно мнение без ругатни и обиди.Всичко опира до възпитанието и общата култура.Нета стана достояние на всички хора но когато попадне в ръцете на диваци престава да бъде средство за комуникация и самообразоване.Жал ми е за такива "хора".

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 30. 30 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Борисов прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор"
  Върху частния сектор! И тук е ключът от палатката. Щото не е жанвиденово и руменгечево или гуменречево време. Да изсулиш и фалираш държавните предприятия. Частният бизнес е упорито и витално нещо. Това чудо мисли ден и нощ. Какво да прави и как да оцелее. И се съпротивлява на всякакви идиотщини на псевдодържавници. Ще видим, но отсега мога да Ви кажа, какво ще стане. С плюс-минус ... шест месеца във времето.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 31. 31 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  поредната идиотщина. Дано да е и поредната отменена на другата сутрин.

  Свалянето на още една кожа от тия дето все още плащат не е "реформа". И за най-глупавия е ясно, че отрицателните последици ще са много по-големи от евентуалните положителни. То положителни, дори и евентуални, няма откъде да дойдат.

  Изобщо цялата тая пенсионно-осигурителна дивотия трябва да се промени из основи, и всеки да се осигурява лично, в собствена сметка, в която никой освен него или наследниците му не може да бърка.
  Понеже трябва да сме нормално общество, т.е. солидарни с хората в по-тежко положение, да се въведе един данък солидарност и толкова. С останалото всеки да се оправя както намери за добре - дали ще го повери на фонд, ще го управлява сам, или нещо друго - негова си работа.

 32. 32 Профил на scarlett1234
  scarlett1234
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Умряхате от шубе заради протестите и стачките и от всичко се отрекохте, само и само да си запазите местенцата. По-безумно тъпо и некадърно управление България никога не е имала досега, даже при Беров и при Жан Виденов! Срам и позор!

 33. 33 Профил на press
  press
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това правителство нещо не е наред. Начело с премиера. Днес едно, утре - друго. Вицове

  http://e-trud.blogspot.com/2010/09/blog-post_1555.html

  press
 34. 34 Профил на scarlett1234
  scarlett1234
  Рейтинг: 409 Неутрално

  От предизборните обещания на ГЕРБ:

  “Намаляване на осигурителната тежест с до 5%, с цел оставяне на повече разполагаеми средства у бизнеса и работниците. Ефектът от тази мярка е незабавен и стимулира запазването и създаването на работни места.”

  http://www.gerb.bg/bg/program

  По двулично и лицемерно управление не сме имали.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 36. 36 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 481 Неутрално

  И какво, искат да изпробват дали кривата на Филипс е вярна? Лошото е, че заради тези експерименти все повече хора емигрират от България. Истината е, че пенсионната ни система е фалирала от всякъде, и не 3, ами и с 33 процента да вдигнат вноската, това няма да им помогне. Трябваше да се изостави разходопокривната пенсионна система и да се премине към капиталова. А сега хем фалит на фирми, хем фалит на държава, хем фалит на демография.

 37. 37 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Вдигам осигуровките с 3 %. Синдикатите подкрепиха."
  ...
  Мафията е ООД на престъпността и държавата. А когато в ООД-то се включат с апортна вноска "няма стачка" синдикатите, това какво е? Че и браншовите организации, и те са в кюпа.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гледам всички извадили нож на умрялата Тиква и ме оставили без работа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 237 Гневно

  Аз друго не мога да разбера....тия синдикати, не представляват ли и не трябва ли да защитават работещите ???? И кои по точно работещи ? Кои са тия синдикати - КТ Подкрепа и КНСБ - колко члена имат ?! Мисля бяха около 50 000.... и в качеството си на какви точно предлагат, та и правителството си измива ръцете с тях.....
  Абе какво коментирам и аз.....фурнаджийски лопати...

 40. 40 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Аз съм силно разочарован от г-н Бойко Борисов и ръководената от него дружина! Пожарникаря днес ме предаде! ! ! ! ! ! ! !
  ПРЕДАТЕЛ! ! !
  Никога повече пред урната в училището, НИКОГА! ! ! !
  Да ви еб@ потенциала, да ви еб@ дългата резервна скамейка! ! !
  Поздрави за шибанЯКА в Министерски съвет......много грешки се натрупват, прекалено много! Липсата на действие, грешно такова на държавно ниво, също е ПРОБЛЕМ!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 41. 41 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "омбре":

  ДА позная ли какво си работил преди да се пенсионираш---
  МВР ДЕТСКА ПЕДАГОГИчЕСКА СТАЯ.

 42. 42 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "др. Иванов":
  Иванов, кажи нещо ведро, барем ти, вее! Какви умопомрачителни нива удариха цените на имотите на Сънито, например. Дай да се посмеем малко, а?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 43. 43 Профил на access
  access
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Няма спасение, изглежда отново всеки трябва да се спасява сам. За миг повярвах и реших да си покажа всички доходи и да си плащам данъците, дори започнах да внасям авансово без да съм длижен - помагах си за да ми е по-леко но край!!! Минавам на сянка втози момет. До края на годината няма да видят и лев повече и то в рамките на закона. Нека вси1ки да дадат отпор на лоакомите и безогледни "пиявици" , които и един лев не са спечелии сами а само очакват от някой да вземат, без да вършат нищо полезно. Семейството ми е по ценно и всичко отива за него. Търтеите ще имат да вземат - ако могат.

 44. 44 Профил на Стоян Стоянов
  Стоян Стоянов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Това е най-точното заглавие на ситуацията!

  Браво на автора!

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  Със сигурност е ясно, че Бойко прихванал некои тарикатски номера докато е прислугвал на Тато, обаче правешкия хитрец никога не е управлявал в условията на демокрация.
  С последните си действия Пожарникачето се нареди до Жан и от това със сигурност нищо добро не го чака.
  Как ли ще преживее да година две покрилия се като лалугер Доган да му се подиграва из телевезиите?
  Срамота ще е ако българските т.н. "десни" партии участват на каквото и да е сбирка в ЕНП с него.
  Те са на ход.

 46. 46 Профил на manutd90
  manutd90
  Рейтинг: Гневно

  Много ме дразните! Вие дет' по цял ден драскате по форумите с тъпите си коментари и вечната си компетентност!
  Ревете срещу всички и всичко! А я ми отговорете как се задоволяват едновременно и работници и работодатели ? едните искат по-високи вноски, другите не искат, щот ще губят парички??? Как да стане? "Не може положението на едни да се подобрява, без на други да се влошава!".. Да ви е позната тази мисъл? Въпроса е да се намери балансът! И това е правилният път! В трудни времена се намираме!! Къде бяхте вие и остроумните ви забележки, когато БСП и ДПС си гласуваха закони, харчеха пари по европроекти и замазваха очите на пенсионерите с 13 пенсия и коледни добавки?? От къде дойдоха тези пари? Мразите.. ама на посоки.. Боко, Цеко ала-бала.. клишета и изтъркани реплики...
  А защо никой не обвинява некадърните лекари? Които ще те оставят да умреш ако нямаш пари или връзки?? Кой повдигна въпроса за качеството и професионализма в лекарските услуги? Не ми обяснявайте за базата, че е скапана... Не базата предопределя отношението и некадърността на 80% от лекарския състав в страната! Точка

 47. 47 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#45] от "k_":

  Човека си го е казал тъпчо..чети.. и не лъжи.

  От днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве. С парите за здраве тихомълком се плащаха пенсии. Аз не желая повече да бъда съучастник на нещо, което съм заварил. Те (тройната коалиция - бел. ред.) намалиха пенсионната вноска, през юли миналата година с 900 млн. лв. вдигнаха пенсиите. Каква е логиката в това, логиката е била да се оправя следващият. Пак понасям упреци за нещо, което съм заварил", заяви още министър-председателят. Той обаче не обясни как точно с пари за здравеопазване са плащани пенсии. Още повече че на няколко пъти повтори, че резервът на здравната каса не е пипан.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 48. 48 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Маde in Катарино. Тройната коалиция си продължава да управлява пременена в днешната управляваща формация. Разлика между предишни и сегашни няма, просто няма. Всички сме това, което правим. А никой, няма никой

  който да е гласувал за това. Никой не е гласувал за оневиняване за предишните и то със съучастието на сегашните, а обратното за възтържествуване на справедливоста и върховенството на закона. И никой слуга не бива да се сърди

  ако установи, че техните спасителни лодки са продупчени. Все пак така управлението на кораба би било много по-надеждно и сигурно когато риска и страха са разпределени по-равно и така шанса да се ударим с някой ледник е минимален.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:29 на 05/10/2010 от неговия автор.

 50. 50 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  _?_

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 51. 51 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 250 Неутрално

  ОК.
  Аз лично ще намаля заплатите!

  мдааа...
 52. 52 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#46] от "manutd90":
  Какво общо с некадърността на докторите има частникът?!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 53. 53 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#35] от "nqma zna4ka koi"едно време като дигнаха акциза за цигарите ги молех,недейте да скапвате и моя и вашият бюджет,сега пак ще ги помоля за същото,защото събираемостта ще е със знак минус,де толкова мозък от тебе обаче за да ги разбереш тия неща.това че правителството бие само по разединени структури и то е факт,затова е моят апел ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ В ПРОТЕСТИТЕ СИ АКО ИСКАТЕ ДА ОТЦЕЛЕЕТЕ!!!САМИЯТ ФАКТ ЧЕ ЗАЩИТАВАШ КОМУНИСТА ББ,ДОКАЗВА ЧЕ ДОЛНАТА КОМУНИКТИЧЕСКА ОТРЕПКА СИ ТИ ДРАГИ,НЕ ВМЕНЯВАЙ СВОЯТА ВИНА НА ДРУГИТЕ!!!

 54. 54 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 237 Неутрално

  manutd90 обрисува основните класови противоречия при капитализма.
  един ден лумпенпролетариата ще разбере как го държат за топките.
  когато едрия бизнес (КРИБ) командва държавата, говорим за корпоратизъм.
  данъците ви са намалени до 10 %, какво искате, нормално е осигурителните вноски да са високи.
  визчте Европа и тогава говорете.

 55. 55 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "омбре":

  Какво става бе BISHOPSIS що си смени ника, да не си минал в нелегалност с партизанско име ОМБРЕ.
  Прочете ли за изтрещелия , видя ли че не аз започнах......червни гаднярчета такива.

 56. 56 Профил на manutd90
  manutd90
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#52] от "Сони":

  омг.... що си губя времето...

 57. 57 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1709 Гневно

  Ми, нА ви сега Бат' ви Бойко Месията, нА ви европейско бъдеще за България! НА ви помощ за бизнеса, нА ви сваляне на данъци и осигуровки.


  СВИНЩИНА!

  Подобна свинщина от времето на Жан Виденов не е било. Другия път добре си опичайте акъла за кого ще гласувате!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 58. 58 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "4i4e":

  Нямат време за това, просто се скатават в сивия сектор все повече за да уцелеят. Утехата е, че сивата икономика все пак е икономика, което е много по-добре от армията на бюрократите.

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#46] от "manutd90":
  А не така. По времето на Тройната ние пак дращехме по форумите и ги пцувахме.
  По време на избори си вдигнахме задниците и ходихме да гласуваме и си пуснахме булетинките като бели хора. Нищо повече, ходихме и из турските райони да тормозим комисиите и не лъжат чак толкоз нагло. Колкото спасихме от демокрацията - берекет версин.
  И сега някъв пожарникар да се окаже прикрита Жан - е те тва не сме го очаквали.
  Той докато бил кмет на София подписвал и шъткал терени, сетне - не бил неговия подпис.
  3000 документа в момента има с "фалшив" подпис на Бойко и никой в шибаната държава не смее да каже кой, аджеба, е "фалшификатора".

 60. 60 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Весело

  Ай стига ривахте БЕ!!!)
  Тук има и жени,СРАМНО Е!!!))

 61. 61 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Че утрепаха и малкото жива икономика - утрепагха я.

  Обаче начинът, по който става промяната е потресаващ. Няма и седмица, откакто ББ уволни Анна-Мария Борисова за това, че обявила доплащане без да се съветва с партията. Е, сега ББ с кого се е съветвал? Финасовият министър преди няма и два дни обяви, че най-глямата заслуга на Бюджет 2011 била, че нямало да се вдига данъчната и осигурителна тежест; Менда Стоянова (Парламентарната група) казва, че била против; имат приет на първо четене законопроект за изменение на КСО, който е точно в обратната посока - увеличаване на пенсионната възраст, а не на вноските....

  Ебати пумпалите прости!

  Няма нищо - тази бабаитщина "Вдигам вноските!" дълго ще я помним. Точно толкова категорична ще и ответната реакция на обществото.

 62. 62 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Симо, бягай докато още може да си излезеш с чисто име от тоя лизгав въртиопаш!
  Не остана министър когото да не засра този смотан и необразован министър-председател.

  мдааа...
 63. 63 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  няма да забравя: преди изборите някой преразказваше спомени на авери на Борисов от мутренския му период: характерно за него било, че станело ли напечено веднага се обръщал и дим да го няма.
  Е, точно това се получава и сега - първия по-труден момент дойде и той тутакси оака пейзажа.

 64. 64 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Много се колебаех дали изобщо да пиша нещо под "новината" на деня. За Борисов всичко е ясно и едва ли вече има някой, който да се изненадва от неговите лупинги и от "мъжката му дума", която не струва дори петак.

  Но думата и мъката ми е за министър Дянков... "Лошото" ченге (до днес), което макар и с цената на много удари и хули по свой адрес все някак успяваше да удържа мераците на своя патрон-популист, които нямат нищо общо нито с десни политики, нито с пропазарни реформи, нито с европейско, нито с каквото и да е било развитие на България. От днес Дянков за мен е просто една бройка от редицата безгласни букви наричани още "Кабинетът Борисов", най-безличното правителство от 20 години насам.

  Как се стигна до това г-н Дянков? Хайде, лани преди изборите забравихме вече какво се кълнеше ти и Патрона ти. Но вчера беше - внасяш в МС бюджет със сметки, със заложен ръст на БВП, с заложени параметри за приходи, разходи, дефицит, инфлация, безработица. Парадираш със запазването на данъчните ставки от 2010 г., наследени всъщност от лошата тройна коалиция... и на следващия ден се подреждаш до социалния министър и синдикатите и си мълчиш като ученичка, докато началниците ти (защото явно и Тотю и Тренчев и шефката на НОИ са ти началници) гордо обявяват "новината", към която всъщност обработваха и насочваха общественото мнение от месеци.

  Единствения честен и достоен ход от ваша страна г-н Дянков, като министър на финансите и вицепремиер е да си подадете оставката. Веднага, още днес или най-късно утре до обяд. Размислете добре! Утрото, казват, е по-мъдро от вечерта...

 65. 65 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1441 Гневно

  15 месеца по-късно:
  1. Структурни реформи - никакви, само лаене и никаква воля
  2. Намаляване на администрацията - напротив, увеличаване, запазване на привилегиите, за които дори в Гърция разбраха, че са невъзможни!
  3. Кадрова политка - събиране "от кол и въже", мутра до мутра, стопаджия до стопаджия. 1-2-ма нормални министри, колкото да подчертаят безумната картинка.
  4. Осъдени престъпници на база годни доказателства - 0, само кокошкари и циркове.
  5. Бизнес среда - кошмар - натиск на бизнеса, разичстване на територии, прехвърляне на всички негативи върху частния сектор, който не случайно се нарича "реален".
  6. Финанси и икономика - крах - стопяване на резерва, съсипване на бизнеса, гонене на чужди инвеститори, танци с руснаците, егомански опити да се докзваме като №1 в ЕС!!!
  7. Здравеопазване - експериметни с луди министри, трети опит за 15 месеца, яко блокаж на всякакви идеи да се запуши кацата преди да се налива още.
  8. Пенсионна реформа - 0, ясно е че скоро всички ще работим за пенсиите на полицаи и военни.
  9. Медии - почти пълна цензура и по-лошо - авто-цензура наложена от икономическите интереси на няколко олигарха.

  Мога да продължа още - за първи път от 20 години поисках да се махна от тая държава...

  Татко на двама
 66. 66 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 250 Неутрално

  НЕ! Аз няма да плащам по-висока вноска, за да може ТОЗИ, който работи в сивата икономика да се пенсионира БЕЗ да е ВНЕСЪЛ това, което трябва за собствената си пенсия!
  "Свалям осигуровките (си) с 3%. Бизнесът ме подкрепи!"
  Му ха-ха-ха...

  мдааа...
 67. 67 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 524 Гневно

  Другият тъп ход е да инкриминират неплащането на осигуровките с което да доликвидират малцината авантюристи сглупили да правят частен бизнес в Бг.

 68. 68 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#60] от "liverpool":
  Не е до рев, госпожо.
  Навремето Жан ни върна 10години назад и 5 в страни.
  Е, малко цирк пред Парламента, революционни песни и тук-таме счупен джамлък и проблема бе решен.
  Айде сега си представи като падне борда догодина по това време дали Пожарникаря и онова вифаджийче, копиеносеца му, ще имат късвета на Жан да се отърват толкова лесно?
  Всъщност в момента от Бойко нищо не зависи.
  Картите са в ръцете на Дянков. Или си плюе на на физиономията, изпраща американката с децата в Щатите и с оная стара кранта дето му скроиха номер стават хотелиери на в западащ хотел на Сънито като Велчев или си подава оставката.
  Тва е. 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ей, плачковци. Има ли някой дето да ИМА частен бизнес от вас?

  Аз съм дребен и имам само трима души вече на работа.
  Плащам им да кажем по 500 лева заплата. Осигуровките отделно.
  Сега ще трябва да плащам в повече за тримата здравни осигуровки още 45 лева /не "по" 45 лв., а общо за тримата/.
  Някой от вас въобще даде ли си сметка, че това НИЩО не е?
  Или ви е удобно да ревете на чужд гроб?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "k_":

  Нищо не си разбрал нито през 1997-ма, нито разбираш нещо сега.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#70] от "Руслан 21":
  Пълен имитатор си ти, душко.
  Всеки истински частник знае до стотинка колко плаща на работниците си, колко данъци, колко осигуровки и колко за паркинг дори. Частника си събира бележките и фактурките до дупка, хеле ако е пък и регистриран по ДДС.
  Тва "да речем плащам по 500лв." те издава, че нямаш нищо общо нямаш с частното - там където се вадят парите и създава стойност.

 72. 72 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#69] от "Руслан 21":

  Същия проблем го имам и аз.Само дето не живея в Б-я.Но подробностите не са за тука

 73. 73 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "k_":

  Предполагам ,че Руслан не желае излага факти ,свързани с бизнеса му

 74. 74 Профил на Васил Величков
  Васил Величков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гледам, че шетат ревностни ПР-и и почитатели на ГЕРБ и цъкат "минуси" на всяко мнение, което е негативно за политиката на управляващите, па макар и да не съдържа обиди и нападки, а само реални факти!

  Много забавно - мили мои, цъкайте, цъкайте, ама както я караме, скоро такива като мен дето си плащат данъците ще ходят на друго място да живеят и да си плащат данъците, а вие ще си цъкате.

  П.С. Освен ако не пратите барети да ме приберат за 1-2 месеца, докато проверяват, да не би да пускам форумни коментари от компютър с нелицензиран Уиндоус Споко, лицензиран е

  Татко на двама
 75. 75 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#66] от "Nice":

  Че пенсиите не се ли определят на база направени вноски (или базова заплата - все същото)?

  Който се е осигурявал на по-ниска от реалната заплата, ще си получи съответната ниска пенсия. Който нищо не е внасял най-много да получи някаква мижава социална пенсия.

  Не виждам как ти ще плащаш за онези в сивата икономика.

 76. 76 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#69] от "Руслан 21":
  и 45 лева да са, по-добре да ги изпием с приятели, отколкото да потънат като другите стотици милиони в кацата без дъно. Какво точно се връща при частника като услуга от държавата за данъците, които плаща??? че нещо не се сещам

 77. 77 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Въобще не бъркайте Жан с този женчо! Виденов беше мъж, никой преди него не беше посмял да закрие банките, които смучеха страната, той застата срещу Мултигруп и ги накара да платят за Химко, застана срещу Газпром, което му струваше и главата. Изплащаше по 100 млн. долара външен дълг на месец, което беше грешка, защото опразни хазната, но така или иначе беше мъж и взимаше решения, докато Бойко го е страх от сянката му.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 78. 78 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#41] от "bigman1":Не учител ,жалкото е че не всички успяхме да научим и възпитаме .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "k_":

  .........."да речем плащам по 500лв." те издава, че нямаш нищо общо нямаш с частното........

  Да не съм луд да кажа КОЛКО ТОЧНО плащам бе. Естествено, че ще дам примерен вариант. И нямам бележки за всичко, а сети се защо.

  Освен това ОСНОВНАТА ми мисъл за вас плачковците на чужд гроб е, че ТОВА няма да се отрази на бизнеса, а ще дойде добре дошло за държавата.
  Но такива като тебе на заплатка, безспорно че сте повечето няма как да го разберете. Дразни ме това, че сте слепи за безисходицата в която е правителството. Пари няма, криза е.
  Всеки от вас го разбира едва, когато изпадне на улицата и осъзнае, че вече няма с какво да плаща заемите си, отрежат му НЕТА, спрат му телефона. ТАКИВА ЩЕ СТЕ МНОГО тази зима. Случайно да забеляза в статията, че част от парите отиват във фонд "безработица"? Тоест за такива като тебе, дето утре буквално ще сте без работа. Работещите ще издържат и вас с този един процент увеличение.
  Може да се зачудиш АЗ колко още ще изкарам преди да се присъединя към вас - поне две години още не ме чака тази съдба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И утре е ден. Може да ни очаква нова изненада. Я да не сме разбрали нещо за осигуровките, я да се вдигне ДДС, че трябват пари за други сектори. 25% е една прилична ставка за разбиранията на управляващите.

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#75] от "kaka_ginka":

  Да, но проблема е, че разликата между социалната пенсия /когато никога не си работил/ и минималната е много малка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#76] от "kr":

  Така е, по-добре е да ги изпием. И да, нищо не се връща при нас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на n_g_n
  n_g_n
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Трябва тия 580 000 "тътртеи" да спрат да работят само за една седмица и всичките велики "работодатели" и "бизнесмени" ще измрат и ще се вмиришат. Щом лаете толкова за тия 2% и те ще ви съборят бизнеса, значи сте абсолютно жалки. Представям си какви заплати давате на работниците си... Сега имате повод да ги намалите още. Дерзайте!

 84. 84 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#80] от "econo_mist":

  Без черногледство, но ДДС ще се всдигне поне с три до пет процента. Няма как просто да е другояче. Справка - Европа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 85 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 416 Гневно

  Говори като Тачър, действа като Чавес!

 86. 86 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#83] от "n_g_n":

  .......Представям си какви заплати давате на работниците си........

  Бъркаш, обръщай се само към мене. Тук само аз съм "управител".
  Всички тия плачковци са на заплатка, като тебе и в това няма нищо лошо. Само дето реват на чужд гроб, аз по-горе направих сметката. Нищо не е увеличението, ама едва ли са прочели целият ми пост.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Засега Реформата е главно в отношенията на премиера със синдикатите - тотално слагачество, невиждано досега

 88. 88 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нали ще спада безработицата? Какъв е тоя 1% за Фонд Безработица
  Или няма да спада?
  Или вдигаме ДДС и идва стагфлация?

 89. 89 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Вдигам осигуровките с 3 %."
  Явно г-н Борисов и всички там около него, дето са мълчали умно, са много, много далече от математиката. Вижте сами:

  Увеличение на осигуровките за безработица с 1 пункт спрямо сегашното състояние от 1 пункт представлява увеличение със 100%!

  Увеличение на пенсионните осигуровки с 2 пункта спрямо сегашното състояние от 16 пункта представлява увеличение с 12,5%!

  И накрая - общото увеличение на осигурителните вноски с 3 пункта спрямо сегашното състояние от 28,5 пункта представлява увеличение с 10,5%!

  Така погледнато увеличението изобщо не е символично, както би се сторило на пръв поглед и засяга сериозно и без това тънките сметки на голямата част от бизнеса, а в крайна сметка и на самите осигурени лица.
  Но явно г-н Борисов разчита на лошото "качество на матрияла" по отношение интерпретацията на числата за увеличението. За съжаление този елементарен плосък номер винаги минава.

 90. 90 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И какво стана сега, 20 години след края на комунизма, май пак натам вървим..скоро и частен сектор няма да има..да живее Б.Б.! Да живеят Герб-ерите, събрани от кол и въже.
  Кой гласува за тях, кой..кажете си!!

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 91. 91 Профил на n_g_n
  n_g_n
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Подразни ме самото заглавие на статията "Борисов прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор" - прилича ми на някакво хленчене. Иначе всеки си има право на мнение. Нормално е, все пак "Дневник" е медия, ориентирана към бизнеса.

 92. 92 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#69] от "Руслан 21":

  Ти си изчезващ вид, Руслане.

  Поне си спокоен, че няма на другия ден да ти виснат данъчни.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#77] от "др. Иванов":
  Приемам забележката.
  В сравнение с Жан, наистина Пожарната е като пале.
  Не смее да гъкне на остатъците от Мулти. ни барбекюто на Доган, ни Перлата във Варавара и край Варна не смее да мине да не го освиркват зарад Морската градина публично.
  Пред Газпром и руските енергийни мераци - ни гък. Суспендира всички дългосрочни споразумения и ще плащаме колкото кажат от Москва, само че със 6 месеца закъснение.
  За вземането на решения е очевидно.
  Все пак Жан си беше неадекватен комсомолец и с това докара много беди надържавата.

 94. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#89] от "Илия Милушев":

  Стига глупости бе. Нищо не е увеличението в АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ. Нищо. На всеки 1 500 лева заплата е само 45 лева.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#86] от "Руслан 21":

  Като един достолепен бизнесмен, интересно защо в сметката ти (пост 69) липсва калкулация и на твоите осигуровки? Щом плащаш на тримата си работници "да речем по 500 лв.", би трябвало от едното самоуважение да плащаш на себе си (т.е. да печелиш) и да се осигуряваш поне "да речем" върху 2 000 лв. (напр. самоосигуряващ се собственик на ЕООД). Май не са 45 лв. поече на месец, "да речем" ....

 96. 96 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#75] от "kaka_ginka":

  Не е така, какичко! Не е! Пенсията ти зависи от настроението на управляващата партия и нейното мнозинство в парламента към момента на пенсиониране. О, и от това, колко пари са съдрали от намаляващото и застаряващо бг-население. Предварително сложи и един данък над 50% за покриване на разходите на администрацията, която прави сметките. И имай предвид, че в тази администрация вече 20 години не се намериха специалисти да организират една малко от малко работеща отчетна система.

  Само се опитай да попиташ в НОИ колко пари са платени общо към твоята сметка по пенсионните вноски... Няма нужда да питаш за доходност, тя е отрицателна. Не че това, което ми пращат от "ДДПО" (допълнителното) съдържа смислена информация, но от държавното и толкова няма да получиш.

  И още нещо - питай който и да е специалист по пенсии, ако сега си на 45 години, след 25 години при същата заплата (изчислена спрямо съответната средна) каква пенсия можеш да очакваш. Няма да могат да ти отговорят. Нито като съотношение, нито като твърда сума.

  За това говорим. Плащаш едни пари, носиш отговорност по закон при неплащането им, но отсреща няма никакъв, ама никакъв ангажимент какво ще ти осигурят с тези пари!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 97. 97 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#38] от "др. Иванов":

  Тоя тъпанар доказа, че му плащат да пише тъпотии.

 98. 98 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Интересно какъв процент от разходите на една фирма отиват за заплати.

  Ако е 50% (което ми се вижда високо), значи "прехвърлената на бизнеса тежест", е 1.5% допълнителни разходи преди данъка върху печалбата и 1.35% чисто.
  Ако е 25%, "тежестта" е 0.75% преди данъка и 0.675% чисто.

  Е, струва ли си за такива мижави проценти да се опищява орталъка и да се говори, че бизнесът загивал? Ми той ако от това загине, значи толкова е бил жизнеспособен.

 99. 99 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кой ще е следващият данък, който ще вдигнат синдикатите, пардон, "управляващите"...?

  А). ДДС-то
  Б). Плоският данък
  В). Корпоративните данъци
  Г). Ще въведат ергенски данък...

 100. 100 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#4] от "kai":

  Не 3-те лева, а 103-те са непосилни, защото това не онзи бизнес с курви, крадени пари и яхти, за който ти с промития си мозък си мислиш, ами семейния, в който работят мъжът, жената и порастналите им деца. Значи 4 * 103 кинта. Ми проблем им да го платят.
  И значи, вакаш, да затоворят. Ми, о кей! И кой тогава ще храни това семейство, което 20 години, дори да не е давало на държавата, поне нищо не е вземало от нея? Ти ли, комуниста или Бойко?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK