Николай Ненков, КНСБ: Увеличаването на осигуровките ще стабилизира пенсионната система дългосрочно

Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ

© КНСБ

Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБПреди около месец ръководството на КНСБ обяви, че ще организира протест срещу предложенията на правителството за пенсионна реформа. За мотивите за недоволството на синдикатите и за притесненията им за проектобюджета за 2011 г. разговаряме с вицепрезидентът на организацията Николай Ненков. Интервюто е взето вчера сутринта, преди синдикатите да постигнат устна договорка с премиера Бойко Борисов и министъра на труда Тотю Младенов за увеличаване на социалните осигуровки с 3 процентни пункта и за изтегляне на проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване от парламента.    


Г-н Ненков, какви са мотивите на КНСБ за протеста?


Основният ни мотив са грешките в предложенията на правителството за пенсионната реформа. Смущава ни опитът да се компенсира погрешна осигурителна политика със затруднен достъп до пенсиониране. Погрешното е постоянно намаляване на осигурителните вноски, което е една от основните причини за отварянето на огромна дупка в бюджета на НОИ. Забавиха се радикални мерки за увеличаване на събираемостта на вноските. Чак от няколко месеца започна да се мисли за криминализиране на действията на недобросъвестни платци, които укриват осигурителни вноски.
Третата грешка е, че цялата политика нямаше цел. За нас тя е до 2020 г. чрез постепенно повишаване на осигурителните вноски и увеличаване на тяхната събираемост пенсиите да стигнат коефициент на заместване 65% от осигурителния доход преди пенсионирането.
Всичко това в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване се компенсира с всеобщо увеличаване на осигурителния стаж. Двоен удар имаме върху работещите първа и втора категория труд. Ако сегашните намерения на правителството се запазят, ще има две нулеви години, в които те няма да могат да се пенсионира.


В този вид предлаганата от управляващите пенсионна реформа носи много слаб финансов ефект за оздравяването на системата, докато само 2% увеличение на осигурителната вноска носи 400 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване.


Каква е гаранцията, че дори да бъде изтеглен законопроектът, той ще бъде поправен така, че да задоволи исканията ви?


Гаранцията идва с усилване на натиска по всички линии - от обикновени протести до готовност до ефективни стачни действия. Миньорите вече са събрали 20 хил. подписа за браншова ефективна стачка. Възможно е това да се случи и в други отрасли.


Колко души очаквате да дойдат на протеста и само категорийни работници ли ще бъдат те?


Около 15 хил. души, които ще бъдат от всички синдикални структури, включително и от здравеопазването. Шествието ще тръгне от площад "Македония" в 11.30 часа, а в 12.30 часа ще стигне пред Народното събрание.


Основният ви мотив за протеста е затрудненият достъп до пенсиониране. В Зелената книга за пенсионните системи на Европейската комисия обаче се посочва, че сред най-ефективните начини за повишаването на тяхната стабилност са удължаването на трудовия живот и ограничаването и дори санкционирането на ранното пенсиониране.


Трябва да се има предвид, че има изключително голяма разлика в средната продължителност на живота в България и развитите европейски страни, както и на условията на живот. Говорили сме с експерти от Еврокомисията и те казват, че въпросът не е толкова да се вдига пенсионната възраст, а държавите да създадат условия за стимулиране на удължаването на трудовия живот.


КНСБ имаше критично становище и към проектобюджета за 2011 г. Какво ви притеснява в плана на Министерството на финансите?

В разходната част ни притеснява това, че се предвижда замразяване на почти всички социални плащания и то за втора поредна година. Средствата за работни заплати в бюджетната сфера остават на нивото на 2010 г., когато пък останаха колкото бяха през 2009 г. Няма да се променят и пенсиите и почти всички видове обезщетения и помощи. Същевременно се предвижда ръст на БВП от 3.6% до 5% до 2013 г. Планира се годишна инфлация между 3.5% и 4%. В крайна сметка се получава, че не само ще имаме замразяване на доходите на най-нископлатените и пенсионерите и на социалните плащания, а и реално намаляване. Това е най-голямото ни притеснение за бюджета. Възразяваме и срещу намерението за промени в заплащането на служителите в държавната администрация. Там се предвижда да се премахне добавката за клас за държавните служители, което ще засегне най-много младите кадри.


Каква е оценката ви за изпълнението на антикризисните мерки, които кабинетът одобри през пролетта?


Направи се стъпка за облагането на оборотите от застрахователните премии. Висят обаче други два данъка. Единият е т. нар. данък "Лукс", който е елемент на Закона за местните данъци и такси. Другата стъпка, която все още не е предприета беше облагането на печалбите от "игрите на щастието". Има някои данъци, които са много популярни в Европа. Някои са въведени в някои страни, а други се дискутират много ожесточено. Прилага се данък върху потреблението на ел. енергия над определени нива. В Европейския съюз обаче стои проблемът дали да се въведе данък върху финансовите транзакции, по който се спори вече година. Международните синдикални организации го подкрепят, защото целта му е да се ограничат възможностите за спекули при краткосрочни операции и опериране с валутни курсове със спекулативна цел.


За да се облекчи положението на хората с ниски доходи предлагаме да се въведе необлагаем минимум равен на минималната работна заплата (240 лв). Втората стъпка, за която настояваме е въвеждането на прогресия в облагането. Предложението ни за необлагаемия минимум е, защото в момента след плащането на осигуровки и данъци нетният доход за получаващите минимално възнаграждение пада под прага на бедност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Искам да го видя този "сътвор" в ролята на работодател...

 2. 2 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Увеличаването на осигуровките ще увеличи сивия сектор и ще намали приходите от тях.

  Това не е ли пробвано вече?

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Николай Ненков, КНСБ: Увеличаването на осигуровките ще стабилизира пенсионната система.Този ми е синдикалист.

 4. 4 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 544 Неутрално
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Така е лъчо, така е. Още с януарския фиш за заплатата работниците ще видят отражението на синдкалните предложения.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на against
  against
  Рейтинг: 714 Неутрално
 7. 7 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Някой знае ли колко е месечната синдикалната такса на член на т.нар. профсъюзи?

  На тези откъде им идва финасирането за да говорят свободно небивалици?

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Пътьом да попитам, синдикатите като държат толкова на приходите в кацата НОИ, защо се бореха като талибани за въвеждането на "ваучери за храна", върху които осигуровки не се дължат?

  Верен отговор: защото по държавните фирми те са основните пласьори-комисионери на тези ваучери

  Не може ли, вместо да се реже от заплатите на хората, да се удари балтията на тея купони в 21 век? Дянков само да го намекне, да видите как квичи настъпан синдикалист

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1764 Любопитно

  Тоя наистина ли е толкова потресаващо тъп или добре се преструва?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 10. 10 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1259 Гневно

  Увеличаването на осигуровките ще дестабилизира българската икономика дългосрочно.

  Кирил Кирилов
 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Преди да пишете си спомнете, че вноските се намалиха с 2% тази година, кажете си честно с колко това се отрази на заплатите и колко тръгна икономиката!?

 12. 12 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво общо имат т.н.профсъюзи в условията на пазарна икономика,с пенсионната реформа!Изобщо ясно ли е на някого в държавата тези измекяри,кого представляват и кои ги допуска до тристранни съвети,бордове и други държавни ясли.
  Ако ББ продължава да им се води по акъла,добро не го чака.

 13. 13 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban":
  Увеличението на налозите почти винаги води до негативен ефект, еле в БГ-то. Намалението действа винаги в дългосрочен план, ако изобщо има някакво действие. А цитираното от теб "намаление" с 2 %, всъщност си беше увеличение, тъй като едновременно вдигнаха и МОД.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 14. 14 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ликвидирането на държавните "синдикати" сериозно ще повиши приходите, производителността на труда и социално-битовите условия на труд. Единствената цел на тези ракови образувания е да се обогатяват за сметка на истинските работници и допълнително натежават заедно с паразитните административни, охранителни, контролни, пожарникарски и всякакви други непроизводителни органи.

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#12] от "apollo":

  Всеки в държавата може да плямпа глупости колкото си иска, след като не сме го избирали и не му плащаме да управлява държавата. Истинските измекяри са управляващите, които са готови да съсипят държавата стига да има повече пари за тях.

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Излишни търтеи от излишните организации наречени синдикати .
  Лапачи,лобисти,средище на корупция.
  Ръсещи глупост след глупост!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Е, то май няма угодия, сугурно всички пишещи получават по няколко хиляди, и считат, че ще могат да работят до 80-90!

 18. 18 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  Не е тъп, а просто е социалист(комунист).
  Социалистите вярват и пропагандират една много елементарна лъжа,която е,че "фирмите плащат данъци,а не хората".
  После,ходи да обясняваш, че всеки разход на фирмата се калкулира в цената на продуктите и в краина сметка се плаща от хората.
  Прекалено е сложно за социалистическите им мозъчета.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Абе , клати..р, откога НИЩО не си работил , бе , мърл..?? Кога си изкарал 5 лева , бе мухльо ??
  Или ви трябва само членския внос на страхливите държавни служители, за да плуете...Боклук, червен ..

  BIG AL
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Тъй като държавата не успява да си събере задълженията, увеличава налозите, за да върже фискално нещата - да няма пробойни и недоволни. Добре, де, но доходите на населението не се увеличават със същия темп (хеле пък при фиксацията на ориентира, наречен минимална работна заплата) и реално системите могат някак да се стабилизират, но разполагаемия доход става по-малък, респективно и потреблението. Интересно откъде тогава ще дойде растеж 3,6 %.

 21. 21 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Това са думи на изчерпан от идеи човек. Колко актуално звучи словосъчетанието "казионни синдикати".

  Като ги знам как "защитаваха" интересите на миньорите....
  От тази тяхна "защита" колко пари натрупа Ковачки, а и някой друг синдикален лидер.

 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  ....но ще дестабилизира личните доходи...

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Неутрално

  М да, яко, някой може ли да каже какво предлага, освен, че не му харесват синдикатите!

 24. 24 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За "феновете" на синдикатите:
  1. не са държавни
  2. не харчат вашите пари
  3. не могат да бъдат закрити
  4. събират 200 000 подписа против в рамките на 20 дни
  5. могат да организират протести
  6. знаят как се правят някои неща в Европа
  7. знаят какво означава социален диалог
  8. пука им за хората
  8. 80% от членовете им са в частния сектор
  9. не са комунисти
  10. МИСЛЯТ

  за разлика от лаещите гербери тук и сруги неолиберали, които докараха глобалната криза.

  Друго?


 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#24] от "uriah":Ако тия "синдикалисти" знаеха как е в Европа и им пукаше за хората ,отдавна щеше да има лични здравни и пенсионни осигурителни сметки ,с които техните членове да разполагат с парите си и да контролират държавните и обществени структури,които сега им ядат и крадат парите.

 26. 26 Профил на nanrico
  nanrico
  Рейтинг: 551 Гневно

  Възразяваме и срещу намерението за промени в заплащането на служителите в държавната администрация.
  .....................
  ДА ТИ НАЧУКАТ дръжката от метлата на баба ти в празното пространство между ушите !!!

  А КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА ВЪЗРАЗЯВАТЕ, че НЕ се правят нужните съкращения в държавната администрация ?

  Вие да не сте представители на бюрокрацията , а да се титуловате синдикалисти ?

  Вие сте дебилни БЮРОКРАТОФИЛИ !!

  „Свестните у нас считат за луди” http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=236324
 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#24] от "uriah":
  10. МИСЛЯТ, ЧЕ МИСЛЯТ. ДА НЕ СА МИСЛИТЕЛИ ? МИСЛИТЕЛИ БИЛИ.
  В ЦЯЛА ЕВРОПА ДЕЙСТВАТ - ТЕЗИ БИЛИ МИСЛИТЕЛИ-ФИЛОСОФИ.
  Синдикатите тук действат срещу хората, които им плащат.
  Това го няма никъде по света. Действително -
  8. пука им за хората, Хората да пукат.

 28. 28 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#24] от "uriah":


  Относно т.8 - Да, ако са от сектора на Ковачки, а той знаем, че притежава цял сектор. Да, те са си частни синдикати на Ковачки. Помним, помним....

 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  23,
  Аз лично предлагам махане на Боко и наказание за некадърността му(Визирам ГЕРБ, разбира се, като говоря за лицето му.), което да държи дълго на всеки следващ, промяна на законите така, че да няма място за досегашните лобита и кражби(Ако щеш лустрация, наказания реални за пилеене на държавни пари, регресни искове срещу чиновници при присъда срещу ведомство по тяхна вина, реални наказания за конфликт на интереси, а не декларации без никаква отговорност в тях...), избор на ново управление на нови избори- даже и БСП и ДПС да спечелят, ГЕРБ да върнат хората, ако искат, но да е по демократичния начин с ясна програма, която да не се забрави дни след изборите, да е гарантирано, че поне досегашни престъпници няма да могат лесно да са във властта. Ама това е вид утопия за българската действителност. За съжаление никой във властта не иска такива промени. Може би засега единственото реално нещо в мечтите ми е гонене на поредните некадърници, които ни управляват. Зависи колко още може да се търпят експериментите им от масата.

 30. 30 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  1 645 382 са заетите в частния сектор
  608 231 са заетите в публичния сектор
  341 000 са регистрираните безработни
  3 093 000 са т.нар. лица извън работна сила

  Извод: От данъците на 1 645 382 заети или средно 164 500 фирми се издържат 4 042 231

  ТОВА Е ГЕНОЦИД над частния бизнес!!!!!!!!!!

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  40% от населението издържа 60%

  Няма схема и система, която да издържи на това издевателство!!!!!!!!!!!!

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално
 33. 33 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#30] от "Aman":
  Я дай разбивка и на частния сектор, за да видиш истинската трагедия.

  ум море, глава шамандура
 34. 34 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Я сега познайте кой бе консултант на фирмата, когато трябваше да се съкращават работници. Правилно , познахте юристката на КНСБ, срещу скромна почерпка. Те такива ми ти защитници.

  ум море, глава шамандура
 35. 35 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#31] от "Aman":

  ИМА , ИМА , но на ГЕРБерските популисти не им се иска, защото трябва да посегнат на единствения си електорат, който им остана след ОГРОМНОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ на масата от техните избиратели ...
  Ето ти само няколко идеи за създаване на " схемата " :

  1. Съкращение на армия и полиция, както следва :
  армията с 15 000 души
  полицията с 25 000 души .

  2. Цялата бюджетна пасмина да си ПЛАЩА ОТ ЗАПЛАТИТЕ съответния процент от здравните и пенсионните осигуровки.
  3. Премахване на привелегиите на военни и милиционери при пенсиониране - 20 " шапкарски " заплати на куп!

  4. Да не се изплащат пенсии и социални помощи на тези , които не са допринесли и с 1 стотинка за фондовете !
  За тях социални пенсии да се отпускат след навършване на 70 годишна възраст в минимален размер.

 36. 36 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "Aman":

  Ей, бива простотия, бива, ама чак толкова не бива. От тези заети в 608 231 заетите в публичния сектор колко са миньори, колко летци, колко жепейци... Или и тях ги хранят търговците от частния сектор?
  Колко от тези 60% произвеждат, т.е. носят пари в държавата? А случайно да знаеш, че те си плащат данъците като попове, за разлика от "честните" частници?
  Май сметките ти не са много верни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK