Икономисти: Повишаването на осигуровките може да ни върне в 90-те години

Георги Ангелов, Светла Костадинова и Лъчезар Богданов

© Красимир Юскеселиев

Георги Ангелов, Светла Костадинова и Лъчезар БогдановВдигането на социалните осигуровки и отказът от повишаване на задължителния трудов стаж преди пенсия, което правителството огласи вчера, заплашва да върне България към несигурните времена от 90-те години. Предупреждението за такъв негативен сценарий вчера отправиха група икономисти, обединени в неформалната група "Независим съвет за пенсионна реформа" (НСПР). В пресконференцията на НСПР участваха Георги Ангелов, Владимир Каролев, Светла Костадинова, Лъчезар Богданов и Петър Ганев.


Експертите упрекнаха кабинета за това, че тотално се отказва от обещанията в управленската си програма, обвиниха синдикалните организации (под тяхно давление вчера се реши разходите на здравната каса и социалните осигуровки да се увеличат), че тласкат България към нова криза, защото резултатът от повишените осигуровки ще е по-голяма безработица, спад на доходите, настъпление на сивата икономика и допълнителен срив в пенсионната система, защото по-големите вноски ще се плащат от много по-малко осигурени.


Икономистите представиха прогнозата на НСИ и НОИ отпреди 10 години за изравняването между приходи и разходи в пенсионната система през 2008 г. и коментираха, че вместо това популисткото повишаване на пенсиите в нарушение на "златното швейцарско правило" (прилагано до кризата по искане на синдикатите) заплашва както пенсионната система, така и макроикономическата стабилност на България. Икономистите обвиниха синдикалните организации и за това, че са подвели премиера, заявявайки вчера, че социалните осигуровки се повишават и в други държави от ЕС.
Светла Костадинова от Института за пазарна икономика коментира, че повишаването на осигуровките не гарантира високи пенсии, защото при нереформирана пенсионна система осигуровките не формират спестявания на осигуряващите се, а само финансират текущото изплащане на пенсиите.


Георги Ангелов и Лъчезар Богданов допълниха, че държавата не може и не трябва да бяга от ангажиментите си към възрастните хора, чиито пенсии се изплащат днес. Те обаче призоваха за реформи, включително и намаляване на осигурителната тежест, които ще стимулират икономиката, а в дългосрочен план това означава по-големи бюджетни приходи и трансфер към пенсионната система. Временно решение за финансиране на дефицита в системата, докато ефектите от реформата се проявят, пък може да се търси с продажбата на държавни активи, която може да осигури милиарди. Тук икономистите отново упрекнаха кабинета, че не изпълнява собствената си антикризисна програма от април тази година, в която се предвиждаха мерки за овладяване на бюджетния дефицит, включително и чрез приватизация. Вместо това обаче правителството актуализира бюджета си с прогноза за дефицит от 4.8% спрямо БВП, а приватизационни сделки липсват.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Само като видиш авторите и ти е ясно, че ще е пълно с глупости. Не, че профсъюзите (ба си името има тая мафия) и боко не изръсиха сума ти глупости. Ега ти турлюгювеча. Оня ден гордо ми пеят, че няма вдигане на осигуровки и данъци, вчера се отмятат. Утре може пак.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 2. 2 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 480 Гневно

  С вчерашните изявления на ББ държавния бюджет пести над 1 млрд. лв.(3-те % увеличение на пенсионната вноска - 750 млн., 2-та % здравна вноска, която до сега отиваше в резерва се дава на лекарската мафия - още 500 млн.). Сега вместо бюджета да трансферира тези пари към двете системи ще ги платят заетите в реалния сектор, тези които създават добавената стойност. А тези хора са/сме под 2 млн. души.
  Е, сега тези пари ще бъдат раздадени на безделниците и бездарниците, наредени на държавната ясла. 700 000 души - културни дейци, БАН, БНТ, БНР, БДЖ, СУ, ченгета, пожарникари, чиновници в знайни и незнайни институциики.
  Вчера ББ-тко "глоби" всеки зает в реалния сектор с по 500 лв.
  Започва надвикването и надскачането, заплахите за стачки и протести на лапачите на бюджетна издръжка кой колко да докопа от тези пари.
  Благодарим за изпълнените предизборни обещания и довчерашни заклинания за ниско облагане, Да живее дясната
  партия ГЕРБ, да се слави името Му.


 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Абе фрас вноските ги намалиха тази година, ти спечели ли 500лв от това?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цецо":

  Тцъ,този път са прави.

 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#1] от "Цецо":

  виж сега, или казваш нещо по същество и смислено, или ако както подозирам в случая си неграмотен по въпроса си замълчаваш. темата е сериозна, малко е тъпо да се изказваш запалянковски все едно си говорим за мач

  "Независим съвет за пенсионна реформа" беше ясно с каква позиция ще излязат, въпросът е как да се притисне правителството и тъповатият му вожд, за да се отметне от думите си за доброто на всички. чудя се докога нормалните министри ще му търпят дивотиите. единственият правилен ход на дянков е да се опита да го откаже от тази простотия на 4 очи, ако не да си хвърли оставката... иначе ще прилича на подгласящ палячо на фона на всичко, което и той и бойко обявяваха досега...

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#5] от "Боги":

  Ти също се изказваш запалянковски. В стил евала идиотче Дянков. Той си е палячо подтичващ зад вожда и подсмърчайки риве "Боко кажи, че ме обичаш".
  И двете идеи са тъпи. Трябва да се вдигне пенсионната възраст заедно със стажа. За вси(ки категории. Като се направи преглед дали наистина всички описани следва да са първа или втора категория.
  А дебилите утре ще кажат нещо друго. Споко. не се стрескайте. Само хаоса е страшен.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблема в БГ е в Синдикатите. Те не защитават интересите на работниците, а дори играят против тях.

  Синдикатите в БГ защитават интересите на безработните, на пенсионерите и на държавните чиновници. Понякога оказват и влияние в полза на някоя политическа партия или бизнес. Но никога до сега не съм видяла нито едно тяхно действие в полза на заетие в реалната икономика.

  Настискът върху правителството за увеличение на соц.осигуровки и за запазване на годините на пенсиониране е поредното доказателство. Искат работещите да плащат повече пенсии.

  Най-разумното поведение на работодателите е подмолно да осигурят пари и ресурси за създаването на нов синдикат. Които да защитава интересите на работещите в реалния сектор и частния бизнес.

  Защото интересите на работниците и работодателите съвпадат на 90%.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 8. 8 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Ако така ще си изпълняват предизборните обещания, направо да се коалират с БСП.

  А недоверието вече си го получават от избирателите си, които им повярваха, че са дясна партия.

 9. 9 Профил на Явор Хофарт
  Явор Хофарт
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Писна ми от тези решения еднодневки. След 2-3 дена нещо друго ще измислят..

  http://notepicenough.wordpress.com/
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Време е за Костов!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Докато не се приеме с гласуване, господ не мое да каже как ще стане. ББ си мени мнението през два часа, според когото срещне в коридора или на улицата.

  Ако се увеличат, общото увеличение е с 3%, плюс 2% за здравните(от 6 на 8) = 5%. Това изяде предишноте намаления и ни връща много назад.

  От себе си администрацията един процент разход не е свила, половин процент синекури не е съкратила, върху наш гръб товари цялата криза.
  От цялата работа, ще го издуха икономиката и безработните, щото скоро няма да потръгнат нещата.
  Държавните дерибеи ще си въртят синджирчето и ще се прескачат из канцелариите.

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "АК":

  Това вече е в действие. Нагласен вот на недоверие. Десните не могат да подкрепят такъв вот, но неговата роля е да се отнеме възможността за смислена критика отдясно. Тук вече не мога да преценя дали десните "пазят дистанция" или "толкова си могат", но вчерашните заявления на МД бяха немощно крякане около проблемите с реформата и не съдържаха нищо смислено. Казвам го, защото реформата трябва да с прави на ниво парламентарно представителство, а не на министерство или дори кабинет.

  Реформата трябва да засегне едновременно трите осигурителни сектора като най-сетне ги направи действително ОСИГУРИТЕЛНИ, а не както са сега - скрити данъци.

  Независимо кой конкретно ще изготви програмата, на политическо ниво трябва да се представи: основна цел, рамка на реформата и примерна стратегия за постигане на целта. Това са нещата, които трябва да се обсъдят в Парламента и пред Обществото (каквото и да значи това). А не да се решават някакви конкретни и моментни проблеми, без да се пипа съществуващата порочна система. Просто е невъзможно. Както е невъзможно ресорен министър да отреже от ресора си едно невероятно ценно като неконтролиран приход перо. Глупаво е да се иска визия от министъра и не е негова работа да изготвя програма за ликвидация на собствената му финансова територия.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Цецко, ти си пълен кретен.

 14. 14 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Цецко, ти си пълен кретен.

 15. 15 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#1] от "Цецо":

  Само като видиш авторите и ти е ясно, че ще е пълно с глупости.

  И на мен ми писна от тия кретени.И от рева на "работодатели"...Щели да ходят в сивия сектор- яе ходят ако могат, ама в България верно можр, само че причината ,че ЦвЦв не си върши работата. Плащат 10 (десет) процента данък, тва никъде по света го няма. И никакви осигуровки на практика не са вдигнали- че нали преди няколко месеца ги свалиха...Бсси и нахалниците....

 16. 16 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#10] от "cinik":
  Време е за Костов!

  Кой беше казал: "Гласуваш за Бойко, получаваш Костов!"
  или нещо подобно.

 17. 17 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "Saint":

  За съжаление се оказа,че "Гласуваш за Бойко,получаваш Станишев".

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 18. 18 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#16] от "Saint":

  честно казано и за кичка бодурова бих гласувал вече, за да получа костов, но не стават така лесно нещата...

  ще тънем в популизъм, некомпетентност и социализъм още дълго време, докато има жалки балкански човечета като станишев, бойковци и други подобни, които като вкусят властта и са готови на всичко, за да я запазят и не правят това, за което са били избрани - а именно да правят реформи и да нормализират тази скапана държава.

 19. 19 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 906 Неутрално

  всичко което казват икономистите е вярно. вярно е че това увеличение ще излезне от джоба на работодателите и работещите в частния сектор. вярно е че всяко едно правителство предпочита да защитава интересите на 1 млн души заети в държавният сектор и 2-3 милиона пенсионери вместо на 2 млн реално работещи и носещи на гръб общо 7 млн души.
  интересно ми е обаче тези 2 млн души които реално работят в България за кой гласуваха?

  Истината ни прави свободни.
 20. 20 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "Saint":

  Мазните комунета - СтаниГей и компания... Тях винаги ги е било зверски страх от Костов, и с основание - ако имаше 2-ри негов мандат 2001-2005, сега да бяхме на нивото на Полша/Унгария. Съответно БСП/ДПС щяха да са на бунището на политическата ни система с по 3-4% лумпен-избиратели.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 21. 21 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 888 Неутрално

  В дългосрочен план всички сме мъртви. За това и лев днес е по-ценен от лев утре. Тези икономисти това не са ли го учили. Или те още са в детската градина та им спестяват неприятните подробности от живота.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK