Общината върна на поправителен оздравителния план на "Топлофикация - София"

Общината върна на поправителен оздравителния план на "Топлофикация - София"

© Красимир ЮскеселиевОбщинските съветници от ГЕРБ и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова върнаха за поправка оздравителния план на "Топлофикация" до 2012 г. Документът трябваше да бъде гласуван на утрешното заседание на общинския съвет. Целта на общината е дружеството, което очаква да завърши годината с 29 млн. лв. загуба, да бъде стабилизирано и след това приватизирано. Заради лошия план обаче вероятно ще бъде сменено ръководството "Топлофикация".


"В плана няма достатъчно конкретни мерки за оздравяването на дружеството. Предложено е съкращаване на разходи, но това не е достатъчно", обясни председателят на стопанската комисия в съвета Николай Стойнев. По-рано през деня Фандъкова коментира, че не е доволна от начина, по който ръководството на дружеството управлява активите му, като добави, че става въпрос за имотите на компанията. Според съветниците от ГЕРБ фирмата все пак може да предложи по-ефективни мерки за намаляване на загубите си, въпреки че цената на основната му суровина - газът, и на енергията, която произвежда, са държавно регулирани.


Според ГЕРБ една от мерките за оздравяване на "Топлофикация" е тя да поеме и функциите на топлинен счетоводител, а подобна мярка липсвала в предложения от ръководството план. В момента това се прави от частни компании. Една от пречките пред влизането на "Топлофикация" на пазара е достъпът до софтуера, който използват уредите на сегашните фирми за дялово разпределение. Скоро обаче ще започне масова смяна на топломерите, тъй като десетгодишният им гаранционен период изтича, и препятствието може да отпадне.


Лошо подготвеният план за оздравяването на столичното парно може да струва поста на ръководството на дружеството. В общинския съвет вече е внесено предложение за освобождаването на единия член на съвета на директорите - Любка Георгиева. То ще бъде гласувано след две седмици заедно с поправения оздравителен план. Днес кметът и съветниците от ГЕРБ намекнаха, че от ръководството може да бъде отстранен и другият член на борда и изпълнителен директор на дружеството Петко Милевски. Двамата са в ръководството на "Топлофикация" от години, като сегашният им мандат изтича на 22 януари 2012 г. Преди време от ръководството на компанията беше освободен третият член на борда общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той влезе в управлението на дружеството в началото на 2009 г. след прехвърлянето му от общината на държавата. Все още не е ясно кои ще са новите членове на борда на "Топлофикация".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK