По-високите осигуровки - портал към сивата икономика

Ден след като премиерът Бойко Борисов изненадващо смени фискалния курс на правителството, обявявайки 3 процентни пункта ръст на социалните осигуровки от догодина, работодателските организации напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество. Увеличението може да не изглежда голямо, но в период на криза е сериозно затруднение, особено за малките и средни фирми, а най-лошото е липсата на предвидимост - това са първите реакции на собственици и мениджъри на фирми пред "Дневник".


Васил Александров, изпълнител на директор на "Агрополихим":
Българските инвеститори сме привикнали държавата да е в ролята на тоягата
Повишаването на осигурителната тежест ще ни се отрази доста тежко, тъй като заплатите ни са относително високи. Затова увеличаването на вноските ще отнеме част от нетното възнаграждение на работниците. За компенсация те ще поискат от нас да им увеличим заплатите, което не е приемливо в момент, в който икономиката буксува.


От друга страна, никой не казва какъв ще е социалният ефект и как ще се инвестира сумата от допълнителните осигуровки. В момента управляващите казват, че средствата ще отидат за пенсии, но утре могат да кажат, че ще са за здравеопазване. Такова решение трябва да се вземе от парламента, а не някои хора да се събират и един ден да казват - ще дадем парите на едно място, на другия  ден - на друго. И накрая ние плащаме сметката. Това не е икономика.
Увеличаването на вноската ще повиши и разходите на работодателите. Лошото е, че това не е единственото нещо, което расте. Има и косвени данъци и такси, които се променят тихомълком и непредсказуемо, а това също увеличава разходите на бизнеса.


Нашият завод от 1974 г. ползва митнически режим за активно усъвършенстване за една от суровините. Сега ни забраниха да го използваме, защото трябвало да се внася ДДС в бюджета. Това означава, че се игнорират разрешени от закона процедури. За да внесем ДДС върху тази суровина, даваме месечно допълнително 2 млн. лв., а възращаемостта му съобразно производството, продажбата на продукцията и възстановяването на данъка е около 5 месеца. Излиза, че през това време плащаме 10 млн. лв., които са оборотните ни средства. Затова съм принуден да тегля кредити, с които субсидирам бюджета.   


В нашия завод производственият процес е непрекъсваем и е много трудно да реагираме гъвкаво с намаляване на работно време и други мерки, с които да тушираме увеличените си разходи.
Българските инвеститори сме привикнали към всевъзможни ситуации, в които държавата играе ролята на тояга. Чуждите обаче са изключително чувствителни в областта на социални осигуровки, заплати, отношения със синдикати и работници.


Това ще бъде лош сигнал. Не е въпросът даже в самите проценти, с които се прави увеличението на осигуровките, а това, че не се знае какво ще последва в бъдеще. Ако всичко мине сега мирно и тихо, утре ще кажат - дайте да вдигнем още вноската за безработица. В другите страни гледат да създават работни места, а не да увеличават вноските за безработица. Ние правим обратното.


Антон Петров, регионален мениджър на "Виохалко" за България:
Притеснителното е, че се прави компромис с данъчната предвидимост
Всяко увеличение означава повишаване на разходите за работна ръка. Това са пари, които ще трябва да излязат от дружеството, и то при положение, че финансовите ресурси са ограничени заради кризата и замразеното банково финансиране. В тази ситуация всеки лев и всеки процент се отразяват негативно. Съмнявам се някой в момента да има излишни пари. Ако икономиката беше в период на растеж, тези увеличения се приемат по-леко, но когато ситуацията е тежка, всяко малко камъче може да обърне колата.


За мен по-притеснителното е, че се прави компромис с предвидимостта в данъчното законодателство на страната. Когато сме заобиколени от данъчна нестабилност в нашите съседки като Гърция и Румъния, България изпъкваше с конкретни и ясни идеи и прогнози за данъчното си равнище. Правителството декларира, че данъците ще останат в сегашния си размер до края на мандата. Това беше много силен ход и голям стимул за привличане на инвестиции в една по принцип болна икономически среда в Европа.


Сегашната промяна ще внесе доза съмнение сред реалните и потенциалните инвеститори, а дали не следва и още нещо... Парите, които ще се източат от икономиката, ще са около 360 млн. лв. Това няма да доведе до стагнация, съкращения и огромни сътресения в предприятията. За мен по-важно е посланието, което се прокарва и което в бъдеще може да изиграе много по-лоша роля. 


Светлин Николчев, изпълнителен директор на "Ролпласт":
Правителството се огъва под натиска на синдикатите
Глобално за икономиката вдигането на осигуровките наистина е проблем. Със сигурност е отстъпление от обещанията на управляващите, че няма да увеличават данъци и осигуровки. За мен лично това е огъване под натиска на лекари и заплахата от протести на други служители, които разчитат на бюджета.


Не се прави необходимата реформа нито в здравното осигуряване, нито в пенсионната система, не се вдига възрастта за пенсия, а се кара по лесния начин с краткотраен ефект. Ние и без това трудно плащаме осигуровките и намаляваме заплати, това ще ни натовари още повече. Според мен и заради задаващи се избори (местни и за президент през 2011 г., бел. ред.), и за да не се допусне напрежение и протести, правителството се огъва под натиска на синдикатите.


Станислав Димитров, управител на строителна фирма "Коев-СД":
Ако е за добро - нека ги вдигнат
Ако е за добро - нека да ги вдигнат. Този малък разход на нас няма да се отрази много сериозно, други неща се отразяват на финансовото ни състояние.


Христо Банчев, директор на "Беласица", Петрич:
Може и до съкращения да се стигне
Разбира се, че повишението на осигуровките ще ни се отрази, и без това положението е лошо. Ще се отрази и на заплатите, и на заетостта - няма да наемаме нови хора, може и до съкращения да се стигне. А заплатите и без това са замразени.


Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма":
Още един стимул за малките фирми да останат в сивия сектор
Ще има голямо увеличаване на безработицата. Не мога да дам прогноза с колко, но не бих се учудил на нови 20-30 хил. безработни. Разочароващо е, че това се случва, при положение че положихме всички усилия да изпълним заръката на премиера да запазим работни места. Сега държавата иска бизнесът да генерира ресурс, който не е предвидил и който няма откъде да вземе, освен да съкрати служители. Лошото е, че много колеги ще преосмислят инвестиционните си планове.


За големите компании това няма да е сериозен проблем, защото те имат резерви, но за малкия и среден бизнес е убийствено. Отваря се не врата, а портал към сивата икономика. Просто това е още един стимул за малките компании да останат в сивия сектор и цялата тежест да се поеме от белите фирми, които и сега плащат всички осигуровки и данъци и са изрядни. Получава се като в училище - отново наказват отличниците заради слабите ученици. Целият клас ще трябва да повтаря урока.


Стефко Колев, управител на "Руен"
Най-затруднените фирми ще започнат да наемат хора без трудов договор
Негативните последствия ще са увеличаване на разходите за труд, съкращаване на персонал и увеличаване на сивата икономика. При нас няма да има освобождаване на хора, но вече разговарях с фирми от бранша, където планират такава стъпка. Ще бъдат съкратени работниците с най-ниска производителност, чиято продукция е под стойността на минималния осигурителен праг. Вдигането на вноските допълнително ще увеличи разходите на фирмите за тях и те ще ги съкратят при първия удобен момент.


Друг проблем е, че повишаването на разходите за труд ще доведат до нарастване на цената на продукцията. А българският текстил и в момента не е конкурентоспособен в сравнение с турските и китайските фирми. По-високите цени ще доведат до отдръпване на клиенти. Оттам ще намалее броят на поръчките, а когато има по-малко работа, съкращенията са неминуеми. Предполагам, че фирмите, които са най-затруднени, ще започнат да наемат работници без трудов договор, за да спестят от разходите за осигуровки.  

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  "Капиталистите" в България са най-облагодетелствани от т.нар."плосък" 10% данък. В Румъния също има плосък данък, но той е 30%.Тройната коалиция направо ги освободи от данъци, а сега реват за тези жалки 3% увеличение на социалните осигуровки. Искат да има предвидимост. Каква предвидимост по време на криза? Направо се държат като ощипана госпожица. Нямали средства за това увеличение! Който няма пари, да не се занимава с бизнес. И без това в БГ почти нищо не се произвежда. Нямало да има инвестиции! И без това инвестиции отвън няма, а домораслите "капиталисти "не инвестират, а наблягат на консумацията. Писна ни тези господа да ни заплашват, че ще ударят кепенците. Както е тръгнало, ще ударим кепенците и на държавата. Нека законодателят да помисли за замяна на плоския данък с подоходен данък, както е в нормалните държави .Стига преференции за "бизнеса"! Щели да минат в сивата икономика! Ако щете минавайте и в кафявата икономика, щом няма кой да ви държи сметка за нищо.

 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Що се правят на луди ! Нали до преди година беше по-висок с 2 % !

 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Ниските осигуровки- портал към фалит на НОИ !

 4. 4 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "robespierre":

  Ключовата дума наистина е предвидимост. Настина въпросът не е толкова в 3-те пункта горница. Не е дори и в това, че е смяна на посоката. Проблемът е, че тази смяна е в контекста на множество измятания на един доказано непредведим малоумник.

 5. 5 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Проблемите в пенсионната система са наслагвани от преди 60 години. Тогава комунистите, воглаве с Вълко Червенков, национализират натрупалите се по царско време фондове и така парите на нашите деди изчезват. През 45 г. си управление БКП за втори път ограбват вноските малко преди да паднат от власт /те са си знаели, че са пътници още с кадрилите на Горбачов/. За последните 20 г. "демокрация" / то пак си е чист социо-комунизъм, само че на изперкалите ни "политици" по-удобно е да използват думички като " промени, реформи, осигуряване?! " и пр.глупости/ пенсионните вноски бяха ама най-последната грижа : всички правителства правеха и правят това, което и комунистите даже в своята бруталност не си бяха позволили - с текущите постъпления / които, от всякъде погледнато би следвало да бъдат бъдещи разходи/ плащаха текущите пенсии. Никой не се замисли за тези 20 г. как да кумулира средства, как да възстанови заграбеното. Навързаха се като свински черва да крадат от активите, в част от които вероятно са инвестирани част от пенсиите на вече родителите ни, и за старите хора отново брада или брадва. Всеки социален министър високопарно словоблудстваше " реформа, вноски, осигуряване и пр.", а всъщност всичко се оказва просто въздух. И сега този балон най-сетне се пукна, но, типично за българския "елит" - виновни НЯМА!!! Парите също ги няма. И идва извечния бълг. въпрос - и к'во шъ прайм сия ? Какъв е изходът ли? Прости, ясни, прозрачни правила за бъдещите пенсионери, понастоящем платци; национализиране на заграбеното от Баневци, Божковци, Герговци и пр. безскрупулни и напълно неспособни за нищо, освен да спят с певици, "олигарси" - и без друго нито е резонно, нито е адекватно да притежават милиарди, а населението да гладува, боледува и мизерства. Може да звучи по комунистически, но част от изработените пари на сегашните пенсионери са подарени умишлено именно на тези хора и е съвсем лочино да се изземат от тях; просто няма от къде другаде. Конкретно за мен - от 1991 г. съм самоосигуряваща се, нямам нито ден пропуснати вноски, срещу което имам заверки в картони и осиг.книжки от ревизорите на НОИ за всяка една от тези 18 години като всяка година давам повече, и повече, и повече... Работя поне с още 15-20 души, които са като мен - кой с повече, кой с по-малко години. С безкрайно и особено приятно настроение разбрах оня ден от Батя, че със здравни вноски плащали пенсии, тоест от ВСИЧКИТЕ наши разписани и утвърдени за тези 18-20 г няма нито лев! Каква по-точно ни е вината на всеки от нас, редовен и стриктен, че е безобразно окраден от което и да е правителство? ЗАЩО и Какъв ни е "стимулът" да плащаме, както ни зоват от трибуната Смотьовци и сие - е, та нали толкова години го правим и нищо, пълен грабеж точно от тяхна страна!!! Нито лев при пълна коректност, утвърдена от тяхната институция! Кой е неизрядният и престъпникът в случая и кой трябва да бъде наказан - изрядният платец или поредният овълчен и некадърен министър? Ами парите на тези, които са плащали 20-25-30 г. и са починали преди да придобият права - къде са? То бива наглост, некадърност и неспособност, но с всеки ден геноцидът нараства главоломно, което всъщност е и крайната цел. Бъдете здрави и редовно си внасяте пенс.вноски, че си нямата друга работа!

  Gero
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#1] от "robespierre":

  Глупако, осигуровките се вдигат за всички и за работниците и за работодателите. И тъй като в БГ осигуряване не никакво осигуряване а чист данък, то реално работещите също губят от това.

  Ама си тъп бе!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK