Борисов хвърли на лекарите 740 млн. лева, реформата - друг път

Новият здравен министър д-р Константинов беше представен в парламента от Симеон Дянков, който обърка биографията му и съобщи, че има две деца вместо едно. Това стана повод акушер-гинекологът да се оправдава на шега, че няма незаконен наследник

© Красимир Юскеселиев

Новият здравен министър д-р Константинов беше представен в парламента от Симеон Дянков, който обърка биографията му и съобщи, че има две деца вместо едно. Това стана повод акушер-гинекологът да се оправдава на шега, че няма незаконен наследникПремиерът Бойко Борисов и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха вчера споразумение в десет точки, което отмени насрочените за 15 октомври ефективни протести (виж карето), но в него не става и дума за реформи.


Под документа се подписаха министър-председателят, шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов, изненадващо финансовият министър Симеон Дянков, новият здравен министър д-р Стефан Константинов и управителят на здравната каса (НЗОК) Нели Нешева.


Срещата с докторите, на която присъства и председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова, продължи близо два часа. "Спорихме, преговаряхме по много от точките в документа и аз трябваше да се защитавам сам срещу всички представители на правителството", обясни Райчинов.
Според него допълнителните пари за болниците - общо 190 млн. лв., които те ще получат до януари 2011 г., вероятно ще дойдат от разблокиране на резерва на касата в БНБ, което ще стане с решение на парламента. Представителите на правителството отново не обясниха откъде ще бъдат взети обещаните пари за дълговете към лечебните заведения.


Догодина за здравеопазване от касата ще бъдат изразходвани всички 2.6 млрд. лв. от вноски и трансфери на държавата и от тях за резерва в БНБ няма да бъдат заделени 550 млн. лв., както беше записано в проектобюджета за 2011 г.


"Разбрахме се натрупаният резерв на касата, за да не фалираме държавата, да отиде във фискалния резерв", обяви Борисов. "И сега е така, но вече става официално", уточни Райчинов. Преди два дни Дянков обяви, че в БНБ в края на годината ще се съберат 1.4 млрд. лв. от здравни вноски.


Премиерът отново обясни вчера, че досега всички са "шикалкавили" за здравеопазването."Сложихме всичко на масата и казахме - да изберем или открито управление от 2011 г., или продължаваме и ние да се правим, че не ви чуваме, както предишното правителство.


Това е насочено преди всичко към пациентите", обяви той. На въпрос да уточни изказването си от вторник, че с пари за здраве са плащани пенсии, Борисов обясни следната схема - това било "елементарен трик", като чрез вкарване на резерва на касата във фискалния резерв се доказвал по-нисък дефицит и на базата на това се намирали допълнителни пари за пенсии.


По-рано през деня парламентът избра с гласовете на ГЕРБ и "Атака" д-р Стефан Константинов за здравен министър. Изненадващо номинацията му беше представена не от премиера Борисов, а от министър Дянков.


Това даде повод и на опозицията, и на "Синята коалиция" да се усъмнят, че Константинов има подкрепата на министър-председателя за провеждането на тежката реформа. Новият министър единствен от изпълнителната власт изслуша дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов", внесен от БСП и ДПС - за здравеопазването.


Едва в последните минути от дискусията премиерът дойде в парламента, но единствено, което направи, беше да раздаде автографи на БСП, които бяха принтирали негови снимки. На въпрос защо е пропуснал дискусията по вота на недоверие Борисов отговори: "Защото бях в Министерския съвет, имах работа, да не съм безделник като тея?"


Десните разкритикуваха ГЕРБ, че нямат решителност за реформи. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че споразумението с лекарския съюз е "пълна капитулация на политическата система, на правителството, на всичко". "Такова безчинстване от страна на каквато и да е организация не може да има. Най-важните хора в здравеопазването са пациентите, не лекарите", добави той. Гласуването на вота на недоверие ще е в петък.За какво се разбраха премиерът и лекарския съюз


- Протестите се отменят
- На болниците ще бъдат изплатени всички суми, дължими от здравната каса и министерството - общо 190 млн. лв.
- Запазва се здравната вноска от 8%
- Трипартиден модел на управление на касата - поравно синдикати и пациенти, работодатели и държава. Зам. финансовият министър (в случая Владислав Горанов) излиза от надзорния съвет на НЗОК
- В бюджета на касата приходната и разходната част ще са равни, т.е. няма да се заделят пари за резерва на институцията в БНБ
- Националните рамкови договори, които определят правилата за работа в здравеопазването и заплащането, ще се подписват между лекарския съюз и касата за срок от 1 година, а не за 5, за да може параметрите да се договарят по-гъвкаво
- До края на 2011 г. ще бъде приет законът за правата и задълженията на пациентите
- Също до края на 2011 г. трябва да бъдат създадени по-добри условия за придобиване на специалност от лекарите


Идеите на д-р Константинов


- От съществуващите в момента 350 болници да се определят 100-120 структуроопределящи, в които осигурените да се лекуват безплатно. В останалите да се доплаща. "Така по естествен начин тези с пациенти ще се развиват, а другите ще бъдат закрити или ще се преструктурират в друг вид лечебни заведения", обясни новият министър. Същата идея за "самозакриване" на болници имаше и предшественичката му проф. Анна-Мария Борисова. За пациентите това означава да пътуват по-далече, за да се лекуват, както и опашки в "безплатните" болници, призна и Константинов.
- Трябва да има доплащане за преглед при специалист, ако пациентът не иска да минава за направление през личния лекар. "Много хора нямат време да ходят при личния си лекар и предпочитат директно да отидат при специалисти. За тези, които не искат да чакат, трябва да има възможност за доплащане", обясни министърът. В момента пациентът плаща 4.8 лв. потребителска такса за посещението при джипи и специалист. За доплащане, но в болниците, настояваше и проф. Борисова, което й коства поста.
- Личните лекари да имат работно време, а не да се води, че трябва да са на разположение 24 часа. Това може да стане чрез създаване на центрове за обслужване през нощта и групови практики. При сегашната система пациентите са принудени да ходят в спешните центрове, което често води до изкушение за хоспитализация, каза министърът.
- Държавата трябва да си върне управлението на държавните болници. Болниците не трябва да са търговски дружества като сега, за да има Министерството на здравеопазването реална власт в тях.
- Пенсионерите, които не са социално слаби, да плащат пълната потребителска такса за преглед, която е 2.40 лв. за всички и 1 лв. за възрастните. Сега разликата се плаща от здравната каса на личните лекари, но не редовно.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо бат Байко отстъпи на тези крадци дето се разхождат нагоре надолу и се правят на велики.

 2. 2 Профил на hetpe3b
  hetpe3b
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Сега пак ще излезне че кръвожадните лекари притиснали харизматичния и твърд батко ... и даже както пишеше в друга статия БЛС заедно със синдикатите са виновни за въпросните 3 % покачване на осигурителната тежест! ...

  От друга страна протестите бяха насрочени заради неразплатените разходи наистина,а не за реформи!! ...

  Реформите пък бяха обещани от ГЕРБ ..както и много други работи да не ги изброявам сега ... надявам се че повечето хора ще си спомнят главното обещание като му дойде времето,а именно че бате искаше да управлява сам,за да може да му се търси отговорност после!! ...е не е ли крайно време се питам аз .?
  Представлението е безпрецедентно! Дайте още пуканки само!

 3. 3 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#1] от "naso":

  Защото не е никакъв "бат Бойко", а нагла страхлива мутра.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 662 Неутрално

  ...но в него не става и дума за реформи...

  ББ е всичко, мо не и реформист. И вместо да налива пари в нереформирани сектори, по-добре щеше да е да запуши течовете. Но вече нямам надежда, ясно е че не става за това. Иска се КУРАЖ.

 5. 5 Профил на pastman_11
  pastman_11
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко за докторите! И те семейства хранят!

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Правителството направи умишлено една хитра маневра достойна за висш пилотаж на кадри от ДС. Първо отряза редовни плащания няколко месеца, натрупа някакви мангизи с лихвите и след това се съгласи драматично все пак да плати натрупаните задължения. А простия неориентиран електорат си помисли ,че бат Бойко дава още повече пари за здравеопазването

  Формулата е :
  1. орязване на средства
  2. имитация на реформа
  3. уж съгласяване с натиска от улицата
  4. осигуряване на същите орязаните средства по точка 1 и нито един лев повече (даже кяр 15млн )
  5. широка пропаганда как се дават пари за здравеопазването (и колко трудно и колко са загрижени)

  В крайна сметка точка 1 орязване на средства се превръща в грандиозен успех на управляващата клика . Евала на учителите ви от КПСС и БКП другарки и другари...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Досега се позовавах на ББ като "медийна креатура, позьор и плашльо".
  Време е да сменя на "фурнаджийска лопата, лъжец и пъзльо".

 8. 8 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Най-важните хора в здравеопазването са пациентите, не лекарите" Добре, така е, само че кой ще лекува тези пациенти. За няколкото месеца "реформи" - отделението, където работя напуснаха 2 лекари и 5 мед. сестри. Сестрите си намират работа по детски градини, ясли - там плащат по 350 -400 лева, но редовно. Подобно е положението в другите отделения, стигна се до там, че останахме с един рентгенолог - през почивните дни и през нощта няма кой да прави рентгенови снимки дори и на спешните пациенти. Набийте си в главата, че ако искате някакво медицинско обслужване ще трябва да се бъркате още. Никакви клетви, плювки, закани и евтине герберски номера няма да помогнат. Не говоря за европейско качество в медицината - нямаме средствата да го стигнем в повечето области поне още 20 години. За една обикновена коремна операция, направена по съвременните стандарти са необходими само еднократни инструменти минимум за 2-3000 лева. Другите консумативи и лекарства, труд, отопление, храна и т.н. отделно. Цената, която плаща НЗОК е между 500 (за среднтие по обем операции) и 2500 лева (за сложните) и то за целия курс на лечение. Кой мислите, че трябва да доплати за останалото?

 9. 9 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 418 Неутрално

  WD а рушветите?
  Забрави за парите на джоб поплювко?
  Нали за това основно сте там...да доите кравата дето не сте хранили! И на това му викате капитализъм и пазарна икономика...Що не дойдете тук ...на Запад да работите?
  Щото тука няма такива номера...и тука за всяка грешка сте аут завинаги...ако някой въобще ви даде да правите нещо повече от промиване на открити рани...под надзор на отговорен лекар разбира се!
  Ако някъде на юг и изток Ви вземат на работа...пак е добре...само че там обикновенно се вреждат по-засуканите медицински сестри...така, че не врещете за професионализъм, ако не уточните точно коя е професията!
  Бели мафиози!

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Като не дава пари - "защо не дава".
  Като дава - "защо дава".....
  Всички недоволни - никой не предлага нещо конкретно (камо ли да НАПРАВИ нещо).
  Мрънкачи колкото щеш - гражданско общество никакво няма.
  Мила родна картинка......

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  tub, ти си плюй, няма лошо, ама като закъсаш, ти или твой близък, тогава ще говорим. Какво ще правиш ако просто няма кой или с какво да ти помогне и решаващи са 2-3 часа? За рушвети не ми говори - това върви в София и някои от големите градове. Аз работя в сравнително малък град - хората се познават, никой не може и да си помисли да иска рушвет. Тези дето вземат по 60 000 на месец и масово изнудват пациентите за "избор на екип" , "дарения" - те са най горещите поддръжници на "реформата", при което и да е управление. На тях, предимно управители на големи болници се възхищавате, те постоянно въртят едно и също - че имало много болници, как в малките градове източвали касата... За сведение - всички общински МБАЛ (около 80 на брой) харчат на година колкото 3 или 4 от най-големите болници. Мафията е горе, по върховете, тя прави реформите вие ще усетите последствията. Впрочем - от нашата болница 3-ма лекари заминаха през последната година - 2-ма в UK и един в Германия. Лошото е друго - няма желаещи да започват работа тук. Доста от завършващите медицина се ориентират за специализация в ЕС. Повечето ще останат там. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в общината е 47 години. Трима от колегите са над 65 години. Има 7 незаети практики от 35. Като е толкова добро заплащането и се говори, че ОПЛ получавали по няколко хиляди на месец защо няма кандидати за работа?

 12. 12 Профил на vlad_m1
  vlad_m1
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#9] от "tub":Къде на запад си тъб4о? Много ги разбираш нещата.

 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1408 Разстроено

  ... разкритикуваха ГЕРБ, че нямат решителност за реформи....

  Пожарникарят-слънце се очертава все повече като Поразеващата Уста: много приказки, почти никакви действия в посока промяна.

  Който не започне реформи през първата година и половина на мандата си - после не му остава време да ги проведе. Да не говорим за политическа воля; ББ толкова е притеснен че ще му спадне електоралното одобрение че за "решителност" дума не може да става!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 624 Неутрално


  Гледам, докторите и хората се изпокараха. Това е стара римска технология за управление - "разделяй и владей". Всеки с/у всеки, пациенти с/у д-ри, хора с/у чиновници и т.н.

  Другата използвана техника е от азиатските бойни техники - използва се инерцията и силата на противника, за да бъде повален и сразен. Не може да се отрекат уменията на Батман Борисов в йезуитските и азиатски трикове.

 15. 15 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Много е лесно да се правиш на мъжкарм ама да бъдеш такъв се искат и топки. Очевидно ББ не е от тях - просто му няма топките .....

  Моралът не е порок!
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#11] от "WD": Искрено се надявам да си добър и кадърен лекар. Аз чувам за твои колеги, които започват операция, измислят някаква болест, която се е появила като са направили разреза и не продължават докато не дадеш пари.
  Най - трудното е колегитете (а може би и ти) да започнете да работите по правилата. Ти касови бележки даваш ли? А твоите колеги издават ли? Това е големия проблем. Аз съм давал пари на ръка на изключително добри доктири (двама), без те да са ми искали. И тези пари са отишли в техните джобове. Можех да не им дам, но не знам дали няма да отида пак при тях.
  Е това трябва да се промени във вашата гилдия. Което си зависи изцяло от Вас. Но Вие предпочитете да няма правила, да няма ясни цени на леченията. Да не плащате данъци, Да изнудвате пациентите.
  Не е ли по-добре да е ясно кое колко струва. Да се плаща от пациентите независимо по каква схема. Лекарите да имат заплати на европейските си колеги. Но всяка издънка да се наказва строго - забрана да се практикува, солени глоби и др. т.
  За това обаче се искат и качества като истински професионализъм, честност и силна воля. Те обаче липсват както на лекарите (повечето) така и на техните началници. За политиците не ми се говори...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 657 Разстроено

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  ех пак ли сме недоволни? да вдигнем данъците с 15% тогава, за да се успокоите!? или направо да върнем жан виденов и тотално да цъфнете и вържете?

  нали представителите ви от лекарския съюз обявиха, че са постигнали целите си... ако не сте доволни от това, което договарят си ги сменете, не виждам какво има да се пените срещу правителството, което ви клекна за сметка на всички останали...

  а тази неграмотна и манипулативна сметка с лихвите, която е показателна защо докторите трябва да си гледат пациентите и да не се занимават с икономика, просто не илиза - да кажем 500 милиона забавени при каквато и лихва да го сложим, а всъщност доходността от парите, които си стоят в БНБ е почти нулева, за 3 месеца я правят 5-10 милиона я не... 5 милиона не знам какъв уникален удар са.

 18. 18 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "WD":

  Докторе .... не бягай от отговорност.
  Реформата в здравеопазването трябва да се направи от вас.
  Но вие,докторите, вместо да седнете и да си свършите работата.Само ревете за пари.И още по-лошо. На всякакви административни длъжности, слагате само най-некадърните си колеги.А това,че има рушвети е най-малкия проблем.Има много некадърници,и точно те говорят и искат най-много.
  Това,че ние гражданите,казваме че системата е корумпирана и неефиктивна да не би да не е вярно?
  Така,че ВИЕ докторите седнете си на дупетата и си оправете системата, а не ми минавайте с редовните номера, а не те малко доктори са корумпирани,малко са не кадърниците ... малко са парите.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 19. 19 Профил на jkk
  jkk
  Рейтинг: Неутрално

  5. Във връзка със ангажиментите от предходната точка и в резултат на осигуряването на значително нарастване на разходите за финансиране на здравната система, наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет.

  не знам защо тази точка е пропусната в писанието. това на практика означава присвояване от държавата на 1.5 милиарда лева.

 20. 20 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Правителството и по точно ББ имат един ръководен принцип: ДА ОЦЕЛЕЯТ НА ВСЕКА ЦЕНА!

  Предполагам, за да завъртят докрай некакви далавери. За което са им необходими минимум 4 години.

  Никой от тях и най-малко ББ си въобразява, че ще получат втори мандат.

  А ние, които ги избрахме ще си ближем раните още 3 години...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 21. 21 Профил на jkk
  jkk
  Рейтинг: Неутрално

  това е разковничето - държавата реално не дава нищо, прибира горе долу средствата предвидени за емитиране на дълг за зогодина. и аз искам така..., все пак са милиард и половина парички...

 22. 22 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Забелязахте ли стария милиционерски трик. В деня в който се гледаше вота за недоверие на правителството Цветанов набързо спретна в Гоце Делчевските села антивахабитска акция която бързо превзе новините на и без това сервилните медии.
  А супата остана да я духаме по-късно.Но това ще бъдем пак ние. Няма кой друг.

 23. 23 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Последните действия на ББ, разголиха червения му задник. Мимикрията му като десен политик, зададена от неговите кукловоди от ДС издържа само една година.Очевадното му заиграване със синдикатите и категоричното игнориране на работодателите и десните икономисти, потвърдиха оценките на онези анализатори, който овреме го определиха като поредния неокомунистически,популиси проект, плод на вътрешните борби между различните олигархични кланове, произхождащи от редиците на БКП и обслужващата ги гвардия на ДС.
  Вчера Лъчо Мозъка си позволи в парламента богохулството да идентифицира милиционерската им партийка с Маргарет Татчър, която по време на своя мандат като министър-председател, вкара армията в мините, пристанищата и железниците,като по този начин се противопостави на натиска на синдикатите и успя да укрепи икономиката на Англия и да атвърди позициите и на световна сило.Ето това е истниска дясна политика.

 24. 24 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Реформата не се прави от лекарите, а от политиците.
  Ако имат хабер как точно да го сторят. Новият министър е пак от лобито на големите и университетски болници, дето искат да се закрият всички останали. Но не защото са загрижени за реформа и бюджет, а за да потекат към тях средства.
  Питам се кой ли иска реформа?
  Политиците - явно не. Лекарите също(опасяват се от закривания, приватизация). Пациентите не са наясно кое е в техен интерес. Ако ги питаш, в село с 80 човека, трябва да има лекар с линейка, шофьор, мед. сестра, а във всяка община болница.
  Здравеопазването е в пълен маразъм, като всяко държавно нещо, опустошавано от крадливи чиновници. Но в кой ли държ. сектор не е така - образование, администрация, култура, полиция, съд с-ма.
  Трябват:
  - Смяна на с-мата от разпределяща към капитализираща.
  - Приватизация на доболничната и болничната помощ.
  - Заместване на здр. каса с конкуриращи се частни.

  Иначе ще си стоим на тва дередже. Колкото повече пари се събират силом от държавата, толкова повече се пилеят от чиновниците, накрая не стигат ни за здраве, ни за пенсии.

 25. 25 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  martin007, ние можем да съдействаме, но не и да направим реформа в здравеопазването. Това е задължение на управляващите - да подготвят нормативната база, да осигурят ресусрси и да я проведат с колкото може по-малко сътресения. Вместването в една финансова рамка, като просто се реже от бюджета на болниците не е реформа. За съжаление колегите в НС, поне от старите партии са все едни и същи, доказано некомпетентни, но вие, избирателите сте ги сложили там. За съжаление и лекарите, нови депутати от ГЕРБ не блестят с интелектуален потенциал. Кой става за нещо - Лъчко Мозъка ли, Даниела Дариткова, Пламен Цеков, Геновева Алексиева ? Не лекарите са ги изпратили там, а избирателите. В листите пък ги е сложил лидерът на ГЕРБ, и ги е избирал напрочно да не са по умни от него. Затова сег ще имаме здравеопазване, управано по милиционерски - не им се сърдете, те толкова могат. Вие си ги избрахте, радвайте им се!

 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Точно така, редовият лекар по никакъв начин не влияе на реформата замислена от управляващите които и да са те. Единствено може да се яви на работа на другия ден или да си хване шапката и да се изнесе в друга държава или друга дейност извън медицината. Засега повечето се явяват на работа, други обаче се махат от системата. Когато те станат мнозинство, тогава и лекарите ще повлияят ефективно и на реформата и на управляващите. Цялата организация-правилници, наредби, цени, лимити се спуска отгоре. Така,че ако някъде или навсякъде има лоша организация и дефицит то това не е измислено от вашия лекар, а от някой чиновник в МЗ,НЗОК и Парламента. По никакъв начин никой не се съобразява нито с лекарите, нито с европейски правила, нито с някакви стандарти. Единствено има значение да се отпускат някакъв минимум пари и тези пари да не надхвърлят някаква сума определена от политиците на власт. А какви са резултатите никой не го интересува ,важното е да няма преразход. Основната цел на здравната реформа да се поддържа здравеопазване 'на ръба', да не се плаща на изпълнителите на медицински дейности, а недоволството от страна на пациентите се контролира на санитарния минимум, достатъчно ниско за да не дигне някой бунт , а лекарите да не бият окончателно шута на държавата с комунистически структури и порядки. И така 20 години. Да не забравяме и 45 загубени години преди тях. А всичко в здравеопазването и неговата организация е измислено много отдавна.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 27. 27 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "napbon":

  Реформата не се прави от лекарите, а от политиците.
  -------------------------------------------
  Нека да помислим върху тази ваша теза.

  Значи, работата на лекарите не зависи от тях а от политиците.
  Аналогично за учителите,полицаите, работниците и т.н.
  И сега, какво излиза??
  Че всички ние трябва да седим и да чакаме някой политик да дойде и да ни оправи работата? живота? За колко дена?
  800 дни?

  Ами, с това сбъркано мислене и манталитет,до никъде няма да стигнем.
  По дефиниция е точно обратното. Ние гражданите казваме,избираме и изпращаме нашия представител(политик) да ИЗПЪЛНЯВА и ЗАЩИТАВА нашите интереси в парламента или кметството.  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 28. 28 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гражданино martin007, що избра Боко, бе?

 29. 29 Профил на blackjack
  blackjack
  Рейтинг: 213 Неутрално

  тъй като вече нямам думи да опиша това, което се случва, за коментара си по темата ще взема назаем по едно определение от министрите Дянков и Димитров:
  1. "Малоумна" история!
  2. "Шибани" копелета!

 30. 30 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#28] от "WD":

  Докторе, ти си гласувал за БоКО, признай си.
  Аз не гласувам за пребоядисани в десни, социалпопулисти.
  Аз съм консервативен, и не гласувам за новоизлюпени псевдополитици.

  Разликата между комунистическата икономическа система на Източна Европа и западните системи е не разлика в същността, а разлика в степента. (Ф.Х.)
 31. 31 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  мартин007, консерватизмът с коя партия го свързваш?

  un buen dia empieza con un solo rayo
 32. 32 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Колкото до гласуването - не съм гласувала за Герб, но като начало даваха признаци на нещо ново като поведение в политиката. Ако рекат могат да направят реформите, за които хората са ги избрали стига да не се съобразяват с разни лобита, а да се захванат за работа и да проучат как са го измислили в развитите страни за да няма течове както относно събираемостта на данъците, така и относно техните проценти и относно организацията в здравеопазването, културата и прочие. Но затова е нужно много добър подбор на тези, които ще осъществят реформите. Времето им е достатъчно - ясна цел и с какви средства, това им трябва като начало

  un buen dia empieza con un solo rayo
 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "rayo":

  ГЕРБ няма да направят нито една от промените, на които обикновените хора се надяваха, защото са сложени на власт от определени олигархични кръгове, които нямат никаква далавера въпросните промени да се случат.
  Новото поведение беше просто една много лоша мимикрия.
  И колкото по-бързо наивниците гласували за тях и наивниците вярващи в тях го разберат, толкова по-малко ще ги боли отзад.
  Целта отдавна е ясна и средствата също, но те нито са нашите, нито ще ни харесат.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тогава не виждам кой може да направи такива реформи, които да ни направят европейска държава като закони, обустроеност и защита. Ако ти знаеш такава партия, напиши я, аз не я зная - достатъчно съм разочарована от всички преминали през хранилката и разорили предприятия, за да напълнят собствените си джобове. Тези донякъде дават надежда, че нещата не се разпределят под масата, че има конкурси и че се справят с кримигенната обстановка, че може да се води някакъв разговор с тях и да виждаш реакция. Другите и това не можеха да направят.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 35. 35 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 418 Гневно

  Отново говорим за здравеопазването и отново нападки срещу лекарите.Това не е ли безумие.Утре да те свият бъбреците или апандесита или да те блъсне кола ще тича те при кого,при чичо доктор.Няма избор,освен врачки,баячки и т.н..Уважението и респекта към лекаря загинаха през време на соца.Комунистите експроприираха имотите и бизнеса на хората,които го бяха създали,а на лекарите експроприираха труда.И с всичко това се правеха на справедливи и добри за "обикновения човек" и този обикновен човек реши,че може да разполага с доктора,защо,защото му е необходим за здравето,то му е много ценно.И парадокса е,че ако този обикновен човек дойде в дома ви да ви прави някакъв ремонт или каквато и да е услуга,всички му плащат без уговорки.Той има право,защото е реаботник,той имаше право и тогава ,когато лекарят нямаше право да получи дори кутия шоколадови бонбони,освен заплатат си.Този идиотски манталитет звучи и тук.Но на това трябва да се сложи край.Ако здравето е най-ценното нещо за човека,то трябва да е най скъпо.Това трябва да си набиете в главата.И това правило се приема от част от населението,Те заделят пари за здраве,търсят най-доброто и плащат колкото им се поиска.Има група на соц.слаби на които държавата трябва да помага,всички други си плащат соц усигуровки и получават колкото плащат.Същото е с пенсийте,не плаща осигуровки не иска дълъг стаж,но иска голяма пенсия.Няма ли най после честен политик ,който смело да каже на този народ,че тази работа така не може!!!

 36. 36 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Чико,Чико...разликата между лекаря и всеки друг е,че лекарят е дал Хипократова клетва.Съгласен с експроприацията на лекарския труд при социализма,но много ,много бързо лекарското съсловие се самокомпенсира.Все пак -кой краде от Здравната каса-ти,аз?Не-лекари ,фармацевти.Кой рекетира за всяка операция?АЗ ЛИ ?Сега е тези новотпуснати средства,липса на какъвти и да е контрол ще се краде на воля.След година положението ще е същото.Затова пари се дават само срещу реформи!Останалато е наливане в кофа без дъно.

 37. 37 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  При предлагания вариант за реформи трябва ясно да се дефинират и остойностяват всички здравноосигурителни продукти. Първо основния задължителен пакет от здравноосигурителни услуги, който се покрива от НЗОК и после допълнителен, който се покрива от частни дружества, отговарящи на определени критерии за капитал и резерви.
  След доказване на обществените ползи от прилагането на този модел може да се премине към демонополизация на НЗОК и възможност за избор на осигуреното лице, като това е начинът да се създаде реален пазар на здравни стоки и услуги, без да се дестабилизира съществуващата система на здравно осигуряване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK