Борисов хвърли на лекарите 740 млн. лева, реформата - друг път

Новият здравен министър д-р Константинов беше представен в парламента от Симеон Дянков, който обърка биографията му и съобщи, че има две деца вместо едно. Това стана повод акушер-гинекологът да се оправдава на шега, че няма незаконен наследник

© Красимир Юскеселиев

Новият здравен министър д-р Константинов беше представен в парламента от Симеон Дянков, който обърка биографията му и съобщи, че има две деца вместо едно. Това стана повод акушер-гинекологът да се оправдава на шега, че няма незаконен наследникПремиерът Бойко Борисов и Българският лекарски съюз (БЛС) подписаха вчера споразумение в десет точки, което отмени насрочените за 15 октомври ефективни протести (виж карето), но в него не става и дума за реформи.


Под документа се подписаха министър-председателят, шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов, изненадващо финансовият министър Симеон Дянков, новият здравен министър д-р Стефан Константинов и управителят на здравната каса (НЗОК) Нели Нешева.


Срещата с докторите, на която присъства и председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова, продължи близо два часа. "Спорихме, преговаряхме по много от точките в документа и аз трябваше да се защитавам сам срещу всички представители на правителството", обясни Райчинов.
Според него допълнителните пари за болниците - общо 190 млн. лв., които те ще получат до януари 2011 г., вероятно ще дойдат от разблокиране на резерва на касата в БНБ, което ще стане с решение на парламента. Представителите на правителството отново не обясниха откъде ще бъдат взети обещаните пари за дълговете към лечебните заведения.


Догодина за здравеопазване от касата ще бъдат изразходвани всички 2.6 млрд. лв. от вноски и трансфери на държавата и от тях за резерва в БНБ няма да бъдат заделени 550 млн. лв., както беше записано в проектобюджета за 2011 г.


"Разбрахме се натрупаният резерв на касата, за да не фалираме държавата, да отиде във фискалния резерв", обяви Борисов. "И сега е така, но вече става официално", уточни Райчинов. Преди два дни Дянков обяви, че в БНБ в края на годината ще се съберат 1.4 млрд. лв. от здравни вноски.


Премиерът отново обясни вчера, че досега всички са "шикалкавили" за здравеопазването."Сложихме всичко на масата и казахме - да изберем или открито управление от 2011 г., или продължаваме и ние да се правим, че не ви чуваме, както предишното правителство.


Това е насочено преди всичко към пациентите", обяви той. На въпрос да уточни изказването си от вторник, че с пари за здраве са плащани пенсии, Борисов обясни следната схема - това било "елементарен трик", като чрез вкарване на резерва на касата във фискалния резерв се доказвал по-нисък дефицит и на базата на това се намирали допълнителни пари за пенсии.


По-рано през деня парламентът избра с гласовете на ГЕРБ и "Атака" д-р Стефан Константинов за здравен министър. Изненадващо номинацията му беше представена не от премиера Борисов, а от министър Дянков.


Това даде повод и на опозицията, и на "Синята коалиция" да се усъмнят, че Константинов има подкрепата на министър-председателя за провеждането на тежката реформа. Новият министър единствен от изпълнителната власт изслуша дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Борисов", внесен от БСП и ДПС - за здравеопазването.


Едва в последните минути от дискусията премиерът дойде в парламента, но единствено, което направи, беше да раздаде автографи на БСП, които бяха принтирали негови снимки. На въпрос защо е пропуснал дискусията по вота на недоверие Борисов отговори: "Защото бях в Министерския съвет, имах работа, да не съм безделник като тея?"


Десните разкритикуваха ГЕРБ, че нямат решителност за реформи. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че споразумението с лекарския съюз е "пълна капитулация на политическата система, на правителството, на всичко". "Такова безчинстване от страна на каквато и да е организация не може да има. Най-важните хора в здравеопазването са пациентите, не лекарите", добави той. Гласуването на вота на недоверие ще е в петък.За какво се разбраха премиерът и лекарския съюз


- Протестите се отменят
- На болниците ще бъдат изплатени всички суми, дължими от здравната каса и министерството - общо 190 млн. лв.
- Запазва се здравната вноска от 8%
- Трипартиден модел на управление на касата - поравно синдикати и пациенти, работодатели и държава. Зам. финансовият министър (в случая Владислав Горанов) излиза от надзорния съвет на НЗОК
- В бюджета на касата приходната и разходната част ще са равни, т.е. няма да се заделят пари за резерва на институцията в БНБ
- Националните рамкови договори, които определят правилата за работа в здравеопазването и заплащането, ще се подписват между лекарския съюз и касата за срок от 1 година, а не за 5, за да може параметрите да се договарят по-гъвкаво
- До края на 2011 г. ще бъде приет законът за правата и задълженията на пациентите
- Също до края на 2011 г. трябва да бъдат създадени по-добри условия за придобиване на специалност от лекарите


Идеите на д-р Константинов


- От съществуващите в момента 350 болници да се определят 100-120 структуроопределящи, в които осигурените да се лекуват безплатно. В останалите да се доплаща. "Така по естествен начин тези с пациенти ще се развиват, а другите ще бъдат закрити или ще се преструктурират в друг вид лечебни заведения", обясни новият министър. Същата идея за "самозакриване" на болници имаше и предшественичката му проф. Анна-Мария Борисова. За пациентите това означава да пътуват по-далече, за да се лекуват, както и опашки в "безплатните" болници, призна и Константинов.
- Трябва да има доплащане за преглед при специалист, ако пациентът не иска да минава за направление през личния лекар. "Много хора нямат време да ходят при личния си лекар и предпочитат директно да отидат при специалисти. За тези, които не искат да чакат, трябва да има възможност за доплащане", обясни министърът. В момента пациентът плаща 4.8 лв. потребителска такса за посещението при джипи и специалист. За доплащане, но в болниците, настояваше и проф. Борисова, което й коства поста.
- Личните лекари да имат работно време, а не да се води, че трябва да са на разположение 24 часа. Това може да стане чрез създаване на центрове за обслужване през нощта и групови практики. При сегашната система пациентите са принудени да ходят в спешните центрове, което често води до изкушение за хоспитализация, каза министърът.
- Държавата трябва да си върне управлението на държавните болници. Болниците не трябва да са търговски дружества като сега, за да има Министерството на здравеопазването реална власт в тях.
- Пенсионерите, които не са социално слаби, да плащат пълната потребителска такса за преглед, която е 2.40 лв. за всички и 1 лв. за възрастните. Сега разликата се плаща от здравната каса на личните лекари, но не редовно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK