КРИБ: Над две трети от фирмите планират съкращения заради увеличаването на осигуровките

КРИБ: Над две трети от фирмите планират съкращения заради увеличаването на осигуровките

© Надежда ЧипеваНад 50% от ръководителите на фирми смятат, че увеличаването на осигурителната вноска с три процентни пункта сериозно ще навреди на бизнеса им. Това показва анкета на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) сред членовете на бизнес организацията.


46% от анкетираните смятат, че ще имат известни трудности, но ще намерят начин да се справят. Нито една от запитаните компании не е отговорила, че това решение няма да се отрази на дейността й.


За да запазят икономическата си дейност 71% от фирмите планират да съкратят работници и служители и да намалят. Толкова компании заявяват, че ще им се наложи да намалят заплатите. Два процента от компаниите дори предупреждават, че е възможно да им се наложи да прекратят частично дейността си или да я изнесат зад граница.


98 на сто от членовете на КРИБ заявяват, че работниците им не са били информирани и консултирани от синдикатите за това, че увеличаването на осигурителната вноска с три процентни пункта ще доведе до намаляване на чистата им заплата заради по-големите социални удръжки.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Мостстрой - холдингът, който се контролира от Васил Божков, иска обявяване в несъстоятелност. Дали е случайно съвпадение или част от отговора на работодателите?
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/07102010.html

 2. 2 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Само да вметна, че в КРИБ членуват повечето от големите компании начело с Лукойл Нефтохим, Аурубис, Софармите, Идеалите, стъкларските и циментовите заводи

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Дрън, дрън, а колко работни места откриха, когато в началото на годината намалиха осигуровките с 3%?!

 4. 4 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  uzur според мен няма нищо общо. Черепа не членува в КРИБ. Историята с Мостстрой е най-вероятно прецакване на миноритарните акционери и/или извиване на ръце за промяна в цените на лот 3 на Тракия и/или активна разработка на ДС-тата срещо Тракия, разбирай Плевнелиев

 5. 5 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Големи мрънкала.
  На всичкото отгоре, те няма и да плащат целите 3%.

 6. 6 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ban в началото на годината оборотите им бяха паднали с 15 до 30 %. Ако ще да им бяха махнали изобщо осигуровките, пак щяха да намаляват заплати и да освобождават персонал.
  Освен това заетите във водещите ни предприятия няма да се върнат на нивата от 2008 г. щото междувременно големите компании си оптимизираха криво ляво производството. Аурубис например инвестираха по време на криза в модернизация на производството (онова дето Боко го откри вчера)

 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  kaka_ginka Мрънкала, ама правят поне половината от БВП на България. Повечето хора свързват КРИБ с Иво Прокопиев и Икономедия, но това е работодателското сдружение, в което членуват повечето западни индустриални компании регистрирани у нас

 8. 8 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  аааа, забравих, и Овергаз са в КРИБ

 9. 9 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  50% от фирмите в България и сега са на ръба на рентабилноста. Всеки лев увеличение на данъци и осигуровки ще доведе до фалити или съкращения. От началото на годината и без увеличение на данъци и осигуровки фалираха не малко малки и средни предприятия.

  Кирил Кирилов
 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Е какъв е този бизнес, плаща най-малките заплати в Европа, данъците са ниски, и сега изведнъж с увеличаване на осигуровките с 3%!!! ще фалират!!!

 11. 11 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  А какво да кажем за самонанетите и хората със свободни професии, на тях освен вдигане на осигуровките им готвят ново, поредно вдигане на минималните осигурителни прагове. Ще се стигне до там, че те няма да могат да практикуват професиите си легално.

  Кирил Кирилов
 12. 12 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Хайде,погледнете го от тази страна-връщат се нивата от миналата година.Ясно е,че всеки ще дърпа чергата към себе си,но ако се продължава с мрънкането в тази посока ще заприлича на лицемерие.Дянков може да е специалист,но не е магьосник,особено след като завари още от първия си работен ден увеличение на пенсии.

 13. 13 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ban за сметка на това Агрополихим, Неохим, Каолин, циментовите и стъкларските заводи плащат най-скъпия природен газ в Европа.

 14. 14 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#12] от "gtr":

  1. не са на нивата от миналата година, миналата година ги свалиха с 2%, сега ги вдигат с 3%.

  2. Дянков без да го каже показа, че също не е съгласен с това вдигане на осигуровките. Решението за вдигането е изцяло на популиста Бойко Борисов.

  Кирил Кирилов
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Комунистическата и ДС олигархия да не плаче с крокодилски сълзи.Праговете и Процентите нагоре ще ударят едва мърдащия малък и семеен бизнес, който и без това е суросинкав.Нека някой направи сметка колко оборот трябва да прави едно магазинче или един обущар с един работник само и да плаща всички данъци,такси, разрешителни,осигуровки,наеми,ток,вода,отопление.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "gtr":

  А бе ти не разбра ли че герб е олигархия?Защо не говориш за намаляване на държ. администрация?Защо не ги кажеш тези неща на публично място?

 17. 17 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 515 Весело

  Е да ви и КРИБ-а, като 1,8% ще ви катурне бизнеса. Голям смях, не стига че в БГ давате най-малки заплати в целия ЕС, ами и ривете... ай сиктир!

 18. 18 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кирил Кирилов":

  Хубаво,виждам,че сте запознат.Можете ли в такъв случай да ми отговорите кога последно намалиха ставката преди юли2009?

 19. 19 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 867 Любопитно


  Питали Радио "Ереван":
  - Как ще коментирате твърдението на КРИБ: "Над две трети от фирмите планират съкращения заради увеличаването на осигуровките".

  Коменатрът:
  - Bull shits!
  Всеки назначава толкова, колкото му трябват. Все едно, ако намалят вноските с 3 % КРИБ да заяви: "Над две трети от фирмите планират увеличения на наемането заради съкращенията на осигуровките".

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 20. 20 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Какви са тия КРИБ - Сигурно ги има само на хартия . Българската икономика съществува колкото съществува мираж в пустинята Сахара тоест николко. Ще плашите гаргите - от 22 месеца съм безработен и ,,работя" за пълното и необратимо окончателно спиране на Българската икономика. Имайте ми доверие, разбирам от тези неща !

 21. 21 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да вземат шефовете на КРИБ да слязат от Мазератитата, вместо да уволняват...

 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Абе и аз смятах. Установих, че работодателя ми няма да се набута кой зае колко, и аз също. Така че проблема не е финансов. Но. Има едно голямо Но. Предприятията със синдикати (разбирай по-големите) със сигурност ще се поблазнят да уволнят поне по 2-3 души, дето са се чудили досега да ги махнат или не. И ще развеят байрака, че видите ли, заради увеличените осигуровки правим съкращения. Така че проблема е чисто политически.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на qk_tapanar
  qk_tapanar
  Рейтинг: 233 Весело

  Другари ЧЕРВЕНИ БИЗНЕСМЕНИ спрете си джиповете за една седмица и няма да имате проблеми с1.8 процента увеличение на осигуровките за пенсия.

 24. 24 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  КРИБ е клиент на слугите и за тяхно нещастие е и единствения. И когато повишават цената на предлаганата стока, те намаляват и качеството й като

  вторичен ефект. Причината е, че ще печелят по-малко тъй като ще има много по-малко сделки защото възвръщаемоста на единствения им клиент КРИБ

  става по-ниска заради неподобреното качество. И като печелят по-малко те не могат да привлекат ресурс за да подобрят качеството на стоката.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 25. 25 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Проблема не е в оцеляването. Проблема е в абсолютната неспособност на настоящото управление да поддържа праволинейна политика. При всеки протест омекват.

  Кой ще инвестира в държава, в която правителството си сменя политиката в една област по три пъти на седмица? А без външни инвестиции не ни чака леко бъдеще.

  Освен това по-горе имаше много точен коментар, че огромната част от фирмите едвам връзват двата края в момента и дори малък допълнителен разход може да ги събори. Тогава Бам Бам ще вдига осигуровки отново за да може да плаща обезщетения за безработица, което е само началото... Друга опасност е бум в сивата икономика....

  P.S. Червените бизнесмени са червясали с пари (голяма част от тях) освен това по партийно поръчение са с двата крака в сивата икономика и не им пука кой знае колко за тези 2-3 процента,

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 26. 26 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айде, айде, щели били да фалират, на какво отгоре? НЕ СТИГА , ЧЕ ПЛАЩАТ 2 ПЪТИ ПО -МАЛКО ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕС И ЕДВА ЛИ НЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪЦИ В БГ, АМИ ЩЕЛИ ДА ФАЛИРАТ! Тия вестникарски глупости, иво прокопиев да ги разправя на майка си и баща си! Манипулацията е грозна, хората им вярват! Вижте във франция как е и ще разберете измамата! БЪЛХА ГИ УХАПАЛА И РЕВНАХА!!! ...НЕ ТРИ, 30 % "СПЕСТЯВАТ" В БГ!

 27. 27 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Държавата на работниците и селяните още не си е отишла. Даже още не си е помислила евентуално да тръгне да си ходи. И съдейки по коментарите "работодател" все още звучи нещо като "чорбаджия", демек мръсна дума.
  Явно много хляб има още да ядем, докато ни дойде акъла в главата, т.е. всяка жаба да си научи гьола и работниците да работят, работодателите да менажират, държавата да функционира. И най-важното - който каквото прави - да го прави добре.

 28. 28 Профил на Илия Милушев
  Илия Милушев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Каквото е добре за Дженерал Мотърс е добре и за Америка - така мислят американците.
  Кога и ние ще започнем да мислим като тях за българския бизнес?

 29. 29 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 759 Весело

  Дневник,нали сте Еко-антикомунисти?
  Погледнете се!
  Учениците на Луканов ли браните?
  Пародия..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 30. 30 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ...Е СЕГА ЯСНО ЛИ ТИ Е БОКО, че няма да събереш парите, или не. Просто няма кой да ти ги даде, а и да печаташ неможеш, много си наивен, в школата на бае Тоша си учил по старите учебници...мойто...не ти ли вярват хората - никакви реформи, да знайш тва е истината...КОЛКОТО И ДА СИ КОМПЕТЕНТЕН...

 31. 31 Профил на Sulla
  Sulla
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На едни работодателите им се виждат прави, на други - криви. Зависи от коя страна стоиш. Но аз се питам доколко дясно е едно правителство, което предпочита синдикатите пред работодателите...

 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Очевидно е, че в КРИБ изчисляват "загубите" като мутрите. Па и лъжат като индобългарите от бл. 20 в Ямбол.
  Да им обясня някои неща. Бизнесът ще бъде натоварен с 1.8% от брутните разходи за труд. Работещите с 1.2%. Д не риват за 3%. Защото не са толкова. Същевременно за фиска ще се освободят 400 милиона, които ще се появят при правилна политика на страницата на АОП(агенцията за обществени поръчки), които по дефиниция се усвояват от същият този бизнес. С норма на печалба над 10%. Това, че бизнесът ни е тъп като галош е факт неоспорим. Бизнесът е съгласен с тезата, че пенсиите трябва да се плащат с оборотните данъци, а не забелязва, че основният инвеститор е в технически фалит. Става въпрос за държавата. Малоумниците от КРИБ си мислят, че насочените за пенсии приходи от ДДС и акцизи ще им донесат вътрешно потребление, което те ще превърнат в бизнес.
  Малоумници. Даже не са погледнали данните на НСИ. 40% от доходите на озверелия плебс отива за "храна", 14% за естествените монополисти, белким престанат да плачат, 5.7% за здраве, 11.4 % за транспорт и съобщения, а от останалите 30% от великия доход на глава добитък, който представлява хаитянските 150 евро на месец се спестяват 10% и малоумният ни застрахователен, строителен консултантски и друг членуващ в КРИБ бизнес трябва да се нада на великите 10 евра отглава добитък, за да не слиза от майбаха...
  Е, малоумниците си мислят, че дерейки десет кожи от напълно озверелия и ошашавен плебс правят бизнес. А "пестейки" 1.8% от разходите за труд - създаване на заетост...

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  1,
  Не е отговор на КРИБ това с Мостстрой. Имат проблем, от който Божков бяга- трябва да правят гаранционен ремонт на пропаднал участък от Тракия, който са правили преди, с цена около 18 милиона евро, а се говори, че от ЕС ще искат и връщане на пари за подобни проекти, които явно имат огромен проблем с изпълнението. Фалитът се търси, за да не се наложи да се плащат сериозни суми за лошо изпълнение. Просто в Брюксел няма Боко или Сергей да защитят изпълнителите, че българските работници били виновни, че не можели да работят с нова австрийска техника като при Цариградско или нямало канализация в Драгалевци, та един дъжд можело да подкопае разклона на Черни връх седмица след пускането и преди издаване на акт 16. Вече има разни писма, дето говорят за сериозно обмисляне от страна на ЕС как се работи по европроекти у нас и дали да се признае, че сме правили нещо(При оспорване на проект може да се върнат парите и да се търсят и неустойки.). Вчера четох едно подобно, дето ми го пусна познат да видя за какво иде реч.

 34. 34 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Като допълнение към 33 мога да кажа, че от поне година и нещо на нашето правителство му се пускат разни проекти за промяна на начина на проектиране и контрол, обяснения какво трябва да се промени в законодателството ни и процедурите и т.н., но отговорът е само мълчание, та не е само до заварено положение. Примерно за гаранционните срокове имаше статия в Капитал, че не са реални напоследък, за да се печелят търгове по тая точка- и 100 години дават за асфалт, дето по спецификация държи без основен ремонт 10-15 години. Е, ясно е, че ще има фалити и на други изпълнители по такива проекти. Мостстрой, между другото, е отдавна в списък на не най-харесваните от ЕС фирми, но на никой чиновник тук не му е пукало за това.

 35. 35 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Когато нещата зациклят, първата работа е, да уволниш персонала. А си закъснял, а си на борсата барабар с него.
  Който смята, че е лесно, да си отвори бизнес и да плаща заплати на неработещи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK