Увеличението на пенсионните вноски може да е с 1,5 - 2%

Финансовото министерство готви схема, с която да намали повишението на осигуровката

Симеон Дянковдн

© Анелия Николова

Симеон Дянковдн
Финансовото министерство търси схема, с която да избегне 3% повишение


Пари от здравни осигуровки ще финансират бюджетните дефицити

По-малко увеличение на пенсионните вноски и по-малко от очакваните от лекарите пари за здравната система  през 2011 г. Това може да се окаже финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика през тази седмица.


Решенията, които вчера се коментираха неофициално от източници в правителството, се търсят, за да се постигне някакво съгласие и с работодателите и те да се върнат в тристранния съвет, който напуснаха в сряда в знак на протест срещу обявените 3 процентни пункта повишение.
Министерството на финансите изчислява схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест, научи "Дневник". Тя обаче включва част от разходите за здравната система да бъдат прехвърлени от бюджета към здравната каса.


След събитията от последните дни политиката на кабинета става все по-трудно прогнозируема, но в четвъртък изглеждаше така:


Не стана ясно ще има ли нов обрат в позицията на премиера за увеличението на пенсионните вноски. Бойко Борисов избегна пряк отговор към реакцията на работодателите. Докато откриваше нови мощности в завод в Пирдоп, премиерът обясни: "Правим всичко за хората и за това да има повече инвестиции у нас. Всеки ден откриваме обекти за стотици милиони левове, с което разкриваме нови работни места, и то във време на финансово-икономическа криза." Борисов отрече и да е искал отмяна на протестите.


КНСБ все пак протестираха в София, защото очакват подпис на премиера под исканията си. Едно от разминаванията остава от коя година да се увеличава стажът за пенсия - синдикатите искат от 2014, а кабинетът предлага от 2012. Социалният министър обаче им обеща, че ще се разберат.


"Ако трябва, ще работим и през нощта, но до понеделник ще имаме решение за увеличаването на стажа. Всичко ще бъде със съгласието на синдикатите", каза  Тотю Младенов. Той обясни, че ще има плавна схема за увеличаване на стажа с по 3-4 месеца през следващите години.


Работодателите продължиха да предупреждават колко обратен може да е ефектът от вдигнатите вноски, но не казаха дали и при какви условия ще се върнат на масата за преговори по реформите. Финансовият министър Симеон Дянков се срещна с бизнеса, но участниците отказаха коментари, защото разговорът бил неформален. Според източници на "Дневник" е обсъждан вариантът увеличението на пенсионните вноски да бъде между 1.5 и 2%.


Собствениците на аптеки обявиха, че ще съдят здравното министерство за дискриминация и нарушения в Кодекса на труда, ако изискването в аптеки да продават само фармацевти не бъде отменено. Те обявиха, че ще трябва да съкратят около 4000 души, а после да вдигнат и цените на лекарствата.


Новият министър на здравеопазването също отказва да използва думата закриване на болници. В първите си медийни изяви Стефан Константинов обясни, че системата ще се "преструктурира", защото болниците били много. 


Промяна във финансирането на здраве


Схемата, която Министерството на финансите обсъжда, предвижда дефицитът в социалното осигуряване да се финансира със средства от републиканския бюджет вместо с повишение на осигурителните вноски.


За да не се увеличи дефицитът, бюджетът ще бъде облекчен, като прехвърли част от разходите си за здравеопазване (основно това са субсидии за общините, Военна болница, МВР болница и други) към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


В момента ведомството на Симеон Дянков проучва каква точно част може да се прехвърли по тази схема и като се оцени сумата от икономиите, ще стане ясно дали и с колко по-малко може да се повишат пенсионните вноски от огласените във вторник от премиера Бойко Борисов 3%.


За подобни идеи косвено потвърди министърът на труда Тотю Младенов, който по-рано през деня съобщи, че Симеон Дянков ще се срещне с работодателите, за да ги убеди да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като  премиерът Борисов пренебрегна мнението им и съобразявайки се със синдикатите, реши да вдигне осигурителната вноска. 


Идеята на финансовото министерство за намаляване на осигуровката предвижда натоварването на здравната каса да се уплътни, като й се прехвърлят разходи, които досега се финансираха с приходи от преки и косвени данъци. Това обаче няма да са допълнителни средства за болниците. В последните две години 2% от здравната осигуровка отиват в резерва на касата в БНБ, който в края на тази година ще достигне 1.4 млрд. лв. Тези пари запълват фискалния резерв.


Понеже те са целеви средства, кабинетът няма право да ги използва за друго освен за здравеопазване. В сряда вечерта премиерът Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов подписаха споразумение, след което протестите на лекарите бяха отменени.


Най-важните за докторите клаузи са, че догодина няма да се заделят пари от здравните вноски за резерва на касата в БНБ и по този начин за болниците ще бъдат осигурени 550 млн. лв. повече от предвидените в проектобюджета. В документа е записано обаче, че "наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК (1.4 млрд. лв. в БНБ) се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет".


"Наличностите по сметките на здравната каса към края на 2010 г. ще се прехвърлят към бюджета", потвърди вчера и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Той каза, че това са средства, които ще станат част от фискалния резерв и ще могат да се използват за финансиране на бюджетния дефицит.


"По време на разговорите преди подписването на споразумението не е ставало дума за каквото и да било намаляване на парите за здравеопазване. Обсъждахме възможността някои от дейностите, които се финансират от здравното министерство, да преминат към касата, а освободеният ресурс да отиде за допълнителни плащания за спешната помощ", коментира вчера пред "Дневник" председателят на БЛС Райчинов.


По думите му в момента към общините за здравеопазване постъпват много малко средства, които са само за диспансерите. За ремонти и нова апаратура за общинските болници местните власти заделят средства от собствените си бюджети, ако могат.


"Евентуално намаляване на бюджета на здравното министерство трябва най-много да притеснява новия здравен министър и ако той позволи подобно нещо, може да изкара на този пост по-малко от предшественика си", каза още Райчинов. Малко след това пред "Нова телевизия" д-р Стефан Константинов заяви, че финансовото министерство трябва да каже откъде ще дойдат обещаните на лекарите 190 млн. лв. за дълговете на касата към болниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  "След събитията от последните дни политиката на кабинета става все по-трудно прогнозируема, но в четвъртък изглеждаше така:"

  Аз не знам що са хабите да пишете, обобщавате и анализирате, при положение, че сигурно докато излезе утрешният брой, политиката на кабинета ще се е сменила още няколко пъти.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...а може и да няма увеличение, и НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ МАХНЕТЕ ВЕДНАГА от политико-икономическия хоризонт на страната, колкото по-бързо толкова по-добре...

 3. 3 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ...по-големи кукундели от тези никога не са управлявали страната...НИКОГА през 1322 годишната и история...

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Тоест заради 1,5% вноска се съсипва целият инвестиционен климат: обръща се 12-годишна традиция на намаляване на преките данъци и се отваря въпросителната, дали не се задава 12-годишен период на повишаване.

  Толкова ли няма други източници, от които да се покрие? По мое мнение възможностите за рязане на неефективни харчове са толкова много, че да се чудиш откъде да я подкараш

  Mутри, вън!
 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Тези циркаджии от правителството всеки ден излизат с различно мнение. Чудя се, как помнят какво са казали предния ден

 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenli1":

  Не помнят :>

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на БАЙ АВРАМ
  БАЙ АВРАМ
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#3] от "renegat":

  ...по-големи кукундели от тези никога не са управлявали страната..
  ---------------------------
  ПО-ГОЛЕМИ???А за другите знаеш ли НЕЩО???КАК управляваха?
  Ама иначе сте големи в писането!А???Кога е имало обсъждане и прозрачност?ААА????Кога преди да се реши нещо важно ТИ си го знаел предварително???

 8. 8 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Тоя на снимката ,тъкмо 2 дена мълча !
  Пак са му разрешили да говори ! Ако не са му разрешили да прави изказвания време е да научи ,че в казармата и до тоалетната не се ходи по желание !!! 5 години съм служил !

  Да внимава със самоинициативите , защото Ана - Мария Борисова не беше ходила в казарма и я уволниха. Откъде да знае какъв е реда !

 9. 9 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ясно. Утре бат Бойко ще се ядоса и ще вдигне ДДС-то.

 10. 10 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поради липсата на политическа алтернатива в лицето на останалите партии, ГЕРБ разиграват тетъра - доброто ченге и лошото ченге. В ролята на доброто естествено винаги ББ. Защо и синдикати и лекари и учени и кой ли още не обвиняват изцяло само Дянков и се кланят пред ББ? Кой е шеф на Дянков? Не беше ли ББ? Нима не мислите, че той предварително се е съгласил с това, от което недоволстват?
  Не ви ли прилича всичко това на Русия и Сталин, когато Сталин лично е разписвал смъртните присъди на милиони руснаци, но въпреки това те са вярвали, че той не знае какво се случва?

  www.economistbg.com/
 11. 11 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тези съвсем изтрещяха, но ако не приемат безумното увеличение на осигуровките, съм склонен само да се посмея от сърце. В противен случай ще съкращавам работници и няма да ми е никак смешно...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#9] от "pdd":

  Не си прав. Няма да го вдигне, а ще го възстанови. То нали беше 22%. Както вече той сам много кратно каза - Данъците няма да се вдигат.

  www.economistbg.com/
 13. 13 Профил на Черен Гана студент
  Черен Гана студент
  Рейтинг: 531 Весело

  Попитали Vodnokon4e:" Кой ще е следващия световен шампион на България и по какъв спорт?"
  Отговор: "Бойко Борисов - по фигурно пързаляне. Такива тройни аксели, такива прекрасни пируети...."

 14. 14 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дайте държавата на Дянков, че да направи каквото трябва да се прави, че тоя ББ се върти накъдето духне вятъра!

 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  Щом дори полицаите, които получиха повече от бюджета за следващата година, не се реформираха, няма съкращения и няма намаляване на заплати при тях протестират, не виждам защо работодатели, които плащат мин. и бутат под масата, и КНСБ-ейци, които по цял ден броят мухите да протестират! Който не е протестирал той не знае

 16. 16 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  това са тъпи идиоти. Боко и компания. А името Симеон в последните години стана символ на кретен.

 17. 17 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  * работодателите в случая напускат тристранката де

 18. 18 Профил на pdd
  pdd
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hristo Hristov":

  Не влагам грам ирония. Това иди ми - дойди ми ще завърши с вдигането на ДДС. Отначало беше "разкази с неочакван край", но си се превръща в цирк.

 19. 19 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Има редица други варианти за набиране на допълнителни средства - Например, държавните служители да си плащат осигуровките. Нещо което е крайно време, както и да се отрежат голяма част от привилегиите им (Оказа се голяма част от къщите палати, снимани с хеликоптер от НАП са на чиновници)

  По време на социализма (преди 1989 г.), целия държавен, общински апарат (кметове на градове, села, секретарки и т.н.) цялата адмистрация + партиините другари по комитети са около 11 000 човека.
  Днес каквито и данъци да се налагат държавата отива към фалит, защото не може да изхрани стотици хилядите му Калинки, Ирини и т. н.
  Много вожд, малко индианец!
  За зaплати в държавния сектор, в бюджета за тази година са отделени над 4 млрд. лв.

  Добавяме:
  + бонуси, премии и т. н.
  + командировъчни
  + разходи по закупуване и ползване на служебни коли (По Нова Телевизия даваха една такава мома - средно по 70 лева на ден и се падат само за бензин на колата). До Марс ли ходеше с тоя бензин или го пиеше не знам.
  + разходи за мобилен и стационарен телефон
  + разходите по отопление на офисите им
  + разходи за мебелите им
  + ваучери за храна и храната им въобще
  + представителни разходи - всеки на малко по-висока позиция получава и такива
  + пари за облекло и обувки
  + поддръжка на почивните им станции и т. н.

  Който желае може да сметне колко километра магистрали могат да се построят за сумата от 4 милиарда лева.
  Колко детски градини могат да се направят
  Колко деца могат да получават закуска всеки ден в училище
  Колко учебници могат да се купят за същите тези деца
  Колко студента могат да се изучат
  Колко хора да се нахранят
  Колко къщи да се топлят зимата
  Колко пенсии могат да се увеличат
  Колко линейки могат да се купят
  Колко лекарства да се купят или произведат
  Колко болници да се обзаведат с чисто нова супер модерна апаратура
  Колко завода да се построят
  Колко работни места да се отворят ако тези пари оставаха в бизнеса и с колко щеше да е по-ниска безработицата ако парите оставаха в хората.
  Колко самолета Saab - JAS39 Gripen могат да се купят.
  Колко кораба могат да се построят за флота
  Колко коли за полицията могат да се купят
  и т. н.

  Цялата автомобилна компания Сааб бе купена от Спайкър за 400 млн. долара. Тоест със само една малка част от тази сума може да си купим автомобилна компания.

  Вместо това обаче храним разни курви и тотално некадърници и не само това, те пречат с маолумните и идеи и властта която притежават. И 50 некадърници да назначиш в една кухня, пак ще си останат такива и няма да заменят един майстор готвач.

  Дянков е само поредния такъв парашутист с много власт.

  Целия бюджет, дори на полицията - за 2011 г. (най-много пари ще има за там догодина) е над 4-5-6 пъти по-малък от административните разходи на държавата!

  Ни ДДС, ни осигуровки или нещо друго могат да спасят системата. Когато болен здрав носи, че и по 8-10 здрави на гърба си, всичко рухва в един миг.

  http://borsi.blog.bg/novini/2010/03/11/kolko-pari-struvat-na-bylgariia-chinovnicite-i-dyrjavnite-sl.509036

  Във Финландия цялата им ниско платена администрация (взема около 2/3 от заплатите е частния сектор) е само 14 000. Сравнете ги с нас и намерете разликата.

  investments.dir.bg
 20. 20 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Чиновническият апарат нараства застрашително през последните седем години (виж графиката). Населението на страната за същия период е намаляло с над 470 хил. души. Докато през 2000 г. на 89 граждани се е падал по 1 чиновник, през 2006 г. съотношението вече е 57 към 1. Същевременно макар и бавно се въвеждат електронни услуги и обслужване тип "едно гише", които би трябвало да ограничават значението на човешкия фактор. Всичко това може да изглежда парадоксално на здравомислещите, но намира своето обяснение както в Закона на Паркинсън, така и в някои специфики за България.

  investments.dir.bg
 21. 21 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,Hristo Hristov" № 10 - ,,Поради липсата на политическа алтернатива в лицето на останалите партии, ГЕРБ разиграват тетъра - доброто ченге и лошото ченге.
  ========================================

  Не е само поради липсата на политическа алтернатива, а поради цялостна Бездуховност и Бездушие ! ГЕРБ нямат алтернативен вариант, защото нямат нито стратегия ,нито тактика - на всичко отгоре страдат от мания за безпрецедентна собствена значимост! Никой не може да им помогне, ще се удавят в блатото на всеобщото равнодушие ! Кой го интересува какво правят - почти никой - какво са 10000 посетители на този сайт на фона на 7.5 милиона които са плюли на цялата им политика и се спасяват поединично ? Нищо !!!

 22. 22 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Последно с колко процента се увеличават осигурителните вноски?!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#22] от "Славена":

  За днес е 1.5%. Утре - новите числа.

 24. 24 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#23] от "stenli1":
  Добре е да гледаме на всичко това откъм веселата страна, поне докато можем. Иначе...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 25. 25 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  До ,,Stenli " № 23 - ,,За днес е 1.5%. Утре - новите числа."

  Що не кажат , ще им услужа с новите числа за Джакпота от второ теглене на ТОТО 2 6/ 49 !

  Не , няма да стане - те играят ТОТО 3 - Днес казвам това, утре обратното. Днес правя това, утре обратното !

 26. 26 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  ...."финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика през тази седмица......"
  ------------
  Аз ще изчакам другата....

 27. 27 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Повече струва шматкането из НЗОК и НОИ и т.н. на недоразумения като Дянков, Тотю и Христина Митрева

 28. 28 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  А още една уникална идея се сетих - да мърдаме ДДС-то с по 0.5 пункта

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1480 Весело

  До коментар [#4] от "cinik":

  $$$По мое мнение възможностите за рязане на неефективни харчове са толкова много, че да се чудиш откъде да я подкараш$$$

  Може ли да изброиш десетина.
  Моля. И предварително благодаря.

 30. 30 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jay Gould":
  Напълно разумно! България е на първо място в Европа по държавни служители - 26% от заетите. За сравнение водеща е Словения - под 10% и Германия - малко над 10%.
  Лека сметка показва, че 74% по 3% от средна заплата под 500лв. е по малко от 26% по (примерно) 10% от заплата над 700 лв.
  Въпросът е, че решаващите трябва да откъснат от себе си, а това винаги боли по-вече от откъсването от другите.

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Дянков да хваща сенокосачката и да почва данъчните изключения:

  1. Опрощаването на ДДФЛ за "дарения" - да ги е.. у дарителите, щом им се свиди да си внесат 10% данък към държавата!!!

  2. За лихвите на младите ипотечни раздувачи на строително-кредитния балон (всъщост тях покачването на осигуровките ги цака още повече, отколкото им е ползата от лихвите!!!)

  3. За всичките "застраховки" живот и пенсия (индиректни схеми за борсови инвестиции в перспективни компаниии като Мостстрой, хе-хе)

  4. Ваучерите за храна (купонна система в 21 век, чиито ползватели освен всичко друго предизвикват опашки на касата поради мудното отчитане на хартишките)

  5. ДДС-то за туризма от 9% (което ще доведе и до здраво източване)

  6. Милионите българи, които не са си декларирали нито имотите, нито колите в общината, т.е. не са внасяли такива данъци откак ги е майка родила

  ..........

  Mутри, вън!
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Заради безразсъдството на такива, като този на снимката, много невинни хора страдат!

 33. 33 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  абе тези са най-невероятните ветропоказатели. такива пъзльовци са - стига някой да им се изрепчи и веднага сменят приоритети си, също като момиче, което се чуди кое парцалче да си облече за кафе......... чакам да чуя от тях нещо, което ще отстояват повече от седмица, като позиция.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 34. 34 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Не може цяла една държава да зависи от това дали Борисов е станал с г..а нагоре, дали е на кеф или не е, кой пръв е влязъл в кабинета му сутрин, за да се договорят зад гърба на другия и т.н.

 35. 35 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/10/blog-post_8134.html
  Само вдигането на осигуровките няма да спаси бюджета на НОИ. По-малко от обещаното увеличение на пенсионните вноски и по-малко от очакваните от лекарите пари за здравната система през 2011 г. вероятно ще се окаже финалният резултат от обратите в данъчно-осигурителната политика.Целта ще бъде да се постигне някакво междинно съгласие с работодателите и те да се върнат в тристранката със синдикатите и лекарите да са горе-долу доволни.Очаквам да се върнат към идеята възрастта за пенсиониране да се покачва всяка година с 3-4 месеца и схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест, като част от разходите за здравната система да бъдат прехвърлени от бюджета към здравната каса, като й се прехвърлят разходи, които досега се финансираха с приходи от преки и косвени данъци- субсидии за общините, ВМА, МВР болница и други.

 36. 36 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 531 Гневно

  хора неразбрахтели че цялата статия е хипотеза на весник дневник статия написана в стил жълт весник без имена и данни а просто зада провери настроенията за такива позиции
  не се подавайте на манипулации!!!!!

 37. 37 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Младенов и Митрева нямат място във властта. От тях лъха на слугинаж, при това не на обществото.

  Отделете време навреме.
 38. 38 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Тука има, тука няма, де е топчето, ти видя ли господине , де е топчето ... Днеска са 3 , утре са към 1,5-2% вдруги ден може да се окаже ,че е било недоразумение . Еееех Бойййкооо !

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Чакайте, чакайте.
  Криза е и света няма да скоро да излезе от нея.
  В края на миналата и началото на тази Дянков очакваше, че грипа ще мине и сега петрола ще е поне 120 долара барела и всичко му се връзваше на шест.
  Не е само Дянков изпаднал в това заблуждение.
  Трилиони евра и долари стоят напечатани в балансите на европейските и американски банки, обаче всеки взе да си връзва гащите и парите станаха кът.
  И на тва положение ние кво праим?
  Разпасали сме поясоците и свалили гащите.
  Лекарския съюз вместо да скокне срещу далаверите на здравния мениджмънт иска още пари от опоскания бюджет.
  И три пъти повече да им дадат, за докторите пак няма да има.
  Защото здравната мафия на "доставчиците" в системата е непокътната.
  Българските болници вече плащат по най-скъпите цени в света бинтове, марли, хапове и консумативи.
  Върхът на сладоледа беше преди месец когато файл на компания доставчик цъфна мот-а-мот на здравното министерство.
  И вместо някой да влезе в панделата одма здравни толупи тръгнаха да ни кандърдисват как това си било нормално!
  Няма прокурори, няма ДАНС, Цв.Цв. го няма дори.
  Става въпрос все пак за разпределението на 2милиарда и половина лева обществени средства годишно, абсолютно безконтролно към настоящия момент.
  Е, и кво праим в този момент?
  Наливаме още средства.
  До кога мислите, че може да издържим?

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дянков сега се опитва да замазва положението.
  Не бе защо - дайте нарпаво с 5% нагоре.

  The biggest risk in life is not taking one.
 41. 41 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 397 Любопитно

  До коментар [#19] от "Jay Gould":
  точно това е ключът за решаване на финансовите проблеми. максимално съкращаване на държавните служители, които са на гърба на данъкоплатците. . да не говорим за излишни разточителства и раздути щатове. напр. в задграничните ни мисии, има излишно дублиране на високи длъжности. не е оправдано да има посланик и зам посланик с ранг на министър едновременно. единият или другият би могъл да ръководи дейността в мисията, но двамата едновремменно е излишно харчене на средства. не сме толкова богати за да си го позволим. би могло по-добре да се огледат щатовете и се направят необходимите икономии.

 42. 42 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  това гюбре затри държавата,и ментора му

 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "bette":
  Права сте онзи ден слушах интервю по радиото с синдикалният лидер на полицайте и се ококорих като каза,че към 22 000 действително работят даже имат и неодокомплектоване на екипите а другите 37 000 били администрацията на МВР/ Сряда по Дарик - в интервю с Диана Найденова/
  И това е истината предполагам.
  Като пътувах с влака Варна -София по гарите се бяха пръкнали толкова жепейци, че все едно оранжевата революция е дошла
  Сигурно е имало набиване на канчето след катастрофата и сега поне си личат отдалеч със светлоотразителните елеци,че са повече от пътниците а за администрацията не знам колко е а и те са друга модна линия

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 44. 44 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Абе,
  Тия не усетиха, че се осраха. При тия сигнали, че никой не знае какво ще се прави утре, вече няма да видим нови инвестиции бая дълго напред, а старите за пореден път ще почнат да се изтеглят тихомълком. Даже 0% данък печалба да сложат, пак ще има дълго ослушване дали ще трае мярката повече от една година и има ли смисъл да се налеят пари за завод, който не се изплаща за този период. Просто администрацията ни няма явно и грам мозък за нормално мислене. Какво да се прави, матрЯл... Не може да се назначава основно по партийна линия и идея да се намери работа на наш човек, дето никой не го ще другаде на нормална заплата, та да му се даде пост за малко пари, ама сигурни, а той да си доработи с рушвети, и да искаме да върви нещо. Не става и да има по 5 щата за нещо, дето в частна фирма я има един назначен за същия вид и обем работа, я се плаща на някой външен, който обслужва 20-30 фирми накуп и да искаме нещо да върви.

 45. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В интервю снощи по канал 3, премиерът Борисов каза, „Дянков има много трески за дялане и ако продължава така ще го волна”. А защо не волни Трайков и защо не се откаже от АЕЦ, той премигна няколко пъти и каза, „Аз не мога да се откажа от АЕЦ, защото сега ние плащаме по 300,000,000 неустойка на година и руснаците ще кажат, ето ти аеца е готов дай ми милиардите, късно вече”. На въпроса, защо излъга народа за туй, за онуй, той каза, „Аз не лъжа, като не ме иска народа при една стачка, ще напусна и оставя да дойдат пак Станишеви и др. нека видите тогава”. На въпроса колко трябва да е голяма стачката за да си отидете, той каза, „Няма значение колко ще е голяма”. След това пуснаха Сидеров, който остро критикува чешката ел централа, която краде от нас и парите ни отиват за чешките пенсии. И каза, че „Ние с Герб имаме потенциала да я спрем независимо от договорите които имаме с тях”. Аз го мислех Борисов, че какъвто е як, може да те извърти един юмрук в главата, но излезе, че той бил истински Гарибалди. Такъв мек човек, който и на мравката път прави. МНОГО ИНТЕРЕСНО!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 46. 46 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Имаше един виц по "Бай Тошово" време.Като реши Т.Живков да вдигне цените пуска слух за това.И след 3-6 месеца като ги вдигне с по-малък процент от "спуснатия",хората вместо да негодуват, питат"Айде бе,от кога го чакахме".Свидетел съм как собственик на голяма компания с много персонал,преди повече от година бе готов да изкара всички заплати на "светло".Ако тогава бяха намалени с 5%,а не с 3% по-голяма част от големите вносители в бюджета щяха да изсветлят заплатите на служителите си.Тогава и с 3% намаление,пак се увеличиха постъпленията в НОИ.Като слушаш профсъюзите,а не министъра си и икономистите няма да стигне далеч.

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Дебилът Дянков постави нов рекорд. По актуализации на бюджет. Досега не се бе случвало да се актуализира бюджет за следващата година, но и това доживяхме. Орешарски вече посъветва властта да внесе нова флашка. Щото старата е вече нефелна. И се почна. Няма да са 3%, а нещо друго. Което и самият дебил не знае какво е.
  Същевременно десните комунисти национализираха здравните ни вноски, като "наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК (1.4 млрд. лв. в БНБ) се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет". Подобен грабеж е извършван два пъти в историята на страната. Първият път с национализацията на професионалните пенсионни фондове на учители и работилите в СОАТ, а вторият - с национализацията на фондовете създадени с прословутия дял ІІІ на КТ от 1951 година.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Нали т'ва момченце с поразяваата уста миналата година обяви, че март 2010 ще сме излезли от кризата?

 49. 49 Профил на west
  west
  Рейтинг: Весело

  Работещите пенсионери на граждански договор ,не плащат ДОО.Това правителство ,хем го сърби ,хем го боли!

 50. 50 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Мисля този коментар на друг читател описва всичко:

  "Няма никакво значение какво е казал г-н Б. Борисов днес , при положение ,че има думата и утре."

  Може да бъде мото на това правителство или ще стане българска поговорка, поне докато трае управлението им...

 51. 51 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 436 Любопитно

  "...Всеки ден откриваме обекти за стотици милиони левове, с което разкриваме нови работни места, и то във време на финансово-икономическа криза.."

  Днес е петък.Значи имаме 5 обекта от началото на седмицата всеки за стотици милиони левове.

  Някой ще ги посочи ли ,че не се сещам.

  кому е изгодно?
 52. 52 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Айде, да я правят 1.75234876% и да си стикат ръцете.

 53. 53 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#51] от "коколино": Ето ти един обект - Мостстрой

 54. 54 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тези може и да стават за лагер на бой скаути, пионерчета, или пожарна команда, но за Държава - НЕ стават. Дори обикновено ООД да бяха, досега половината служители да се разбягали, от работниците естествено ще останат най-негодните.

  Най-лесно ще е, да настроят скъпите си компютри с платен софтуер (тройно при това) и всеки ден да генерира случайни числа за ставки, данъци, осигуровки и всякакъв друг грабеж.

  Понеделник - 2.5%
  Вторник - 1.3%
  Сряда - 0.5%
  и т.н.

  ДДС - четни дати - 25%, нечетни - 18%, уикенд - 30%, национален празник - 66%

  А Митрева всеки ден да измисля коефициент за НОИ, и без това е пенсионер и няма с какво да се занимава.

  Тотю ежеседмично да пресмята някакви месеци за продължаване агонията на кандидат-пенсионерите, нощем също.

 55. 55 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#51] от "коколино":

  СИБанкя - нема празно!

 56. 56 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#54] от "heineken":
  Изключително точно.
  /Още ги чакам да научат разликата между процентен пункт и процент/

 57. 57 Профил на apolon78
  apolon78
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Увеличение на осигуровките с 3 пункта в съотношение 60/40 между работодател и работник за моето семейство автоматично означава пряк допълнителен разход от 43.20лв./мес. Пoнеже ми писна 10% от хората да пълнят хазната, аз решавам автоматично да намаля разходите си с 259.2лв./мес. Така от ДДС ще спестя точно допълнителните осигуровки от 43.20лв., защото не смятам повече да давам и лев за наливане в каците без дъно наречени НЗОК, НОИ и Държавен Бюджет. Привидно за мен ефектът ще бъде положителен - нетно ще спесявам 216лв./мес, които при годишна лихва от 6% биха ми донесли допълнително 6.48лв./мес. Тези 216 лв./мес. обаче се почти една минимална заплата за някой зает в частния сектор, която той няма да получава, защото аз няма да похарча тези пари. Той няма да работи нищо, няма да произвежда продукт и няма да похарчи тези 216лв., които да са в полза на друг. И така-няколко пъти по много пъти. Ефектът-преценете сами.
  Разберете, осигуровките са част от фонд работна заплата и ВИНАГИ са за сметка на работника. Работодателят може да ги спести, като съкрати хора, намали заплатите или просто ги увеличи с по-малко. Стига популизъм и олигофрения.
  Аман от комплексари в политиката!

  И Дянков, докажи че си мъж. След тази гавра е редно да се защитиш.
  Последен шанс!

 58. 58 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А Брад Пиц когато не е зает да разхожда стажантки в Китай, да си прави по една флашка и при удобен случай да я праща на дебилите в Парламента за гласуване. По електронен път.

 59. 59 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#58] от "heineken":

  Абе да разхожда който иска, ама нека първо научи министрите да работят с компютър, че да могат да получат. Може да започне с председателя

 60. 60
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:25 на 08/10/2010 от неговия автор.

 61. 61 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като се опитват да се съобразят с толкова много лобита и интереси, в крайна сметка контрата остава у тях.
  Ама така е - като водят реактивна политика...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 62. 62 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Е нали тоя говореше,че най-големият успех на това правителство е, че не се вдигат осигуровките и данъците. Сега от приказките му излиза, че правителството ще остане без НАЙ-ГОЛЯМ УСПЕХ!? Този е неадекватен и проваля усилията на бай Бойко да постига големи успехи.

 63. 63 Профил на dot
  dot
  Рейтинг: 688 Весело

  Утре вестник "ТруП" ще излезе с водещо заглавие: "Бойко намали осигуровките с 1,5%!"

 64. 64 Профил на jtkjtk
  jtkjtk
  Рейтинг: Неутрално

  Хаосът е пълен, по това спор няма. Но там, вътре, се виждат няколко тенденции: 1. Харченето на пари не намалява а расте, при това за покриване на текущи нужди /каца без дъно/; 2. Резерва намалява непрекъснато; 3. няма реформи и тенденцията е да се спират, а не да започват; 4. Дори престъпността на улично и битово ниво расте 5.Чухме, че износа ще ни извади от кризата, нещо което е наи-малко съмнително; 6.непрекъснато се наслагва етническа омраза в обществото.
  Как искате да вървим напред, това е невъзможно.....

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#22] от "Славена":
  Последно няма. Има пазарлък.

 66. 66 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За Симеон не сте прави. Не съм монархист, напротив, но неговото управление беше най-доброто за последните 20 години. Имаше умереност, приличие, мярка. Имаше висококвалифицирани кадри, с някои неприятни изключения. В страната се дишаше и работеше спокойно.
  Не мога да коментирам неговите гори, защото не знам нещата в подробности. Но кой от вас не би си получил нещо, на което, според него, има право? Оттук нататък съдът ще реши.
  Но като управление това бяха четирите европейски години от нашия болезнен преход.

 67. 67 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#66] от "petarpountchev":Тогава се коваха основите на пирамидата! Беше такъв купон! Ех години ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 68. 68 Профил на MiroN
  MiroN
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#66] от "petarpountchev":
  Имаше умереност, приличие и мярка да не се промени нищо . Царя имаше късмет да управлява в период, в който и магаре да бяхме сложили на власт - икономиката щеше да расте. Предното правителство беше стабилизирало финансите и се виждаше ЕС на хоризонта, пък и световната икономика беше в период на експанзия - затова намаляваше безработицата и се увеличаваха инвестициите. Не че нищо не е направил, ама главното му достижение е че не скапа нещо.

 69. 69 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Весело

  До кога ли бушонът Дянков ще издържи?! И какво след като гръмне?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 70. 70 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Има много силни мнения в момента да се унифицира данъчната политика в Европейския съюз, тъй като в Унгария ДДС е 25 %, казвам го заради нашите работодатели, а сега ще се опитат да въведат плосък данък от 16%. В България е 10% плоският данък и 20% ДДС и в момента ние сме държавата с най-ниските данъци в Европейския съюз.

 71. 71 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ 20% ДДС и 10% ПЛОСЪК ДАНЪК! УНГАРИЯ 25% ДДС и 16% ПЛОСЪК ДАНЪК!

  Има много силни мнения в момента да се унифицира данъчната политика в Европейския съюз, тъй като в Унгария ДДС е 25 %, казвам го заради нашите работодатели, а сега ще се опитат да въведат плосък данък от 16%. В България е 10% плоският данък и 20% ДДС и в момента ние сме държавата с най-ниските данъци в Европейския съюз.

 72. 72 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  Вече не е, и смешно.
  И то при условие, че Европа лека -полека поема нагоре. Няма ли вариант да ги командироване някъде за месеци някъде по- далеч от България. То и без това цялата държава си кара на самотек поне да не пречат.

 73. 73 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#70] от "merkel":

  Никой не иска да се повишава плоския данък от 10% на 16%. Има предложения за възстановяване на прогресивния ДОД.

  Да с най-ниските данъци сме, но и с най-ниските доходи. А защо въпреки ниските данъци през тази "успешна" година и в този данъчен рай няма почти никакви чужди инвестиции? Или ТВ-клиповете с разянето на трикольорни ленти са само за баламурници.

 74. 74 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблемите идват от непостоянния, емоционален характер на премиера. Днес е добър, утре зъл, днес щедър, утре стиснат, днес сговорчив, утре самовлюбен и безпогрешен в собствените си очи, а оттам и всики тези непредвидими действия. Хората около него говорят когато не трябва и мълчат, когато не трябва... Всичко това обезмисля труда на няколкото качествени попадения в екипа...
  Не знам, дали ще успее да преодолее тези слабости ББ. Той е особено хаотичен под натиск, а това е съществена слабост за един политик... Бяхме напът да излизаме от кризата, но сега, с тези противоречиви решения сам си ритна столчето..Идсаме си да го подкрепим, защото има и добри неща, които стават в държавата - почти за пръв път през последните 20 години...Но как да подкрепиш някого, който сам не знае какво и колко пъти ще му хрумне днес?

 75. 75 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се чете - иска ми се да го подрепим...

 76. 76 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само влошават нещата в икономиката и като малки миксерчета забъркват големите каши ! Имам предложение, защо не вземат да се затворят в кабинетите си и да вземат та да изчакат да им мине мандата , без да правят повече щети и да лазят по нервите на хората. А ние хората просто ще изчакаме следващите !

 77. 77 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "petarpountchev":

  И мойта жена е емоционална и хаотична, затова не бих гласувал за нея и не бих й дал да управлява нищо. Да се замислят някои хора !

 78. 78 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "merkel":

  Не е вярно, Малта е с най-ниски данъци 5 % корпоративен данък .

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#24] от "Славена":
  А бе , на тебе ти е весело, защото гледаш отстрани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK