Бизнесът: Увеличаването на вноските ще доведе до безработица и сива икономика

Бизнесът: Увеличаването на вноските ще доведе до безработица и сива икономика

© Цветелина АнгеловаНад 95% от ръководителите на фирмите не подкрепят увеличаването на осигурителните вноски. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата сред 54 хил. фирми и 83 браншови организации.


Около 62 на сто от анкетираните смятат, че ефект от увеличаване на осигуровките е преминаването на много фирми в сивата икономика. Други негативни последици ще са увеличаването на безработицата и спада на икономическия растеж, прогнозират работодателите.


Като ефективна мярка за реално повишаване на приходите в бюджета над две трети от представителите на бизнеса посочват съкращаването на администрацията. Според тях усилията на управляващите трябва да са насочени по-активно към подобряването на ефективността на контролните органи, за да може да се подобри събираемостта на осигуровките.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Весело

  А дали мъничко не преувеличават?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "abadobata":

  не.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 3. 3 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Само си търсят претекст за да намаляват заплатите на служителите си. Алчни първенюта.

  Orda
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  abadobata, в едно нещо си прав - психологическият ефект ще надвиши с пъти фискалния. Повечето българи знаят народната приказка "Уй*ва глАва рамене нема". Ако не си я чувал, да ти я кажа. На един селски момък му се приискало да прави секс с годеницата си преди сватбата. Тя се дърпала, но той я кандърдисал с обещанието, че ще си пъхне само главата на члена. Вирнала краката, а той оппп- наденал го целия. Девойката извикала "Ма нали щеше само главата?". А той отговорил споменатото вече "Уй*ва глАва рамене нема".

  Така че abadobata, , аре да не се опитват да ни пъхат само главата, защото знаем завършека и всички ще вземат мерки отрано, като се изпокрият в сивата икономика

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  А защо когато миналата година ги намалиха сивата икономика се увеличи драстично?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 6. 6 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Проблемът на пенсионната система е нейният модел. Това е начинът по който функционират финансовите пирамиди – винаги идва време, когато обещаните разходи стават непостижими с възможните приходи и системата се разпада. При нас този момент се преближава, но все още има глупаци, които вярват във вечен (финансов) двигател. В момента, в който отпадне държавната принуда за участие в тази финансова пирамида, тя ще рухне, както всичко, което съществува благодарение на принудата. А и възможни ли са дори теоретично такива системи, основани на принуда, в днешния отворен свят, при свободно движение на хора, стоки и капитали? Дежурното възражение – какво да правим пенсионерите, които не са имали възможност за участие в капиталонатрупваща система – има прост отговор: държавната принуда за участие във финансирането на сегашната пенсионна система е основание досега направените вноски да се оформят и обслужват като държавен дълг. Така погледнато всички държави, ползващи пенсионна система тип пирамида,...

  Прочитане на целия коментар са силно задлъжнели и изчистването на тези огромни дългове ще е воденичен камък за десетилетия напред. Отлагането на прехода от разходопокривна към капиталонатрупваща пенсионна система само задълбочава проблема.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Повтарям примера с Кремиковци! 10-тина години Кремиковци не плащаше нито здравни, нито социални осигуровки, но това не го спаси от фалит!!!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Проблемът на пенсионната система е нейният модел. Това е начинът по който функционират финансовите пирамиди – винаги идва време, когато обещаните разходи стават непостижими с възможните приходи и системата се разпада.
  ---------------------------------
  Не си съвсем прав.
  От всички реформи в БГ поне пенсионната донякъде стана. Въвеждането на 2 и 3 стълб е нещото, което отличава пенсионната реформа от здравната.

  УПФ -то освен пенсия дава и доходност, така че при един силен контрол върху тези фондове от страна на Комисията по финансов надзор, има голяма вероятност тези, които ще пенсионират след 35 г/като мен/ да получат добра пенсия. Чрез ДЗПО и ДДПО /2 и 3/стълб се разбива държавния монопол върху управлението на пенсиите на хората и се пренасочват дейности от държавни чиновници, към портфолио мениджъри, чиито заплати така или иначе държавата не може да си позволи.

  Нещо повече по този начин се стимулират допълнително финансовите пазари. Заради стриктния контрол върху тях, пенсионните фондове се превърнаха в основни купувачи за облигации /относително нискорискови фин. активи/, които компаниите в България охотно емитираха през последните години.

  Така , че недейте плю веднага по пенсионната реформа. Там нещата поне ПОчНАХА. Разбира се, че има още какво да се прави, ама поне нещо почна да се прави.

  За разлика от здравеопазването.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 9. 9 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментар на средния и малкия бизнес:
  "Всъщност вече няма значение с колко ще вдигнат осигуровките. Важен е подтекстът: парите не стигат. Дори като за последно да кажат, че ще свалят осигуровките, все тая. Сигналът е даден - нужно е затягане - съкращаване (оптимизиране на персонала), преизчисляване на заплатите (разбирайте - намаляване) и т.н.
  А можехме да го избегнем...
  Всички ревете за имуществото на богатите, а защо не предложите да се обложи имуществото им, а не доходите на всички. Ще ви кажа защо - защото всеки (или почти всеки) държи "под възглавницата си" нотариален акт - я за второ апартаментче, което още не е готово, я за някой и друг декар на село...
  Затова... зимата няма да ни хареса..."
  Още подобни коментари на: http://redor.bg/

  stog
 10. 10 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  5,
  Да ти отговоря ли защо? Защото не ги намалиха, а ги качиха за самоосигуряващите се. Намалиха ставката с 2 пункта, но вдигнаха двойно прага, а от там и вноските. За земеделските производители пак имаше подобна врътка с прага. Съответно хората, които не издържаха на това да дават повече от преди, се покриха в сивата икономика. Как да ти го обясня? Ако цената на хляба ти е 50% от тази на най-евтиния салам и струва днес 1лв, то ще приемеш ли за намаление на цената да ти кажат, че от утре ще е 40%, но от цената на луканката, нищо че ще плащаш по 2лв? С популизъм горе-долу това е картинката. Слагаш и Дянковото бавене на държавните плащания, което блокира икономиката, и ще имаш отговор защо по-ниска ставка като проценти бутна хора към сивия сектор.

 11. 11 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "атанас": Много емоции, много нещо! Иначе си прав - вместо осигуровки се набутват космически суми в трошки от Италия и Германия!
  -Интересно защо в държавата с най-ниска социална тежест, най-ниски данъци, най-ниски надници в Европа има най-голяма сива икономика??!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "BBC":

  Ехоооо! Само подоходният данък ни е нисък. Косвените данъци и скритите данъци (като тези осигуровки ~45%) никак не са ниски. И реално никой не знае как се "разходват".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Ух, няма емоции в написаното от мен, а истина за България. Просто знам какво е мисленето на хората, кой колко е свикнал да плаща и т.н. Съответно ми е ясно, че тия, които са плащали на минимума, ще си кажат, че им скачат двойно плащаните пари, а притиснати и от междуфирмената задлъжнялост, в чиято основа са и едни 2 милиарда дългове на държавата(В момента не че не се изчистват, ама много късно, а и с рекет да се откажат фирмите от част от парите.) съвсем човек си прави сметка дали да не се покрие, вместо да плаща двойно.
  Виж, в чужбина си, та няма как да оцениш нещата на местна почва. Има и друго с праговете за самоосигуряващи се- много хора имат фирми с почти нулева дейност, защото в България закриването на фирма е сложна, скъпа(иска се година поне да плащаш на прокурист) и т.н. процедура. Така човек с доход средно 100-200лв на месец от фирмата си или нулев такъв е длъжен да плаща осигуровки на праг 420лв. Е, тия хора просто спряха да плащат масово. За тях и така наречената най-ниска ставка в ЕС е реално към най-високите- може да е 80-90% или над реалния им приход от фирмата заради прага. Това е все едно в западна страна да ти кажат, че данъкът ти е 1%, но от поне 200000 евро месечно, т.е. 2000 евро. Сметни разликата на доходите тук и в ЕС по професии, помисли си за малките градове, където хората често 200-300лв месечно ги смятат за добър доход, а 500лв съм чувал да ги споменават едва ли не за богатство, ако ги имаш накуп...
  Та... Не си мисли, че пропагандата и погледът на хора, живеещи в съвсем различни условия, могат да дават оценка, която да се доближава до истината. Не се обиждай, но не си тук, нямаш и идея за същи

 14. 14 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ...Над 95% от ръководителите на фирмите не подкрепят увеличаването на осигурителните вноски...

  Значи 5% или не са разбрали въпроса, или не са знаели какво е това "осигуровки" )

 15. 15 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Ух... Без да искам натиснах бутона за пращане...
  Да продължа,
  нямаш идея за същината на това, което коментираш, а действаш по-скоро с мисълта, че живеейки навън си много по-напред от тия, дето са си прости хорица и не са навън. Да, имате поглед за нормалния свят емигрантите, ама не забравяй, че сте загубили погледа какви са проблемите в България.

 16. 16 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "атанас":

  Според мен неплащането на Дянков е най големият му грях. Може и да е имало комуняшки фирми ,но те са на върха ,а под тях в пирамидата има стотици честни фирми подизпълнители,доставчици и т.н. Междуфирмената задлъжнялост в България е на много опасно ниво и стопира развитието на икономиката икономиката.

 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#12] от "Музар":Сравнено с останалата Европа колко по-високи са?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  16,
  Той Дянков не плати държавните дългове, стопира няколко месеца възстановяването на ДДС в края на 2009та и блокира всичко. Да, това е най-големият му грях, дето още с години ще блокира икономиката. В момента масово се виси с дългове, даже при ръст ще трябва те да се чистят дълго и няма да има ресурс за нови инвестиции. А правителството с всеки ден продължава с глупостите и съвсем скапва шансовете за бързо излизане от кризата.

 19. 19 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "атанас":И в UK т.н. self-employed плащат определена вноска в National Insurance, независимо от това дали работят или не!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "BBC":

  100% са по-високи!

  Защото НЕ СА ОСИГУРОВКИ! Докато там са точно това, което е името им.

  Нещо повече - здравните данъци се изразходват не на принципа на осигуровката, а на застраховката - на годишна база. Но не получаваш съответното, което би получил от застраховка. При тях отклонението е най-драстично и няма никаква зависимост между парите с които се осигуряваш и получаваните здравни услуги.

  Ако наистина не си в бг, поинтересувай се от системата тук, направи сравненията и тогава коментирай. Така, ангро, коментарите ти са смешни и неадекватни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "BBC":

  Стига глупости за ниски данъци! В Бг данъците не са ниски. Т.е. ниски са но само преките данъци. А всъщност държавата преразпределя над 40% от дохода, което автоматически значи, че прибира над 40% от изработените от мен пари! Това ниски данъци ли са?

  Само сравнете колко е ДДС в БГ и в Германия например и тогава ми говорете за ниски данъци!

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "niakoi_si":

  И още нещо - в кои сфери ДДС не се начислява или е по-ниско. По принцип съм против диференцирано ДДС у нас, тъй като това е база за корупция. Но ако се правят сравнения, те трябва да са пълни, а не повърхностни.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "атанас":

  А да си се замислял, че ако не го беше направил Дянков тоя грях, най-вероятно сега курса лев-евро щеше да е 4:1, 2/3 от банките в БГ щяха да са пуснали кепенци, вътрешното потребление щеше да е сведено до 0, а народа щеше да полива с бензин парламента.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "Музар":

  Абсолютно. И аз съм противник на диференцирането на ДДС ставките, защото приложено към Ганьовския манталитет, ще стане едно голямо....

  Но в една "лоша данъчно" Германия ако се осредни ДДС заради диференцираните ставки сигурно ще слезе под 15%. Докато у нас привилегии има само за мутренския туристически бизнес....

  Въобще като някой ми заговори за ниски данъци в БГ и ми иде да му....

  А сега искат да вдигнат осигуровките и някакви тъпи работници овчедушно скачат в знак на подкрепа, без да осъзнават,че те ще платят увеличението....

  Абе рядко прости животни.

 25. 25 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "Музар":Тогава за нормалните хора решението не е намаляване на осигуровките, а в това осигуровките да станат наистина оосигуровки!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 26. 26 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#21] от "niakoi_si":Защо?! В германия колко процента се преразпределят на федерално и провинциално ниво?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  И на мен ми идва да....

  Непрекъснато говорят, че уж лявото правителство е направило най-голяма услуга на "бизнеса" с нисък и плосък подоходен данък. Само че това е измама. Приходите от ози данък се управляват прозрачно (доколкото тази дума има място у нас), докато останалите данъци - абсолютно на тъмно! То заради това тях ги вдигат непрекъснато и реално държавата разпределя над 50% от доходите, но само за една малка част от тях имаме някаква мижава информация как става.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "BBC":

  За тази промяна е необходима РЕФОРМА. Това правителство имаше такива предизборни обещания, но явно за тях "реформа" е промяната в процентите, а не в начина на функциониране на системата.

  В една издънена от всякъде система няма никакво значение колко пари ще се налеят - те винаги ще бъдат изхарчени, при това без никаква полза за обществото. И дори като временна мярка е безсмислено.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "BBC":

  А у нас какво получава обществото в резултат на това разпределение? Дали германските пътища и транспорт? Дали тяхната инфраструктура, пенсии, социални помощи, здравеопазване или каквото ти дойде наум???

  Само процентите не са достатъчни за преценка. По-важно е какво се получава срещу тези пари, които държавата управлява. При нас получаваш нищо или почти нищо.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#28] от "Музар":Ами вече малко се съмнявам. Оказа се, че със здравни вноски се финансира строителство на спортни зали, пътища, военни НДК-та, но не и здравеопазване! Демек бабичките финансират магистралите по които да се возят мутрите, които не плащат данъци и осигуровки.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 31. 31 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "Музар":Ами борете се с тази корупция, защо унищожавате социалната система?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 32. 32 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  23,
  Този грях на Дянков щеше да се покрие тогава от резерва, дето сега се топи, но нямаше толкова стремглаво да се бутат заплати, съкращават хора и стопират бизнеси. Нямаше да паднат и доходите от:
  - ДДС заради падналите обороти
  - данък печалба
  - осигуровки
  Нямаше да се вдигнат рязко разходите за обезщетения за безработица, много по-плавно щяха да се вдигат лошите кредити(по-малко безработни, по-малко хора с намалени рязко заплати, които не им стигат за вноските по кредитите), а от там и лихвите щяха да са по-ниски, нямаше да има куп върната техника на лизингодатели от фирми, които са я купували, защото работят за държавата, и са калкулирали стойността й в това, което не им е върнато, нямаше и да се губи доверието на инвеститорите толкова рязко и да се изтеглят ударно капитали заради усещането, че не се знае утре какво ще ти натресе държавата...

 33. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "BBC":

  Никой от гражданите не унищожава "социалната система". Такава просто няма. Има принудително отнемане на доход. С подкрепата на едни мафиотски структури като синдикатите, например.

  Аз не гласувах за ГЕРБ, но много хора гласуваха за обещания, които те вече тотално изопачиха и вършат всичко друго, но не и реформа.

  А хора като теб, които явно не познават нещата у нас и говорят наизуст, саботират малкото гласове из нета искащи реална реформа.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 34. 34 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Брех да видиш ти! А като намалиха вноските с 16 % за последните години, защо ли сивата икономика си стои все между 30-40 %. Стига глупости. Нито високите вноски вкарват , нито ниските изкарват от сивата зона. Истината е ,че на бизнеса хич, ама хич не му иска да си намалява печалбите.

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "атанас":

  Грешиш. Нищо не можеше да се покрие с резерва. Кредитните институции отвън само чакат сигнал да ни пуснат рейтинга по нанадолнището. Ясно ти е тогава какво ще се случи с лихвите в БГ. България и сега диша назаем отвън. Предполагам ти е ясно какво ще се случи в момента в който ни клампират тръбичката!

 36. 36 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "Музар":Ами правете реформа!
  - Защо издържате свъх скъпи МВР и Военна болница, достъпни само за една каста?
  - Защо не се борите с корупцията?!
  - Защо не се борите с ненужните регулации, които са основен източник на корупция?!
  - Защо не се борите с държавния капитализъм?
  - Защо не се борите със сивата икономика? Контрабандата?
  - Защо не се борите срещу отпускането на 100 милиона "ваши" пари за подслушване?
  - Защо не се борите срещу гигантската администрация?
  - Защо не се борите срещу изкуствените фалити и източване на частните пенсионни фондове ...
  ....
  Защото аз се боря срещу това! А не срещу социалната система! Тя и образователната май са единствени които имат някакви, макар и скромни резултати!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "uriah":

  Стига с тоя черен бизнес бе! Аман от пролетари като теб!

  Какво ще му накривиш шапката на бизнеса? Ако му стане скъпо да ти плаща на теб, просто ще иде там където има съгласни да му работят и за по малко пари! Китай, Индия, Малайзия. На бизнеса не му пука дали ще плаща на теб или на китаеца!

  Така че ти на бизнеса не можеш да му вменяваш какво да прави. Единственото което можеш е да го изгониш и да умреш гладен, глупако!

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#36] от "BBC":

  Аз нямам намерение да се боря с нищо. Това което правя е да не наливам пари в черна дупка каквато е всъщност социалната ни система. Не е моя работа да се боря. Аз си имам други задължения и за тях ми плащат. Ти ако искаш се бори и като я направиш достатъчно читава да ми харесва ще се включа да я спонсорирам. Дотогава - баста!

 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "uriah":

  Уф, проблемът не е в чистите процентни стойности. Има куп начини да се унищожава светлия бизнес и да се изземва ресурс от бизнеса изобщо. Пример - разход на време за всички отношения с държавни институции, а и парите не са малко. Другият начин е скрито финансиране от държавата на определени играчи, "добре облечени и често отстрелвани бизнесмени", които буквално затапват нормалния предприемач. Да не подхващаме право-не-знам-си-какви-систми... По тези показатели сме на последните места в Европа. О, и това непрекъснато променяне на закони, такски, ставки...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#36] от "BBC":

  Ми сподели как се бориш, моля!
  И у нас ли се бориш, да уточним...
  Може и да "прихванем" нещичко

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДО НЯКОЙ СИ
  Тъй ли , благодаря ти ,че ме светна как бизнеса бил мобилен - не го знаех това досега. Но понеже си позволяваш квалификации да те светна пък аз нещо. Тази държава е на този хал защото всички се правите на големи бизнесмени само като си мерите мерцедесите и курвите. Но като дойде време да плащате се криете като плъхове. Дали защото довчера бяхте бармани-куки на ДС или закупчици в АПК-то - не знам. Знам, че всички трябва да си плащат за да не слушат коректните данъкоплатци, че няма пари за здравеопазване, образование, инфрастурктура и култура. Пък койте не ще да си плаща - да ходи където иска. Аз искам да живея в европейска държава и да се радвам на истински бизнес, а не на балкански тарикати.

 42. 42 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 434 Неутрално

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html
  Политиката за балансиране между БЛС, работодатели и синдикати става все по-трудно прогнозируема. Очевидно се обмисля друга схема, която да позволи по-малко увеличение на осигурителната тежест с 1% до 2% , като част от разходите за здравната система да бъдат прехвърлени от бюджета към здравната каса.Възможен е и друг вариант с покриване дефицита в социалното осигуряване със средства от републиканския бюджет вместо с повишение на осигурителните вноски,както е в някои по-цивилизовани държави.

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "uriah":

  "Знам, че всички трябва да си плащат за да не слушат коректните данъкоплатци, че няма пари за здравеопазване, образование, инфрастурктура и култура."

  Ххаха! Кои са коретните данъкоплатци? Държавните служители? Че нали техните заплати, данъци и осигуровки се плащат от бюджета, т.е. от този мръсен-мръсен-бизнес.

  А пари няма, защото се харчат за всичко друго, но не и за това, за което са дадени. Проблемът не е в тези, които не плащат, а в тези, които харчат.

  Никой не е луд да плаща за нечий чиновнически масраф.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И да попитам - работниците от Кремиковци ще получат ли пенсиите си? Да, ще ги получат, въпреки че не са внасяни техните осигуровки. Докато бяха под контрола на държавата...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 45. 45 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До "НЯКОЙ СИ" №23
  От написаното от тебе и "АТАНАС" стигам до извода ,че имате еднакви виждания по дискутирания проблем.Просто Дянков с неразплащането на бизнеса направи нещо повече от престъпление и то е икономическа ГРЕШКА.Не ми е понятна обаче тревогата ти за банките . В ситуацията ,която се намира страната според тебе редно ли е банкера Харпацунян да получава месечно двеста хиляди и годишен бонус повече от милион. Много те моля обаче да не ми вменяваш леви убеждения по така поставения разбира се приятелски въпрос , защото аз съм дясно мислещ човек и приемам за разумна протестанската максима за" БЛАГОЧЕСТИЕ ПЕСТЕЛИВОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ."

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "uriah":

  Ако искаш да живееш в европейска държава - побързай, бягай натам. Защото много скоро и тамошния социализъм ще изгърми със страшна сила! Иронията е че тия дето ги пишем комунисти (Китай) ще им покажат защо социализма не може да съществува дълго време

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#45] от "hyram1":

  Заплатата на оня със сложното име не му я коментирам - могъл - взел. Законно е!

  Иначе като ти гледам девиза, това с пестеливостта как се вмества в призива за харчене на резерва и увеличаване на дефицита? Защото ако Дянков не задържа парите на бизнеса и НЗОК, трябва да увели дефицита. Това е начина.

  Има и друг начин - да се намалят разходите в държавата. Но тогава виждаме какво се случва, КНСБ и Трънчо намират поленце за изява, скачат доктори, учители, миньори и ..... рейтинга на главуняка спада. А това както знаем не можем да си позволим. Затова на Дянков му се налага да прави фокуси и да прелива от пусто в празно, та да забърка най-накрая боя от ... лайн.а. Ама както знаем това не става. Така, че ако бизнеса и лекарите си искат парите, да не мрънкат на Дянков. Той просто прави това което му казва главуняка. Пази му рейтинга. Но не за дълго. С фокуси не става.

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#45] от "hyram1":

  Цял свят е пропищял от заплатите и бонусите във финансовите институции. Не знам нормативната база, но все пак върху тях има някакъв контрол от държавата. Ако заплатата му е по закон и не ощетява банката и нейните клиенти (!), не би трябвало да е проблем. За тази цел си има поне 2 комисии в държавата - да си вършат работата, за която им плащаме с данъци.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#38] от "niakoi_si":Моята пенсия си се трупа, въпреки че плащам двойно повече от Бг, болниците са нормални, въпреки че плащам многократно повече от Бг. А на тебе ти пожелавам от все сърце да ти свалят още данъците и Каролев да ти управлява пенсията и здравната вноска с инвестиции на БФБ!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#49] от "BBC":

  Дали забеляза, че статията не коментира държавата, където твърдиш че си (неизвестна), а българските проблеми?

  Думите ти звучат подигравателно и като на човек, който досега си е правил гаргара с останалите във форума.

  Можеш ли да отговориш на въпроса ми от коментар [#40] от "Музар"?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 51. 51 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма да стане работата лесно ,защото кажете ми какво произвеждаме. Какво стана с леката промишленост ...ами със селското стопанство .Единствено -туризма върви добре ,ама един зъб /па -било и от светия /пролет не прави...

 52. 52 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  А сега искат да вдигнат осигуровките и някакви тъпи работници овчедушно скачат в знак на подкрепа, без да осъзнават,че те ще платят увеличението............................

  Но пред алтернативата да ходиш на работа с ПАМПЕРСИ и ДА НЕ ДОЖИВЕЕШ до пенсия , а вноските ти да лапнат " почтените български бизнесмени и политици" , това е по-изгодния вариант !
  Само малоумник не може да го осъзнае ...
  Или ти и такива като тебе драскачи , сте точно от тези , които сте си сложили канчето под ручейчето и чакате да ми лапнете паричките ?

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 53. 53 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "Музар":Аз не се подигравам, пожелавам му това което той сам си пожелава! Много ниски данъци и закриване на сегашния социален модел!

  А по въпроса - агитирам, събирам информация, изказвам мнения които друг не смее да изкаже. Ако се налага помагам за петиции на гражданското общество. Какво друго мога да правя?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 54. 54 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#51] от "Irina":
  Ами произвеждай де ! Нали си голяма бизнесдама ? Или само приказките ти са голЕми...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:47 на 08/10/2010 от неговия автор.

 56. 56 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "Музар":А че мие весело и ви се леко подигравам е факт! това вашето за преминаването към частно осигуряване по време на безумните фалити на БФБ направо ме просълзява! Какво да правя? Да съчувствам? На кого? На този:" Не е моя работа да се боря. Аз си имам други задължения и за тях ми плащат." В крайна сметка всеки сам си избира живота!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 57. 57 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#44] от "Музар":А ти защо мълча тогава? Или имаше друга далаверка и подви опашка? А сега когато кранчето пресъхна искаш тарикатски да се измушнеш?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 58. 58 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "Naschenec":

  Ами ако си мислиш ,че чакам някой друг да ми плаща пенсия и здравна осигуровка ,се лъжеш.Издържам семейството си ,осигурявам работа на други и пращам редовно пари в Б-Я.
  А КАК Е ПРИ ТЕБЕ.

 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "BBC":

  ??? Четеш ли написаното от теб?

  Започваш все повече да приличаш в изказванията си на платен писач.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "BBC":

  Дори провокатор!

  Колкото до Кремиковци - където можех казвах доста неща. Не съм в позиция да знам всичко, но по този въпрос не мълчах и има достатъчно написано от мен тук, и не само. Значително повече, отколкото това с което ти се "хвалиш".

  Явно си поредният предплатен форумец...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 61. 61 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#59] от "Музар":Стрелях наслуки и ..хоп оцелих голяма плячка!
  И кой ще ми плати сега?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 62. 62 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 5 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

 63. 63 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Музар: И да попитам - работниците от Кремиковци ще получат ли пенсиите си?
  -------------------------------------
  Да, ще ги получат! Защото са им удържани парите (имам достатъчно колеги от Университета, работили там), а това че не са внасяни осигуровките не е техен проблем! Аман от пишман бизнесмени!
  Меркел, базата годишен доход от 100 000 долара е една прекрасна база- да ти мине живота в харчене

 64. 64 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ТЪЙ КАТО ОТДАВНА СЕ ЗАНИМАВАМ С КРЕДТИ И ЛИХВИ ПО ТЯХ ИМА НЕЩО КОЕТО Е СПАСИТЕЛНО ЗА БГ-ИКОНОМИКАТА, А ИМЕННО : ЗАБРАНА ДАВАНЕ НА ДИВИДЕНТ ПО-ВИСОК ОТ 5% ПО ДЕПОЗИТИТЕ ОТ БАНКОВИ И ДР. ИНСТИТУЦИИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА АВТОМАТИЧНО В ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ МЕЖДУ 5 И 10 МЛД. ЛЕВА ТЪЙ КАТО ДЪРЖАНЕТО ИМ В БАНКИТЕ ЩЕ СТАНЕ НЕ РЕНТАБИЛНО .МИСЛЯ ЧЕ ИДЕЯТА Е ОСЪЩЕСТВИМА САМО ОТ СМЕЛ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР КАКЪВТО ЗА СА СЪЖАЛЕНИЕ В МОМЕНТА НЯМАМЕ ,КАКТО И ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ВИЖДА ОТ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK