Здравният министър иска да внесе от чужбина нов метод за остойностяване на лечението

Здравният министър иска да внесе от чужбина нов метод за остойностяване на лечението

© Надежда ЧипеваБългария ще купи от чужбина софтуер, за да въведе остойностяването на болничните услуги по диагностично свързани групи, а не по клинични пътеки, както е сега. Това заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов в предаването "Седмицата" по радио "Дарик".


Той прогнозира, че новият модел на остойностяване на лечението може да тръгне от началото на 2012 г.


По думите му, покупката на готово решение от чужбина е необходима, защото в страната "има лобизъм и диагностично-свързаните групи също могат да бъдат изкривени", както сега се изкривяват пътеките. Министърът подчерта, че това е по-справедливият начин за остойностяване на лечението, защото не зависи от размера на финансирането.
Доплащането за здравни услуги първо трябва да се въведе в извънболничната помощ, защото пациентът е най-добрият контрольор, каза Константинов. Той прогнозира, че доплащането ще е неголямо като сума и ще е посилно дори за хората с ниски доходи. То ще се въведе от 1 януари 2011 г., ако няма голяма обществена съпротива, каза министърът. Той смята, че хората биха приели по-лесно доплащането, отколкото намаление на пакета услуги, до който да имат достъп.


При тази схема вече няма да е необходимо пациентът да получава направление от личния лекар, за да се обърне към специалист. Доплащането обаче ще дисциплинира пациентите да търсят медицинска помощ само ако действително имат нужда.


В болничната помощ министърът предвижда приоритетно финансиране на структуроопределящите болници, които да имат достатъчно персонал и модерна апаратура. Пациентите ще бъдат информирани предварително кои са тези болници, а останалите е продължат да съществуват, но там също ще се въведе доплащане.


Новият министър се изказа против конкуренцията между Националната здравноосигурителна каса и частните здравни фондове, каквато предвиждаше предизборната програма на ГЕРБ. "Това е принципен въпрос. Не виждам нищо лошо в частните фондове, но със сегашните финанси и бъркотия, ако задължим хората да се осигурват във втория стълб, това няма да допринесе до подобряване на ситуацията", каза Константинов. По думите му именно псевдоконкуренцията в здравеопазването - с прекалено големия брой болници и изкривяванията, ни е довела до тук, а "свободният пазар в медицината не е хубаво нещо".

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  Добре звучи! Почти като 800 дни. Да не стане така, както Цареца внесе Милен Велчев........

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 638 Неутрално

  звучи чудесно
  първо, обаче, трябва да чуем последната дума на белите мафии

 3. 3 Профил на jacpot
  jacpot
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво, много се радвам на трезви и ясни идеи!

  Колко време трябваше на останалите правителства та да не се сетят Разбира се играта там беше друга и никой неще да убива златната кокошка!

  jacpot
 4. 4 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално


  мдам са белите мафии ще насъскат пенсионерите роми и подобни да илзезнат на протести щот иначе спират кранчета на червените в този сектор

 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Новият здравен министър казва, че България ще купи от чужбина софтуер, за да въведе остойностяване на болничните услуги. Той трябва да е наясно, че чуждата шапка не става на българската глава, понеже доходите на българите са в пъти по-ниски от тези на европейците. Ако въведе едно към едно тяхната програма, ще се окаже, че само за най-богатите у нас ще бъде достъпна здравната и стоматологичната услуга. А за останалите - какво?

 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не мога да разбера защо всички здравни министри упорито мъл чат по въвеждане на американската система за здравно осигуря ване. За белите мафии е ясно,новият министър не открива топ лата вода ,ние самите отдавна сме изпитали на гърба си хипок ратовата клетва на медиците,която от години вече не се и пол ага.Защо да се набива в съзнанието на медиците да не крадат от пациентите си? Бих запитал новоизлюпеният министър защо не скочи против бялата мафия като член на ръководството на БЛС? Сега ще се опита да въведе правила в рекетирането,но бих му припомнил един вариант на българска поговорка,че куче научи ло ли се веднаж да лочи,не става за пазач на стадото. Така че,г-н министър,Вашите подчинени само нова система на здравеопаз ване ги оправя.Другото е кърпеж и съм почти сигурен,че в битка та между Вас и тази мафия Вие ще загубите.Защото мафията е от 20 години,в нея предполагам че участвуват и политици, и бивши депутати, и ексминистри и то не само на здравеопазване-то. Все пак опитайте, от опит глава не боли.

 7. 7 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами то друго решение май не остана?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Не мога да разбера защо всички здравни министри упорито мъл чат по въвеждане на американската система за здравно осигуря ване"

  Най-некадърната и най-неефективна ситема в света избра и най-неприложимата у нас!

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Весело

  Новият министър се изказа против конкуренцията между Националната здравноосигурителна каса и частните здравни фондове, каквато предвиждаше предизборната програма на ГЕРБ. "Това е принципен въпрос. Не виждам нищо лошо в частните фондове, но със сегашните финанси и бъркотия, ако задължим хората да се осигурват във втория стълб, това няма да допринесе до подобряване на ситуацията", каза Константинов. По думите му именно псевдоконкуренцията в здравеопазването - с прекалено големия брой болници и изкривяванията, ни е довела до тук, а "свободният пазар в медицината не е хубаво нещо".
  ==========================

  Ха-ха, какво стана прОграмата на ГЕРБ и защо министъра се отказа от нея?

 10. 10 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "свободният пазар в медицината не е хубаво нещо"

  Доплащането обаче ще дисциплинира пациентите да търсят медицинска помощ само ако действително имат нужда.

  Е това ако не е свободен пазар какво е? Мисля, че Константинов не е много наясно, че предлага именно повече пазарни механизми, при които хората решават, за сметка на групите със специални интереси. Звучи добре засега, да видим дали след няколко дни няма да се пее друга песен....

 11. 11 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не прочетох нищо за превенцията на заболяванията = здравеопазване. ЗАЩО?
  Може би защото пак имаме министър от гилдията.

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:53 на 09/10/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#9] от "stenli1":

  Защото на сегашния етап няма как да се прехвърлят суми от вноската от НЗОК към частни фондове, което би наложило допълнително увеличаване на вноската за втори стълб. Това може да се случи след като тези 1.5 млн неосигурени започнат да внасят вноските си. Така след като парите са вече достатъчно може да се помисли и за частни фондове и прехвърляне на част от здравната вноска.
  В този ред на мисли е крайно време неосигурените да започнат да плащат и спешната помощ за да може тарикатите да понамалеят и да схванат, че другите не са по-тъпи от тях!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Здравният министър иска да внесе от чужбина нов метод за остойностяване на лечението
  Не от чужбина - страните извън родината, странство, чужди земи - а от друга и то водеща в тази област държава-членка на Европейския съюз, да се внесе.

 15. 15 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Весело

  за покупката на софтуера, догодина ще бъде опукан половината бюджет на здравната каса, другата половина ще отиде за семинари и обучения по усвояване на новата придобивка. на болните: много здраве и късмет )))

  Времето е наркотик, много от него убива.
 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Не знаеш ли какво да правиш, внеси софтуер. А още по-добре дръпни едни 50 милиона лева, дай да го разработват приятелски фирми две-три години и то времето си минало, краят на мандата дошъл и ямурлука на суджук, а чорбаджията друг.

  Добрата воля на хората оправя нещата, а не софтуера.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 17. 17 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хаосът в здравеопазването се дължи на правителството на Иван Йорданов Костов, който с неговия министър Илко Семерджиев въведе малоумната Джи Пи реформа.
  "Десни", има ли нещо в България, което да не сте опрапастили досега?!

 18. 18 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Здравният министър преди това трябва да внесе от чужбина друг размер на заплатите,други доходи.

 19. 19 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Тъпа статия. Що не обяснят кви са теа диагностчно-свързани групи? Колко ще се доплаща за специалист? И въобще не става дума за трти или петнайсти стълб, а да допуснат няколко каси и те да се съревновават помежду си за задължителната ми вноска.

 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#6] от "polkovnik":

  Едно сравнение на някои западни здравноосигурителни системи:

  http://www.commonwealthfund.org/Content/Publications/Fund-Reports/2007/May/Mirror--Mirror-on-the-Wall--An-International-Update-on-the-Comparative-Performance-of-American-Healt.aspx

  В момента най-коментирани са немската и холандската, но аз съм склонен да се доверя на здравния министър, че България не е готова още за свободен пазар. Все пак неговите предложения ни доближават до такава цел. А и вече всякаква промяна е по-добра от липса на промяна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Изказването на министъра е пълно със смислови противоречия. Както вече отбелязват някои форумци:

  До коментар [#9] от "stenli1":

  Не е необходимо 2 и 3 стълб да са задължителни. Основна грешка на министъра. Както и вторият пенсионен стълб нищо реално не дава, но е задължителен, при това и първият е задължителен. Но официално се нарича "допълнително ДОБРОВОЛНО...", ама е доброЗОРНО осигуряване.

  До коментар [#10] от "Филип Колев":

  Значи, освен че няма да има свободен пазарен избор (колкото и да е изкривен на бг-територията), ще има допълнително заплащане, определено от същия комплект бели мафии... И никакво значение няма чии е софтуерът! Ако ще и Господ да го е направил, той в крайна сметка се управлява от хора и прави каквото му е зададено от същите тези хора. Докато не се смени системата на управление на здравните пари - всичко ще е "мижи да те лажем"...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#13] от "nqma zna4ka koi":

  А дали това правителство внася вноските за хората (ученици, пенсионери), които държавата е поела ангажимент да осигурява. Ако самата държава не спазва правилата си, няма смисъл изобщо да обсъждаме.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#17] от "james1":

  http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/sicko.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#19] от "pyn":

  Става,но задължително да има контрол от внасящите - напр. за размера на възнагражденията в касата,броя на персонала,контрол във всякакъв аспект.
  Да не ги гоним с хеликоптер по разни китни места...

 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Още една наукоподобна измама:

  Една смислена реформа трябва да се прави с оглед следващите 30-40 години, като има и преходен период и частично запазване на държавното осигуряване, но с поне минималната корекции в сегашната система.

  Най-малката задължителна промяна трябва да е създаване на лични осигурителни сметки. Ама не само като номер, към който да се привеждат пари, а като система на контрол и отчетност как и за какво се харчат тези пари.

  Без такива лични сметки споменатите от министъра "диагностично свързани групи" няма как да се определят. Защото ако в учебниците по медицина се говори за свързани заболявания, то при здравеопазването трябва да се отчитат не само заболяванията, а БОЛНИТЕ!

  Имам въпрос - има ли на държавно ниво (защото в някои медицински сайтове има частични статистики) за разпространение на заболявания по райони? Ама не статистиката на НОИ, която не е добре обвързана с медицинските изследвания.

  Има ли някой съпоставка колко са жителите в един район и колко са лекуваните в болницата на този район? Защото това е един бърз (и повърхностен) критерий за оценка на "изкуствените/ измислени/ надписани" клинични пътеки, болнични и операции.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До [#18]
  И какви заплати да внесе? По 200 хил. лв месечно ли?
  То и сега хирурзите получават по 80 000лв, официално!
  Не се говори за това под масата!

 27. 27 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Няма нищо по-алчно и корумпирано от българските лекари! Чуждите туроператори са пропищели от местните лекари-за всяко ужилване от оса-система, за всяка система по 300 лв.!
  СИК и ВИС ряпа да ядат!

 28. 28 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#24] от "xmm":

  Ми нали затова плащаме на ЦвЦв, ма верно, че ако разчитаме на него...
  Па то и на НЗОК никой не може да разбере (или не иска) къде се губят парите.

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По отношение на която и да е осигурителна или застрахователна система, нашето данъчно обирджийство има основен дефект, умишлен:

  За здравно/ пенсионно осигуряване частните фондове "снемат" здравен статус на осигурения. Просто това е задължителен елемент за актюерските сметки, т.е. оценка на риска. У нас такова нещо няма! Няма го и в ДДПО, което в същност го приравнява на задължителното държавно.

  Някой, дори ДАНС, може ли да получи справка колко и как е лекуван който и да е гражданин на бг-територията? НЕ!

  Е, тогава за какви "диагностично свързани групи" може да се говори???? Дори да се закупи подобен софтуер, тези данни трябва да са в неговата основа. След като у нас ги няма, то ще бъдат въведени някакви изсмукани от пръстите начални данни... Това е дори по-лошо от липсата на информация, защото ще е изкривена база. Такъв софтуер не може да заработи без дългогодишна статистика на местно ниво.

  Е, от мен това за измамните предложения на министъра.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Идеята на Костов беше навремето да си създаде храника наречена НЗОК, от която по всяко време да си цоца, той и неговите партизани.
  Къде е сега зъболекаря Семерджиев да вземе отношение към корупцията на лекарите? Зъболекар да прави реформата на лекарите ?!
  "Десни", толкова си можете, затова сега сте с 4 (четири) депутата в парламента.

 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Новият министър се изказа против конкуренцията между Националната здравноосигурителна каса и частните здравни фондове, каквато предвиждаше предизборната програма на ГЕРБ. "Това е принципен въпрос. Не виждам нищо лошо в частните фондове, но със сегашните финанси и бъркотия, ако задължим хората да се осигурват във втория стълб, това няма да допринесе до подобряване на ситуацията", каза Константинов. По думите му именно псевдоконкуренцията в здравеопазването - с прекалено големия брой болници и изкривяванията, ни е довела до тук, а "свободният пазар в медицината не е хубаво нещо".


  ГЕРБ все повече олевява и това не е на добре!
  Свободният пазар винаги е хубаво нещо,др.министър!Държавно здравеопазване с болници,изцяло издържани от държавата,където "нищо не се плаща"/как ли пък не!!!/ вече сме го играли!
  За това сме на тоя хал!
  За това директорите на държавни болници вземат по 100000 лв.заплати за година!
  А няма дори чаршафи!
  Левичарството от БЛС се прехвърля в/у ГЕРБ!
  Бат Бойко да внимава!

 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "james1":

  Нищо подобно. Идеята беше да има отделна от бюджета каса, която да работи в един преходен период от 20-30 години, за да има с какво да се осигуряват хората, плащали "на калпак" през по-голяма част от трудовия си живот. Тази каса трябваше да осигури независимост на вноските от бюджета, защото до тогава всичко влизаше директно в един държавен джоб и съвсем нямаше инфо какво става. Но това беше променено, при това по таен и напълно непрозрачен начин. Наистина е превърната в хранилка, но не от Костов, а от двете следващи правителства.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "polkovnik":

  Явно все още са останали хора които не са разбрали че Американската система е най-неефективната и най-бъгавата система в света. Самата система е конструирана така, че да обслужва интересите на застрахователите и в ущърб на населението. Изхождайки от факта, че всяка една здравна система се създава с цел осигуряване здравето на населението, а не благосъстоянието на бялата мафия или осигурителни фондове... спокойно може да се каже, че Америка няма здравна система. Точно поради тази причина сега си имаме черен президент на Щатите.
  Това ли искаш поковник? Система която е насочена срещу населението (пациента)?

 34. 34 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До [#3]
  Животно си като всеки с лява резба!
  Оттогава минаха 1повече от 0 години, нещо в задника на левите ли им пречеше да оправят нещата? П.тка майна, каква е заплатата на оня дебелия побойник от Пазарджик Баташки? 100 000 лв. или повече?

 35. 35 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Въпроса е кой ще определи стойностите, които да влезнат в софтуера? Ако са зададени от едно място било то държавата или някакъв лекарски съюз тези стойности няма да са пазарни. Докато в здравната система не се задействат пазарни принципи на предлагане (щото търсенето на здравни услуги си е пазарно от всякъде) без влияние от страна на държавата или някаква еднолична организация няма да имаме полза, какъвто и софтуер да се ползва все тая.

  Отделете време навреме.
 36. 36 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Подсказвам на новия здравен министър:

  1.Редукция на огромния брой неефективни държавни здравни заведения.

  2.Поставяне на оцелелите при еднакви ПАЗАРНИ отношения с частните.

  3.Демонополизиране на НЗОК!

  4.Съкращаване на свръхраздутия чиновнически апарат в МЗ и НЗОК.

  5.Повишаване събираемостта на здравните осигуровки,ако трябва-да се криминализира неплащането им.

  6.Всички пари само за здраве!

  7.Неповишаване на здр.осигуровки за един продължителен период-поне за 5.г.и това да бъде заявено твърдо на бизнеса,а не всеки ден ново двайсе!  5.

 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:26 на 09/10/2010 от неговия автор.

 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "dreamer":

  Освен че няма да са пазарни, няма и да са обосновани. По-горе писах - тези начални данни трябва да са въз основа на дългогодишни здравни статистики. Винаги зависят от регионалния профил. Такъв у нас няма! Гарантирано няма. Никой в НОИ няма информация кой от какво и колко е боледувал. То в НСИ нямат статистика за вътрешната миграция, която би трябвало да е в основата на такава медицинска статистика.

  От тук нататък въвеждането на този софтуер предполага напълно измислени начални параметри и последваща пълна боза.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton":
  д-р Стефан Константинов няма визия по отношение на здравна политика, на управление на здравеопазването

 40. 40 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton":

  Не можеш да криминализираш неплащане на здравни вноски - виж в Капитал, има статия, май от предния брой.

  Преди да се поставят финансовите въпроси (и административни наказания), трябва здравната система да се изгради!!! на актюерски принцип - това е оценка на риска. Има региони с по-висока заболеваемост на дихателните пътища, други - на пикочните. Това зависи както от условията на околната среда, така и някои генетични предразположения на поколения хора. Отделно всеки конкретен човек има собствена история на заболяванията си - също зависи от външни и вътрешни фактори. За да се направят каквито и да е било обобщения, необходима е дългогодишна статистика - минимум две поколения. Такава няма у нас. А за да има - всеки един гражданин трябва да има картон, но в електронен вид - заболяване, лечение, месторождение, местоживеене (реално), вид професионално занимание... Не съм специалист и това са само най-първите неща, за които се сещам.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 41. 41 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  За жалост първо се мисли върху остойностяването на услугите, отколкото разработването на цялостна система за тяхната организация и най-вече контрол. Апропо, очаквам и за стоматолозите да е същото, щото горките са съвсем без внимание и както може да се види никога не протестират...

  Колкото до частните фондове - аз лично съм против, защото не виждам смисъл нашите отделене за здраве храни да хранят още една камара хора, подобно на застрахователите и в крайна сметка да я вършат точно като тях. За съжаление в съвременния свят медицината в своята голяма степен е един вид дистрибутор на всевъзможни търговски вариации на едни и същи -в голямата си част- химични производни, които западните фармацевтични гиганти ги пробутват по цял свят на надути до безобразие цени. Същото и относно медицинската апаратура. Тъй като здравето на човека е изключително важно, цеди се до край. Могат да Ви изпишат какво ли не да преминете като процедури и анализи, за да се източи фонда. Та смятайте за да изкарат фондовете огромните печалби, с които разполагат на запад за какво става дума.

  На една централизирана система за осигуряване на здравната помощ нищо не й пречи да бъде добра, стига да е ясно разработен нейния контрол и бъде въведена електронна карта на всеки пациент за освидетелстване и възможност за контрол от самия него на регистрираните вече в негова полза прегледи и процедури. Пазарният принцип като такъв в медицината води единствено до по-дълбоко бръкване в джоба ви и не обезателно до по-добро лечение. Направете 60 първостепенни класни болници с най-добро обзавеждане и най-добро заплащане на подбрани и доказани специалисти, ръководени от такива мениджъри и ще имате същия резултат. Конкуренцията в здравете води до опорочаване на здравната практика - изказването и на много лъжи относно самия резултат на лечението, за да се привлече осигурителната сметка на пациента

  un buen dia empieza con un solo rayo
 42. 42 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#15] от "voivoda":

  Точно това си мислех и аз докато четях.
  В допълнение искам да добавя, че до 2012 ще сменим още n броя министри , че като се почнат сега едни консултации и софтуери от експерти (все скъпоплатени), та цял мандат.

 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#40] от "Музар":

  Може да се засили контрола върху плащането на осигуровки и санкциите при неплащане-това е една истински дясна мярка!

  Що се отнася до статистика на заболеваемостта-мисля,че има такава и то от години и тя трябва да е някъде из МЗ.Във всеки случай и ХЕИ се занимаваше с това.
  Може да се направи реална здравна карта и да се запазят толкова държавни заведения,колкото е нужно-АМБ беше започнала да прави точно това!
  Частните заведения се регулират сами!
  Задължително трябва да има равнопоставеност м/у държавни и частни!А не както разправя др.нов министър!Това е още една дясна мярка!

  Другото е социализъм!

 44. 44 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "Музар":

  "... Никой в НОИ няма информация кой от какво и колко е боледувал..."

  Само да вметна, че дори и там където има такава информация тя е крайно неправдоподобна... работя в здравеопазването от преди всички реформи... и още след първите реформи хората започнаха да бъдат лекувани от заболявания каквито те нямат. Това е резултатът от ненужни и безмислени промени. Така както стълб поставен по средата на пътя се явява пречка за движението и всеки го заобикаля така и неуместните реформи се явяват пречка и всеки си намира начин да ги заобикаля. Та, още тогава се чудех каква ли ще бъде статитиката за заболеваемостта на българина след няколко години... вероятно напълно разминаваща се с действителността.

 45. 45 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Змийчето се крие в цената на Софтуера.
  После ще е рекламата на здравеопазването.
  После само за 2 минути Бойко трие нечий осран дирник,и пак се започва с летящ старт.
  За трети път реформата ще завършва със смяната на министъра.
  Има нещо гнило в тази работа.
  Съгласен съм въпреки че стоя от другата страна на бариерата,да ГЛАСУВАМ ЗА БОЙКО БОРИСОВ с двете ръце,ако орине тази сбирщина която е събрал от расклони и паланки,и поиска от ЕС хора да ни управляват до тогава докато поумнеем и започнем да гласуваме за хора с качества не за партий мутанти.
  Ето аз почвам да свивъм на дясно,защото Бойко пак бега в левото пространство.
  И още ЕС да наложи ембарго с което да забрани на партий да участват в управлението на държавата , до окончателното излизане от повече от 20-сет годишната криза,и ако на народа му харесва нека пак да реши дали да го оправляват български партий.

 46. 46 Профил на spasseto
  spasseto
  Рейтинг: Любопитно

  Ами то и в транспорта...пазарният принцип е неправилен и неподходящ...Накъде ли вървим???
  А как така солидарния принцип (всеки плаща % от дохода си) ще се запази, след като ще има доплащане, 4е то тогава доплащането трябва да е с различни ставки в зависимост от внесените осигуровки,....6тото цената на "услугата" да е справедлива.....
  Накъде отиваме???
  А и след като ви е трудно да смятате и е късно да се учите....защото не сложите % към/ДДС за здраве?????

 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#44] от "email":

  Точно заради тези заобикаляния няма да се учудя, ако в една болница в малък град има повече оперирани, отколкото жители. Това естествено е драстичен пример, но и 50% на година са много..., дори 20% са много, защото това би означавало че в продължение на 5 години всички са били оперирани поне по веднъж - от бебето до 100-годишните.

  Имам предвид и 3-4-те операции на леля ми, като всички бяха "поправка" на предходната, а първата - преди да излезнат лабораторните изследвания и беше "планова", не спешна.

  Някои "статистики" въз основа на подобни данни могат тотално да сринат медицинските представи за "свързани заболявания", не мислиш ли?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "faeton":
  100% за поста на фаетон

 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Мафията е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.
  Money.bg 28.07.2008
  Здравното осигуряване се превърна в една от най - печелившите дейности за определен кръг от хора, свързани с високите етажи на властта: здравно министерство, НЗОК, депутати, фармацевтични фирми, дистрибутори на лекарства, търговци на едро (около 400). Така бе създадена "лекарствената мафия" и "мафията в бели престилки".
  Печалбата им се измерва в стотици проценти и се постига чрез т.н. "търгове" за доставки на лекарства, изготвянето на т.н. "позитивни списъци" и тяхното обслужване, чрез ДДС върху лекарствата и т.н.
  Доставката на животоспасяващи и от първа необходимост лекарства изцяло е предоставена на търговците на едро...

  Прочитане на целия коментар и в услуга на техния интерес.
  Липсата на контрол от страна на държавата, и създаденият хаос в здравеопазването са източник на повсеместна корупция, която е взела застрашителни размери. Няма изградени системи за контрол (или механизми), що се отнася до изразходването на финансовите средства и консумативите.
  От една страна съществува безконтролно разходване на средства не по предназначение, а от друга постоянен дефицит на средства за здравеопазване, надхвърлящ 1 млрд. лева.
  България е на първо място по смъртност в Европа (3 - 4 пъти по - висока при децата и 2 - 3 пъти при възрастните) и на последно по раждаемост. При това от всеки 100 новородени едва 30 са българчета. Държавата, в лицето на компетентните си институции, не прави нищо, за да промени това съотношение, което вече застрашава генофонда на нацията.
  Механизмите на закона за цените най-добре може да бъдат илюстрирани чрез спекулациите с лекарствата. Купувачът изхожда от максимата, че човешкият живот е безценен и е готов да придобие на всяка цена необходимото му лекарство. Търговецът използва тази ситуация и предлага лекарствата на невъобразими цени, превишаващи себестойността многократно, дори десетки и стотици пъти, особено при животоспасяващите медикаменти.
  Всеки разумен човек знае, че лекарствената мафия е по-могъща дори от оръжейната.
  Нещо повече, тези принципи се прилагат в самата система на здравеопазването. Тук максимата е, че здравеопазването струва много пари. Естествено е по-голямата част от тези "много пари" да отидат в касите на лекарствената мафия. Така става ясно защо здравеопазването струва "много пари". Но никой не дава отговор на въпроса каква е цената на човешкия живот.
  По подразбиране се приема, че в съответствие със здравеопазването животът също си има цена. Така здравето и живота на хората се превръщат в стока и стават средство за реализиране на печалба. Богатият може да плати за здравето си повече от бедния и затова неговият живот е по-скъп от този на бедния. Когато човек нищо не може да заплати за своето лечение, тогава животът му "няма цена". В този смисъл само тогава човешкият живот е "безценен". (Каква жестока ирония.)

 50. 50 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Към ,,Фаетон''-36.
  Да точно и ясно казано,а не софтуери.
  Един министър вече внесе едни работи и сега е подсъдим.
  Никой не разбира по добре здравните ни проблеми от самите нас.
  Ние сме по-малко от 8 милиона вече ,какви западни продукти ,какви 5 лева.
  Здрава ръка, ни трябва ама не режеш и не знаеш какво,даваш и не знаеш къде,лекуваш и не се знае кой е той.
  Не съм гласувал за ГЕРБ и БОИСОВ не са ми симпатични като партия ,но ако бяха тръгнали да испълняват поетите си обещания,а не да мислят единствено за собственния комфорт,сигурен съм че сега щяха да имат около 80 процента подкрепата на народа.
  Колкото и фанатичен и надъхан да е българина ,няма глупаци които да не искът нещо хубаво,и да не признават положителното.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Познавам няколко медицински информационни системи създадени след създаването на НЗОК. Всички тези информационни системи контролират това, което внася и отчита лекарят, но по много интересен принцип. Контролът при лекаря цели да предпази лекаря да не предаде на НЗОК такъв отчет, който НЗОК да "улови" като неверен или измислен. От Своя страна НЗОК със своя софтуер се бори да намери противоречия вътре в отчетите на лекарите. Нали се досещате, че при тази надпрервара печелят лекарите. Техните отчети са "стъкмени" с перфектен софтуер и на НЗОК не и остава нища освен да плаща - ако има пари.

  подпис
 52. 52 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  новия метод...евтаназия...сапуна и въжето от пациента....кво му плащаш......

 53. 53 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Повторяемо начало: "закупуване на софтуер", "осигуряване в стълбове", "финанси", "мафии", "остойностяване на лечението", "доплащане за здравни услуги", "псевдоболници", "псевдоконкуренция" и т.н.
  Едно не чух, може би сред най-важните мерки, не само за България, а изобщо в сферата на медицината. Къде е профилактиката!? Кого ще лекуваме? Население с наднормено тегло, с костни заболявания, с диабет, със сърдечно-съдови заболявания, с настъпващ СПИН, население-стресирано, с плачевен зъбен статус, ...
  И това от най-ранна възраст. След това ще събираме пари по каси и стълбове за плащане на Сульо и Пульо. Всички отворили усти за пари. Колкото повече болни, толкова по-добре. Това устройва всички около здравния казан.

 54. 54 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#14] от "latcho59":
  О, забравих.....от друга и то водеща в тази област държава-членка на Европейския съюз да се внесе, но заедно с министъра им на здравеопазването.

 55. 55 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Един момент.
  Сега действащият софтуер на ОПЛ също беше внос. От Индия, ако се не лъжа. Тежък, неудобен, отнемащ много от времето на лекарите. Не че нямаше български разработки направени специално за болници, по модела на и сега действащите Истории на Заболяването, но те не се наложиха, вероятно поради невъзможността на нашите програмисти да осигурят тлъсти комисионни на всички чутури в министерството и най-напред на Илко Семерджиев.
  Та имам чуденка:
  1. Колко ще струва новият софтуер и чий ще е.
  2. Чия система ще копираме тоя път, защото действащата в момента се оказа една от най-неприложимите за страната, но пък създаде чудни корупционни практики, от санитрките в болниците, през вносителите, контролиращите и дистрибутиращите лекарствата, та чак до министрите.
  3.Ще бъде ли обявена въпросната система за всенародно обсъждане, защото в крайна сметка всеки от нас има право да знае как ще бъде лекуван?
  4. Кога най-после здравноосигуряващите се ще имат контрол над вноските си?
  5. Кога ще бъде разбит монопола на НЗОК, защото
  а. Ако монополът беше нещо добро, нямаше да има антимонополни закони по света
  б. Самият факт, че и това правителство не желае да въведе прозрачност в начина на изразходване на парите за здраве, както и оптимизирането му, чрез въвеждане на пазарни принципи, показва, че то има пряка заинтересованост източването да продължава.
  6. Гусин министър, колега, абе п.... м....!
  Какво има да му се чудите в това министерсво за стойностите на клиничносвързаните групи, пътеки и алеи, все едно ти самият не си си чукал главата с тях само допреди няколко месеца?!
  Ето един проЗ съвет, като за проЗти хора.
  - Вземате от Главно Аптечно ценовата листа на консумативите и медикаментите по доставни цени за болниците.
  - Вземате няколко консултанта от различните специалности да преровят старите ИЗ-та и да ви направят статистиката. Или ползвате чужда, по европейските стандарти на лечение, ако ви стиска.
  - Разбирате се с лекарите за цена труд, при различните видове лечение.
  - Вземате един калкулатор. Смятате. Ако ви е трудно, вземете си счетоводител.
  Големо сложно, да ви се невиди!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 56. 56 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "email":Според използуваната в САЩ здрав ноосигурителна с-ма всеки здравно осигуряващ се дава част от здравната осигуровка под формата на т.нар. солидарна осигур овка - тя е задължителна и основно се използува за лечение на социално слабите хора. В САЩ тя е от порядъка на 20-25% от цялата здравна осигуровка.Останалата част - 75-80% се внася по лична сметка на здравно осигуряващия се и с нея може да се разпорежда само той. Не виждам какви недостатъци има тя - единственият "недостатък" е ,че от нея не може да пипат нито НЗОК (в САЩ НЗОК няма),нито GP, никой. В САЩ се използува отдавна,подобна система се използува в Испания и Гърция.Какво ритате с/у такава система не мога да разбера. Пак ли ще откри- ваме топлата вода; стига акъл от хора,които не искат осигуров ките да отидат при пациентите, ами все някой да се разпорежда вместо тях.Та вече 20 години пробваме какво ще стане,ако има ме "колхоз" - ще се краде,ясно е! И стига с тази уравниловка - хората са се осигурявали на базата на в пъти различна работна заплата и накрая еднакви здравни услуги, затова хората са го измислили - лични здравни сметки. Другото е социализъм плюс някакъв капитализъм плюс лекарски рекет.

 57. 57 Профил на true
  true
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#55] от "rapidfire":

  "...4. Кога най-после здравноосигуряващите се ще имат контрол над вноските си? ..."

  В коя европейска държава го има това?

 58. 58 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 631 Неутрално

  4udestna ideq- dano uspee 4oweka. Za 'hater-ite' zdrawo dyrvo- da go grizat

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  TTS
 59. 59 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "В болничната помощ министърът предвижда приоритетно финансиране на структуроопределящите болници, които да имат достатъчно персонал и модерна апаратура."

  Най-важното е ПЕРСОНАЛЪТ ДА ИМА МОДЕРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ!

  Защото нема нещо по-отблъскващо в една болница от отношението на сестринския персонал.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами в Израел. И в Щатите.
  Не са европейски, но са водещи в медицината.
  Странно що ли.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#25] от "Музар":

  Това са свободни интерпретации за диагностично свързаните групи (ДРГ). Изобщо не третират типа здравно осигуряване (лични сметки, електронни здравни карти и т.н.). ДРГ са измислени за болниците работещи към Medicare в САЩ и след това са прилагани и в други. Diagnosis-related group (DRG) са метод за остойностяване чрез групиране на заболявания , които черпят едни и същи (или подобни) ресурси при хоспитализация на пациентите. Те имат близки диагностични ,терапевтични процедури , възможни усложнения , ход на заболяването и последващо наблюдение. Взимат се предвид и възраст пол и състоянието на пациентите при изписването.


  А който иска да види един онлайн софтуер за справедливо остойностяване на медицинската дейност да отиде на:
  www.healthcarebluebook.com/

  и да въведе в полето search prices някаква медицинска дейност :
  например апендектомия – appendectomy или амбулаторен преглед – Office Visit
  Между другото този сайт е направен за пациентите да се ориентират дали поисканите цени в здравните заведения са справедливи и са възможно най-ниските приемливи в САЩ.

  Physician Services

  Service: Office Visit, Established Patient, Level 1 - Minor problem requiring a limited exam and treatment- approximately 5 minutes with the doctor. Fee: $39

  Да, на американският лекар за 5мин се начисляват 39 долара (минимум)

  А някои мислят, че с 20 лева месечно ще имат здравеопазване...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dr_Doolittle":

  "Те имат близки диагностични ,терапевтични процедури , възможни усложнения , ход на заболяването и последващо наблюдение. Взимат се предвид и възраст пол и състоянието на пациентите при изписването."

  А сега ми обясни как това ще се приложи у нас, след като няма статистика? И мааалко се замисли по каква информация (данни, по-скоро) се прави тази статистика. И дали американците имат същият статистически здравен статус като българите? Най-първото, което се сещам - имат ли същия хранителен режим? Т.е. дали директното прилагане на техните начални данни ще проработи у нас изобщо, дори не правилно, а изобщо???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 63. 63 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От всичките 60 коментара ,само два са за най -важното-превенцията ,възможността по рядко да ни се налага да стигаме да болници и аптеки.Не знам кога ще започне просветлението народно,но аз лично го виждам като крайно наложително.

 64. 64 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dr_Doolittle":

  Добави към предното и това, което колегите ти email и rapidefire коментираха, че медицинската информация за БОЛНИТЕ е непълна, разпокъсана и ИЗКРИВЕНА... Е, при това положение как може да се определят най-малкото диагностичните процедури? Например за хора, чиито заболявания са определени не по медицински, а по финансови методи???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 65. 65 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "Irina":

  И още нещо - говори се само за пари, но не и за самото лечение и неговото качество. А там нещата са безумни. Изобщо не мога да разбера как свестните доктори оцеляват психически в този ад.

  Като цяло се говори за лекари, но не и за лекувани и изобщо за хората и тяхното здравословно състояние. Това задължително включва и профилактиката и превенцията.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 66. 66 Профил на ohubohu
  ohubohu
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Доплащането обаче ще дисциплинира пациентите да търсят медицинска помощ само ако действително имат нужда."!?!

  По-голям тъпизъм от това не съм чел! Че за какъв чеп ми е лекар, ако зная от какво и кога имам нужда, и ако мога да го определя?

 67. 67 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "Irina":

  Профилактиката е чудесно нещо, ама хайде осветли ни, че ще си умрем непросветени.
  Навремето опитах да обясня на разни майчета как могат да профилактират алергиите на децата си и всички ми наскочиха колко е сложно да се чете и разбира поне малкото, което пише на етикетите на храните и да се пита откъде идат зеленчуците по пазарите.
  За здравословно готвене и диети, при особеностите на националната кухня, наличие на топли витрини по магазините, готови буламачи в опаковки и Макдоналдс да не говорим.
  Още повече за настъпващото всенародно опълчение срещу ваксините и тоталната неграмотност относно всякаквите хранителни добавки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 68. 68 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#67] от "rapidfire":
  Ами редовното спортуване.....,като кажа че избягвам свинско ,ме мислят за мусюлманка ,затова вече добавям -„и телешко. “ С ваксинациите е в цяла Европа и там фармацевтичната мафия е силна.

 69. 69 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "polkovnik":

  Един господ знае от къде си измъкнал тези данни, но действителността е друга приятелю, вижда се, че не си в час. Казах ти го с толкова ясен пример, че повече няма на къде... ако не беше краха на явно неработещата и насочена срещу интересите на пациента здравна система сега Щатите нямаше да имат черен президент. И ти като един Дулитъл само за пари и капитализъм мислите. Няма работеща такава система, няма и как да е изцяло на пазарни принципи защото тогава се обръща против пациента...
  Как да ви се набие в главите, че всяка здравна система е създадена за да обслужва интереситен на населението и да му осигури адекватно лечение. Здрав народ силна държава, болен народ слаба държава. Здравеопазване и образование са приоритети от първостепенно значение за умните нации. Системата във всички случаи включва социален елемент иначе не може да съществува. Ако бъде оставена да се води само от пазарни принципи ще имаме повишаване на заболеваемостта и смъртността. Същото ще бъде и ако се направи само с лични вноски по лични сметки. Защо се заблуждавате, че ако си имате лични сметки и само вие си ги разходвате ще можете да се лекувате? Няма такова нещо. Парите ви ще се изпарят много бързо и после ще си опъвате ушите.
  Това което искаш ти и онзи Дулитъл е равносилно на липса на здравна система и лекарите да са на свободна практика както адвокатите... тогава майка ни жална, единици ще са тези които ще могат да си позволят да се лекуват.

 70. 70 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Цитирам по памет законите на Паркинсън, писани около 60-те на миналия век. Съвеат е от как да се справим с консултантите:

  "купува се компютър за 1 милион, като символ на техническия прогрес".

  Обърнете внимание, не за да се свърши работа, а ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ ЕДНИ ПАРИ.

  Е, през 60-те наистина можеше да се купи толкова скъп компютър, но сега далаверата е друга - софтуера е в пъти-поскъп и печалбата, а съответно корупционата ставка са значително по-големи.

  Ако министъра искаше да свърши работа, трябваше да внесе методиката, за нея се плаща значително по-малко, отколкото за софтуера. Ама и далаверата е по-малка.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#62] от "Музар":

  Вземете прочетете какво е диагностично-свързана група (ДСГ) в интернет източниците на английски, защото ще си говорим на различни езици. ДСГ касае само болничната помощ, а не цялото здравеопазване и целта е честно, реално остойностяване и оптимизиране на разходите . Болните от пневмония в САЩ са като болните от пневмония в България, съпътстващите усложнения също не са по-различни. Статистиката на заболеваемостта тук няма значение-просто в болница влизат двама души с пневмония един американец и един българин. Грубо казано в американската система пациентът е лекуван както за пневмонията , така и за усложненията от тази пневмония- плеврит,сепсис,пневмоторакс,белодробен емболизъм и други възможни. Това е предвидено от ДСГ . При българският вариант НЗОК има предвид само клинична пътека за пневмония и дава пари (мизерни) за лекуване само на тази пневмония, като изобщо не отчита нито възможните усложнения нито възможните налични други хронични заболявания, които може да има пациентът (например е с хронична застойна сърдечна недостатъчност или диабет) влизайки в болница. Именно затова трябва да се въвеждат ДСГ , а не клинични пътеки. В САЩ лекуват пациента, а в България дават някакви пари за отделна болест на пациента и не ги интересува дали той ще оздравее важно е само да се отчита дейност по някаква клинична пътека. Съответно българските болници или формално лекуват или ако лекуват качествено пръскат пари и средства за които никой не възстановява, нито НЗОК, нито МЗ. Съответно почват да се пишат други диагнози по други клинични пътеки за да се компенсират финансовите загуби. Сега става ли ви ясно каква е истината и колко е лицемерно от държавни чиновници да се говори за злоупотреби в болниците. Системата на злоупотреби всъщност е дълбоко заложена от управниците пишещи правилата и те го знаят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#69] от "email":

  Думата ‘капитализъм’ издава левичарския ти класов подход към темата. На запад никой не употребява тази дума, вече само ултралевите. Изглежда тъгуваш по съветската семашковска медицина защото си се чувствал добре някъде в нейните канцеларии. Само при Семашко беше създадена такава лицемерна здравна система , която 'да обслужва интересите на населението и да му осигури адекватно лечение' (лозунги,лозунги за грижата за Човека) без да се интересува откъде ще дойде финансирането, а то идваше от комунистическата експлоатация на труда на медицинския персонал-лекари и медсестри. И за съжаление развинтения социализъм у нас в здравеопазването продължава и днес. Други съпоставими с България страни като Чехия, Полша и Унгария отдавна скъсаха с това лицемерие, а не съм чел някъде техните граждани да говорят за капитализъм в здравеопазването.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 73. 73 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#17] от "james1":


  До коментар [#30] от "james1":

  ...червен вятър имаш ти затова си нервен, а пердето на очите ти е също червена катаракта - та нищо невиждаш, сигурно и със слуха си на същото дередже та чак ушите ти са червени от кръвното, май ще е...

 74. 74 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Доплащането за здравни услуги първо трябва да се въведе в извънболничната помощ....
  ---------------------------------------------
  Ето това изпускате, нали за това си тръгна Ана-Мария....

 75. 75 Профил на ss_tt
  ss_tt
  Рейтинг: Неутрално

  Лична здравна сметка му е майката. След като цялата система е на принципа "законите на Дарвин-по-силния оцелява" не виждам защо трябва и в здравеопазването да не е така. Не искам да правя кооператив с куцо,сляпо и сакато дето го мързи да гледа ,а иска да е здраво за моя сметка. Ако аз съм минал през девет дерета ,за да стигна до възможността да се самоосигурявам/образовани до дупка, съгласяване на перманентно развитие за да съм на някаква работа,конкурентноспособнст и т.н./ не желая да издържам здравно опъващите крака на топло пред телевизора и по социални служби за подпомагане.

 76. 76 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#69] от "email":

  "лекарите да са на свободна практика както адвокатите... тогава майка ни жална"

  За това си адски прав!

  Но! Първо лекарският съюз трябва да се занимава с добрите практики, а не с парите на лекарите и да следи за спазването им.

  После - държавата трябва да въведе нормално правораздаване. За съжаление ще трябва да извървим отново пътя, който в други държави са минали отдавна.

  Безспорно трябва да има и държавен фонд - за нетрудоспособните и действително социално слабите... Мисля, че точно Медикеър и Медисейф (ако не бъркам) са за тях.

  Майката му е КОНТРОЛ! На различни нива и от различни страни.

  Това би трябвало да е ролята и на личната сметка. Тук не става дума само за влезнали и излезнали пари, а като излизат от сметката - за какво се харчат. Директно - диагноза, лечение, ефект, но персонално! Все пак не става дума за банкова сметка, а за здравно-осигурителна. С това отговорям на Дулитъл, който явно я възприема само като парична сметка. Чрез анализ на тези сметка (по отношение на поставени диагнози и предприето лечение, ефект) може да се направи добра организирация на медицинските заведения, райониране, заплащане и т.н. Независимо, дали ще е централизирано (държавно/ общинско) или конкретни лекари ще могат да преценят къде да открият частна клиника. В смисъл че статистиката трябва да е публично достъпна. (без личните данни, но това си е задължителен елемент на всяка статистическа информация)

  Дулитъл, твоите представи за капитализма са по Маркс, не се засягай, така разбирам от коментарите ти. Прекалено опростяваш неща и ги свеждаш до един единствен видим етап, без да си даваш сметка, че до него се стига след дълга работа. Ако действително ДСГ е само това, което ти казваш - значи всяка складово-счетоводна програма ще може да върши работа. И не ми е необходимо да чета дефиниции - достатъчна ми е първата дума в понятието - ДИАГНОЗА! А тя се поставя на конкретен човек с конкретно заболяване. А човекът и заболяването си имат история и специфика. Въпреки, че ти, като потребител на системата, го виждаш като изписвани бинтове, марли, труд, медикаменти...

  В този смисъл, казаното в коментар [#70] от "epoc" е напълно вярно:

  "Ако министъра искаше да свърши работа, трябваше да внесе МЕТОДИКАТА, за нея се плаща значително по-малко, отколкото за софтуера. Ама и далаверата е по-малка."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В този смисъл, казаното в коментар [#70] от "epoc" е напълно вярно:

  "Ако министъра искаше да свърши работа, трябваше да внесе МЕТОДИКАТА, за нея се плаща значително по-малко, отколкото за софтуера. Ама и далаверата е по-малка."

  И ще лъсне пълният хаос при нашето "здравеопазване".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "Dr_Doolittle":

  За да се въведат ДСГ не е достатъчно в системата да се въведат само медицинските учебници. За да стане това, за което пишеш, е необходима информация на местна почва. Дългогодишна и достоверна!!! Само със софтуер не става. Особено когато всичко около него е тотално изкривено.

  И най-великият и умен софтуер да сложиш, когато с него работи маймуна - нищо няма да излезе! "Маймуна" е системата, не конкретните хора, които се вместват в нейните идиотски правила.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "Dr_Doolittle":

  Приятелю теб като лекар не трябва да те интересува откъде идват парите, а дали си получаваш заслуженото възнаграждение. А проблема тук е точно в това, че всички са се юрнали да мислят и дават акъл от къде и как да идват парите, вместо да си гледат работата. Стига сте мислили за тия пари ами си гледайте работата, защото от мисленето за произхода на парите сте оставили работата си на втори план. Упрекът не е насочен конкретно към вашата личност, а към една не малка група хора които са се отплеснали малко в страни. А сега вече по-лично.. Какво ти пука от къде идват парите и кой се осигурява и как? Важното е дали за свършената работа ще получиш парите си. А за това единствено и само "държавата" носи отговорност, а ти насочваш яда си към пациента! Проумей го и си го набий в тъпата тиква ... пациентът нищо не ти дължи! Държавата е посредник между лекаря и пациента точно заради такива като теб. И точно заради такива алчни копелета като теб е създадена здравната система която да защитава правата на пациента... Във всичките ти постове прозира нещо много грозно... "плати или пукни!" Затова си заслужаваш капиталистическите определения. Ако не ти харесва тук и само опяваш какво и как е в чужбина, вдигай си чукалата и ти пожелавам успех в странство. Дано да станеш уважаван и преуспял лекар. Но междувременно вероятно ще осъзнаеш, че нещата на практика не са като написаните на хартия.

 80. 80 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#79] от "email":

  Абе, другарю не се научихте да не се употребява думата държава за щяло и нещяло. Държава сме всички ние. Никъде по чуждите медии не се употребява 'държава' когато се говори за управление. Да сте чували в CNN да казват 'the state' ?. Не, говори се за 'правителство' и 'общини' . Това са субектите на управление, никой друг. А у нас 'държавата направи това' , 'държавата не направи онова'. Какво е това същество 'държавата' всъщност? Зад 'държавата' стои цялата безотговорност на отделния чиновник като теб например, единствено чакащ да му мине работното време и обясняващ некадърността си с 'държавата' която не направила незнам какво си. Когато някъде не вървят нещата включително в здравеопазването такива като теб лесно се скриват зад 'държавата', отговорността се размива тотално и никой не дължи обяснение. Аз също мога да ти го върна по същия йезуитски начин като ти кажа ,че ако умреш от липса или отказана медицинска помощ да търсиш в гората 'държавата' ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 81. 81 Профил на email
  email
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха, ха. Нещо взе да се нервиш, що ли? Не се хаби, определено потвърждаващ всичко казано до тук от мен. Но мога и да добавя още ... освен всичко друго от всичките ти бръщолевения се вижда, че си поредния надменен и самонадеян хвалипръцко. А и между другото си направил доста погрешни предположения. Може би някои от тях да важат за теб, не знам. Но определено нито съм безотговорен нито съм чиновник. В работата си разчитам само на безкомпромисното качество обслужване и отношението с хората. Не малко години работих за да си изградя име, сега то работи за мен. Но само това не стига трябва и да се поддържа ниво. Не се страхувам от конкуренция тъй или иначе точно отговорността във всички аспекти на живота и работата ми гарантира обществена подкрепа и хора които да ме предпочитат, приятелю. И въпреки, че за разлика от теб "парите" при мен не са движещата сила нито основната ми мисъл, нямам причина да се притеснявам за това. Повярвай ми хората са склонни да оценяват това което вършиш за тях когато го вършиш безкористно и с качество което надминава очакванията им, а в тази "държава" това не е особено трудно с хора като теб, но много се съмнявам, че надменната ти и самонадеяна личност би могла да асимилира това. А при "капиталистическия" ти начин на мислене, отвратителното ти отношение към хората и безмерната ти алчност прозираща от всеки втори твой пост вероятно никога няма да се докоснеш до това...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK