Тотю Младенов упрекна бизнеса, но обеща намаление на осигуровките до края на мандата

Тотю Младенов упрекна бизнеса, но обеща намаление на осигуровките до края на мандата

© Асен ТоневСлед намаляването на осигуровките с 2 процентни пункта от началото на годината бизнесът не изпълни ангажиментите си докрай - нито събираемостта е по-висока, нито са разкрити повече работни места. Това каза в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.


Със 100 хил. души по-малко са осигурените в Националния осигурителен институт, аргументира се министърът. Той посочи, че в тази ситуация държавата търси друг начин да стабилизира пенсионния фонд като увеличава разчера на вноската.  "Националният осигурителен институ прави разчети, Министерството на финансите също прави разчети. Дали ще е 1.5, 1.6, 2 или 3 процента ще покажат сметките. В понеделник най-късно ще имаме размера, но не можем да не заздравим системата на входа и на изхода преди да я реформираме", каза Младенов.


Все пак той се ангажира ГЕРБ да изпълни предизборното си обещание и да намали вноската до края на мандата, защото според него  "сегашните мерки ще доведат до по-висока събираемост и по-високи доходи, а системата ще се стабилизира".


Той за пореден път призова представители на бизнеса да идват при него "да носят списъци на фирми от бранша, които укриват данъци и осигуровки, в които има лоши условия на труд" и обеща пълна непримиримост към нарушителите и проверки от трудовата инспекция и осигурителния институт.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Министърът първо да се сети, че целия свят се тресе от небивала криза, тогава да помисли дали например нямаше да са закрити повече работни места.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вече е стил в управлението на ГЕРБ всичко да се обещава,че ще се осъществи до края на мандата.

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "Той за пореден път призова представители на бизнеса да идват при него "да носят списъци на фирми от бранша, които укриват данъци и осигуровки, в които има лоши условия на труд" и обеща пълна непримиримост към нарушителите и проверки от трудовата инспекция и осигурителния институт"

  Предполагам, че това е някаква шега, защото 95% от работодателите крият осигуровки. Някак смешно звучи в две подобни компании средната осигурителна сума да е различна в пъти! Всяка чуждестранна компания (в общия случай те са едни от малкото изрядни) може да бъде еталон за големината на трудово възнаграждение и осигурителни вноски. Ако сходни компании имат коренна разлика в плащаните суми, то те със сигурност укриват налози!
  Кога най-сетне ще се въведе ефективен начин за контрол от страна гражданите, които да могат да подадат сигнал и да предприемат действия срещу работодатели, които престъпват закона!

 4. 4 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ПЕНСИОННАТА И ЗДРАВНАТА РЕФОРМИ НА КРЪСТОПЪТ.
  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/10/blog-post_08.html

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ....."Със 100 хил. души по-малко са осигурените в Националния осигурителен институт, "....
  =======
  следователно сто хиляди по-малко ще ползват услугите на нои.
  Какъв е проблема?

 6. 6 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Значка,
  Сигурен ли си в това, че чуждите компании са еталон? Ще ти дам пример в ИТ- банките и компании като HP бяха с най-високите заплати през 2008 и се плащаха по 2-3000лв за позиции, дето в малка фирма бяха на 700-1000лв. Как точно ще сравниш малък семеен хотел с Хилтън, шивашко ателие с 10 работника със завод на голяма марка? При това не е разликата до нежелание на българските фирми да плащат на работниците. Просто заплатата се определя и от това колко може да се задели за нея, т.е. какви приходи има. Да, има я и разликата в това дали една фирма е на сиво или не, но тя не е чак толкова фрапираща- не съм чул човек с чисто 1000лв да го осигуряват на 240, може да е на 500.

 7. 7 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  5,
  Проблемът е ясен- няма лични партиди, а всеки приход днес отива за плащане на стари пенсии. Така има по-малко приходи при равен и растящ брой пенсионери. Това, обаче, се решава не с увеличаване на вноски, а с реформа, която да осигури някой ден да има фонд за пенсии отделно от гекущите приходи. А и 100000 нови безработни са 100000 разхода за помощи. Има фонд, който се удържа за безработица, но и той никога не е трупан, а се харчи, и сега няма с какво да се плащат и тия пари. Системата е объркана коренно, но никой няма желание и смелост да я променя.

 8. 8 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ТЪЙ КАТО ОТДАВНА СЕ ЗАНИМАВАМ С КРЕДТИ И ЛИХВИ ПО ТЯХ ИМА НЕЩО КОЕТО Е СПАСИТЕЛНО ЗА БГ-ИКОНОМИКАТА, А ИМЕННО : ЗАБРАНА ДАВАНЕ НА ДИВИДЕНТ ПО-ВИСОК ОТ 5% ПО ДЕПОЗИТИТЕ ОТ БАНКОВИ И ДР. ИНСТИТУЦИИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА АВТОМАТИЧНО В ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ МЕЖДУ 5 И 10 МЛД. ЛЕВА ТЪЙ КАТО ДЪРЖАНЕТО ИМ В БАНКИТЕ ЩЕ СТАНЕ НЕ РЕНТАБИЛНО .МИСЛЯ ЧЕ ИДЕЯТА Е ОСЪЩЕСТВИМА САМО ОТ СМЕЛ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР КАКЪВТО ЗА СА СЪЖАЛЕНИЕ В МОМЕНТА НЯМАМЕ ,КАКТО И ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ВИЖДА ОТ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ.

 9. 9 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 506 Гневно

  $=== бизнесът не изпълни ангажиментите си докрай - нито събираемостта е по-висока, нито са разкрити повече работни места===$

  Бизнесът е като ГЕРБ - голи обещания , а прави точно обратното ! За сметка на това печалбите им се увеличават...
  ТОТЬО, ТОТЬО , Знаеш ли, че ми писнахте с глупостите си !
  ВАРИАНТИТЕ СА ДВА :

  Първи вариант е да се разкарате и ти и цялата ГЕРБерска шайка и да оставите с държавата да се оправят тези,които ще покажат нови идеи и концепции, които са благоприятни и изгодни за трудещите се ,а не за бялата , червената, пембяната , оранжевата или турскосинята мафия !

  Втори вариант е да започнете да събирате осигуровки и от ЗАПЛАТИТЕ на любимите ви бюджетни чиновници , милиционери, военни , пожарникари и цялата останала облагодетелствена измет и да премахнете привелегиите при пенсиониране , та малко поне да ни замажете очите.

  Всъщност има и трети вариант - АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ИДИОТЩИНИТЕ СИ ОЩЕ НЯКОЙ МЕСЕЦ търпението ни изцяло ще се изчерпи и тогава ще грабнем гьосториците , хубаво ще ви наложим с тях и ще ви изпратим всички - тебе, Цецки , Мечки, Фидоски , Кокошки и цялата тази боклукчииска тиня, която се е изсипала в парламента и в министерския съвет и ще ви изпратим да си копате нивите на село, където всъщност ви е мястото , крадци, мошеници, лъжци,тъпанари и боклуци!...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 10. 10 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Къв край на мандата, бе Тотьо? Вас ша ва изгонят с камъни до края на зимата...

 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Социялният министър да коментира фактите!!!!

  Интересно ми е как ще коментират следните ФАКТИ пазарните фундаменталисти икономисти от отворено общество всекви пишман бизнеси и олигарсите-мафиоти:

  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 5 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

 12. 12 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#8] от "Flasha":

  Ти пък да не мислиш, че като си изтеглим парите от банките ще ги дадем на ръка на родните " бизнесмени и бизнесдами" , за да си въртят бизнеса с тях , а после да ни съдират кожата с високи цени и ниски заплати, а те да богатеят ?
  Боже, колко глупост има по този свят, Боже !!
  Загрижила се за крадците-приватизатори и за мошениците! ...
  Виж снимката на http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2010/09/26/965877_statuia_na_sreden_prust_beshe_postavena_pred_borsata_v/

  Това " почтен бизнесмен" в България ми звучи като понятие от рода на " бял негър" ...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 13. 13 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#6] от "атанас":

  "Как точно ще сравниш малък семеен хотел с Хилтън, шивашко ателие с 10 работника със завод на голяма марка?"

  Явно не си ме разбрал! Като казвам сходни имам предвид следното, ще използвам примера с хотелите: два хотела приблизително еднакви по големина категоризация, цени и локация имат коренна разлика в заплатите. Конкретни примери може да видиш във всички курорти! Чуждите вериги имат неколкократно по-високи заплати. Това и за най-кухите е ясно, че не е възможно!
  По същия начин може да се подходи и към шивачите и във всеки друг бранш. Най-ефективното е просто е да се даде възможност на работниците да контролират системата ефективно! Както знаем вече имаше подобен опит, но бе спънат от съда, който постанови, че трябвало щом ще се наказва работодателя, да се наказва и работника!
  Наглостта на работодателите вече е стигнала до там, че съвсем открито заявяват, че размера на осигуровките е на минималните прагове още на интервюто за постъпване на работа!

 14. 14 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#11] от "merkel":

  Къде е публикувано това любопитно четиво?

  И наистина ми се иска да го коментират талибаните от ИПИ и разните шарлатански организации на "бизнеса".

 15. 15 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Къде са парите от намалените 16% осигуровки? Над 10 милиарда лева? КЪДЕ? Така нареченият български бизнес комлко фабрики построи? Такива като Банев Божков и Прокопиев дори не плащат редовно мизерните заплати на работниците си! Да не говорим за умишлените фалити! За това иде реч! А както се разбира от МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗСЛЕДВАН НА KPMG България е с толкова ниски данъци че само изнсителките на петрол са преди нас! Няма такаво чудо!

 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#14] от "pyn":

  Сега го видях публикувано в 24часа! На интернет сайта сигурно може да го прочетеш! То не е интересно приятелю то е САКНДАЛНО! Оказва се че сме преди една Швейцария а пред нас са само арабите Саудитска Арабия и т.н.

  То сие казано ясно ЧЕТЕТЕ:
  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

 17. 17 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#16] от "merkel":

  Малко ме е гнус от "24 часа", ма ще се жертвам ,може да има линк.
  Благодаря.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "merkel":

  Първо намаленият процент беше направен едновременно с вдигане на прага за осигуряване, което ефективно донесе по-голяма осигурителна тежест. Престанете да гледата нещата поотделно, когато те са свързани.

  Второ за данъчната тежест отново гледата изолирано разни числа. Според Евростат сме на последно място по доход на глава и сме в първата десятка по "разход за труд" на позиция (т.е. пак на глава). Преди години в Капитал имаше добра разбивка по различни параметри, която показваше къде точно се "губят" парите.

  Пример: работодателят отделя за определена длъжност 1000 пари. От тези 1000 пари ти плаща нетна заплата около 600. От тази "нетна" заплата ти плащаш акцизи, ДДС, такси... В резултат за стоки и услуги (като потербителска стойност) реално ползваш 200 или най-много 300 пари.

  Така се смята "данъчна тежест", а не като сравняваш процентите. В горната сметка не е включено "качеството" (по-скоро липсата му) на услугите, за които ти прибират данъци и такси.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1009 Весело

  До коментар [#11] от "merkel":

  merkel, пак със чужда пита помен правиш. Това не е заслуга на твоя вожд - Тиквата. Той, единствено което прави, е периодично да обявява, че ще увеличи я ДДС, я осигуровки....

 20. 20 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Господин Министре, социално благоденствие на нацията се осигурява като създадеш благоприятна среда за развитие на икономиката. Само тогава бизнеса ще ти се отблагодари от само себе си постепенно във времето но пък дългосрочно. Икономиката е вкарана в криза благодарение на несвършена от политици работа, макар може би и чужди. Не може да очакваш бизнеса да се измъкне от кризата ако не му създадеш условия. Намаляването на осигуровките миналата година беше частична стъпка в правилната посока. В условията на сегашната криза излизането от нея можеше да бъде стимулирано с нулеви данъци за една година например а не с увеличение на осигуровките. Увеличението на осигурвките е лишено от здрав разум.

  Отделете време навреме.
 21. 21 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално
 22. 22 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#18] от "Музар":

  Само добави и на стоките и услугите , които ползваш за тези 200-300 лева каква част от цената им се формира от данъци, акцизи и осигуровки.

  Dum Spiro, Spero
 23. 23 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 677 Гневно

  синдикален мозък:
  -)вдигнаха минималните осигурителни прагове за свободните професии,
  -)намалиха осигуровките с 2%,
  -)100тина хиляди със свободни професии минаха в сивия сектор
  -)приходите намаляха

  и сега - бизнесът не си изпълни ангажимента, трябва да го накажем с по-високи осигуровки... или другата простотия да са му носели списъците...

  просто държавата се управлява с малоумията на една банда другари търтеи, които за 5 стотинки работа не са свършили през живота си...

 24. 24 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "gargamel":

  Да, де! Точно заради това от нето 600 остават едва 200, като махнеш косвените данъци... ДДС не формира "потребителска стойност". А финалната сметка е: изработваш 1000, но ползваш 200. Държавата преразпределя 80% от изкараното от теб. Но от твоя гледна точка, само тези 200 пари са твои. Тогава данъчната ти тежест е петкратно собствените ти пари, т.е. 500%

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 25. 26 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#18] от "Музар":

  Тц. Като почнеш сам да си определяш методиката ,накрая може да изкараш квот си искаш. Кво общо имат тук доходите, кво си мислел "бизнесът", кво било качеството на услугите..Дрън, дрън...
  Повечето услуги са частни и нямат отношение, къмто 40-50% от "бизнеса" е в сивия сектор, 10ина% са едрите олигарси от сякъв род. И никви ниски данъци и осигуровки не могат ги изкарат от там. Ми виж само "т.нар." чужди инвестиции- ми те си бяха чист спекулативен капитал и никви данъци и осигуровки не ги интересуваха, изчезнаха веднага кат се спука балона...

 26. 27 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#13] от "nqma zna4ka koi":

  Знаеш сам, че реално бизнеса в БГ се управлява от политическата класа. Хипотетично ако има достатъчно загрижен за нацията ни държавник би премахнал точно тази зависимост и всичко щеше да си дойде на мястото. Това по принцип става със законодателни промени и последващо гарантиране спазването на това правило за необвързаност на бизнеса с политиката. Това е труден и непрекъснат процес но за да съществува е необходимо обществото да го поиска, а нашето съвсем не му стигат толкова познанията. Усеща вредата, иска промяна но не знае нито какво да промени нито как.

  Отделете време навреме.
 27. 28 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Малко в страни от темата.
  Имам навика да пътувам към Белоградчик и района, когато почивам, че още не е осран от "бизнесмени"... Минавам през Враца обикновено и винаги псувам с бясна сила кмета на тоя град. Дупките и кръпките са милиони на м2. Та познайте кмета на Враца кой бил... те тоя тука дето е истипосан като министър... Както се и очаква от такъв и още е дин бивш кмет... нищо нема да свършат. Така, че по-добре да полмислим дали не е време да вземем нещата в свои ръце.

 28. 29 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#27] от "dreamer":

  Тва в България си е невъзможно."Бизнесът", хайде по-голямата част от него, тук се храни от обществени поръчки. Главно щот е некадърен да произведе и изнесе нещо конкурентно и с висока добавена стойност навън, а вътршното потребление тук го отпиши при тия доходи.

 29. 30 Профил на victorio
  victorio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Flasha":

  Флаша, май много ти е мъчно за социализма и комунизма. Не се ли научи, че икономика не се прави с административни забрани?! Като има забрана - банките ще ни теглят една майна и ще се изтеглят от България, заедно с една камара инвеститори и после ще равеш защо няма финансиране на бизнеса и потребителите, защо са ниски заплатите, защо няма пенсии и всички емигрират, и защо сме в такава кочина. Банките могат и да се регистрират навън и тогава няма да им видиш нито дивидента нито данъците и ще си изнасят печалбата и дивидентите по сто различни начина.

  А ако административно намалиш лихвите по влоговете и хората не спестяват - с какви пари ще се финансира икономиката, а и разходите на банките по лошите кредити? Банките пак ще намерят начин и могат да предложат 3% лихва + 3% такса в полза на вложителя. Ако пък тотално се забрани - парите ще изтекат в чужбина където само се чудят как да привлекат пари и
  капитали.
  Аман от простотии!!!

 30. 31 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Според мен може да се постъпи и по друг - начин .
  Вместо плащаните 8% за здравеопазване - 7%, -те досега дори 6%-те им гарантирани процента не са усвоявали, защото от тези пари са плащани пенсиите, а социалните данъци скачат с 2% . В този случай данъчните отчисления като цяло се променят променят само с 1%

  un buen dia empieza con un solo rayo
 31. 32 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#26] от "pyn":

  Високите осигуровки ли ще изкарат олигарсите от сивия сектор? Докато те са там размера на осигуровките не ги касае, ако ще да е 100%. А за да излезнат от сивия сектор се иска или стимул или разкачане на властта от тях. Вдигане на осигуровките не е нито едно от двете. Но пък е удар по онези дето са на светло и ги прави още по-неконкурентни спрямо сивите. Я се замисли малко.

  Отделете време навреме.
 32. 33 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "pyn":

  "Тц. Като почнеш сам да си определяш методиката ,накрая може да изкараш квот си искаш."

  Методиката е на Евростат. Аз само дадох лесен за смятане пример как става така, че сме на последно място по доход на човек и на едно от първите по разход за труд.

  Sapienti sat!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 34 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#32] от "dreamer":

  Не, няма да ги изкара. Няма да ги изкара обаче и намаляването им. Причината е проста- в България няма паравоохранителна и правораздаваяа система. Ако щат и половин процент да им направят осигуровките и данъците пак ще си седят там. Що да плащат като знаят, че няма да ги гепят, а и да ги гепят, ще се "откупят".
  Колкото до четния бизнес- виж линка на меркел- и сега данъците и осигуровките тук са неприлично ниски. Пък ако не мислят така- ми що не си изнесат бизнеса където смятат , че ще им е по-изгодно, например?

 34. 35 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#34] от "pyn":

  Значи да вземем от тия дето дават пък да не закачаме тия дето не дават. Това е твоя принцип изглежда.

  Отделете време навреме.
 35. 36 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#35] от "dreamer":

  Да ти кажа, взе да ми писва от теб. Не, казвам , че трябва да открият и да пратят зад решетките мошениците или най-малкото да ги заставят да си плащат. За честните казах- и сега данъците в България са неприлично ниски. Тва е.

 36. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  В цялата държава няма тайни, но най-голямата е, че такава държава няма и аз съм живял там. Това заяви в интервю за Дарик Иван Славков-Батето.
  Ето какво още каза Иван Славков:
  Коя е най-пазената тайна, която ще разкриете в мемоарите си?
  Това не е тайна, разбира се. Там тайни няма, както и в цялата държава няма тайни, особено сега след като приключиха всички акции на МВР. Всичко се разбра, виновните бяха заловени, освободени, осъдени няма. Най-голямата тайна е, че такава държава няма. Това ще го кажа в книгата, в седми том. Няма такава държава, бил съм там. И ще повторя нещо. Един мой приятел, той следваше философия, развиваше тази теза, че на държави с по-малко от 50-60 милиона, т.е. на народи по-малко от 60 милиона не трябва да им се позволява да правят държави, защото веднага искат да имат силен министър-председател - ето Бойко Борисов, силни силови министерства, силна армия, силна външна политика, особено в рамките на ЕС след Лисабонския договор и бързо да внедряват евроатлантическите ценности, каквито и да са те.
  Според вас откъде тази сила на премиера Бойко Борисов? Вие помните ли първата си среща с него?
  Помня, разбира се. Помня, когато пазеше колите ни, охраняваше нашите футболни съюзи не лошо. Силата му идва просто от незнанието или от малкото натрупани неща от ценностната му система. Понякога да не знаеш е много полезно, защото ако не се лъжа, един от големите хумористи беше казал как стават великите открития - всички знаят, че това не може да стане, един не знае и го прави. Досега е забранено със закон, Френската академия на науките не приема предложения за вечен дегат, аз не знам откъде някой остава с впечатление, че той е силен.
  В свое интервю премиерът Борисов беше казал, че е завършил два университета - единият е на Тодор Живков, а другият на Симеон Сакскобургготски. Изучил ли се е според вас той?
  Аз го репликирах още тогава, когато чух тази глупост, защото всеобщо е мнението, че Сакскобургготски е недоучен. Той е завършил военно училище в САЩ. От Тодор Живков аз казах не останах с впечатления той да внимава в час. Да беше прочел една-две дебели книжки.
  Виждате ли прилики между управлението пред 1989 година и днешното, понеже се появиха доста такива коментари - със засилената полицейска държава, която дори наричат милиционерска?
  Сега е милиционерска държава, а тогава беше правова, що се отнася до присъствието на реда. Имаше ред в държавата, наложен, разбира се, по пътя на страха. Защо едно дете, след като е станало на една-две години и се е опарило три пъти от печката, не посяга да я пипа. Така се създават условните рефлекси и сега всичко това, което се прави, говори много зле, тъй като сплашва, аз другояче не мога да го нарека, след толкова години демокрация за въвеждане на някакъв ред е вън от нормалното мислене и от логиката на нещата. Но прилика между двете системи - това е отрицание на отрицанието, няма никаква прилика и то за съжаление.
  Защо не продължихте да се занимавате с политика след участието в изборите през 2005 година?
  Защото нямам пари, нямам пари да ставам подлога на американци, на руснаци или на други. Не си струва и не е почтено. Аз, когато му казах на Живков, че създавам движение, а не партия, разликата е гигантска, и сега ми е много смешно като слушам управляващите казват „ние в политическа партия ГЕРБ". Това нито е партия, нито е политическа, защото тя няма мироглед, на базата на който да си формира политика. Това е абсурд и затова като му казах на Живков, че ще правим движение, той каза „пари имате ли?". Казах „нямаме" и той ми каза, „движете се, даже тичайте за здраве". Много ясен съвет. Сега ми е невероятно смешно, когато тази управляваща политическа партия както те се зоват, непрекъснато казва „в политическия кабинет на еди кое си правителство", „в политическия кабинет на еди кой си министър". Какъв политически кабинет без политика? Това могат да бъдат такива кръжоци по интереси. Кръжокът по интереси на образованието реши да закрие БАН. Кръжокът по смятане, защото това не е финанси, а по сметки, реши да вдигне акциза, реши да вдигне данък ДДС, така че е много смехотворно, цялата система в момента. Учуден съм, че още ги търпят хората, но изборите идат.
  Вие, имате ли някакъв личен конфликт с Бойко Борисов?
  Имам да и той е много тежък. Имам и цяла България го знае. Това е случаят с корейския гражданин, който бе обявен за издирване от Интерпол. Предполагам, че са забравили да махнат червената точка, защото той си пътуваше по цял свят. В България дойде след като е бил във Франция, Унгария, Русия. Дойде тука и ми се обади от летището. Арестуван е. Изсмях се, разбира се. Викам му „стой, идвам да те взема". Обадих се на Бойко, той ми каза да си гледам работата. Обадих се на другия измислен генерал - Васко Василев. Той беше началник на полицията, и той каза, че не може. Обадих се на министъра на правосъдието Антон Станков. Той ми каза „и папата да дойде, няма да го пусна". Аз им казах да си гледат работата. Те си я гледаха три години. 10 пъти ходихме на съд, накрая се отмени всичко. Той осъди държавата, но какви нерви ми струва това нещо на мен, много повече, отколкото когато аз бях подложен на същата дивотия. Така че имам личен конфликт с него или по-скоро той си е мой.
  Казвате, че правителството няма никаква политика, има ли поне кадрова политика?
  Страшна, само за това мога да ги похваля. Като се започне с този Рапъра от Бургас, който беше излъчен за депутат, тази министърка, която не можа да си заеме поста - първата, след това, разбира се, триумфът на Желева по международните форуми, и естествено тези великолепни попълнения - Фидосова и Цецка Цачева. Това е потресаващо, да не говорим за този светъл медицински мозък Лъчо Иванов. Страшна кадрова политика. Те не се познават по между си, за каква политика? Партията съществува три години - три години и да не се познават. Не всеки, сигурно се знаят като компания, но това не е партия. Аз не знам какви са има партийните организации. За съжаление не съм им чел и устава. Програма - търсих я под дърво и камък - крият я, за да не бъде изнесена и прилагана с успех и на други демократизиращи се държави, но това не е партия и това е най-голямата беда. Каквато ще да е партията, защо рухна Съветският съюз. Защото този комсомолски пън от Ставропол, имам предвид Горбачов закри КПСС. Една партия, която няма истинска структура и няма политическа програма, няма място в държавата. Затова аз казах, че нямаше нужда да се изменя Конституцията, защото тогава голямата борба беше за чл. 1, че ръководната роля - държавата е на партията, на комунистическата партия. Аз казах, че само там трябва да се сложи многоточие и при следващи избори, и при трети, и при четвърти, ако се сменя управляващата партия, многоточието да пише „управляваща е ролята на царската партия". Изтрива се „управляваща е ролята", което става и сега - поголовни уволнения, от което има нужда, аз не съм против тях, но назначаване на мястото на трима уволнени пет нови, защото бащицата трябва да раздава постове. Така че от тази партизанщина - полза никаква.
  А като експертен кабинет, понеже Борисов каза, че прави експертен кабинет...
  Това, виж какво, както между компютри и компоти има разлика, между експертен и експериментален разликата е от небето до земята, така че това са си експерименти, които се вършат. Министрите сутринта говорят едно, което им е казал Бойко, ако не им го е казал, те самите казват „ние не го казваме". До вечерта се надигат здравите сили, мислещите, опровергават го и Бойко вечерта се отмята от това нещо. Цирк.
  Финансовият министър не успява ли, според вас да се справи с кризата? Самият той нарече себе си, че е учен от световна величина.
  Да, това обясни кризата. Идването му като човек познавач на световните финанси и съветник, както сам каза поне на 30 финансови министри. Аз казах - след като той ги е съветвал - ето и от къде дойде кризата. Той е един неук чиновник. Излезе, както Бойко каза за Цветанов, че е разнасял папките из министерството, аз не знам дали на него са му давали да разнася папки във ведомството, в което е работил. Аз и не знам точно какво е работил. Той каза, че ходил да оправя кризи в Танганайка, Сулавеси, Западна Самоа и Горна Волта. И какво е оправил - никой не може да каже. Неук човек или по-скоро не е практик и дълбоко не познава българската действителност. Това за мен е най-определящото.
  Следите ли конкурса за избор на нови шефове на БНТ и БНР?
  Не, не го следя.
  Появиха се идеи от СЕМ БНР и БНТ да се слеят и да заработят по модела на Би Би Си.
  Тук следва да се зададе въпросът що е това СЕМ, с какво се занимава?
  Нарича се медиен регулатор.
  А колко пъти ви е регулирал. Те с реостат го регулират, с гаечни ключове ли? Пълен кретенизъм, но какво да се прави. Такива времена са дошли и това ще се изживее. Неотдавна попитах Уляна кой ги ръководи. Тя каза „предполага се СЕМ". Казвам „кой ти пуска задачите - трябва да е партията ръководител", но тя не е. Представи си една медия, в която пада правителството, за три месеца има служебен кабинет. Изтриват всичко, даже би трябвало да унищожават и фонда, да няма нещо да се проплъзне между кадрите, титрите и фонозаписите. За това се връщам на това, че си трябва партия ръководител, каквато ще да е . В Бойко не виждам нищо от Живков, но сега като си поотчупи малко словото, ще ми заприлича на Дучето - с тази бръсната глава и с това масивно тяло ще заприлича.

 37. 38 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":Крайно време е да се хлопне вратата за тях към системата. В Америка има система, която поема лечението на такива, но до три години си взима парите с... лихва! Даже им взимат имоти, блокират заплати!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 38. 39 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Социалния слуга трябва да бъде освободен в

  понеделник, а вноските трябва да се намалят

  с 1 %, а не да се увеличат. Друг изход няма.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 39. 40 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това министерство май е филиал на синдикатите.

 40. 41 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ФЕНОМЕНАЛЕН АНАЛИЗ:

  Необходима корекция на глупостта

  Васил ВАСИЛЕВ, основател на Съюза на работодателите в България

  С намерението си да вдигне осигуровките с 3 процентни пункта (б. р. - от вчера се говори за 2 пункта) правителството поправи една глупост, допусната в началото на мандата му.

  Някой икономически папагал бе внушил тогава на Бойко Борисов, че като свали осигуровките с 2 пункта, ще се създадат примерно 20 хил. работни места.

  Създадоха ли се?

  Отговора знаят и неграмотните. Но понеже проповедниците на зазубрени тези и хората, които пищят срещу коригирането на глупостта, са предимно чиновници или представители на чиновниците, да им покажем как стоят нещата през погледа на един дребен, но истински работодател - хлебар или шеф на сервиз с трима работници, всеки с по 600 лева заплата.

  Намаляването на осигуровките смали разходите им с 2,03 лева (словом: два лева и три стотинки) месечно на човек. Така, за да създаде още едно работно място, нашият хлебар ще трябва да спестява около 50 години.

  За да не звуча и аз теоретично, ще дам пример с мои фирми. В тях около 400 души са заети пряко и близо 1000 - косвено. Аз не съм назначил нито един работник заради намаляването на осигуровките и няма да уволня нито един, след корекцията на глупостта.

  Борисов да има също предвид, че теоретиците не изглежда да са му доброжелатели. Намаляването на осигуровките срути приходите на НОИ, оттам провокира също толкова глупавото предложение за увеличаване сега на пенсионната възраст. Това разклати кабинета и ето как в политическия ефир отново се разнесе миризмата на коалиция с етикета “Тройной”*.

  Вижте Франция.

  За утеха на Борисов ще припомним, че и Саркози бе жертва на подобна щуротия. Франция намали рязко ДДС-то в кафенетата и ресторантите. Така храната щяла да поевтинее.

  Нищо подобно. Цените в парижките менюта почти не мръднаха, само дефицитът на държавата им скочи с още няколко милиарда.

 41. 42 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 754 Весело

  Я,форума на Дума се е преместил тук!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 42. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#16] от "merkel":
  Отвращавам се от посредствеността ти merkel - бива прост, ама толкова прост, чак да продължаваш да се обясняваш и да парадираш колко си ..

 43. 44
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:42 на 09/10/2010 от неговия автор.

 44. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "Белия Негър":
  Позна си официоза тук ? Грешиш тотално, тичай до Позитано 20 !

 45. 46 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1490 Гневно

  До коментар [#8] от "Flasha":
  Защото сте социалисти.

  ум море, глава шамандура
 46. 47 Профил на simo_simov
  simo_simov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  В градчето "Х" в Бг с население 20-30000 души има цех "У" с персонал 500-1000 човека. Той не е регистриран, но всички знаят за него, защото кипи усилена дейност. Чиновниците, които са отговорни за събираемостта на данъци, осигуровки и т.н. не могат да направят или не желаят да направят нищо по въпроса, защото такава фирма не съществува. Кажете ми какъв процент трябва да направят осигуровките, за да се наберат достатъчно приходи в бюджета? Колко са тези фирми в БГ?

 47. 48 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Ами освен бизнеса официално да се извини на ГЕРБ, че не изпълнява обещанията си...

 48. 49 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Всъщност ГЕРБ наистина не изпълнява обещанията си, но не тия за данъци и осигуровки слава богу. Истински полезно за честния и почтен бизнес ще бъде намаляване на абсурдния брой лицензи и разрешителни, разбиването на сивия сектор, свеждане на корупцията до минимум и смачкване на олигархията. А, и изритване по суратя на пишман икономисти-талибани и псевдо-бизнес организацийки.

 49. 50 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilliolla":

  ДРЪЖ СИ ГИ В ДЮШЕКА БАЦЕ .....

 50. 51 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#30] от "victorio":

  КОЛЕГА МАЙ НЕ ТИ Е ЯСНО ЧЕ ТЕ/БАНКИТЕ/ ПРАВЯТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ТУК ОТКОЛКОТО НА ДРУГИ МЕСТА В ЕВРОПА .ПИТАЙ НЕКОЙ ЧУЖДЕНЕЦ БЕЛКИН "СВЕТНАТ" ФАРОВЕТЕ .

 51. 52 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#46] от "nor_tex":

  ОБЪРКАЛ СИ АДРЕСА ,ФАШИСТ СЪМ.,

 52. 53 Профил на pekan
  pekan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "merkel":

  Статията е при изследване за годишен доход 100 000$. За богатите е вярно,че Б-я е данъчен рай,защото всичко се плаща от хора с много по-ниски доходи.

 53. 54 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  www.epohitv.com Всъщност, спроред мен, това е една не до там успешна PR акция на кабинета. Бойко Борисов е човек, който вижда сламките в чуждото око и никога гредата в своето. Наяснсо са, че сме затънали до вежди и ще потъваме още, затова е трябвало пред масата народ да обвини някого. Казал го е по Дарик. Чули са го много хора. Работниците са повече от работодателите. И докато работодателя започва да скърца със зъби на поредната простотия и да се чуди как да се справи, то работникът започва да мрази още повече своя началник и да го обвинява за собственото си нещастие, защото видиш ли министърът казал, че бизнесът е лош, лъжлив и крадлив. Бойко според обикновения човек ще е добър, щото той мислил за хората?!? Това е функцията на това интервю, както и на сички останали. Те тябва да се харесват на масите и да хвърлят вината на някого другиго. А и нали българските медии са много услужливи, до голяма степен и Дарик и Дневник! Шо да не си правят безплатна реклама?! www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 54. 55 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#50] от "Flasha":

  Па що да не си ги държи? Негови са си ! Докато " бизнесменските " са откраднатите наши ...

 55. 56 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Няма лошо. То края на мандата вече се вижда.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 56. 57 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#47] от "simo_simov":

  Стотици! 90% от тях са свързани с властта и хората във властта ги толерират да не плащат данъци защото фирмите са в повечето случаи на хора или от местната или от централната власт, депутати, прокурори, общински съветници, шефове и чиновници на служби като НАП, ИТ, разнни агенции и други такива (неизброими са, но по принцип всеки всеки шеф на някоя държавна служба си има частен бизнес). Има доста собственици чужденци от Турция, Гърция, Италия, които са под закрилата на определени хора от политически партии и от централната власт. Ако нямат пряка връзка с между собственика и някоя държавна служба пак не плащат данъци но си купуват спокойствието с услуги и пари към хора от властта. Най-често хората от местната власт пък се отчитат на хора от централната. Най-силни от всички тия фирми са тези, които поемат държавни поръчки, особено в строителството. Там цените се раздуват няколко пъти.

  Отделете време навреме.
 57. 58 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#54] от "achilea":

  Аз някъде казах, че тоя евтин популизъм разрушава държавността в страната колкото е останала. Това носи краткосрочни ползи за властимащия (скоро след проявата си популизма спира да действа и властимащия губи още повече почва под краката си) но като цяло действа изключително зле върху репутацията на държавността в очите на обикновените хора.

  Отделете време навреме.
 58. 59 Профил на chavi
  chavi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бизнеса лош-Тотю хубав

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK