Работодатели, без КРИБ, и синдикати предлагат 2 % увеличение на осигурителната вноска

Работодатели, без КРИБ, и синдикати предлагат 2 % увеличение на осигурителната вноска

© Анелия НиколоваРаботодатели, без най-голямата организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и синдикати предлагат осигурителната вноска да се увеличи с 2% от 1 януари 2011 г., съобщи след неформалните тристранни разговори вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той заяви, че изчисленията продължават, като първо "трябва да излязат сметките".
За пенсионната реформа стажът ще започне да се увеличава най-рано от 2015 г. ,като конкретна договорка за това все още няма. Неформалните  преговори продължават във вторник.


Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов заяви пред "Дневник", че преговорите са минали "гротесктно" и организацията е категорично против каквото и да било увеличаване на вноската. "Не сме давали никакво съгласие, има някаква тайна уговорка, ще изчакаме разчетите на финансовото министерство, за да решим какво да преприемем", каза Иванов.


Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, заяви, че работодателите са съгласни на увеличение с 2% пункта, но при определени условия, които обаче не уточни.
Според синдикатите трябва да се гарантира, че няма да се влошават условията на пенсиониране за категорийните работници и че ще имат гарантирани пенсии по начина, по който са ги получавали досега. Синдикатите припомниха, че при неизпълнение на техните искания ще има нови стачки.


Министърът на труда Тотю Младенов заяви, че е доволен от срещата и че преговорите продължават, като се очакват разчетите на  Министерството на финансите, за да се водят конкретни разговори.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#1] от "be_google":

  Твойте родители явно са селяндури или прости бачкатори за да взимат толкова малки пенсии..

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бе що говорите глупости?
  Какви са тия работодатели които ще предложат да им се повишат разходите за заплати?!
  То е в дефиницията си скарано със всякакъв смисъл.
  БСК не са никакви работодатели а синдикатите са тотално без никаква връзка със работниците и служителите в България.
  И те от "тяхно име" предлагат да им се вземе повече от заплатата.
  Машала на представляващите. Останалите кретени спят.

  The biggest risk in life is not taking one.
 4. 4 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нали работодателите бяха против как така сега са съгласни.Или какво са получили от БСК за това съгласие???И дали наистина са адекватни представители на работодателите в БГ???

  "Който не работи 'той и да не яде"
 5. 5 Профил на majaz
  majaz
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сгугню":

  Сульо, висшистка с 40 стаж с 260 лева пенсия. Как ти звучи?
  Миналия месец свърши тази глупост.
  Тъпанар такъв!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сгугню":

  Ти сега ли разбра че повечето писачи тука плюещи Бойко са прости селяндури и бачкатори пиендета.

 8. 8 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами майка ми е била гл.счетоводител 25 години , старши кредитен инспектор в банка, шеф на областна дирекция на Български спортен тотализатор и с 39 г трудов стаж взима 285 лв пенсия...Дали тя е била селяндурка или системата нещо е сбъркана?!Щото заплатите и винаги са били поне 2 пъти над средната за страната , съответно и осигуровката и е била такава..

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 9. 9 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "на тях дължа 4 от 6-те ми дипломи "

  Я понамали малко пърцуцата и лъжите, пич

 10. 10 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1125 Весело

  "работодателите са съгласни на увеличение с 2% пункта, но при определени условия, които обаче не уточни";
  "съобщи след неформалните тристранни разговори ...";
  "като конкретна договорка за това все още няма...";

  Моля?

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#1] от "be_google":
  До коментар [#6] от "be_google":

  Ама наистина ли не разбираш?

  Въпросът не е икономически, а политически. Предимно. Защото може и така да се подходи: офицерът и старшината работят по 24 часа в денонощието/ т.е. имат задължение да са на разположени веднага, по всяко време/, следователно реално имат 50 години стаж. Освен това след пенсионирането си е работил още и е увеличавал стажа си.Толкова с икономическото обосноваване.
  А политическото е следното. Твоите родители са трупали стаж във времената на комунизма. Може и след това. А в комунизма по идеологически причини имаше две класи - работническа и интелигенция. Работническата беше привилегирована. Плащаше й се повече. Как ти звучи - инженер или учител със заплата 180 лв., а общ работник със заплата-220лв. Това бяха стартовите заплати. Интелигентът ако успее да стане професор получаваше до 550 лв., а работникът като се квалифицира на максимум - над 750лв.
  Ти направо се радвай за родителите си. Защото примерно един учител взема пенсия 180 лв. сега.
  След "великата промяна" нищо не се промени в идеологията на заплащането. И сега един работник получава повече. То затова у нас няма и да остават образованите.
  А старшината или офицерът не са ти виновни. Служили са на родината си. Както и сегашните. Идеологията няма нищо общо.
  Виж не така седят нещата с милиционерите, но.....

 12. 12 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#1] от "be_google":

  Причината е проста. Вместо нормална пенсионна система, в която всеки спестява за себе си в нашата скъпа родина имаме социалистическа пенсионна система. Тя се състои в следното: правителството което е на власт решава колко пари да събере от работещите и да ги даде на пенсионерите. Освен това правителството решава кой кога да се пенсионира и кой каква пенсия заслужава, съответно колкото по-силно лоби имаш в правителството то те смята за толкова по-заслужил. Професии като военни и полицаи по стара комунистическа традиция имат подкрепа от властта, следователно са сред заслужилите високи пенсии. Професии като учители например са сред не толкова заслужилите. Твоите родители явно попадат сред не заслужилите групи.Разбира се при всяка смяна на правителството има и известни размествания при заслугите. Освен полицаите, те винаги са сред най-заслужилите.

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Следващата година ще увеличат отново трудовия стаж и осигуровките, по-следващата - също...
  Е. щом няма да доживеем до пенсия, какъв е смисъла да се гърчим сега???

 14. 14 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "be_google":

  А мама и тате какво са работили ? С какво образование са ? колко пъти на ден са си рискували реално живота? колко пъти през живота си са работели с боеприпаси и взривни вещества? Май е гот само да гледаш пенсииката и да цъкаш с език. Ти що не станеш един прост военен, ще си получаваш редовно заплатката и пенсията ще ти е на тавана? Що не станеш пластичен или мозъчен хирург? Наш ли как се търсят, и знаеш ли кви са им заплатите?

 15. 15 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#14] от "4e":

  Най-големият риск, който 95% от нашите военни са поемали от половин век насам, е да не ги хванат, като изнасят свинския черен дроб от кухнята и тубата с нафта от гаража.

 16. 16 Профил на Pivoley
  Pivoley
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми български наивници и балъци, работодателите предлагат вариянт за вдигане на пенсионните вноски, при който да се промени съотношението на осигуровките внасяни от работника и от работодателя.

  Простичко казано, според това предложение, осигуровките за сметка на работниците ще се вдигне с 1,9%, а тези за сметка та работодателите с 0,1% )

  Чувстватели се доволни, че отново искат да ни изклатят заедно синдикати и работодатели )

 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#16] от "Pivoley":

  От правителството са доволни - ще повишат с 2% осигуровките, не ги интересува за чия сметка.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  В този състав - казионни работодатели и синдикати, ще роди някаква простотия от типа "да скочат данъците, ама да има изключения за нас - хората на тази маса". Гарантирам, че със сигурност няма да бъдат премахнати данъчните пробойни и ощетяващи данъкоплатеца практики, каквато например е покрай пълненето на бюджетат да се пълнят гушите и на банките

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 19. 19 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  5 месеца по-късно:
  1. Структурни реформи - никакви, само лаене и никаква воля.
  2. Намаляване на администрацията - напротив, увеличаване, запазване на привилегиите, за които дори в Гърция разбраха, че са невъзможни!
  3. Кадрова политка - събиране “от кол и въже”, мутра до мутра, стопаджия до стопаджия. 1-2-ма нормални министри, колкото да подчертаят безумната картинка.
  4. Осъдени престъпници на база годни доказателства - 0, само кокошкари и циркове.
  5. Бизнес среда - кошмар - натиск на бизнеса, разичстване на територии, прехвърляне на всички негативи върху частния сектор, който не случайно се нарича “реален”.
  6. Финанси и икономика - крах - стопяване на резерва, съсипване на бизнеса, гонене на чужди инвеститори, танци с руснаците, егомански опити да се докзваме като №1 в ЕС!!!
  7. Здравеопазване - експериметни с луди министри, трети опит за 15 месеца, яко блокаж на всякакви идеи да се запуши кацата преди да се налива още.
  8. Пенсионна реформа - 0, ясно е че скоро всички ще работим за пенсиите на полицаи и военни.
  9. Медии - почти пълна цензура и по-лошо - авто-цензура наложена от икономическите интереси на няколко олигарха.
  Мога да продължа още - за първи път от 20 години поисках да се махна от тая държава…

 20. 20 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А предлагам 1. Увеличение на осигуровките с 2% - за сметка и на работодателя и на работника - 50/50 (или по един процент за всяка страна); 2. Държавните служители да плащат 50% от вноската си - СТИГА СА БИЛИ 100% ПРИВИЛЕГИРОВАНИ, от къде на къде - нека и те да показват солидарност с нищо не са по важни и по-можещи от нас. Така държавата ще намали значително разходите си и то справедливо. 3. Стажът за работа да се увеличи с 2 години директно с встъпване на власт на новото правителство през 2013 година, без значение кое е то!

  Ето това е вида на реформата, която трябва да се направи. Не е трудно и никак не е толкова болезнено, колкото някои си мислят и в това е ключът към успеха на това правителство, ако има намерение да участва в следващия парламент.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Роботодатели предлагат увеличаване на осигурителните вноски!? Фарсът в държавата надминава събитията от края на 40-те години на миналия век.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  А аз предлагам:

  1. Обединяване на всички бюджетни кодове за плащания по трудови правоотношения в два - за родени преди 1959 и родени след 1959. Оттам нататък всичко е пропроционално и може да се разпределя служебно от НАП. Да няма плащания за лихви месец по месец и код по код, а едно едниствено салдо и остатък по салдото. Каквото е при всички други фирми и организации, дори при общинските данъци е така - казват ти на касата какво дължиш, без значение дали са глоби, такса смет или данък сгради. Внасяш го и заминаваш в същата минута. Само НАП работи първо за банките и после за държавата)

  2. Премахване на ваучерите за храна, върху които осигуровки не се дължат и това е една от причините за пробойната в НОИ.

  Ха сега познайте, дали изобщо някой от т.нар. "работодатели" ще отвори питанка по този въпрос, в замяна на нарастването на вноските?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 23. 23 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Смешно е да се говори, че военните някога са поемали рискове. От 15 години насам из поделенията реално почти не се води бойна подготовка, защото няма пари. Бюджета се разпределя само за заплати и няма нито един лев за учения, което е глупаво. Можеш да получаваш заплата, защото си подготвен за война, но не можеш да се подготвяш, защото нямаш пари. Значи колкото си по-неподготвен, толкова по-голяма заплата ще получаваш. Глупостта на политиците стигна още по-далеч. Оня испански мачо Симеон пусна постановление, че колкото икономии реализират ведомствата, ще получат съответен брой заплати в края на годината. Военните излязоха най-големите тарикати. Спестиха 80% от ученията и съответно 80% от средствата за бойни разходи. Така имаше поделения с 13, 14, дори 15-та заплата за Коледа! Колкото по-малко работа, толкова повече пари! Каква задачка за специалистите по пазарна икономика!
  Но проблемът е пенсионният фонд и пълненето му с реални пари. Непрекъснато се лансира идеята, че този фонд няма достатъчно ресурс за всички пенсионери. Или, че работим малко(като време и като стойност) и после парите не стигат. Хубаво е държавата да се махне от пенсионния фонд, заедно с парите си и заедно с търтеите си. Отговорността за големината на заплатите на държавните чиновници, които са по няколко хиляди лева не е на работещите в реалния сектор, но на практика те им плащат по-големите пенсии, които взимат и по-дълго време. Тази отговорност е държавна – и тя да си направи отделен фонд, в който да заделя средства за всички глезотии на държавните служители(по-големи отпуски, санаториуми, почивки от ядене и пиене наречено „наряд”, ранно пенсиониране, големи заплати, 20 годишни обезщетения и т.н.). Всеки знае, че задачите за прием във всяко ВМЕИ са поне два пъти по-трудни от тези на военно училище, но един инженер няма и половината на военните привилегии. Значи по-простите получават повече, само защото са на държавна служба?
  След като държавата е решила така –да плаща. Пък ако иска и на 25 години да ги пенсионира. Но да не пипа пенсионния фонд.

 24. 24 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  След визитата на канцлера първата работа на главния слуга е да освободи социалния слуга, да назначи нов на негово място, който да направи летящ старт не с увеличение на вноските, а

  обратното - НАМАЛЕНИЕ С МИНИМУМ 1%. Сблъсъка със синдикатите, чиято е тежест е силно преувеличена е дреболийка в сравнение между удара на дефицита на

  управленска стойност водещ до политическа криза в неплодотворната почва на икономическата криза. Това е сблъсък между две кризи, нещо страшно и унищожително.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK