Пенсионната реформа - най-рано от 2015 г., вноската - 2%, засега

Някои от работодателите и синдикатите се разбраха, КРИБ се обяви против каквото й да е увеличение

Министрите Младенов и Дянков и управителят на НОИ Христина Митрева преговаряха неформално със синдикатите и работодателите

© Георги Кожухаров

Министрите Младенов и Дянков и управителят на НОИ Христина Митрева преговаряха неформално със синдикатите и работодателитеРаботодателите, но без най-голямата организация - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), и синдикатите се разбраха осигурителната вноска да се увеличи с 2% от 1 януари 2011г. За договорката след неформалните тристранни разговори в неделя съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.


След тридневните преговори в различен формат стана ясно, че пенсионната реформа се отлага най-рано за 2015 г., като синдикатите настояват стажът да започне да се увеличава много плавно дори от 2017 г. Преговорите продължават във вторник, като Дянков обясни, че "първо трябва да излязат сметките" (финансовото министерство изчислява откъде да се намерят средства, за да се вдигнат пенсионните вноски с по-малко от 3% - бел. ред.).


Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов заяви пред "Дневник", че преговорите са минали "гротескно" и организацията е категорично против каквото и да било увеличаване на вноската. "Не сме давали никакво съгласие, има някаква тайна уговорка, ще изчакаме разчетите на финансовото министерство, за да решим какво да преприемем", каза Иванов. Председателят на БСК Божидар Данев заяви, че работодателите ще се върнат в тристранката при определени условия и че всички трябва да поемат негативите на реформата - военни, МВР, правосъдната система, които сега не плащат осигуровки.
Синдикатите - КНСБ и "Подкрепа", продължават да настояват работещите при тежки условия да не се пенсионират по-късно. Източник, запознат с вчерашните преговори, съобщи, че профсъюзите отново са заплашили да "изкарат 15 хил. души на улицата", ако не се изпълнят исканията им, а работодателите - КРИБ, БСК, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал, са били на различни позиции.


Министър Младенов оцени срещата като успешна, защото бизнесът отново е влязъл в преговорите. "Отиваме към един компромис - леко да се увеличи осигурителната тежест, за да се стабилизира пенсионният фонд, и да има плавно увеличение на стаж и възраст. По двете неща има консенсус", обясни той, като по-късно беше опроверган от КРИБ.


В събота Младенов коментира, че след намаляването на осигуровките с 2% от началото на годината бизнесът не е изпълнил ангажиментите си докрай - нито събираемостта е по-висока, нито са разкрити повече работни места. Премиерът Бойко Борисов смята, че при преговорите между правителството и синдикатите, от които произлезе решението за увеличаване на  вноските, профсъюзите са направили повече отстъпки, отколкото кабинетът.


Той обаче очаква от синдикатите да обяснят на обществото какви са последиците от забавянето на пенсионната реформа. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет на 6 октомври, публикувана в петък. На него Тотю Младенов обяснява, че има пълен консенсус със синдикатите да се отложи реформата. Зам. финансовият министър Владислав Горанов отговаря, че тя не може да се отлага "до безкрай".


Над 95% от ръководителите на фирми не подкрепят увеличаването на осигуровките, показа и анкета на БТПП сред 54 хил. компании. Около 62 на сто от анкетираните смятат, че много фирми ще преминат в сивата икономика и ще се увеличи безработицата. Като мярка за повишаване на приходите в бюджета мениджърите предлагат съкращаване на администрацията.Социалният министър поиска парите от професионалните фондове
Парите от професионалните пенсионни фондове трябва да отидат в НОИ и от тях да се плащат пенсиите на хората от първа и втора категория труд. За това настоя социалният министър Тотю Младенов пред радио "Дарик". Той съобщи, че в момента се водят преговори със синдикатите, а представители на професионалните фондове непрекъснато искали да се отложи плащането на пенсии от тях.


Според Младенов през това време пенсиите за тежък труд се плащат от НОИ, но вноските на работодателите отиват във фондовете. Кодексът за социално осигуряване задължава фондове да превеждат парите, които се трупат в тях, на НОИ, когато работникът се пенсионира, и те се изплащат от института. Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие", заяви пред "Дневник": "Професионалните пенсионни фондове не твърдят и никога не са твърдели, че няма натрупани достатъчно средства, за да плащат пенсиите.


Няма натрупани достатъчно средства в сметките на хората, които не са получавали редовно осигурителни вноски от работодателите си от 2000 г. досега и тези хора за съжаление са твърде много." Тя обясни, че това няма нищо общо с дейността на фондовете, които могат веднага да започнат да плащат пенсии, но според получените вноски за съответния човек, т.е. някои пенсии ще бъдат много ниски. Петкова посочи, че всички предложения да се отложи плащането от фондовете досега са идвали от синдикатите. В момента в тези фондове има около 460 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално
 2. 2 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пенсиониране при втора категория труд на 57 год важи до 31.122010 г. по настоящия закон - Ако реформата започне от 2015 г. как ще се пенсионират хората навършващи 57 години през периода от 2011 до 2015 год. Моля да се разясни на обикновения прост човечец ГОСПОДА бизнесмени, синдикални дейци , министри и всякакви тем подобни управляващи в нашето обрулено отечество наречено БЪЛГАРИЯ .

 3. 3 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И кого плашат синдикатите?Щели да докарат мангали и пенсионери разни лумпени.Ми дреме ми на желязото.Бойко от тези ли се уплаши?Жал ми е за глупавите работници дето членуват в тези нагли синдикати.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Отлагане на пробемите. Като при предишните властници....!

 5. 5 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  и след 20 год няма да има кой да проведе нужните реформи където и да било това е прекалено сложно за всеки управляващ,бг "политици" нямат нужните умения

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не лъжете хората!
  Пенсионна реформа е:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. КОйто колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пенсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА.
  Гласените досега мерки и от БСП и от НД СВ и от ГЕРБ са само един голям балон с горещ въздух, алабалистики за заблуда на ратаите че да не осъзнаят че всъщност НОИ е фалирал отдавна и че те пенсии никога няма да получат.

  The biggest risk in life is not taking one.
 7. 7 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 506 Неутрално

  АААААА Десен , къде е точката за военни ,съд и МВР , що така тези мили господа не плащат на НАРОДА а лапат от народа?
  СТО пъти го казах и пак го казвам че пак ще се променя тази реформа защото е КРАДЛИВА И ФАЛШИВА.

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Десен, всичко що носи името "индивидуално" е голям гъзобрък за нашите политици. Прехвърлянето на парите на данъкоплатеца от левия джоб в десния е златният шанс половината да изчезнат по отсечката. Иначе бих се присъеднил към теб, като добавям и 2 малки срамни тайни на социалната ситема. Това, че същите синдикати наложиха безданъчни ваучери за храна, за които те посредничат по държавните фирми и заработват сериозни комисионни. А за схемата банка-рушвет-чиновник си копирам мнението под предната статия.

  Чакаме да видим обединяване на всички бюджетни кодове за плащания по трудови правоотношения в два - за родени преди 1959 и родени след 1959. Оттам нататък всичко е пропроционално и може да се разпределя служебно от НАП. Да няма плащания за лихви месец по месец и код по код, а едно едниствено салдо и остатък по салдото. Каквото е при всички други фирми и организации, дори при общинските данъци е така - казват ти на касата какво дължиш, без значение дали са глоби, такса смет, данък сгради и лихви по всичките тях. Погасяването става в реда лихви-глоби-данъци-такси. Само НАП работи първо за банките и после за държавата

  Mутри, вън!
 9. 9 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 506 Неутрално

  КНСБ,МаНСБ ,нищо няма да стане с лъжни с косме и вълна. Младите са на запад и не искат да плащат на търтеите ( бизнесмени в България) , а парички няма! Няма производство ,няма земеделие и въх ! Сега трябва да се обложат и Българите в чужбина с данък -ГУРБЕТ- та да има парички за АМММ на НАМ!

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "111" и [#8] от "cinik":

  А добре ме подсещате:

  - и отмяна на категориите труд, отмяна на привилегиите за бюджетните - да си внася държавата също вноските на служителите си, по фонд който те посочат.
  Отмяна и на тая глупост - роден преди, роден след.
  Докога ще се делим на преди и след?

  The biggest risk in life is not taking one.
 11. 11 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има само едно решение вдигане на вноската и шапкарите, ченгетата и чиновниците да започнат сами да си плащат поне половината от вноските.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Точно така, Десен. Другите какво са виновни, че някой си е "работил много тежък труд"? Пенсии могат да се плащат от натрупани пари, а не от натрупани страдания. Като е толкова тежък трудът, работодателят да развърже кесията и да го осигурява на такава заплата, щото и 20 години труд да му стигат. Отде накъде другите ще субсидират тежките условия на труд и разболяването на работната сила? Но те синдикатите още си живеят в комунизма. Тогава всичките агитационни транспаранти бяха с миньори с черни от прахуляк лица (за дробовете можеше да се досетим) , работници-химици с изпадали от солната киселина зъби, потни комбайнери на 60 градуса без климатик в кабината и ей такива подобни. Интелектуалният труд не се ценеше особено.

  Mутри, вън!
 13. 13 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Разстроено

  До коментар [#12] от "cinik":То и сега интулектуалният труд не се цени в Бг-то!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Е, нали затова се борихме за ЕС, безвизов режим, сега Шенген дай Боже...Който е недооценен у дома, ще го оценят някъде другаде.

  Mутри, вън!
 15. 15 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 471 Разстроено

  Аз мисля, че следното трябва да бъде направено по тази реформа
  1. Увеличение на осигуровките с 2% - за сметка и на работодателя и на работника - 50/50 (или по един процент за всяка страна); 2. Държавните служители да плащат 50% от вноската си - СТИГА СА БИЛИ 100% ПРИВИЛЕГИРОВАНИ, от къде на къде - нека и те да показват солидарност с нищо не са по важни и по-можещи от нас. Така държавата ще намали значително разходите си и то справедливо. 3. Стажът за работа да се увеличи с 2 години директно с встъпване на власт на новото правителство през 2013 година, без значение кое е то!

 16. 16 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не ми е ясно едно - как така решават да е от 2015 - този период не е във мандата на това правителство и този парламент?! Това за мен си е пълна абдикация от обещанията за реформи..Жалко.И този път сме излъгани от поредните псевдомесии.

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 17. 17 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  НАП София работи първо за една конкретна банка ))
  А после за държавата ...

 18. 18 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Отмяна и на тая глупост - роден преди, роден след.
  Докога ще се делим на преди и след?

  _____________________________

  Мисля, че това е много тежка дискриминация, противоречаща на Конституцията и много международни правни норми. Изглежда няма кадърни юристи родени след 1959 г., или пък тях им е през трите букви законодателството касаещо нормалните хора.

  Всякакво разделение държавни/недържавни, преди ХХХХ г./след, военни, невовенни, жени/мъже също тежко компрометира посочените закони и прави от тях един книжен парцал, както всичко съчинено през последните 65 години.

 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Разбира се, необходимо е да следим сложните пируети на мисълта на днешния ни премиер, защото те са уникални и непостижими. Лекотата с която този тежичък човек се върти наляво и вадясно е изумителна. Във всяка нормална страна, с нормално население този образ неземен би бил пратен на психиатричен преглед, но тук сложните премятания и завои се считат за връх на политическата коректност.
  Понеже иде реч за реформа в пенсионната система е редно да споделим прозренията на д-р Борисов в областта на финансите.
  Няма как да стане без цитати. Преразказът ще обедни гледката.
  "Този резерв(на НЗОК) служи пък на Орешарски да излезе преди изборите, все едно има малък дефицит, защото той подпира фискалния резерв. Така ли е, Горанов? Безспорен добър финансист станах вече. На базата на това обаче, понеже и за нас е по-лесно, и ние една година правим същото."
  Справил се с финансовата страна на батака д-р Борисов се гмурва в сферата на ПР логистиката, като нарежда: "вдигаме с 3% - толкова пункта ни трябват, 3 пункта - пенсионната осигуровка. И когато ви питат – това е добра инвестиция за бъдещето, защото всъщност всички ние ще си правим по-високи пенсии и ще започнем да намаляваме и този дефицит в НОИ, който са ни завещали. Ясно ли го обясних?"
  Ясно я. Даже повече от ясно.
  За да се включи в дебата между Владко Горанов и Тотю със следното прозрение: "В момента България е с най-ниската осигурителна вноска, така както господин Горанов каза преди малко, 16 на сто, а за родените след 1959 година – 11 на сто. В другите държави е 26, 27, 29 над 30 на сто. Предишното правителство с изключителен популизъм е намалявало вноските, а е увеличавало пенсиите. Няма как едно нещо да се реже и да стане по-дълго, винаги става по-късо."
  По късо става. Безспорно. Ама тази трябваше да я каже финансиста на Дянков миналата година, га дебилчето прлавеше бюджет 2010 и сряза още 2% от вноските, та стана още по-късо. Популистка била таз мярка, вика финансиста и се моли за още 6 месеца. На министрите си, щото пък просветният забелязал, че бюджета на образователното станал африкански. И д-р Борисов му вика: "Когато се каже такова нещо - да, за министъра е добре, да, това е приоритетно, но когато казваш, че така е в бюджета в Африка, за съжаление, така е конструирана икономиката - като в Африка."
  Баф маа му...
  Местните негра, матряла, вече трябва да са наясно. Сомалия е насреща. Спете спокойно деца.

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#18] от "heineken":

  е да, ама не си съвсем прав, хората, които са били пенсионери вече км 89-та или 4-5 години по-късно, няма как да са знаели, че сегашната пенсионна система ще е толкова лоша, те са разчитали на социалистическата и съответно не е имало начин да се подготвят за това, така че ако има разграничение по отношение на това, мисля че е правилно

 21. 21 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 450 Гневно

  Ох, КОЛКО СТЕ СМЕШНИ ! ...
  "Леви " , " десни" , работодатели и синдикати - лъжци и мошеници , ВСЕ ОТ ЕДИН " ДОЛ ДРЕНКИ" !...

  ЦОЦАНЕТО ви е ИДЕОЛОГИЯТА , ЦОЦАНЕТО ви е цялото мислене ...

  Там е проблемът!
  И никой не мисли за НАРОДА, никой не мисли за ДЪРЖАВАТА, а как и откъде да открадни и как и откъде да ЦОЦА безпрепятствено и САМО РЕВЕТЕ СРЕЩУ ДРУГИТЕ, КОИТО СА ВИ ОТМЪКНАЛИ БЕБЕРЕНА !

  ЕДВА ЛИ ДРУГ , освен " гербер" с болен мозък МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЛЕДНОТО ИЗЯВЛЕНИЕ:

  "Всички сте се загрижили дали хората ще могат да се пенсионират, а къде пише, че трябва да се пенсионират", попита експертът от министерството на труда Емил Мирославов.......

  Разбрахте ли сега СЪЩНОСТТА на "рИформата" и морала на ГЕРБ ?

  ТОВА Е ИМЕННО ЦЕЛТА НА ТОВА ИДИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ - ДА СИ ТЪПЧАТ ГУШИТЕ С НАШИТЕ ПАРИ ЕЖЕМЕСЕЧНО , но НИКОЙ ДА НЕ ДОЖИВЕЕ ДО ПЕНСИЯ !

  ГЕРБЕРСКА НАГЛОСТ !

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е управляващите МАЛОУМНИЦИ да осъзнаят , че ДЕМБЕЛИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ СВОИТЕ ЗАПЛАТИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Само една антидепресивна програма е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …


  НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, че на хората НЕ ИМ ПУКА за леви и за десни - народът няма какво да яде !

  ВСИЧКИ ВИЕ го ДОКАРАХТЕ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ !

  А ГЛАДЪТ Е ЛОШ СЪВЕТНИК , та внимамайте с него, защото ще отидете на боклука и " леви " и " десни " КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ ...където всъщност ви е мястото!

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 22. 22 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#21] от "mars_attack":

  добре, разбрахме ти тезата, че всички сме смешни, а 'цоцането' трябвало да спре, за да се оправела държавата.

  или надгради над свръх елементарната си теза или спри да ни досаждаш със семплите си, първосигнални глупости.

 23. 23 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Гневно

  не знам откъде го изровиха този тотю, някъде из мазетата на сградата на КНСБ ще да е, отлежавало е там зомбито и са го подготвяли да саботира някое правителство...

  и ето го сега цъфнал министър и от първата секунда на поста си се леят дивотия след дивотия, без дори един път да е отронил и дума за реформа... просто типичен синдикален паразит-фундаменталист.

 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Смешна работа! Ако това са резултатите от дейността на "управниците с воля", жална ни майка. А стадото продължава да гледа умно. Дори в кланицата!

 25. 25 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  олигофренче,
  от доста време ти чета лайната, и тъпата ти агреси откровено ме дразни. Когато обаче явната ти селяния, се гарнира с абсолютна неосведоменост и професионална неграмотност вече става нетърпимо....

  Ако поне малко се беше поинтересувал, тъпак такъв, щеше да знаеш, че вноската за пенсии на родените преди и след 1960 е абсолютно еднаква. Просто на родените след 1960 г. част от същата, не отива към фонд Пенсии, а към УПФ т.е. втроия стълб, а за родените преди 1960 г. такова нещо няма и затова при тях целия процент отива в фонд Пенсии.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "незнайния войн":

  Абе нема упефета, дезепеота, учпефета, тезепебета, гевересета и прочее комунистически малоумици.
  Като ги вади от джоба и ги плаща по задължение на НОИ а не на пенсионния си фонд пак ли си наравно бе кретен?!

  И лайна ще си викаш на писаниците на партийния ръководител Воленча, ясно ли ти е? Като не ти харесва - друм и поемай накъм дума.бг. Няма да липсваш никому тука.

  The biggest risk in life is not taking one.
 27. 27 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Основните промени, към които трябва да прибегне правителството са следните:
  1) Незабавна промяна на начина на изчисление на таксите от началото на 2011 г.
  2) В периода 2011-2013 вноската в УПФ трябва да бъде постепенно увеличена от 5% на 10%.
  3) От 2012 г. да започне постепенното изравняване на възрастовите граници между мъжете и жените за пенсиониране.
  4) Считано от 2011 сега действащият размер от 10% данъчно облекчение за тези, които се осигуряват, да бъде увеличен поне до 15-20%.
  5) Системата на мултифондовете да бъде въведена от 2012 г., като се дава на работещите възможност, в зависимост от възрастта им, да изберат подходящия за тях рисков профил на портфейла.

 28. 28 Профил на Alexander Todorov
  Alexander Todorov
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Измамата – задължителни „частни пенсионни фондове“ и „конституционния съд“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/06/fack_private_funds/

  Колко струват на България задължителните „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2011/06/23/mega_fack_private_funds/

  Нов Кодекс за социално осигуряване - по модела на осигурителния принос
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/10/27/social_security_code/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK