Панагюрци си поискаха златното съкровище

Панагюрци си поискаха златното съкровище

© Анелия НиколоваВ специална декларация общинските съветници от Панагюрище изказват крайното си възмущение от разгорелия се между София и Пловдив спор за експонирането на Панагюрското златно съкровище. Съкровището в момента е в Археологическия музей в Пловдив,  като доскоро беше в Националния исторически музей.


Панагюрските съветници намират спора за нелеп най-малкото заради името на този безспорен шедьовър – Панагюрско златно съкровище, и настояват той да бъде прекратен. В декларация, която съветниците ще приемат на 12 октомври на тържествено заседание по повод Деня на българската община, те ще обявят официалната си позиция.


В проекта на документа се посочва, че "Панагюрското златно съкровище винаги се е възприемало като безспорен символ на града ни. Една от големите болки на всеки панагюрец е, че това изящно свидетелство за гения на прадедите ни е било далеч от очите ни. Но за сметка на това близко до сърцата ни. Доказателство за това е и репликата на съкровището, която е експонирана в една модерна и съвременна зала, в която ежедневно влизат стотици туристи".


Съветниците от града настояват нелепият спор да бъде прекратен. Тяхното искане е поне един месец в годината съкровището да е експонирано в Панагюрище, като декларират, че имат всички условия за съхранението и опазването му. Настояват също държавата да превежда на община Панагюрище  не по-малко от 30% от средствата, получени при експонирането на Панагюрското златно съкровище. Парите ще бъдат събирани в специален фонд, който ще бъде използван единствено за съхраняване и популяризиране на българската история и националните духовни традиции.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Весело
 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Защо само един месец в годината? Живея в София , но мисля че за малките градчета е добре ,антиките открити на тяхна територия да се излагат в техните музей.Защо всичко трябва да е в София и в големите градове.Който иска да го види ще отиде до Панагюрище , ще преспи там , ще разгледа и други забележителности .

 3. 3 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Както е тръгнало, най-накрая съкровището ще си поискат тримата братя, които са го намерили:
  http://www.bginfoguide.com/bg/tourism/85-cultural.html

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1234 Весело

  Някой наследник на тракийските владетели още не е ли поискал запор от съда ?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Страната май върви все повече към феодална разпокъсаност поради липсата на уважение към централната власт

 6. 6 Профил на Ivki4
  Ivki4
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Считам, че Панагюрското съкровище трябва да си намери най-после мястото. Нека се престане с това непрекъснато местене. Апропо в Панагюрския музей има добър дубликат на съкровището. Не може ли да се направи ротация и вместо оригинала, да се представя пред света копието?

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:51 на 11/10/2010 от неговия автор.

 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:54 на 11/10/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако искаме да развиваме културен туризъм в цяла България, трябва и малките градчета да получат шанс да вземат участие в този бранш.

  По този начин хорицата ще модат да разчитат на друг поминък освен на почти безплатния си труд при някой и друг местен феодал-робовладелец или пък на социалните помощи!

  Боян Р.
 10. 10 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Навремето ходих до Стрелча и тамошните "местни жители" ме заведоха до могилата, в която е открито това съкровище. Мерено в километри могилата се намирала (по техните думи. така и не ми остана време да измеря разстоянието с ученическа линийка) на 3 километра от Стрелча и на 14 километра от Панагюрище. Когато открили съкровището, силни на деня били панагюрци (имали си техен човек по върховете на БКП-то) и го "присвоили" немедлено и веднагически. Опитите на Стрелча да изтъкне несправедливостта на този акт, отивали в "шеста глуха", а интересуващите се - в Белене и прочие курорти.
  Така че - първом изпищяха майничките, после пазарджишките педеругофоби, сега панагюрците се чудят как да си вземат своето, а намесата на стрелчани тепърва предстои. Демек - мътна и кървава. Що го извадиха от НИМ, така и не разбрах.

  :)
 11. 11 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тъпо! Ами защо в Панагюрище? Да го сложат в ТКЗСто на селяните които са го открили. По тази логика нямаше да съществува Бритиш Мюзиъм или Лувъра или Ермитажа. В Панагюрище може да си има музей и да изложат копието на съкровището. И не само това но и цялата изложба може да се направи около това кой и как го е открил. Нищо лошо в това. Иначе България е прекалено малка че и това което имаме да се пръсне по малките градчета.
  Панагюрище имат ли музей в който безопасно да го пазят и излагат това съкровище или мислят в хоремака да го сложат.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 12. 12 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Глупав спор съкровището е на България и трябва да се пази в държавния банков трезор,а на публиката нека се показва дубликат какво лошо има в това ?

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 13. 13 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "kKk":

  Да, разбира се, че има музей и може да се пази там съкровището. Мисля, че то трябва да си стои в Панагюрище. Това би довело доста туристи в региона. Освен това трябва да се мисли малко и за малките градчета, както беше писал някой по-горе. Много хора биха отишли в Панагюрище, за да видят оригинала на съкровището, като го съчетаят с музея на Райна Княгина и месността Оборище, например. Но за целта трябва да се прави и сериозна реклама.

  АЗ
 14. 14 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 405 Любопитно

  По същата логика местните люде, секат горите, строят писти и влекове, унищожават пясъчните дюни с хотели. Защото те са си техни, нали?

 15. 15 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#11] от "kKk":

  Според мен панагюрци са реагирали по-скоро на претенциите на Пловдив спрямо съкровището и в последствие възникналия спор със София. И има логика: защо да е в Пловдив? Ако няма да е в София, по-добре да е в Панагюрище.
  И като цяло съкровищата (и други исторически и културни находки) е редно да са изложени максимално близо до мястото на откриването им. Така стават част от местния пейзаж и биха подпомогнали развитието на културния туризъм.
  Примерът с Лувъра, Ермитажа и Британския Музей не е дотам коректен: там са изложени съкровища, които в голямата си част са заграбени от тези бивши (и не само) колониални империи.

 16. 16 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ..........че това изящно свидетелство за гения на прадедите ни'''!!!!!
  След 2000 год. цигани археолози откриват Бугатито на Вълкът под останките на софийско село!!Следват изводи колко са били талантливи прадедите им.................!!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Ето до такива неща водят глупостите на Гоцевата чета(имам предвид Славчо Атанасов).Така винаги става,когато нещо с национално значение се използва за местни и дребнави политически боричкания.Ама то комунист от друго не отбира...

 18. 18 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "kakawida":

  Приятел,извинявай,ама толкова наивен вид имаш та така да те преметнат стрелчани.
  Или ние сме толкова наивни на вид ,та да ни преметнеш нас..
  Имането е открито знае се къде - тухларната/никава могила/ до Панагюрище от трима братя/панагюрци/ копачи на глина за тухли
  Имането е открито от тях на 8 декември 1949.Три дни е стояло изложено във витрина на хавлиената фабрика.
  На третия ден е дошъл директора на музея в Пловдив и го е отнесъл.
  Годината е 1949
  Нали се сещаш как са ставали тези работи тогава?

 19. 19 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само за информация за незнаещите.
  Миналата година на 8 декември по случай 60 годишнината от намирането на съкровището в Панагюрския музей за постоянно е изложено негово копие ..

 20. 20 Профил на nabludatel_2
  nabludatel_2
  Рейтинг: Неутрално

  Хората са прави, това е чудесен повод да се рекламира градчето, а то наистина е приятно, поне един път в годината да имат самочусвието на място, в което е отркито съкровището, рекламиращо България по целия свят, тази възможност може да има голям ефект върху това градче. Знам, за една много малко градче в германия, в което всяка година се провежда среща на собсвениците на ситроен "тип патица", има любители на тази колица в цяла европа, идват хора от франция, англия,швейцария, австрия, хърватия, чехия, градчето оживява и става важно и интересно, ей такива неща, могат да се правят и в българските по -малки градчета, за да живнат, да не бягат хората. Познавам хора от Пангаюрище, принудени са да ходят в София, Пловдив за да преживяват, а това не им е приятно. За съжаление Борисов се измори и то много, да се чистят Агиевите обори не е лесно да не кажа невъзможно, иначе, бих се радвал да се организира една национална кампания в подкрепа на бизнеса и развитието на тези места в България, които страдат най-много от кризата, вечната криза в която сме изпаднали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK