Трайков: Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките

Министърът на икономиката Трайчо Трайков (в средата) откри българо-китайски бизнес форум с участието на 22 фирми от азиатската страна. Китайската делегация се води от председателя на на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Ван Джифей (вляво). Форумът беше организиран от Българската търговско-промишлена палата, председателствана от Цветан Симеонов (вдясно)

© Анелия Николова

Министърът на икономиката Трайчо Трайков (в средата) откри българо-китайски бизнес форум с участието на 22 фирми от азиатската страна. Китайската делегация се води от председателя на на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Ван Джифей (вляво). Форумът беше организиран от Българската търговско-промишлена палата, председателствана от Цветан Симеонов (вдясно)Министърът на икономиката Трайчо Трайков се обяви против вдигането на осигурителната тежест, предложено от синдикатите и прието от премиера Бойко Борисов. По последна информация от догодина ще се увеличи с 2% вноската за фонд "Пенсии". "Не виждам икономическа логика във вдигането на осигурителната тежест", каза министърът пред репортери след откриването на българско-китайски бизнес форум. Според него това няма да реши проблема с недостига на средства нито в пенсионната, нито в здравната система.


"Пътят за решаването на проблемите са реформите", каза Трайков и допълни: "Ако се тръгне по пътя на вдигане на осигуровките, те трябва да станат над 20%, за да се решат въпросите с дефицита. България вече беше страна на високите осигуровки, а хубавите неща започнаха да се случват, след като те бяха намалени." Според него единственият полезен ход са реформите, затова той бил и против изтеглянето на Кодекса за социално осигуряване от парламента. Решението за това беше взето миналата седмица в отговор на искане на синдикатите да се преосмисли повишаването на пенсионната възраст.


"Не съм голям специалист по пенсионната реформа, но след като в цяла Европа с изключение на Франция възрастта за пенсиониране е над 65 години, вероятно и тук трябва да се увеличи", каза Трайков. Министърът препоръча и най-накрая да приключи остойностяването на клиничните пътеки, което се прави от Министерството на финансите, за да започне решаването на проблемите и в здравеопазването. Трябвало да се провери и защо болните се увеличават, а повече от половината пари за здраве отиват за болнична помощ.


Министърът каза още, че за някои фирми и минималното увеличение ще бъде трудно и непосилно и за да се справят, вероятно ще намаляват заплати и съкращават работници. "И в това отношение обаче не бива да се драматизира", каза Трайков в отговор на въпрос как оценява предупрежденията на работодателите за предстоящи фалити и затваряне на предприятия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 672 Весело

  Трайчо да не хвръкне сега с тия изказвания

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ШУШУМИГАТА ТРАЙКОВ ПАК СЕ ИЗКАЗВА НЕПОДГОТВЕН! АНАЛИЗ ЛИ ИСКА??? ЕТО:

  Необходима корекция на глупостта

  Васил ВАСИЛЕВ, основател на Съюза на работодателите в България

  С намерението си да вдигне осигуровките с 3 процентни пункта (б. р. - от вчера се говори за 2 пункта) правителството поправи една глупост, допусната в началото на мандата му.

  Някой икономически папагал бе внушил тогава на Бойко Борисов, че като свали осигуровките с 2 пункта, ще се създадат примерно 20 хил. работни места.

  Създадоха ли се?

  Отговора знаят и неграмотните. Но понеже проповедниците на зазубрени тези и хората, които пищят срещу коригирането на глупостта, са предимно чиновници или представители на чиновниците, да им покажем как стоят нещата през погледа на един дребен, но истински работодател - хлебар или шеф на сервиз с трима работници, всеки с по 600 лева заплата.

  Намаляването на осигуровките смали разходите им с 2,03 лева (словом: два лева и три стотинки) месечно на човек. Така, за да създаде още едно работно място, нашият хлебар ще трябва да спестява около 50 години.

  За да не звуча и аз теоретично, ще дам пример с мои фирми. В тях около 400 души са заети пряко и близо 1000 - косвено. Аз не съм назначил нито един работник заради намаляването на осигуровките и няма да уволня нито един, след корекцията на глупостта.

  Борисов да има също предвид, че теоретиците не изглежда да са му доброжелатели. Намаляването на осигуровките срути приходите на НОИ, оттам провокира също толкова глупавото предложение за увеличаване сега на пенсионната възраст. Това разклати кабинета и ето как в политическия ефир отново се разнесе миризмата на коалиция с етикета “Тройной”*.

  Вижте Франция.

  За утеха на Борисов ще припомним, че и Саркози бе жертва на подобна щуротия. Франция намали рязко ДДС-то в кафенетата и ресторантите. Така храната щяла да поевтинее.

  Нищо подобно. Цените в парижките менюта почти не мръднаха, само дефицитът на държавата им скочи с още няколко милиарда.

 3. 3 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ САМО ЗАРАДИ ХАОСА КОЙТО СЪЗДАДОХА С НАМАЛЕНИЕТО НА 2% ПУНКТА НА ОСИГУРОВКИТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА С КОЕТО СРУТИХА ПРИХОДИТЕ НА НОИ С 500милиона лева! СЪЗДАВАТ НЕСИГУРНОСТ И НЕСТЪБИЛНОСТ С ПОСТОЯННИТЕ СИ ПРОМЕНИ!
  ПОДВЕДОХА ПРЕМИЕРА СЪЗДАДОХА НИСИГУРНОСТ И ХАОС и настана пълен КОШМАР! И СЕГА ГЕРБ СТАНА ЗА СМЯХ И ДЕСНТЕ ИЗИБРАТЕЛИ ПОЧНАХА ДА СЕ ОТДАЛЕЧАВАТ ЗАРАДИ ТОЗИ ХАОС!

  КЪДЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАМАЛЕНИТЕ С 2% ПУКНТА ОСИГУРОВКИ???? ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ ЛИ ИМА???

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Васил Василев е негласният председател на съюза на шмекерите, не на работодателите.

  Трайчо е прав - от доста време насам за пръв път чувам смислена приказка от наш министър

  Mутри, вън!
 5. 5 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От начало бях фен на Дянков, Трайков ми се струваше неориентиран и неубедителен, но сега ми се струва че нещата се обръщат.

  VBT
 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "tsekata":

  След като синдикатите предупреждаваха миналата година Борисо вад не намаля осигуровките с 2% пукта защото ще се срутят приходите на НОИ и от 2 милиарда дефицит ще отидат към 3 милиарда и ще застрашат дори изплащането на пенсиии и стабилността на държавата а Дянков и Трайков бяха тези които най-много настояваха за намаляне на осигуровките защото щяло да доведе до повече приходи кой ще поеме ОТГОВОРНОСТ сега? Доведе ли до повече приходи или синдикатите бяха прави? И кой ще си подаде оставката? Дянков? Трайков? Борисов? Или всички заедно? Данъците у нас са достатъчно ниски! Те са най-ниските след износителките на петрол! И това не го казвам аз а KPMG:

  Обявиха ни за данъчен рай! В топ 5 на света според изследване KPMG

  България е в челната десетка страни в света с най-ниска ефективната ставка на подоходния данък и осигурителни вноски за 2010 г.

  Това сочи изследане на KPMG, цитирано от Investor.bg. За да са съпоставими данните, за база е взет годишен доход от 100 000 долара.

  Класацията е направена като изчисления каква част от годишните приходи на жител се прибират от държавата като данък и осигуровки. По тази методика общата данъчна тежест на преките данъци у нас е 12%. В Швейцария е 15%. В Хърватия, Швеция, Япония - над 50%.

  Единствено Хонконг, данъчни убежища като Бахамските острови с пряко облагане от 2%, както и страни- износителки на петрол, като Саудитска Арабия са преди нас в класацията.

  Глобално според проучването жителите на европейските страни като цяло плащат най-високи преки данъци. След тях е населението на Азиатско-тихоокеанския регион, а Южна Америка остава с относително най-ниските подоходни данъци. Класацията обаче не отчита степента на развитост на социалната мрежа в отделните страни.

  Сравнителното проучване на KPMG на преките данъци показва още, че в последните 8 г. има тенденция на повишение на данъчните ставки. То е най-осезаемо в държави от ЕС- като във Великобритания и Ирландия то е било най-чувствително. Гърция, Португалия и Франция са други примери за скок на данъците. Има и обратни примери - в Дания, която миналата година бе с най-висок ДОД, ставката вече е намалена.

  Рискът от фалит на държавата България е намалял. Това пък пише в последния доклад на CMA, организацията, която мери нивото му чрез цените на застраховката срещу фалит на всички държави. Цените на нашата са намалели до 82 и са паднали до 275 базисни пункта. Така те са много по-ниски от тези на Румъния, Гърция и други. (24часа)

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  меркел, а аз на теб ти препоръчвам да си сложиш една отметка на тази статия. Защото Трайчо ще бъде прав и за нещо друго - след максимум 12 месеца ще се "окаже изненадващо", че парите пак не стигат и че вноската трябва да скочи с още 2, 3 или 5%. А след 24 месеца - още 5%. След което вероятно ще се стигне до гонения спрямо дребния и средния бизнес, одържавяване на мандри, дъскорезници и т.н. под предтекст, че в касата няма пари за бедните

  Mутри, вън!
 8. 8 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  То и Дянков каза: "Въобще не ми се иска осигуровките да се повишат, защото сивата икономика винаги се увеличава след вдигане на данъци"

  Само, че премиерът слънце, нали вече се провъзгласи за "много добър икономист", взел еднолично решението. Бог да пази България.

  Кирил Кирилов
 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Ти луд ли си??? Да ти припомня какво казваха Трайчо и Дянков преди 1 година???? Припомням:
  1 Ще намалим осигуровките и така ще увеличим приходите в НОИ като повече компании ще излязат от сивя сектор
  2 ще се увеличат инвестициите
  3 ще се създадат 100 000 работни места

  РЕЗУЛТАТА:
  По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!
  По точка 2 СРУТИХА се инвестициите в Б-я
  По точка 3 Безработицата е невиждана от 10 години!

 10. 10 Профил на ganiubalkanski
  ganiubalkanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  Най-страшното е че сте до болка прав/права!

  С уважение!

 11. 11 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Явно си е намерило друга работа момчето.
  С нормален началник.

 12. 12 Профил на lilliolla
  lilliolla
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#1] от "tsekata":

  Наистина трябва да хвръкне !
  Седнал да се прави на интересен...

  Абе Тъпчо , ти наясно ли си какво ще се случи, ако на един работник на 62,5 години му кажеш изведнъж, че трябва да работи още 2 години ?

  Първо - ще ти тегли една майна , а после ще грабне тоягата и ще ти счупи празната кратуна

  Второ- ще се обърне и към другите мухльовци, наречени " работодатели" , а всдъщност представляващи крадци или мутро-приватизатори и ще ги подпука и тях ...

  НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ , че на 63 години ХОРАТА СА НАПЪЛНО ИЗЧЕРПАНИ ФИЗИЧЕСКИ и НЕ МОГАТ ДА ПОЕМАТ повече натоварвания , с изключение на любимите ви милиционери, военни и чиновници, които цял ден си барат .... в своето НИЩОПРАВЕНЕ ?

  И престанете да ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР Германия , Франция и който и да било друг !! Тук е Мутровистан и на 67 години мъжете напускат този свят, а жените само 5 лета по-късно !!

  ТЕЗИ ПРАЗНИ ТИКВИ , изглежда САМО ДЕБЕЛА ТОЯГА ПО ГЛАВАТА ЩЕ ТИ ОПРАВИ !...

  И това на герберските платени клакьори нищо не им говори! Изобщо една е бедата , че те нямат нищо във главата ...
 13. 13 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Аз казвам че НЕ трябваше да свалят осигуровките преди година и това им беше ГОЛЯМАТА грешка която след това цяла година ги напарив да изглеждат като циркаджии и създаваше само хаос и кошмари! И сега цирка е пълен като ще връщат грешката а никой не пое отговорност за нея след като всички ги предупреждаваха да не я правят! ОСИГУРОВКИТЕ И ДАНЪЦИТЕ СА НА ДОСТАТЪЧНО НИСКО НИВО! ПРОСТО НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПРОМЕНЯТ! НЕ КАЗВАМ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ! Защото сега от това намеление го виждаш цяла година се говореше заувеличение на ДДС и плосък данък и дори премахването му. Ако просто бяха кротували и не се бяха правили на такива тарикати всичко щеше да е ОК!

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Меркел, оракуле, каква щеше да е безработицата, ако вноските не бяха свалени? В държавите от нашата черга - Литва, Латвия, Естония, безработицата все още е > 20%, въпреки че тръгнаха да изплуват преди нас

  Mутри, вън!
 15. 15 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilliolla":

  Нито тояги ще грабнат, нито пък на рзботодателите ще скочат. Само че на изборите догодина ще загърбят ГЕРБ. И ББ добре го знае това. Виз какво се случи на Костов след като увеличи възрастта за пенсиониране. А че възрастта трябва да се повиши, е ясно и на децата, само че дупе трябва за това.

 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  Те изплуват защото правиха РЕФОРМИ! От там идва безработицата! ИВан Костов го обясни перфектно по нова тв! ЕДна реформа в администрацията БДЖ и здравеопазването ще остави 50 000 хиляди човека на улицата което е моментално увеличение с 5% на безработицата тоест до 15% официална и към 20% неофициална но икономиката ще заработи и тези хора вече ще си намерят работа в реалния сектор нареална работа а не в БДЖ да крадат гориво от влаковете в които да се возят 50-на циганина без билети и т.н.

 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  НЕ ВИЖДАМ ДРАМА ... !!?

  има политическа логика в решението ....

  ... икономическата логика е на втори план в случая ....

  Но създава някакво вълнение в чашата ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  "Бе не знам как е, ама и така не е" рекъл шопа от Мировяне, а лобистът на австрийскиото общинско дружество го топълнил: ""Не съм голям специалист по пенсионната реформа, но след като в цяла Европа с изключение на Франция възрастта за пенсиониране е над 65 години, вероятно и тук трябва да се увеличи"
  Виж ти. Не знам как е, ама щом у Европата е тъй, значи и у нас требе да е така.
  Трайчо да погледне средната продължителност на живота у Европата и у нас. Да погледне, че средният европеец живее с 10 години повече от средния българин, па тогава да налага тезите на социопатите от либертарианските тинк танкове.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  меркел, ако догодина приходите в НОИ пак не достигат какво правим? Вдигаме я с още 2%? И след 6 месеца с още 2% и т.н.

  Ти идиот ли си? Не разбираш ли че колкото и да направиш осигуровката, тая глупава разходопокривна солидарна пенсионна система няма никакъв шанс да оцелее? Колко тъп трябва да си за да не виждаш очевидното? Единствения шанс да се даде глътка въздух на системата е рязко да се съкрати броя на пенсионерите спрямо работещите! Това е проста математическа истина. Който не го разбира е идиот или популист политик.

  А как да се намали съотношението пенсионери - работещи. Ами два варианта - повишаване на възрастта и изхвърляне от системата на тези ползващи привилегии - военни, полицаии, държавни служители, миньори , летци и всички други.

  Идиоти, не виждате ли че половин България се пенсионира на 50 години без да е внасяла лични осигуровки? Е затова на другите ще ви удържат половината доход и ще бачкате докато пукнете, за да храните превилигированата каста фуражки.

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "Graf":

  То лошо няма средния европеец да живее повече, щото като гледам ти какъв безмислен живот водиш - полза никаква от теб!

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1586 Весело

  Я стига, бе!
  Точно ти ли ще говориш за икономическа логика. Цяла година всички НЕ виждаха икономическа логика ТОЧНО В ТВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ, само ти виждаше. Да ти припомняме ли АЕЦ "Белене"и увъртанията около московците.
  Сега си почнал да не виждаш.
  Е, кога си "виждал" нормално??????
  Няма московци ли наоколо, що ли?
  Или просто искаш да спреш пенсиите, хората да излязат на улицата, много от тях да пукнат от глад, а ти да си измиеш ръцете с министЕр-председателят.

  КОЛКО ПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА?
  Това е въпрос на логика.

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Разстроено

  До коментар [#14] от "cinik":

  Къде видя да изплува Латвия?
  Абе, вие сте готови да плескате и невежество и лъжи на килограм за да защитите интереса на едни 5%, които и да ги облитат с хеликоптери, и да не ги облитат ще ви клатят през панталоните до изнемога бе....

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на mars_attack
  mars_attack
  Рейтинг: 450 Гневно

  Глупости !
  Нямаше да е по-голяма от сегашната безработица .

  Проблемът на работодателите не е в 2 % , а в неплатените държавни задължения и в опитите да шантажират ЦЕЛИЯ НАРОД, за да пълнят още гушите !...

  Проблемът е , че след като откраднаха / приватизираха , НЕ са вложили и една стотинка за преоборудване , а със стари к"ви нов бардак не става ...

  Проблемът е , че при това положение няма и кой да им купува келявата продукция, защото и на руския пазар им ритнаха бакърчето , а западняците така ги е свило въжето около врата, че не могат и дъх да си поемат...

  Хайде СТИГА С ТЕЗИ СЕЛСКИ НОМЕРА и с ПЛАТЕНИ МИНИСТЕРСКИ ИЗЯВЛЕНИЯ ! ...

  КОЛКО ти ПЛАТИХА , Трайчо, работодателите-мошеници, за тези ТЪПОТИИ ?

  Тук ОЧЕВИДНО можете да намерите крещящо доказателство че има една НЕДОСТЪПНА за българина мозъчна функция - МИСЛЕНЕТО !
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Весело

  До коментар [#20] от "niakoi_si":

  Милиционер. Тъп и неграмотен.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И аз не виждам, но и мен никой не ме пита

 26. 26 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Меркел, нищо не се е сринало заради тези 2-3%, както и няма да се оправи с тях, като отново ги вдигнат. Проблемът на държавната пенсия е солидарния принцип на вземането и, срещу антисолидарния принцип на вноските. Така е и със здравните вноски. И 5% да ми вземат за пенсия е много, защото от тях нищо не остава за мен. Ако над определена сума, вноските са по лична партида, мога да реша и 40% от дохода да внасям за пенсия, какъвто би трябвало да е смисъла на 2-и и 3-и стълб. Реформата трябва да се насочи в персонализация. Всичко друго са многократно доказани глупости.

 27. 27
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:10 на 11/10/2010 от неговия автор.

 28. 28 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Трайков. Това което се случва е мнозинство от нормални, дясно мислещи министри и ляв, популистко настроен министър председател....Интересна формула...

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:11 на 11/10/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#18] от "Graf":

  видяхме в действие тезите на отрепките ( бтв реално и неопровержимо доказали се в управлението като социопати) от комунистическата партия по времето на жан виденов и сергей станишев...

  в първия случай от крадене и некомпетентност сринаха държават, във втория ограничиха харчовете като привлякоха що годе грамотен министър на финансите, същевременно крадяха дори повече, но не предприемаха нищо и оставиха държавата на самотек с надеждата да се докопат до властта и в следващия мандат.

  така че си трай в ъгъла, прегърнал капитала на маркс и скандирай запалянковски за успеха на социализма в куба или венецуела например - навсякъде другаде вече го отрекоха с погнуса и завинаги

 31. 31 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Весело

  Трайчо, бе учи, чети то сляпото окато прави !Когато направиш икономиката като в Западна Европа тогава ще говориш за пенсионна система като тяхната.То сега не можеш осигури трудова заетост за възраст до 29 и над 36 години .
  Трайчо 2 ката -"Не съм голям специалист по пенсионната реформа, но след като в цяла Европа с изключение на Франция възрастта за пенсиониране е над 65 години, вероятно и тук трябва да се увеличи"-

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 32. 32 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 450 Гневно

  Трайчо, Трайчо , ЩО НЕ СИ ТРАЕШ С ГЛУПОСТИТЕ бе , чичовото ?
  Тези платени клакьорскси номера си ги знаем , както и си знаем, че скоро ще ти духнат под опашката и ти ще отидеш при някой от тези , представлявани от мутрата вдясно на тебе на снимката ! ...

  Като си толкова смел и търсиш икономическа логика ЩО НЕ КАЖЕШ ИСТИНАТА, че ТЪРТЕИТЕ ТРЯБВА да внасят ОТ СВОИТЕ ЗАПЛАТИ своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера като СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА и ПРЕМИЕРА и се премине през тъпите милиционери и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни и разни ватмани … !!

  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ЗАЩО НЕ КАЖЕШ , че ТРЯБВА ДА ИМ РЕЗНАТ ПРИВЕЛЕГИИТЕ да се пенсионират рано рано и да лапат по 20 заплати накуп , за " добра служба " на ... мафията ?

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!!!

  Заради тикви като тебе, Трайчо , сурова оценка на ситуацията в България даде в края на седмицата българският разследващ журналист Асен Йорданов на Първия медиен конгрес в Лайпциг. Там той бе отличен с престижната награда Leipzig Media Award, след което заяви: "Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден."

  Сама не е ясно още ТИ ,ТРАЙЧО, от КОЯ МАФИЯ СИ ?
  Че то тук от групировки взехме да се объркваме ...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 33. 33 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ама разбира се, за всичко е виновно намалението на осигуровките. Не е виновен премиера, който преди година обещаваше балансиран бюджет, а после разду безобразно разходите, нито носи вина това, че през 5 минути си променя решението и тотално обърка бизнеса, не е вината и в това, че всички реформи бяха отложени, не е вината и в това, че някои министри прекарват повече време пред репортерските микрофони отколкото в кабинетите си. За всичко ви е виновен Трайкови намалението на осигуровките. Нищо, че е очевидно, че допреди кризата безработицата падна под 7% именно заради намаляването на осигуровките.

  "По точка 1 допълнително се СРУТИХА приходите на НОИ и това създаваше проблеми и несигурност цяла година! Сивия сектор чупи рекорди!"
  Боже, боже явно като е написано така с ГЛАВНИ БУКВИ ще го направи по-вярно. Проблемът в НОИ не е в приходите, а в главоломното разрастване на разходите. Това, че дефицитът в НОИ създал несигурност е пък върховна глупост. Откога дефицитът в НОИ играе каквато и да е роля в икономиката? Този дефицит така или иначе не съществува. Пенсиите на практика се финансират от бюджета и единствено синдикатите и фанатичните им поддръжници са решили, че те непременно трябва на 100% да се финансират от осигуровки и затова бълнуват за някакъв дефицит. Нищо, че за да бъде покрит въпросният дефицит осигуровките трябва да се вдигнат на 50%, което е безумие за всеки нормално мислещ човек.

  Всъщност от гневните и показващи липса на елементарно възпитание коментари, че намаляването на осигуровките били виновни за всичко личи единствено желанието на някои хора да не се пенсионират по-късно, като за това смятат, че трябва да смучат от останалите работещи в държава. Ами грешно са ви излязли сметките. Тази пенсионна система е обречена и докато не се реформира, каквито и осигуровки да се плащат пак няма да стигнат за пенсии и ще трябва да работите до гроб.

 34. 34 Профил на Баба Гицка
  Баба Гицка
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нали съм баба, нещо не разбирам. Защо непрекъснато се говори за увеличаване на осигурителните вноски, а нищо не се говори за увеличаване на събираемостта на съществуващите. Спукахме се да плюем по държавните служители, че държавата им плаща осигуровките, а мълчим за това, че ние самите не плащаме върху реално получените си заплати. Мълчим, че се разписваме на две ведомости. Не искаме да излизаме в отпуск, защото ни плащат по-малко (а по КТ по време на отпуск получаваш заплата на база предния месец, ама осигуровката ни е върху ниска сума). И да попитам живеещите и работещи навън - И там ли е така? Или там нещата стоят по друг начин. Просто ми е интересно да науча как е навън.

 35. 35 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Още един бушон ще изгори.
  Да очакваме скоро целия трафопост на ГЕРБ.
  Така ще е най добре за народа.

 36. 36 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ТАЯ НЕМА ДА Я БЪДЕ,ЕДИН ДА ЯДЕ И ДА ПИЕ ДРУГ ДА МУ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ,Е НЕ СТАВА.ДЕПУТАТИТЕ ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРАТ НА КАКВО НИ ПОДЛАГАТ,А И ПРЕКАЛЕНО ТЕЖЪК ТОВАР СА, ОСОБЕННО ТАЯ ФИДОСКАТА.та по темата,тия същите докато не срутят системата тотално,нема да вденат за какво иде реч,затова мисля че повдигането на осигуровките е особенно наложитерно защото ще го ускори процеса на срутването,и ще предизвика управниците действително да намерят работещите решения за след това.

 37. 37 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  БАБО ГИЦКЕ .
  всичко дето се говори е божа работа.
  Така е рекъл свети Бойко.
  Докато не се заговори за работа и повишение на заплатите,ще трябва само да се молим, ,,Дано Бойко даде''.

 38. 38 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#34] от "Баба Гицка":

  А ти мислиш ли, че някой ще е и е много щастлив, че НЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ бюджетните търтеи ? И от щастие ще започен не само да внася на реаблната си заплата, но и ще надвнася , за да има откъде БЮДЖЕТНИТЕ да ЛАПАТ !...
  Такава лъкардия САМО БОЛЕН МОЗЪК може да предположи...

  И никога няма да стане ! ...

  Защото ЕДНИ да не плащат изобщо , а ДРУГИ да ЛАПАТ ПЛАТЕНОТО си е чиста патология ! ...
  И се нарича " милиционерски синдром " ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 39. 39 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Борисов шъ го разпори сега, дето му се дърви публично.

 40. 40 Профил на Баба Гицка
  Баба Гицка
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#37] от "usin":

  Недей да разчиташ на ,,Дано Бойко даде'', защото гладен ще си останеш. Ще има: Ще дам много - ще дам малко - няма да дам и така в кръг докато минем през терминала на летището или измрем. Аз вяра на Боцо отдавна нямам.

 41. 41 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Трайков - един от малкото компетентни и разбиращи хора в това правителство.
  Обаче има голям недостатък - не може да прави ПР акции, и да фърга димки.
  Вижте един Миро Найденов напраимер с акция дупетата, и стандарта Стара Планина, безмислени но яко шум по медиите, бори се власта с лошите, има интрига, има екшън.

  А Трайов какво - тихо и кротко си върши качествено работата - ебати смотания, а?

 42. 42 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Да махат Трайков, Дянков и Плевнелиев, и ГЕРБ да се сгодяват с БСП и да си строим развития социализъм. Во веки-веков, че това най-го можем!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 43. 43 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 516 Гневно

  До коментар [#22] от "Graf":

  Аз тоя феномен го назовавам "тупик в полза на българската олигархия". Положението е "тупик", защото, от една страна, свалянето на осигуровките и изобщо олекотяването на общата данъчна тежест е в полза на шуробаджанашката българска олигархия, защото по този начин тя внася по-малко пари в бюджета. От друга страна, покачването на осигуровките и на общата данъчна тежест води до масово укриване на данъци и осигуряване на работниците на минимална заплата, което отново е в ущърб на бюджета. А и понеже ни управлява олигархичен режим (в който и бизнесът масово принадлежи на тази олигархия), тези, които укриват данъци, никога не биват преследвани и наказвани от властите, защото са от едно котило власти и бизнес. Патова ситуация, или тупик. И България никога няма да дръпне, ако продължава това статукво. В този смисъл е по-добре да има ниски данъци и ниски осигуровки днес в България, защото това е в полза на честните и читави бизнесмени, за които ниската данъчна тежест е глътка въздух. Н

  Който щади лошите, вреди на добрите
 44. 44 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  една година след като зае поста си, Трайчо Трайков започна да показва независимо мислене и даже да противоречи на шефа си, което е похвално. до сега само Дянков си е позволявал такова "своеволие". ако заеме позиция против АЕЦ Белене, ще спечели още повече уважение.

  Истината ни прави свободни.
 45. 45 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#34] от "Баба Гицка":

  Еми, бабо Гицке, ако има възможност и на три ведомости ще се разписвам и хич няма да се осигурявам! И защо да го правя, като управляващите ми ядат парите и ги харчат кой знае за какво! И с тази тяхна мисъл за работа до гроб пък хич не ща и да знам за осигуровки! Още повече, че срещу тях - пенсионни и здравни не получавам това, за което съм си платил! Не гледай в чужбина, защото там нещата стоят съвсем другояче - държавата се грижи за хората, а не като тук, където се чудят как да ти съблекат и последната риза от гърба! Така, че за сравнение и дума не може да става!

 46. 46 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  тая е един от малкото които мислят с главата си в това правителство.винаги се е опитвал да предвиди какво ще последва от дадено действие,помня мнението му за акциза за цигарите той единствен от правитерството предвиди спад на приходите,и сега пак ще е същото.

 47. 47 Профил на Баба Гицка
  Баба Гицка
  Рейтинг: 443 Разстроено

  До коментар [#45] от "danakoplatec":
  А, не така. Искам да знам как е в чужбина. Защото, ако там не е като при нас, значи има начин да се оправят нещата и тук. Искам да знам как е положението там с държавните служители, с плащатено на осигуровки и др. И ако искате да ми кажете, че България е единствената страна в ЕС, която не може да се оправи, значи всички ние, които живеем тук, сме НЕКАДЪРНИ. Всички до един.

 48. 48 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Абе хора не разбирате ли че ако не вдигнат сега осигуровки иданъци като всички останъли 26 страни от ЕС които и без това имат много по-високи данъци от нас, следващата година ще е такъв БАТАК че всеки месец ще се вдигат данъци!

  Тая година заради ЛЪЖИТЕ и загубените 500 милиона лева от намалението с 2% пукта на осигуровките ГЕРБ сатнаха за смях и цяла година като парцали се мятаха насам-натам и загубиха толкова много доверие заради тоя хаос с икономическата политика! ПЪЛЕН КОШМАР! НЯКОЙ НА ВРАЗУМИ БОРИСОВ И ДА БЕ ШУТА НА ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ МОМЕНТАЛНО!

 49. 49 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1280 Гневно

  До коментар [#48] от "merkel":

  Осигуровките НЕ трябва да се вдигат, даже трябва да се намалят още както обеща ГЕРБ. Проблемите на осигурителната система са съвсем други:

  1. Това правителство не може да събере осигурителните вноски от 1 900 000 души които не си ги плащат;

  2. 48% се пенсионират с привилегии преди определените от закона възраст за всички останали;

  3. В България плащат над 800 000 инвалидни пенсии, поне половината от които не са реални;

  4. Чиновници полицаи, военни и кой ли още не, не плащат осигуровки.

  По тези проблеми трябва да се работи, но затова трябват реформи, а не да се вдигат осигуровките.

  Кирил Кирилов
 50. 50 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  На конференцията "Капитализиране на иновативните подходи по отношение на демографската промяна" Войнова посочи, че
  у нас продължителността на живота при жените е 76,3 години, а при мъжете - 69,2 години.
  За 15-те стари държави от ЕС средната продължителност на живота е 82,4 за жените и 76,7 години за мъжете.

  1/3 от мъжете умират преди да са навършили 64 години

  Интензитетът на смъртността нараства с възрастта при двата пола. Разпределени във възрастови декади, показателите за смъртност на мъжете са по-високи от тези на жените във всички групи и с възрастта, тази разлика нараства. През 2004 год. жените, починали в активна възраст (16-64 г.) са 16,4% от всички починали жени, а сред мъжете този относителен дял е почти два пъти по-голям - 31,5%, т.е. около 1/3 от починалите мъже са в трудоспособна и творческа възраст. Откроява се ясна закономерност в нашата страна, мъжете да умират по-често от жените в по-младата възраст.
  Повишената смъртност на мъжете се свързва главно с ролята им в развитието на обществото, по-рисковото поведение на живот, по-голяма натовареност с комбинация от поведенчески и биологични фактори на риска за здравето и свързаните с тЯх
  тежки заболЯваниЯ,завършващи по-често фатално

  Трайчовците,Тотювците може ли да асимилират тези данни:
  Всеки трети мъж от нас работи,внася осигуровки и гушва букета без да помирише пенсия ,като всички пари които е внесял потъват в бездънния джоб на така наречената държава.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 51. 51 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да се намалят осигуровките с няколко процента ...Му го даде Еврейският премиер Натаняху/Израелският/!? Защото Боко си няма акъл и...все ходи някъде да иска! Ама как пък ...все при хазарите, правещи се на евреи ..стига????????????????А сега пък ...ще ги вдига обратно!? Абе ..папагалска работа, не прилича на тази работа ...с маркуча и крановете...после върху пожара?????????????Този пожар, който го е запалил ..няма как да го потуши!!!Освен с голям Фалит на държавата и ...Голям Заем от "така наречената" Световна Банка! А вичко това е ...за наша сметка!!!

 52. 52 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#47] от "Баба Гицка":

  Аз пък не съм съгласен с теб - не ние сме некадърни! Ако държавата се отнася добре с данъкоплатеца и изпълнява своите задължения, самият данъкоплатец ще бъде редовен и дори сам ще изисква за това. Но при положение, че държавата те скубе откъдето свари и пет пари не дава за теб - тогава? Така, че не ми говори, че всички сме некадърни! Българите не сме некадърни в никакъв случай. Некадърни са политиците ни, че не си изпълняват задълженията спрямо данъкоплатците. Всеки един от тях гледа само как да те прецака, да те изцоца, а пък стигне ли въпроса до жизнен стандарт, до доходи и права - падаме им се от глухата страна!

 53. 53 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "niakoi_si":

  Ако остане до теб ще изправиш пенсионерите до стената. Как не те е срам. Хората в България ползват пенсии средно 5-6 години. Видял ли си некролозите, колко млади хора умират преди пенсия. То тези лакоми т.н. работодатели, дето заграбиха предприятията без дададат пукнат лев (това го осигури масовата приватизация) ще са най-доволни ако няма въобще нито данъци нито осигуровки. Преди 20 години всички бяхме с почти еднакви заплати. Как така някои станаха милионери? Много били осигуровките и данъци, а с какво построиха палатите? Сигурно с спестяванията на бабите им. Пфу, ама че си гадняр.

 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:13 на 11/10/2010 от неговия автор.

 55. 55 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 672 Гневно

  До коментар [#2] от "merkel":

  Явно Васил Василев е поредният назначен бизнесмен, щом хал-хабер си няма колко осигуровки плаща.

  КАК ЩЕ СЕ СЪЗДАДАТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА СЪС СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ ОТ ОСИГУРОВКИ, КАТО ТАКИВА СПЕСТЕНИ ПАРИ НЯМА?

  МИНАЛАТА ГОДИНА ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ПЕНСИЯ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ БЯХА 76,70 лв, А ТАЗИ ГИ "НАМАЛИХА" НА 100.80 лв.

  КАКВИ НАМАЛЕНИ ОСИГУРОВКИ? КАКВИ СПЕСТЕНИ ПАРИ, КАКВИ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА, НАГЛИ ЛЪЖЦИ ТАКИВА?!?!?!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "merkel":

  Изпий си хапчетата и не плачи на синдикалните гробища.
  Истината /според мен/, е че пенсионната система система е една държавна пирамида?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#41] от "Малката Пица":

  Поради тази причина Тиквата, ще търси нов министър на някои разклон на изхода от Велико Търново

 58. 58 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Единствените здравомислещи хора в правителството са Плевнелиев, Трайков и Дянков донякъде. Всички други усилено се заклащат наляво, заедно с премиера. Бизнесът в България до голяма степен все още не е скъсал пъпната си връв с Държавата-майка, и особено по-големите фирми. Богатите хора у нас най-общо казано управляват фирми, които огромен процент от дейността им е свързан с държавни поръчки. Трябва промяна но не знам кой има кураж да я започне и да я направи наистина.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "mitaka41":

  Преди всички бяхте равни, викаш а? А да си се замислял, как някой по равни се пенсионират преди другите равни, а?

  Ей от там ти е проблема в пенсионната бливоч. Проблем са ти шапкарите и държавните чиновници. Дето не са пройзвели пукнат смислен лев през жалкия си трудов стаж, но се пенсионират на 50 години с пенсия до тавана. Че и по 20 заплати на куп им изплащат. Ей там ти е проблема.

  Но ти псувай работодателите. Псувай и младите, че не искат да хрантутят по-горните боклуци и отказват да се осигуряват. И емигрират.

  С такова мислене като твойто, тая държава ще загине до 10 години. А ти преди нея.

 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "Captain Shakespeare":

  Абсолютно. Осигуряването към ден днешен е хвърляне на пари на вятъра.

  Но щом ви харесва да го правите - осигурявайте се.

 61. 61 Профил на Баба Гицка
  Баба Гицка
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#52] от "danakoplatec":

  Държавата не е абстрактно понятие. Държавата сме всички ние. И политиците са си наши, те идват измежду нас. Така че, когато казваш държавата ни скубе, всъщност скубят ни някои от нас. И това ще продължава, докато им го позволяваме. Нали знаеш приказката - Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Ние им даваме да ни скубят, така че резултата е предизвестен. И така ще бъде, докато стоим пред клавиатурите. И друг път съм го казвала: Шапка свалям на французите - изобщо не си поплюват, когато стане въпрос за стачка, когато едно съсловие стачкува, много други ги подкрепят. Защото те, за разлика от нас, много добре знаят, че когато мечката заиграе у комшиите, тя ще дойде и у нас. А това за глухата страна, така е. Никой работодател не иска да дава повече пари, когато може да мине и с малко. А държавата, освен всичко друго, е и работодател, така че и тя не иска да дава, ако не е принудена. Нашата работа е да я принудим.

 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трайков, не си сам, байно.
  Никой освен Боко не вижда смисъл.
  А той пък смисъл не търси.

  The biggest risk in life is not taking one.
 63. 63 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#49] от "Кирил Кирилов":
  Умно, но всяко от тези е трудно за променяне.

  Иска се кураж, а ГЕРБ и ББ кураж нямат , те се му намерили цаката - " Ами ние какво да направим, то нали туканка последните двайсе години ...."
  Могат могъщо да режат ленти на всяка барака, и да други ПР дейности, но полезна работа трудно се навиват да вършат - не дига рейтингите.

 64. 64 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "Баба Гицка":

  Ето точно до тук исках да дойда - съгласен съм всяка година да давам пари за избори, докато управляващите се научат да работят за хората; а не да ми цоцат и без това парите за собствения си джоб.

 65. 65 Профил на Баба Гицка
  Баба Гицка
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#64] от "danakoplatec":

  Е, най-после се разбрахме.

 66. 66 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  А в това бай Бойко да е премиер да не виждаш логика!?

 67. 67 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg  Я-а-а-а , колко сте активни !
  А на протестите против фатмашко- милиционерските тъпотии , никакви ви няма !!

  Вижте В РАБОТНО ВРЕМЕ КОИ са най-активни във форума - БЮДЖЕТНИТЕ ЛЕНТЯИ !...
  Седят и дращят глупости на компютрите , закупени с НАШИТЕ ПАРИ и ги пращат по интернета ПЛАЩАН ОТ НАС ! Климатиците работят , за да не би случайно да се простудят , но и те се ПЛАЩАТ ОТ НАС ...
  И си направете извода колко много работа вършат в това време ! ...

  А това време ОТНОВО НИЕ ПЛАЩАМЕ под формата на данъци, за да им плащат на бюджетните заплатите ...
  Само ми е чудно тези езици, за които говорите за какво ги ползвате в България - за да ЛИЖЕТЕ ГЪЗА НА НАЧАЛНИКА , за да не ви ритне канчето ли ? Или за какво ползвате компютрите - за да плещшите глупости по форумите и да се правите на велики ?!...

  Време е ЦЯЛАТА ТАЗИ БЮДЖЕТНА ПАСМИНА , а не само „ държавните „ да бъде съкратена поне с 40 % и да излезе на пазара на труда ,за да се види изобщо колко са кадърни ! Но никой не иска да напуска, а врещят като ярета на заколение , когато се наложи да се съкратят няколко излишни бройки от " много ценните " мързеливци ...

  ---- Вместко да плещи глупости Трайчо , да го изпратят да събере осигурителните вноски от 1 900 000 души които не си ги плащат;

  ---- 48% се пенсионират с привилегии преди определените от закона възраст за всички останали;
  Трайчо ВЕДНАГА да предприеме действия да се пенсионират КАКТО всички останали !
  И 20 заплати при пенсиониране да не им се изплащат ! Който плати - ще връща в бюджета от джоба си !!

  --- В България плащат над 800 000 инвалидни пенсии, поне половината от които не са реални;
  Трайчо, веднага всички да бъдат подложени на експертиза и преосвидетелствани ! Срок 3 месеца ...

  ----- Чиновници полицаи, военни и кой ли още не, не плащат осигуровки.
  Трайчо , веднага да започнат да плащат осигуровките си , считано от 1 .1.2010 година ! Отговаряш лично !!

  Я , ТРАЙЧО , като не си траеш, а плещиш щуротии , ВИЖ САМО КОЛКО НЕИЗПЪЛНЕНИ ЗАДАЧИ ИМА Ш !

  Сваляй костюма , запретвай ръкави и ... действай !

  Ама то ДА СЕ ДЪРДОРЯТ ГЛУПОСТИ Е МНОГО ЛЕСНО, Трайчо , но кога трябва да се свърши работа , НИКАКЪВ ТЕ НЯМА !

  Я, марш по задачите ! Ако не искаш - бягай при руснаците ...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 69. 69 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Икономическата логика И практика го е доказала многократно. Увеличението на осигуровките е сериозна стъпка в грешна посока. Трайков е прав от всякъде и дано продължи да защитава позицията си.

  Отделете време навреме.
 70. 70 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#34] от "Баба Гицка":
  Мълчим, че се разписваме на две ведомости.
  Бабо Гицке,за тарикатлъка на гражданите не са виновни те,а идиотските закони на идиотската държава.Ще ти дам за пример само едно от поредица безумия-т.нар. дет.добавки,които се получават според подоходен праг.Пример 1 - семейство се осигурява на минималната,основната част-под масата.В резултат на което получава бонус 3 в 1- спестени пари от данъци,и от осигуровки,и в добавка самите детски.Пример 2 - ако същото семейство се осигурява на реалната-губи сума ти му пари не само от дължими налози,но се лишава от самите детски,щото е над прага.Изводът какъв е - държавата наказва съвестните,а поощрява некоректните,с което стимулира данъчния разврат у гражданите.Е нема такива балъци,които,ако им падне възможност,зорлем ще се натискат да получават по-малко.Ама то за тая работа се искат политици,не тикви.

 71. 71 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "merkel":

  Не съм съгласен с мнението ти за Трайков. Мисля че добре съзнава какво казва, а едва ли 'шушумига' ще си позволи да критикува открито шефа си.

  Тезите на Василев са любопитна гледна точка, обаче всяко намаляване на данъчна и здравноосигурителна тежест означава повече пари при хората и по-малко за преразпредяляне от държавата. А това последното мен ме устройва.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Трайков: Не виждам икономическа логика в повишаването на осигуровките...::::)))))

  Трайкооовввв, и аз не виждам НИКАКВА логика да си министър, но ..какво да се прави..
  След като запарва чай с мафиотите в Масква , сега и с КЛЕЧКИ ли ще се учиш да се храниш ??...Тежко, тежко е трайков ...))

  BIG AL
 73. 73 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 506 Неутрално

  и аз не виждам никакво логика тая пожарникарска кратуна да е министър председател , обаче............

 74. 74 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#67] от "kasabira":

  Един голям плюс от мене
  Хората в нормалните държави правят изследвания по въпроса за ефективността на администрацията. Ако не се лъжа японски учен е създал и подкрепил с доказателства Закона 20/80 - т.е. 20 процента от администрацията върши 80 процента от работата. То е ясно, че администрацията се мултиплицира и възпроизвежда неограничено и безкрайно (ако се остави). Та смело може да се реже по този закон.

  2 млн. пенсионери + 580 хил. държавни служители + 700 хил. цигани + незнам-колко-си неосигуряващи се ... Еми просто не може 1.7 млн. работещи да издържат това нещо, не е възможно просто. При високото ниво на емиграция и нарастващ брой пенсионери системата ще се срути до 10-15 г. ако нещо не се направи и то спешно - главно с образованието и безработицата при циганите и високия брой държавни служители с огромни заплати, неадекватни на икономическите реалности. Засега виждаме само желания за бягство от проблема, като се доодират излезлите на светло фирми и работещи. Така е най-лесно. Но дали хората и фирмите ще стоят безучастни и ще си плащат държавния рекет?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 75. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  1. ...икономическият министър Трайчо Трайков отхвърли твърдението на Борисов, че се замразява строителството на АЕЦ "Белене" и 2. ...и прието от премиера Бойко Борисов... грешки.
  Министърът на икономиката Трайчо Трайков се обяви против вдигането на осигурителната тежест, предложено от синдикатите и прието от премиера Бойко Борисов.

  Момчето пак сбърка. Трайчо Трайков е следващия министър, който ще бъде сменен! ...Борисов беше направил уговорката, че ще държи Трайков на поста му, докато се умори.

 76. 76 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Премиерът Бойко Борисов е имал намерение да смени икономическия министър Трайчо Трайков.
  Иначе не крия – извиках го и му казах – или ставаш решителен, иначе това колебание се предава на правителството. И мисля, че той ме разбра добре, каза премиерът. Борисов уточни пред сутрешния блок на Нова телевизия, където гостува близо час, че ще държи Трайков на поста му, докато се умори.

 77. 77 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#76] от "latcho59":

  Не ясно какво точно имал предвид Главния вожд - докато кой се умори - Бойко, Трайко или народа?

 78. 78 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  чудо невиждано - най-големият глупак и мишка от кабинета на ГЕРБ да се изкаже правилно, някой трябва да му е наливал ум. На всеки нормален човек е ясно, че 2-3 % няма да оправят тотално сбърканата пенсионно-осигурителна или здравна ... "система". Имам чувството, че Трайчо ме е подслушвал да ... и мишката му. Всъщност, тоя се репчи на началника, който ще му духне под опашката. Утре на килимето ще се дават обяснения, кой го е упълномощил да се изказва и малко по-късно ще има разясняване на мисълта, че не е искал да каже, каквото е казал, а друго.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 79. 79 Профил на press
  press
  Рейтинг: 435 Весело

  Министърът на веселбата сред спонсорите на ГЕРБ
  http://svejo.net/871936-ministurut-na-veselbata-sred-sponsorite-na-gerb

  press
 80. 80 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  niakoi_si,
  Прав си, че основният проблем са ония, дето хем не плащат осигуровки, хем получават рано пенсии, хем им дават по 20 брутни(т.е. без удръжки никакви) заплати на изпроводяк. Не че съм против това да си ценим полиция и армия като гаранти на сигурността, когато си вършат добре работата, но да сметнем:
  - средно продължителността на живота на мъж и 67-8 години
  - нормален осигурен се пенсионира на 63, т.е. получава 4-5 години пенсия
  - полицай се пенсионира на 45 и получава 20 брутни заплати или нещо като пенсиите за две години напред накуп.
  - пенсионираният на 45 има 1/2 от стажа на нормалния осигурен
  - пенсионер на 45 и той доживява средната възраст и получава средно 17-18 години пенсия
  Та... Какво стана? Шапкарите получават 5 пъти повече време пенсия за 1/2 стаж. Ако се внася пропорционално на вземаното от тях спрямо другите, тези хора трябва да дават в момента над 200% от нетния си доход като осигуровки или поне така да се изчислява ФРЗ в бюджетите на ведомствата им. Сега държавата не плаща за тия хора даже и по нормалните вноски, а какво остава да утрои бюджета за заплати? Работодателите добре поискаха осигуровките на шапкарите да са съизмерими с товара им за системата, ама кой ще се навие горе да го позволи? За запазване на разходите за ФРЗ ще е нужно съкращаване на над 60% от щатовете. При наличие на лични партиди като основен фактор за размера на пенсията пак ще се стигне до същата сметка- партидите на тези хора няма никога как да стигнат да им се плаща. Ако сметнем какво получават като военни болници, социални придобивки и т.н., пак ще излезе, че лична партида при тях за здраве трябва да се пълни с в пъти по-високи осигуровки от тези за другите(Щом имат отделни болници и по-специални пакети, то да си се плащат от техен си фонд.). Е, затова реформа няма да видим, а само шикалкавене. По-лесно е всички да пълним бюджета и да се разпределят пари за държавните търтеи, а ние по-добре да не доживеем да получаваме нещо.

 81. 81 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трайчо, логиката ще я търсиш в мръснишката партия БСП и техните червени подлоги от синдикатите. Ти по-добре помисли не е ли време да се орежат субсидиите на тези търтеи синдикатите. Криза е!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 82. 82 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilliolla":

  Споко бе нервак! Такива законови промени не се съобщават в последния момент! Поне в белите страни не е така. Съобщава се, че това влиза в сила от хххх година(прим. 3 години след датата на решението), предоставят се алтернативи на бъдещите пенсионери в продължение на Х(прим. 10) години: прим. ако се пенсионираш на 65 ще имаш Х пенсия, а ако на 70 ще имаш Х+У пенсия и т.н. Защото има много хора, които и на 70 се чувстват пълноценни. И броят им расте, така както продължителността на живота расте.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 83. 83 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Аз пък викам Борисов да не пипа Трайков щото и той ще си замине ако махне здравомислещите а остави подлизурковците лобисти.

  Отделете време навреме.
 84. 84 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "danakoplatec":


  До коментар [#47] от "Баба Гицка":

  Чета ви противоречивите мнения, установявам, че и двамата въпреки това сте получили много плюсове и разбирам защо българина го тегли Гуджо и джоба му е празен. Защото хем иска душата да е в рая, хем едната работа в другата...Ама тази андрешковщина по белия свят я няма. Тук, в белия свят държавата е силна, защото гражданите й застават зад правителството, а гражданите са спокойни, защото ако му се случи на който и да е нещо лошо, знае, че държавата е зад него. Е, нещата не са идеални, но вървят точно по тази ос.
  Бабо Гицке, в момента съм в Испания, получавам официално 950 € и съм застрахован на 270€, т.е осигурителната тяжест е около 30%. Е, има и месечни премии, и еднократни хонорари, има и типс от доволни клиенти - сумите обикновено стигат до още половин заплата и върху тези пари няма осигуряване. При заболяване държавата поема 70% от стойността на заплатата. Медицинското обслужване е безплатно, но бавно и не особено качествено. Затова пък ВСЕКИ ИМА СПЕСТЯВАНИЯ и сам може да прецени какъв му е случая - ако изисква незабавни мерки се обръща към частен лекар. За отбелязване е, че здравните осигурителни каси са частни - аз поне не съм чувал за държавна. Освен задължителното има и свободно допълнително медицинско осигуряване, което на 100% се признава за разход - обикновено големите застахователни компании работят с частните клиники и покриват изцяло или основна част от разходите.
  Дано съм ти бил полезен, бабо Гицке.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 85. 85 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Споко Господа !В БГ след 15 години ще има 3 милиона млади и работоспособни цигани ,които ще работят и ще си внасят осигуровките и няма да се налага да се увеличават нито вноските нито пенсионната възраст ,напротив дори ще се пенсионираме на 55 години ,а жените на 50 !!Цяла Европа ще ни завижда за циганите !Остава само да им намерим подходяща работа....................................................................................................................................................................................................

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 86. 86 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Wow.

  Интересно дали си е казал мнението, когато се обсъждало решението за осигуровките и е можело нещо да се промени. И ако не (което подозирам е положението, защото иначе щеше да се чуе), защо е тръгнал сега да го прави пред вестниците.

 87. 87 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#84] от "baracuda":

  Благодаря за информацията, миличък. Но би ли ме осветлил, как е положението в Испания с държавните служители? Но не какво си чул, а как е в действетилност. Защото и аз съм чула това-онова за бюджетните там, че и за частните, особено за българите, но дали е точно така.... И ако има хора в Скандинавските страни, кажете как е там. Те се водят за най-социалните държави в Европа, та как е?

 88. 88 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#74] от "The.Teacher":

  "Ако не се лъжа японски учен е създал и подкрепил с доказателства Закона 20/80 - т.е. 20 процента от администрацията върши 80 процента от работата. То е ясно, че администрацията се мултиплицира и възпроизвежда неограничено и безкрайно (ако се остави). Та смело може да се реже по този закон."

  Лъжеш се. Не е японец, а италианец. Името му е Вилфредо Парето, а принципът е познат в мениджмънта като принцип на Парето. "Японската" връзка е през браилския евреин Джоузеф Джуран, който преподава в японски университети след края на ІІ Световна война и една от основните му тези е за принципа 20/80, дефиниран много по-рано от Парето, но приложен и популяризиран от Джуран.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK