Бизнесът постави шест условия, за да преговаря за увеличаване на вноската за пенсии

Бизнесът постави шест условия, за да преговаря за увеличаване на вноската за пенсии

© Надежда ЧипеваДържавата да започне да плаща личните вноски на всички заети в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както е сега чрез единен трансфер към Националния осигурителен институт на три месеца. При закъснение на преводите ведомствата да плащат лихва, както фирмите от частния сектор - основен лихвен процент на БНБ плюс 20%. Това е първото от шестте условия, които национално представителните работодателски организации настояват да бъдат изпълнени, за да се съгласят да обсъдят увеличение на вноската за фонд "Пенсии" с два процентни пункта.


Бизнес организациите настояват МВР, министерствата на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски на служителите си, така че размерът им да отговаря на срока за получаването на пенсиите, вместо разликата да се поема от заетите в реалния сектор, както е в момента.


Третото искане на бизнеса е от 2012 г. фирмите да плащат само за първия болничен ден, какъвто беше редът за обещетенията до средата на 2010 г. След това правителството реши работодателите да плащат за първите три дни, а НОИ да се включва едва от четвъртия ден. Целта на управляващите беше да се намалят фалшивите болнични и източването на осигурителните фондове с тях. Мярката трябваше да бъде с антикризисен ефект и да действа до края на 2010 г., но преди седмици се разбра, че ще продължи да важи и догодина.
Бизнес организациите настояват от 2011 г. пенсионната вноска да се поделя между служител и работодател в съотношение 45:55, а от 2012 г. да бъде поравно. В момента работниците плащат 43%, а шефовете им 57 на сто.


Друго искане на работодателите е за три години да се преустановят вноските към фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Бизнесът настоява и за "ясни ангажименти за реформи в здравеопазването". В момента "всички усилия на преговарящите страни са насочени към осигуряване на средства за една нереформирана система, без никакви ангажименти от Българския лекарски съюз, който би следвало да окаже съпричастност и да предложи пътища за реформирането й", се посочва в позицията на работодателите.


"Ако искаме да имаме разумен и балансиран подход, всяка от трите страни (държава, работодатели и заети) трябва да поеме негативите от кризата. Не можем да приемем с натиск от улицата да бъдат променяни основни макроикономически параметри", се казва още в становището на бизнеса.


Работодателските организации заявяват, че при неформалните разговори в последните дни "няма постигнати никакви споразумения".

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  БИЗНЕСА ДА САЖЕ КЪДЕ СА 10 милиарда лева от намалението на осигуровките??? Да каже издължил ли се е на НОИ с над 1 милиард лева задължение до преди дни???

  Да каже след като миналата година намалиха с 2% осигуровките с цел да се изсветли бизнеса и да се намали сивия сектор и да привлечем допълнителни инвестиции и създадем 100 000 работни места това ли стана или ТОЧНО ОБРАТНОТО???

  Б-я е данъчен рай! И 2-3% осигуровки нищо не променят! Просто направиха правителството да се гърчи цяла година и да изглеждат ужасно! Цяла година се вдигаха и падаха данъци именно заради тези 500 милиона левакоито загубиха заради глупостта на ДЯНКОВ И ТРАЙКОВ!

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Друго искане на работодателите е за три години да се преустановят вноските към фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

  >>> Този фонд (0,1% от заплатата) всъщност е касичката на банките в голямото крадене през държавната хранилка. По него малките фирми масово внасят по 20 стотинки месечно с платежни нареждания на стойност от 1 лев електронно банкиране до 4 лева на гише. По тази причина ще гърми, ще трещи, но ще бъде доказано, колко жизнено важни са тези 0,1% на фона на 2 % увеличение и как закриването му е невъзможно дори за 1 месец

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Защо бизнеса да го казва!? Който има да събира пари да си ги събира, да не би на нас държавата да ни помага да си събираме вземанията. Тези глупаци от правителството трябва да отговарят на нашите въпроси, защо държавата не си събира вземанията, а не да ни съобщават този факт. Плащаме им да работят, а не да ни информират какво не са свършили и какво следва за нас от това.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  ми държавата се е оттеглила от здравеопазването, сигурността и децата, а не се е оказала от нито един чиновник. Държавата потроши милиони за компютри и отново не се освободи от чиновници...
  До кога ще ги хрантутим тези търтеи??? Та те ще висят на вратовете ни до гроб....

 5. 5 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бизнеса се е издължил на НОИ,колкото и държавата .
  Плаща само гламавия избирател.
  Дянков престани да се представяш като ,,меркел''.

 6. 6 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Пожелавам ти да застанеш от наша страна в най-скоро време и да те видим тогава ще приказваш ли същите &%^&*(&&^^%$#%&*

 7. 7 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  логично е вноската да се дели 50/50. Макар, че съм на заплата - аз също го подкрепям това. Така се изгражда партньорство във реалацията фирма-с;ужител. Никой на никого не е длъжен.

  Също така е редно да се върне стария модел на болничния. Бойки действа като тимичен комунист - няма нищо по-постоянно от временното.

  Но, защо мамка, работодателите искат да се спре техните плащания към фонд ГВРС. Ако ИСКАТ да се спре - тогава заплатите в края на всяка седмица, както е в САЩ. Иначе, баси кой гарантира на хората, че ще си получат заплатите в предприятия къде 5-6 месеца не са получавали заплати?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 8. 8 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Работодателските организации,трябва да го кажат по-ясно. ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е КОРЕКТЕН ПЛАТЕЦ НА ОСИГУРОВКИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,МВР И МНО.
  Освен безработицата и изсивяването на икономиката,това е една от основните причини за дефицита в НОИ.Най-големият длъжник е държавата,но това остава скрито от публиката поради общия трансфер.

  Работодателите обаче са твърде скромни в исканията си. Ние самоосигурямващите се лица ,които плащаме 100% всички данъци и осигуровки, искаме държавните служители и служителити от МВР и МНО да започнат в някаква степен да споделят осигурителната тежест в тази страна. Баста на комунистическите привилегии. Незабавна реформа В МВР,чрез рязко съкращаване на пресонала за сметка на ченгетата-дебелосерковци , които трябва да бъдат подменени с грамотни и образовани млади хора. При това положение няма да се усети никаква криза,защото сега фатмаците и началницинте им се натоварват максимум 25%.По-вече компютри и съвременни технологии, по-малко мързеливци,които не знаят от къде се пуска компютър. И какви са тези 20 заплати след пенсия. Пенсионират се с 20 заплати и после хоп в охраната на някоя банка или офис.Нали са уморени от служба и за това им даваме по една чанта с пари?

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Казва се "до герб", а не "до гроб".

 10. 10 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 648 Гневно

  До коментар [#1] от "merkel":

  КАКВИ СПЕСТЕНИ ПАРИ ОТ ОСУГРОВКИ?

  ОСИГУРОВКИТЕ ПРЕЗ 2009 Г БЯХА 76,60 лв
  ОСИГУРОВКИТЕ ПРЕЗ 2010Г СА 100,80 лв

  КАКВИ СПЕСТЕНИ ПАРИ, ЧЕ И ГИ СМЕТНАЛИ, ЧЕ БИЛИ 10 МИЛИАРДА!!!!!!!!!!!!!

  НАГЛИ ЛЪЖЦИ, ДОЛНИИИИ!!!!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 11. 11 Профил на eldred
  eldred
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Хайде пак се почна с глупостите. Проблемът в тази държава са прекомерните разходи. Приходите не са спаднали много, разходите се увеличават неконтролируемо. Не е до 500 милиона, а до милиардите похарчени за глупости.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Абе чиновник смотан, не ти ли писна да спамиш?

 13. 13 Профил на phh
  phh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на БТПП. Най-после някой да постави условия пред ненаситните чиновници, полицаи, пожарникари, военни, синдикалисти .... Всички седнали на държавната софра. А кой плаща все по-раздуващата се сметка - полуумрелия бизнес. Затварят се предприятия, работници се нареждат пред борсите, а кремиковският синдикалист отсича - стига са ревали.

  не бързай да се радваш на новата реформа
 14. 14 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#8] от "bate_Ventzi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "................ Ние самоосигуряващите се лица ,които плащаме 100% всички данъци и осигуровки, искаме държавните служители и служителити от МВР и МНО да започнат в някаква степен да споделят осигурителната тежест в тази страна. (!!!)

  Баста на комунистическите привилегии.

  Незабавна реформа В МВР , ( МНО и АДМИНИСТРАЦИЯТА ) ,чрез рязко съкращаване на пресонала за сметка на ченгетата-дебелосерковци , които трябва да бъдат подменени с грамотни и образовани млади хора.
  При това положение няма да се усети никаква криза,защото сега фатмаците и началницинте им се натоварват максимум 25%.По-вече компютри и съвременни технологии,...
  по-малко мързеливци,които не знаят от къде се пуска компютър.

  И какви са тези 20 заплати след пенсия.

  Пенсионират се с 20 заплати .... "

  БРАВО-О-О-О !!! НО ....
  Боко е милиционер , Цецо е милиционер , цялата държава е МИЛИЦИОНЕР до МИЛИЦИОНЕРА !...

  Нагли , охранени , дебелогъзи ДЕМБЕЛИ , без никакво съдържание под фуражките , но СЪС СОЦИАЛНИ ПРИВЕЛЕГИИ , защото охраняват... МАФИЯТА !

  Затова и мафиозите и мошениците -работодатели пеят усърдно " Нашата милиция ни пази ... "

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 15. 15 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":

  Ти как разбра точно каква част от намалените приходи на НОИ се дължи на намалението на осигуровките. Приходите спадат и заради намаляването на работните заплати (както на реалните, така и на декларираните). Не може ефектът да се измерва само като едно просто уравнение. Ефектът от намаляването или увеличаването на преки данъци и на осигуровки не се измерва само с процента. Все пак това създава определени нагласи и очаквания. Вчера една юристка от Русе обясняваше, че всеки ден се правят поне по 2 регистрации на румънски фирми в Русе заради по-ниските данъци и осигуровки в сравнение с Румъния, където ги вдигат. Но за да се усети ефектът от това е нужно време.

 16. 16 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Станала е някаква грешка.
  Това не са исканията на БИЗНЕСА,
  това може да са искания на РАБОТОДАТЕЛИТЕ.

  "Бизнесът" - това са организации и връзките между тях,
  а не "собствениците на фирми".

  Това е забележка към Дневник, всъщност,
  защото цитата е ясен: "...всяка от трите страни (държава, работодатели и заети) трябва..."
  Тоест, работодателите се маркират като страна, различна от "заетите".
  От тая позиция нямат право да поставят условия, защото са една малка група, водена от частни интереси.

 17. 17 Профил на west
  west
  Рейтинг: Весело

  По-скоро ,тиквата ще си подаде оставката ,отколкото да реже ,привилегии!Бизнеса поставя на масата ,реалните проблеми на обществото!Остава и П-тьо Младенов да постави ,реалните проблеми ,както той ги вижда!Гробарите са пътници,не стават за нищо!

 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Осигуряването за пенсия трябва да е право, по желание и персонално. Изчезват всички проценти и прочие, който иска внася колкото си иска и откъдето си иска намира парите.
  Защо държавата не определя само процента, който да се удържа от всички работещи за всички неосигурени? Единен процент върху доходите на работещите като парите от него отиват за покриване на всички социални дейности, които държавата извършва. Дали пък подобен ОТКРИТ подход няма да стимулира властта да подобрява средата за бизнес, за да намали разходите си? Защо бизнеса не постави такива изисквания а пак подхожда към защита на социалистически принципи за пълнене на общи, солидарни фондове, от някои за всички и прочие глупости.

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#8] от "bate_Ventzi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Моралът не е порок!
 20. 20 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  България е наистина един данъчен рай за мутро-бизнесмените. 10% плосък данък беше въведен от мръсната тройна коалиция, за да освободят от данъци своите пишман капиталисти. Навсякъде в нормалните страни бизнесът плаща подоходен данък, но тук не. Тук трябват специални преференции за мафиотските им бизнес структури, за да могат да се обогатяват все повече за сметка на народа. Писна ни от ревовете на т.нар."работодатели" по повод повишаване на вноската за социално осигуряване. Условия поставят, нямало да се върнат в тристранката, нямало да създават нови работни места. В БГ и без това нищо не се произвежда, откакто тези лапачи заграбиха предприятията. От бившите комунисти не можаха да излязат бизнесмени, само потопиха и без това затъващата БГ икономика.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#20] от "robespierre":

  Ами направи ти бизнес, като не ти харесва нашия! Стани ти работодател да те видя като си толкова отракан. Ама ни акъл имаш за това нито топки. Я си подпирай бюрото и си пази чиновническата заплатка. Щото ще дойде видов ден.... Ще видите тогава всички пиявици - кон боб яде ли. Не е далеч. С тая тиква на чело на държавата, дето кляка на всички - военни, полицаи, синдикати, лекари.... много скоро държавата ще се управлява пак от МВФ и тогава жална ви майка на всички дето чакате да капят пари отгоре...

 22. 22 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Правилно,браво на бизнеса.Бизнесът е тази дейност в обществото,която създава блага,а работодателите тези,които го създават и ръководят.Крайно време е да приемем това,независимо колко са ни промити мозъците през 45год комунизъм.Различията в мисленето на на правителството и работодателите,показват колоко съмнително десни са убежденията на Б.Б

 23. 23 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  В спора се ражда истината! Докато не оправим кривиците на държавата няма да станем нормална държава. Извинявайте за повторението.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 24. 24 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#8] от "bate_Ventzi":
  Е Венци,нали и аз пиша непрекъснато за милиционерите и каските ,но с премиер и вице –милиционери няма как да стане. Виж какво писъмце е написал Цоцко на готвещите се да протестират дембели от неговото министерство:
  „Вие не трябва да протестирате защото:
  -няма да се намалява числения състав в МВР
  -няма да се пипа допълнителното заплащане годините за пенсия в МВР
  -няма да се пипат дните на платен отпуск в МВР и накрая
  -няма да се преустанови изплащането на 20 брутни заплати при пенсиониране „


  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 25. 25 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  За съжаление, няма кой да послуша тия искания, въпреки че са най-логичните, защото ще принудят администрацията да преосмисли начина си на работа и броя на заетите. Защо ли?
  Особено страшни за управляващите са двете искания да се плащат осигуровки от бюджета на министерствата, на дължимото да се дължат лихви и т.н.(Че сега нали основен проблем е бавенето на преводите към НОИ от бюджета...), а това за осигуряване на полицаи, военни, съдии съизмеримо с товаренето от тях на системата, направо казва техните осигуровки да са поне двойни на нормалните. Защо? Ами, нормален човек работи до 65 при средна продължителност на живота 67-8, т.е. получава пенсия 3-4 години средно. Полицай се пенсионира под 50, получава 20 заплати накуп като част от пенсията, след това живее и той до 67-8. Така тоя човек получава 2години от 20те заплати+17-18 години пенсия или 20 годишна пенсия. Опа, ама той получавал срещу 1/2 стаж 5 пъти над всички останали осигурени. Колко трябва да му се внася като осигуровки, за да може да е пропорционално и справедливо спрямо другите? Май отива да са 10 пъти над вноските на нормален осигурен или 200% от заплатата, т.е. на всяка изплатена сума в МВР и МО осигуровките трябва да са 2 пъти над нея! Това дали някой очаква, че ще бъде одобрено? Поне е добър ход на работодателите да дадат повод да се говори за тоя проблем.

 26. 26 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "merkel":
  Бизнеса да каже, дали държавата/правителството е коректен партньор при изпълнението на договорите си, колко е държавния дълг към бизнеса и дали правителството се е опитвало и го рекетира!?

 27. 27 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Всеки работи според интереса си. Това е желязно правило и премиера не прави изключение. Той и правителството му като всяко друго се надява като дойдат избори някой да гласува за него пак. Всяка власт си отглежда последователи а това са предимно държавните служители, която тя "храни". Всяко правителство досега без изключение е залагало на държавните храненици. Обаче днес повечето държавени служители имат и частен бизнес (често свързан със сферата на действие в която работят като държавен служител било директно било чрез някой от родата). Като вдига осигуровките премиера удря и тях и те няма да го подкрепят по същия начин на избори дори ако им увеличи заплатата благодарение на това. Просто те предпочитат бизнеса си а ползват държавната служба за частни цели. А пенсионерите още 10 години няма да гласуват за него каквото и да прави с пенсиите. Затова си мисля, че премиера просто сбърка в преценката си кого ще спечели и кого ще загуби. С този ход печели спокойствие от синдикалните лидери за един месец - нищо повече. А колкото повече им дава, толкове повече те ще искат, защото те не са рационални лидери.

  Отделете време навреме.
 28. 28 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Когато се говори за бизнес в България, или по-точно за българския бизнес, трябва винаги да се поставя в кавички или да се използва израза "т.нар. български бизнес".Защо ще попитате, ами защото до се говори за български бизнес е все едно да говорим за дървен камък, стъклено желязо и пр.Какъв е този "български бизнес", който уж частен, а продължава да разчита на държавата и обществото да го субсидират и дотират,чрез символични данъци.И да продължава да хленчи държавата да му дава поръчки, ЕС да го финансира, да плаща смехотворни заплати, да не плаща осигуровки на служителите и пр.Та да се върна на въпроса, ако държавата спре да подпира т.нар. български бизнес, чрез държавни поръчки и индиректно, чрез източване на малкото държавни компании, то 90 % от тези хрантутници и некъдрни бивши комсомолски и комунистически елементи ще фалират за два месеца.А бе не разбрахте ли , че "българският бизнес" прави бизнес по класическият начин - чрез крадене дали от клиента, дали от държавата.Това е.Посочете ми моля една конкурентноспособна българска компания функционираща успешно на международните пазари.Е няма,щото там нашите не им дават да крадат.Ковачки как изпищя в Сърбия, там той не изпълни клаузите по приватизационният си договор и бързичко му теглиха шута, без да му върнат парите, щото сръбската държава си брани интереса срещу дребни мошеници наричащи се "български бизнесмени".Затова само в кавички

  ZeroOne
 29. 29 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Въвеждане на осигуровки за държавния служител! Криминализиране на осигуряването на ниво по-ниско от трудовото възнаграждение(изготвяне на документи с невярно съдържание), както за работодателя, така и за работника!

 30. 30 Профил на 4i4olin
  4i4olin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "dreamer":

  По принцип си прав, но тогава едва ли някой ще внася задължителните доброволни осигуровки. Това чиновниците наричат взаимно спомагателна дейност, папкат от парите и никога няма да допуснат да се прекрати. Ужасява ме криминализирането за невнасяне на осигуровки. Познавам самоосигуряващи се, които с месеци не виждат лев и ще бъдат квалифхицирани като престъпници за невнесени осигуровки. Кой знае, в затворът пък може да преживеят по-добре...

 31. 31 Профил на a_lizzard
  a_lizzard
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#28] от "ZeroOne": Колкото и да ти е странно, има много български фирми, които успешно изнасят продукция в чужбина, без да разчитат на подкрепа от когото и да било. Това, че ти хабер си нямаш, е друга работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK