Парламентът спешно променя закона за референдумите

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (вторият от ляво) представлява инициативния комитет, вносител на подписката за организиране на референдум за членството на Турция в Европейския съюз.

© Надежда Чипева

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (вторият от ляво) представлява инициативния комитет, вносител на подписката за организиране на референдум за членството на Турция в Европейския съюз.Парламентът спешно ще промени закона за референдумите, за да може да разгледа и да се произнесе по искането за национално допитване за членството на Турция в Европейския съюз. Това се разбра след днешната среща на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с представители на инициативния комитет, вносител на подписката, оглавяван от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.


Според закона за прякото участие на гражданите парламентът трябва да се произнесе дали да има референдум до три месеца, след като това е поискано от над 200 хил. души с избирателни права. Под искането за допитване с въпроса "Против ли сте членството на Турция в Европейския Съюз?", внесено на 14 юли, са се подписали 322 532 души.


Въпросът обаче е кой ще провери отговарят ли на законовите изисквания съответните подписи - дали те са на лица с избирателни права и дали няма дублиране. В закона ще бъде записано, че проверката за валидността на  подписите ще се извършва от служба ГРАО, обясни предстоящите промени председателят на парламента. В момента в закона няма такава императивна разпоредба, което да даде възможност през целия месец септември да си прехвърляме писмена кореспонденция между Народното събрание и съответната служба, която разполага с информацията и данните дали подписите са на граждани с избирателни права, допълни тя.
Според изчисления на ръководството на парламента и на инициативния комитет срокът за разглеждане на подписката изтича на 16 октомври. Това обаче е неработен ден и затова искането ще бъде обсъдено от депутатите в първия им работен ден след това - 20 октомври. Дотогава ще бъдат направени и необходимите законови промени, за да се преодолеят техническите проблеми, свързани с проверката. Те ще бъдат приети експресно на първо и второ четене.


До следващата сряда ще се събере и работна група с представители на Народното събрание и членове на инициативния комитет, които ще трябва да преформулират въпроса, по който се иска референдум. Според закона на национално допитване могат да се поставят само въпроси от компетентността на парламента, а така зададената от инициаторите тема е прекалено обща и не се отнася за евентуално решение на Народното събрание. В същото време Цачева даде да се разбере, че и референдум с въпрос дали парламентът да ратифицира договор за членство на Турция в ЕС също не е актуален в момента. Смятаме, че все още е преждевременно да се каже за или против членството в ЕС, след като пред Народното събрание не стои въпросът за ратифициране на договор, който още не е факт, обясни тя.


"Склонни сме да обмислим формулировка, при която Народното събрание да гласува, че ще има референдум за членството на Турция, преди парламентът да се произнесе по въпроса", каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Искаме този въпрос за бъдещото евентуално членство на Турция да бъде решен с референдум, при който българските граждани да си кажат мнението, и самата ратификация от Народното събрание да стане след произнасянето на гражданите по този въпрос, допълни той.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Понеже до момента се скъсахме да провеждаме референдуми...

 2. 2 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1579 Весело

  Такива незначителни договори, като Конституцията, които и без това не се спазват, нямат нужда от референдум. Но важни въпроси като как да хвърлим пясък в очите, са много ама много важни.
  А и още нещо. Може ли народ който не е гласувал собственото си приемане в ЕС да гласува за приемането на други?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гответе се за новата манипулация.
  Гоцетата и боцетата залагат на вашата глупост.

  The biggest risk in life is not taking one.
 4. 4 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1391 Весело

  Шизофренията на някои пишман политици е просто трогателна.
  На Турция и остават минимум 15 години преди въобще да си помисли за влизане , те от сега тръгнали да и забраняват. Пък и за тези 15 години вървейки в посоката , в която се движат турците по-скоро се отдалечават от влизането в ЕС , така че смисъла от мероприятието е единствено да се чуе , че все още съществува ВМРО.

  Klaatu Barada Nikto!
 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Това би било референдум по никое време. Турция може да подпише договор за присъединяване след около 20 години, според оптимистични прогнози, но разбира се някои хора не искат да чакат толкова за да покажат че все още съществуват.
  Пък и що за сила ще имат резултатите от един референдум, провел се преди 20 години?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Простотията българска, край няма!
  Решихме всичките си проблеми, сега да решим проблема на Турция с ЕС.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 7. 7 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Доносникът на ДС Каракачанов също си има роля в цирка, разиграван от Мутрата. Безсмисленото дърдорене за Нероден Петко, за пръстените на Сатурн или за някакво въображаемо еврочленство на Турция - всичко върши работа, стига да отклонява вниманието от истинските проблеми на страната.
  И най-вече от главния проблем - че в седалката на пилота се е настанило шимпанзе. Това никой не трябва да го забележи!

 8. 8 Профил на stormy
  stormy
  Рейтинг: 8 Любопитно

  това, че досега не сме имали (много) референдуми не означава, че и за в бъдеще не трябва да има. има въпроси, от общо национално значение, по които не е лошо да се проведат референдум(и). пряката демокрация, колкото и да не се харесва от елита ни, е важен елемент от каналите за свързване между гразданите и елита в една демокрация. според мен референдум трябва да има!

 9. 9 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#8] от "stormy":

  Референдумът е истинската демокрация. Порблема е че всичко е за да става патардия, а не за да се реши важния въпрос за участието на народа в упрвалението.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 10. 10 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 450 Гневно

  Много сме тъпи.Голям срам.Не можем да си вдигнем гащите от лупане ,един референдум за нас не сме направили,най -гнусните
  селяци ни управляват все още ама наи-важно ни е да правим опити
  за мръсно на другите.И това е благодарност за това че Турция ни
  подкрепи за НАТО.
  МАЛКА И БЕДНА СТРАНА,НАСЕЛЕНА С ЛОШИ И ТЪПИ ХОРА!!!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Тоест това означава, че другите работи сме ги оправили и сал една Турция остана да я минем и нея на референдум, та да сме спокойни. Аз бих предложил някои други примерни въпроси за референдум:

  1. Съгласни ли сте да има закон за лустрацията, така че ДС да няма участие във властта на всички нива?
  2. Съгласни ли сте, че трябва да се промени основно съдебната система?
  3. Съгласни ли сте със съществуващата система на избори?
  4. Съгласни ли сте да се закриват национални паркове за да могат "правоимащите" да строят в тях?
  5. Съгласни ли сте обществото да продължи да издържа циганското население, докато то потребява, но не дава нищо в замяна?

  И т. н.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Трябва да се реши въпросът с референдумите ИЗОБЩО, а не само по въпроса с Турция, която така и така няма да влезе в ЕС. Има куп други неща за решаване чрез референдум.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Мисля, че тезата е правилна: Българският народ трябва да реши с референдум, дали е за или против влизането на Турция в Европейския съюз, когато този въпрос дойде на дневен ред.

  Ако днес въпросът не бъде поставен на дневен ред, то Българското правителство може да си формулира както намери за добре позицията по този въпрос. А неговата позиция, уви, няма да се интересува от мнението на суверена - Българския народ, а от "конюнктурата". Така че, нека отсега да имат едно наум депутатите, че ако откажат правото на народа да се произнесе по въпроса за влизането на Турция в ЕС, то това ще бъде пагубно.

 14. 14 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "fireball":

  Браво. Каракачанов е алчен БОКЛУК.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Мдам, просто народ така се управлява - с хялб и зрелища. Като намалее хляба - мяташ му малко повече зрелища и готово.

 16. 16 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Весело

  Даааа, всичката Мара втасала....

 17. 17 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  референдум за турция е необходим , живея в лондон и заплахата от исляма в европа е голяма , хората от тази вяра имат по пет и пове4е деца , при положение , 4е турция е около 90 милиона и се разраства , опасноста е голяма , турция не трябва да е 4лен и ако германия и франция го допуснат , това е на4алото на края за европа

 18. 18 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#9] от "biss Mark":

  Проблем има, но той не е в "патардията". Нима нямаше проблем, когато се въведе най-абсурдната пречка пред участието в изборите - такса от 50000 лева? Нима нямаше проблем, когато станаха януарските събития и биха протестиращите? Нима нямаше проблем, когато промениха закона за митингите? Проблем има с демокрацията в тази страна въобще, не само с този референдум. А това, че някои хора са твърде ограничени умствено и им се "отвлича вниманието" от един въпрос, когато не е единственият, който се обсъжда, това е проблем на тези умствено ограничени хора. Няма проблем в обществото да върви дискусия на повече от един въпрос едновременно и това е обичайното състояние на нещата. А да, когато 300000 души подпишат една подписка, това е нещо голямо.

 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#16] от "Irina":

  Иринка, "Мара" нека си втасва, но въпросът с референдумите в БГ трябва да се реши, иначе утре някое ново гоце ще ни докара пак някой троен член в стил АЕЦ "Белене", Бургас Александропулис. Трябва да можем да му кажем НЕ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  И въобще, който има малко памет и желание да се замисли, няма как да не забележи че от 20 години насам когато управниците го закъсат здравата с народната любов, тутакси се сещат за Референдум.
  Все е едно за какво или против какво.

  Темата Референдум е любима дъвка за демагозите, които сега е модерно да наричаме "популисти". Очевидно Мутрата не се чувства достатъчно комфортно при спадащото доверие в навечерието на зимата. Очевидно е също, че се сдушава със себеподобни демагози, които да отвличат вниманието от нищонеправенето на правителството.

  Няма да е зле и да се обърне внимание, че електорат, който си избира Сакскобургготски, Станишев, Доган или Борисов - такъв електорат едва ли е в състояние да вземе разумно решение на какъвто и да е референдум. Не твърдя, че народът е тъп и малоумен, просто е прекалено силно облъчен от потоците лъжи, които се изливат върху него от десетилетия.

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#18] от "Димитров":

  Не съм добър пророк. И все пак си мисля, че ще повикат ще потропат и накрая нищо. На Карачанов не му пука дали Турция ще влезе или не в ЕС. Но определено много ще се разтревожи ако народа получи някаква възможност да влияе върху управлението. Ако толкова иска народа да участва истински в управлението, защо не поиска референдум по закона за лустрацията, за подлагане на конституцията на гласуване, за формата на управление въобще.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на frederiko
  frederiko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В нас има 3 партии в нас,които не би трябвало да са на политическия хоризонт.Това са ДПС,ВМРО и Атака.Те освен да "размътват" на хората главите,друго не правят.Първите 2 са на всичко отгоре свързани с други държави,а третата под прикритието на национализъм проповядва фанатизъм.Сега ВМРО се е засилило да иска референдум дали да приемат Турция в ЕС.Видяла забата,че коват вола,та и тя вдигнала крак.Преди време Славчо Атанасов(кмета на Пловдив) искаше България да се върнела в границите когато е опирала на 3 морета???Това ако не е фикс идея здрае му кажи.Но негови косъм не е много чист,така като и на "войводата" Красимир Каракачанов.
  Как си представяте ако ЕС реши един ден да приеме турция един отрицателен вот от страна на България дали няма да ни докара много главоболия?Единствения път е тук лека полека Турция да бъде принудена доброволно да приеме европейските ценност,да се откаже доколкото моге от фанатичен ислям.Това е една държава с 70 милиона население,модерна икономика и силна армия.Да я хвърлим тогава в обятията на Ал Кайда?
  За призива на ВМРО турците имат поговорката:'Кендене гел"-ела на себе си.

 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#22] от "frederiko":

  ...............Как си представяте ако ЕС реши един ден да приеме турция един отрицателен вот от страна на България дали няма да ни докара много главоболия?................

  Имаш ли някаква бегла представа КАКВО ще стане, ако Турция влезе в ЕС?
  България я брой АСИМИЛИРАНА без бой за няма 10 години.
  Ще ни залеят не турците, а кюрдите. Новият башибозук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#22] от "frederiko":

  И трите изброени партии са свързани с чужди държави.
  "Атака" винаги се е ползвала с явни протекции на руското посолство. И позициите им, особено по международни въпроси са неизменно 1:1 позиции на Кремъл.

 25. 25 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Абе патриотарски комити смешници, българският народ не знае самият той дали е за ЕС, камоли за турския да се произнася. Що не си вървите по къщята при жените и децата?!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 26. 26 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "Руслан 21":

  За кюрдите ,не знам ,но албанците ако навлязат....  п.с. Това твоя снимчица ли е ?

 27. 27 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "frederiko":

  Вярно е.

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Докога ченгетата от ДС ще определят кой ,какво и защо да прави?
  Каракачанов и негоподобните ще умрът от кеф и България да е извън ЕС те за това са подготвени и ВИНАГИ ще са срещу демократичните ценности и затова повечето млади хора се изнасят от България.
  Защо не предложи на референдум закон за лустрацията къкъвто има във всички посткомунистически страни в ЕС ?
  Аз искам референдум за влизането и на Сърбия и Македония.
  Пфу отврат от ДС - Доносници

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:05 на 11/10/2010 от неговия автор.

 30. 30 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#19] от "Руслан 21":

  Как си представяш ,да се обединим, за да кажем каквото било -нали знаеш -трима души -чета със предател

 31. 31 Профил на robespierre
  robespierre
  Рейтинг: Неутрално

  До # 11. Съгласен съм с предложените теми за референдум. Бих прибавил и още 2:
  1. Да се отнемат ли незаконно придобитите по време на "прехода"богатства?
  2.Да се въведе ли изборност на магистратите в БГ?
  Могат да се предложат и други теми за референдум

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#30] от "Irina":

  Естествено, но можем да опитаме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#31] от "robespierre":

  Въпросът е ИЗОБЩО да се въведе системата "чрез референдум".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  дааа 4енгетата от вмро продължаватс тъпите си номера а малоумната цецка ц. им се вързва / по спешност /...жалка картинка е " полити4еския "живот у нас !

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "robespierre":

  Роби , запиши за референдум , новините на турски и сериалите на чалмосаните ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#35] от "ARRI":

  За сериалите ще изгубим. По-малко сме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  С промяна на Закона за референдумите си уреждате да не се доп итвате до народа за влизането на агаларите в ЕС.Все пак не смя тате ли,че догодина ще има местни избори и избори за презид ент, а това си е референдум - дали да разполагате с реална власт посредством кметовете още 4 години или само да стоите в парламента като мумии, без реална власт.Догодина при избран президент от ГЕРБ ви се развързват ръцете и да държите доста лостове за управление в себе си. Ако ни смятате за малоумни, направете си компромис със съвестта.Следващата година ще разберете,че сте поредната партия за еднократна употреба.

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#36] от "Руслан 21":

  Абе ква промивка на мозъците са тези турски сериали , чак не е истина ....... Трябва профилактично да пускат ''Под игото'' .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#38] от "ARRI":

  "Време разделно" е най-добрата профилактика.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Ердоган НЕ иска в ЕС! Той само се опитва да укрепи власта си! Как най добре това може да се случи - ами като дескридитираме цялата про-ЕС и про западна опозиция! ТОй вече доста постигна по тия въпроси! Един референдум тук още повече ще засили омразата към всичко европейско

  Иначе законът за референдумите е изключително важен! Защо не работим като в Швейцария! Съгласен съм със всички исканя от по горе за лустрация и за избор на магистратите

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 41. 41 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не може да има демокрация в бедна държава! Може да има само имитация на демокрация! Демокрацията е за свободните хора. А бедният не е свободен. На това разчитат и политическите кукловоди и икономическата мафия.

 42. 42 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 662 Гневно

  Време е вече поне един референдум да прокараме.

  Друг е въпроса дали ми харесва чалмите от Турция да са в ЕС.

  За асимилирането ни от кюрди пак ще си поговорим.

  Но мра от яд , че едно потомствено ченге като Каракачана ще се пъчи отпред. Този е за затвора...

  Лично аз мразя турчулята..
  Аз съм националист..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 43. 43 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Толкова тъпотия,че изобщо не искъм да се включвам.Но все пак не от нас зависи дали ще влезне Турция.
  А тя много скоро ще влезе,и ние ще и станем безплатен паркинг ,защото сме тебетлий ,като ядем лайна не си мажем пръстите.
  Кой ли ни има за хора,само дигаме пушилка.

 44. 44 Профил на usin
  usin
  Рейтинг: 0 Весело

  Към 07 ком.42.
  07 ,ти не си националист ,ти си на баш говното ВМРО,горната кора.
  Че няма Белене за вас.

 45. 45 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Балгарският народ трябва да си помисли дали иска да има България или не!С тази си политика това правителство затрива народа си!!!

 46. 46 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Референдумите са полезни за обществото.

  А на критиците ще кажа следното:
  1) Референдумите са една от характеристиките на гражданското общество. (*** Доколко в Родината има такова е друг въпрос... ***);
  2) Дали са манипулирани (при демокрацията манипулацията е необходимо зло!) или не, референдумите са възможност за отхвърляне или корекция на планирана политическа стратегия;
  3) Възможността за референдум е като размахан пръст към всеки самозабравил се политически елит;
  4) И защо да не се проведе референдум за членството на Турция в ЕС? (Въпреки че не вярвам властимащите да го позволят!)
  5) Все от някъде трябва да се започне, нали?

  ПП: Не съм очаквал интелигенцията да е против референдумите...
  Но един общественик-професор вече каза това, което всички знаем: че интелигенцията ни е разделена...

  Проблемът не е в различието на мненията, а в липсата на консесусна теза, в липсата на обединяваща национална идея!

  А разделянето на духовните територии може да доведе и до разделянето на географските...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 47. 47 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Rеферендум трябва да се проведе и то възможно най-скоро, но с минимум 5 въпроса за да се навакса пропуснатото и да се спестят пари. Може много да му се иска той да определя дали този въпрос стои или не вместо господаря си, но главния слуга няма да има

  нищо против тъй като е винаги във възторг когато става дума за пестене. Всеки въпрос ни струва 15-20 милиона и е безумие да се проведе народно допитване само с един въпрос. Така, че минимум 5 за да се спестят 70-80 милиона поне. И трябва да се побърза с провеждането

  му, защото слугите променят идентичноста както си искат. Като се гласува не за конкретна идентичност, а за конкретни казуси ще си проличат много неща защо не са са случвали у нас и в предреферендумната кампания ще се разбулят много тайни, което всъщност е болката на слугите.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 48. 48 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "Руслан 21":

  Вярно . Не се бях сетил за него . Абсолютно наложително е поне един път в месеца да ни го пускат по БНТ , защото тези сериали , здраво размътиха глвите на нацията . Някъде четох , че българите са започнали да си кръщават децата с турски имена от сериалите .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:52 на 11/10/2010 от неговия автор.

 50. 50 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Въпроса, поставен така:
  "Против ли сте членството на Турция в Европейския Съюз?"
  звучи сугестивно, т.е. внушава на отговарящия да заеме позиция срещу членството на Турция в ЕС.
  Коректно поставен въпроса би изглеждал така:
  "Желаете ли Турция да стане член на ЕС?"
  - да
  - не
  В закона за референдумите следва да се забрани възможността на партиите да провеждат референдуми. Защото винаги резултатите ще са пристрастно и тенденциозно изкривени, а не обективни. По подобие на ЦИК следва да се създаде орган, съставен от експерти социолози, психолози, обществоведи, който да провежда референдумите.
  Пп - нека партийните талибани не си мислят първосигнално, че съм за членството на Турция в ЕС.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 51. 51
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:00 на 11/10/2010 от неговия автор.

 52. 52 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това с Турция и ЕС е доста отвлечена работа, и ажиотажите на революционната партийка на ченгето Каракачанов, дето непрекъснато настройва една срещу друга различни части от обществото и сее омраза, хич да не се взимат под внимание!

  По принцип обаче доизкусуряването на един РАБОТЕЩ Закон референдумите е нещо потребно и полезно за обществото! Трябва хората да се научат да управляват съдбата си, и да си носят отговорността за взетите от самите тях решения!

  За лустрацията е крайно време българите да се произнесат!

  Предлагам и Референдум за ПЪЛНОТО и РЕАЛНО отделяне на ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА от Държавата! Стига са изтичали държавни средства към - в голямата си част - изпразнени от съдържание организациики! Да се търсят други начини за финансиране на тия дейности! Последователите на съответната религия да си набират средствата за нейното разпространение, ако са уверени, че тя прави самите тях и животът им като цяло по-духовни, по-добри!

  Ако са искрени, за молитвите към Бог не са потребни кой знае какви средства! Иисус напътства учениците си: ДАРОМ СТЕ ПРИЕЛИ, ДАРОМ ДАВАЙТЕ! И Бог не обитава ръкотворни храмове! Цялата Вселена е Негова, можем ли да Го впечатлим като Му съграждаме дворци, а същевременно хора, Негови чада, страдат от недостиг на средства и навременна грижа!

  Народът да се произнесе иска ли да плаща за имотите, луксозните возила, златотканите одежди, модните аксесоари и запоите на псевдодуховниците!

  ...И за фалшифицирани, отдалечени от Първоизточника, античовешки по своята същност доктрини, които, вместо да обединяват хората, да генерират Любов и Доброта, ги настройват едни срещу други!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 53. 53 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#47] от "Reveal":

  Нищо не разбирам от това, което си написал? Каква е тематиката на тези пет казуса(казус е юридически термин???)? И какви са тези слуги и господари в началото на 21 век? Не са ли хората с равни възможности за развитие? Болен ли си? Ами иди на преглед!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 54. 54 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#52] от "SAAVEDRA":

  Доста сме спорили с теб, но сега откривам едно рационално зърно в мнението ти: кое определя наложителността на определен референдум? Дали 200 000 подписа или патова позиция в парламента по определена ТЕМА за дискусия? Защото сега все още депутатите гласуват по партийна команда. Но ще дойде време да гласуват по съвест. Не е ли редно точно тогава, при една патова позиция в парламента(с толеранс прим. по-малък от 5 %), ПОСЛЕДНАТА ДУМА ДА ИМА НАРОДА? Както и по промяната на Конституцията и основните кодекси да се търси задължително неговото потвърждение като върховен суверен, въпреки, че резултата в парламента е за промяната.
  А що се отнася до това партийни централи да инициират референдуми, по-голяма глупост не бях чувал! Референдума се отнася за ОБЩОЗНАЧИМ проблем, а всяка партия защитава ЧАСТНИ интереси и винаги може да манипулира обществото чрез референдум. Според мен само неправителствените и непартийни обществени организации и институции следва да инициират референдуми.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 55. 55 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ИСТИНАТА
  Референдума ще ОТКЛЮЧИ, мечтите, надеждите, ще изпари страха ни! Ще ви илюстрирам, какво цари сега в ПАРЛАМЕНТА например. Тяхното присъствие, може да се сравнява сега САМО със СПУКАН БАЛОН, изобретен след 1989 год. да се пълни с енергия и сила на живот. Подобно на две гигантски сълзи вътре, „СТРАХ И ПРОКЛЯТИЯ”, които позволяват на ценното да избяга. Този пулс на живота, ще продължава, до като ДРУГ ИМПУЛС ДОЙДЕ и ги изхвърли. Те са като ЕМИГРАНТИ В ЛОДКА, пътуваща НАГОРЕ срещу течението в река, като риба белевица, която ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ в местонахождението си един ден. Те са рожби на ПО-ПОДЛА революция от която и да е подла историческа революция до сега, но истината не може да се върне в НЕЗНАЙНОТО. В парламента цари „ВИБРАЦИЯ” страх от референдума! И заради тази „ВИБРАЦИЯ” изтича: ЕНТУСИАЗМА, ЕНЕРГИЯТА, ИНТЕРЕСА и КОНЦЕНТРАЦИЯТА на „НАШИТЕ” народни избраници./ ..........

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:40 на 12/10/2010 от неговия автор.

 57. 57 Профил на picha_ot_maroko
  picha_ot_maroko
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "fireball":

  Браво.- най-интелигентното написано за последния месец !!

 58. 58 Профил на abfk
  abfk
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Турция уверено върви в 21 век, и вече се е оформирала като лидер на Балканите, измествайки галеното дете на ЕС Гърция.
  А някои наши назначени лидери продължават да ни дърпат назад със смешни националистични лозунги отпреди 100 години.
  Никога няма да забравя как група активисти на ВМРО преди 2-3 години се изкачиха на 1 юли (Джулая) на вр. Шипка пред паметника на върха, и посрещнаха изгрева на юлското слънце с Марша на панагюрските въстанници.
  През 21 в.!

 59. 59 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До абфк №58, тези където са се изкачили, ...ако знаеха истината за историческите събития от времето на "уж преминаването" на османските войски към Плевен през Шипка....сигурно щяха там да се обесят!!!???Но откъде толкова знания и акъл???Не могат да помислят със собствените си мозъци, ...аджаба как така 48-50 хилядна войска ...какво е правила там ..цели шест месеца???/Ами ...била е на бивак, затова същият Соломон Леви с френското име Севт...просто си е стоял и правил мохабет с руските офицери!/Някой от тях също масони с високи степени/ Един от организаторите на тези неща е ...Дизраели, който уж помага на Високата порта, който после за Високи отличия ...го правят Първият премиер-министър евреин на кралицата! А съвсем истинският организатор на ...всичко това е ...Г-н Ротшилд!!!Но откъде да знаят такива работи тогавашните членове на ВМРО-то???В тези организирани събития против Османската империя участвуват и то много активно...също Митхад паша и Пазвантоуглу, ...които наистина имат силна за времето си власт...и наистина помагат много за провала на Османският род!!!Но някъде да пише за това???????????Само глупости и заблуди пише, това е самата истина!!! За да бъдете заблудени крави отиващи на заколение пред ...хазарите-уж евреи!!!

 60. 60 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А до Руслан и Арри, ...Вие наистина не можете да разберете, че този ...български филм: "Време разделно" ...може да си го гледате само Вие...и такива като Вас...заблудени овце!!! Как някога когато са го правили този филм...не можаха да извикат един истински турчин-мюсюлманин ...поне като консултант и съветник??? Как може през време на Османските императори...някакъв си, ако ще Паша-генерал, ако ще някакъв си ага...да ходи през софрата и да тъпче хляба??????????????Това може да го направи само някой българин-атеист и невярващ в Бога!!! Затова този филм ...не може да се приеме от другите държави...като нормален филм! Това си е някаква гнусна и глупава пропаганда-така звучи и се вижда от тази глупава сценка! Той не е по представите на другите народи ...за обичаите и традициите на Османските турци!!!/За сегашните турци при подобна ситуация...може така да направи-но тогавашните-категорично НЕ!!! Защото още на следващият ден, след пристигането на куриера от Високата порта, на този Ага...главата ще му изхвърчи!!!Така, че този филм...може да си го гледате само Вие, и само Вие да му се радвате и ..да му дават награди от българската държава!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK