Експерти скочиха срещу харченето на парите за здраве за друго


Това е абсолютно безредие. Смисълът е, че се гаси пожар, и дори и това не е оправдание. Бюджетът не е счетоводство, а политика.
Любомир Христов, Институт на дипломираните финансови консултанти


Случващото се изглежда като куклен театър за бавноразвиващи се
д-р Петър Москов, ДСБ


Това е национализация на спестяванията на хората за здравеопазване
д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването

"Никой няма право да отнема от здравеопазването нашите пари - 1.4 млрд. лв., и да ги прехвърля към бюджета. Споразумението на правителството с лекарския съюз няма никаква юридическа стойност, защото съюзът не е организацията, която има прерогативите да определя какво да бъде харчено в здравеопазването."


Това е записано в позиция на ДСБ по повод огласеното споразумение от миналата седмица между Българския лекарски съюз (БЛС) и правителството.
"Случващото се изглежда като куклен театър за бавноразвиващи се. Ако под влияние на протести, заплахи и искания ГЕРБ продължи да върви наляво, с този документ за съсловно споразумение ни обрича на хаос", обяви д-р Петър Москов от ДСБ. Той напомни, че споразумението на правителството с лекарския съюз няма юридическа стойност, докато не мине през парламента.


В сряда вечерта председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и управителят на здравната каса Нели Нешева подписаха споразумение в десет точки. Една от тях (№5) гласи "...наличните средства към 31.12.2010 г. по сметки на НЗОК се прехвърлят по сметки на републиканския бюджет". Според Борисов това е нужно, за да не фалира държавата.


Резерв за здравеопазване ще има, но той ще е част от общия фискален резерв, коментира след подписването д-р Райчинов. В съобщение на сайта на БЛС точка 5 беше наречена "формалност, която потвърждава сегашната ситуация". Заради споразумението ръководството на лекарския съюз реши да отмени насрочените за 11 и 15 октомври ефективни протести.


От обясненията на финансовия министър, потвърдени и от премиера Борисов, обаче стана ясно, че резервът на касата няма да се използва за покриване на дефицити само в здравеопазването, а за целия консолидиран бюджет.


Така на практика частта от здравните вноски, които досега се събираха в БНБ с цел да подпомогнат реформата в болничната сфера, включително навлизането на частните фондове, от догодина ще покрива всякакви бюджетни дупки. До края на тази година в резерва на касата в БНБ ще се натрупат 1.4 млрд. лв. в края на годината. Те са предимно от увеличената с 2% здравна осигуровка.


"Споразумението няма никаква юридическа стойност", каза пред "Дневник" и депутатът Хасан Адемов (ДПС). "Никой не дава право на шефа на БЛС и на управителя на НЗОК да се разпореждат с парите, внесени за здравеопазване от гражданите. Тези пари трябва да се харчат само за здравеопазване", допълни той.


"Това е национализация на спестяванията на хората за здравеопазване", коментира и д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването от 1999 до 2001 г. (годините, в които беше направена първата реформа в сектора).


"Това е абсолютно безредие. Нарушава се бюджетният процес и неговата отчетност. Смисълът е, че се гаси пожар, и дори и това не е оправдание. Оправдание е, че някога не са били направени средносрочни прогнози, или те не са били отчетени и се е действало на принципа "след мен и потоп", коментира Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти.


Според него никой не е искал да се даде дълготрайно решение. "Това също е дърпане на перде, което да скрие какво има в апартамента. Бюджетът не е счетоводство, а политика. Но когато липсват политики, се прави счетоводство и тогава важно е само как ще изглеждаме в очите на Брюксел. Но това, че нищо не се прави, не може да се скрие", допълни той.Това е абсолютно безредие. Смисълът е, че се гаси пожар, и дори и това не е оправдание. Бюджетът не е счетоводство, а политика.
Любомир Христов, Институт на дипломираните финансови консултанти


Случващото се изглежда като куклен театър за бавноразвиващи се
д-р Петър Москов, ДСБ


Това е национализация на спестяванията на хората за здравеопазване
д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK